ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Woensdagmiddagreview: De nieuwe Nest Protect is domotica op z'n best

Laat het maar aan Nest over om van een saai huishoudproduct iets te maken dat je graag wil hebben. Nadat het bedrijf al een mooie thermostaat maakte, heeft het met de nieuwe Protect ook de rookmelder tot een echt hebbeding gemaakt.

De Protect is niet nieuw. Het was samen met de Nest-thermostaat één van de twee producten waarmee Nest in 2013 bekend werd. Inmiddels heeft het bedrijf ook nog een eigen IP-camera (de Nest Cam) gemaakt, en is het samenwerkingen aangegaan met andere camera-fabrikanten als Dropcam.

Nest lijkt zich daarmee het mantra aan te meten dat je beter één ding goed kunt doen dan veel dingen minder goed.
 

Upgrade

De eerste generatie Protects werkte prima, maar 'prima' kan altijd beter. De tweede generatie is dan ook een heel eind wat je mag verwachten van een upgrade. Het design is iets mooier, want hoewel de vierkante rookmelder nog steeds ronde hoeken heeft, zijn de randen nu iets ronder gemaakt zodat de Protect een minder blokkerige uitstraling heeft.
 

De Protect valt op, maar dat is niet erg voor iets prominents als een rookmelder

Het apparaat is vrij flink en valt op, maar dat is niet erg. Een rookmelder is belangrijk in ieder huis, en kan dan maar beter mooi zijn. Van de andere kant: Voor de prijs van € 109,- verwachtten we dat ook wel een beetje.

Opvallend is ook dat er een micro-usb-ingang op de achterkant van de Protect zit. Daarmee is het voor ontwikkelaars mogelijk om in het besturingssysteem van de rookmelder te duiken. Dat klinkt wat overdreven, maar het geeft goed aan wat de Nest is: Een echt domotica-product, dat het moet hebben van andere apps en gekoppelde IoT-producten.

©PXimport

Het uiterlijk

Bovenop (of eigenlijk onderop, want je hangt een rookmelder ondersteboven...) zit een grote ronde knop. Die knop gebruik je in eerste instantie om het apparaat in te stellen, en later ook om testen uit te voeren en om een brandmelding weg te 'klikken'.

Belangrijker is de gekleurde ring die om de ronde knop heen hangt. Die heeft een aantal kleuren: Blauw (bij het instellen), groen (controle), rood (bij brand) en geel (bij koolmonoxide).

Daarnaast is er een witte ring, die gebruikt wordt bij een functie genaamd 'pathlight'. Daarmee krijg je verlichting als je in het donker onder de rookmelder doorloopt. Die functie blijkt in de praktijk erg handig, zeker wanneer je 's nachts over een donkere gang loopt en je een automatisch nachtlampje wil hebben.
 

De werking

Bij brand klinkt geen hysterisch gejengel, maar een aangename vrouwenstem

We hebben het in de review gek genoeg nog niet eens gehad over of het apparaat wel werkt. Gelukkig leverde Nest ons een busje met kunstmatige rook mee (we wisten ook niet dat het bestond), waarmee we een paar brandveilige tests konden uitvoeren.

Als de Protect rook of koolmonoxide ontdekt, gaat er niet direct een hysterisch alarm af. In de eerste plaats klinkt een aangename, vriendelijke vrouwenstem. Daar is bewust voor gekozen, niet alleen omdat dat minder opgefokt is dan het gejengel van een rookmelder, maar ook omdat kleine kinderen eerder wakker worden van zo'n vrouwenstem dan van hard gepiep.

Bovendien vertelt de vrouwenstem je wáár de brand zich bevindt. Als je meerdere rookmelders aan elkaar hebt gekoppeld, hoor je op zolder de tekst "Pas op! Er is brand in de woonkamer." Dat maakt het zoeken naar de oorzaak van de brand een stuk simpeler.

Handig is dat de rookmelders in dat geval allebei op internet zijn aangesloten, maar ook zonder wifi-verbinding nog met elkaar kunnen communiceren via een eigen draadloos netwerk.

In tegenstelling tot de eerste Nest Protect kun je de tweede generatie niet uitschakelen met handgebaren - een fout in de software die ervoor zorgde dat de eerste rookmelder regelmatig uit het niets af ging. In plaats daarvan kun je op de grote knop drukken, of in de app klikken op een knop. Dat laatste is overigens niet mogelijk als er écht veel rook is, maar op dat moment gaat je brand ook wel verder dan een aangebrande tosti en kun je best een extra alarm gebruiken.
 

De installatie

Het instellen van de Protect is net zo eenvoudig als bij andere Nest-producten. In de app doorloop je een simpel stappenplan, waarbij je een QR-code scant en het apparaat koppelt aan je Nest-account. Als je een andere Nest-rookmelder hebt, kun je de apparaten aan elkaar koppelen (en dat is wel aan te raden), maar daarvoor moet je ook de oude rookmelder van het plafond halen om ook die QR-code te scannen. Geen onoverkomelijk probleem, maar we vragen ons af of dat niet wat makkelijker had gekunnen...

Het ophangen van het apparaat is ook redelijk eenvoudig. Je maakt een plastic ring vast met 4 schroeven en klikt de Protect daar in. We hebben zelf de versie met batterijen getest (6 x Lithium Ultimate AA), maar je kunt voor dezelfde prijs ook een bedrade Nest kopen.
 

De app

De bijbehorende app is handig en intuïtief

De Protect koppel je aan de speciale Nest-app, waar ook de andere Nest-producten als de thermostaat in worden bediend. De app geeft je een pushmelding als er rook, brand of koolmonoxide wordt gedetecteerd, en je kunt er onder andere de geschiedenis van je rookmelder in bekijken. Dat is niet heel spannend; in de praktijk vindt er iedere dag een check plaats of de batterijen het nog doen en of de rookmelder nog werkt. Die gegevens zie je in de app terug.

Daarnaast kun je zien wanneer de 'pathlight' is aangeweest. Daarmee heb je een geschiedenis van voornamelijk de momenten waarop je 's nachts uit bed bent geweest om naar het toilet te gaan, dus kun je je afvragen wat daar het nut van is.
 

©PXimport

©PXimport



De app is prettig vormgegeven en makkelijk te gebruiken. Je moet wel verplicht een (gratis) Nest-account hebben om van de producten gebruik te kunnen maken.
 

Works With Nest

Nest heeft goed begrepen dat alleen een rookmelder niet heel spannend is, maar dat het zelf geen complete slimme huiskamer kan bouwen. Het bedrijf (inmiddels in handen van Google Alphabet) heeft daarom een speciaal programma geopend genaamd 'Works With Nest', een open API waarmee andere fabrikanten hun IoT-producten kunnen laten samenwerken met de rookmelder.
 

De Protect is makkelijk aan te sluiten op slimme lampen of andere domotica

Een voorbeeld daarvan zijn de slimme Hue-lampen van Philips, die vanuit de app makkelijk aan elkaar te koppelen zijn. Dat betekent dat je je lampen rood kunt laten flikkeren wanneer er brand is, of dat je de lampen kunt uitschakelen wanneer de rookmelder merkt dat je niet in huis bent (via de bewegingssensor). Ook kun je de rookmelders aansluiten op sloten en boilers.

Bovendien is het mogelijk om de rookmelder te gebruiken in combinatie met IFTTT, zodat je ook allerlei leuke trucjes kunt uitvoeren met apps. Zo kun je automatisch een tweet plaatsen als er brand is, of (handiger) je buren een sms sturen.
 

Conclusie

De Nest Protect 2 kost € 109,-, wat een stevig bedrag is voor alleen een rookmelder. Zeker als je meerdere rookmelders in je huis wil hangen wordt de Protect een duur grapje. Je krijgt daarvoor echter wel een rookmelder waar je alle mogelijke functies uit kunt halen die je in een slimme rookmelder kunt vinden, en het apparaat misstaat bovendien helemaal niet aan je plafond.

Als je al een Nest Protect hebt hangen, is de tweede generatie geen upgrade waard. Maar als je een goede rookmelder zoekt en je hebt het geld, dan is de Protect de beste die je kunt kopen.

Fantastisch
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Mooi vormgegeven
  • Werkt met veel andere domotica
  • Werkt samen met andere Protects
  • Erg duur
  • Opvallend (maar dat is smaak)

Ook geïnteresseerd in professionele beveiliging?

Vraag een offerte aan voor inbraakbeveiliging:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: