Fietsendragers voor je elektrische fiets
Wil je je e-bike meenemen, bijvoorbeeld op vakantie? Dan heb je een goede fietsendrager nodig voor op je auto. Maar omdat elektrische fietsen zwaarder zijn dan gewone fietsen, is niet elke fietsendrager geschikt. Met de tips in dit artikel wordt het vinden van de juiste fietsendrager gegarandeerd een stuk makkelijker!
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest
Fietsendrager: maximaal gewicht
Om te beslissen of een fietsendrager geschikt is voor het vervoeren van jouw elektrische fiets(en), heb je een aantal dingen nodig. Zo moet je weten hoeveel fietsen er op de fietsendrager kunnen en wat het maximale gewicht in kilo’s is dat de drager aankan. Je vindt deze gegevens in de specificaties. Daarnaast moet je het gewicht van je elektrische fiets weten. Dat zal in de meeste gevallen ergens rond de 25 kilo zijn. Wil je dus met twee fietsen op pad, dan heb je een drager nodig waarop twee fietsen passen én die minimaal 50 kilo kan dragen. Op Kieskeurig.nl kun je makkelijk filteren op fietsendragers die een hoger gewicht aankunnen.
Trekhaak: maximale kogeldruk
Je hebt nu misschien wel een fietsendrager gevonden die geschikt is voor jouw e-bike(s), maar dan ben je er nog niet. Je moet ook kijken of de fietsendrager geschikt is voor je auto. Dragers voor gewone fietsen kunnen vaak ook op het dak of de kofferbak gemonteerd kunnen worden, maar voor e-bike-dragers ben je in bijna alle gevallen aangewezen op de trekhaak.
Nu kan die trekhaak een hoop gewicht dragen, maar er zitten wel grenzen aan. Dat heet, om in vaktermen te blijven, de maximale kogeldruk. Dit wordt ook wel maximale verticale last genoemd (Max. Vertical Load). Deze kogeldruk is niet bij alle auto’s hetzelfde. Grofweg kun je zeggen dat het meestal tussen de 45 en de 75 kilo ligt. Wat precies de maximale kogeldruk van jouw auto is, staat op het typeplaatje van de trekhaak en in de handleiding van je auto.
Tel nu vervolgens het gewicht van je fiets én van de fietsendrager zelf bij elkaar op. Stel dat je twee fietsen hebt van elk 25 kilo en je fietsendrager zelf weegt 12 kilo: dan moet de maximale kogeldruk van je trekhaak minimaal 62 kilo zijn. Let op: wanneer het totaalgewicht deze maximale kogeldruk overschrijdt, heeft dat nadelige invloed op de rijeigenschappen van je auto.
Caravan & camper
Wil je je elektrische fiets meenemen met je caravan of camper? Dat kan natuurlijk ook en je hebt er meerdere mogelijkheden voor. Je kunt de fietsendrager achter op de camper of caravan bevestigen, maar door al dat extra gewicht dat ver van de as geplaatst wordt, wordt wel de rijstabiliteit beïnvloedt en kun je eerder gaan slingeren. Een andere optie is het plaatsen van een drager op de dissel – dit is de buis of stang waarmee je de caravan aan de auto koppelt. Een derde mogelijkheid is het gebruik van een losse kogel op de dissel, waar je dan de fietsendrager op zet.
Ook hier geldt dat je goed moet letten op de maximale kogeldruk en op het maximale laadvermogen van de drager zelf: zorg dat de belasting de maximale capaciteit niet overschrijdt!
Je zou ook nog kunnen overwegen de fiets(en) in de caravan of camper zelf mee te nemen. Dat is vooral handig als je zeker weet dat je tijdens de reis niet in de caravan hoeft te zijn: fietsen zijn nogal een sta-in-de-weg. Het is verstandig om de fiets zo dicht mogelijk boven de as van de caravan vast te zetten. Je kunt hem eventueel ook op bed leggen, maar zet hem dan wel vast met een paar spanbanden. Mocht je onverhoopt plotseling moeten remmen, dan schiet de fiets niet door heel de caravan heen!
De E-bike Winkelzoeker
Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!
©PXimport