Je kinderen veilig vervoeren op een longtailfiets

© Lars Schneider Riese & Müller | www.r-m.de/nl/bikes/

Je kinderen veilig vervoeren op een longtailfiets

Geplaatst: 24 december 2023 - 09:31

Lisse van de Groep

De longtailfiets is in opkomst! Deze fiets met extra lange bagagedrager zie je steeds meer en is ideaal voor het vervoeren van kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat dat vervoer op de longtailfiets er veilig aan toegaat? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wanneer mag een kind mee op een longtailfiets?

Je mag en kan je kind op een longtailfiets vervoeren op het moment dat je kind zelfstandig kan zitten en een goede zitbalans heeft. Het is belangrijk dat je kind vanuit kruiphouding zelfstandig en stabiel in de zithouding kan komen. Vaak gebeurt dit wanneer een kindje tussen de 6 en de 12 maanden oud is. Als dat het geval is, is je kindje stabiel genoeg om in een fietsstoeltje te zitten. 

Fietsstoeltje voor jonge kinderen

Jonge kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten, moeten dus vervoerd worden in een kinderzitje. Dit zitje is te vergelijken met een kinderzitje dat je ziet op veel mamafietsen. Deze zitjes kunnen achter op de longtailfiets geplaatst worden, op de extra lange bagagedrager die dit type fiets heeft. Op veel longtailfietsen passen er daar zelfs twee kinderzitjes achter elkaar. Het is ook mogelijk om voorop de longtailfiets nog een kinderzitje te plaatsen. Op die manier kan je zelfs drie jonge kinderen op één longtailfiets vervoeren. De voorwaarde hiervoor is wel dat de fiets in kwestie voldoende ruimte biedt aan de voorkant bij het stuur voor het plaatsen van een stoeltje zonder dat je knieën tegen het stoeltje botsen. Dit is niet bij elke longtailfiets het geval. 

0

Powered by

logo

Kinderen achterop vervoeren

Zolang een kind in een kinderzitje past, is het aan te raden om je kind in dat zitje te vervoeren. Dat is het meest veilig, omdat het kind in een zitje vast zit met een gordel en nergens heen kan. Kinderen die niet meer in een kinderzitje passen, kunnen op een longtailfiets vervoerd worden op een kinderbankje. Dit is een accessoire dat je toe kunt voegen aan je longtailfiets.

Dit bankje wordt als het ware om de bagagedrager heen geplaatst en is voorzien van een rek dat de kinderen kunnen vasthouden. Dit rek voorkomt bovendien dat kinderen van de bagagedrager af kunnen vallen. Het bankje dat je om de bagagedrager heen plaatst is bovendien in de meeste gevallen uitgerust met een kussen voor meer zitcomfort. Ook is er plek om de voeten te plaatsen op een daarvoor geschikt plateau onderaan het bankje. Hierdoor kunnen de voeten van je kind niet tussen de spaken komen. Op zo’n bankje passen 2 kinderen (en in het geval van een longtailfiets met een extra lange bagagedrager zelfs 3 kinderen). 

Longtail fiets

© Velo's Vanderbike | www.vanderbike.be

Accessoires om de veiligheid te optimaliseren

Veel longtailfietsen zijn elektrisch. Dit betekent dat de aandrijving ervoor zorgt dat je makkelijker snelheid kunt maken en dus ook harder fietst. Om deze reden is het aan te raden om je kinderen een fietshelm op te doen. Het dragen van een fietshelm is in Nederland op dit moment niet verplicht, maar mocht je toch betrokken raken bij een ongeluk, dan is het kinderhoofd zeer kwetsbaar. Het dragen van een goede fietshelm is dus geen overbodige luxe, niet voor jezelf en zeker niet voor je kinderen.

Iets anders wat de aandacht van het benoemen waard is, is fietsen met verlichting. Dit is wél verplicht in Nederland en echt iets waar je op moet letten wanneer je met jonge kinderen fietst. Veel longtailfietsen worden gebruikt in de stad, waar het druk is en waar veel verkeer rondrijdt. Je wil goed zichtbaar zijn op je longtailfiets en dat kan met goede verlichting. Elektrische longtailfietsen zijn hier standaard van voorzien. Ga nooit op pad zonder goede verlichting. 

Handigheid met fietsen

Ten slotte is het belangrijk om iets toe te voegen over de handigheid met het fietsen. Bij een longtailfiets heb je het grootste gedeelte van je gewicht achterop zitten: daar plaats je namelijk de kinderen die je vervoert. Dit betekent automatisch dat er voorin de fiets weinig gewicht zit. Als je afstapt, kan dit het gevoel opleveren dat de fiets aan de voorkant omhoogkomt.

Het is belangrijk om een fiets te testen voordat je deze aanschaft, om zeker te weten dat de fiets stabiel en krachtig genoeg is én je er veilig op kunt fietsen. Neem wat lading met gewicht mee als je een longtailfiets gaat testen, zodat je ook kunt ervaren hoe het is om met gewicht achterop te fietsen. Pas dan weet je of jij lekker en veilig kunt fietsen op deze hippe cargofiets!

Lees ook: Longtailfiets kopen – waar moet je op letten?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten