Philips Hue Wall Switch Module – de cirkel is rond
Met de Philips Hue Wall Switch Module maak je niet een domme lamp, maar een domme wandschakelaar slim die gekoppeld is aan een Philips Hue-lamp. Daardoor kun je de lamp aan en uit doen met een schakelaar die reeds aan de muur hangt. Is dit een oplossing voor een gecreëerd probleem of daadwerkelijk een handige toevoeging?
Philips Hue is een slim verlichtingssysteem, bestaande uit meerdere soorten slimme lampen en accessoires (eventueel van derde partijen). De Wall Switch Module is een accessoire die door Signify, het bedrijf achter het systeem, uitgebracht wordt en het systeem net een beetje slimmer kan maken. Met de module maak je een wandschakelaar slim die aan een Hue-lamp gekoppeld is. Voor onze opstelling hebben we de module gekoppeld aan de eerder gerecenseerde Hue Centris-plafondlamp.
We willen echt benadrukken dat je de Wall Switch Module dus niet kunt gebruiken als middel om domme lampen slim te maken. Het is dus niet zo dat wanneer je dit apparaatje installeert, lampen zonder wifi ineens via het internet te bedienen zijn. Philips Hue staat bekend om vaak elegante oplossingen voor dergelijke problemen, maar dit is dus een oplossing voor een heel ander probleem. Wil je domme lampen slim maken, dan kun je beter kijken naar een systeem als Fibaro, bijvoorbeeld.
©PXimport
De Philips Hue Wall Switch Module is voornamelijk bedoeld voor mensen die constant tegen dezelfde irritatie aanlopen. Stel dat er mensen in je huis zijn die niet snappen hoe jouw systeem werkt en toch steeds op de wandschakelaar drukken om de lamp te activeren. Dan kan het dus zijn dat je systeem niet werkt op het moment dat je de lamp via de app of stembediening wil activeren, omdat de spanning eraf is. De Wall Switch Module zorgt ervoor dat er altijd spanning aanwezig is.
Philips Hue Wall Switch Module installeren
Ondergetekende is alles behalve een elektricien. Dus voor het installeren van dit product, was enige voorzichtigheid geboden. Signify levert een dunne handleiding mee voor de installatie, maar die is niet altijd toereikend en soms een beetje onduidelijk wanneer je voor het eerst naar die draden kijkt die uit de muur komen. Gelukkig heeft het bedrijf ook een
, waarin het installatieproces veel gemakkelijker uitgelegd én in beeld gebracht wordt.
Na het volgen van de stappen in de video, is het systeem binnen enkele minuten geïnstalleerd. Voordat je begint moet je de stroomgroep uitschakelen van de kamer(s) waar je de Wall Switch Module bevestigt. Je verwijdert de wandknop met een schroevendraaier van de muur en doet er goed aan nog even met een spanningsmeter te checken of het stroom er écht af is. Daarna kun je met de draden bezig gaan. Je moet de schakel- en fasedraad uit de huidige schakelaar halen.
©PXimport
In de video wordt vervolgens goed uitgelegd hoe je alle meegeleverde kabels installeert in de module en in de schakelaar. Je hoeft de draden uit de muur niet opnieuw aan de schakelaar te koppelen, dus die voorzie je van een lasklem en stop je terug in de muur. De module heeft een ingebouwde accu, die tot vijf jaar meegaat, die voortaan werkt met de schakelaar. Het is mooi om te zien dat één module tot twee lichtknoppen ondersteunt. Ook worden alle draden en klemmen meegeleverd.
Omdat de module op een accu werkt, kun je het systeem testen voordat je alles terug in de muur stopt en aan de muur hangt. Na het aansluiten is het de bedoeling dat je het systeem aan je app koppelt. Ook die installatie wijst voor zich. Kun je na het koppelen van het systeem de lamp bedienen door op de knop van de schakelaar te drukken, dan kun je alles opbergen en ophangen. De module is klein genoeg voor de meeste openingen in de muur, achter de wandschakelaars.
Het enige wat nog mist binnen het installatieproces en in het kader van meegeleverde producten, is een lasklem met vier openingen. Signify levert een paar klemmetjes met drie poorten, waardoor het dus kan voorkomen dat je een poortje te kort komt wanneer je een dubbele schakelaar wil koppelen. Gelukkig kun je die dingen snel kopen, maar handig is anders wanneer je verwacht het systeem even snel te installeren. Eén van de weinige nadelen aan het verder duidelijke installatieproces.
©PXimport
De Wall Switch Module in de app
Binnen de app duikt de Wall Switch Module op als een accessoire. Je vindt hem dus onder Accessoiresconfiguratie. Daar stel je in bij welke kamer de module hoort en wat precies zijn gedrag wordt. Zo kun je instellen dat de module één lamp en een groep lampen bedient met een druk op de knop. De meest voor de hand liggende werking is dat de knop aan de wand in het vervolg de lamp in de kamer in- en uitschakelt, zonder dat de lamp zonder stroom komt te zitten.
Je kunt echter ook scènes activeren door meerdere keren op de knop te drukken, net zoals met de afstandsbediening van Philips Hue. Die scènes stel je zelf in. Je bepaalt wat er gebeurt na één, twee of drie keer drukken. Naast kamers en lampen is het overigens ook mogelijk een zone in huis te (de)activeren met een druk op de knop. In de basis komt de Philips Hue Wall Switch Module dus overeen met de bestaande remote, maar dan in de vorm van een goed weggewerkte optie.
©PXimport
Waarom zou je hem gebruiken?
De vraag rijst echter: waarom zou je minimaal veertig euro investeren in een Wall Switch Module wanneer je al een standaard afstandsbediening aan de muur hebt hangen (of die gewoon in het algemeen gebruikt)? Dat is een antwoord die alleen jij kan geven. Als we kijken naar het voorbeeld van het begin van dit artikel, dan kan het een handige oplossing zijn voor mensen die minder technisch onderlegd zijn. Zo kunnen zij toch je lampen in huis bedienen, zonder gedoe.
Maar er is nog een voordeel waar je wellicht niet zo bij stilstaat. De Philips Hue-afstandsbediening heeft een design dat wellicht niet helemaal bij de rest van je interieur past. Datzelfde geldt voor oplossingen van derden: het moet maar net passen. De lichtschakelaars bij jou aan de muur zijn mogelijk wel afgesteld op de rest van het interieur. Zo heb je dus het beste van beide werelden: en je schakelaars zijn slim én je hebt de knop aan de muur waar je zelf het liefst naar kijkt.
©PXimport
Philips Hue Wall Switch Module – conclusie
Toegegeven, de Philips Hue Wall Switch Module voelt een beetje aan als een oplossing voor een probleem dat ontstaan is door het gebruik van slimme lichtsystemen, zoals Hue. De wandschakelaar aan de muur voelt zonder deze accessoire als een nutteloos object die eigenlijk alleen maar dingen fout kan doen wanneer iemand ondoordacht op die knop staat te drukken. Met de lancering van dit product is de cirkel rond en maken we nu dus ook de schakelaar zélf slim.
De module is gemakkelijk te installeren (zelfs door een leek, al is oplettendheid geboden), werkt prima binnen de app en zorgt ervoor dat de lamp nooit meer zonder stroom komt te zitten. Het nadelen zijn dat je zelf nog een geschikte lasklem moet verzorgen voor dubbele schakelaars, dat de accessoire best duur is en dat de accu na vijf jaar leeg is. Maar het idee achter het product werkt en lost een bekende irritatie op. Die prijs van minimaal veertig euro is wel echt een doorn in het oog.
Ons oordeel
8Score
Philips Hue Wall Switch Module
Prijs 39,99 euro (1-pack), 69,99 euro (2-pack)
Protocol ZigBee
Batterij gaat 5 jaar mee
Afmetingen 43,3 x 38 x 10,2 millimeter
Extra’s Inclusief lasklem en draden
Website www.philips-hue.com
Pluspunten
Installatie
Bestaande schakelaar gebruiken
Geen gedoe meer
Minpunten
Best prijzig
Handleiding niet duidelijk
Geen lasklem met vier openingen