Review Eufy SoloCam S220 - Accu-camera met zonnepaneeltje
Anker ontwikkelt onder de merknaam Eufy inmiddels al best wat jaren gebruiksvriendelijke bewakingscamera’s met een accu. Het voordeel van deze producten is dat je ze zo’n beetje overal kunt monteren. Toch hoef je de accu van de recent verschenen SoloCam S220 niet om de haverklap op te laden. Het dak van de compacte behuizing heeft namelijk een zonnepaneel. We voelen deze interessante videowaakhond eens stevig aan de tand.
Eufy SoloCam S220
Pluspunten
Aanwezigheid accu
Opladen via geïntegreerd zonnepaneel
Stevig en compact
Simpele montage
Zeer vlotte configuratie
Goede videokwaliteit
Bewegingsherkenning van mensen
Geen betaald cloudabonnement nodig
8 GB interne opslag
Minpunten
Geen voedingsadapter meegeleverd
Diefstalgevoelig
Ondersteunt geen 5GHz-band
Fragiele muursteun
Sirene niet zo luid
Ongeschikt voor continu opnemen
Geen NAS-ondersteuning
Conclusie
Over de inhoud van de productdoos kunnen we kort zijn. Naast de beveiligingscamera telt die alleen een usb-snoertje, muursteun en korte handleiding. Een voedingsadapter is helaas niet bijgesloten. Hoewel opladen grotendeels via zonne-energie gebeurt, is bijladen met behulp van netstroom tijdens de donkerste maanden van het jaar mogelijk alsnog nodig. Om die reden kun je de camera eenvoudig van de muursteun ontkoppelen. Dat maakt de SoloCam S220 helaas wel wat gevoeliger voor diefstal.
Lees ook: Zo vind je de security-cam die bij je past
Weerbestendige behuizing
De behuizing is erg klein. Dankzij de geringe afmetingen van 9,7 × 8,05 × 5,75 centimeter kun je de bewakingscamera gemakkelijk in een hoekje kwijt. Hij valt beslist niet op. Hoewel deze nieuwe telg van Eufy volledig uit kunststof bestaat, voelt hij toch solide aan. Het product voldoet dan ook aan de IP67-norm. Hang hem dus gerust buiten in de tuin op, al kun je het product in theorie ook binnenshuis gebruiken. Door de aanwezigheid van het zonnepaneel leent deze camera zich echter minder goed voor binnengebruik.
Eenvoudige montage
De montage is zo gepiept. Eufy adviseert in de handleiding om de bewakingscamera twee tot drie meter boven de grond te monteren. Vanzelfsprekend verdient een plek met genoeg zonlicht de voorkeur. Daarnaast is voldoende wifi-dekking (alleen 2,4GHz-band) een vereiste. Gebruik het bijgesloten boorvel om de gaten voor de pluggen te bepalen. Vervolgens hang je de muursteun op. Dit kunststof onderdeel is ietwat fragiel en om die reden kwetsbaar voor vandalisme. Je bevestigt de camerabehuizing op de muursteun. Dat werkt via een schroefdraad. Aan de hand van de kogelconstructie kun je de SoloCam S220 nauwkeurig richten.
Configuratie in Eufy-app
Voor de configuratie gebruik je een app op je smartphone. Installeer hiervoor de Eufy Security-app uit de Play Store of App Store. Na het aanmaken van een account voeg je het apparaat toe. Dat gaat erg soepel. Tik op de juiste productnaam en verbind de camera met het draadloze thuisnetwerk. Hierbij druk je op de Sync-knop aan de onderzijde van de behuizing.
Vervolgens genereert de Eufy Security-app een QR-code. Houd het smartphonescherm voor de cameralens om de videowaakhond aan je netwerk toe te voegen. Daarna koppel je onder meer een locatie aan de camera en test je de wifi-dekking. Je bent al met al hooguit vijf minuten bezig. De app vraagt je mogelijk om een firmware-update uit te voeren. De installatie hiervan gaat eveneens erg snel.
Beeldkwaliteit en app-functies
Meteen na afloop van de configuratie toont de app een liveweergave. Dankzij een hoge resolutie van 2560 × 1440 pixels zijn de beelden haarscherp. Bij zonnig weer ogen de kleuren wel wat flets. De lens ondersteunt een gezichtsveld van 135 graden. Het voordeel hiervan is dat je een groot gebied kunt bewaken. De groothoeklens genereert wel een bolvormig beeld, maar dat is eigenlijk bij alle soortgelijke beveiligingscamera’s met een breed gezichtsveld het geval. Schijnt het zonnetje, dan geeft het batterijpictogram aan dat de accu oplaadt middels het zonnepaneel.
De Eufy Security-app heeft een aantal interessante functies. Tik op het pictogram met het zwaailicht om een sirene te laten horen. De vraag is in hoeverre je een insluiper daarmee afschrikt, want het alarmgeluid is helaas niet zo luid. Verder kun je op afstand met iemand communiceren en handmatig een opname starten. Druk hiervoor respectievelijk op het microfoontje of het pictogram met de videocamera. Andere pluspunten van de Nederlandstalige Eufy Security-app zijn de ondersteuning voor vingerafdrukherkenning en het aanpassen van het detectiegebied. Voorkom met laatstgenoemde optie dat je steeds valse pushnotificaties ontvangt.
Videobewaking zonder abonnementskosten
Zodra een speciale sensor van de SoloCam S220 beweging opmerkt, ontvang je hiervan een pushbericht op je smartphone. Bepaal hierbij of je meldingen van alle bewegingen óf alleen van mensen wilt ontvangen. Deze slimme detectiefunctie werkt in de praktijk erg goed. Wanneer er bijvoorbeeld een huisdier langs de lens loopt, krijg je daarvan geen waarschuwing te zien. Bij personen slaat de app direct alarm. Tik desgewenst op de melding om de bijbehorende opname te bekijken.
In tegenstelling tot veel andere moderne beveiligingscamera’s heb je voor dit product geen cloud-abonnement nodig. Je bespaart daarmee dus extra kosten. Het apparaat bevat 8 GB interne opslag om opnames op te slaan. Een gemiste kans is dat je de video’s niet op een NAS van pakweg Synology of QNAP kunt bewaren. Een dergelijk netwerkapparaat biedt tenslotte véél meer opslagruimte.
Een ander nadeel is dat je niet continu kunt opnemen. De cliplengte bedraagt namelijk maximaal 120 seconden. De reden hiervoor is dat de interne batterij anders niet zo lang meegaat. Tijdens onze test zag de bewegingssensor van de SoloCam S220 gelukkig geen gebeurtenissen over het hoofd.
Eufy SoloCam S220 kopen?
Interesse in deze gebruiksvriendelijke bewakingscamera? Begrijpelijk, want dit gloednieuwe product is laagdrempelig en biedt veel mogelijkheden. Bovendien valt de vraagprijs van 129 euro mee. Zeker wanneer je bedenkt dat je geen maandelijkse kosten aan een cloud-abonnement kwijt bent. Wil je zowel de voor- als achtertuin bewaken? In dat geval is er voor 249 euro ook een duoverpakking te koop.
Conclusie
Hoewel we wel degelijk enkele minpunten kunnen noemen, is de Eufy SoloCam S220 voor menigeen een aanrader. Met dit bewakingsproduct kun je tenslotte heel eenvoudig je tuin of oprit bewaken. De montage en configuratie nemen weinig tijd in beslag, zodat je binnen mum van tijd scherpe livebeelden op je smartphone ontvangt. Overige pluspunten zijn de robuuste behuizing, accuvoeding via het geïntegreerde zonnepaneel, detectie van mensen en de interne opslagcapaciteit.