ID.nl logo
Review Eufy Floodlight Cam E340 – Felle schijnwerpercamera met een brede blik
© Eufy
Zekerheid & gemak

Review Eufy Floodlight Cam E340 – Felle schijnwerpercamera met een brede blik

Op zoek naar een betaalbare schijnwerpercamera voor het bewaken van een ruime tuin? Dan kan de Eufy Floodlight Cam E340 misschien interessant voor je zijn. Zo heeft dit pan- en tilt-model twee lenzen. Hierdoor kan het apparaat ver inzoomen én tegelijkertijd een groot gebied bewaken. Daarnaast volgt deze uitgebreide camera op jouw verzoek bewegende objecten.

Uitstekend
Conclusie

Ondanks Eufy’s eigen adviesprijs van 229,99 euro ligt de Floodlight Cam E340 bij diverse bekende webshops voor (ruim) minder dan 200 euro in de digitale schappen. Wegens de vele mogelijkheden is deze beveiligingscamera dit bedrag dubbel en dwars waard. De (dubbele) videoweergave is dik in orde, waarbij je dankzij de telelens gedetailleerde beelden kunt opvragen. Pluspunten zijn verder de solide constructie, felle ledlampen en goede beeldkwaliteit. Bovendien is het nuttig dat de E340 bewegende objecten automatisch kan volgen. Wie weet heb je hierdoor minder camera’s in de tuin nodig. Minpunten zijn de zachte sirene en diefstalgevoelige plek voor een microSD-kaart.

Plus- en minpunten
  • Stevige behuizing
  • Tele- én groothoeklens
  • Twee richtbare ledlampen
  • Ondersteuning 2,4GHz- en 5 GHz-netwerken
  • Hoge videokwaliteit
  • Nachtzicht in kleur
  • Duidelijke instructies in app
  • Continu opnemen op NAS of geheugenkaart
  • Herkent mensen, huisdieren en voertuigen
  • Objecten automatisch volgen
  • Ondersteuning microSD-kaart tot 128 GB
  • Geheugenkaart kwetsbaar voor diefstal
  • Zachte sirene
  • Maximaal 1080p bij NAS-opnames

Deze beveiligingscamera zet ongenode gasten letterlijk in de spotlights. Bij bewegingsdetectie gaan er namelijk twee felle ledlampen met een opbrengst van 2000 lumen branden. Dat schrikt nogal af. Je kunt beide lampen naar eigens wens richten, waarna de aanwezige camera’s desgewenst nachtopnames in kleur maken. Hierdoor zijn personen beter te identificeren. Verder bevat de stevige IP65-gecertificeerde behuizing onder meer een speaker voor tweewegcommunicatie en een bewegingssensor. Deze camera valt erg op, zodat je hem niet zo makkelijk op een onopvallende plek kunt ophangen.

©Eufy

De imposante behuizing met twee schijnwerpers is een heuse blikvanger.

Configuratie in Eufy Security-app

De bedoeling is dat je de camera eerst binnenshuis via de bijgesloten usb-c-kabel en een eigen voedingsadapter aansluit. Wanneer alles eenmaal goed werkt, ga je het apparaat definitief monteren. Zoals bij elke hedendaagse bewakingscamera werkt de configuratie via een app (Android/iOS). Via Nederlandstalige instructies loodst Eufy nieuwe gebruikers soepel door het registratieproces. Selecteer het juiste model en film vervolgens een QR-code. In de resterende stappen druk je onder meer op de Sync-knop en vul je het wachtwoord van jouw wifi-netwerk in. Gunstig is dat het product zowel 2,4GHz- als 5GHz-netwerken ondersteunt. Mogelijk staat er een verse firmware-update klaar, maar gelukkig duurt de installatie hiervan vrij kort. Na de configuratie verschijnen er in de app montage-instructies.

Je kunt de E340 bijvoorbeeld op de plek van een buitenlamp installeren. Houd hierbij wel rekening met de aanbevolen ophanghoogte van 2,4 meter. Je koppelt in dat geval de gekleurde stroomdraden aan het aanwezige kroonsteentje. Een netsnoer is overigens niet inbegrepen. Wie enigszins met elektra overweg kan, krijgt de montage snel voor elkaar. Boor zo nodig een gat in de muur voor de voedingskabel en bevestig de montagesteun via de meegeleverde schroeven. Je kunt de gaten met het bijgesloten boorvel op de gevel uittekenen. Koppel als laatste de camera aan de montagesteun.

De Eufy Security-app vertelt je tijdens de montage precies wat je moet doen.

Twee videoweergaven

Zodra je de configuratie volledig hebt doorlopen, stel je voor de pan- en tilt-optie een beginpositie in. Bepaal verder of je bewegende objecten automatisch wilt volgen. Deze functie werkt in de praktijk erg goed. Loopt er iemand door de tuin, dan beweegt de camera automatisch mee. Hierdoor heeft de E340 een groot bereik. Je kunt eventueel op afstand een gesprek met iemand voeren. Tik in de app op de microfoon en begin met praten.

Een andere opvallende eigenschap is dat de app in portretmodus continu twee livebeelden laat zien. Dankzij de 2K-telelens zie je van dichtbij wat er gebeurt, terwijl de 3K-groothoeklens zorgt voor een compleet beeld. Laatstgenoemde camera ondersteunt een behoorlijke kijkhoek van 135 graden, maar dankzij de pan- en tilt-optie is het bereik 360 graden. In landschapsmodus switch je soepel tussen de zoom- en groothoekweergave. Wie opnames terugkijkt, ziet van elke gebeurtenis dus twee videoweergaven. De beelden ogen scherp en hebben natuurgetrouwe kleuren. Voor bewakingsdoeleinden voldoet de videokwaliteit dan ook prima. Via de pijltjes kun je het camerahoofd op afstand draaien en kantelen. Tot slot stel je optioneel een sirene in, maar die is niet erg luid.

De Eufy Floodlight Cam E340 maakt heldere en scherpe opnames.

Uitgebreide instellingen

Je hebt vanuit de app toegang tot diverse instellingen. Een nuttige optie is dat je de E340 als een veredelde tuinlamp kunt gebruiken. Laat de verlichting in dat geval automatisch van zonsondergang tot -opgang branden. Je stelt hierbij zelf de gewenste helderheid in. Uiteraard kun je de ledlampen als alternatief ook alleen na bewegingsherkenning inschakelen.

Verder ondersteunt deze beveiligingscamera slimme detectie. De E340 herkent op jouw verzoek namelijk mensen, voertuigen en huisdieren, waarna je hiervan een pushmelding ontvangt. Krijg je om de haverklap (valse) meldingen? Geen nood, want je past zo nodig de gevoeligheid en het detectiegebied aan. Daarnaast markeer je zo nodig privacygebieden, waardoor je bijvoorbeeld niet onverhoopt de tuin van de buren filmt. Verder kun je nog nachtzicht in kleur activeren en de videokwaliteit van de liveweergave wijzigen. Met laatstgenoemde instelling bespaar je optioneel bandbreedte.

Duik in de instellingen en pas het gedrag van deze uitgebreide schijnwerpercamera naar eigen smaak aan.

Video's 24/7 opnemen

Ten opzichte van batterycams heeft de E340 een belangrijk voordeel, want je kunt hiermee continu opnemen. Je weet hierdoor zeker dat je geen gebeurtenissen mist. Continu opnemen kan op verschillende manieren. De laagdrempeligste optie is door een microSD-kaart van maximaal 128 GB in de behuizing te plaatsen. In het camerahoofd bevindt zich achter een rubberen klepje namelijk een geheugenkaartslot. Jammer genoeg is een microSD-kaart hierdoor wel erg kwetsbaar voor diefstal. Voor 24/7 opnemen is een koppeling met een geschikte NAS via het rtsp-protocol een betere optie. Houd hierbij wel rekening met een maximale resolutie van 1920 × 1080 pixels. Tot slot kun je beelden ook nog in de cloud opslaan. Dat vereist wel een betaald abonnement.

©Maikel Dijkhuizen

De makkelijk bereikbare microSD-kaart is jammer genoeg kwetsbaar voor diefstal.

Conclusie: Eufy Floodlight Cam E340 kopen?

Ondanks Eufy’s eigen adviesprijs van 229,99 euro ligt de Floodlight Cam E340 bij diverse bekende webshops voor (ruim) minder dan 200 euro in de digitale schappen. Wegens de vele mogelijkheden is deze beveiligingscamera dit bedrag dubbel en dwars waard. De (dubbele) videoweergave is dik in orde, waarbij je dankzij de telelens gedetailleerde beelden kunt opvragen. Pluspunten zijn verder de solide constructie, felle ledlampen en goede beeldkwaliteit. Bovendien is het nuttig dat de E340 bewegende objecten automatisch kan volgen. Wie weet heb je hierdoor minder camera’s in de tuin nodig. Minpunten zijn de zachte sirene en diefstalgevoelige plek voor een microSD-kaart.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag
Zekerheid & gemak

Waar voor je geld: 5 slimme deurbellen met camera en online opslag

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ga je op vakantie maar wil je toch weten wat er bij je voordeur gebeurt? Een slimme deurbel laat je ook als je niet thuis bent zien wie er voor de deur staat. Wij vonden een vijftal betaalbare exemplaren.

Met een slimme deurbel krijg je een seintje als er iemand aanbelt en kun je vaak ook terugzien wie er voor de deur heeft gestaan. Je kunt daarbij kiezen om de video's lokaal op te slaan, maar de hier besproken deurbellen bieden ook online opslag. En dat is handig, want zo kun je ook tijdens je vakantie in de gaten houden welke (ongenode) gasten er voor de deur staan.

D230S1

Wat handig is aan de Tapo D230S1, is dat hij wordt geleverd met een compacte gong die tevens functioneert als een internet tussenpunt. Hierin kun je een microSD-kaart plaatsen voor lokale opslag van videobeelden, wat betekent dat een abonnement voor cloudopslag niet strikt noodzakelijk is om beelden te bewaren. Mocht je toch liever de flexibiliteit van cloudopslag hebben, dan biedt TP-Link hiervoor een optionele dienst aan. De installatie is over het algemeen eenvoudig en hij werkt op een batterij, wat veel vrijheid geeft qua plaatsing zonder gedoe met bedrading. De beeldkwaliteit is voldoende voor het dagelijks gebruik en de deurbel is uitgerust met slimme detectiefuncties om je op de hoogte te stellen van activiteit voor je deur. Dit maakt het een goede keuze voor wie een complete set zoekt zonder direct vast te zitten aan maandelijkse kosten voor opslag.

Ring Video Doorbell Wired

De Ring Video Doorbell Wired is een van de meest budgetvriendelijke opties van Ring. Deze deurbel sluit je bedraad aan op je bestaande deurbelbedrading, Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opladen van batterijen of het leegraken ervan. De deurbel biedt 1080p HD-video en tweeweg-communicatie, zodat je met de bijbehorende app kunt praten met wie er voor de deur staat. Een belangrijk punt om te overwegen bij de Ring Video Doorbell Wired is dat voor de meeste functionaliteiten, waaronder het opslaan en terugkijken van videobeelden, een Ring Protect-abonnement nodig is. Zonder dit abonnement zijn de mogelijkheden vrij beperkt tot livebeeld en notificaties.

Arlo Essential 2 2K Video Doorbell

Deze draadloze videodeurbel van Arlo heeft focus op scherpe beeldkwaliteit en gebruiksgemak. De Arlo Essential 2 filmt in 2K resolutie, waardoor je een beter beeld krijgt dan met de meeste Full-HD-camera's. Een opvallend kenmerk is de 180 graden kijkhoek en de 1:1 beeldverhouding, waardoor je een volledig 'hoofd-tot-teen' beeld krijgt van je bezoekers en pakketjes op de grond. De installatie is bijzonder makkelijk en geheel draadloos. Voor het opslaan van opgenomen videobeelden maakt Arlo gebruik van een cloudgebaseerd systeem, waar je wel een abonnement voor nodig hebt.

Xiaomi Smart Doorbell 3

Ook deze deurbel filmt in 2K resolutie en heeft een indrukwekkende kijkhoek van 180 graden, waardoor je een breed overzicht krijgt van wat er voor je deur gebeurt. Een van de handige eigenschappen is de meegeleverde gong die ook functioneert als basisstation. Deze gong is uitgerust met een interne opslag van 64 GB, wat voldoende is voor de meeste gebruikers en maakt het overbodig om een apart cloudabonnement te nemen, iets wat overigens wel mogelijk is. De deurbel heeft een ingebouwde batterij die lang meegaat en is eenvoudig te installeren. Ook beschikt hij over AI-gestuurde persoonsdetectie, wat helpt om valse meldingen te verminderen.

Imou Doorbell 2S Kit

De Imou Doorbell 2S Kit is een draadloze videodeurbel met nachtfunctie Imou biedt een optionele cloudopslagdienst, maar je kunt de video's ook lokaal opslaan. De deurbel werkt op een ingebouwde, oplaadbare batterij, wat de installatie zeer eenvoudig maakt omdat je geen bedrading nodig hebt. De AI-gestuurde persoonsdetectie zorgt ervoor dat je geen ongewenste meldingen van beweging krijgt, dus niet bij elke langslopende kat.

▼ Volgende artikel
Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet
Huis

Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken? Zo houd je grip op wat je ziet

Gebruikers die deze week Facebook of Instagram openen, krijgen ineens een keuze voorgeschoteld: wil je betalen om geen advertenties meer te zien, of blijf je het gratis gebruiken mét advertenties? Die keuze is vanaf nu verplicht. Sinds november 2023 bood Meta al de mogelijkheid om een betaald abonnement zonder advertenties te nemen, maar tot nu toe was dat geheel vrijblijvend. Wat betekent die verplichte keuze precies? En kun je, als je niet wilt betalen, nog steeds zelf bepalen wat je te zien krijgt?

Waarom moet je nu ineens kiezen?

Meta voert deze verplichte keuze door vanwege aangescherpte Europese privacyregels. De wetgever stelt strengere eisen aan hoe bedrijven data mogen gebruiken voor advertentiedoeleinden. Een gratis dienst met gepersonaliseerde advertenties mag alleen als de gebruiker daar bewust toestemming voor geeft. Meta zet de gebruiker daarom voor het blok: betalen voor een advertentievrije ervaring, of toestemming geven voor het gebruik van je gegevens.

De betaalde abonnementsvorm: wat houdt het in?

Wie zich abonneert op de advertentievrije versie van Facebook en Instagram betaalt 7,99 euro per maand via de app, of 5,99 euro via een browser. Dit bedrag geldt voor één account in het zogeheten Accountcentrum. Wil je meerdere accounts advertentievrij gebruiken, dan betaal je daar extra voor. Meta belooft dat je gegevens in dat geval niet verwerkt worden voor advertentiedoeleinden. Je gebruikt de platformen dan volledig zonder gepersonaliseerde advertenties.

©Meta

Kritiek op het 'pay or consent'-model

Hoewel Meta stelt dat deze keuze in lijn is met de Europese privacyregels, heeft het 'pay or consent' (betaal of geef toestemming) model veel kritiek gekregen. Tegenstanders noemen het een vorm van privacy blackmail: je betaalt om je privacy te behouden, of je geeft die op in ruil voor gratis gebruik en gepersonaliseerde advertenties. Het is de vraag of een 'keuze' wel echt een keuze is als de alternatieven zo ongelijkwaardig zijn.

Niet betalen? Dit doet Meta dan met je gegevens

Kies je ervoor om Facebook en Instagram gratis te blijven gebruiken, dan geef je Meta toestemming om je gegevens te gebruiken voor advertenties. Het gaat dan om gepersonaliseerde advertenties, gebaseerd op je profiel, gedrag op het platform en je interacties met andere websites en apps. Je huidige ervaring blijft grotendeels hetzelfde, maar de verwerking van je gegevens valt voortaan onder strengere Europese regels.

Je kunt later ook kiezen voor advertenties met minder personalisatie. Deze optie gebruikt minder van je gegevens en is iets privacyvriendelijker, maar laat nog steeds advertenties zien. Meta gebruikt dan geen informatie meer over je gedrag op andere sites of eerdere interacties binnen hun platformen. In plaats daarvan worden alleen basisgegevens gebruikt, zoals je leeftijd, geslacht, locatie en activiteit op dat moment. Deze instelling kun je op elk moment inschakelen via het menu Advertentie-instellingen, onder het kopje dat gaat over personalisatie en gegevensgebruik.

Een bredere trend: betalen voor advertentievrije content

De beslissing van Meta om te kiezen voor een betaalde advertentievrije optie staat niet op zichzelf. Steeds meer bedrijven voegen advertenties toe aan diensten die voorheen gratis of advertentievrij waren, of bieden juist een betaalde versie zonder advertenties. Disney+ heeft bijvoorbeeld de optie Standaard met reclame, Videoland biedt meerdere abonnementen aan met reclames en Netflix heeft in een aantal landen ook een dergelijk abonnement (nog niet in Nederland overigens). Vanaf 26 augustus voegt ook Amazon advertenties toe aan Prime Video in Nederland. En het blijft niet bij videostreaming. Spotify biedt al jaren een gratis versie met advertenties naast zijn Premium-abonnement, net als YouTube. Ook op sociale media zie je dezelfde trend. X, voorheen Twitter, heeft een betaalde variant die minder advertenties belooft, al krijg je zelfs met X Premium nog wel wat advertenties te zijn.

©Videoland

Hoe houd je invloed op wat je te zien krijgt?

Ook als je kiest voor de gratis versie van Facebook of Instagram, kun je nog wel degelijk invloed uitoefenen op de advertenties die je te zien krijgt.

Advertentie-instellingen beheren

Ga naar de instellingen van je Facebook- of Instagram-account en zoek naar Advertentievoorkeuren of Advertentie-instellingen. Hier krijg je een overzicht van de interesses die Meta aan jouw profiel heeft gekoppeld. Je kunt deze interesses bewerken, verwijderen of toevoegen. Door dit te doen, geef je Meta een duidelijker beeld van wat je wel en niet relevant vindt. Je kunt ook instellen dat je geen advertenties meer wilt op basis van je activiteit op andere websites en apps.

Advertenties verbergen, rapporteren of de herkomst begrijpen

Bij elke advertentie verschijnt een menu met de optie Waarom zie ik deze advertentie?. Als je daarop klikt, zie je welke informatie Meta heeft gebruikt om jou die advertentie te tonen. Denk aan je interesses, je leeftijd, locatie of het feit dat je eerder een bepaalde pagina hebt bezocht. Vanuit dat scherm kun je direct instellingen aanpassen of interesses verwijderen die niet (meer) bij je passen. Als je een advertentie ziet die je niet interesseert of ongepast vindt, kun je deze ook verbergen of rapporteren. Klik op de drie puntjes bij de advertentie en kies voor Advertentie verbergen of Deze advertentie rapporteren.

Merken of onderwerpen blokkeren

Daarnaast kun je in je advertentie-instellingen specifieke merken of onderwerpen blokkeren die je liever niet voorbij ziet komen. Dit zorgt er niet voor dat advertenties verdwijnen, maar wel dat ze iets minder willekeurig aanvoelen en beter aansluiten op wat je zelf belangrijk of prettig vindt.

Alternatieven: gratis en advertentievrij?

Als de ontwikkelingen bij Facebook en Instagram je zorgen baren en je liever geen advertenties ziet én niet wilt betalen, zijn er maar weinig alternatieven. Volledig gratis, advertentievrije sociale media zijn zeldzaam. De meeste platformen draaien op advertentie-inkomsten of het gebruik van data. Er zijn wel opties die het anders aanpakken. Mastodon, onderdeel van het Fediverse, werkt bijvoorbeeld met open-sourceprincipes en wordt beheerd door community's. Hier zie je weinig tot geen advertenties, maar het bereik is kleiner en de ervaring anders. Ook kun je specifieke niche-platforms of forums opzoeken die zonder advertenties draaien dankzij donaties of vrijwilligers.

De keuze is aan jou

Betalen, de advertenties voor lief nemen of je account opzeggen: de keuze is aan jou. En dat is geen makkelijke keuze. Blijf je bij de gratis versies van Facebook en Instagram? Met de tips in dit artikel kun je in ieder geval nog een beetje grip op je eigen tijdlijn houden.

Lees ook: Je Facebook-account deactiveren of verwijderen