ID.nl logo
Waterdichte fietstas: droge plek voor je kostbare spullen
Mobiliteit

Waterdichte fietstas: droge plek voor je kostbare spullen

Wie er dagelijks of regelmatig met de fiets op uit trekt, heeft behoefte aan een droge, waterproof opbergmogelijkheid voor de spullen die meegenomen worden. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, boodschappen doen of langere fietstochten, een waterdichte fietstas is een nuttige investering die bescherming biedt tegen de elementen en bijdraagt aan een zorgeloze fietsrit.

Als je fietst, moet je je handen vrij hebben. Tassen aan het stuur hangen is geen veilige manier om op pad te gaan. Je komt voor het meenemen van je spullen al snel uit op een fietstas. Maar welke zijn er en waar moet je op letten? In dit artikel lees je meer over de volgende aspecten van fietstassen:

  • Waarom een waterdichte fietstas?
  • Materiaal en uitvoering
  • Montage en bevestiging
  • Waarom een waterdichte fietstas?
  • Verzorging en onderhoud
  • Welke waterdichte fietstassen zijn er?
  • Graveltassen
  • Fietstasmerken

Lees ook: 10 handige accessoires voor je e-bike

Fietsen bij natte weersomstandigheden stelt hoge eisen aan je uitrusting. Dat geldt niet alleen voor een regenjack, maar ook voor een fietstas. Een doorsnee-fietstas geeft je echter niet altijd de zekerheid op waterdichtheid. Hierdoor kunnen je spullen nat worden. En als een fietstas eenmaal vocht doorlaat, worden je spullen onherroepelijk nat en kan het in het geval van een laptop onherstelbare schade betekenen. Kies daarom altijd voor een waterproof fietstas. Een fietstas met een bijgeleverde regenhoes biedt ook bescherming, maar sluit nooit hermetisch af en geeft vocht toch de kans om binnen te dringen.  

Materiaal en uitvoering

Hoogwaardige waterdichte fietstassen moeten in eerste instantie tegen een stootje kunnen. Ze zijn meestal gemaakt van stevige materialen, zoals polyester met een pvc-coating, TPU of Cordura Polyamide nylon met een waterdichte coating aan de binnenzijde. De naden zijn dikwijls gelast, om te voorkomen dat er op deze gevoelige plekken water binnendringt. Door genoemde toepassingen zijn waterdichte fietstassen vaak wat stugger in het gebruik. Met een rolsluiting kan de fietstas hermetisch worden afgesloten, waardoor ook via de bovenzijde geen vocht kan binnendringen. Kleinere fietstassen zijn vaak voorzien van een waterdichte ritssluiting  

Montage en bevestiging

De manier waarop een waterdichte fietstas aan de fiets wordt bevestigd, is van cruciaal belang voor de stabiliteit en veiligheid ervan. Ieder merk heeft zijn eigen bevestigingssysteem, kijk bij de aanschaf van een fietstas dus goed naar het bedieningsgemak van de sluitingen. Bij stuurtassen wordt veel gebruiktgemaakt van het Klickfix-systeem, universeel sluitingssysteem waarbij een adapter op het stuur wordt bevestigd. Met één simpele handeling kun je vervolgens de stuurtas met Klickfix-sluiting vastklikken. Bij de goedkopere tassen wordt het bevestigingssysteem vaak vervangen door riempjes.

🚲Leestip: Een fietstas vastmaken op je e-bike doe je zo

Verzorging en onderhoud

Om de levensduur van je waterdichte fietstas te verlengen en ervoor te zorgen dat deze optimale bescherming blijft bieden, is regelmatig onderhoud essentieel. Maak de tas na elke rit in de regen of op vuile wegen schoon en zet je fiets droog weg om schimmelvorming te voorkomen. Controleer de tas regelmatig op eventuele beschadigingen en kijk of het bevestigingssysteem nog goed vastzit en geen haperingen vertoont.

Welke waterdichte fietstassen zijn er?

Bagagedragertas: deze fietstas wordt aan één of beide zijden van de bagagedrager gemonteerd. De tas is stevig uitgevoerd en biedt in de regel voldoende ruimte voor boodschappen, kleding en andere grotere spullen. Geroemd worden de bagagedragertassen van de Duitse merken Ortlieb en Vaude. De hoogwaardige tassen van genoemde merken worden veel gebruikt door wereld- en vakantiefietsers die hoge eisen stellen aan hun uitrusting. Onderdelen voor deze tassen zijn tot in lengte van dagen verkrijgbaar. Maar ook voor intensief dagelijks gebruik zijn de waterdichte fietstassen van Ortlieb en Vaude uitermate geschikt.

Voordragertas: de tas aan de voordrager is meestal een kleinere versie van de bagagedragertas. De tas wordt bevestigd aan een speciale voordrager die wordt bevestigd op de voorvork. Ook zijn er nieuwe systemen waarbij de tas vastklikt op een voorvorkhouder. Voordragertassen worden eigenlijk alleen toegepast voor meerdaagse fietsreizen waar je behoefte hebt om meer bagage mee te nemen. Ze vormen een mooie opbergplek voor een toilettas, boodschappen en regenspullen die je snel wilt pakken.

Stuurtas: een populaire tas die in de praktijk veel wordt gebruikt om met name kostbare spullen als een mobiele telefoon, fototoestel en portemonnee in op te bergen. Door de positie aan het stuur zijn de spullen makkelijk bereikbaar, ook beschikt de tas vaak over een apart doorzichtig vak voor een routekaart. Verder is een stuurtas vaak eenvoudig los te koppelen en kun je de tas met een bijgeleverde riem als schoudertas meenemen naar een terras of winkel. Je hebt je kostbare spullen dan altijd onder handbereik. Een stuurtas met riembevestiging is voordeliger, maar is in de praktijk toch minder handig.

Zadeltas: deze kleine tas wordt met een riempje of kliksysteem aan de zadelbrug van het zadel bevestigd en leent zich uitstekend voor het opbergen van kleinere spullen zoals bandenplakspullen en gereedschap.

Kleine reparatie aan je fiets?

Met een Zwitsers zakmes heb je altijd je eigen gereedschap bij je

Frametas: een frametas wordt in het frame gemonteerd. Bij herenframes is dat in de driehoek onder de zadelpen of onder aan de stang. Ideaal om gereedschap en kleine accessoires in op te bergen.

Graveltassen

Sinds de opkomst van de gravelfiets is ook het fenomeen bikepacking een feit. Hierbij wordt een gravelfiets uitgerust met een paar functionele fietstassen en zijn meerdaagse tochten mogelijk. Zo´n ontwikkeling wakkert ook de vraag naar waterdichte tassen aan. Fabrikanten springen hier gretig op in met een roltas voor tussen het stuur, een tas voor in het frame en een langwerpige fietstas voor onder het zadel. Als bikepacker wil je natuurlijk dat je bezittingen droog blijven, waterdichtheid van het materiaal is ook hier een must. Vrijwel alle bekende fietstasmerken bieden een complete lijn aan bikepackingtassen.

Fietstasmerken

In de fietsbusiness zijn er heel merken actief die fietstassen verkopen. Deze merken kunnen we vanuit eigen kennis en ervaring aanraden: Ortlieb, Vaude, Thule, Decathlon, AGU, Basil, Willex, Brooks, Valkental, New Looxs, Beck, Jack Wolfskin, Contec en XLC.