Is mijn fietsendrager geschikt voor een elektrische fiets?

© PXimport

Is mijn fietsendrager geschikt voor een elektrische fiets?

Geplaatst: 16 januari 2019 - 12:38

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Randolf Bouwma

Een fietsendrager is ideaal om je fiets heel eenvoudig met auto, caravan of aanhangwagen te vervoeren. Om te beginnen bevestig je de fietsendrager aan je voertuig en vervolgens plaats je je fiets(en) erin. Uiteraard kun je ook elektrische fietsen vervoeren met een fietsendrager. Omdat de meeste e-bikes echter vrij zwaar zijn, zijn niet alle fietsendragers geschikt. In dit artikel vertellen we waar je bij het kopen van een fietsendrager op moet letten, zoals het maximale gewicht op de fietsendrager en de maximale kogeldruk van de trekhaak. Na het lezen is het een fluitje van een cent om de beste fietsendrager voor jouw elektrische fiets te vinden. Op Kieskeurig.nl kun je namelijk heel gemakkelijk verschillende modellen en merken vergelijken. Op die manier vind je altijd de perfecte, goedkope fietsendrager.

Maximaal gewicht op de fietsendrager

Een elektrische fiets is vaak zwaarder dan een “gewone” fiets. Als je op zoek bent naar de beste fietsendrager voor jouw elektrische fiets is het om te beginnen zaak uit te zoeken wat het gewicht van de e-bike in kwestie is. Vervolgens vergelijk je dit gewicht met het draagvermogen van de fietsendrager die je op het oog hebt. Met draagvermogen bedoelen we welk gewicht fietsendragers kunnen vervoeren.

Over het algemeen moet een fietsendrager voor een elektrische fiets toch wel zo’n 25 kg per fiets kunnen dragen. Als je twee elektrische fietsen mee wilt nemen, moet de fietsendrager dus een draagvermogen van 2 x 25 kg hebben. Veel fietsendragers voor e-bikes hebben een verstevigde constructie, waarbij vaak ook rekening is gehouden met het kantelen van de drager. Hierdoor krijg je toegang tot de kofferbak van je auto zonder de fietsen eraf te moeten halen.

Maximale kogeldruk van de trekhaak

Vanwege het grotere gewicht kiezen de meeste mensen ervoor hun elektrische fiets op een zogenoemde trekhaakdrager te vervoeren. Dit is een fietsendrager die je monteert op de trekhaak van je auto. Als blijkt dat je fietsendrager het gewicht van je elektrische fiets aankan, ga je op zoek naar de maximale kogeldruk van de trekhaak.

De trekhaak van de auto heeft een bepaalde kogeldruk, oftewel: het maximale aantal kilo’s dat je op de trekhaak kunt vervoeren. Dit ligt meestal tussen de 50-75 kg. Zelf de maximale kogeldruk van de trekhaak berekenen hoeft gelukkig niet: je vindt deze vaak terug op het plaatje naast de stekkeraansluiting van de trekhaak. Ook kun je de kogeldruk van de auto vinden in de handleiding. 

Bij het vergelijken van fietsendragers is het zaak erop te letten dat het gewicht van je fiets en fietsendrager sámen de kogeldruk van je auto niet overschrijdt. Als je de kogeldruk overschrijdt, merk je dat onder meer aan de rijeigenschappen van je auto.

Media has no description

© PXimport

Elektrische fietsen op de camper of aanhangwagen

Het vervoeren van elektrische fietsen op de camper, aanhangwagen of caravan is met een fietsendrager ook goed mogelijk. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende opties, waaronder het plaatsen van een fietsendrager op de dissel of op de achterkant van het voertuig. Daarnaast is het ook nog een optie om te werken met een losse kogel voor op de dissel. Voor beide opties zijn speciale fietsendragers voor elektrische fietsen beschikbaar.

Bij het vervoeren van elektrische fietsen op de camper, aanhangwagen of caravan is het echter wel belangrijk dat je let op het maximale gewicht op de fietsendrager, evenals de maximale kogeldruk van de trekhaak. Een te hoge kogeldruk kan snel een probleem vormen. Dit is ook de reden waarom fietsdragers op de achterkant minder geliefd zijn: doordat het gewicht ver van de as geplaatst is, ontstaat een grotere gevoeligheid voor slingeren.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle fietsendragers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!Meer artikelen over e-bikesMeer artikelen over fietsendragers

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten