ID.nl logo
Review Philips Hue Twilight – Rustgevende lamp met prijs om wakker van te liggen
Zekerheid & gemak

Review Philips Hue Twilight – Rustgevende lamp met prijs om wakker van te liggen

De Philips Hue Twilight is een nachtlampje dat rustgevende kleuren op je muur projecteert om prettiger in slaap te vallen en ontspannen wakker te worden. Je kunt de Twilight ook als leeslampje gebruiken. In deze Philips Hue Twilight-review lees je onze bevindingen.

Goed
Conclusie

De Philips Hue Twilight is een vernuftig concept, uitgevoerd in een nachtlampje met weinig extra functies en een erg hoge prijs. We worden daarom niet zo enthousiast van dit product.

Plus- en minpunten
  • Rustgevend licht bij het slapengaan
  • Ontspannen wakker worden via licht
  • Integreert perfect in het Philips Hue-ecosysteem
  • Goedkoop aanvoelende behuizing
  • Grote stroomadapter kan onhandig zijn
  • Lamp biedt geen extra functies
  • Erg duur

Philips Hue is één van de bekendste makers van slimme lampen, maar had gek genoeg nog geen slim nachtlampje in zijn assortiment. Wake-up lights onder de Philips-naam zijn er al jaren, maar die integreren niet in het Hue-systeem, dat je via één app allerlei lampen en andere accessoires laat bedienen. De Twilight is dus een echte nieuwkomer en draagt een adviesprijs van 280 euro. Wat wij heel veel geld vinden voor een nachtlampje, zeker als je partner er ook een wil.

©Rens Blom

Voor die stevige prijs krijg je een nachtlampje met een kunststof behuizing en voet van kurk, een lekker antislipmateriaal. De Twilight is compact en past daarom goed op veel nachtkastjes. Je kunt het lampje kopen in het zwart of wit (getest). Wij vinden de Twilight strak en modern overkomen, maar ook goedkoop aanvoelen. Dat komt door de kunststof behuizing. Ook de twee fysieke drukknoppen op de bovenkant voelen wat eenvoudig aan.

©Rens Blom

De knoppen zijn wel handig, want je kunt er allerlei acties aan verbinden. Standaard start een druk op de ene knop de slaaproutine, waarbij de lamp achterop en de leeslamp rustige kleuren tonen en die in vijftien minuten afbouwen tot een donkere ruimte. Met de andere knop kun je door te klikken wisselen tussen verschillende scènes, waaronder een energieke leesmodus of juist een subtiel leeslampje dat je partner niet stoort. Via de Philips Hue-app kun je zelf bepalen wat de twee knoppen doen, wat vooral prettig is als je meer Philips Hue-producten gebruikt.

©Rens Blom

Rustiger wakker worden en in slaap vallen

De app geeft je ook de mogelijkheid om schema’s in te stellen. Je kunt de Twilight namelijk ook gebruiken als lampje om ontspannen wakker te worden, met de verwachting dat je al (bijna) wakker bent voordat de wekker gaat. Het instellen van zo’n schema is kinderlijk eenvoudig en werkt naar behoren, zeker als een rolluik of goede gordijnen al het daglicht buiten houden.

Een donkere slaapkamer leent zich ook het best voor de vijftien minuten durende modus om je te helpen in slaap te laten vallen. Hoe die modus bevalt, zal per persoon verschillen. Wij vallen eigenlijk al in slaap zodra we ons kussen aanraken, maar hebben de ogen nog even opengehouden om te merken dat de rode lichttinten erg kalmerend zijn.

💡Lees ook: Scènes maken met Philips Hue: altijd de juiste sfeer in huis!

©Rens Blom

©Rens Blom

Ontbrekende functies

Tot zover veel enthousiasme over de Philips Hue Twilight. We constateren echter ook verbeterpunten. De stroomadapter in het stopcontact is erg groot, wat onhandig kan zijn achter een nachtkastje. Het is ook jammer dat de voet van de lamp geen meerwaarde zoals een usb-c-poort of draadloze telefoonoplader heeft. Ook geen kleine digitale klok.

©Rens Blom

We zijn bovendien niet zo blij met de drukgevoelige knoppen op de bovenkant van de lamp. Niet alleen omdat ze dus goedkoop aanvoelen, maar omdat ze moeilijk bereikbaar zijn als we liggend in bed het leeslampje even aan of uit willen doen. We hadden liever (aanraakgevoelige) knoppen in de hals of op de voet van de lamp gezien.

©Rens Blom

En de lamp kan geen rustgevende geluiden of wekkergeluid afspelen, dus een ander apparaat blijft nodig op je nachtkastje.

Conclusie: te hoge prijs

Dergelijke verbeterpunten willen we best door de vingers zien op een lamp van 100 euro, maar Philips Hue vraagt 280 euro voor de Twilight. Dat is wat ons betreft een prijs om wakker van te liggen. Zeker in vergelijking met de Philips Somneo, een lamp die ook rustgevende kleuren toont bij het slapengaan en wakker worden en functies, een usb-oplader heeft en via zijn digitale klok en wekker daadwerkelijk als wekker werkt. Bovendien heeft hij sensoren om onder meer de temperatuur en luchtvochtigheid in je slaapkamer te meten en hier adviezen aan te verbinden. De Somneo werkt niet binnen het Philips Hue-ecosysteem, maar als dat je niet uitmaakt ben je naar onze mening af met dit 158 euro kostende nachtlampje dan met de 280 euro kostende Twilight.