Zoveel mensen, zoveel wensen: dit zijn de 12 beste gameheadsets
Gameheadsets hebben een flinke progressie doorgemaakt de laatste jaren. Waar ze in het verleden vaak de reputatie hadden van matig geluid met een overdreven focus op bas, kun je tegenwoordig kiezen uit tientallen uitstekende exemplaren. Toch valt het niet mee om een product uit te zoeken waarbij écht alles klopt: geluid, comfort, opties én microfoonkwaliteit. Helemaal wanneer je bedenkt dat mensen verschillende voorkeuren (én hoofden) hebben.
In dit artikel bespreken we waar je op kunt letten als je een gameheadset wilt aanschaffen. Zo hebben wij rekening gehouden met:
- Comfort
- Geluidskwaliteit
- Draadloos of niet
- Of er bluetooth aanwezig is
Ook interessant: Waar voor je geld: 5 betaalbare spelcomputers
Voordat we ons verdiepen in de modellen is het belangrijk om eerst te bespreken waar je bij de aankoop van een nieuwe (game)headset op moet letten. We hebben namelijk wel een paar ideale allrounders in deze review meegenomen, maar ‘zoveel mensen, zoveel wensen’. Het is daarom zaak om eerst goed in kaart wat voor jou echt belangrijk is.
Voorselectie
We hebben de afgelopen periode meer dan vijftig verschillende (game)headsets getest, maar dat zijn er te veel om stuk voor stuk te bespreken of in een tabel te zetten. Daarom bespreken we de twaalf modellen die er, op welke manier dan ook, op positieve manier uitsprongen.
Het resultaat is een gevarieerd gezelschap op het gebied van design, prijzen en features, waarbij het belangrijk is te onthouden dat ze stuk voor stuk tot de betere op de markt behoren. Een miskoop zit er dus niet bij, het is daarom essentieel dat je op zoek gaat naar de headset die het best aansluit op jouw specifieke wensen.
Het zorgenkindje: de microfoon De microfoon van gameheadsets varieert van prut tot uitstekend. Vooral draadloze modellen waar compressie nodig is, klinken soms zeer matig. Hoe dan ook is het belangrijk om te onthouden dat als je echt om goede communicatie geeft er niets boven een losse microfoon gaat. Niet iedereen vindt een microfoon belangrijk, maar speel jij veel online met je vrienden, dan is de kwaliteit van de microfoon iets om goed op te letten.
Basale communicatie gaat alle geteste modellen redelijk tot goed af, maar voor een echt aangenaam gesprek, of wanneer jij een raid-leader bent die veel moet praten, ga dan voor een model dat in de tabel meer dan vier sterren scoort voor microfoonkwaliteit.
Comfort
Naar onze mening is comfort de belangrijkste eigenschap voor een headset. Een headset mag nog zo mooi klinken, als hij niet lekker zit dan is hij in feite waardeloos. Comfort is echter deels subjectief en zeker met een afwijkende hoofdvorm zal zelf uitproberen noodzakelijk blijven.
Om jou van zo goed mogelijk advies te voorzien, testen wij met meerdere gebruikers: van een klein kind tot een grote kerel, van een smal koppie tot een breed hoofd, met en zonder bril. Alleen op die manier kunnen we vaststellen welke headsets voor welke hoofdmaat geschikt zijn. Uiteraard hebben headsets die we geen van allen comfortabel vonden zitten dit artikel niet eens gehaald.
Alle headsets zijn over-earmodellen, in de regel voelt dat tijdens een lange gamesessie het fijnst, maar dergelijke headsets kunnen, zeker in hete zomers, warm worden. Waar je dan op kunt letten, is het materiaal van de oorkussentjes of earpads. Heb je snel last van warme oren, overweeg dan een model dat met mesh kussens in de tabel staat, dat ademt beter dan nepleren kussens. Nepleer heeft dan weer als voordeel dat geluiden van buiten beter worden gedempt.
Geluidskwaliteit
Geluidskwaliteit is deels objectief, deels subjectief. Objectief slechte headsets zul je in deze test niet tegenkomen, maar of een headset met bijvoorbeeld wat meer bas interessant is of niet, blijft een subjectief oordeel. Daarom bespreken we bij elke headset waar bij dat specifieke model de nadruk op ligt, en in de tabel vind je terug hoe we hem voor verschillende doeleinden beoordelen. Voor games (en tot op zekere hoogte films) vinden we een knappe bas een plus, maar willen we tevens een goede helderheid (bijvoorbeeld om voetstappen te positioneren). Voor frequent muziek luisteren, is het juist belangrijk dat de middentonen goed tot hun recht komen.
Denk dus na over hoe jij de headset het vaakst gaat gebruiken, want sommige modellen richten zich meer puur op gaming, andere zijn wat meer allround.
Extra mogelijkheden
Je hebt een model uitgezocht dat comfortabel aanvoelt en prima klinkt, wat wil je dan nog meer? Extra mogelijkheden natuurlijk. Een draadloze werking is bijvoorbeeld een gewilde feature, maar dat heeft gevolgen voor de accuduur en draadloos is in principe duurder.
Ook bluetooth en compatibiliteit met consoles en mobiele apparaten is erg fijn. Met bluetooth kun je je headset ook gebruiken om te telefoneren of om via je telefoon naar muziek te luisteren.
Ook vinden wij een vervangbare kabel een must: schade aan de kabel is immers een van de meest voorkomende redenen dat headsets in de prullenbank belanden. Gelukkig hebben alle twaalf modellen in dit artikel een vervangbare kabel.
Steelseries Arctis Nova 1
In het prijssegment tot 50 euro laten de meeste headsets veel te wensen over. Verwachten dat je in deze prijsklasse een ultieme gameheadset gaat vinden, is dan ook niet realistisch.
Wil je het echter betaalbaar houden, dan is de Steelseries Arctis Nova 1 onze keuze. Hij is lekker licht, heeft een zeer aangename pasvorm op kleinere tot middelgrote hoofden (op een groot hoofd zit hij wat krap rond de oren) en klinkt beter dan de meeste concurrenten in dit segment. Ook krijg je een afneembare kabel, fijn voor duurzaamheid op de lange termijn.
Zeker wanneer je een headset overweegt voor een kind of om met een kind te delen, is de Nova 1 erg interessant. Hij oogt en voelt weliswaar wat fragiel, maar hij kan prima tegen een stootje en vooral op kleine hoofden zit hij goed zonder de oren te laten zweten. Ook de microfoon is in deze prijsklasse een van de betere.
Draadloos luisteren is geen optie bij deze headset, maar voor dit bedrag is de Arctis Nova 1 een prima keuze.
Pluspunten
Lichtgewicht
Comfort (S, M)
Goed geluid voor het geld
Minpunten
Alleen basismogelijkheden
Minder geschikt voor XL-hoofd
HyperX Cloud Alpha
De HyperX Cloud Alpha is inmiddels alweer vijf jaar oud, toch vinden we hem interessanter dan veel nieuwere modellen in deze prijsklasse. Hij klinkt beter, zit beter en heeft een betere microfoon dan de directe concurrentie rond de 75 euro. Het is bovenal een headset die op geen enkel onderdeel punten laat liggen. De bouwkwaliteit en afwerking zijn keurig, hij zit fijn op praktisch elke hoofdmaat, en ook wat betreft de geluidskwaliteit komt deze headset prima voor de dag.
Waar je vooral op inlevert, zijn luxere opties. Zo zit je ook hier aan een draadje vast en is het een analoog model; je hebt dus geen usb-DAC om bijvoorbeeld het geluid aan te passen. Houd er ook rekening mee dat de Cloud-modellen veel druk geven en vrij strak zitten. Vooral met een wat breder hoofd of een bril kan dat op termijn voelbaar worden. Ben je echter iemand die een strakke headset kan waarderen, dan zit je met de Cloud Alpha gewoon goed.
Pluspunten
Goede prijs-kwaliteitverhouding
Prima allrounder
Minpunten
Weinig mogelijkheden
Strak op het hoofd
HyperX Cloud Alpha
Een wat oudere, maar zeer goede headset
Logitech G Pro X
De Logitech G Pro X kunnen we samenvatten als onze favoriete headset onder de 100 euro. Logitech weet als geen ander een pasvorm te maken die op praktisch elk hoofd lekker zit, met een goed gebalanceerde druk, die alleen op heel grote hoofden iets minder mag.
Hij gaat ook net wat verder in de features dan de twee goedkopere modellen uit onze test. Het allround geluid is al goed en voor games zelfs uitstekend, maar met de usb-optie kun je het geluid ook nog een beetje tunen. Verder krijg je de optie om te wisselen tussen de neplederen earpads en de mesh-variant, beide zijn inbegrepen. De eerste levert iets meer bas en geluiddemping van buiten, de laatste ademt wat beter.
Veel laat de G Pro X dus niet te wensen over, alleen een draadloze werking was fijn geweest. Voor de draadloze variant moet je echter een stuk dieper in de buidel tasten, en die treffen we dan ook verderop in deze review aan. Wil je onder de 100 euro blijven en vind je een draadje geen bezwaar, dan is dit je beste optie.
Pluspunten
Uitstekend allrounder
Sterke prijs-prestatieverhouding
Veel mogelijkheden
Minpunten
Bedraad
Steelseries Arctis 1 Wireless
De Steelseries Arctis 1 Wireless is een headset voor minder dan 100 euro, die vooral voor een specifieke doelgroep punten scoort. Omdat een deel van het budget in de draadloze werking zit, levert hij op een paar vlakken in. Zo is de bouwkwaliteit relatief eenvoudig, het geluid niet uitzonderlijk en de microfoon niet zó goed als een goede bedrade optie.
De Arctis 1 Wireless heeft echter een paar zeldzame talenten. Zo zit hij lekker op de meeste hoofden, vooral op kleinere en smallere hoofden zit hij zeer comfortabel zonder al te veel druk te zetten. Hij is ook lekker licht en heeft fijne mesh earpads, wat hem ook voor kinderen en tieners een geliefd model maakt. Licht betekent overigens ook hier niet een mindere bouwkwaliteit; lichte modellen kunnen vaak juist wat beter tegen een stootje.
Ook is het een van de goedkoopste opties met een usb-c-dongle, waardoor je hem niet alleen op pc, maar ook op alle andere spelcomputers en apparaten (al dan niet via de analoge kabel) kunt gebruiken.
Eigenlijk stelt de Steelseries Arctis 1 Wireless op vrijwel geen enkel punt teleur, dus als je voor minder dan 100 euro een draadloze headset zoekt die bij (bijna) iedereen lekker zit, dan is dit een uitstekende keuze.
Pluspunten
Lekkere lichte fit
Draadloos
Brede compatibiliteit
Minpunten
Bedrade concurrenten klinken beter
Voelt wat goedkoop aan
Corsair Void Elite RGB Wireless
De Corsair Void Elite RGB Wireless is een opvallend grote headset met een erg losse fit. Als je echter een bovengemiddeld groot hoofd hebt en veel headsets je te strak zitten of niet passen, dan is de Void Elite RGB Wireless, net als andere Void-modellen, het proberen waard. Hij kan erg ruim worden afgesteld, de oorschelpen zijn groter dan gemiddeld en de druk is zo minimaal dat je ook daar geen last van krijgt. Nadeel is dat hij af kan vallen als je met je hoofd schudt, iets dat bij gebruikers met een wat kleiner hoofd zeker zal gebeuren.
Fysiek is het een heel degelijke unit, maar op andere vlakken valt wel op dat deze headset al wat jaartjes meegaat. Zo ontbreekt bredere compatibiliteit, je krijgt enkel een usb-a-adapter en de accuduur voelt met zo’n zestien uur een beetje achterhaald. Ook de microfoon is matig, al scoort het geluid gewoon een dikke voldoende.
Hoe dan ook is de doelgroep voor deze Void Elite RGB Wireless duidelijk: zoek je een grote headset en wil je het budget beperkt houden, dan is dit een goede keuze.
Pluspunten
Erg fijn voor XXL-hoofden
Degelijke constructie
Minpunten
Zeer losse fit
Zit niet goed op kleine hoofden
Matige accuduur
Steelseries Arctis Nova 4
De Steelseries Arctis Nova 4 is eigenlijk de opvolger van de Arctis 1 Wireless. Hij combineert het design van de Nova 1 met de draadloze optie van de Arctis 1 Wireless, en 1 plus 1 maakt kennelijk 4.
Dat het een opvolger is, merk je wel. Net als de Arctis 1 Wireless is het een scherp geprijsd, zeer licht, draadloos model met zachte mesh earpads die comfortabel zitten, maar deze Nova 4 is op meerdere fronten verbeterd. Zo is de pasvorm voor kleinere tot middelgrote hoofden nog iets fijner (je merkt nauwelijks dat je ‘m op hebt) klinkt hij wat beter, en is de accuduur duidelijk langer (van circa 20 uur op de Arctis 1 Wireless naar circa 36 uur op de Nova 4).
Als je 20 euro meer te besteden hebt, dan vinden wij deze zaken die meerprijs absoluut waard. Je zal echt dieper in de buidel moeten tasten voordat je kwalitatief weer een merkbare stap vooruit maakt.
Pluspunten
Comfort S- en M-hoofden
Brede compatibiliteit via usb-c
Goede accuduur
Minpunten
Pasvorm XL-hoofden hooguit gemiddeld
Eenvoudige afwerking
Helaas niet meer leverbaar, bekijk hun eigen website voor alternatieven: https://nl.steelseries.com/gaming-headsets
Logitech G Pro X Wireless
Langzamerhand belanden we in het hogere middensegment van de draadloze gameheadsets. Tussen de 130 en 180 euro zijn tientallen uitstekende opties te vinden van tal van merken. Headsets die geen van alle echt punten laten liggen, maar wel stuk voor stuk hun eigen sterke eigenschappen en specifieke doelgroepen hebben. Drie modellen steken er wat ons betreft in dit segment bovenuit.
De eerste is de Logitech G Pro X Wireless. Deze headset neemt de eerder besproken en prima scorende G Pro X als basis, en voegt daar een draadloze functie aan toe. Je krijgt dus dezelfde degelijke bouw, uitstekende geluidskwaliteit en vooral aangename pasvorm op praktisch elk hoofd, maar dan draadloos.
De absolute winst in deze prijsklasse had de G Pro X Wireless nauwelijks kunnen ontgaan, als de prijs niet zo fors was geweest; je betaalt immers 70 euro meer puur voor die draadloze functie, en dat zet de deur open voor concurrenten. Ook is de microfoonkwaliteit minder dan die van de bedrade G Pro X.
Toch is de Logitech G Pro X Wireless is zijn uitstekende allround prestaties een van de allerbeste opties in dit segment, maar het is zeker niet je enige optie.
Pluspunten
Allround uitstekend
Sterke prijs-prestatieverhouding
Minpunten
Microfoonkwaliteit
Corsair HS80 RGB Wireless
De Corsair HS80 Wireless voelt oerdegelijk, is chique afgewerkt, heeft een van de beste microfoons in zijn klasse en is met 130 euro net wat goedkoper dan zijn directe concurrenten, terwijl hij de 20 euro meerprijs ten opzichte van de Nova 4 duidelijk voelbaar maakt.
De HS80 Wireless is ook gewoon een goede allrounder. Lekkere mesh/velours earcups maken hem comfortabel, zij het vooral op hoofden van gemiddelde omvang. Voor kleine hoofdjes is hij te groot en voor een XL hoofd mist is hij weer niet verstelbaar genoeg. De earpads zijn weliswaar comfortabel, maar de headset zit wel iets strakker dan gemiddeld, dat moet je dus wel fijn vinden. Zo ja, dan heb je met deze HS80 RGB Wireless een zeer degelijke, goed klinkende draadloze gameheadset, waarmee je ook nog eens helder kunt communiceren.
Pluspunten
Degelijke constructie
Prima geluid
Goede microfoon
Minpunten
Pasvorm niet voor iedereen
Razer Blackshark V2 Pro (2021)
De derde hoogvlieger in het hogere middensegment is de Razer Blackshark V2 Pro. We hebben het dan over het 2021 model, want het 2023 model scoort weliswaar nóg iets beter, maar is met zijn prijs van dik 200 euro ook een stuk duurder.
De Razer Blackshark V2 Pro valt in eerste instantie vooral op vanwege zijn pasvorm en comfort. Hij is iets lichter dan de directe concurrentie, maar de pasvorm en afstelling van de druk is gewoon uitstekend. In onze optiek is dit de meest comfortabele headset van alle twaalf exemplaren in de test, met vooral een vorm die we iedereen kunnen aanbevelen, of je nu een erg klein of mega groot hoofd hebt.
Comfort alleen is niet genoeg om deze test te halen, maar de Razer klinkt ook gewoon fijn, de microfoon is goed, de accuduur is net wat beter dan de Corsair en hij ziet er prima uit.
Een aangename totaalervaring dus, zij het dat ook deze Razer wat minpuntjes moet incasseren. Zo wordt gebruikgemaakt van een achterhaalde micro-usb-aansluiting en is de constructie net iets onder het niveau van de directe concurrenten van Corsair en Logitech. Hetzelfde geldt voor de geluidskwaliteit: goed, maar nét een tikje minder dan die andere twee.
Pluspunten
Ultiem comfortabel
Goede microfoon
Minpunten
Micro-usb
Concurrentie klinkt net wat beter
Corsair Virtuoso Pro
Met de Virtuoso Pro gooit Corsair het concept gameheadset over een compleet andere boeg. Het is namelijk een van de weinige open-back gameheadsets. Het levert een van de best klinkende headsets op, die met zijn open ontwerp een veel beter gevoel van ruimtelijkheid creëert dan de gesloten alternatieven. Puur op audiokwaliteit kent hij in deze prijsklasse zijn gelijke niet.
Ook het comfort is goed: een uitstekende pasvorm (zolang je hoofd niet extreem klein is), fijne mesh earpads en net wat minder druk rond je oren dan gemiddeld. Samen met het open ontwerp zorgt dat ervoor dat je oren goed lucht krijgen en niet warm worden. De microfoonkwaliteit is niet uitzonderlijk, maar wel ruim voldoende.
Ondanks dat een draadloze verbinding ontbreekt, biedt de Corsair veel mogelijkheden. Zo krijg je meerdere kabels voor het gamen of gebruik buitenshuis en de headset is goed te repareren. De oorschelpen, kabel, hoofdband en covers aan de buitenkant zijn allemaal los te vervangen.
Wel moet je rekening houden met de nadelen van een open-back headset. Zo worden geluiden van buitenaf niet tegengehouden en ook je omgeving krijgt meer mee van wat jij hoort. Is dat geen bezwaar, dan is dit de best klinkende headset tot 200 euro
Pluspunten
Uitstekend ruimtelijk geluid
Urenlang comfortabel
Goed te repareren/onderhouden
Minpunten
Open ontwerp lekt geluid
Niet draadloos
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
De Steelseries Arctis Nova Pro Wireless kost 320 euro, en dat maakt dit geen headset voor iedereen. Hij voelt weliswaar stevig aan, maar je ziet nauwelijks verschil met een headset die de helft kost.
Toch is dit een topmodel. Deels vanwege het uitstekende geluid, goede opnamekwaliteit en comfortabele pasvorm voor kleine tot iets bovengemiddeld grote hoofden. Het zijn echter vooral de extra mogelijkheden die opvallen. Zo heeft dit model ANC, waardoor het in combinatie met neplederen pads de best dempende headset uit de test is. Ook heeft de Steelseries bluetooth, waardoor je makkelijk kunt schakelen van je game of muziek naar een telefoongesprek.
Het is de toevoeging van het basisstation met acculader waarmee dit model zich definitief onderscheidt. Niet alleen krijg je via dit kastje opties om je geluid naar wens aan te passen of om eenvoudig meerdere apparaten tegelijk aan je headset te koppelen; de optie om snel tussen accu’s te kunnen wisselen, betekent dat je echt nooit aan de kabel hoeft te zitten. Met elke goedkopere headset kwamen we toch een keer op het punt dat we even bekabeld moesten gamen.
De Steelseries Arctis Nova Pro Wireless kost wat meer, maar je krijgt ook nét wat meer.
Pluspunten
Comfort van S tot L/XL
Uitstekende allround prestaties
Complete featureset
Echt altijd draadloze werking
Minpunten
Niet voor de grootste hoofden
Prijs
Logitech G Pro X 2 Wireless
Inderdaad, alweer een headset met ‘G Pro X’ in de naam. Dat geeft aan dat Logitech deze serie goed voor elkaar heeft. De Logitech G Pro X 2 Wireless is te beschouwen als de opvolger van de G Pro X Wireless; veel van hetzelfde maar wel met enkele significante verbeteringen. Zo is het geluid weer iets beter, is de afstelling van de hoofdband nog iets verbeterd, is er bluetooth toegevoegd en de accuduur is er enorm op vooruitgegaan. Logitech claimt 50 uur, in de praktijk gaan we daar zelfs geregeld overheen.
Met een prijs van 270 euro zitten we echter 110 euro boven zijn voorganger, een gigantische stap. Voor dat geld hadden we eigenlijk ook wel een verwisselbare accu verwacht of een betere microfoon. Aan de andere kant merken we in de praktijk dat je planning wel héél ongelukkig uit moet komen als je met deze accuduur geen laadmomentje weet te vinden.
Uiteindelijk overheerst een positief gevoel. De voorganger is gezien zijn veel lagere prijs weliswaar lastig te verslaan, maar als budget geen beperkende factor is, dan haal je met de Logitech G Pro X 2 de ultieme allround gameheadset in huis.
Pluspunten
Bijzonder comfortabel
Uitstekend geluid
Uitzonderlijk goede accuduur
Minpunten
Microfoon niet beter dan G Pro X Wireless
Meerprijs t.o.v. G Pro X Wireless
Resultaten
In onderstaande afbeelding vind je de testresultaten van de gameheadsets.
Conclusie
Zoals gezegd zijn er zoveel prima headsets op de markt dat het vooral zaak is om je eigen wensen en eisen goed in kaart te brengen.
Voor een bescheiden budget is de SteelSeries Arctis Nova 1 de beste instapper. Kun je iets meer uitgeven, kijk dan naar de HyperX Cloud Alpha of de Logitech G Pro X, waarbij de laatste onze redactietip is als beste allround headset tot 100 euro.
Heb je iets meer uit te geven en wil je graag draadloos, kijk dan eerst naar de SteelSeries Arctis Nova 4, of als je nog iets meer te besteden hebt naar de Corsair HS80, Logitech G Pro X Wireless of Razer Blackshark V2 Pro (2021). Stuk voor stuk uitstekende draadloze allrounders met wat eigen plusjes en minnetjes. De redactietip gaat in dit segment naar de Corsair HS80 Wireless, die net iets meer biedt voor zijn geld.
Wanneer budget geen punt van discussie is, is het een strijd tussen de Corsair Virtuoso Pro, die het beste geluid heeft en de nog iets prijzigere draadloze toppers Steelseries Arctis Nova Pro Wireless en Logitech G Pro X 2 Wireless. De award voor het best geteste product gaat naar de headset van Steelseries omdat die nét wat meer mogelijkheden en een betere microfoon heeft.