ID.nl logo
Philips Hue Wall Switch Module – de cirkel is rond
© PXimport
Zekerheid & gemak

Philips Hue Wall Switch Module – de cirkel is rond

Met de Philips Hue Wall Switch Module maak je niet een domme lamp, maar een domme wandschakelaar slim die gekoppeld is aan een Philips Hue-lamp. Daardoor kun je de lamp aan en uit doen met een schakelaar die reeds aan de muur hangt. Is dit een oplossing voor een gecreëerd probleem of daadwerkelijk een handige toevoeging?

Philips Hue is een slim verlichtingssysteem, bestaande uit meerdere soorten slimme lampen en accessoires (eventueel van derde partijen). De Wall Switch Module is een accessoire die door Signify, het bedrijf achter het systeem, uitgebracht wordt en het systeem net een beetje slimmer kan maken. Met de module maak je een wandschakelaar slim die aan een Hue-lamp gekoppeld is. Voor onze opstelling hebben we de module gekoppeld aan de eerder gerecenseerde Hue Centris-plafondlamp.

We willen echt benadrukken dat je de Wall Switch Module dus niet kunt gebruiken als middel om domme lampen slim te maken. Het is dus niet zo dat wanneer je dit apparaatje installeert, lampen zonder wifi ineens via het internet te bedienen zijn. Philips Hue staat bekend om vaak elegante oplossingen voor dergelijke problemen, maar dit is dus een oplossing voor een heel ander probleem. Wil je domme lampen slim maken, dan kun je beter kijken naar een systeem als Fibaro, bijvoorbeeld.

©PXimport

De Philips Hue Wall Switch Module is voornamelijk bedoeld voor mensen die constant tegen dezelfde irritatie aanlopen. Stel dat er mensen in je huis zijn die niet snappen hoe jouw systeem werkt en toch steeds op de wandschakelaar drukken om de lamp te activeren. Dan kan het dus zijn dat je systeem niet werkt op het moment dat je de lamp via de app of stembediening wil activeren, omdat de spanning eraf is. De Wall Switch Module zorgt ervoor dat er altijd spanning aanwezig is.

Philips Hue Wall Switch Module installeren

Ondergetekende is alles behalve een elektricien. Dus voor het installeren van dit product, was enige voorzichtigheid geboden. Signify levert een dunne handleiding mee voor de installatie, maar die is niet altijd toereikend en soms een beetje onduidelijk wanneer je voor het eerst naar die draden kijkt die uit de muur komen. Gelukkig heeft het bedrijf ook een

, waarin het installatieproces veel gemakkelijker uitgelegd én in beeld gebracht wordt.

Na het volgen van de stappen in de video, is het systeem binnen enkele minuten geïnstalleerd. Voordat je begint moet je de stroomgroep uitschakelen van de kamer(s) waar je de Wall Switch Module bevestigt. Je verwijdert de wandknop met een schroevendraaier van de muur en doet er goed aan nog even met een spanningsmeter te checken of het stroom er écht af is. Daarna kun je met de draden bezig gaan. Je moet de schakel- en fasedraad uit de huidige schakelaar halen.

©PXimport

In de video wordt vervolgens goed uitgelegd hoe je alle meegeleverde kabels installeert in de module en in de schakelaar. Je hoeft de draden uit de muur niet opnieuw aan de schakelaar te koppelen, dus die voorzie je van een lasklem en stop je terug in de muur. De module heeft een ingebouwde accu, die tot vijf jaar meegaat, die voortaan werkt met de schakelaar. Het is mooi om te zien dat één module tot twee lichtknoppen ondersteunt. Ook worden alle draden en klemmen meegeleverd.

Omdat de module op een accu werkt, kun je het systeem testen voordat je alles terug in de muur stopt en aan de muur hangt. Na het aansluiten is het de bedoeling dat je het systeem aan je app koppelt. Ook die installatie wijst voor zich. Kun je na het koppelen van het systeem de lamp bedienen door op de knop van de schakelaar te drukken, dan kun je alles opbergen en ophangen. De module is klein genoeg voor de meeste openingen in de muur, achter de wandschakelaars.

Het enige wat nog mist binnen het installatieproces en in het kader van meegeleverde producten, is een lasklem met vier openingen. Signify levert een paar klemmetjes met drie poorten, waardoor het dus kan voorkomen dat je een poortje te kort komt wanneer je een dubbele schakelaar wil koppelen. Gelukkig kun je die dingen snel kopen, maar handig is anders wanneer je verwacht het systeem even snel te installeren. Eén van de weinige nadelen aan het verder duidelijke installatieproces.

©PXimport

De Wall Switch Module in de app

Binnen de app duikt de Wall Switch Module op als een accessoire. Je vindt hem dus onder Accessoiresconfiguratie. Daar stel je in bij welke kamer de module hoort en wat precies zijn gedrag wordt. Zo kun je instellen dat de module één lamp en een groep lampen bedient met een druk op de knop. De meest voor de hand liggende werking is dat de knop aan de wand in het vervolg de lamp in de kamer in- en uitschakelt, zonder dat de lamp zonder stroom komt te zitten.

Je kunt echter ook scènes activeren door meerdere keren op de knop te drukken, net zoals met de afstandsbediening van Philips Hue. Die scènes stel je zelf in. Je bepaalt wat er gebeurt na één, twee of drie keer drukken. Naast kamers en lampen is het overigens ook mogelijk een zone in huis te (de)activeren met een druk op de knop. In de basis komt de Philips Hue Wall Switch Module dus overeen met de bestaande remote, maar dan in de vorm van een goed weggewerkte optie.

©PXimport

Waarom zou je hem gebruiken?

De vraag rijst echter: waarom zou je minimaal veertig euro investeren in een Wall Switch Module wanneer je al een standaard afstandsbediening aan de muur hebt hangen (of die gewoon in het algemeen gebruikt)? Dat is een antwoord die alleen jij kan geven. Als we kijken naar het voorbeeld van het begin van dit artikel, dan kan het een handige oplossing zijn voor mensen die minder technisch onderlegd zijn. Zo kunnen zij toch je lampen in huis bedienen, zonder gedoe.

Maar er is nog een voordeel waar je wellicht niet zo bij stilstaat. De Philips Hue-afstandsbediening heeft een design dat wellicht niet helemaal bij de rest van je interieur past. Datzelfde geldt voor oplossingen van derden: het moet maar net passen. De lichtschakelaars bij jou aan de muur zijn mogelijk wel afgesteld op de rest van het interieur. Zo heb je dus het beste van beide werelden: en je schakelaars zijn slim én je hebt de knop aan de muur waar je zelf het liefst naar kijkt.

©PXimport

Philips Hue Wall Switch Module – conclusie

Toegegeven, de Philips Hue Wall Switch Module voelt een beetje aan als een oplossing voor een probleem dat ontstaan is door het gebruik van slimme lichtsystemen, zoals Hue. De wandschakelaar aan de muur voelt zonder deze accessoire als een nutteloos object die eigenlijk alleen maar dingen fout kan doen wanneer iemand ondoordacht op die knop staat te drukken. Met de lancering van dit product is de cirkel rond en maken we nu dus ook de schakelaar zélf slim.

De module is gemakkelijk te installeren (zelfs door een leek, al is oplettendheid geboden), werkt prima binnen de app en zorgt ervoor dat de lamp nooit meer zonder stroom komt te zitten. Het nadelen zijn dat je zelf nog een geschikte lasklem moet verzorgen voor dubbele schakelaars, dat de accessoire best duur is en dat de accu na vijf jaar leeg is. Maar het idee achter het product werkt en lost een bekende irritatie op. Die prijs van minimaal veertig euro is wel echt een doorn in het oog.

Ons oordeel

8Score

Philips Hue Wall Switch Module

Prijs 39,99 euro (1-pack), 69,99 euro (2-pack)
Protocol ZigBee
Batterij gaat 5 jaar mee
Afmetingen 43,3 x 38 x 10,2 millimeter
Extra’s Inclusief lasklem en draden
Website www.philips-hue.com

  • Pluspunten

  • Installatie

  • Bestaande schakelaar gebruiken

  • Geen gedoe meer

  • Minpunten

  • Best prijzig

  • Handleiding niet duidelijk

  • Geen lasklem met vier openingen

▼ Volgende artikel
Geef je videogesprek een make-over in WhatsApp
© bongkarn
Huis

Geef je videogesprek een make-over in WhatsApp

WhatsApp heeft een functie gekregen waarbij je, net zoals bij Snapchat en Instagram, achtergronden en filters op je videogesprekken toepast. Handig als je wilt verbergen dat je interieur wat rommelig is, maar de meeste van deze effecten zijn gewoon bedoeld om videoconversaties leuker te maken.

In dit artikel laten we zien hoe je videogesprekken in WhatsApp leuker maakt:

  • Gebruik het toverstafje tijdens een videogesprek om toegang te krijgen tot effecten, filters en achtergronden
  • Pas filters en achtergronden toe om je omgeving te verbergen
  • Breng jezelf bij weinig licht goed in beeld

Lees ook: Van vinkjes tot vervaldatum: WhatsApp-hacks voor dagelijks gebruik

Stap 1: Toverstafje

Zorg eerst dat de WhatsApp-app op je iPhone of Android-toestel up-to-date is, want deze functie maakt deel uit van een recente update. Het maakt niet uit of het een een-op-een chat is of een groepsgesprek. Start een videobelgesprek of open in een chat de in-app-camera van WhatsApp die je gebruikt om een foto of video te maken. Zodra het gesprek begint, zie je op het scherm een toverstafje. Als je daar op tikt, heb je de keuze tussen de opties Effecten, Filters en Achtergronden.

Gebruik het toverstafje om naar de filters, effecten en achtergronden te gaan.

Stap 2: Filters en effecten

Standaard kom je eerst bij de filters. Hier krijg je een carrousel met filters waar je doorheen kunt vegen. De opties zijn: warm, cool, zwart-wit, lichtlekken, dromerig, prismalicht, fisheye, vintage tv, matglas en duotoon, en Happy 2025.

Zodra je op zo’n filter tikt, wordt die toegepast en ziet iedereen die deelneemt aan het gesprek je nieuwe look in realtime. Op dezelfde manier voeg je effecten toe. Je kunt de filters en effecten toepassen op de selfiecamera en op de achterste camera. Bovendien is het mogelijk om effecten, filters en achtergronden te combineren. Om alles te resetten, tik je op het minnetje.

Het is mogelijk om filters en achtergronden over elkaar te gebruiken.

Stap 3: Achtergronden

Op dezelfde manier voeg je een achtergrond toe, waardoor de anderen de ruimte waarin je zit niet kunnen zien. Gebruik bijvoorbeeld een achtergrond van een kantoor, een café, of een stijlvolle woonkamer. Het is ook mogelijk om de huidige achtergrond te vervagen, en er is een set abstracte en figuratieve achtergronden. Deze virtuele achtergronden werken het best in een goed verlichte omgeving. Wanneer de kamer te donker is, zal de app moeite hebben om het onderscheid te maken tussen jou en de achtergrond.

Daarnaast heeft WhatsApp nog een tool, Low Light, die je herkent aan het pictogram van een lampje. Die is bedoeld voor als je je in een donkere omgeving bevindt. Tot slot is er een knop Retoucheringsmodus, die je uiterlijk iets zachter maakt, waardoor rimpels en wallen minder zichtbaar worden.

We hebben een nieuwe Office-achtergrond geplaatst.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.