ID.nl logo
10 handige tips en trucs voor Excel
© PXimport
Huis

10 handige tips en trucs voor Excel

In Microsoft Excel kun je een adressenlijst maken, een boekhouding bijhouden, en natuurlijk allerlei andere berekeningen maken. De basis van Excel is helemaal niet zo ingewikkeld. Met deze tien handige tips voor Excel gebruik je het klassieke programma nog handiger en sneller.

Tip 01: Alles selecteren

We beginnen met een redelijk eenvoudig trucje, maar wel eentje die erg handig is. Wanneer je alles wilt selecteren in een spreadsheet, dan kun je daar de toetscombinatie Ctrl+A voor gebruiken. Het probleem met die toetscombinatie is dat die in Excel niet altijd alle gegevens uit je werkblad selecteert. Heb je een reeks gegevens in je spreadsheet met daarna een lege kolom en je drukt op Ctrl+A, dan wordt vaak alleen het blok met de gegevens geselecteerd waarin de muisaanwijzer zich bevindt. Nogmaals drukken op Ctrl+A en je hebt dan wel alle gegevens. En ben je een beetje onhandig (en daar hebben we dus ervaring mee) en druk je één keer te vaak op de A (of per ongeluk op een andere toets), dan wordt alles vervangen door die letter A. Dat is gelukkig weer te herstellen met de functie Ongedaan maken. Gebeurt dit je nu vaak en wil je een andere manier hebben om alle gegevens uit je werkblad te selecteren? Klik dan linksboven op de kruising boven rij 1 en links naast cel A op het driehoekje en alles is geselecteerd.

©PXimport

Tip 02: Meerdere rijen toevoegen

Een rij of kolom toevoegen in Excel is redelijk eenvoudig. Je kunt in het tabblad Start in het lint onder het kopje Cellen klikken op Invoegen, en daar kiezen voor Bladrijen of Bladkolommen. Een andere optie is rechtsklikken op een cel en vervolgens kiezen voor Invoegen / Hele rij of Hele Kolom. Kies je voor een rij, dan wordt deze ingevoegd boven de rij waarin je muisaanwijzer staat, kies je voor een kolom dan wordt deze toegevoegd aan de linkerkant van de kolom waarin je muisaanwijzer staat. Wil je niet slechts één rij invoegen, maar een stuk of twintig? Dan werkt dit natuurlijk omslachtig. Gelukkig heeft Microsoft hieraan gedacht. Stel dat je twintig rijen wilt toevoegen, dan klik je op een rijnummer aan de linkerkant en sleep je de muis omlaag tot je twintig rijen hebt geselecteerd. Rechtsklik nu op deze selectie en kies voor Invoegen. Excel begrijpt nu automatisch dat je rijen wilt toevoegen, en voegt precies evenveel rijen toe als dat je geselecteerd hebt. Op die manier werkt het uiteraard ook met kolommen.

©PXimport

Excel kan eenvoudig verschillende notatievormen gelijktrekken met behulp van Flash Fill

-

Tip 03: Flash Fill

Stel je hebt een document vol met namen en adressen, maar elke waarde is compleet anders geschreven. De ene naam heeft wel een hoofdletter, de andere niet. De ene postcode heeft een spatie tussen de cijfers en de letters, maar bij de andere is alles aan elkaar geplakt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles zo te laten of om alles handmatig aan te passen. Maar wat nu als we je vertellen dat het ook veel eenvoudiger kan? Excel kan heel veel dingen namelijk eenvoudig voor je rechtzetten met de functie Flash Fill. Neem nu even de rijen met voornamen, waarbij we ervan uitgaan dat voor- en achternamen in een aparte kolom staan. Selecteer de gehele kolom met voornamen, maak een nieuw werkblad aan in Excel en plak deze kolom in dat werkblad. Typ nu in de kolom daar direct naast de eerste drie voornamen op de manier zoals ze moeten worden geschreven (dus met beginhoofdletter). Tijdens het typen geeft Excel al aan dat het de rest van de kolom kan corrigeren. Druk je op Enter tijdens deze preview, dan wordt dit direct uitgevoerd op de hele kolom. Wil je de actie later zelf initiëren dan doe je dat met Ctrl+E.

©PXimport

Rekenmachine

Hoewel Excel heel goed is in dingen uitrekenen, kan het soms sneller en prettiger zijn om even iets uit te rekenen in de Rekenmachine van Windows (om vervolgens iets met die waarde binnen Excel te doen). Bijvoorbeeld als je niet per ongeluk je huidige werkblad wilt aanpassen. Sommige toetsenborden hebben een sneltoets die de Rekenmachine van Windows oproept, maar dat geldt lang niet voor alle toetsenborden. Wist je al dat je eenvoudig een snelkoppeling naar de rekenmachine kunt toevoegen binnen Excel? Klik hiervoor op het pijltje naar beneden naast de pictogrammen voor Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw helemaal bovenin, en daarna op Meer opdrachten in het menu dat uitklapt. Selecteer nu de optie Rekenmachine in het linkerdeelvenster (als je deze niet ziet, kies dan in het uitklapmenu bovenaan eerst voor Alle opdrachten) en voeg deze toe aan het rechterdeelvenster. De rekenmachine wordt nu als pictogram toegevoegd in de werkbalk Snel starten. Dit is uiteraard niet alleen voorbehouden aan de rekenmachine, je kunt hier in principe alle functies toevoegen die binnen Excel bestaan.

©PXimport

Tip 04: Rij/kolom vastzetten

Wanneer je werkt met een kleine hoeveelheid gegevens in Excel, dan is het vrij eenvoudig om te zien in welke kolom of rij je aan het werk bent. Meestal heb je in de bovenste en meest linkse cellen van een werkblad staan welke gegevens er in die rij/kolom staan. Maar als het om zo veel gegevens gaat dat je moet scrollen om alles te kunnen zien, dan is het behoorlijk irritant wanneer je niet meer kunt zien tot welke rij of kolom een bepaalde cel behoort. Dat kun je heel eenvoudig oplossen door een rij of kolom vast te zetten. Wanneer je dit doet, dan zal de betreffende rij of kolom niet meebewegen als je scrolt in het document, zodat je te allen tijde kunt zien waartoe een bepaalde cel behoort. De functie is heel eenvoudig, maar zorgt nog weleens voor verwarring omdat soms ineens de halve spreadsheet geblokkeerd wordt. Het heeft alles te maken met waar je de muisaanwijzer plaatst. Als je de eerste rij en de eerste kolom wilt vastzetten, klik dan op cel B2. Wanneer je nu in het lint klikt op Beeld en vervolgens op Blokkeren / Titels blokkeren, dan wordt alles boven rij 2 en alles links van cel B (oftewel in dit geval rij 1 en kolom A) vastgezet. Losmaken doe je via Blokkeren / Titelblokkering opheffen.

©PXimport

Tip 05: Supersnel optellen

Je kunt met Excel de meest ingewikkelde berekeningen maken, maar soms wil je gewoon even weten wat de optelsom is van een aantal waarden in je spreadsheet. Theoretisch kun je daar natuurlijk netjes een formule voor aanmaken, maar omdat het zo’n veelgebruikte functie is, heeft Excel dat een stuk eenvoudiger gemaakt. Het enige dat je hoeft te doen om een reeks waarden in je spreadsheet bij elkaar op te laten tellen, is de cel onder of naast de reeks waarden aan te klikken die je bij elkaar wilt optellen en vervolgens te drukken op Alt+=. De functie SOM wordt nu automatisch toegepast op de reeks waarden en de uitkomst wordt weergeven in de actieve cel. Als je niet zo van toetscombinaties houdt, kun je ook klikken op de knop AutoSom in het tabblad Start onder het kopje Bewerken. Klik je op het pijltje direct naast AutoSom, dan vind je daar nog een aantal andere snelle functies terug. Bijvoorbeeld om het gemiddelde van een reeks waarden uit te rekenen, of om aan te laten geven hoeveel getallen de serie gegevens bevat (in plaats van die waarden bij elkaar op te tellen).

©PXimport

Nemen je koppen teveel ruimte in? Dan verander je toch gewoon de leesrichting?

-

Tip 06: Verticale koppen

Tegen dit probleem ben je ongetwijfeld weleens aan gelopen: je hebt een tabel gemaakt, maar de koppen van de kolommen zijn zo lang, dat de tabel veel breder is dan je zou willen, terwijl de inhoud van de kolom zelf helemaal niet zo breed is. Dat maakt vaak niet zoveel uit als het document alleen bedoeld is om gegevens digitaal weer te geven, maar als je het document uit wilt printen, dan kan het problematischer zijn. Bijvoorbeeld omdat er dan net drie kolommen op een andere pagina vallen. De eenvoudigste en snelste manier om dat op te lossen (zonder de gegevens in een superklein lettertype te hoeven zetten) is door de koppen verticaal te maken. Je kunt dit heel eenvoudig doen door de gehele rij met koppen te selecteren en vervolgens te klikken op het pictogram Afdrukstand (ab met een diagonale pijl) in tabblad Start / Uitlijning. Je kunt dan eenvoudig gaan voor verticale tekst, maar wat ook interessant is, is klikken op Celuitlijning opmaken. Je kunt dan veel meer zelf bepalen, en bijvoorbeeld de kopteksten diagonaal weergeven. Dat neemt minder ruimte in dan horizontaal, meer dan verticaal, maar het staat wel veel mooier.

©PXimport

Tip 07: Snel kopiëren

In principe is het verplaatsen en kopiëren van de inhoud van cellen in Excel niet zo ingewikkeld, maar het wil nog weleens tot conflicten leiden wanneer de doelcellen die je (al dan niet per ongeluk) hebt geselecteerd, niet overeenkomen met de broncellen. Ter illustratie, je kunt een reeks van tien cellen niet plakken in een selectie van negen cellen. Er is gelukkig een heel eenvoudige manier om al dit soort zaken te vermijden, en dat is door handig gebruik te maken van de functie Verplaatsen binnen Excel. Wanneer je de inhoud van een cel wilt verplaatsen, dan kun je deze zeer eenvoudig verslepen. Hiervoor klik je op de cel (of de reeks cellen) die je wilt verplaatsen en zet je de muisaanwijzer op de zijkant van de cel (of de reeks) tot je muisaanwijzer verandert in een pijltje met een kruis. Wanneer je nu klikt en sleept, zul je de inhoud van de cellen verslepen naar de plek waar je je muisaanwijzer loslaat. Houd je de Ctrl-toets ingedrukt tijdens het verslepen, dan zal de inhoud van de cel (of reeks) niet worden verplaatst, maar gekopieerd naar de plek waar je de muisknop loslaat!

©PXimport

Tip 08: Inhoud combineren

Aan het begin van dit artikel hebben we het gehad over Flash Fill, waarin we een voorbeeld bespraken waarin alle voor- en achternamen een eigen kolom hadden. Die voor- en achternamen in een aparte kolom kan heel handig zijn, vooral wanneer je de kolom voornamen (of juist achternamen) afzonderlijk wilt kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de aanhef voor brieven te genereren. Vind jij het juist onhandig en wil je voor- en achternamen gecombineerd hebben in één cel? Dat kun je heel eenvoudig realiseren. Laten we er even van uitgaan dat de voornaam in Cel A1 staat en de achternaam in cel B1. Wanneer je nu klikt op de Cel C1, typ je in de formulebalk: =A1&" "&B1. Tussen de aanhalingstekens staat een spatie, om te voorkomen dat de voor- en achternaam aan elkaar worden geplakt. De formule zegt dus letterlijk: neem de inhoud van cel A1, voeg daar een spatie aan toe, en vervolgens de inhoud van cel B1, en geef het resultaat weer in de huidige cel. Op die manier kun je de inhoud van allerlei cellen in Excel eenvoudig combineren. Scheiden is overigens een stuk moeilijker (maar niet onmogelijk).

©PXimport

Tip 09: Vergelijkingen uittekenen

Lang niet iedereen werkt met vergelijkingen in Excel, maar als je daar wel mee moet werken (bijvoorbeeld voor een schoolopdracht van de kinderen) dan kan dat een behoorlijk gedoe zijn om de juiste manier te vinden om die in te voeren. Gelukkig heeft Microsoft sinds Excel 2016 een functie toegevoegd waarmee je vergelijkingen precies zo kunt uittekenen zoals je dat op papier zou doen, waarna het programma deze automatisch omzet in een digitale vergelijking. Om deze functie op te roepen klik je in het tabblad Invoegen in het lint bij het vakje Symbolen op Vergelijking en klik je vervolgens op Handgeschreven vergelijking helemaal onderin. Er verschijnt nu een pop-up waarin je je vergelijking kunt uittekenen. Dit werkt uiteraard helemaal fantastisch wanneer je een aanraakscherm met pen hebt, maar het is ook goed met de muis te doen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je je symbolen duidelijk moet schrijven, zodat Excel goed onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld de letter c en een haakje openen. Gelukkig kun je verkeerd geïnterpreteerde krabbels eenvoudig corrigeren. Tijdens het typen wordt een digitale equivalent realtime getoond, zodat je kunt bijsturen waar nodig.

©PXimport

Tip 10: Transponeren

Stel je hebt in Excel een grote hoeveelheid gegevens ingevoerd, maar ontdekt vervolgens dat de manier waarop je dat gedaan hebt, achteraf niet zo handig is. Zo kan het gebeuren dat je een reeks titels hebt opgevoerd als kolomtitels, terwijl ze veel beter tot hun recht zouden komen als rijtitels. Je zou dan alles handmatig kunnen omzetten, maar niet alleen is dat heel veel werk, het maakt het risico op fouten ook erg groot. Zonde, zeker als je weet dat het nergens voor nodig is, omdat Excel al het omzetwerk voor je kan doen. Selecteer hiervoor het gebied dat je wilt transponeren (zoals dit omzetten zo mooi heet) en kopieer het. Vervolgens maak je een nieuw werkblad aan en klik je in het tabblad Start op Plakken en vervolgens onder Plakken op Transponeren. Al je gegevens worden nu geplakt, maar wat een kolom was wordt een rij, en wat een rij was wordt een kolom. Wanneer je de gegevens in het nieuwe werkblad geplakt hebt, raden we je wel aan om het oude werkblad te verwijderen om eventuele verwarring te voorkomen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur
© Rens Blom
Huis

Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur

De Realme GT 7 Pro is eind 2024 uitgebracht, maar laat goed zien welke verbeteringen we in topsmartphones van 2025 gaan terugzien. Het toestel heeft de nieuwste processor en een bovengemiddeld grote accu, te danken aan een innovatie uit accu's van elektrische auto's. Lees in deze Realme GT 7 Pro-review meer over de smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

Plus- en minpunten
  • Grotere accu in een normale smartphone
  • Uitstekende accuduur
  • Razendsnelle processor
  • Premium gebruikservaring...
  • ...maar wat ontbrekende functies, zoals draadloos opladen
  • Korter updatebeleid

Realme mag dan in Nederland geen bekend merk zijn, het is zeker geen obscuur bedrijf. Realme is namelijk een zustermerk van Oppo en OnePlus, merken die hier al jaren actief zijn. In de coronajaren bracht Realme voor het eerst producten uit in Nederland, maar vanwege het geringe succes besloot Realme zich op andere Europese landen te richten. Dat gaat goed, stelt het merk. Daarom gaat Realme het nog een keer proberen in Nederland, onder andere met zijn nieuwste topsmartphone: de GT 7 Pro van 999 euro (tot 1 januari 799 euro).

©Rens Blom

Ontwerp en scherm

De Realme GT 7 Pro is te koop in het grijs en oranje/rood – door ons getest. Een prachtige kleur als je het ons vraagt. Het toestel is solide gebouwd, heeft een IP69-certificering zodat je ermee kunt zwemmen in zoet water en beschikt over een uitstekend 6,78inch-oledscherm.

©Rens Blom

Echt een premium smartphone, met een mooie verrassing. De accu gebruikt naast grafiet namelijk ook silicium-koolstof, zodat er meer accucapaciteit in de batterij past zonder dat die groter of zwaarder hoeft te worden. Dat merk je: de Realme GT 7 Pro heeft met 6500 mAh een veel grotere accu dan de concurrentie (circa 5000 mAh). Met 223 gram en een dikte van 8,6 millimeter is de GT 7 Pro echter nauwelijks zwaarder of dikker dan de concurrentie.

©Rens Blom

Heel krachtige hardware

De Realme GT 7 Pro is de eerste smartphone op de markt met een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Deze nieuwe processor ga je in 2025 in veel meer dure telefoons terugzien. In de GT 7 Pro werkt de processor als een trein. De smartphone is vliegensvlug en presteert in zogeheten benchmarktests ook beduidend hoger dan de topsmartphones uit 2024.

Onder de motorkap van de GT 7 Pro vind je een royale 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. Een gebruikelijke combinatie in een moderne premium smartphone. Realme verkoopt ook een 512GB-exemplaar. Wij ontvingen overigens een 16/256GB-versie, maar die lijkt vooralsnog niet in Nederland te koop.

©Rens Blom

Enorme accu

We noemden het al: de Realme GT 7 Pro beschikt over een bovengemiddeld grote accucapaciteit van 6500 mAh. Dat is een serieus verschil met de 5000 mAh die je in veel andere smartphones vindt. Wat zegt dat in de praktijk? Nou, dat je de GT 7 Pro zonder zorgen een hele lange en drukke dag kunt gebruiken zonder dat je je druk hoeft te maken over een lege accu. In onze tests scoort de Realme GT 7 Pro beduidend beter dan veel Android-smartphones, al merken we dat de energie-efficiënte iPhone 16-modellen – met een veel kleinere accu – weinig onderdoen voor de GT 7 Pro. Dat is een compliment voor Apple.

Je laadt de Realme GT 7 Pro op via de meegeleverde usb-c-oplader. Die oplader heeft een output van 120 watt en kan de mega-accu zo in minder dan veertig minuten volledig opladen, stelt Realme. Wij konden dat helaas niet goed testen omdat Realme onze reviewsmartphone per abuis met een Chinese adapter leverde. Testen van internationale media wijzen uit dat de oplaadclaim van Realme klopt.

©Rens Blom

De Realme GT 7 Pro kan niet draadloos opladen. Een opmerkelijk gemis in dit prijssegment. Heeft het te maken met de bijzondere accu of is het een ordinaire bezuiniging van Realme? We weten het niet.

Camera's

Een Realme-smartphone koop je traditioneel gezien niet omdat zijn camera's beter zijn dan die van andere toestellen. Die constatering doen we ook bij de GT 7 Pro. Het toestel heeft minder goede camera's dan de Google Pixel 9 Pro XL en Apple iPhone 16 Pro Max, maar de camera's staan wél hun mannetje. Met de hoofdcamera schiet je overdag en in het donker scherpe en realistische foto's. De telelens haalt het beeld dichterbij, en met name de 6xzoom-optie bevalt ons goed. Van de 8megapixel-groothoeklens zijn we iets minder gecharmeerd, maar voor veel gebruikers volstaat ook deze camera prima.

©Rens Blom

Software en updates

Op de Realme GT 7 Pro is Android 15 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Eroverheen ligt de Realme UI-softwareschil, die sprekend lijkt op ColorOS van Oppo en OxygenOS van OnePlus. Hier merk je duidelijk dat de drie bedrijven dezelfde eigenaar hebben. Realme UI werkt prima en voegt wat nuttige functies toe, maar bevat ook veel extra apps die je lang niet allemaal nodig hebt.

©Rens Blom

Het updatebeleid van de Realme GT 7 Pro is teleurstellend. De fabrikant belooft drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. In dit prijssegment kun je veel telefoons kopen met zes of zeven jaar updates, onder andere van Samsung, Apple en Google. Die telefoons kun je dus langer veilig en compleet gebruiken.

Conclusie: Realme GT 7 Pro kopen?

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de 999 euro kostende Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

▼ Volgende artikel
Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen
© ER | ID.nl
Huis

Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen

Vuurwerk met zijn harde knallen en felle flitsen: je huisdier is er niet dol op. Vooral honden en katten zijn er gevoelig voor. En het blijft natuurlijk niet beperkt tot 31 december alleen: ook in de weken ervoor wordt er overal al op los geknald. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen help je je hond of kat veilig en ontspannen het nieuwe jaar in. In dit artikel lees je hoe.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren de overgang naar het nieuwe jaar zo relaxed mogelijk doormaken:

  • Een veilige plekje in huis maken
  • Geluid van buiten zoveel mogelijk isoleren
  • Manieren om stress te verminderen

Ook lees je hoe en wanneer je het beste je hond kunt uitlaten tijdens Oudjaar en wat je kunt doen om je huisdier alvast te laten wennen aan al dat geknal.

Lees ook: Dit zijn de leukste gadgets voor huisdieren

Een veilige plekje in huis

Creëer een rustige, afgesloten plek voor je hond of kat, liefst in een kamer die niet direct aan de straatkant ligt. Leg hier een zachte mand, een vertrouwd dekentje, speeltjes en snacks neer. Laat je huisdier al een paar dagen vóór oudejaarsavond aan deze ruimte wennen, zodat het een vertrouwde plek wordt. Houd op de dag zelf gordijnen dicht om zicht op vuurwerkflitsen te vermijden. Voor katten is het verstandig om vanaf een paar dagen voor oudjaar het kattenluik af te sluiten. Zo blijft je kat veilig binnen.

Maak het stiller in huis

Met wat simpele maatregelen kun je het vuurwerklawaai dempen. Sluit ramen en deuren en leg eventueel een geluiddempend kleed of deken neer. Rustige muziek of de televisie op normaal volume kan ook helpen het geluid te verzachten. Op deze manier voorkom je dat je huisdier schrikt van onverwachte knallen.

©Holy

Verminder stress

Leg voldoende snacks en speeltjes klaar en zorg dat de mand of bench vertrouwd ruikt door er bijvoorbeeld een oud T-shirt van jezelf in te leggen. Speciale feromoonproducten, zoals sprays en diffusers, kunnen eveneens kalmerend werken. Begin hier ruim vóór de jaarwisseling mee voor het beste effect. Ook medicinale druppels met een kalmerende of angstremmende werking kunnen zorgen voor extra ondersteuning. Overleg daarvoor met je dierenarts; hij (of zij natuurlijk) kan deze druppels voorschrijven. Zorg verder voor voldoende afleiding (zoals de al eerder genoemde speeltjes).

🐈 Stress bij katten?

Deze middelen kunnen helpen

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn geurstoffen die dieren afscheiden om met elkaar te communiceren. Ze helpen bijvoorbeeld om hetterritorium aan te geven of om agressie te verminderen. Voor huisdieren zijn er speciale feromonen beschikbaar in de vorm van sprays, wrijfdoekjes, diffusers en halsbanden. Deze geven geruststellende geuren af die lijken op de natuurlijke geurstoffen van een moederhond of -kat. Dit kan huisdieren helpen zich veiliger en meer ontspannen te voelen, wat zeker rond de jaarwisseling helpt om angst en stress te verminderen.

🐕 Stress bij honden?

Ook daar kun je wat aan doen

©Photoboyko

Uitlaten tijdens de jaarwisseling

Ook het uitlaten van je hond kan tijdens Oud en Nieuw voor extra spanning zorgen. Probeer je hond op oudjaarsdag daarom vroeg uit te laten en vermijd momenten waarop het vuurwerklawaai het hevigst is. Kies een rustige route, bijvoorbeeld in een park of een buurt waar minder vuurwerk wordt afgestoken. Houd je hond kort aan de lijn en neem een zakje met lekkere snacks mee om hem onderweg te belonen. Geef tijdens de wandeling veel complimentjes, zodat hij zich prettiger voelt. Probeer rond elf uur ’s avonds weer thuis te zijn, omdat de kans op harde knallen dan toeneemt. Durft je hond écht niet naar buiten? Dan kun je hem misschien in de tuin of op het balkon zijn behoefte laten doen. Mocht hij toch binnen een ongelukje krijgen, is dat met een dweiltje snel opgeruimd.

Vuurwerkvrije vakantiehuisjes

Een andere optie is om met je hond de drukte te ontvluchten door een vuurwerkvrij vakantiehuisje te boeken. In Nederland zijn steeds meer vakantieparken en verhuurlocaties waar vuurwerk verboden is. Dit biedt een rustige en veilige omgeving waarin je samen met je huisdier oud en nieuw kunt doorbrengen. Hoewel je dit soort huisjes vaak wat langer van tevoren moet boeken, zijn er ook last-minute nog wel her en der plekjes beschikbaar.

Train je huisdier op vuurwerkgeluiden

Wat ook kan werken, is je huisdieren geleidelijk aan vuurwerkgeluiden te laten wennen. Doe dit bijvoorbeeld door op een laag volume geluidsfragmenten van knal- en sisvuurwerk af te spelen. Zoek op internet op de termen fireworks noise pets training; je vindt dan verschillende video's die je daarbij kunnen helpen. Combineer dit met lekkers en knuffels zodat je hond of kat wenst aan deze geluiden. Ook kun je de komende dagen bij onverwacht vuurwerk buiten de training voortzetten. Blijf dan rustig, geef een compliment en trakteer op iets lekkers. Door dit consequent vol te houden en de blootstelling aan vuurwerkgeluiden geleidelijk op te voeren, kan de angstreactie in de toekomst afnemen en de jaarwisseling een stuk relaxter verlopen. Het vraagt wel de nodige inspanning en geduld, maar je kunt je huisdier zo stap voor stap minder bang maken voor harde knallen.

Watch on YouTube

Wat als je huisdier toch in paniek raakt?

Raakt je huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in paniek, probeer dan zelf rustig te blijven. Vermijd overdreven troosten, omdat dit de angst juist kan versterken. In plaats daarvan kun je proberen je huisdier af te leiden met een speeltje of een favoriete snack. Als hij zich verbergt, laat hem dan veilig op die plek blijven en dwing hem niet naar buiten te komen. Blijf zelf in de buurt zonder veel aandacht te trekken, zodat je huisdier merkt dat jij kalm en ontspannen bent. Herhaal de kalmerende geluiden, zoals muziek of een zacht tv-geluid, en houd het licht aan om plotselinge flitsen van buitenaf te verzachten.

Gelukkig nieuwjaar!

Met deze tips kun je de overgang naar het nieuwe jaar voor je huisdieren minder stressvol maken. Geef ze tijdens de feestdagen extra aandacht en beloning. Zo begint het nieuwe jaar hopelijk in rust, voor jou en je huisdieren.