ID.nl logo
8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren
Zekerheid & gemak

8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren

Ooit was het een onbereikbare toekomstdroom: apparaten in je huis op afstand bedienen. Langzaam raken we er echter steeds meer aan gewend. De toepassingen voor domotica kunnen nuttig zijn, maar ook gewoon om je leven een flink stuk makkelijker te maken. We zetten de leukste mogelijkheden op een rij.

Er zijn nogal wat verschillende protocollen met betrekking tot domotica, of 'home automation' zoals het tegenwoordig vaker genoemd wordt. Die protocollen zijn nodig om bijvoorbeeld alle apparatuur in je huis via hetzelfde systeem of dezelfde app te kunnen laten werken. In dit artikel gaan we er niet van uit dat alles werkt via één systeem, maar belichten we simpelweg de mogelijkheden die je hebt om je de apparaten in je huis op afstand te bedienen (waarbij je dus voor iedere toepassing mogelijkerwijs een andere app nodig hebt). Lees ook: Bedien je huis met je tablet.

Tip 1: Licht en warmte

Er is niets fijner dan thuiskomen in een warm huis met gezellige verlichting, of als je het omdraait: niets deprimerender dan thuiskomen in een koud en donker huis. Het is wat ons betreft één van de meest verrijkende mogelijkheden van home automation: de mogelijkheid om op afstand het licht en de verwarming in je huis in te schakelen. Niet alleen gezellig, maar ook nog eens efficiënt, omdat je de boel ook op afstand uit kunt schakelen als je per ongeluk na vertrek de kachel aan hebt laten staan.

©PXimport

Ideaal: je kachel en verlichting alvast instellen voor je thuiskomt.

Tip 2: Gordijnen

De meeste toepassingen voor het automatiseren van je huis zijn handig en nuttig, maar sommige toepassingen zijn ronduit lui. Zoals de mogelijkheid om je gordijnen open en dicht te doen met behulp van je smartphone. Natuurlijk hartstikke handig als je vergeten bent de gordijnen dicht te doen wanneer je zojuist poedelnaakt uit de douche komt wandelen, maar in de meeste gevallen zal het zijn omdat je de gordijnen dicht wilt doen, maar geen zin hebt om van de bank af te komen. Superlui, maar ach, het kan, dus waarom niet? Daar betaal je overigens wel flink voor, want voor een elektrische gordijnrail van 60 tot 200 cm betaal je op een site als www.e-gordijn.nl al 264 euro. Veel cooler is misschien nog de folie van Sonte. Deze folie plak je tegen het raam en met een druk op je smartphone kun je de folie van transparant veranderen in mat en andersom. Het enige nadeel, de Sonte-folie is nog steeds niet voor consumenten verkrijgbaar.

©PXimport

Met een app je ramen ondoorzichtig maken. Nog even wachten, maar het kan.

Tip 3: Stofzuigers

Zelf niet willen stofzuigen is natuurlijk ook wel een beetje lui, maar dan wel het soort lui dat we begrijpen. Stofzuigen is simpelweg niet leuk en als je het kunt uitbesteden moet je dat lekker doen. Robotstofzuigers als de Roomba maken dat gelukkig eenvoudig en (relatief) betaalbaar. De (vaak) cirkelvormige stofzuigers bewegen zich moeiteloos door je huiskamer en je kunt precies instellen hoe vaak je wil dat er gestofzuigd moet worden en waar (als je de Lego-ruimte wilt overslaan). Nadeel: traplopen kunnen robotstofzuigers niet en als je dingen op de vloer laat slingeren (bijvoorbeeld met kleine kinderen) ben je die natuurlijk gewoon kwijt. Naast stofzuigen zijn er ook robots voor dweilen en boenen. En het belangrijkste feit daarvan is: ze werken echt. Een robotstofzuiger kun je al kopen voor nog geen 450 euro op, bijvoorbeeld www.irobot.nl.

©PXimport

Met de Roomba heb je een persoonlijke stofzuighulp in dienst.

Gek van gemak

In het intro stipten we al even aan dat je voor al deze applicaties een eigen app nodig hebt. Dat geeft op zich niet, maar als je huis vol staat met allerlei slimme apparaten, kan al dat 'gemak' je tot waanzin drijven door de verscheidenheid aan apps en afstandsbedieningen. Dit artikel dient dan ook vooral ter inspiratie en het loont absoluut de moeite om te inventariseren wat je wilt en vervolgens te bekijken of er een systeem is (zoals iHome) dat de meeste opties ondersteunt die jij wilt. Want het is natuurlijk wel fijn als je zoveel mogelijk via één afstandsbediening of app kunt bedienen. Gemak moet immers wel écht gemak blijven.

Tip 4: Radio en televisie

Dat je je televisie op afstand kunt bedienen, dat is natuurlijk niet nieuw. Wel van deze tijd is dat je content van je smartphone naar je televisie kunt streamen of via je smartphone van internet kunt plukken en dat maakt de kijkervaring natuurlijk een stuk interactiever. Maar wat pas écht een fijne mogelijkheid is van de laatste jaren, is om met een druk op je smartphone te bepalen welke muziek er in huis klinkt en waar. Merken als Bose en Sonos hebben draadloze luidsprekers op de markt gebracht met fenomenale geluidskwaliteit (waar je dan ook wel voor betaalt) die je eenvoudig via je smartphone kunt bedienen en bijvoorbeeld muziek van Spotify kunt serveren. Uiteraard zijn er ook goedkopere systemen, maar met name de systemen van Sonos zijn zeer gebruiksvriendelijk.

©PXimport

Met een draadloze luidspreker als die van Sonos heb je met één druk op de knop muziek.

Tip 5: Open haard

Als we het dan toch gezellig en sfeervol gaan maken, dan hoort de open haard er natuurlijk ook bij, zeker in deze koude wintermaanden. Nu raden we natuurlijk niet aan om een gashaard alvast aan te steken wanneer je onderweg naar huis bent (vaak kan dat ook niet omdat je verbinding moet hebben met het draadloze netwerk in huis), maar hem vast even aansteken wanneer je onder de douche vandaan komt of voor de deur staat is natuurlijk wel gezellig. Open haarden met smartphone-bediening worden gelukkig steeds goedkoper, je koopt ze al voor zo'n 3000 euro (nog steeds heel veel geld) op een website als www.uwkachel.nl.

©PXimport

Vanaf de bank je open haard inschakelen en configureren. Dat voelt heel 2016.

Tip 6: Wassen en drogen

De wasmachine en droger bedienen met behulp van je smartphone is natuurlijk maar deels handig. Immers, je zult toch écht zelf het wasgoed in de machines moeten doen en het wasmiddel erin gieten, wil de machine je van dienst zijn. Echter, het is natuurlijk wel heel handig om de machine vast voor te bereiden en te laten draaien wanneer je op het punt staat om naar huis te gaan van je werk, zodat je thuis een versgedraaide was in de droger kunt doen (zodat de was inmiddels niet al is opgedroogd en gaat ruiken). Zitten beide machines op één groep, dan is het natuurlijk superhandig om vanaf de bank aan te geven dat de droger mag beginnen zodra de wasmachine klaar is. Samsung is voorloper op dit gebied, met de Smart Washer-app voor iOS en Android.

©PXimport

Het vereist wat voorbereiding, maar dan kun je zélfs je was van afstand draaien.

In de tuin

We leven in de winter, dus nu ben je er waarschijnlijk nog niet zo mee bezig, maar er zijn ook fantastische domotica-toepassingen voor in de tuin. Dat je de zonwering op afstand kunt bedienen zal niet nieuw voor je zijn, daar hebben we al jaren afstandsbedieningen voor. Nieuw is echter dat dat nu ook kan via je smartphone. Op dezelfde wijze kun je ook je gras laten besproeien zonder de bank te hoeven verlaten. En helemaal fantastisch: net als robotstofzuigers zijn er ook zeer slimme robotmaaimachines, die je tuin met regelmaat van een verse 'knipbeurt' voorzien. Ook hier geldt hetzelfde nadeel als bij de stofzuigers: je moet dus geen dingen in het gras laten slingeren.

©PXimport

Een robotmaaimachine is ideaal, maar ruim wel je tuin op.

Tip 7: Koffie

Kijk, dit is nou zo'n toepassing die volledig decadent is, maar heel begrijpelijk. Stel je voor dat je de kachel aan hebt gezet vlak voor je thuiskomt, het licht op een fijn niveau hebt ingesteld en er een ontspannen muziekje speelt vanaf je Sonos. Wat ontbreekt er dan nog? Juist, een heerlijk kopje koffie. Hoe fijn is het dat die koffie voor je klaarstaat op het moment dat je je huis binnen komt wandelen?

Er zijn inmiddels verschillende koffiezetapparaten verkrijgbaar waarmee je via je tablet het ideale kopje koffie kunt samenstellen (zoals de Saeco GranBaristo Avanti), maar die draaien meer om het samenstellen van de koffie dan om het automatiseren daarvan. Het apparaat waar wij enthousiast van worden is de Smarter Coffee, het koffiezetapparaat dat (dankzij Wifi) weet wanneer je thuiskomt en direct een kopje koffie voor je zet (dat moet je natuurlijk wel voorbereid hebben). Je moet de Smarter Coffee echter wel importeren vanuit Engeland en daar betaal je zo'n 250 euro voor.

Tip 8: Koken

Er zijn koelkasten met ingebouwde tablets, waarvan we het nut nog steeds niet zo zien, omdat ze de inhoud van je koelkast niet registreren. Zodra ze dat doen en die boodschappen vervolgens invoeren in de Appie-app, worden dit soort koelkasten interessant. Wél al interessant zijn keukenapparaten als ovens en slow-cookers die je kunt bedienen via je smartphone.

Je kunt je natuurlijk afvragen hoe veilig het is om een apparaat als een oven aan te zetten wanneer je niet thuis bent (daar hebben wij geen antwoord op), maar apparaten als slowcookers zijn daar speciaal voor gemaakt. In een slowcooker gooi je 's ochtends de ingrediënten, die heel langzaam verhit worden, zodat je 's avonds een heerlijk gerecht hebt. Sommige gerechten dienen echter maar een uur of vijf verhit te worden. Om die reden heeft slowcooker-fabrikant Crock-pot de handen ineen geslagen met Belkin en een slowcooker gemaakt die je met je smartphone kunt bedienen. Dat is vooral ook superhandig als de plannen veranderen, zodat je het proces van afstand kunt onderbreken of juist versnellen (bijvoorbeeld eerder aanzetten). Nu nog alleen in Amerika verkrijgbaar voor 129 dollar, maar in het tweede kwartaal van 2016 ook in Nederland.

©PXimport

Op je werk bepalen vanaf hoe laat die kip gebraden moet worden. Dat kan met de WeMo Crock-Pot.

▼ Volgende artikel
De allereerste elektrisch Suzuki e-Vitara: overtuigt nog niet
Mobiliteit

De allereerste elektrisch Suzuki e-Vitara: overtuigt nog niet

Suzuki zet met de e-Vitara zijn eerste stappen in het segment van elektrische SUV's. Deze compacte crossover, die medio 2025 beschikbaar komt, biedt een combinatie van een relatief lichte constructie en nieuwe technologieën. Maar kan Suzuki zijn concurrenten echt bijbenen? In dit artikel ontdek je alles over de e-Vitara, van batterijopties tot praktische details.

Dit artikel in het kort:

  • Suzuki betreedt de elektrische SUV-markt met de e-Vitara, die vanaf medio 2025 beschikbaar is.
  • De auto heeft een modern ontwerp met opvallende ledverlichting en een panoramisch display in het interieur.
  • De e-Vitara biedt twee batterijopties: 49 kWh en 61 kWh, met diverse aandrijflijnen, waaronder voorwielaandrijving en vierwielaandrijving.
  • De kofferruimte is kleiner dan gemiddeld, maar de achterbank is verschuifbaar voor meer ruimte.
  • De concurrentie is stevig, maar Suzuki mikt op een concurrerende prijs van rond de 35.000 euro.

Lees ook: De Kia EV9: is dit de nieuwe koning in het elektrische SUV-segment?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Suzuki floreert als fabrikant van lichtgewicht en betaalbare mobiliteit van goede kwaliteit. Toch voelt ook Suzuki de druk om snel en drastisch de algehele CO2-uitstoot te gaan verlagen. Irwin van InstaAutoVlog was onlangs in Milaan om kennis te maken met de nieuwe Suzuki e-Vitara. Een directe concurrent voor de Kia EV3, Skoda Elroq en Volvo EX30 die vanaf medio volgend jaar bij de dealer staat voor ongeveer 35.000 euro.

🚘Leestip: Prijsvergelijking Skoda Elroq, Kia EV3, Renault Scenic en Volvo EX30

©Suzuki

Stoer design

De Suzuki e-Vitara meet 4,27 meter in de lengte, is 1,80 meter breed en 1,63 meter hoog. Met een wielbasis van 2,70 meter en ver op de hoeken geplaatste wielen is de SUV een stoere verschijning. Opvallend is de ledverlichting, net als de wielen van 18 of 19 inch en de optionele two-tone kleurstelling. Nieuw en uniek voor de e-Vitara is de kleur Land Breeze Green Metallic. Hij is verder verkrijgbaar in zilver, wit, grijs, rood, blauw en zwart. 

©Matthew Leete

Interieur

Binnenin valt de zwevende middentunnel direct op, samen met het panoramische display dat het digitale instrumentarium en infotainmentsysteem combineert. Het stuurwiel is strak vormgegeven met een afgeplatte boven- en onderkant. Daarnaast zijn er handige features zoals een draadloze telefoonlader en een versnellingspook die lijkt op die van de Toyota BZ4X, wat geen toeval is: de elektrische e-Vitara zal ook als Toyota op de markt komen.

©Suzuki

Ruimte valt tegen

Op de tweede zitrij biedt de auto voldoende knie- en beenruimte, maar zeker in combinatie met een glazen dak schiet de hoofdruimte echt tekort. Ook zien we geen ventilatieroosters, al zijn er wel twee usb-c-aansluitingen en is de vloer vlak.

Voor extra bagage- of juist beenruimte is de achterbank in een verhouding van 60/40- te verschuiven en dat is nodig ook. De kofferruimte blijkt namelijk niet zijn sterkste punt. Officiële cijfers ontbreken nog, maar houd rekening met ongeveer 300 liter met de bank in de achterste stand. Met name de hoogte valt tegen, al is er na het wegnemen van een piepschuim bak wel extra ruimte beschikbaar. 

©Suzuki

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

De accu

De e-Vitara er met twee batterijpakketten en drie aandrijflijnen. Standaard zien we een 49kWh LFP-batterij en een 144 pk en 189 Nm sterke elektromotor op de voorwielen. De range is niet bekend, al gaan er verhalen over 10-80 procent snellading in 50 minuten.

Een grotere batterij komt er ook: 61kWh, 174 pk en een elektromotor van 189 Nm sterke elektromotor op de voorwielen. Ook komt er de e-Vitara er met zogeheten AllGrip e-vierwielaandrijving. Die zorgt voor extra 63 pk elektromotor op de achteras. Het gecombineerde vermogen bedraagt dan 183 pk en 300 Nm. 

Meer weten over auto-jargon? Check: Van actieradius tot WLTP: dit is het EV-ABC

©Suzuki

Gewicht

Ondanks dat Suzuki een laag wagengewicht hoog in het vaandel heeft staan, ben ik op voorhand wel kritisch over het gewicht. Zo weegt de basisuitvoering volgens de eerste specificaties dik 1700 kilogram en dat is net zo veel als een ruimere Kia EV3. Die heeft dan ook nog eens een veel grotere batterij.

©SENEZ

Conclusie

Met een showroomlancering gepland voor medio 2025 is het te hopen dat het merk in de tussentijd meer specificaties lanceert die de e-Vitara een goede positie in de markt op kan leveren. Denk aan een laag energieverbruik en dus een concurrerende range, of wellicht betere oplaadtijden. Uiteraard zal dit samen met het prijskaartje het uiteindelijke potentieel beter in kaart moeten brengen.  

©Suzuki

Suzuki e-Vitara op beeld

Meer weten over de nieuwe Suzuki e-Vitara? Bekijk dan de onderstaande video.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis
Zekerheid & gemak

🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis

De mogelijkheden van een slim huis zijn eindeloos en maken je leven een stuk gemakkelijker én spannender. En het mooie is: tijdens Black Friday zijn er volop aanbiedingen waarmee je voordelig kunt beginnen met het slim maken van je huis. Deze producten moet je zeker in de gaten houden!

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en met één simpele spraakcommando floept de verlichting aan, gaat de verwarming een graadje hoger en begint je favoriete playlist te spelen. Dát is pas echt thuiskomen! Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis omtovert tot een waar tech-paradijs. Wij hebben de beste deals voor je slimme huis voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

De slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je op je smartphone wie er voor de deur staat. Handig én veilig, helemaal nu het buiten weer snel donker is. Ook als je veel online bestelt (hallo, Black Friday, Sinterklaas en Kerst!) kan een slimme deurbel uitkomst bieden. Ben je niet thuis, dan krijg je automatisch een melding op je smartphone dat er iemand voor de deur staat; de pakketjesbezorger bijvoorbeeld. Dan kun je de bezorger vragen om de pakjes bij de buren af te leveren, of achterom in de tuin.

Klik hier voor alle Black Friday deurbel-deals

Slimme verlichting voor je tuin

Een sfeervolle tuin maak je met slimme buitenlampen die je via een een app bedient. Ook een goed idee voor de veiligheid, want je kunt zelf tijdschema's instellen wanneer lampen in de tuin aangaan en een waarschuwing ontvangen op je telefoon als lampen door bewegingssensoren automatisch aan gaan. En dat is niet zo aantrekkelijk voor ongewenst bezoek.

Klik hier voor alle Black Friday buitenverlichting-deals

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Een open deur, maar wie vindt huishouden nou echt leuk? Precies! Wie slim is, laat vervelende klusjes door anderen uitvoeren. En dat kan: een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, en je hoeft er niet voor thuis te blijven. Sommige robotstofzuigers hebben zelfs een dweilfunctie. Dankzij een slim navigatiesysteem maakt hij je hele huis schoon terwijl jij lui achterover kunt leunen. Juist in de wintermaanden is zo’n huishoudhulp een uitkomst: je bent immers veel meer binnen in huis dan buiten. Een goed moment dus om zo’n robotstofzuiger aan te schaffen!

Klik hier voor alle Black Friday robotstofzuiger-deals

Slimme rookmelders

Met al dat koken en bakken tijdens de feestdagen wil je wel dat je tijdig wordt gewaarschuwd als het uit de hand dreigt te lopen. En ook gedurende de nacht wil je veilig zijn en snel gewekt worden bij brand. Een slimme rookmelder waarschuwt direct op je smartphone bij rookontwikkeling, maar laat uiteraard ook een luide sirene klinken, indien gewenst. Slim én veilig!

Klik hier voor alle Black Friday rookmelder-deals

Thermostaten die je warm houden

Is je huis te koud wanneer je opstaat en te warm wanneer je gaat slapen? Met een slimme thermostaat stook je voortaan op de perfecte temperatuur. Deze handige thermostaten regelen de verwarming volautomatisch op basis van jouw ritme of aan de hand van vooraf ingestelde tijdsperioden. Zo stook je energie-efficiënt voor een comfortabel en warm huis en verbruik je nooit meer te veel!

Klik hier voor de hotste Black Friday thermostaat-deals

Slimme gordijnen tegen lichtinval of kou

In de donkere dagen doe je wellicht iets eerder je gordijnen dicht, het houdt immers ook de warmte vast in huis. Heb je een groot huis met veel kamers, dan is misschien eens tijd om ook deze routine te automatiseren. Dat kan met het grote aanbod van systemen voor het automatisch sluiten en openen van al je gordijnen. Veel van deze systemen reageren ook op lichtinval van buiten en kunnen zichzelf automatisch sluiten op het moment dat het donker wordt. En 's-morgens gaan ze desgewenst ook automatisch weer voor je open. Handig!

Klik hier voor alle smart home-apparaten op Kieskeurig.nl