Review Eufy Floodlight Cam E340 – Felle schijnwerpercamera met een brede blik

© Eufy

Review Eufy Floodlight Cam E340 – Felle schijnwerpercamera met een brede blik

Geplaatst: 1 april 2024 - 17:27

Maikel Dijkhuizen

Op zoek naar een betaalbare schijnwerpercamera voor het bewaken van een ruime tuin? Dan kan de Eufy Floodlight Cam E340 misschien interessant voor je zijn. Zo heeft dit pan- en tilt-model twee lenzen. Hierdoor kan het apparaat ver inzoomen én tegelijkertijd een groot gebied bewaken. Daarnaast volgt deze uitgebreide camera op jouw verzoek bewegende objecten.

8,5

Eufy Floodlight Cam E340

Pluspunten

Stevige behuizing

Tele- én groothoeklens

Twee richtbare ledlampen

Ondersteuning 2,4GHz- en 5 GHz-netwerken

Hoge videokwaliteit

Nachtzicht in kleur

Duidelijke instructies in app

Continu opnemen op NAS of geheugenkaart

Herkent mensen, huisdieren en voertuigen

Objecten automatisch volgen

Minpunten

Ondersteuning microSD-kaart tot 128 GB

Geheugenkaart kwetsbaar voor diefstal

Zachte sirene

Maximaal 1080p bij NAS-opnames

Conclusie

Ondanks Eufy’s eigen adviesprijs van 229,99 euro ligt de Floodlight Cam E340 bij diverse bekende webshops voor (ruim) minder dan 200 euro in de digitale schappen. Wegens de vele mogelijkheden is deze beveiligingscamera dit bedrag dubbel en dwars waard. De (dubbele) videoweergave is dik in orde, waarbij je dankzij de telelens gedetailleerde beelden kunt opvragen. Pluspunten zijn verder de solide constructie, felle ledlampen en goede beeldkwaliteit. Bovendien is het nuttig dat de E340 bewegende objecten automatisch kan volgen. Wie weet heb je hierdoor minder camera’s in de tuin nodig. Minpunten zijn de zachte sirene en diefstalgevoelige plek voor een microSD-kaart. ...
Lees meer

Deze beveiligingscamera zet ongenode gasten letterlijk in de spotlights. Bij bewegingsdetectie gaan er namelijk twee felle ledlampen met een opbrengst van 2000 lumen branden. Dat schrikt nogal af. Je kunt beide lampen naar eigens wens richten, waarna de aanwezige camera’s desgewenst nachtopnames in kleur maken. Hierdoor zijn personen beter te identificeren. Verder bevat de stevige IP65-gecertificeerde behuizing onder meer een speaker voor tweewegcommunicatie en een bewegingssensor. Deze camera valt erg op, zodat je hem niet zo makkelijk op een onopvallende plek kunt ophangen.

Witte bewakingscamera met twee ledlampen

© Eufy

De imposante behuizing met twee schijnwerpers is een heuse blikvanger.

Configuratie in Eufy Security-app

De bedoeling is dat je de camera eerst binnenshuis via de bijgesloten usb-c-kabel en een eigen voedingsadapter aansluit. Wanneer alles eenmaal goed werkt, ga je het apparaat definitief monteren. Zoals bij elke hedendaagse bewakingscamera werkt de configuratie via een app (Android/iOS). Via Nederlandstalige instructies loodst Eufy nieuwe gebruikers soepel door het registratieproces. Selecteer het juiste model en film vervolgens een QR-code. In de resterende stappen druk je onder meer op de Sync-knop en vul je het wachtwoord van jouw wifi-netwerk in. Gunstig is dat het product zowel 2,4GHz- als 5GHz-netwerken ondersteunt. Mogelijk staat er een verse firmware-update klaar, maar gelukkig duurt de installatie hiervan vrij kort. Na de configuratie verschijnen er in de app montage-instructies.

Je kunt de E340 bijvoorbeeld op de plek van een buitenlamp installeren. Houd hierbij wel rekening met de aanbevolen ophanghoogte van 2,4 meter. Je koppelt in dat geval de gekleurde stroomdraden aan het aanwezige kroonsteentje. Een netsnoer is overigens niet inbegrepen. Wie enigszins met elektra overweg kan, krijgt de montage snel voor elkaar. Boor zo nodig een gat in de muur voor de voedingskabel en bevestig de montagesteun via de meegeleverde schroeven. Je kunt de gaten met het bijgesloten boorvel op de gevel uittekenen. Koppel als laatste de camera aan de montagesteun.

Montage-instructies voor beveiligingscamera van Eufy

De Eufy Security-app vertelt je tijdens de montage precies wat je moet doen.

Twee videoweergaven

Zodra je de configuratie volledig hebt doorlopen, stel je voor de pan- en tilt-optie een beginpositie in. Bepaal verder of je bewegende objecten automatisch wilt volgen. Deze functie werkt in de praktijk erg goed. Loopt er iemand door de tuin, dan beweegt de camera automatisch mee. Hierdoor heeft de E340 een groot bereik. Je kunt eventueel op afstand een gesprek met iemand voeren. Tik in de app op de microfoon en begin met praten.

Een andere opvallende eigenschap is dat de app in portretmodus continu twee livebeelden laat zien. Dankzij de 2K-telelens zie je van dichtbij wat er gebeurt, terwijl de 3K-groothoeklens zorgt voor een compleet beeld. Laatstgenoemde camera ondersteunt een behoorlijke kijkhoek van 135 graden, maar dankzij de pan- en tilt-optie is het bereik 360 graden. In landschapsmodus switch je soepel tussen de zoom- en groothoekweergave. Wie opnames terugkijkt, ziet van elke gebeurtenis dus twee videoweergaven. De beelden ogen scherp en hebben natuurgetrouwe kleuren. Voor bewakingsdoeleinden voldoet de videokwaliteit dan ook prima. Via de pijltjes kun je het camerahoofd op afstand draaien en kantelen. Tot slot stel je optioneel een sirene in, maar die is niet erg luid.

Livestream van beveiligingscamera

De Eufy Floodlight Cam E340 maakt heldere en scherpe opnames.

Uitgebreide instellingen

Je hebt vanuit de app toegang tot diverse instellingen. Een nuttige optie is dat je de E340 als een veredelde tuinlamp kunt gebruiken. Laat de verlichting in dat geval automatisch van zonsondergang tot -opgang branden. Je stelt hierbij zelf de gewenste helderheid in. Uiteraard kun je de ledlampen als alternatief ook alleen na bewegingsherkenning inschakelen.

Verder ondersteunt deze beveiligingscamera slimme detectie. De E340 herkent op jouw verzoek namelijk mensen, voertuigen en huisdieren, waarna je hiervan een pushmelding ontvangt. Krijg je om de haverklap (valse) meldingen? Geen nood, want je past zo nodig de gevoeligheid en het detectiegebied aan. Daarnaast markeer je zo nodig privacygebieden, waardoor je bijvoorbeeld niet onverhoopt de tuin van de buren filmt. Verder kun je nog nachtzicht in kleur activeren en de videokwaliteit van de liveweergave wijzigen. Met laatstgenoemde instelling bespaar je optioneel bandbreedte.

Livestream met 2 camera's en instellingen in Eufy Security-app

Duik in de instellingen en pas het gedrag van deze uitgebreide schijnwerpercamera naar eigen smaak aan.

Video's 24/7 opnemen

Ten opzichte van batterycams heeft de E340 een belangrijk voordeel, want je kunt hiermee continu opnemen. Je weet hierdoor zeker dat je geen gebeurtenissen mist. Continu opnemen kan op verschillende manieren. De laagdrempeligste optie is door een microSD-kaart van maximaal 128 GB in de behuizing te plaatsen. In het camerahoofd bevindt zich achter een rubberen klepje namelijk een geheugenkaartslot. Jammer genoeg is een microSD-kaart hierdoor wel erg kwetsbaar voor diefstal. Voor 24/7 opnemen is een koppeling met een geschikte NAS via het rtsp-protocol een betere optie. Houd hierbij wel rekening met een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels. Tot slot kun je beelden ook nog in de cloud opslaan. Dat vereist wel een betaald abonnement.

Geheugenkaartslot van bewakingscamera

© Maikel Dijkhuizen

De makkelijk bereikbare microSD-kaart is jammer genoeg kwetsbaar voor diefstal.

Conclusie: Eufy Floodlight Cam E340 kopen?

Ondanks Eufy’s eigen adviesprijs van 229,99 euro ligt de Floodlight Cam E340 bij diverse bekende webshops voor (ruim) minder dan 200 euro in de digitale schappen. Wegens de vele mogelijkheden is deze beveiligingscamera dit bedrag dubbel en dwars waard. De (dubbele) videoweergave is dik in orde, waarbij je dankzij de telelens gedetailleerde beelden kunt opvragen. Pluspunten zijn verder de solide constructie, felle ledlampen en goede beeldkwaliteit. Bovendien is het nuttig dat de E340 bewegende objecten automatisch kan volgen. Wie weet heb je hierdoor minder camera’s in de tuin nodig. Minpunten zijn de zachte sirene en diefstalgevoelige plek voor een microSD-kaart.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten