ID.nl logo
Machtigingen instellen in Windows 10: Lokaal en netwerk
© PXimport
Huis

Machtigingen instellen in Windows 10: Lokaal en netwerk

Wanneer je je pc met andere gebruikers deelt, wil je dat ongetwijfeld op zo’n manier doen dat ze niet bij jouw (of elkaars) gegevens kunnen, tenzij je dat bewust toelaat. We leggen uit hoe machtigingen instellen in Windows 10 werkt, zowel voor lokale accounts als via het netwerk.

Als we het over machtigingen hebben, onderscheiden we twee groepen: gebruikers die via het netwerk toenadering zoeken tot je pc, en gebruikers die ook fysiek toegang tot je pc hebben en zich met een eigen account op dat toestel kunnen aanmelden. Het gaat hier dus over gebruikersbeheer, en dan in het bijzonder over lokale en netwerkmachtigingen.

We starten met lokale machtigingen. Een doordacht beleid begint met je eigen account. We gaan ervan uit dat je zowel een administrator-account als een standaard-account hebt en dat je beide met een stevig wachtwoord hebt afgeschermd (of met een alternatief zoals een pincode of biometrische beveiliging). Voor dagelijks gebruik meld je je bij voorkeur als standaardgebruiker aan, aangezien dat potentiële hackers en malware minder armslag geeft. Met welk accounttype je bent aangemeld, kun je in Windows snel achterhalen via Instellingen / Accounts / Uw info.

Idealiter ben je de enige met een administrator-account op die pc. Voor standaardgebruikers is het immers veel moeilijker om zich ongemerkt een weg te banen naar de gegevens van medegebruikers. Althans, wanneer gebruikers die gegevens in hun eigen profielmap hebben bewaard. Standaard is dat de map C:\Users\<accountnaam>. Een handige manier om snel je eigen profielmap te openen, is door Windows-toets+R in te drukken, %userprofile% in te tikken en met Enter te bevestigen.

Het is natuurlijk ook mogelijk je data op een andere locatie dan je profielmap te bewaren. Het vergt dan wel iets meer aandacht en moeite als je zeker wilt zijn dat alleen gemachtigde gebruikers toegang tot die data krijgen. Daarover straks meer. Wat je nu in ieder geval al moet weten, is dat dit alleen maar kan op een partitie die met NTFS is geformatteerd. 

Of dat zo is, kom je te weten door in Verkenner met rechts op dat station te klikken en Eigenschappen te selecteren. Op het tabblad Algemeen zie je achter de aanduiding Bestandssysteem of de partitie daadwerkelijk als NTFS is geformatteerd.

©PXimport

Data afschermen

We gaan ervan uit dat je op een NTFS-partitie een datamap hebt aangemaakt die je van specifieke machtigingen wilt voorzien. Om dat te doen, klik je met rechts op deze map, kies je Eigenschappen en open je het tabblad Beveiliging. Klik op Bewerken / Toevoegen. Bij Geef de objectnamen op vul je de gewenste accountnaam in en druk je op Namen controleren. Als het goed is, wordt nu de volledige aanmeldnaam (inclusief computernaam, bijvoorbeeld DESKTOP-TVD\Toon) ingevuld. Bevestig met OK en met Toepassen.

Selecteer vervolgens de toegevoegde naam bij Namen van groepen of gebruikers en plaats bij Machtigingen voor <accountnaam> een vinkje in de kolom Toestaan bij Volledig beheer wanneer je die gebruiker volledige toegang wilt verschaffen tot de map, zoals bestanden maken, aanpassen, verwijderen, medegebruikers machtigingen verschaffen enzovoort. Een alternatief is dat je alleen een vinkje plaatst bij Lezen en uitvoeren, Mapinhoud weergeven en Lezen. Deze drie volstaan als je de acties van de gebruiker wilt beperken tot alleen lezen en uitvoeren van bestanden in die map.

Je bent er nog niet helemaal. Immers, standaard bevinden zich bij Namen van groepen of gebruikers ook de accounts van Geverifieerde gebruikers en van Gebruikers. De eerste groep is een subgroep van de tweede en bevat specifiek gebruikers die zich al eerder met hun eigen accountnaam succesvol bij Windows (NT Authority) hebben aangemeld.

©PXimport

Beide groepen moet je dus wel nog even wegwerken als je die de toegang wilt ontzeggen. Selecteer een van beide groepen, klik op (Bewerken en) Verwijderen en bevestig de aanpassingen. Herhaal dit voor de andere groep.

De kans is groot dat er een foutmelding opduikt zodra je op Verwijderen drukt. Dat komt dan omdat die groep de machtigingen van een bovenliggende map overneemt. Je moet die automatische overerving van machtigingen dus eerst verbreken. Open daarvoor opnieuw het tabblad Beveiliging en kies Geavanceerd / Overname uitschakelen. Klik op de bovenste optie (Converteer de overgenomen machtigingen voor dit object in expliciete machtigingen).

Immers, kies je de tweede optie (Verwijder de overgenomen machtigingen van dit object), dan moet je zelf alle nodige accounts en machtigingen toevoegen. Bevestig met OK. Als het goed is, laten de gewraakte groepen (Geverifieerde gebruikers en Gebruikers) zich nu wél verwijderen. Let op: zorg dat je de accounts SYSTEM en Administrators ongemoeid laat.

Netwerkinstellingen nalopen

De kans is groot dat je pc of laptop aan een thuisnetwerk is gekoppeld, wat maakt dat andere gebruikers wellicht ook op die manier data op je pc kunnen benaderen. Dat kan trouwens best wel handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je wilt dat je partner vanaf haar of zijn pc ook bij bepaalde bestanden op je eigen pc kan.

Om een en ander te regelen op netwerkniveau ga je daarvoor het best eerst bepaalde instellingen op je pc na. Open in Windows Instellingen / Netwerk en internet. Gaat het om een bekabelde connectie, open dan de rubriek Ethernet en klik op de naam van het netwerk waarmee je verbonden bent. Zorg dat hier de optie Privé (en dus niet Openbaar) is geselecteerd. Gaat het om een draadloze verbinding, klik dan op Wi-Fi en kies Bekende netwerken beheren. Ook hier klik je de netwerknaam aan, waarna je Eigenschappen selecteert en Privé kiest.

Je doet er goed aan nog even de volgende onderdelen op je pc na te lopen. Open opnieuw Instellingen / Netwerk en internet en kies Status / Deelopties. Het venster Geavanceerde instellingen voor delen opent. Zorg dat bij Particulier netwerk (huidig profiel) zowel Netwerkdetectie inschakelen als Bestands- en printerdeling inschakelen zijn geselecteerd. Bij het profiel Gast of Openbaar schakel je deze beide opties uit veiligheidsoverwegingen juist uit.

Open onderaan ook de rubriek Alle netwerken, waar je bij voorkeur de optie Met wachtwoord beveiligd delen inschakelen selecteert. We hebben namelijk ondervonden dat bestandsdeling in Windows weleens nukkig kan doen als je deze optie uitschakelt. Deze optie inschakelen is bovendien ook iets veiliger, omdat elke gebruiker dan eerst over een eigen lokaal account op die pc moet beschikken voor hij via het netwerk een gedeelde map op dat toestel kan benaderen.

©PXimport

Als het goed is, zorgen de bovenstaande instellingen ervoor dat je pc zichtbaar wordt in je thuisnetwerk – en dat is de bedoeling als je data wilt delen. Natuurlijk zorg je ervoor dat de pc ook makkelijk herkenbaar is op het netwerk, door hem een duidelijke naam te geven.

Druk hiervoor op de Windows-toets, tik config in en start Configuratiescherm op. Hier open je via Weergeven op: Categorie het onderdeel Systeem en beveiliging / Systeem en klik je op Instellingen wijzigen / Wijzigen of op Naam van pc wijzigen (geavanceerd), waarna je een duidelijke Computernaam invult. 

Vul tevens een geschikte naam in bij Werkgroep (de standaardnaam hiervoor is workgroup). Besef wel dat de computernamen binnen je thuisnetwerk allemaal uniek moeten zijn, terwijl je alle computers bij voorkeur juist wel dezelfde werkgroepnaam geeft. Bevestig je keuzes met OK (2x) en herstart vervolgens je pc.

Delen over het netwerk

Je hebt nu in principe alles in gereedheid gebracht om data met andere gebruikers over het netwerk te delen. Start je Verkenner op en klik met rechts op een map die je wilt delen. Klik op Eigenschappen, ga naar het tabblad Delen en druk op de knop Delen. In het uitklapmenu bovenaan selecteer je het Windows-account waarmee je de map wilt delen. Wil je alle gebruikers in één keer toevoegen, kies dan Iedereen. Bevestig je keuze met Toevoegen.

Bij Machtigingsniveau kun je nu kiezen tussen het standaardniveau Lezen en Lezen/schrijven. Bij dit laatste kan de netwerkgebruiker je data niet alleen bekijken of openen, maar tevens wijzigen of verwijderen, en ook zelf eigen bestanden in de gedeelde map maken. In het menu tref je trouwens ook de optie Verwijderen aan: daarmee kun je een account ook makkelijk weer de toegang ontzeggen. Bevestig met de knop Delen.

Via de knop Delen stel je dus snel een paar eenvoudige machtigingen in, maar dat kan fijnmaziger, mocht je daar behoefte aan hebben. In de plaats van de knop Delen druk je dan op de knop Geavanceerd delen. Je kunt hier om te beginnen zelf de Sharenaam kiezen als je een vinkje plaatst bij Deze map delen (via de knop Delen wordt hiervoor automatisch de mapnaam overgenomen). Een handig weetje is dat je, wanneer je een $-teken achteraan de sharenaam toevoegt, die naam niet zomaar zichtbaar is in Verkenner.

Via de knop Machtigingen / Toevoegen kun je desgewenst ook specifiekere gebruikersmachtigingen toekennen: Volledig beheer, Wijzigen en/of Lezen.

Eerder hebben we het gehad over lokale machtigingen. Wat als je diezelfde gebruiker andere machtigingen toekent op shareniveau? Stel, je hebt hem of haar op lokaal niveau alleen Lezen toegekend, maar op shareniveau Volledig beheer. De regel is dan even eenvoudig als onverbiddelijk: Windows gaat automatisch uit van de meest beperkende combinatie van lokale en share-machtigingen voor wie via het netwerk de pc benadert. In ons voorbeeld houdt dit dus in dat die gebruiker via het netwerk alleen over leesrechten beschikt.

©PXimport

UNC-pad

Je hebt het vast al gemerkt: zodra je met de knop Delen hebt bevestigd, verschijnt het pad naar de gedeelde netwerkmap. Dit pad neemt het zogenoemde UNC-formaat aan (Universal Naming Convention) en wel als volgt: \\<computernaam>\<sharenaam>, bijvoorbeeld \\desktop-tvd\data-TA.

Klik onderaan op Alle netwerkshares op deze computer weergeven om een lijst met shares op de pc te zien. Je krijgt dit overzicht trouwens ook als je op die pc \\<computernaam> of \\<localhost> invoert in de adresbalk van Verkenner.

Vanaf een andere netwerk-pc kun je zo’n share dus altijd ook benaderen via datzelfde UNC-pad, althans wanneer je voor dat account over de juiste machtigingen beschikt.

Gaat het om een ‘verborgen share’, dan hoef je dus maar het $-teken toe te voegen achteraan het UNC-pad (iets als \\desktop-tvd\data-TA$).

Je kunt in het navigatievenster van Verkenner (zichtbaar te maken via Beeld / Navigatievenster) ook het item Netwerk tegenkomen, zodat je dat in principe maar hoeft te openen om de shares te zien. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd goed te functioneren.

Een handige tool is tenslotte nog Gedeelde mappen: druk op Windows-toets+R en voer fsmgmt.msc uit. Je krijgt hier een mooi overzicht van zowel shares, actieve sessies als geopende bestanden.

▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.