Videodeurbel kopen: Tien slimme bellen vergeleken

© PXimport

Videodeurbel kopen: Tien slimme bellen vergeleken

Geplaatst: 18 februari 2021 - 07:30

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Rens Blom

Slimme videodeurbellen zijn aan een opmars bezig. Wil jeook zo'n videodeurbel kopen, dan zijn er al veel merken om uit te kiezen. We zetten tien bekende en minder bekende modellen op een rij, en leggen uit wat je aan deze gadget hebt.

Het concept van een slimme videodeurbel spreekt voor zich: je ziet overal ter wereld wie er bij je aanbelt, kunt direct terugpraten en krijgt bewegingsmeldingen. De videodeurbel is dan ook een populaire anti-inbraakgadget. Maar als je je huidige, domme bel wilt vervangen door een slim exemplaar, zijn er  wel een aantal zaken om rekening mee te houden. 

Een bel krijgt stroom van een draad of batterijen en is bedraad of draadloos verbonden met de gong (chime), die vaak in de gang hangt en geluid maakt als er iemand aanbelt. Een deel van de slimme videodeurbellen vereist een hoger voltage dan een gangbare bel, waardoor je een transformator moet gebruiken. Het ene model werkt bovendien met je huidige gong, terwijl een ander deel een speciale gong vereist. 

Andere aandachtspunten: in hoeverre is de slimme videodeurbel waterbestendig, is er tweewegsaudio mogelijk (luidspreker en microfoon ingebouwd) en kan de bel bewegingsmeldingen sturen zonder dat er iemand aanbelt? Ook interessant om rekening mee te houden zijn het blikveld van de camera, de beeldverhouding (die bepaalt in hoeverre de bezoeker op beeld staat), eventuele infraroodlampjes voor nachtzicht en de mogelijkheid om beelden op te slaan en terug te kijken. 

Sommige fabrikanten bieden alleen een (betaalde) clouddienst aan, terwijl de ander een integratie biedt met je nas of de deurbel voorziet van een micro-sd-kaartslot. Als je een echt slimme videodeurbel wilt, kijk je ook naar de smarthome-koppelingen, ondersteuning voor spraakassistenten en de kwaliteit van de apps. 

Google Nest Hello

 

© PXimport

De Google Nest Hello is een slimme deurbel die uitstekend samenwerkt met andere Nest-apparatuur, zoals de beveiligingscamera’s en slimme beeldschermen. Voor wie al in het Nest-ecosysteem zit of dit overweegt, is dat een pluspunt. Een aandachtspunt is dat de deurbel werkt op 24 volt, wat een stuk hoger is dan de gangbare 8 volt. Je moet daarom aanpassingen doen in je meterkast. Als je zelf niet technisch genoeg bent, kun je Googles installatiedienst inhuren. 

De videodeurbel heeft een beeldverhouding van 4:3, ondersteunt hdr en heeft een microfoon en een luidspreker voor tweewegsaudio. De camera filmt in hd-resolutie en bevat persoons-, geluids- en bewegingssensoren voor meldingen. Je kunt de Nest Hello koppelen aan het Google Nest Aware-abonnement, dat maandelijks minstens vijf euro kost. Als je dit doet, kun je beelden terugkijken en krijg je een seintje als de deurbel een onbekende of bekende persoon registreert. Persoonsherkenning is optioneel. Lokale opslag is niet mogelijk. 

De Nest Hello biedt nachtzicht, heeft een blikveld van 160 graden en kan vooraf opgenomen snelle reacties laten horen. Bijvoorbeeld dat de bezorger je pakket bij de gieter mag neerzetten, omdat je even weg bent. De videodeurbel werkt via wifi en is IPX4-waterbestendig. 

Eufy by Anker Video deurbel

 

© PXimport

De Eufy by Anker Video deurbel gebruikt een basisstation om de beelden lokaal op te slaan. Je hoeft daarom geen abonnement te nemen op een clouddienst. De beelden kun je terugkijken via de app. Het opslaggeheugen meet 16 GB, maar is niet te vergroten. De deurbel past op de 8volt-aansluiting van je huidige bel en kan ook op batterijen werken. De accuduur bedraagt maximaal zes maanden. 

Als de bel gaat, maakt het basisstation geluid, je krijgt een melding in de app en je kunt praten met de persoon voor je deur. Je kunt de bel ook gebruiken als een simpele beveiligingscamera. Anker belooft dat de videodeurbel het verschil ziet tussen mensen en dieren, waardoor je geen onnodige bewegingsmeldingen krijgt. 

De videodeurbel filmt in 2K-resolutie, werkt met Amazon Alexa en de Google Assistent en is IP65-gecertificeerd. Een aandachtspunt is de montage: op internet is te lezen dat sommige gebruikers de montage van de bel wel erg eenvoudig vinden, waardoor ze bang zijn voor diefstal. 

Ring Video Doorbell 3

 

© PXimport

De Ring Video Doorbell 3 is de derde generatie slimme videobel van het bedrijf, dat alweer even onderdeel uitmaakt van Amazon. De Doorbell 3 werkt op een batterij of kun je aansluiten op de bedrading van je oude deurbel (8- tot 24volt-transformator). Het apparaat biedt full-hd-video met nachtzicht en ondersteunt tweewegsaudio. Ook kun je instellen dat je meldingen krijgt bij gedetecteerde bewegingen. 

De verbinding met je thuisnetwerk kan niet alleen via de 2,4GHz-frequentie, maar ook via de 5GHz-frequentie, en dat is ongebruikelijk voor slimme videodeurbellen. De meldingen zie je in de app, vanwaar je ook live beeld kunt volgen en met mensen kunt praten. Als je beelden wilt terugkijken (tot dertig dagen), opslaan en delen, moet je een abonnement nemen op Ring Protect. Dit abonnement kost minimaal drie euro per maand.

De Video Doorbell 3 werkt samen met andere Ring- en Amazon-apparaten, bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en Echo-speakers. Ook kun je instellen dat je slimme binnen- of buitenverlichting aangaat als de bel gaat. Je kunt een aparte gong (chime) aanschaffen en Ring biedt ook een zonnekapoplader aan. 

Buzz LO deurbel

 

© PXimport

De Buzz LO is een van de goedkoopste slimme videodeurbellen. Dit model is afkomstig van het relatief onbekende Marmitek, dat weer onderdeel is van het Nederlandse Vogels. Vogels maakt onder meer muurbeugels voor tv’s. De Buzz LO maakt onderdeel uit van Marmiteks Smart Me-assortiment. Je kunt met de videodeurbel beelden bekijken in full-hd-resolutie. De Buzz LO heeft een blikveld van 145 graden en is IP54-waterbestendig. 

Het apparaatje is voorzien van een sd-kaartslot (tot 128 GB). Als je een sd-kaartje in de bel stopt, kan hij lokaal beelden opslaan en heb je geen cloudopslag nodig. De deurbel heeft een microfoon en luidspreker voor tweewegsaudio en werkt met de bedrading van je huidige bel. De verbinding tussen de bel en je thuisnetwerk verloopt via de 2,4GHz-wififrequentie. Marmitek maakt gebruik van het Chinese Tuya Smart-platform en vereist daarom geen hub. 

De Buzz LO-videodeurbel kost 99 euro en de draadloze gong is te koop voor 20 euro. Interessant is dat je meerdere bellen op één gong kunt aansluiten, of juist meerdere gongs aan één deurbel kunt koppelen.

Elro DVC040IP

 

© PXimport

Grote kans dat Elro niet direct bij je opkomt als je aan slimme videodeurbellen denkt. Toch is de fabrikant van beveiligingsapparatuur het vermelden waard. Zo is er de DVC040IP, een videodeurbel die qua uiterlijk een stuk zakelijker overkomt dan de concurrentie. De metalen regenkap voorkomt volgens Elro dat er regendruppels op de cameralens vallen. Zes flinke infraroodleds moeten goede beeldkwaliteit in het donker garanderen. 

De DVC040IP is geschikt voor tweewegsaudio en werkt met een gratis app. Je kunt de beelden niet lokaal opslaan, maar wel downloaden uit de app. De videodeurbel werkt met een draadloze gong die je binnen ophangt en 3 AA-batterijen gebruikt. Interessant is dat je de draadloze deurbel indien gewenst via een ethernetkabel kunt aansluiten op je thuisnetwerk. Zo niet, dan verloopt de verbinding via wifi. 

Goed om te weten is dat deze videodeurbel niet werkt met spraakassistenten, automatiseringsdiensten en smarthome-producten. Elro verkoopt de DVC040IP voor 120 euro en de gong kost 20 euro. Een combipakket is flink voordeliger.

Ezviz DB1

 

© PXimport

Ezviz biedt de DB1 aan, een videodeurbel die op papier een scherpe prijs-kwaliteitverhouding heeft. Het apparaatje ondersteunt bijvoorbeeld wifi via de 2,4GHz- én 5GHz-frequenties, iets wat vooral is weggelegd voor duurdere videodeurbellen. Daarnaast biedt de DB1 een hoge 2K-filmresolutie en is het verticale blikveld met 180 graden erg groot. 

De videodeurbel is waterbestendig met een IP65-certificering, kan meldingen sturen als er iemand aanbelt en biedt tweewegsaudio. Infraroodsensoren maken nachtzicht mogelijk. Beelden sla je lokaal op, namelijk op een micro-sd-kaartje in de bel. In de Ezviz-app zie je livebeeld en kun je praten met de bezoeker. Je kunt de bel koppelen aan IFTTT, de Google Assistent en Amazon Alexa. 

Ezviz noemt onder aan de productpagina van de DB1 welke digitale en mechanische belsignalen compatibel zijn met de deurbel. Als die van jou erbij zit, heb je de speciale gong niet nodig.

Ring Video Doorbell Pro

 

© PXimport

De Ring Video Doorbell Pro is al vier jaar te koop, maar nog steeds een interessante keuze. De bel heeft vier kleuren frontjes, biedt full-hd-beeldkwaliteit en ondersteunt tweewegsaudio. Een ingebouwde bewegingssensor kan eventueel een melding naar de app sturen als er een persoon in het zicht loopt. De bewegingszones zijn zelf aan te passen. Het blikveld van de videodeurbel is 160 graden en er is nachtzicht ingebouwd. 

Ring levert een transformator mee, en dat is nodig omdat de deurbel 8 tot 24 volt nodig heeft, terwijl een normale beltransformator doorgaans zo’n 8 volt levert. In de Ring-app kun je livebeelden bekijken, met de persoon voor de deur praten en allerlei instellingen aanpassen. Om beelden terug te kijken, dien je een abonnement te nemen op Ring Protect (vanaf drie euro per maand). 

Een pluspunt is dat Ring één keer per apparaat levenslange diefstalgarantie biedt. Als iemand jouw bel steelt, hoef je dus niet naar de verzekering te stappen of uit eigen zak een nieuwe te kopen. Met een kopie van je politie-aangifte ontvang je een nieuw exemplaar van Ring. 

Arlo Video Deurbel

 

© PXimport

Arlo maakt al een hele tijd slimme beveiligingscamera’s en lanceerde onlangs ook zijn eerste slimme videodeurbel. Die heet simpelweg Video Deurbel, heeft een blikveld van 180 graden en kan bewegingen herkennen en meldingen sturen naar de app. Nachtzicht en tweewegsaudio zijn ook ingebouwd. De waterbestendige videodeurbel filmt in full-hd met hdr-ondersteuning en werkt onder meer met de Google Assistent. 

De 1:1-beeldverhouding is een pluspunt ten opzichte van concurrerende videodeurbellen die veelal in 16:9 opnemen en dus minder verticaal in beeld brengen. De Video Deurbel werkt met een app en vereist een voltage van 16 volt of hoger. Heb je niet per se video nodig? Dan is de Arlo Audio Doorbell het bekijken waard. Deze deurbel komt met een gong en legt hier draadloos verbinding mee. Je kunt de gong in een willekeurig stopcontact in je huis plaatsen. 

Als iemand aanbelt, laat de gong van zich horen én word je automatisch gebeld op je mobiele telefoon. Als je opneemt, kun je direct praten met de persoon voor je deur. De Audio Doorbel vereist geen app, maar werkt op zijn beurt alleen met het basisstation – noodzakelijk voor Arlo-beveiligingscamera’s.

Doorbird D101s

 

© PXimport

De Doorbird D101s is de duurste videodeurbel in dit overzicht. Dit komt deels omdat Doorbird zich wil onderscheiden met de kwaliteit. De deurbel wordt gemaakt in Duitsland, is waterdicht en gemaakt van roestvrij staal. De D101s krijgt stroom via een reguliere ac-oplader of Power over Ethernet. In de videodeurbel zit een hd-camera met een groot blikveld van 180 graden (horizontaal) en twaalf infraroodleds voor nachtzicht. 

De draadloze verbinding met je thuisnetwerk kan via ethernet of wifi (2,4 GHz) en je kunt de videodeurbel verbinden met een nas van bijvoorbeeld Qnap of Synology. Het apparaat kan bewegingsmeldingen sturen en heeft uiteenlopende integraties met smarthome-diensten. Zo kun je er een Nuki-slot eenvoudig mee ontgrendelen, een elektrische garagedeur mee openen of sluiten of de Doorbird koppelen aan het Z-wave- of Fibaro-systeem; interessant als je een Homey gebruikt. 

Je kunt de beelden van de bel overigens gratis, zonder abonnement digitaal opslaan. Doorbird biedt ook duurdere videodeurbellen aan, bijvoorbeeld met een vingerafdrukscanner, keypad of meerdere belknoppen.

Netatmo Smart Video Doorbell

 

© PXimport

Netatmo ken je misschien van de slimme weerstations en de thermostaat, maar het bedrijf heeft sinds kort ook een slimme videodeurbel in het assortiment. De Smart Video Doorbell – de naam laat er geen misverstand over bestaan – is volgens de fabrikant bijzonder eenvoudig te installeren en werkt met een bestaande, bedrade gong (mechanisch of elektronisch). Een gong wordt daarom niet meegeleverd. 

De videodeurbel werkt alleen bedraad, met minimaal 8 volt. Je kunt beelden lokaal opslaan op een (meegeleverd) micro-sd-kaartje (maximaal 32 GB) of via de 2,4GHz-wifiverbinding opslaan in Dropbox of op een eigen ftp-server. In de app kijk je gratis naar onder meer live beelden. Filmen gebeurt in full-hd-resolutie met hdr-ondersteuning. Het blikveld is 160 graden, er is nachtzicht mogelijk en de bel ondersteunt tweewegsaudio. Je kunt ook bewegingsmeldingen instellen. 

De Smart Video Doorbell is een van de weinige videodeurbellen die compatibel is met Apple Homekit, wat voor sommigen een groot pluspunt is. De videodeurbel is waterbestendig en stuurt je een prioriteitsmelding zodra iemand ’m probeert los te halen. Dat laatste is een leuke extra, maar het wil natuurlijk niet zeggen dat de bel niet gestolen kan worden.

Conclusie?

In dit overzichtsartikel hebben we tien bekende en minder bekende slimme videodeurbellen op een rijtje gezet. Natuurlijk vormen deze tien modellen maar een fractie van het aanbod; er zijn genoeg goedkopere en duurdere alternatieven met meer of minder functies. De tien besproken modellen vormen op hun beurt wel een goed overzicht van de markt anno 2021. Niet alleen qua videomogelijkheden, maar ook qua opties om video gratis of betaald op te slaan en de integraties met smarthome-producten en -diensten van dezelfde fabrikant én andere partijen. 

In dit artikel geven we geen koopadvies, want we hebben de deurbellen niet allemaal getest. Welk model het beste bij jou past, hangt grotendeels van je budget en wensen af. De een wil namelijk een videodeurbel met de beste beeldkwaliteit, terwijl de ander absoluut niet wil betalen voor een maandelijks abonnement, en weer een ander heeft als voorwaarde dat hij de beelden lokaal en in eigen beheer wil kunnen opslaan. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel videodeurbellen. Het loont daarom om je in het assortiment te verdiepen voordat je een keuze maakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten