ID.nl logo
14 hardware-tips voor een snellere pc
© PXimport
Zekerheid & gemak

14 hardware-tips voor een snellere pc

Als je pc overal sloom op reageert, is het tijd voor actie. Weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan deze uitgebreide how to! Wanneer je systeem al een tijdje meegaat, is het verstandig om eerst de hardware onder de loep te nemen.

Tip 01: Geheugen uitbreiden

De makkelijkste manier om je computer een snelheidsboost te geven, is door het werkgeheugen uit te breiden. Dankzij het werkgeheugen is het systeem in staat om bestanden snel te laden. Wanneer het werkgeheugen volledig is bezet, gebruikt het systeem een gedeelte van de harde schijf als virtueel geheugen. Dit is aanmerkelijk trager waardoor Windows sloom reageert. Lees ook: Zo laat je Windows sneller opstarten.

Door meer werkgeheugen in te bouwen, zorg je ervoor dat het systeem minder vaak een beroep hoeft te doen op virtueel geheugen. Wil je extra geheugenmodules kopen? Controleer dan goed welk type je nodig hebt. Surf hiervoor naar www.geheugen.com en gebruik de zoekfunctie om het juiste werkgeheugen te vinden.

Je kunt bijvoorbeeld zoeken op het typenummer van de pc, de notebook of het moederbord. De montage is doorgaans vrij eenvoudig. Schroef de systeemkast open en klik de geheugenreepjes in de insteeksleuven. Bij laptops is er meestal aan de onderkant een klepje aanwezig waarachter het werkgeheugen is verstopt. Na de montage herkent Windows vanzelf de aangesloten geheugenmodules.

©PXimport

Tip 01 Via de zoekmachine Geheugen.com achterhaal je simpel het juiste geheugen voor je systeem.

Tip 02: Harde schijf

De eigenschappen van de harde schijf hebben veel invloed op de algehele prestaties van je pc. Zo is het de moeite waard om het toerental onder de loep te nemen. Hoe hoger het toerental namelijk is, hoe sneller de lees- en schrijfknop data kan verwerken. Wanneer je de snelheid van het systeem wilt opkrikken, kun je ervoor kiezen om een harde schijf met een hoog toerental in te bouwen. Zo vind je de beste harde schijf.

Schijven met 5400 of 5900 rpm (rotaties per minuut) vervang je desgewenst door een exemplaar met 7200 rpm (of nog hoger). Kies verder bij voorkeur voor een 3,5inch-schijf met voldoende cachegeheugen (bijvoorbeeld 64 MB). Voor snelle data-overdracht is ondersteuning voor SATA 3 gewenst. De montage van een harde schijf in de systeemkast is niet moeilijk. De bevestigingsmethode hangt af van de behuizing. Meestal bevestig je de schijf met kleine schroefjes in een speciale houder. Luxe systeemkasten hebben een handig kliksysteem waarmee je de schijf vastmaakt. Via

een SATA-kabel koppel je de schijf aan het moederbord en via een voedingskabel verbind je de schijf met de voeding.

©PXimport

Tip 02 De Cheetah-lijn van Seagate bestaat uit harde schijven met maar liefst 15000 rpm.

Tip 03: SSD

Een SSD (solid state drive) is een nog sneller alternatief voor een harde schijf, omdat dit opslagmedium vlotter opgeslagen gegevens terugvindt. Het loont daarom de moeite om Windows en alle programma's op een SSD te bewaren (de C-schijf) in plaats van een gewone harde schijf. Je merkt direct verschil in snelheid!

Welke SSD je moet kopen? Lees het hier.

Houd er wel rekening mee dat de prijs per gigabyte van een SSD vergeleken met een normale harde schijf een stuk hoger is. Een SSD heeft meestal het formaat van een 2,5inch-schijf, zodat je het onderdeel in de meeste systeemkasten kunt inbouwen.

Vaak levert de fabrikant van de behuizing een speciale houder of beugels mee om een SSD te bevestigen. Een SSD verbind je op dezelfde manier als een gewone schijf met het moederbord en de voeding (zie tip 2). Nadat je de behuizing hebt dichtgeschroefd, start je de pc op. Open het BIOS en controleer of het systeem de SSD herkent. In de meeste gevallen gebeurt dat automatisch. Is dat bij jou niet het geval, dan staat de gebruikte SATA-poort wellicht uit. Deze aansluiting kun je vanuit het BIOS dikwijls weer activeren.

©PXimport

Tip 03 Een SSD is meestal net zo groot als een 2,5inch-schijf.

Tip 04: Processor vervangen

Als je de pc aanmerkelijk wilt versnellen, zit er niets anders op dan de processor te vervangen. Wanneer het systeem in staat is om met een nieuwe processor meer berekeningen uit te voeren, leidt dat tot kortere wachttijden. In de behuizing van laptops is de processor helaas vaak onbereikbaar. Bij desktops kun je meestal wel een sneller rekencentrum inbouwen. Het is lastig om dit onderdeel te vervangen, maar als je de componenten binnen in de systeemkast een beetje kunt benoemen, valt dat in de praktijk nog mee. Je gaat allereerst op zoek naar een nieuwe processor voor je pc.

Belangrijk is om het type moederbord te achterhalen. Heb je geen enkel idee? Download het tooltje Belarc Advisor. Na de installatie controleert het programma welke hardware er aanwezig is. Het rapport verschijnt vervolgens in een browser. Onder het kopje Main Circuit Board zie je het type moederbord staan. Bekijk op de website van de fabrikant onder het juiste typenummer welke processors het moederbord allemaal ondersteunt. Schaf op basis van deze informatie een snelle processor aan. Voor de montage is het bovendien handig om alvast een tube koelpasta te kopen.

©PXimport

Tip 04 Voordat je een processor aanschaft, controleer je eerst welk moederbord je systeem bevat.

Tip 05: Cpu-koeler losmaken

Voor de demontage is het meestal noodzakelijk om het moederbord uit de systeemkast te halen. In enkele gevallen is de processor goed bereikbaar zonder het moederbord los te schroeven, maar helaas is dat zeldzaam. Voordat je aan de slag gaat, haal je eerst de voedingskabel uit het stopcontact. Kun je de processor niet bereiken, dan haal je alle kabels en insteekkaarten voorzichtig los. Onthoud goed op welke connectors alle kabels zijn aangesloten. Desnoods gebruik je hiervoor markeerstickers of je maakt een duidelijke foto. Verwijder zo nodig ook de voeding. Bovenop de processor is er een cpu-koeler aanwezig.

Ontkoppel hiervan de voedingskabel van het moederbord en haal de cpu-koeler zorgvuldig los zonder iets te beschadigen. Afhankelijk van het type is het nodig om drukpennetjes of schroefjes los te maken. Til de cpu-koeler rustig omhoog. Mogelijk is de cpu-koeler aan de processor vastgeplakt met koelpasta. Koelpasta wordt gebruikt om de warmte van de processor efficiënter af te voeren. Met korte draaibewegingen lukt het meestal om de cpu-koeler los te maken. Wil je de cpu-koeler later opnieuw monteren? Verwijder de resten van de koelpasta in dat geval met een zacht doekje. Zo nodig gebruik je hiervoor een beetje isopropylalcohol (ook wel IPA of isopropanol genoemd) .

©PXimport

Tip 05 De processor zit verstopt achter de cpu-koeler.

Tip 06: Processor inbouwen

De processor leg je in een soort houder van het moederbord: de socket. Via een kleine hendel maak je het deksel open. Haal de oude processor uit de houder en vervang die voor een nieuw exemplaar. Let op dat je de processor aan de zijkanten vastpakt zonder de contactpunten aan te raken. Bekijk goed in welke richting je de processor in de houder legt zonder iets te beschadigen (hij kan er maar op één manier in). Doe het deksel weer dicht en klem de chip vast door de hendel omlaag te duwen.

Op de achterkant van de processor verdeel je een beetje koelpasta met een doseerspuit. Zorg er met bijvoorbeeld een oud bankpasje voor dat er overal een dun laagje aanwezig is, door de pasta goed uit te smeren. Monteer vervolgens de cpu-koeler bovenop de processor. Via drukpennetjes of schroefjes bevestig je het onderdeel. Koppel daarna de voedingskabel van de cpu-koeler aan de juiste connector op het moederbord. Je brengt ten slotte het moederbord weer in oude staat terug binnen de behuizing van je pc.

©PXimport

Tip 06 Haal de oude processor voorzichtig uit de houder.

Tip 07: Overklokken

Bij sommige processors kun je de kloksnelheid wat opschroeven. De fabrikanten Intel en AMD hanteren een veiligheidsmarge voor hun producten, zodat de pc niet oververhit raakt. In werkelijkheid hebben de meeste processors (veel) meer rekenkracht in huis dan hoe ze in werkelijkheid staan afgesteld. Door het rekencentrum van de pc te overklokken, zijn er meer berekeningen mogelijk. Het resultaat is een vlotter systeem! Wel is het belangrijk om te beseffen er meer risico bestaat op oververhitting. In de praktijk kun je op verantwoorde wijze ongeveer 15 á 25 procent snelheidswinst boeken. Houd er rekening mee dat bij overklokken de garantie op de processor vervalt en dat het pc-component sneller slijt.

De werkwijze verschilt per processor en moederbord. Meestal is het nodig om in het BIOS de Front Side Bus, de multiplier en het voltage handmatig te verhogen. Heeft je computer een recent moederbord, dan kun je de processor waarschijnlijk ook met de meegeleverde software overklokken. Handig, want je hoeft Windows dan niet te verlaten. Overklokken brengt risico's met zich mee, waardoor het verstandig is om vooraf een back-up van het systeem te maken. Als je de processor hebt opgevoerd, controleer je met een stresstest of het systeem stabiel is bij maximale belasting. Gebruik hiervoor het programma Prime95. Je hoeft dit hulpje niet te installeren, alleen op te starten. Kies voor Just Stress Testing / In-place large FFTs om de stresstest uit te voeren.

©PXimport

Tip 07 Bij veel moederborden hoort een programma voor Windows om de processor te overklokken.

Tip 08: Turbostand

Bepaalde processors van Intel en AMD overklokken zichzelf automatisch als het systeem daarom vraagt. Wanneer je bijvoorbeeld veel programma's tegelijkertijd hebt openstaan of een mooie game speelt, schakelt het rekencentrum vanzelf een tandje bij. Intel noemt deze technologie Turbo Boost, terwijl AMD de naam Turbo CORE gebruikt. Als je computer een geschikte processor aan boord heeft, controleer je in het BIOS van de pc of de turbostand is ingeschakeld.

Tijdens het opstartproces van het systeem druk je op een bepaalde sneltoets om het BIOS te openen, bijvoorbeeld F2 of Delete (de exacte toets is op sommige systemen verschillend). Vervolgens controleer je bij de instellingen van de processor (cpu) of de turbostand actief is. Haal vervolgens het maximale uit je processor.

©PXimport

Tip 08 Als je processor een turbostand heeft, zet je die in het BIOS van de pc aan.

Tip 09: Koeling

Een snelle processor geeft vrij veel warmte af. Voor optimale prestaties van het systeem is het belangrijk dat hete lucht efficiënt wordt afgevoerd. Met een (extra) ventilator voorkom je koelingsproblemen. Bij de montage zorg je ervoor dat de fan warme lucht door het ventilatierooster naar buiten blaast. Met behulp van schroefjes maak je het onderdeel vast binnen de behuizing.

Aansluiten is simpel, want je hoeft het kabeltje alleen maar aan een vrije fan-connector te bevestigen. Let bij de aanschaf op hoeveel lawaai de ventilator produceert. Overigens zijn er ook specifieke ventilators te koop om bepaalde hardware te koelen, bijvoorbeeld voor de processor, grafische kaart of harde schijf. Naast een goede koeling is een goede luchtcirculatie belangrijk. Gebruik om die reden kabelbinders (tie-wraps) om snoeren samen te binden.

©PXimport

Tip 09 Een goede koeling is essentieel voor de prestaties van je pc.

Tip 10: Videokaart

Als je graag games speelt of video's bewerkt, draagt een goede videokaart bij aan de snelheid van je computer. De processor levert data van het systeem aan de videokaart, waarna er via complexe berekeningen een beeld wordt opgebouwd op je monitor. Hoe sneller de videokaart kan rekenen, hoe vlotter dit beeld verschijnt bij grafische toepassingen. Met name voor moderne games is een goede videokaart onmisbaar. Anders loop je namelijk het risico dat het beeld stottert. Bij veel pc's is de videochip op het moederbord of in de processor geïntegreerd.

Gebruik je de pc hoofdzakelijk voor simpele werkzaamheden, dan voldoet een interne videochip prima. Wil je graag een supersnel systeem dat geschikt is voor mooie videospelletjes en videobewerking, dan doe je er verstandig aan om een krachtige losse videokaart aan te schaffen. Let wel op dat de juiste aansluiting van de beoogde videokaart op het moederbord aanwezig is. Bij een recent moederbord gebruik je hiervoor een PCI Express x16-slot. Stop de videokaart in de juiste gleuf en maak hem zo nodig vast met een schroefje.

©PXimport

Tip 10 Veel videokaarten zijn speciaal ontworpen voor gamers, zoals de MSI GeForce GTX 760.

Tip 11: Hardwareversnelling

Sommige videokaarten helpen de processor een handje door bepaalde rekentaken over te nemen. Gunstig, want de processor houdt hierdoor meer rekenkracht over voor andere zaken. Een voorwaarde is wel dat de gebruikte software hardwareversnelling door de videokaart ondersteunt. De bekende fabrikant NVIDIA produceert GeForce-kaarten met ondersteuning voor CUDA.

Zware applicaties die overweg kunnen met deze programmeeromgeving lopen hierdoor een stuk vlotter op je pc. Onder meer Adobe Premiere Elements Pro, AutoCad en sommige games ondersteunen deze technologie. AMD's videokaarten doen een beroep op de programmeercode OpenCL om zware rekentaken uit te voeren. Als je de processor wilt ontlasten, is het slim om een videokaart met ondersteuning voor hardwareversnelling in te bouwen.

©PXimport

Tip 11 Aan de hand van de programmeertaal CUDA nemen GeForce-kaarten rekentaken van de processor over.

Tip 12: Voeding

Zodra je nieuwe hardware inbouwt, is het ook slim om even de voeding onder de loep te nemen. De voeding zorgt ervoor dat er voldoende energie bij alle pc-onderdelen terechtkomt. Wanneer je bijvoorbeeld een snelle processor en videokaart hebt gemonteerd, is het wattage van de voeding misschien niet meer toereikend. In dat geval vervang je de voeding voorzichtig voor een nieuw exemplaar.

Voor zware systemen heb je pakweg een voeding met een uitgangsvermogen van 700 watt nodig. Met de Engelstalige calculator van deze website reken je desgewenst uit welk wattage je minimaal nodig hebt. Vul alle specificaties van je pc in en klik onderaan op de knop Calculate. Kies bij voorkeur voor een product van een goed merk, bijvoorbeeld Suasonic, Cooler Master of be quiet. Het voedingsblok zit meestal vast met vier schroefjes. Door deze los te maken, lukt het om dit onderdeel te vervangen. Gebruik de meegeleverde kabel van 20 of 24 pinnetjes om het voedingsblok met het moederbord te verbinden. Een aparte kabel voorziet de processor van voldoende energie.

©PXimport

Tip 12 Via een online calculator bereken je eenvoudig het gewenste wattage van de voeding.

Tip 13: Usb3.0-poorten

Wanneer je vaak foto's en video's overzet, gebruik je hiervoor het beste een usb3.0-poort. Mits de externe harde schijf, camera of andere randapparatuur deze usb-standaard ondersteunt, kopieer je hiermee razendsnel grote hoeveelheden data naar de pc (of andersom).

Bij de meeste moederborden kun je op het moederbord gemakkelijk een zogeheten usb3.0-controller aansluiten. Afhankelijk van het type controller dat je monteert, staan er één of meerdere usb3.0-poorten voor je klaar. Meestal hoef je voor de montage alleen maar een afdekplaatje te verwijderen en de usb3.0-uitbreidingskaart aan het moederbord te bevestigen.

©PXimport

Tip 13 Via een uitbreidingskaart voeg je gemakkelijk usb3.0-poorten toe.

Tip 14: Stofvrij

Stof is een grote boosdoener voor pc's. Hoewel de ventilator warme lucht afvoert, blijven de meeste stofdeeltjes achter in de behuizing. Op den duur is er op alle hardware, koelvinnen en roosters een laagje aanwezig. Dat is ongewenst, want het systeem heeft hierdoor meer moeite om alle onderdelen goed te koelen. Op den duur gaat dat ten koste van de systeemprestaties. Het is dan ook verstandig om ieder halfjaar de systeemkast open te schroeven en de boel stofvrij te maken.

In huishoudens met honden en/of katten doe je dit klusje het beste ieder kwartaal. Haal vooraf wel even de stekker uit het stopcontact. Met een zacht kwastje lukt het meestal om alle stofnesten van alle hardware en koelvinnen weg te vegen. Als alternatief gebruik je een spuitbusje met perslucht om hardnekkig stof weg te blazen. Voor stofwolken kun je ook voorzichtig een stofzuiger gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de zuigmond geen onderdelen aanraakt.

©PXimport

Tip 14 Een busje met perslucht is een ideaal hulpmiddel om de behuizing stofvrij te maken.

Snel internet

Naast een snel systeem heb je wellicht ook behoefte aan een rappe internetverbinding. Zeker als je graag films vanaf het web streamt of downloadt, loont het de moeite om een internetabonnement met voldoende snelheid te nemen. Kabel is doorgaans vlugger dan ADSL. Kabelaanbieders verkopen tegenwoordig internetabonnementen met een downloadsnelheid van 180 Mbit/s of meer. Dit zijn wel de duurste abonnementen. Wil je graag een nóg snellere verbinding, dan heb je glasvezel nodig.

Verschillende aanbieders beloven zelfs een downloadsnelheid van 500 Mbit/s. Helaas zijn nog lang niet alle huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten. Op www.eindelijkglasvezel.nl controleer je via de postcode en het huisnummer de beschikbaarheid. Houd er rekening mee dat op deze website alleen het glasvezelnetwerk van Reggefiber in kaart is gebracht. Inwoners van Twente krijgen veelal te maken met Cogas voor het aanleggen van snel internet. Op www.cogasglasvezel.nl bekijk je in welke gemeenten binnen deze regio er momenteel glasvezel beschikbaar is.

©PXimport

Via www.eindelijkglasvezel.nl controleer je of een glasvezelabonnement op jouw adres beschikbaar is.

▼ Volgende artikel
Zo stel je jouw ideale keuken samen
© Andy Dean Photography
Huis

Zo stel je jouw ideale keuken samen

Natuurlijk is het belangrijk hoe een keuken eruitziet, maar het draait vooral om hoe je hem gebruikt. Een goede keuken sluit aan op jouw manier van koken en leven, met een logische indeling en keuzes die het dagelijks gebruik makkelijker maken. In dit artikel laten we zien hoe je stap voor stap tot een ontwerp komt dat echt bij je past – van de eerste schetsen tot het kiezen van werkbladen, apparatuur en grepen.

Zelf je keuken samenstellen? Dit is belangrijk:
  • Beschikbare ruimte
  • Je keukengewoontes
  • Werkhoogte
  • Opbergruimte
  • Materialen
  • Stijl
  • Apparatuur

Begin bij de ruimte en je gewoontes

Voordat je nadenkt over frontjes en kleuren voor je nieuwe keuken, kijk je naar de ruimte die je hebt. Is het een dichte keuken of is hij open en loopt hij naadloos door in je woonkamer? Hoeveel wandlengte is beschikbaar? Waar zitten de ramen, deuren en aansluitpunten? Het helpt om de plattegrond van je keuken op schaal te tekenen. Nog beter: gebruik een digitale tool waarmee je je ontwerp meteen in 3D ziet (zie kader verderop).

Daarna kijk je naar je eigen kookgedrag. Sta je vaak uitgebreid te koken of wil je vooral snel en makkelijk eten kunnen maken? Heb je veel spullen die opgeborgen moeten worden of houd je het graag minimalistisch? De antwoorden op die vragen bepalen welke indeling het best werkt: een rechte wandopstelling, een hoek, een U-vorm of juist een kookeiland.

Let bij het indelen op de zogeheten werkdriehoek. Daarmee bedoelen we de afstand tussen kookplaat, spoelbak en koelkast. Die drie punten vormen samen het hart van je keuken. Hoe dichter deze drie bij elkaar liggen, hoe makkelijker en sneller je werkt. Je hoeft minder heen en weer te lopen en hebt alles onder handbereik.

De ideale werkhoogte

De ideale hoogte van een aanrecht hangt af van je lichaamslengte. Werk je te laag, dan moet je steeds voorover buigen. Werk je te hoog, dan gaan je schouders omhoog. Beide zijn vermoeiend. Daarom loont het om bij het samenstellen van je keuken stil te staan bij de juiste werkhoogte. Een handig uitgangspunt: als je rechtop staat met je armen gebogen in een hoek van 90 graden, dan ligt het werkblad ongeveer 10 tot 15 cm onder je ellebogen. Hieronder zie je een indicatie op basis van je lengte.

LichaamslengteAanbevolen werkbladhoogte
Tot 1,70 meter85 tot 90 cm
1,70 tot 1,90 meter90 tot 95 cm
Langer dan 1,90 meter95 tot 100 cm

Let op: dit zijn richtlijnen. De beste hoogte bepaal je uiteindelijk door zelf even te testen wat prettig voelt – bijvoorbeeld op een instelbaar werkblad of in een showroom met verschillende hoogtes.

Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Gebruik je vaak pannen of bakvormen, dan heb je meer aan een paar brede lades dan aan een kast met planken. Je ziet in één oogopslag wat waar ligt, en je hoeft niet op je knieën om achter in het kastje iets te zoeken. Dat werkt net wat makkelijker – zeker als je dagelijks kookt. Zorg ook dat je je spullen straks logisch kunt verdelen. Het is handig om keukengerei bij de kookplaat op te bergen, schoonmaakspullen onder de spoelbak, en om je voorraad in een hoge kast of ladeblok te bewaren.

Nog iets om bij je ontwerp rekening mee te houden: laat voldoende ruimte over om kastdeuren te openen zonder dat ze elkaar raken. Ook is het prettig om rond het fornuis en de spoelbak minstens 90 centimeter loopruimte te hebben.

©Phurichai

Materialen en stijl: meer dan alleen smaak

Frontjes bepalen in grote mate de uitstraling van je keuken, maar het materiaal zegt ook iets over onderhoud en levensduur. Een gelakte keuken ziet er strak uit, maar is gevoeliger voor krassen en vingerafdrukken. Hout voelt warm aan, maar vraagt meer onderhoud. Kunststof of melamine is onderhoudsvriendelijk en budgetvriendelijk, maar minder duurzaam op de lange termijn.

Voor het werkblad is het goed om verder te kijken dan alleen uiterlijk. Composiet is sterk en makkelijk schoon te houden. Keramiek kan tegen hitte, maar is gevoelig voor harde klappen. Marmer en graniet hebben een unieke uitstraling, maar vereisen regelmatig onderhoud. Houd bij je keuze rekening met hoe je de keuken gebruikt en hoeveel tijd je aan schoonmaak en onderhoud wilt besteden.

Ook de grepen spelen een rol. Een greeploze keuken oogt strak, maar kan onpraktisch zijn als je snel iets wilt pakken. Met zichtbare grepen maak je het jezelf makkelijker – en kies je meteen een detail dat stijl en karakter toevoegt.

©Анастасия Купавц

Apparaten kiezen die bij je passen

Een keuken zonder apparatuur bestaat niet, maar de vraag is welke apparaten je nodig hebt – en hoe je ze slim plaatst. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een inductiekookplaat. Die werkt snel, is energiezuinig en makkelijk schoon te maken. Let wel op de aansluiting: sommige modellen werken op een gewoon stopcontact, maar krachtigere platen hebben een aparte 3-fasengroep nodig in de meterkast.

Belangrijker dan het type is de vraag hoeveel kookzones je nodig hebt. Kook je vaak met meerdere pannen tegelijk? Dan is een brede plaat met vijf of zelfs zes zones handig. Sta je meestal alleen eenpansgerechten te maken, dan volstaat een compactere uitvoering.

Bedenk of je een losse oven wilt, een combi-oven of een stoomoven. Denk na over het formaat en de plaatsing van je koelkast: vrijstaand of inbouw, met vriesvak of zonder. En vergeet de afzuiging niet. In een open keuken werkt een plafondunit of geïntegreerde afzuiging in het kookplaatblad vaak beter dan een klassieke afzuigkap aan de muur.

Bij de plaatsing geldt: apparaten die je vaak gebruikt, moeten makkelijk bereikbaar zijn. Een oven op ooghoogte voorkomt bukken. De vaatwasser naast de spoelbak scheelt heen en weer lopen. Kies je voor een Quooker of een losse kokendwaterkraan? Denk dan ook aan de benodigde ruimte voor het reservoir.

In beeld: ontwerp je keuken met een 3D-planner

Wil je al je ideeën meteen tot leven brengen? Gebruik dan een 3D-keukenplanner, zoals die van Bemmel & Kroon. Je tekent je eigen ruimte in, plaatst ramen en deuren en sleept vervolgens keukenelementen op hun plek. Frontjes, kleuren, apparaten en opstellingen kun je eindeloos combineren. Zo krijg je direct een realistisch beeld van je toekomstige keuken. Het fijne: je hoeft niet meteen naar de winkel, maar kunt thuis op je gemak proberen, aanpassen en verfijnen.

Van ontwerp naar uitvoering

Ben je tevreden met je ontwerp? Neem dan de tijd om alles nog één keer kritisch door te lopen. Kloppen de looproutes? Heb je voldoende werkruimte tussen kookplaat en spoelbak? Zit de oven op een prettige hoogte? Zijn alle opbergruimtes logisch ingedeeld? Kijk ook naar de plaats van je aansluitpunten: water, stroom en afzuiging moeten aansluiten op wat je hebt gepland.

Heb je je keuken in een 3D-tool ontworpen? Dan kun je die visualisatie gebruiken om een afspraak te maken met een adviseur of keukenwinkel. Samen kijk je dan of je ontwerp technisch haalbaar is en welke materialen en apparaten beschikbaar zijn. Pas als alles klopt – van de maatvoering tot de afwerking – is het tijd om je keuken echt te gaan bestellen.

▼ Volgende artikel
Review Nothing Phone (3) – Uniek, maar geen vlaggenschip
© Wesley Akkerman
Huis

Review Nothing Phone (3) – Uniek, maar geen vlaggenschip

Met een adviesprijs van 849 euro is de Nothing Phone (3) het duurste toestel dat dit jonge merk tot op heden heeft uitgebracht. Zelf presenteert Nothing dit model als een heus vlaggenschip, maar uit onze ervaring blijkt dat deze smartphone dat niveau niet helemaal haalt.

Goed
Conclusie

De Nothing Phone 3 valt op met zijn design en Glyph-systeem, maar laat het afweten op het gebied van prestaties, hitteontwikkeling en camera’s bij weinig licht. De software is strak en onderscheidend, maar voor 850 euro heeft de concurrentie simpelweg meer te bieden.

Plus- en minpunten
  • Uniek ontwerp met grappig Matrix-display
  • Nothing OS blijft een fantastische Android-schil
  • Fijn display met levendige kleuren
  • Veel beter camerasysteem
  • Redelijke batterijduur bij normaal gebruik
  • Rivalen doen het op belangrijke vlakken beter
  • Geen high-end processor
  • Behoorlijke warmteontwikkeling
  • Android 16 laat nog op zich wachten
  • Oledpaneel zonder LTPO
  • Maakt te veel compromissen voor een vlaggenschip

De Nothing Phone (3) voelt met zijn aluminium frame en matte afwerking degelijk aan, maar de glanzende transparante achterkant is wel besmettelijk voor vingerafdrukken. De telefoon heeft vier knoppen, inclusief de Essential Key van de Phone (3a) voor screenshots en spraaknotities. Qua ontwerp haal je de meest unieke smartphone van dit moment in huis. Nothing zet hoog in op esthetiek en verheft de doorgaans saaie achterkant tot een waar kunstwerk. Net als bij andere Nothing-toestellen is die tevens functioneel; zo is er onder meer een rode stip die oplicht zodra je gaat filmen.

De meest controversiële verandering is het verdwijnen van de kenmerkende Glyph-strips. Die zijn voor de gelegenheid vervangen door de Glyph Matrix, een klein monochroom schermpje rechtsboven op de achterzijde van het toestel. Dat matrixdisplay biedt meer functionaliteit dan de ledstrips op de voorgangers, zoals notificaties en spelletjes, maar mist de unieke uitstraling van de Glyphs op zijn voorganger. Vooralsnog zien we alleen potentie in dat extra schermpje. Ontwikkelaars moeten nog aan de bak met nuttige functies en games, want tot op heden is de functionaliteit dusdanig beperkt dat je het onderdeel alleen voor meldingen kunt gebruiken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De Essential Key zit onder de powerknop.

Op zich een prima scherm

Het scherm is redelijk op vlaggenschip-niveau. Het toestel heeft een oleddisplay van 6,67 inch met een hoge resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz. De (piek)helderheid is hoog genoeg voor gebruik in de zon, terwijl de kleurweergave zowel nauwkeurig als levendig is. Verder is er support voor HDR10+- en Ultra HDR-content. Helaas mist het scherm LTPO-technologie. Dat betekent dat de verversingssnelheid niet lager dan 30 Hz zakt bij statische content. In de praktijk kan dat de batterijduur negatief beïnvloeden.

De Nothing Phone 3 is de eerste telefoon die de Snapdragon 8s Gen 4-processor gebruikt. De chipset presteert vergelijkbaar met de Snapdragon 8 Gen 3, met lichte grafische verbeteringen en een hogere topsnelheid. Hoewel het toestel in dagelijks gebruik vlot aanvoelt en visueel intensieve games prima aankan, blijft de 8s Gen 4 in rauwe prestaties achter bij de nieuwste échte vlaggenschip-processors, zoals de Snapdragon 8 Elite. Potentiële kopers betwisten daarom of de Phone (3) 'flagship material' is of niet – maar bij normaal gebruik merk je geen vertragingen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Voorbeeld van een Glyph Matrix-functie: het batterijniveau.

©Wesley Akkerman

Voorbeeld van een Glyph Matrix-functie: de tijd.

Warmteontwikkeling

Wat ook opvalt, is de warmteontwikkeling tijdens het gebruik. Het toestel kan namelijk flink opwarmen tijdens het uitvoeren van zwaardere taken, zoals bij het gamen. Dan kun je de telefoon bijna niet meer comfortabel vasthouden. Helaas een typisch Qualcomm-euvel dat we vaker tegenkomen. Verder is het zo dat de smartphone met een totaal vermogen van 5150 mAh qua accu ook wat achterloopt op zijn rivalen. Bij intensief gebruik moet je de telefoon soms eerder opladen dan je zou hopen. Bij normaal gebruik kom je er echter de dag wel mee door.

De Nothing Phone (3) draait op Nothing OS 3.5, gebaseerd op Android 15, en biedt een vloeiende, strakke interface met fijne, aanpasbare elementen en opvallende widgets. Net zoals op de Nothing Phone (3a) kom je ook hier de Essential Space tegen, een aparte sectie die screenshots opslaat en AI gebruikt om belangrijke informatie te extraheren en te organiseren, inclusief transcripties van spraakmemo's. Dat laatste gaat verrassend goed, met hier en daar een enkele typefout. Zo'n memo maak je snel aan door bijvoorbeeld de Essential Key ingedrukt te houden.

0,6x

1x

2x

Minder functies, maar wel uniek

Hoewel Nothing OS minder functies heeft dan sommige andere Android-skins, is het vrij van bloatware (erg belangrijk!) en legt het systeem de nadruk op een minimalistische, monochrome esthetiek. Dat maakt de software-omgeving daadwerkelijk anders dan je elders aantreft. Nothing belooft daarnaast vijf Android-upgrades en zeven jaar lang beveiligingspatches. Dat is een uitstekende score, meer dan gemiddeld, maar Nothing staat helaas niet bekend om de snelle uitrol van nieuwe softwareversies. Houd dus wat rekening met vertragingen op dat gebied.

Dat bewijst bijvoorbeeld de uitrol van Android 16. Die versie is reeds beschikbaar, maar de Nothing Phone 3 wordt geleverd met Android 15. Nu is het tegelijkertijd zo dat versie 16 echt nog maar net uit is, maar toch voelt dit aan als een gemiste kans. De upgrade moet echter voor het einde van het jaar verschijnen, dus daar kun je naar uitkijken. Verder heeft de nieuwe AI-zoekbalk nog een eigenaardigheid. Je kunt daarmee van alles opzoeken (apps, contacten, functies en meer), maar de Essential Space wordt daarin niet meegenomen.

3x

6x

6x

3x

Beste camera's tot nu toe, maar…

Verspreid over de achterkant tref je een veelzijdig camerasysteem aan. Dat bestaat uit drie sensoren van 50 megapixel: een hoofdcamera, een ultragroothoek- en een periscooplens. Daarmee zoom je tot 3x optisch in. Ook is er nog een selfiecamera van 50 megapixel. Alle camera's ondersteunen video-opnamen in 4K-kwaliteit bij 60 fps. Overdag leveren ze gedetailleerde foto's met levendige, accurate kleuren en een breed dynamisch bereik, hoewel er soms lichte oververzadiging optreedt en de sluitertijd wat beter kan.

De telelens presteert goed tot en met 6x inzoomen met behoud van helderheid en kleuren. Die lens is ook geschikt voor macro-opnames tot 10 centimeter. Over het algemeen vinden we dit de beste lenzen die Nothing tot nu toe aanbiedt, maar ook op dit vlak presteren concurrerende modellen beter. Vooral de Pixels en Galaxy's leveren betere kwaliteit bij weinig licht en snelle bewegingen. Nothings beeldverwerking zorgt gelukkig voor consistente kleuren over alle lenzen en voor goede diepte, maar de camera's kunnen dus nog verbetering gebruiken.

2x

1x

0,6x

Nothing Phone (3) kopen?

De Nothing Phone (3) streeft duidelijk naar onderscheid met zijn unieke ontwerp en het nieuwe Glyph Matrix-systeem, maar op cruciale punten blijft hij achter bij concurrenten in zijn prijsklasse. Hoewel de Snapdragon 8s Gen 4-processor echt wel vlot is voor dagelijks gebruik, blijft-ie op papier achter bij de concurrentie. Niet dat je al die snelheid per se nodig hebt (eerlijk is eerlijk: veel mobiele cpu's zijn echt overkill), maar die dingen gaan wel tellen als je een hogere prijs betaalt. Het helpt ook niet dat het toestel echt heet wordt onder hoge druk.

Ondanks een capabel camerasysteem presteert de Phone (3) onder uitdagende omstandigheden niet zo goed als je zou willen of verwachten. De batterijduur is adequaat, maar niet uitzonderlijk, en de usb-c-poort blijft steken op de oudere 2.0-standaard. Hoewel Nothing OS 3.5 een strakke en unieke software-ervaring biedt met langdurige updates, compenseren de software-extra's en het innovatieve Glyph-systeem de hardwarematige tekortkomingen niet voldoende om de Nothing Phone (3) een toptoestel te noemen, zeker niet gezien zijn prijskaartje van 850 euro.