ID.nl logo
Philips Hue Wall Switch Module – de cirkel is rond
© PXimport
Zekerheid & gemak

Philips Hue Wall Switch Module – de cirkel is rond

Met de Philips Hue Wall Switch Module maak je niet een domme lamp, maar een domme wandschakelaar slim die gekoppeld is aan een Philips Hue-lamp. Daardoor kun je de lamp aan en uit doen met een schakelaar die reeds aan de muur hangt. Is dit een oplossing voor een gecreëerd probleem of daadwerkelijk een handige toevoeging?

Philips Hue is een slim verlichtingssysteem, bestaande uit meerdere soorten slimme lampen en accessoires (eventueel van derde partijen). De Wall Switch Module is een accessoire die door Signify, het bedrijf achter het systeem, uitgebracht wordt en het systeem net een beetje slimmer kan maken. Met de module maak je een wandschakelaar slim die aan een Hue-lamp gekoppeld is. Voor onze opstelling hebben we de module gekoppeld aan de eerder gerecenseerde Hue Centris-plafondlamp.

We willen echt benadrukken dat je de Wall Switch Module dus niet kunt gebruiken als middel om domme lampen slim te maken. Het is dus niet zo dat wanneer je dit apparaatje installeert, lampen zonder wifi ineens via het internet te bedienen zijn. Philips Hue staat bekend om vaak elegante oplossingen voor dergelijke problemen, maar dit is dus een oplossing voor een heel ander probleem. Wil je domme lampen slim maken, dan kun je beter kijken naar een systeem als Fibaro, bijvoorbeeld.

©PXimport

De Philips Hue Wall Switch Module is voornamelijk bedoeld voor mensen die constant tegen dezelfde irritatie aanlopen. Stel dat er mensen in je huis zijn die niet snappen hoe jouw systeem werkt en toch steeds op de wandschakelaar drukken om de lamp te activeren. Dan kan het dus zijn dat je systeem niet werkt op het moment dat je de lamp via de app of stembediening wil activeren, omdat de spanning eraf is. De Wall Switch Module zorgt ervoor dat er altijd spanning aanwezig is.

Philips Hue Wall Switch Module installeren

Ondergetekende is alles behalve een elektricien. Dus voor het installeren van dit product, was enige voorzichtigheid geboden. Signify levert een dunne handleiding mee voor de installatie, maar die is niet altijd toereikend en soms een beetje onduidelijk wanneer je voor het eerst naar die draden kijkt die uit de muur komen. Gelukkig heeft het bedrijf ook een

, waarin het installatieproces veel gemakkelijker uitgelegd én in beeld gebracht wordt.

Na het volgen van de stappen in de video, is het systeem binnen enkele minuten geïnstalleerd. Voordat je begint moet je de stroomgroep uitschakelen van de kamer(s) waar je de Wall Switch Module bevestigt. Je verwijdert de wandknop met een schroevendraaier van de muur en doet er goed aan nog even met een spanningsmeter te checken of het stroom er écht af is. Daarna kun je met de draden bezig gaan. Je moet de schakel- en fasedraad uit de huidige schakelaar halen.

©PXimport

In de video wordt vervolgens goed uitgelegd hoe je alle meegeleverde kabels installeert in de module en in de schakelaar. Je hoeft de draden uit de muur niet opnieuw aan de schakelaar te koppelen, dus die voorzie je van een lasklem en stop je terug in de muur. De module heeft een ingebouwde accu, die tot vijf jaar meegaat, die voortaan werkt met de schakelaar. Het is mooi om te zien dat één module tot twee lichtknoppen ondersteunt. Ook worden alle draden en klemmen meegeleverd.

Omdat de module op een accu werkt, kun je het systeem testen voordat je alles terug in de muur stopt en aan de muur hangt. Na het aansluiten is het de bedoeling dat je het systeem aan je app koppelt. Ook die installatie wijst voor zich. Kun je na het koppelen van het systeem de lamp bedienen door op de knop van de schakelaar te drukken, dan kun je alles opbergen en ophangen. De module is klein genoeg voor de meeste openingen in de muur, achter de wandschakelaars.

Het enige wat nog mist binnen het installatieproces en in het kader van meegeleverde producten, is een lasklem met vier openingen. Signify levert een paar klemmetjes met drie poorten, waardoor het dus kan voorkomen dat je een poortje te kort komt wanneer je een dubbele schakelaar wil koppelen. Gelukkig kun je die dingen snel kopen, maar handig is anders wanneer je verwacht het systeem even snel te installeren. Eén van de weinige nadelen aan het verder duidelijke installatieproces.

©PXimport

De Wall Switch Module in de app

Binnen de app duikt de Wall Switch Module op als een accessoire. Je vindt hem dus onder Accessoiresconfiguratie. Daar stel je in bij welke kamer de module hoort en wat precies zijn gedrag wordt. Zo kun je instellen dat de module één lamp en een groep lampen bedient met een druk op de knop. De meest voor de hand liggende werking is dat de knop aan de wand in het vervolg de lamp in de kamer in- en uitschakelt, zonder dat de lamp zonder stroom komt te zitten.

Je kunt echter ook scènes activeren door meerdere keren op de knop te drukken, net zoals met de afstandsbediening van Philips Hue. Die scènes stel je zelf in. Je bepaalt wat er gebeurt na één, twee of drie keer drukken. Naast kamers en lampen is het overigens ook mogelijk een zone in huis te (de)activeren met een druk op de knop. In de basis komt de Philips Hue Wall Switch Module dus overeen met de bestaande remote, maar dan in de vorm van een goed weggewerkte optie.

©PXimport

Waarom zou je hem gebruiken?

De vraag rijst echter: waarom zou je minimaal veertig euro investeren in een Wall Switch Module wanneer je al een standaard afstandsbediening aan de muur hebt hangen (of die gewoon in het algemeen gebruikt)? Dat is een antwoord die alleen jij kan geven. Als we kijken naar het voorbeeld van het begin van dit artikel, dan kan het een handige oplossing zijn voor mensen die minder technisch onderlegd zijn. Zo kunnen zij toch je lampen in huis bedienen, zonder gedoe.

Maar er is nog een voordeel waar je wellicht niet zo bij stilstaat. De Philips Hue-afstandsbediening heeft een design dat wellicht niet helemaal bij de rest van je interieur past. Datzelfde geldt voor oplossingen van derden: het moet maar net passen. De lichtschakelaars bij jou aan de muur zijn mogelijk wel afgesteld op de rest van het interieur. Zo heb je dus het beste van beide werelden: en je schakelaars zijn slim én je hebt de knop aan de muur waar je zelf het liefst naar kijkt.

©PXimport

Philips Hue Wall Switch Module – conclusie

Toegegeven, de Philips Hue Wall Switch Module voelt een beetje aan als een oplossing voor een probleem dat ontstaan is door het gebruik van slimme lichtsystemen, zoals Hue. De wandschakelaar aan de muur voelt zonder deze accessoire als een nutteloos object die eigenlijk alleen maar dingen fout kan doen wanneer iemand ondoordacht op die knop staat te drukken. Met de lancering van dit product is de cirkel rond en maken we nu dus ook de schakelaar zélf slim.

De module is gemakkelijk te installeren (zelfs door een leek, al is oplettendheid geboden), werkt prima binnen de app en zorgt ervoor dat de lamp nooit meer zonder stroom komt te zitten. Het nadelen zijn dat je zelf nog een geschikte lasklem moet verzorgen voor dubbele schakelaars, dat de accessoire best duur is en dat de accu na vijf jaar leeg is. Maar het idee achter het product werkt en lost een bekende irritatie op. Die prijs van minimaal veertig euro is wel echt een doorn in het oog.

Ons oordeel

8Score

Philips Hue Wall Switch Module

Prijs 39,99 euro (1-pack), 69,99 euro (2-pack)
Protocol ZigBee
Batterij gaat 5 jaar mee
Afmetingen 43,3 x 38 x 10,2 millimeter
Extra’s Inclusief lasklem en draden
Website www.philips-hue.com

  • Pluspunten

  • Installatie

  • Bestaande schakelaar gebruiken

  • Geen gedoe meer

  • Minpunten

  • Best prijzig

  • Handleiding niet duidelijk

  • Geen lasklem met vier openingen

▼ Volgende artikel
Je digitale leven is (heel!) kwetsbaar: hoe goed ben jij beschermd?
© NongAsimo
Huis

Je digitale leven is (heel!) kwetsbaar: hoe goed ben jij beschermd?

Online veiligheid gaat allang niet meer alleen over het beschermen van je laptop of smartphone tegen virussen. Cybercriminelen richten zich niet alleen op apparaten, maar ook op jouw identiteit, bankgegevens en persoonlijke informatie. Op je complete digitale leven dus! Welke gevaren loop je en – belangrijker – hoe kun je jezelf daartegen beschermen?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

De gevolgen van een cyberaanval kunnen ingrijpend zijn, variërend van financiële schade tot identiteitsfraude en privacylekken. Wat zijn de gevaren van vandaag de dag, en hoe kun je jezelf beschermen?

Identiteitsdiefstal: jouw gegevens in de verkeerde handen

Met zoveel persoonlijke informatie die we online delen, is identiteitsdiefstal een reëel risico geworden. Cybercriminelen kunnen je gegevens bemachtigen via datalekken, phishing of gehackte accounts. Zodra ze toegang hebben tot jouw naam, adres, burgerservicenummer of andere persoonlijke gegevens, kunnen ze zich voordoen als jou om frauduleuze leningen af te sluiten, je bankrekening te plunderen of zelfs nieuwe creditcards aan te vragen op jouw naam.

Bovendien wordt identiteitsfraude steeds vaker ingezet voor andere criminele activiteiten, zoals het witwassen van geld of het omzeilen van beveiligingsmaatregelen bij online diensten. De gevolgen kunnen ver reiken: naast financiële schade kun je ook juridische problemen krijgen als jouw identiteit wordt misbruikt voor illegale transacties.

Financiële fraude: phishing en scams

E-mails, sms'jes en nepwebsites die zich voordoen als betrouwbare instanties worden steeds overtuigender. Phishing-aanvallen proberen je te verleiden om inloggegevens of bankinformatie in te vullen. Een kleine fout kan grote financiële gevolgen hebben. Denk aan spookfacturen, nepbetalingsverzoeken of WhatsApp-fraude, waarbij criminelen zich voordoen als een bekende en je om geld vragen. Ook creditcardfraude neemt toe, waarbij criminelen jouw kaartgegevens stelen en misbruiken.

Naast phishing worden ook andere vormen van online oplichting steeds populairder, zoals investeringsfraude. Cybercriminelen lokken slachtoffers met nepaanbiedingen voor cryptovaluta, vastgoed of aandelen, en verdwijnen zodra ze je geld binnen hebben. Dit soort oplichtingspraktijken maken gebruik van psychologische manipulatie en nepgetuigenissen om betrouwbaar over te komen.

©Thawatchai Images

Dark web en datalekken: jouw gegevens verhandeld

Grote bedrijven en platforms worden regelmatig gehackt, waardoor miljoenen persoonsgegevens op straat komen te liggen. Wachtwoorden, e-mailadressen en creditcardgegevens belanden op het dark web, waar ze voor een paar euro verkocht worden aan criminelen. Wie meerdere accounts met hetzelfde wachtwoord gebruikt, loopt extra risico: één gelekt wachtwoord kan toegang geven tot meerdere diensten, zoals e-mail, sociale media en bankrekeningen.

Daarnaast kunnen cybercriminelen gestolen gegevens gebruiken om gerichte aanvallen op individuen uit te voeren. Dit kan variëren van afpersing met gelekte privéfoto's tot gerichte phishing-aanvallen waarbij criminelen zich voordoen als je bank of werkgever.

Ransomware: je bestanden gegijzeld

Ransomware is een van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Dit type malware versleutelt je bestanden en eist losgeld om ze weer toegankelijk te maken. Vaak beloven criminelen de bestanden vrij te geven na betaling, maar dat is geen garantie. Zonder goede bescherming kan een ransomware-aanval al je foto's, documenten en belangrijke gegevens in een klap ontoegankelijk maken.

Een toenemende trend is dubbel afpersing (double extortion). Hierbij versleutelen criminelen niet alleen je bestanden, maar dreigen ze ook om gevoelige informatie openbaar te maken als je niet betaalt. Dit kan extra druk uitoefenen op zowel particulieren als bedrijven om aan de eisen van de aanvallers te voldoen.

Gevaren van openbare wifi

Gratis wifi in cafés, hotels en luchthavens lijkt handig, maar het brengt serieuze risico's met zich mee. Cybercriminelen kunnen een openbaar netwerk manipuleren om jouw internetverkeer te onderscheppen. Denk aan afgeluisterde wachtwoorden, gestolen inloggegevens of onderschepte betaalgegevens. Zonder extra beveiligingsmaatregelen loop je ongemerkt gevaar.

Bovendien maken criminelen gebruik van zogeheten 'man-in-the-middle'-aanvallen, waarbij ze zichzelf tussen jou en de website plaatsen die je bezoekt. Zo kunnen ze jouw communicatie onderscheppen en zelfs aanpassen zonder dat je het doorhebt. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal of het stelen van financiële gegevens.

Hoe bescherm je jezelf tegen al deze dreigingen?

Een compleet beveiligingspakket kan je helpen om deze risico's te minimaliseren. Een oplossing zoals Bitdefender Premium Security biedt meerdere lagen bescherming tegen de moderne cyberdreigingen:

  • Bescherming tegen nieuwe en bestaande dreigingen: Of het nu gaat om malware, ransomware of virussen, Bitdefender houdt je gegevens veilig.

  • Anti-phishing bescherming: Herkent en blokkeert nepwebsites die je inloggegevens of bankinformatie willen stelen.

  • Anti-scam beveiliging: Beschermt tegen valse e-mails en verdachte websites die proberen je op te lichten.

  • VPN voor privacy en anoniem internetgebruik: Voorkomt dat hackers of bedrijven je online activiteiten volgen, ideaal voor openbare wifi-netwerken.

  • Password Manager: Houdt je wachtwoorden veilig en voorkomt dat je kwetsbaar bent voor gestolen inloggegevens.

  • Automatische updates en real-time bescherming: Voorkomt dat je slachtoffer wordt van nieuwe dreigingen door continu up-to-date te blijven.

Met de juiste bescherming verminder je het risico op identiteitsfraude, financiële schade en datalekken aanzienlijk. Cybercriminelen worden steeds slimmer, maar met goede beveiligingsmaatregelen blijf je hen een stap voor. Zorg dat je online veiligheid net zo serieus neemt als je fysieke veiligheid – want de gevolgen van een hack kunnen minstens zo ingrijpend zijn.

Bescherming: het blijft persoonlijk Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde opties voor bescherming. Daarom kun je bij Bitdefender kiezen uit meerdere pakketten, al naar gelang wat je zelf belangrijk vindt. Klik hier om het complete beveiligingsportfolio te bekijken.

▼ Volgende artikel
Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?
© RasaBasa
Huis

Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Een barbecue kiezen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zodra je gaat zoeken, ontdek je dat er een enorme variatie is aan soorten, maten en merken. De drie hoofdtypen – houtskool, gas en elektrisch – hebben elk hun eigen kenmerken en voordelen. En dan is er natuurlijk ook nog de kamado. Wij helpen je kiezen.

Dit artikel in het kort We kijken naar de voor- en nadelen van respectievelijk • Houtskoolbarbecues • Gasbarbecues • Elektrische barbecues • Kamado's

Lees ook: BBQ'en zonder burenruzie: tips om rookoverlast te beperken

Houtskoolbarbecue: voor de liefhebber van traditie en smaak

De houtskoolbarbecue is de klassieke keuze en wordt vaak gezien als de enige echte manier van barbecueën. Het vergt wat meer geduld om de kolen op temperatuur te krijgen, maar de beloning is een intense, rokerige smaak die bij andere barbecues moeilijk te evenaren is. De bereiding is een proces op zich: eerst moet je de kolen aansteken en wachten tot ze heet genoeg zijn. Dit kan dertig tot veertig minuten duren, afhankelijk van het type houtskool of briketten dat je gebruikt. Vervolgens moet je de temperatuur regelen door de luchttoevoer aan te passen, iets wat oefening vergt maar barbecueën ook een ambacht maakt.

Houtskoolbarbecues zijn er in alle soorten en maten, van kleine, draagbare modellen tot grote grillstations. Bekende merken zijn Weber, bekend om hun klassieke kogelbarbecues, en Napoleon, dat zich onderscheidt met robuuste modellen en slimme temperatuurregeling. Big Green Egg is een bekende naam binnen het segment van kamado-barbecues, een speciale variant van de houtskoolbarbecue waar we later dieper op ingaan.

Hoewel houtskoolbarbecues geliefd zijn om hun smaak en veelzijdigheid, hebben ze ook nadelen. Het schoonmaken is een stuk arbeidsintensiever dan bij een gas- of elektrische barbecue. De as moet na iedere sessie worden verwijderd, en de roosters hebben een grondige schoonmaakbeurt nodig. Bovendien zijn ze minder geschikt voor snelle maaltijden, omdat het even duurt voordat je aan de slag kunt. Maar wie barbecueën als een ritueel ziet en geniet van het experimenteren met houtskoolsoorten en rookhout, zal deze nadelen voor lief nemen.

©Lars

Houtskoolbarbecues

Bekijk en vergelijk

Gasbarbecue: gemak en controle

Voor wie snelheid en controle belangrijker vindt dan de authentieke beleving van een houtskoolvuur, is de gasbarbecue een uitstekende keuze. Met een druk op de knop ontsteek je de branders, en binnen tien minuten is de barbecue op temperatuur. Dit maakt gasbarbecues ideaal voor doordeweeks gebruik, wanneer je zonder gedoe een stuk vlees, vis of groenten op de grill wilt leggen. De temperatuur is eenvoudig te regelen met draaiknoppen, net als bij een gasfornuis. Hierdoor kun je heel precies grillen en bakken, zonder het risico dat je eten verbrandt of te gaar wordt.

Een gasbarbecue heeft minder rookontwikkeling dan een houtskoolbarbecue, wat prettig is voor je buren. Wel mis je de typische rokerige smaak die houtskool geeft, al kun je dit deels compenseren met rookboxen of houtsnippers. Het schoonmaken is relatief eenvoudig: vetresten en etensresten brand je weg op hoge temperatuur, en daarna hoef je alleen het rooster en de vetopvangbak schoon te maken.

Binnen de gasbarbecues zijn Weber en Napoleon de meest bekende merken, maar ook Boretti heeft een aantal luxere modellen die een stijlvolle uitstraling combineren met krachtige branders. Veel gasbarbecues hebben extra functies zoals een zijbrander voor sauzen of een ingebouwde thermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden.

Gasbarbecues

Bekijk en vergelijk

Elektrische barbecue: praktisch en handzaam

Voor wie geen zin heeft in gedoe met gasflessen of houtskool, maar toch wil genieten van een barbecue, is een elektrische barbecue een uitkomst. Je steekt de stekker in het stopcontact, wacht even tot het verwarmingselement heet is en kunt direct beginnen met grillen. Omdat er geen verbranding plaatsvindt, komt er nauwelijks rook vrij, wat dit type barbecue ideaal maakt voor op balkons of in tuinen waar buren dicht op elkaar wonen.

Elektrische barbecues zijn vaak compacter en makkelijker op te bergen dan gas- of houtskoolbarbecues. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere gezelschappen, omdat ze over het algemeen een kleiner grilloppervlak hebben en minder hoge temperaturen bereiken. Hierdoor duurt het garen van sommige gerechten langer dan op een gas- of houtskoolbarbecue. Ook mist de karakteristieke grillsmaak, hoewel sommige modellen een speciale grillplaat hebben die een grillpatroon in het eten brandt waardoor het er in ieder geval uitziet alsof het van een traditionele barbecue komt.

Bekende merken binnen deze categorie zijn Weber, dat een aantal elektrische modellen heeft ontwikkeld met geavanceerde temperatuurregeling, en Severin, dat zich richt op compacte en betaalbare elektrische barbecues.

©stockcreations

Elektrische barbecues

Bekijk en vergelijk

Kamado-barbecues: een categorie op zich

Naast de traditionele houtskool-, gas- en elektrische barbecues is er nog een vierde type dat steeds populairder wordt: de kamado-barbecue. Dit is geen merk, maar een specifiek type houtskoolbarbecue die is gemaakt van keramiek. Het ontwerp is gebaseerd op Japanse kleiovens en zorgt voor een uitstekende warmte-isolatie en -verdeling. Dit maakt kamado's bijzonder geschikt voor slow-cooking, roken en grillen op hoge temperaturen.

Door de dikke keramische wanden blijft de warmte lang behouden en is de temperatuur heel precies te regelen. Dit maakt het mogelijk om urenlang op lage temperatuur te garen zonder steeds kolen te moeten bijvullen. Kamado's zijn veelzijdiger dan gewone houtskoolbarbecues en kunnen zelfs worden gebruikt om pizza's te bakken of brood te maken.

Big Green Egg is de bekendste naam in deze categorie, maar er zijn ook andere merken zoals Kamado Joe, die innovatieve ontwerpen combineert met praktische extra's zoals een scharnierend deksel en geïntegreerde roostersystemen. Primo en The Bastard zijn ook populaire keuzes, vooral in Europa.

Het grootste nadeel van een kamado is de prijs. Een goed model is vaak duurder dan een gewone houtskoolbarbecue, en ook de accessoires zoals gietijzeren roosters en pizzastenen kunnen flink oplopen in kosten. Daarnaast zijn kamado’s zwaar en minder makkelijk verplaatsbaar. Maar voor wie graag experimenteert met barbecueën en het maximale uit grilltechnieken wil halen, is een kamado een investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Welke barbecue past bij jou?

De keuze voor een barbecue hangt af van je wensen en levensstijl. Als je op zoek bent naar de authentieke barbecuebeleving en bereid bent wat tijd te investeren, dan is een houtskoolbarbecue of een kamado ideaal. Wil je vooral gemak en snel kunnen grillen, dan is een gasbarbecue de beste optie. En als je een compacte en praktische oplossing zoekt, is een elektrische barbecue een slimme keuze.

Kies wat bij je past en nodig vrienden of familie uit voor een heerlijke barbecue. Want of je nu kiest voor houtskool, gas of elektrisch, het draait uiteindelijk om genieten van goed eten en goed gezelschap.