ID.nl logo
Review TP-Link Tapo C225 - Betaalbare pan- en tilt-camera met slimme bewegingsdetectie
Zekerheid & gemak

Review TP-Link Tapo C225 - Betaalbare pan- en tilt-camera met slimme bewegingsdetectie

Van plan om tegen lage kosten jouw woning te beveiligen? TP-Link ontwikkelt met zijn Tapo-serie betaalbare bewakingscamera’s. Een goed voorbeeld hiervan is de breed verkrijgbare Tapo C225. Dit pan- en tilt-model kan op afstand draaien en kantelen. Leg op die manier alle gebeurtenissen binnen een grote kamer op de gevoelige plaat.

Fantastisch
Conclusie

De TP-Link Tapo C225 is een absolute aanrader. Je haalt hiermee tegen een bescheiden bedrag een uitstekende bewakingscamera in huis. De functies zijn talrijk. Pan en tilt, automatisch volgen, tweewegaudio, slimme detectieopties, vrije opslagkeuze; deze videowaakhond heeft het allemaal. Originele extra’s zijn bovendien de privacyknop en het maken van een panorama-afbeelding. De paar minpunten die er zijn, zijn klein en wegen niet op tegen de pluspunten en de zeer betaalbare prijs. Dit product is zijn geld dubbel en dwars waard!

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar
  • Goede bouwkwaliteit
  • Makkelijke montage
  • Stille pan- en tilt-functie
  • Voedingskabel van drie meter
  • Ondersteuning tweestapsverificatie
  • Goede videokwaliteit
  • Privacyknop
  • Tweewegaudio
  • Uitgebreid aanbod slimme meldingen
  • Bewegende objecten automatisch volgen
  • Verschillende opslagmogelijkheden
  • Geen fysieke netwerkpoort
  • Geen ondersteuning 5GHz-band
  • Fletse kleuren bij veel omgevingslicht
  • Alarm niet luid

Pan- en tilt-camera’s hebben een motortje, waardoor de cameralens op jouw verzoek verticaal of horizontaal beweegt. Het voordeel daarvan is dat je alle hoeken van een kamer kunt filmen. Zie bijvoorbeeld op afstand waar een (klein)kind of huisdier uithangt. Je smartphone fungeert hierbij als afstandsbediening. Tik in een app op de pijltjes om de camera te draaien of te kantelen. TP-Link claimt dat de Tapo C225 zelfs op eigen houtje bewegende objecten kan volgen. We nemen de proef op de som.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Inhoud productdoos

Deze bewakingscamera kost bij nagenoeg alle winkels tussen de zestig en tachtig euro. Veel producten in deze prijsklasse hebben een kwetsbare behuizing, maar dat geldt gelukkig niet voor dit exemplaar. De constructie van stevig kunststof is namelijk dik in orde en kent geen zwakke plekken. Houd er wel rekening mee dat je deze videowaakhond alleen binnenshuis kunt gebruiken. De behuizing is helaas niet weerbestendig.

Naast de camera bevat de productdoos een beknopte handleiding, montageplaat, boorvel en schroevenset. Uiteraard is er ook een voedingsadapter inbegrepen. Fijn is de kabellengte van drie meter. Dat geeft je bij de montage enige vrijheid.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Snelle montage en configuratie

Het ophangen van deze camera is een eenvoudige klus. Maak met behulp van het boorvel twee gaten in de wand en schroef daarna de montageplaat vast. Met een korte draaibeweging bevestig je vervolgens de beveiligingscamera op de montageplaat. Als alternatief kun je de Tapo C225 ook gewoon neerzetten, bijvoorbeeld op een plank, kast of tafel.

Voor de configuratie verwijst de handleiding naar de TP-Link Tapo-app (Android/iOS). Je creëert eerst een account, waarbij je optioneel tweestapsverificatie inschakelt. Wel zo veilig! Wijs in het productoverzicht het juiste model aan. Je volgt nu de resterende instructies om de bewakingscamera aan je account en het draadloze thuisnetwerk te koppelen. Selecteer hierbij onder meer de netwerknaam en typ het wifi-wachtwoord. Tot slot geef je het apparaat een duidelijk herkenbare naam. De configuratie verloopt snel en zonder problemen. Bedenk wel dat je dit apparaat niet op een 5GHz-netwerk kunt aanmelden, want er is alleen ondersteuning voor de 2,4GHz-frequentieband.

Kleurrijke liveweergave

Met een behoorlijke resolutie van 2560 × 1440 pixels zijn de bewakingsbeelden scherp. Je kunt de resolutie eventueel verlagen naar 720p, bijvoorbeeld wanneer je bandbreedte of schijfruimte wilt besparen. De voorbeeldweergave in de app toont overdags meestal heldere kleuren. Staat de camera op een plek met veel omgevingslicht, dan ogen de kleuren een beetje flets. Dat is met name bij zonnige dagen het geval.

’s Avonds switcht de camera automatisch naar de nachtmodus. Hiervoor bevat de behuizing infraroodleds. Dat resulteert in duidelijke beelden met een redelijk bereik. Wil je tijdelijk stoppen met filmen? De behuizing heeft aan de voorzijde een speciale privacyknop. Als je daarop drukt, dekt de Tapo C225 de cameralens af en stopt de videoweergave direct. Overigens kun je de privacymodus ook vanuit de app activeren.

Lees ook: Beveiligingscamera kopen: Zo vind je de security-cam die bij je past

Uitgebreide (slimme) functies in app

De Tapo C225 is weliswaar een budgetcamera, maar toch heeft dit apparaat veel nuttige functies. Draaien en kantelen gaat met behulp van de pijltjestoetsen soepel. Je hoort bovendien nauwelijks geluid. Dat is bij veel andere goedkope pan en tilt-camera’s wel anders. Leuk is dat je door middel van draaien een panoramabeeld kunt vastleggen. Je hebt hierbij keuze tussen 180, 270 en 360 graden. Het resultaat is erg fraai.

De Tapo C225 ondersteunt tweewegaudio. Aan de hand van een speaker en microfoon kun je op afstand een gesprek voeren. Houd hiervoor het pictogram met de microfoon ingedrukt en praat in je smartphone. Ouders en huisdierbezitters geven op die manier eenvoudig aanwijzingen. De geïntegreerde speaker laat jouw stem luid en duidelijk horen. Je kunt ook een alarm activeren, maar dat is niet zo luid. Toch is het geluid wel hard genoeg om insluipers mogelijk af te schrikken.

Na bewegingsdetectie ontvang je een pushbericht op je smartphone. Je past hiervan eenvoudig de gevoeligheid aan. Nuttig is dat deze slimme camera verschillende objecten van elkaar kan onderscheiden, zoals personen, huisdieren en voertuigen. Dat werkt in de praktijk erg goed. Zodra er bijvoorbeeld een hond voorbijloopt, verschijnt de melding ‘Huisdier gedetecteerd’ op het smartphonescherm. Je opent desgewenst meteen de bijbehorende video.

Daarnaast ontvang je optioneel notificaties bij een huilende baby, blaffende hond en miauwende kat. De app waarschuwt je zelfs bij brekend glas of camerasabotage. Je kunt in de instellingen aangeven van welke zaken je meldingen wilt ontvangen. Handig is ook de mogelijkheid om bewegende objecten te volgen. Je legt op die manier namelijk álle relevante gebeurtenissen in een ruimte vast. Dat werkt zelfs wanneer een persoon op hoge snelheid voorbij de camera rent. De app koppelt eventueel labels aan bewegende personen en huisdieren.

Meerdere opslagmogelijkheden

Een groot voordeel is dat je uit verschillende opslagmethoden kunt kiezen. De meest laagdrempelige optie is door een eigen microSD-kaart van maximaal 512 GB in de behuizing te prikken. Hierbij overschrijft de camera automatisch de oudste beelden. Wie een NAS heeft, kan als alternatief opnames op dit netwerkapparaat opslaan. Dat is interessant voor het geval je continu wilt opnemen, want een NAS heeft in de regel veel opslagcapaciteit. Ten slotte biedt TP-Link ook een mogelijkheid om de beelden op een online server op te slaan. Dat vereist logischerwijs wel een betaald cloudabonnement. Je hebt hierbij keuze tussen zeven en dertig dagen cloudopslag. Bij gebruik van één camera kost dat respectievelijk 29,99 en 36,99 euro per jaar.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Conclusie: TP-Link Tapo C225 kopen?

De TP-Link Tapo C225 is een absolute aanrader. Je haalt hiermee tegen een bescheiden bedrag een uitstekende bewakingscamera in huis. De functies zijn talrijk. Pan en tilt, automatisch volgen, tweewegaudio, slimme detectieopties, vrije opslagkeuze; deze videowaakhond heeft het allemaal. Originele extra’s zijn bovendien de privacyknop en het maken van een panorama-afbeelding. De paar minpunten die er zijn, zijn klein en wegen niet op tegen de pluspunten en de zeer betaalbare prijs. Dit product is zijn geld dubbel en dwars waard!

Lees ook: Slimme beveiligingscamera's voor in huis

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube