Convertibles en high end audio: trends en ontwikkelingen bij de Chromebook
De Chromebook is inmiddels bijna gemeengoed geworden. Maar waar gaat het heen met deze populaire laptop? In dit artikel gaan we in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Chromebook.
Maar voor we dat gaan doen, duiken we eerst even in de geschiedenis van de Chromebook. In 2011 kwamen de allereerste Chromebooks op de markt in Nederland. Acer en Samsung hadden de eer deze nieuwe laptops, die bedacht waren door Google, te introduceren. Samsung deed dat met de Samsung Series 5, Acer kwam met de C7.
Dat waren beiden laptops die enkel en alleen gericht waren op werken via internet. De cloud, om precies te zijn. Daarom waren het laptops die weinig tot geen bijzondere specificaties en hardware hadden en vooral gericht waren op maximale functionaliteit.
©PXimport
Welke Chromebook past bij mij?
Evolutie Chromebook
Maar de Chromebook is inmiddels sterk geëvolueerd. De laptops zijn er in diverse soorten en maten en variëren sterk in prijs. Er zijn al Chromebooks voor een paar honderd euro, terwijl je voor absolute topmodellen zo’n 1200 euro neertelt. Maar verreweg de meeste Chromebooks vallen in de categorie ‘midrange’ en gaan weg voor bedragen tussen de driehonderd en vijfhonderd euro.
En in die categorie zijn er een hoop interessante ontwikkelingen te bespeuren, met als grootste pluspunt een verbeterd gebruiksgemak. De Chromebook is veelzijdiger dan ooit, waardoor zo’n apparaat voor een steeds grotere doelgroep interessant is geworden. De switch maken naar zo’n laptop is daarmee veel kleiner.
Zo is een Chromebook in sommige gevallen niet enkel een laptop, maar kun je ‘m het beste omschrijven als een ‘convertible’. Dat wil zeggen: hij kent een kantelbaar touchscreen die ook nog eens inklapbaar is. Dat maakt een Chromebook eigenlijk een laptop en tablet in één, waardoor hij bijzonder flexibel in gebruik is. Mooi voorbeeld daarvan is de Lenovo IdeaPad Duet, een stijlvolle convertible met een toegankelijke prijs.
Formaat Chromebook
Maar naast de convertible-oplossingen is sowieso het formaat van de Chromebook iets wat tegenwoordig opvalt. Veel types kun je scharen in de categorie: ‘ultrabook’. Dat wil zeggen, lekker compact, dun en licht. Voorbeeldje? De HP X360 14. Een lekker compacte laptop met subtiel design, die je met gemak in een rug- of laptoptas kwijt kan. Bovendien heeft hij een helder en scherp touchscreen, wat het gebruiksgemak vergroot. Of check bijvoorbeeld eens de Asus Chromebook C423, een ontzettend degelijke, maar functionele laptop.
Maar bij deze ultrabook-varianten komt nog iets handigs om de hoek kijken: ze kennen relatief veel aansluitmogelijkheden. De Acer CB314 heeft bijvoorbeeld, ondanks zijn formaat, twee USB C-ingangen, een USB A-ingang, een ingebouwde webcam, SD-kaart lezer en een 3,5 mm jackplug voor een hoofdtelefoon. Dat maakt ‘m dus lekker veelzijdig.
Mocht je dat nog willen uitbreiden, dan kun je kijken naar types die een stylus ondersteunen. Zo’n pennetje maakt het mogelijk om eenvoudig te notuleren, bepaalde selecties en screenshots te maken en, natuurlijk, te tekenen. Zeker in een zakelijke of creatieve omgeving kan dat handig zijn.
Audio
Tot slot zijn er duidelijke verbeteringen zichtbaar op hardwarevlak. Bij laptops is het geluid vaak ondermaats. Dat is ook niet zo gek: door zijn compacte formaat hebben de speakers vaak niet eens de ruimte om goed geluid te produceren, maar de hedendaagse Chromebook lost dat op.
Of eigenlijk: laat dit oplossen door mensen die er verstand van hebben. Verschillende Chromebook-fabrikanten zijn namelijk samenwerkingen aangegaan met grote audiomerken om tot beter geluid te komen. Zo kent HP een nauwe samenwerking met een samenwerking met Bang & Olufsen, en heeft Acer zelf haar eigen TrueHarmony-technologie.
©PXimport
Welke Chromebook past bij mij?
Display
Ook de kwaliteit van het gemiddelde display gaat omhoog. Een resolutie van Full HD is inmiddels de standaard en 4K komt eraan, maar er wordt vooral gesleuteld aan de kleurechtheid en helderheid van schermen. Het kijken van een fijne Netflix-serie wordt ineens een ontzettend prettige ervaring en schijnt de zon toevallig iets te fel je huiskamer in? Dan kun je nog steeds aan de slag met je Chromebook.
En dat is prettig, want het bewijst het idee van een Chromebook. Deze moderne laptop draait om gebruiksgemak in combinatie met daadwerkelijke functionaliteit. Geen bedachte opsmuk of overbodige features: nee, een apparaat dat doet wat hij moet doen. Of dat nu convertible of een ultrabook met lekker geluid is.