ID.nl logo
15 tips voor storingsvrij printen
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 tips voor storingsvrij printen

Moderne printers bieden een heel scala aan leuke en handige mogelijkheden. Om er optimaal gebruik van te maken is het wel nodig om de juiste instellingen te selecteren. Mocht er een keertje iets fout gaan, dan is het wel zo prettig als u dit snel en eenvoudig kunt verhelpen. Wij geven u daarom vijftien tips.

1. Het juiste stuurprogramma

Elke printer heeft andere mogelijkheden. Daarom worden er altijd stuurprogramma's (drivers) meegeleverd, die u meestal moet installeren voordat u de printer voor het eerst op de computer aansluit en inschakelt. Als alles goed gaat staat uw printer daarna in het overzicht vermeld dat u opvraagt door te gaan naar Start / Apparaten en printers. Mocht hier desondanks niet de juiste printer vermeld staan, klik er dan met rechts op en kies Eigenschappen van printer. Ga naar tabblad Geavanceerd en kies bij Stuurprogramma het juiste printermodel, na deze eventueel eerst toegevoegd te hebben met de Wizard Printer­stuurprogramma toevoegen via de knop Nieuw.

©PXimport

Op het tabblad Geavanceerd zijn de juiste stuurprogramma's te selecteren.

2. Een testpagina geeft zekerheid

Misschien wel de handigste manier om snel en eenvoudig na te gaan of uw printer naar behoren functioneert, is het afdrukken van een testpagina. Klik op Start / Apparaten en printers, klik met rechts op de printer en kies de optie Eigenschappen van printer. Op tabblad Algemeen vind u de knop Testpagina afdrukken. Het printje, dat als alles goed werkt al na enkele seconden uit de printer komt rollen, bevat meteen een handig overzicht van de hardware en de gebruikte stuurprogramma's. Altijd handig wanneer u een hardnekkig probleem bij de leverancier wilt melden.

©PXimport

Een juist afgedrukte testpagina bevestigt dat de printer naar behoren werkt.

3. Problemen oplossen

Er is iets mis als de testpagina niet verschijnt. Controleer dan of de printer wel aan staat en of de (usb)kabel stevig op zowel printer als computer is aangesloten. Kijk vervolgens of er een boodschap op het schermpje van de printer staat en of er lampjes knipperen die u proberen duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat er geen papier in de lade ligt, er een inktcapsule ontbreekt, of er te weinig inkt over is. Blijft het een raadsel, laat Windows u dan helpen. Klik met rechts op de printer en kies Problemen oplossen.

©PXimport

Als de printer niet werkt is het de kunst om de kink in de kabel te vinden.

4. Printer delen

Ook al koppelt u de printer met een usb-kabel aan één pc, dan nog kan de printer (draadloos) gedeeld worden met alle andere pc's in uw thuisnetwerk. Op de computer met de printer gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. In de linkerkolom klikt u op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Kies bij het netwerkprofiel waar (huidig profiel) achter staat bij Bestands- en printerdeling voor Bestands- en printerdeling inschakelen. Daarna gaat u naar Start / Apparaten en printers, klikt met rechts op de printer, kiest Eigenschappen van printer, gaat naar tabblad Delen en zet een vinkje bij Deze printer delen.

©PXimport

Eén printer kan door iedereen in huis gebruikt worden.

5. Netwerkprinter selecteren

Op de andere computer(s) in het thuisnetwerk gaat u naar Start / Apparaten en printers. Klik bovenin op Een printer toevoegen en kies de tweede optie Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen. Na een paar tellen verschijnt als het goed is uw printer in beeld. Selecteer het apparaat en klik op Volgende. Er wordt verbinding gemaakt en de benodigde stuurprogramma's worden automatisch opgehaald en geïnstalleerd. Klik nogmaals op Volgende. Nu kunt u met een druk op de knop een testpagina afdrukken. Zo weet u zeker dat de printer echt bereikbaar is. Overigens moet die andere pc wel aan staan om op de printer te kunnen afdrukken.

©PXimport

Op de andere pc's hoeft u alleen de netwerkprinter maar op te zoeken.

6. Standaardprinter

Hebt u meerdere printers in huis, of zijn er op de pc programma's geïnstalleerd die zich als virtuele printer voordoen (om bijvoorbeeld vanuit een tekstverwerker pdf-bestanden aan te maken), dan kan het gebeuren dat uw printjes alsmaar op de verkeerde plek terechtkomen. Dit lost u op door de gewenste printer aan te wijzen als standaardprinter. U gaat weer naar Start / Apparaten en printers en klikt met rechts op de printer. Kies dan de optie Als standaardprinter instellen. Er verschijnt een vinkje op het pictogram. Zodra u nu vanuit een programma print, zal standaard deze printer uitgekozen worden.

©PXimport

Wijs de enige of de meest gebruikte printer aan als standaardprinter.

7. Optimale instellingen

Het is verstandig om via Start / Apparaten en printers uw printer zo in te stellen dat het gros van de printjes zonder extra inspanning goed uit het apparaat komt rollen. Klik met rechts op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. U ziet meerdere tabbladen vol opties die voor elke printer weer anders kunnen zijn. Moet u na het printen van een document telkens de pagina's op volgorde leggen? Zet dan een vinkje bij Omgekeerde volgorde zodat de pagina's netjes opvolgend zijn. Stel het juiste papierformaat in, zodat de lay-out klopt en alle tekst op het vel past. Meestal zal dit A4 zijn.

©PXimport

Stel de printer eenmalig juist in, zodat de meeste prints direct goed zijn.

8. Papierkeuze en afdrukkwaliteit

Heeft uw printer meerdere papierlades, dan kunt u aangeven welke er gebruikt moet worden. Kies ook de juiste papiersoort, want dat bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de afdruk. Voor algemeen, dagelijks gebruik voldoet Gewoon papier en een printkwaliteit van Tekst of Concept. Met name bij foto's is het extreem belangrijk dat u de exacte papiersoort selecteert en de hoogste printkwaliteit instelt (zoals Beste foto). Verder kan er staand maar ook liggend geprint worden. Meestal staat een printer ingesteld op Staand, want waar nodig kan dit voor een document altijd nog aangepast worden in bijvoorbeeld een tekstverwerker zoals Word.

©PXimport

Kies de goede papiersoort en stel een afdrukkwaliteit die past bij het doel van de print.

9. Besparen op tijd en inkt

Print u doorgaans documenten waarbij kleur en een hoge kwaliteit niet echt nodig zijn? Dan kunt u veel langer met uw inktpatronen doen door slim met de instellingen te spelen. U verbruikt dan een stuk minder inkt en bespaart hiermee flink wat geld. Kies hiertoe de kwaliteitsoptie Concept, zet een vinkje bij Grijswaarden en eventueel ook bij Hoge snelheid. Er wordt dan aanzienlijk minder inkt verstookt en nagenoeg alleen gebruikgemaakt van de (vaak veel grotere) zwarte inktpatroon. Daarnaast zijn uw printjes zo veel sneller klaar. Een kleurenprint nodig? Vergeet dan niet om vanuit het programma de instellingen tijdelijk op kleur te zetten.

©PXimport

Vaak is een eenvoudige zwart-witafdruk meer dan genoeg.

10. Speciale functies

Via de afdrukeigenschappen is het vaak mogelijk om meerdere pagina's van een document te combineren op één velletje papier, dubbelzijdig te printen, of een document dat eigenlijk voor een groter papierformaat zoals A3 bedoeld is te verkleinen zodat het alsnog op een A4-tje past. Vaak kan ook de paginavolgorde nog veranderd worden, zodat bij juist vouwen, stapelen en snijden een leuk boekwerkje ontstaat. Dit soort speciale opties zijn erg printer-specifiek. Als de printer het niet zelfstandig kan, is veel alsnog mogelijk via het afdrukdialoog van programma's zoals Word en Excel. Ook allerlei printerinstellingen en afdrukeigen-schappen zijn vanuit programma's te wijzigen.

©PXimport

Speciale functies selecteert u bij de printer, of in het afdrukdialoog van het programma.

11. Vlekkerig papier

Na verloop van tijd kunnen er plotseling nare inktvlekken op het papier verschijnen. Dat is een teken dat het moment is aangebroken om de printkop eens goed onder handen te nemen. Er kan zich namelijk inkt ophopen aan de onderzijde van de printkop, en die inkt komt nu op het papier terecht. In de printer zit een schoonmaakmechanisme en een opvangbakje voor overtollige inkt. Daarmee lost u het op. Ga naar Start / Apparaten en printers, klik met rechts op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Ga naar het tabblad waar u de keuze Printkop reinigen tegenkomt (bijvoorbeeld tabblad Hulpprogramma's) en voer dit proces uit.

©PXimport

Reinig af en toe de printkop als er ineens vlekken inkt op het papier verschijnen.

12. Spuitkanaaltjes ontstoppen

Er kan meer misgaan met de printkop: de kleine openingen die in de printkop van een inkjet zitten kunnen verstopt raken, waardoor er geen inkt meer uit kan stromen. Dunne lijntjes op het papier blijven dan wit. Daar zit dus geen inkt. Dit kan bij één of meer kleuren optreden en bij zowel tekst als afbeeldingen of foto's. Kies in dat geval op het tabblad uit de vorige tip voor de optie Spuitkanaaltjes controleren. De printer zal nu een lijntjespatroon op een vel papier afdrukken. Hiermee controleert u of alle spuitmondjes naar behoren werken. Ook hier moet Printkop reinigen de oplossing bieden.

©PXimport

Aan de hand van een lijntjespatroon controleert u op verstopte spuitmondjes.

13. Printkop uitlijnen

Een inktjet werkt met meerdere inktpatronen en per kleur zitten er gaatjes (spuitmondjes) in de printkop. Het is belangrijk dat elke kleurspat op de juiste plek op het papier terechtkomt. Verschuiven de gekleurde inktspatjes ten opzichte van elkaar, dan kloppen samengestelde kleuren niet en ziet bijvoorbeeld een foto er foeilelijk uit. Op nog steeds hetzelfde tabblad kiest u ditmaal de optie Printkop uitlijnen om het probleem te verhelpen. Er worden genummerde lijnpatronen op een vel papier afgedrukt en op het scherm geeft u aan welke exemplaren er het beste uitzien. Soms is dat best lastig. Moderne printers kunnen het gelukkig automatisch.

©PXimport

Controleer welk lijntjespatroon het beste op papier staat en selecteer dat op het scherm.

14. Nare vastlopers

Papier kan in een printer vastlopen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar pas op, er zitten erg kwetsbare onderdelen in uw printer. Open eerst alle klepjes die u kunt vinden om te zien waar het probleem ergens zit. Schuif papierresten voorzichtig uit het apparaat. Zet hierbij zo min mogelijk kracht en ontzie vooral de printkop en de diverse bewegende onderdelen. Gebeurt dit regelmatig? Ga dan na of de aandrukschuif in de papierbak niet te strak tegen het papier aangedrukt zit, maar ook of u wel een voor deze printer geschikte papiersoort gebruikt. Met name de dikte van het papier luistert erg nauw.

©PXimport

Vastlopers lijken onschuldig maar kunnen flink wat schade in uw printer aanrichten.

15. Laat foto's sprankelen

Komen uw foto's met lelijke of minder sprekende kleuren uit de printer rollen? Het is erg belangrijk dat u de juiste papiersoort selecteert bij de afdrukinstellingen. Dat kan bij de printer zelf, maar ook rechtstreeks vanuit het fotoprogramma. Kijk op het pak fotopapier welke instelling geadviseerd wordt. Het mooiste resultaat krijgt u door inkt en papier van het printermerk zelf te gebruiken. Alles is dan optimaal op elkaar afgestemd, maar het is vaak wel een van de duurdere opties. Neemt u papier van een ander merk, kijk dan op de website van de leverancier of er een printprofiel beschikbaar is. Installeren doet u via kleurbeheer in het configuratiescherm van Windows.

©PXimport

Met inkt en papier van het printermerk drukt u eenvoudig de mooiste foto's af.

▼ Volgende artikel
Op zoek naar jouw nieuwe headset? Deze tips helpen je kiezen
© Rawf8 - stock.adobe.com
Huis

Op zoek naar jouw nieuwe headset? Deze tips helpen je kiezen

Als je vanachter een (spel)computer regelmatig met anderen kletst, is een goede headset geen overbodige luxe. Ideaal voor online vergaderingen, privégesprekken en multiplayergames. Lees in dit artikel op welke aspecten je bij de aanschaf van een geschikte headset kunt letten.

In dit artikel helpen we je bij het kiezen van de juiste headset. Let op de volgende punten:

  • Geluidskwaliteit
  • Comfort en pasvorm
  • Bedraad of draadloos
  • Microfoonkwaliteit
  • Noise-cancelling
  • Compatibiliteit
  • Accuduur en oplaadtijd voor draadloze headsets
  • Duurzaamheid en materiaal

Lees ook: Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11

Tip 1 Wat is een headset?

Een headset is in feite niets meer dan een hoofdtelefoon met microfoon. Je kunt via dit communicatieapparaat op afstand met anderen praten. Je verbindt een headset met een pc, console, tablet of smartphone, waarna je een gesprek kunt starten. Daar is overigens wel een geschikte app of programma voor nodig, zoals Skype, Zoom, WhatsApp of FaceTime. Na het starten van het audiogesprek praat je in de microfoon van de headset, zodat een of meerdere gesprekspartners je horen.

Misschien heb je onverhoopt al een headset in bezit. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere bluetooth-koptelefoon of setje in-ears namelijk een geïntegreerde microfoon. Nuttig, want je kunt zo tijdens het luisteren van muziek direct een inkomende oproep beantwoorden. De gesprekskwaliteit van bluetooth-koptelefoons met een geïntegreerde microfoon is acceptabel. Gebruik dergelijke apparaten gerust wanneer je af en toe eens handsfree wilt bellen.

In dit artikel richten we ons op traditionele headsets met een zichtbare (uitschuifbare) microfoon. Doordat de microfoon zich vlak bij de mond bevindt, ben je luid en duidelijk te horen. Speel je bijvoorbeeld regelmatig een multiplayergame of skype je vaak met mensen uit het buitenland? Een headset met een zichtbare microfoon is dan de beste keuze.

De microfoon van een traditionele headset is duidelijk zichtbaar.

Tip 2 Soorten headsets

Headsets zijn grofweg op te delen in twee groepen. Bepaal vooraf het voornaamste doel van het communicatieapparaat, namelijk het spelen van videospelletjes of het onderhouden van contacten.

Tijdens het gamen is een goed geluid belangrijk. Je kunt dan bijvoorbeeld horen vanuit welke richting er gevaar dreigt. Daarnaast klets je met teamgenoten en tegenstanders. Koop wel een headset die voor jouw console is ontwikkeld. In dat geval pronkt de naam van Nintendo Switch, Xbox en/of PlayStation op de productdoos. Vanwege de goede geluidskwaliteit kun je veel gaming-headsets ook als reguliere koptelefoon gebruiken. Nuttig wanneer je graag naar muziek luistert.

Bekijk ook deze test van 12 gameheadsets

Een zogeheten office-headset focust zich op een goede verstaanbaarheid. Hierdoor kun je soepel met familie, vrienden en zakelijke contacten communiceren. Ten opzichte van een gaming-headset zijn de oorschelpen doorgaans kleiner. Hierdoor ben je tijdens het bellen ook bereikbaar voor personen in jouw omgeving, zoals gezinsleden en collega’s. Een office-headset is over het algemeen minder geschikt voor het luisteren naar muziek.

Een gaming-headset is veelal speels vormgegeven, zoals dit exemplaar van JBL.

Tip 3 Draadloze headset

Je verbindt een headset uiteraard met een (spel)computer of mobiel apparaat. Dat kan op verschillende manieren, want je kunt een bekabelde of draadloze headset kopen. Laatstgenoemde optie is in de regel duurder, maar geeft je tegelijkertijd meer bewegingsvrijheid. Haal tijdens het bellen gerust even een kopje koffie, terwijl je de headset blijft dragen. Een draadloos exemplaar is meestal iets zwaarder, omdat er een accu is ingebouwd. Die dien je regelmatig op te laden.

Je hebt keuze tussen verschillende verbindingsmethoden. Tegenwoordig ondersteunen veel snoerloze headsets bluetooth. Nagenoeg alle laptops, tablets en smartphones ondersteunen deze techniek ook. Heb je een computer en is die al wat ouder? Wellicht dat er dan geen bluetooth-ontvanger is geïntegreerd. Je kunt dan voor weinig geld een losse bluetooth-adapter aanschaffen. Veel fabrikanten leveren trouwens een kleine usb-ontvanger mee bij hun headsets om een bluetooth- of radioverbinding tot stand te brengen. Tot slot is er bij sommige draadloze headsets een basisstation inbegrepen, om bijvoorbeeld de accu op te laden.

Gebruik een bijgesloten usb-ontvanger om de headset draadloos met een computer of console te verbinden.

Tip 4 Bekabelde headset

Vergeleken met een draadloze headset heeft een bekabeld exemplaar diverse voordelen. Er is geen accu geïntegreerd, waardoor je profiteert van een lichte behuizing. Zeker bij lange online-vergadersessies is dat wel zo prettig. Daarnaast is een bekabelde aansluiting ongevoeliger voor storingen. Met name tijdens belangrijke (zakelijke) gesprekken kun je altijd op een stabiele verbinding vertrouwen. Deze sets zijn daarnaast gemiddeld gezien goedkoper.

Bedenk vooraf goed hoe je een bekabelde headset wilt aansluiten. De meeste modellen verbind je via een 3,5mm-jackplug met een computer of mobiel toestel. Deze aansluiting is op bijna elke pc, laptop, console, tablet en smartphone te vinden, al zijn er ook uitzonderingen. Als alternatief bestaan er headsets die je via een reguliere usb-poort of usb-c-aansluiting kunt koppelen.

Bij deze bekabelde headset van Jabra zit een snoertje met een usb-a-stekker.

Tip 5 Microfoon

De microfoon is logischerwijs een essentieel onderdeel van de headset. Check dan ook zorgvuldig de eigenschappen van dit onderdeel. Veruit de meeste producten hebben een beweegbaar ‘boompje’. Begin je een gesprek, dan draai je de microfoon naar je mond. Op die manier kan de headset jouw stem goed registreren. Zodra je het boompje weer inklapt, staat dit onderdeel bij de meeste modellen uit. Verder hebben veel producten een knopje voor het aan- en uitzetten van de microfoon.

Naast een beweegbare microfoonarm bestaan er ook headsets met een uitschuifbare of afneembare microfoon. Die sets kun je ook als normale hoofdtelefoon gebruiken. Handig voor als je onderweg naar een album, podcast of audioboek wilt luisteren.

De betere headsets hebben een microfoon met ruisonderdrukking. Deze functie komt van pas wanneer je regelmatig in een luidruchtige omgeving belt, zoals een drukke kantoortuin of rumoerige woonkamer. Een speciale chip in de headset filtert het omgevingsgeluid weg, waardoor je duidelijk te verstaan blijft (zie ook tip 6).

De HyperX Cloud III Wireless heeft een afneembare microfoon.

Losse microfoon

In plaats van een headset kun je ook een losse microfoon kopen. Je hoort het geluid dan via de speakers van een pc of laptop, terwijl de microfoon jouw stem registreert. Deze producten zijn in verschillende prijsklassen te koop. Duurdere modellen zijn doorgaans geschikt om een podcast of liedje in een hoge kwaliteit op te nemen. De meeste microfoons verbind je via usb of een 3,5mm-jackplug met een computer. Tot slot bestaan er ook draadloze microfoons.

Deze betaalbare microfoon van RØDE plaats je met een statief op het bureau.

Tip 6 Ruisonderdrukking

Gebruik je een headset geregeld in een lawaaiige omgeving? Overweeg dan een exemplaar met ruisonderdrukking. Als de oorkussens van een headset volledig over de oren vallen, kun je jezelf goed afsluiten. Dat helpt om je beter op een gesprek, presentatie of vergadering te concentreren. Er is hierbij sprake van passieve ruisonderdrukking.

Headsets met actieve ruisonderdrukking gaan nog een stapje verder. Deze apparaten registreren het omgevingsgeluid via gevoelige meetmicrofoons, waarna een chip een antigeluid berekent. De tegengestelde geluidsgolven onderdrukken een groot deel van het omgevingslawaai. Je hoort hierdoor alleen de stemmen en geluiden die uit de audiodrivers van de headset komen. Deze techniek zorgt overigens wel voor een zwaardere accubelasting. Bekende merken als Jabra, SteelSeries, Corsair, Sony en JBL ontwikkelen headsets met actieve ruisonderdrukking. Deze producten hebben veelal een stevig prijskaartje.

Activeer met deze headset van Corsair actieve ruisonderdrukking en demp storende achtergrondgeluiden. (Foto: Corsair)

Tip 7 Geluidskwaliteit

Misschien gebruik je een headset ook weleens voor om muziek, films, series, tv-programma’s en games te beluisteren. Kies in dat geval een exemplaar met een goed geluid. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want vaak is er geen gelegenheid om een headset voor de aankoop even uit te proberen. Met een product van een gerenommeerd audiomerk zit je doorgaans wel goed. Denk hierbij onder andere aan Sennheiser, JBL en Sony.

Je kunt ook nog op de grootte van de audiodrivers letten. Deze minispeakers bevinden zich in beide oorschelpen en zijn verantwoordelijk voor het geluid. Hoe groter de audiodrivers, hoe beter het geluid vaak is. Met name de lage tonen zijn dan meestal nadrukkelijker te horen.

Bij de betere headsets wijzig je zelf het geluid via een app op de smartphone of programma op de pc. Door middel van een virtuele equalizer pas je het hoge geluid, de middentonen en de basweergave naar eigen wens aan. Op die manier kun je bijvoorbeeld de stemmen in een film of serie versterken.

Relatief grote audiodrivers van 40 of 50 millimeter leveren vaak een goed geluid.

Tip 8 Bediening

Even het geluid harder zetten, de microfoon dempen of actieve ruisonderdrukking inschakelen. Je bedient diverse functies rechtstreeks op de headset. Zo kun je met behulp van toetsen of een draaiwieltje vrijwel altijd het volume aanpassen. Zeker wanneer je regelmatig even van de computer wegloopt, is het fijn dat je het volumeniveau op elke plek kunt bijstellen. Verder vind je op vrijwel elke draadloze headset een aan-uitknop en een bluetooth-knop.

Duurdere headsets hebben mogelijk nog meer bedieningsfuncties. Zo kun je bijvoorbeeld tussen meerdere bluetooth-bronapparaten switchen en actieve ruisonderdrukking aanzetten. In de meeste gevallen zitten er op de rand van beide oorschelpen diverse knopjes. Daarnaast kun je bepaalde headsets via een aanraakpaneel aan de buitenzijde van de oorschelp bedienen door erover te vegen.

Wanneer iemand (te) hard praat, zet je via het wieltje op de oorschelp het geluid zachten.

Tip 9 Draagcomfort

Zeker voor urenlange gesprekken is het draagcomfort van de beoogde headset een belangrijk aspect. De meeste modellen hebben zachte oorkussens van traagschuim. Dit materiaal past zich aan, aan de vorm van je oren, schedel en kaaklijn. In combinatie met een aangename klemkracht ervaar je geen hinderlijke drukpunten. Let ook op het materiaal van de hoofdband, want bij de betere headsets is de binnenzijde zacht. Controleer verder of je de lengte van de haarband kunt stellen op de grootte van je hoofd.

De oorkussens van een headset plaats je op (on-ear) óf over (over-ear) de oren. Beide opties hebben hun voors en tegens. Met een on-ear-headset ben je beter bereikbaar voor mensen in de omgeving. Je hoort nog goed wat er om je heen gebeurt. Wil je jezelf daarvoor liever afsluiten, dan ligt een over-ear-headset voor de hand. Houd er rekening mee dat je oren vanwege het gesloten ontwerp tijdens warme dagen wellicht wat warm aanvoelen.

De Logitech G435 is een betaalbare draadloze headset met dikke oorkussens van traagschuim.

Verlichting

Tegenwoordig zitten er bij diverse headsets verlichting in de oorschelpen verwerkt. He zijn meestal producten voor gamers, zoals bepaalde modellen van JBL, Razer, Logitech en Corsair. Afhankelijk van de gebruikte headset kun je de ledlampen programmeren. Pas bijvoorbeeld de kleuren en het ritme aan. Je gebruikt hiervoor een computerprogramma of mobiele app. Met name in een donkere kamer geven de felle ledlampen een fraai effect.

Door de programmeerbare ledverlichting valt de Logitech G733 nogal op.

Tip 10 Accuduur

Bij een draadloze headset zit veelal een usb-c-kabel. Daarmee laad je de geïntegreerde accu op. Dat kan door dit snoertje in een pc of laptop te prikken. Je kunt hiervoor ook een geschikte netadapter gebruiken. De meeste fabrikanten leveren die niet meer standaard mee.

De maximale accuduur van draadloze headsets wisselt nogal, bijvoorbeeld twintig, veertig of zelfs zestig uur. Neem de batterijduur die fabrikanten vermelden met een korreltje zout, want in de praktijk blijkt die veelal onhaalbaar. Het geeft je wel een grove indicatie van wat je kunt verwachten. Een ruime accucapaciteit maakt de behuizing trouwens zwaarder. Zo wegen diverse luxe gaming-headsets meer dan 450 gram. In een enkel geval is er een tweede oplaadbare batterij bijgesloten, zodat je ze kunt verwisselen.

De futuristisch ogende Pulse Elite van Sony heeft een opgegeven accuduur van dertig uur. 

Kooptips

Wil je een nieuwe headset kopen? We zetten drie interessante producten uit verschillende prijsklassen op een rij.

Trust Ayda

Zoek je een betaalbare pc-headset om af en toe met familieleden en/of vrienden te communiceren? De goedkoopste uitvoering van de Trust Ayda sluit je via een 3,5mm-jackplug op een computer aan. Tegen een bescheiden meerprijs kun je ook een exemplaar met een usb-stekker kopen. Het maakt niet uit of de pc op of onder het bureau is gestationeerd, want de kabel is met 1,8 meter lang genoeg. Ondanks de geringe aanschafprijs zijn er twee audiodrivers met een diameter van veertig millimeter in de on-ear-schelpen verwerkt. Je kunt via bedieningstoetsen het volume reguleren en de microfoon dempen. Tot slot is het lage gewicht van slechts 134 gram een pluspunt.

Logitech Zone Vibe 100

Deze breed verkrijgbare headset van Logitech is in de kleurstellingen lichtgrijs, zwart en roze te koop. De ruime schelpen herbergen 40mm-audiodrivers en vallen volledig over de oren. Hoewel de behuizing fors oogt, valt het gewicht van 185 gram mee. Zodra de Zone Vibe 100 via bluetooth met een bronapparaat is verbonden, bedraagt de gesprekstijd maximaal achttien uur. Is de accu leeg? Na vijf minuten opladen kun je weer een uur kletsen. Met behulp van knopjes aan de achterzijde van de oorschelp neem je inkomende oproepen aan, wijzig je het volume en pauzeer je muziek. Dankzij de beweegbare microfoonboom met ruisonderdrukking ben je voor gesprekspartners luid en duidelijk te verstaan. Gebruik de app Logi Tune op een Windows-pc, Mac of mobiel toestel om diverse geluidsopties naar je hand te zetten.

Steelseries Arctis Nova Pro Wireless

Steelseries richt zich met deze hoogwaardige headset op gamers, al kun je hem ook voor andere doeleinden inzetten. Zo schuif je de microfoon eventueel in en gebruik je de Arctis Nova Pro Wireless als volwaardige bluetooth-koptelefoon. Dankzij ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking ervaar je geen hinder van omgevingsgeluiden. De behuizing telt hiervoor maar liefst vier meetmicrofoons. De fabrikant levert de zogenoemde GameDac mee. Dit is een apart kastje waarmee je de headset via een 2,4GHz-radioverbinding draadloos met een computer kunt verbinden. Verder pas je op de GameDac diverse geluidsopties aan. Als alternatief kun je de audioweergave ook in een programma op de computer wijzigen. Door de ruimtelijke audioweergave kunnen gamers tegenstanders en teamgenoten beter lokaliseren. Volgens de fabrikant zijn de twee bijgesloten oplaadbare batterijen goed voor een totale speelduur van zo’n 44 uur. Naast de pc-uitvoering ontwikkelt Steelseries ook aparte versies voor de PlayStation en Xbox.

▼ Volgende artikel
Review Shark Power Detect – Compact en krachtig, maar wel wat zwaar
© Saskia van Weert
Huis

Review Shark Power Detect – Compact en krachtig, maar wel wat zwaar

De Shark Power Detect is een van de twee modellen snoer- en zakloze stofzuigers van het Amerikaanse merk. De fabrikant belooft een lange accuduur een veelzijdige toepassingen, met allerlei technische snufjes voor optimaal zuigresultaat in een prijsklasse die ver onder vergelijkbare modellen van Dyson ligt. Doet deze stofzuiger wat hij belooft?

Uitstekend
Conclusie

Vergeleken met concurrerende modellen – zoals de duurdere Dyson V15 – levert de Shark Power Detect een vergelijkbare prestatie voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie bereid is om kleine beperkingen in gebruiksgemak te accepteren, krijgt een krachtige, veelzijdige stofzuiger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Draadloos en flexibel in gebruik
  • Lange gebruiksduur
  • Compact op te bergen
  • Geschikt voor verschillende vloertypen en dierenharen
  • Het stofreservoir is wat klein bij intensief gebruik
  • In de hoogste stand loopt de batterij sneller leeg
  • Handstofzuiger vrij zwaar (1,8 kilo)
  • Komt niet goed in hoeken

Producteigenschappen

De Shark Power Detect IP1251EUT is een snoerloze stofzuiger met een oplaadbare accu. Hij wordt geleverd met verschillende accessoires, een oplader en een draagtas. De standaard zuigmond (vloermondstuk noemt Shark het) is voorzien van twee borstelrollen die door de motor worden aangedreven, en die vuil en stof naar binnen 'vegen' in combinatie met zuigkracht. De stofzuiger werkt voorwaarts en achterwaarts, dus als je hem naar voor en achter haalt, wordt hetzelfde stuk twee keer meegenomen.

Je verandert hem met de accessoires in een kruimeldief en er zit ook een plinten-/kierenhulpstuk bij. De zogeheten Anti Hair Wrap Plus-functie verwijdert het haar van de borstelrol, bedoeld voor huisdieren- en mensenharen. Shark meldt tot 70 minuten gebruikstijd en biedt na registratie twee jaar garantie op de accu en vijf jaar op de rest.

In elkaar gezet is de stofzuiger 115,8 centimeter hoog, 26,3 centimeter breed en 39,3 centimeter diep. Hij weegt bijna 4 kilo, waarvan bijna de helft in de kruimelzuiger, het deel dat je in je hand houdt tijdens het stofzuigen.

©Saskia van Weert

Montage en bediening

Na het uitpakken klik je de onderdelen makkelijk in elkaar; dat werkt intuïtief. In de verpakking zitten verder buiten de garantiepapieren een snelstartgids en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het loont die moeite die door te nemen. Op verschillende plekken vind je drukknoppen. Zo zit midden tussen de motor en de zuigmond een knop waarmee je de stofzuiger dubbelklapt, waardoor hij veel minder ruimte inneemt. Die knop gebruik je ook als je onder een bed wilt stofzuigen, want je 'knikt' de stang hiermee dubbel.

Verder zijn er knoppen om het motorgedeelte los te maken als je hem als kruimeldief wilt gebruiken, een knop om het reservoirklepje te openen en eentje om het gehele reservoir los te maken als je dat wilt schoonmaken.

©Shark Ninja

De bediening is in de basis heel eenvoudig. Je haalt de stofzuiger van rechtopstaande positie af en houdt de aan-knop even ingedrukt. Standaard start de machine in de Detect-modus. In deze modus controleren sensoren de hoeveelheid vuil die op de grond ligt. De zuigkracht wordt daarmee automatisch aangepast. Ook passen de sensoren de zuigkracht aan als je een ander oppervlak wilt stofzuigen, bijvoorbeeld van laminaat naar tapijt. De verlichting aan weerszijden van de zuigmond zorgt ervoor dat je vuil sneller ziet liggen.

Via een knop onder je wijsvinger schakel je tussen de twee andere settings: Eco en Boost. Eco heeft minder zuigkracht, Boost juist meer. De Detect-functie bleek echter voldoende voor alle stofzuigklussen.

Naast zuigen is stoffen ook belangrijk voor een schoon huis

Microvezeldoekjes nemen stof goed op en laten het niet meer los!

Hulpstukken

Er zitten drie accessoires bij de stofzuiger: een klein zuigmondje, bedoeld voor bijvoorbeeld de bekleding van autostoelen, een wat grotere rechthoekige zuigmond met borstelharen, en een kleine gemotoriseerde zuigmond. De toepassingen hiervan waren me op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk. Na raadpleging van de handleiding werd duidelijk dat het gemotoriseerde handhulpstuk handig is voor diverse oppervlakken, zoals dierenharen van de bank zuigen. Het uitschuifbare hulpstuk is bedoeld voor plafonds en kieren, maar blijkt ook heel praktisch bij het schoonmaken van LEGO en bijvoorbeeld tafels die vol staan met beeldjes.

©Saskia van Weert

Paarse lichtjes

Net als de (duurdere) Dyson-stofzuigers is de Ninja Power Detect voorzien van aparte lichtjes bij de zuigmond. Die zijn afwisselend wit, roze en paars. Bij wit is de zuigkracht laag, bij roze middelmatig en bij paars ligt er kennelijk veel vuil en is de zuigkracht maximaal. Het ziet er spannend uit, maar biedt verder geen meerwaarde.

Het geluid en zuigkracht

Ben je geen draadloze stofzuigers gewend, dan verwacht je misschien het welbekende loeiende geluid van een stofzuiger. Bij de eerste keer testen bleek al meteen dat dit niet opgaat voor de Shark. Je hoort vooral de motor en een het geluid van de mechanische rollers in de zuigmond. Het doet nog het meest denken aan een bladblazer, alleen dan minder hard. Als de machine vuilere stukken tegenkomt, gaat hij harder lopen en hoor je het geluid ook wat meer 'loeien'.

©Shark Ninja

Gebruiksduur

De fabrikant meldt trots dat je er tot wel 70 minuten mee kunt stofzuigen. Zelfs als je groot woont, is dat een lange tijd om non-stop te stofzuigen. Zeker omdat het motorgedeelte in je hand aan de zware kant is. De 70 minuten gelden uiteraard als je de Eco-stand gebruikt. In de praktijk zul je doorgaans de standaard-instelling gebruiken, omdat die erg geschikt is voor een gemiddelde stofzuigklus.

Op een volle accu ging de machine 51  minuten mee, in de Eco-stand zal dat meer zijn en in de Boost-modus een stuk korter. Binnen een huishouden stofzuig je waarschijnlijk een minuut of 10 voor een gemiddelde kamer of verdieping, en zet je de stofzuiger daarna weg tot de volgende keer.

Opladen en capaciteit

Een indicator op het display geeft met een metertje aan hoeveel capaciteit er nog ongeveer over is. Die was tijdens de testperiode niet heel nauwkeurig – de stofzuiger hield er ineens mee op. Gelukkig bleef dat bij een enkele keer.

Opladen gaat heel gemakkelijk. De accu is met een drukknop los te halen van het motorgedeelte, je klikt hem in een op het stroomnet aangesloten oplader. Het opladen begint pas na het indrukken van de ronde knop; een geel lichtje geeft aan dat het apparaat oplaadt. Is de accu vol, dan gaat het lampje uit.

©Saskia van Weert

Reservoir legen

Na gebruik moet je het reservoir leegmaken. Het reservoir heeft een beperkte capaciteit en het is bovendien wel zo hygiënisch. Je doet dat door de handstofzuiger los te maken van de buis en het reservoir boven de vuilnisbak leeg te kieperen. Wat hierbij opvalt, is dat er in het reservoir een driehoekig gedeelte zit waar stof en haren zich omheen wikkelen. Die kluwen valt er niet uit zichzelf uit en moet je dus met de hand lospeuteren. Niet iedereen zal zich daar prettig bij voelen.

Het reservoir is ook in zijn geheel uit de handstofzuiger te halen. Dat is nodig om het allergeenfilter af en toe uit te spoelen en te laten drogen. Het kan sowieso fijn zijn omdat het reservoir er al na een paar keer gebruiken een beetje stoffig uit gaat zien.

©Saskia van Weert

Opbergen

De stofzuiger laat zich zelfs in een klein kastje goed opbergen. Dat komt door de zogenoemde Flexology, ofwel de techniek waarbij je de stofzuiger dubbelklapt en het accugedeelte onderaan tegen de buis aan staat. Hij is echt heel compact en dat is een voordeel voor kleinbehuisden. Uitklappen gaat net zo makkelijk als inklappen: accugedeelte omhoog bewegen en vastklikken aan de buis. Een duidelijk voordeel vergeleken met vaak lompe stofzuigers met snoer.

©Saskia van Weert

Hoe doet hij het?

Als stofzuiger is de Power Detect een wendbaar apparaat dat je er snel even bij pakt. Je hebt niet het gedoe met snoeren uitrollen en terughangen. Hij is binnen een seconde klaar voor gebruik. Tijdens het zuigen bleek het motorgedeelte dat je in de hand houdt met 1,8 kilo aan de zware kant voor langer gebruik. Hij zuigt echter prima, en in het transparante reservoir zie je meteen hoeveel vuil je hebt opgezogen. Leegmaken vergt wat handigheid omdat het klepje schuin naar beneden opent en je dat dus boven een vuilnisbak moet doen.

Wat wel opvalt, is dat de zuigmond niet goed raad weet met hoeken en randen. Daar blijft telkens toch wat liggen aan kruimels en ander vuil. Als kruimeldief vind ik hem ook minder geschikt, wat vooral komt doordat hij dus vrij zwaar is, en het rechthoekige hulpstuk eigenlijk te groot is voor echt handig gebruik. Het gedeelte met de borstelharen kan niet kantelen, dus ook hiermee kom je lastig in hoeken, bijvoorbeeld bij het stofzuigen van een trap. Daar kun je het kleinste zuigmondje nog wel voor gebruiken, alleen is die dan misschien weer wat te klein. Voor het kleine gemotoriseerde hulpstuk heb ik nog geen handige toepassing kunnen bedenken; die komt vooral van pas als je een hond of kat hebt die veel verhaart.

Shark Power Detect kopen?

De Shark Power Detect IP1251EUT biedt veel functionaliteit in een compacte en draadloze uitvoering. De automatische vermogensdetectie, solide accuduur en flexibiliteit maken dit model tot een aantrekkelijke keuze binnen het middensegment. Vooral gebruikers met beperkte opbergruimte en een voorkeur voor snel en effectief schoonmaken zonder snoeren zullen de voordelen van dit apparaat waarderen.

Toch zijn er wat kleine kanttekeningen. Het motorgedeelte is relatief zwaar, wat bij langer gebruik vermoeiend kan zijn. Ook de effectiviteit in hoeken en randen laat te wensen over. De hulpstukken zijn functioneel, maar niet allemaal intuïtief in gebruik. Daarbij vraagt het legen van het reservoir om enige handigheid en onderhoud.

Vergeleken met concurrerende modellen – zoals de duurdere Dyson V15 – levert de Shark Power Detect een vergelijkbare prestatie voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie bereid is om kleine beperkingen in gebruiksgemak te accepteren, krijgt een krachtige, veelzijdige stofzuiger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.