Zo lang gaat je videodeurbel mee
Een videodeurbel brengt veel gemak met zich mee. Je ziet altijd wie er aanbelt en hoeft daardoor bijvoorbeeld geen pakketje te missen. Maar je hebt er ook meer onderhoud aan dan aan een traditionele, ‘domme’ deurbel. In dit artikel lees je wat je van de fabrikant kunt verwachten en waar je zelf om moet denken.
Een slimme deurbel is een van de handigste gadgets die je aan je huis (of smarthome) kunt toevoegen. Maar in het kader van onderhoud en duurzaamheid zijn twee vragen belangrijk:
- Hoe lang worden videodeurbellen door fabrikanten ondersteund?
- En hoe lang gaat een videodeurbel uiteindelijk mee?
Lees ook: Slimme deurbel kopen: hier moet je op letten
Eén van de belangrijkste aspecten die bepaalt hoelang een videodeurbel meegaat, is de accu. Na een paar jaar laadt die niet meer goed op en moet je dus investeren in een nieuwe batterij. Voor veel mensen is dat trouwens hét moment om op een modernere versie van de deurbel over te stappen, maar dit terzijde. Los van de accu is het zo dat moderne, slimme videodeurbellen over het algemeen minder lang meegaan dan traditionele deurbellen, die uitgerust zijn met een enkele knop. Die bellen gaan jaren, soms zelfs decennia lang mee en vergen – in vergelijking met de moderne variant – veel minder onderhoud.
Lees ook: Ring-deurbel opladen of verkopen? Zo verwijder je hem!
Ondersteuning vanuit de fabrikant
Om ervoor te zorgen dat de videodeurbel lekker lang meegaat, moeten fabrikanten soms software-updates uitbrengen. Die kunnen nieuwe functies toevoegen. Denk dan aan een betere energiemanagement (zodat de accu minder snel leeg gaat), updates in het kader van veiligheid en beveiliging of extra beeldopties. Helaas is het zo dat fabrikanten hun producten niet voor eeuwig ondersteunen. Dubbel jammer: want dat is én niet duurzaam én slecht voor jouw portemonnee.
Zo word je dus op een gegeven moment gedwongen een nieuw model aan te schaffen. Niet alleen om toegang te behouden tot die broodnodige updates, maar ook omdat je niet de toegang wilt verliezen tot functies die de deurbel bijzonder of juist heel nuttig maken. Daarom is het van tevoren handig om uit te zoeken hoe lang een fabrikant zijn slimme deurbellen ondersteunt. In het geval van Google kun je rekenen op een periode van minimaal vijf jaar aan beveiligingsupdates. Het gaat dan om de oorspronkelijke lanceringsdatum. In oktober van 2022 verscheen er bijvoorbeeld een nieuwe versie van de Nest Doorbell. Die krijgt dus in elk geval updates tot aan oktober 2027.
Lees ook: De Ring Battery Doorbell Plus laat een gemengde indruk achter
Hoewel dergelijke ondersteuning al beter is dan waar een gemiddelde smartphone op mag rekenen, is het toch vrij karig. Want wanneer je dan de Nest Doorbell uit dit voorbeeld in 2025 zou kopen, dan heb je dus nog recht op twee jaar aan software-ondersteuning. Ring pakt het veel beter aan. Die kijkt niet naar het moment van lanceren, maar naar het moment waarop de slimme deurbel van de markt verdwijnt. Vanaf dat moment mag je nog rekenen op vier jaar aan beveiligingsupdates. Op de officiële website kun je in de gaten houden tot wanneer jouw product ondersteund wordt.
De Chinese fabrikant Ezviz, bekend van camera’s en deurbellen, laat op zijn website weten apparaten minimaal twee jaar na de introductie te ondersteunen met beveiligingsupdates. Helaas is er niets te vinden over software-updates en kan het dus zijn dat je snel zonder nieuwe functies komt te zitten. Dat geldt overigens voor alle fabrikanten; ze benoemen alleen de periode waarin beveiligingsupdates verschijnen. De Franse fabrikant Netatmo maakt hier helemaal niets over bekend, Eufy houdt drie jaar aan en Arlo ondersteunt apparaten nog een jaar nadat ze van de markt zijn verdwenen.
Hoe lang gaat de videodeurbel zelf mee?
Maar goed, als een deurbel nog werkt en je hebt verder zelf beveiligingsmaatregelen getroffen, dan staat niets je in de weg om het product te blijven gebruiken. Het kan zijn dat je dan alsnog tegen problemen aanloopt die niet meer verholpen worden – maar zolang de bel werkt, werkt-ie. De grote vraag is dan: hoe lang kun je een slimme deurbel blijven gebruiken? Daar kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven. Dat is afhankelijk van de fabrikant, de kwaliteit van de materialen, de accu en de weersomstandigheden. Per deurbel moet je zelf zien wanneer het apparaat aan vervanging toe is.
Heb je een slimme deurbel die werkt op een accu? Dan is die accu waarschijnlijk na twee of drie jaar aan vervanging toe. Ook dat is afhankelijk van hoe vaak de bel gebruikt wordt, hoe vaak je de livestream raadpleegt en of je bijvoorbeeld de bewegingssensor geactiveerd hebt. Wanneer je merkt dat de accu van de deurbel minder lang meegaat dan voorheen, kun je een nieuwe aanschaffen en daarmee de levensduur van het product verlengen. Echter, dit kan alleen zolang de fabrikant accu’s aanbiedt. Op een gegeven moment zullen die uit de webshops verdwijnen en dan heb je pech.
"Het beste moment om je slimme deurbel te vervangen is wanneer de ondersteuning vanuit de fabrikant eindigt."
- Wesley, deurbel-expert van ID.nl
Om problemen op de lange termijn te voorkomen is het handig om een slimme deurbel – met of zonder accu – te vervangen op het moment dat de ondersteuning wegvalt. Over het algemeen krijgen deurbellen drie tot vijf jaar aan updates, met Ring als absolute uitschieter, dus dan weet je ook hoe lang je ongeveer met het product doet. Raadpleeg altijd de FAQ om informatie te vinden over de support (al wordt die ondersteuning dus niet altijd (duidelijk) vermeld, helaas). De slimme deurbellen van Ring gaan het langst mee, en die van Google staan op een tweede plek.
Goed om te weten: de drie modellen die je hieronder ziet, hebben van Kieskeurig-bezoekers een score van een 9,5 of hoger gekregen!