Hoe Ikea steeds meer het internet-of-things omarmt
Ikea kennen we als een meubelzaak waar we vooral naartoe gaan omdat we stiekem allemaal een meubel in elkaar willen knutselen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Ikea gaat echter verder dan geperst hout en cool Scandinavisch design. Het wordt steeds meer een techbedrijf met focus op het internet-of-things. Wat dacht je van deze voorbeelden?
Dat men bij Ikea van technologie houdt, blijkt uit bijvoorbeeld de augmented reality-shopping app Ikea Place. Je kunt daarmee je vloer scannen en vervolgens kun je er een stuk of tweeduizend Ikea-meubels ‘inzetten’ om direct te zien hoe iets in je interieur staat.
De app maakt gebruik van Apple’s ARKit-systeem en Google ARCore. En in 2017 introduceerde Ikea een catalogus-app waarmee je interieurs kon bekijken in 360 graden-video’s. Ikea timmert dus hard aan de digitale snelweg, maar doet dat ook met het winkel-aanbod.
Draadloze laders en slimme rolgordijnen
In het assortiment van Ikea zijn al diverse malen draadloze opladers geïntroduceerd. Nordmärke is een soort kurken pannenonderzetter, maar dan met in het midden een grote grijze plus waar je je oplaadbare apparaat op legt. Eenzelfde soort ontwerp zit in de Riggad-lamp, die in de poot een met hout omrande draadloze oplaadplaat heeft met diezelfde plus in het midden.
Er zijn ook slimme rolgordijnen in aantocht bij Ikea. Er is een lichtdoorlatende variant genaamd Kardilj en een zonwerende die Fyrtur heet. Ze zijn aan te sturen via slimme assistenten zoals Alexa, Google Assistant en Siri. Met een USB-kabeltje laad je de accu van de gordijnen op. Je kunt de gordijnen ook met de speciale app van Ikea voor smartphones besturen, genaamd Trådfri.
Op afstand dimbare lampen en bewegingssensoren
Je pakt een soort plastic fiche op, draait hem rond in je hand en je lichten dimmen automatisch. Deze Trådfri-lampen werken met LED-peertjes en maken gebruik van Zigbee smarthome-software om te werken. Nu zijn die lampen al bijzonder, maar dat fiche is dat nog meer. Het is echt alsof je de volumeknop van een boomblaster hebt afgetrokken en op een onzichtbare muur zet om de lampen feller of juist wat sfeervoller te maken. Je kunt de lampen ook met de Trådfri-app beheren.
Wil je gewoon dat je lampen aangaan op het moment dat je binnenkomt, dan kun je met de Trådfri-bewegingssensor een maximum van 10 lampen aanzetten. De sensor merkt wanneer er beweging is en zet dan meteen de lampen aan.
Sonos-speakers
De Symfonisk-collectie van Ikea is een samenwerking tussen de Scandinavische meubelgigant en het geluidsexpertise van Sonos. Er is een tafellampspeaker en een boekenplankspeaker, uitgerust met wifi. Ze komen in augustus uit en hebben niet per se een Ikea-prijskaartje: de tafellampspeaker kost 179 euro en de boekenplankspeaker 99,95 euro. Er zijn ook kleine, laaggeprijsde Bluetooth-speakers van Ikea te koop (zonder Sonos).
©PXimport
Hoewel wij het idee hebben dat je juist naar Ikea gaat omdat je zelf wat wil knutselen, denkt de woonwinkel dat mensen ook wel wat hulp kunnen gebruiken bij het assembleren van meubels als Billy en Poang. Het heeft in 2017 het techbedrijf TaskRabbit gekocht,waar op je klusjes kunt aanbieden en kunt aannemen. Zoals dus het in elkaar zetten van Ikea-meubels.
Ikea zoekt steeds meer de samenwerking op met techbedrijven (en neemt ze in sommige gevallen zelfs over). Er is een groot scala aan Ikea-apps om klanten maar over te halen naar de meubelgigant te gaan voor een nieuw interieur, en men wil overduidelijk voorop blijven lopen door ook smarthome-artikelen aan te bieden.
Of deze ook allemaal van even goede kwaliteit zijn, dat is natuurlijk de vraag voor de lage Ikea-prijzen. Maar dat er hard aan gewerkt wordt om een arsenaal van smartphone-mogelijkheden te bieden, dat is overduidelijk.