8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren
Ooit was het een onbereikbare toekomstdroom: apparaten in je huis op afstand bedienen. Langzaam raken we er echter steeds meer aan gewend. De toepassingen voor domotica kunnen nuttig zijn, maar ook gewoon om je leven een flink stuk makkelijker te maken. We zetten de leukste mogelijkheden op een rij.
Er zijn nogal wat verschillende protocollen met betrekking tot domotica, of 'home automation' zoals het tegenwoordig vaker genoemd wordt. Die protocollen zijn nodig om bijvoorbeeld alle apparatuur in je huis via hetzelfde systeem of dezelfde app te kunnen laten werken. In dit artikel gaan we er niet van uit dat alles werkt via één systeem, maar belichten we simpelweg de mogelijkheden die je hebt om je de apparaten in je huis op afstand te bedienen (waarbij je dus voor iedere toepassing mogelijkerwijs een andere app nodig hebt). Lees ook: Bedien je huis met je tablet.
Tip 1: Licht en warmte
Er is niets fijner dan thuiskomen in een warm huis met gezellige verlichting, of als je het omdraait: niets deprimerender dan thuiskomen in een koud en donker huis. Het is wat ons betreft één van de meest verrijkende mogelijkheden van home automation: de mogelijkheid om op afstand het licht en de verwarming in je huis in te schakelen. Niet alleen gezellig, maar ook nog eens efficiënt, omdat je de boel ook op afstand uit kunt schakelen als je per ongeluk na vertrek de kachel aan hebt laten staan.
©PXimport
Ideaal: je kachel en verlichting alvast instellen voor je thuiskomt.
Tip 2: Gordijnen
De meeste toepassingen voor het automatiseren van je huis zijn handig en nuttig, maar sommige toepassingen zijn ronduit lui. Zoals de mogelijkheid om je gordijnen open en dicht te doen met behulp van je smartphone. Natuurlijk hartstikke handig als je vergeten bent de gordijnen dicht te doen wanneer je zojuist poedelnaakt uit de douche komt wandelen, maar in de meeste gevallen zal het zijn omdat je de gordijnen dicht wilt doen, maar geen zin hebt om van de bank af te komen. Superlui, maar ach, het kan, dus waarom niet? Daar betaal je overigens wel flink voor, want voor een elektrische gordijnrail van 60 tot 200 cm betaal je op een site als www.e-gordijn.nl al 264 euro. Veel cooler is misschien nog de folie van Sonte. Deze folie plak je tegen het raam en met een druk op je smartphone kun je de folie van transparant veranderen in mat en andersom. Het enige nadeel, de Sonte-folie is nog steeds niet voor consumenten verkrijgbaar.
©PXimport
Met een app je ramen ondoorzichtig maken. Nog even wachten, maar het kan.
Tip 3: Stofzuigers
Zelf niet willen stofzuigen is natuurlijk ook wel een beetje lui, maar dan wel het soort lui dat we begrijpen. Stofzuigen is simpelweg niet leuk en als je het kunt uitbesteden moet je dat lekker doen. Robotstofzuigers als de Roomba maken dat gelukkig eenvoudig en (relatief) betaalbaar. De (vaak) cirkelvormige stofzuigers bewegen zich moeiteloos door je huiskamer en je kunt precies instellen hoe vaak je wil dat er gestofzuigd moet worden en waar (als je de Lego-ruimte wilt overslaan). Nadeel: traplopen kunnen robotstofzuigers niet en als je dingen op de vloer laat slingeren (bijvoorbeeld met kleine kinderen) ben je die natuurlijk gewoon kwijt. Naast stofzuigen zijn er ook robots voor dweilen en boenen. En het belangrijkste feit daarvan is: ze werken echt. Een robotstofzuiger kun je al kopen voor nog geen 450 euro op, bijvoorbeeld www.irobot.nl.
©PXimport
Met de Roomba heb je een persoonlijke stofzuighulp in dienst.
Gek van gemak
In het intro stipten we al even aan dat je voor al deze applicaties een eigen app nodig hebt. Dat geeft op zich niet, maar als je huis vol staat met allerlei slimme apparaten, kan al dat 'gemak' je tot waanzin drijven door de verscheidenheid aan apps en afstandsbedieningen. Dit artikel dient dan ook vooral ter inspiratie en het loont absoluut de moeite om te inventariseren wat je wilt en vervolgens te bekijken of er een systeem is (zoals iHome) dat de meeste opties ondersteunt die jij wilt. Want het is natuurlijk wel fijn als je zoveel mogelijk via één afstandsbediening of app kunt bedienen. Gemak moet immers wel écht gemak blijven.
Tip 4: Radio en televisie
Dat je je televisie op afstand kunt bedienen, dat is natuurlijk niet nieuw. Wel van deze tijd is dat je content van je smartphone naar je televisie kunt streamen of via je smartphone van internet kunt plukken en dat maakt de kijkervaring natuurlijk een stuk interactiever. Maar wat pas écht een fijne mogelijkheid is van de laatste jaren, is om met een druk op je smartphone te bepalen welke muziek er in huis klinkt en waar. Merken als Bose en Sonos hebben draadloze luidsprekers op de markt gebracht met fenomenale geluidskwaliteit (waar je dan ook wel voor betaalt) die je eenvoudig via je smartphone kunt bedienen en bijvoorbeeld muziek van Spotify kunt serveren. Uiteraard zijn er ook goedkopere systemen, maar met name de systemen van Sonos zijn zeer gebruiksvriendelijk.
©PXimport
Met een draadloze luidspreker als die van Sonos heb je met één druk op de knop muziek.
Tip 5: Open haard
Als we het dan toch gezellig en sfeervol gaan maken, dan hoort de open haard er natuurlijk ook bij, zeker in deze koude wintermaanden. Nu raden we natuurlijk niet aan om een gashaard alvast aan te steken wanneer je onderweg naar huis bent (vaak kan dat ook niet omdat je verbinding moet hebben met het draadloze netwerk in huis), maar hem vast even aansteken wanneer je onder de douche vandaan komt of voor de deur staat is natuurlijk wel gezellig. Open haarden met smartphone-bediening worden gelukkig steeds goedkoper, je koopt ze al voor zo'n 3000 euro (nog steeds heel veel geld) op een website als www.uwkachel.nl.
©PXimport
Vanaf de bank je open haard inschakelen en configureren. Dat voelt heel 2016.
Tip 6: Wassen en drogen
De wasmachine en droger bedienen met behulp van je smartphone is natuurlijk maar deels handig. Immers, je zult toch écht zelf het wasgoed in de machines moeten doen en het wasmiddel erin gieten, wil de machine je van dienst zijn. Echter, het is natuurlijk wel heel handig om de machine vast voor te bereiden en te laten draaien wanneer je op het punt staat om naar huis te gaan van je werk, zodat je thuis een versgedraaide was in de droger kunt doen (zodat de was inmiddels niet al is opgedroogd en gaat ruiken). Zitten beide machines op één groep, dan is het natuurlijk superhandig om vanaf de bank aan te geven dat de droger mag beginnen zodra de wasmachine klaar is. Samsung is voorloper op dit gebied, met de Smart Washer-app voor iOS en Android.
©PXimport
Het vereist wat voorbereiding, maar dan kun je zélfs je was van afstand draaien.
In de tuin
We leven in de winter, dus nu ben je er waarschijnlijk nog niet zo mee bezig, maar er zijn ook fantastische domotica-toepassingen voor in de tuin. Dat je de zonwering op afstand kunt bedienen zal niet nieuw voor je zijn, daar hebben we al jaren afstandsbedieningen voor. Nieuw is echter dat dat nu ook kan via je smartphone. Op dezelfde wijze kun je ook je gras laten besproeien zonder de bank te hoeven verlaten. En helemaal fantastisch: net als robotstofzuigers zijn er ook zeer slimme robotmaaimachines, die je tuin met regelmaat van een verse 'knipbeurt' voorzien. Ook hier geldt hetzelfde nadeel als bij de stofzuigers: je moet dus geen dingen in het gras laten slingeren.
©PXimport
Een robotmaaimachine is ideaal, maar ruim wel je tuin op.
Tip 7: Koffie
Kijk, dit is nou zo'n toepassing die volledig decadent is, maar heel begrijpelijk. Stel je voor dat je de kachel aan hebt gezet vlak voor je thuiskomt, het licht op een fijn niveau hebt ingesteld en er een ontspannen muziekje speelt vanaf je Sonos. Wat ontbreekt er dan nog? Juist, een heerlijk kopje koffie. Hoe fijn is het dat die koffie voor je klaarstaat op het moment dat je je huis binnen komt wandelen?
Er zijn inmiddels verschillende koffiezetapparaten verkrijgbaar waarmee je via je tablet het ideale kopje koffie kunt samenstellen (zoals de Saeco GranBaristo Avanti), maar die draaien meer om het samenstellen van de koffie dan om het automatiseren daarvan. Het apparaat waar wij enthousiast van worden is de Smarter Coffee, het koffiezetapparaat dat (dankzij Wifi) weet wanneer je thuiskomt en direct een kopje koffie voor je zet (dat moet je natuurlijk wel voorbereid hebben). Je moet de Smarter Coffee echter wel importeren vanuit Engeland en daar betaal je zo'n 250 euro voor.
Tip 8: Koken
Er zijn koelkasten met ingebouwde tablets, waarvan we het nut nog steeds niet zo zien, omdat ze de inhoud van je koelkast niet registreren. Zodra ze dat doen en die boodschappen vervolgens invoeren in de Appie-app, worden dit soort koelkasten interessant. Wél al interessant zijn keukenapparaten als ovens en slow-cookers die je kunt bedienen via je smartphone.
Je kunt je natuurlijk afvragen hoe veilig het is om een apparaat als een oven aan te zetten wanneer je niet thuis bent (daar hebben wij geen antwoord op), maar apparaten als slowcookers zijn daar speciaal voor gemaakt. In een slowcooker gooi je 's ochtends de ingrediënten, die heel langzaam verhit worden, zodat je 's avonds een heerlijk gerecht hebt. Sommige gerechten dienen echter maar een uur of vijf verhit te worden. Om die reden heeft slowcooker-fabrikant Crock-pot de handen ineen geslagen met Belkin en een slowcooker gemaakt die je met je smartphone kunt bedienen. Dat is vooral ook superhandig als de plannen veranderen, zodat je het proces van afstand kunt onderbreken of juist versnellen (bijvoorbeeld eerder aanzetten). Nu nog alleen in Amerika verkrijgbaar voor 129 dollar, maar in het tweede kwartaal van 2016 ook in Nederland.
©PXimport
Op je werk bepalen vanaf hoe laat die kip gebraden moet worden. Dat kan met de WeMo Crock-Pot.