ID.nl logo
Kaartjes en routeplannen: 5 handige apps voor het openbaar vervoer
© Leonid ANDRONOV
Mobiliteit

Kaartjes en routeplannen: 5 handige apps voor het openbaar vervoer

Trein vertraagd? Even de app checken en je kunt snel zien welke trein de volgende optie is, naar welk perron je moet en hoe laat je daar precies moet zijn. Reizen met het openbaar vervoer kan soms best ingewikkeld zijn, maar dankzij het gebruik van allerlei apps is het een stuk prettiger geworden. Nieuwsgierig welke apps je #treinleven écht makkelijker maken? Deze vijf helpen je letterlijk op weg!

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Welke apps handig zijn om je route in te plannen
  • In welke apps je zoal kaartjes kunt kopen voor het OV
  • Welke app veel informatie heeft over werkzaamheden op het spoor
  • Wil je een app die alleen dient om haltes snel in kaart te brengen? Download dan Haltes.

Als je vroeger met het openbaar vervoer ging, dan moest je eerst bedenken hoe je bij het station kwam en vervolgens in het spoorboekje kijken hoe laat de trein ging, om uiteindelijk uit te stippelen hoe je uiteindelijk van het station op je eindbestemming kon komen. Daar ging een hoop tijd in zitten. Had jouw trein vertraging? Dan moest je weer helemaal opnieuw beginnen (en was je waarschijnlijk al onderweg). Kortom, gedoe. Reden te meer dat we anno nu dankbaar mogen zijn dat er apps zijn om al die problemen snel uit de weg te ruimen. Meteen overzicht, meteen weten waar je aan toe bent.

1. NS

Vroeger was de NS Reisplanner alleen beschikbaar voor treinreizen, maar inmiddels is er van alles aan toegevoegd, waardoor je heel specifiek kunt weten hoelang je van adres tot adres onderweg bent. Dat is handig, want je bespaart jezelf inschattingsfouten op het gebied van tijd en het helpt je meteen te zien hoe laat je weg moet van huis. Je kunt in deze app van adres tot adres opzoeken welk openbaar vervoer je wanneer dient te gebruiken, maar ook alleen van station naar station, als je dat prettiger vindt. Je ziet de overstaptijd, het aankomstperron, het vertrekperron en vrij up-to-date of je trein vertraging heeft en zelfs wat dat voor invloed heeft op de rest van het reisadvies.

Daarnaast heeft de NS-app nog meer voordelen. Zo kun je er je treinkaartjes mee kopen (zelfs vrij last minute, als je al op het station bent). Handig als je je OV-chipkaart per ongeluk op de keukentafel hebt laten liggen. Daarnaast kun je in de NS-app snel zien welk openbaar vervoer er in de buurt is (als jetenminste locatiegegevens toestaat). Mocht je plotseling op zoek moeten naar de dichtstbijzijnde bushalte, dan zie je dat in één oogopslag onder het kopje ‘In de buurt’. Het voordeel van de NS-app boven andere apps is dat hij het meest up-to-date is als het gaat om vertrektijden, naast informatie over bijvoorbeeld werkzaamheden en hoe je dan het best kunt reizen. 

NS in de Play Store

NS in de App Store

2. 9292 Reisplanner

Ooit bekend als 9292ov, maar inmiddels gewoon 9292. Toen NS nog geen informatie gaf over bussen, trams, pontjes en metro’s, was 9292 dé app die volop werd ingezet om een beeld te krijgen van het algehele OV-plaatje. Nog steeds trouwens, al zijn de apps inmiddels wat meer naar elkaar toegegroeid. In 9292 kun je tegenwoordig ook je reis uitstippelen van deur tot deur, met als voordeel dat je bepaalde typen OV kunt uitsluiten. Stel je voor dat je per se met de metro wilt reizen in plaats van met de bus, zodat je je beker koffie kunt meenemen, dan kun je tijdens het opvragen van het advies de bus als optie uitschakelen. Er zijn bovendien allerlei opties in te schakelen, zoals een langere overstaptijd voor als je nog even een broodje wilt halen.

Daarnaast is 9292 net iets beter dan NS in het vinden van bushaltes in de buurt. Je kunt er namelijk ook makkelijker naartoe navigeren, zodat je weet waar je moet lopen om zo snel mogelijk de bushalte te bereiken. Daarnaast kun je in 9292 Reisplanner in een handomdraai voor je hele reis e-tickets kopen, zodat je niet alleen treintickets hebt, maar ook kaartjes voor de bus, de metro en de tram. 9292 is als je je telefoon in de donkere modus gebruikt wel een erg donkere app, waardoor hij niet voor iedereen even toegankelijk is als bijvoorbeeld de NS-app. Zet je telefooninstellingen daarom op de gewone modus in plaats van de donkere modus. Maar in welke modus hij ook staat: 9292ov is overzichtelijker dan de NS-app, omdat hij wat eenvoudiger in elkaar zit.

9292 in de Play Store

9292 in de App Store

3. Rijden de Treinen

Rijden de Treinen doet eigenlijk hetzelfde als de bovengenoemde apps, maar heeft nog meer dan NS en 9292 de focus op het spoor. Hij opent dan ook meteen met storingen op trajecten en geplande werkzaamheden, waarmee de app zijn naam eer aandoet. Deze app gaat zelfs verder dan NS: Rijden de Treinen laat namelijk per trein specifiek zien welke werkzaamheden of storingen van invloed zijn.

Verder is het puur een NS-planner: je kunt er geen bustrajecten mee plannen. Jammer, want hierdoor heb je waarschijnlijk alsnog een andere app nodig voor dat gedeelte van je reis. Zeker nu elektrische stepjes nog niet officieel mogen in Nederland, neem je die niet even mee in de trein om vervolgens daarop verder te gaan. Je zou wel een OV-fiets kunnen overwegen voor ‘the last mile’, maar ook daarvoor kun je niet terecht in de Rijden de Treinen-app. 

Het jaar 2023 schijnt qua werkzaamheden een enorme uitdaging te worden voor de Nederlandse Spoorwegen, waardoor Rijden de Treinen met zijn focus op werkzaamheden waarschijnlijk extra waardevol is. Helaas kun je in deze app geen treinkaartjes kopen. Rijden de Treinen is vooral een naslagwerk om snel inzichtelijk te krijgen waar er op het spoor storingen zijn en welke werkzaamheden er aan komen. Daarnaast kun je wel zien hoe laat de treinen rijden en een reis plannen van station naar station.

Rijden de Treinen in de Play Store

Rijden de Treinen in de App Store

4. Google Maps

Veel mensen zien Google Maps tegenwoordig als hun go-to-app als het gaat om vervoer. Niet alleen openbaar vervoer, want ook je wandelingen, fietstochtjes en autotrips kun je prima in deze app plannen. Er zijn wat dat betreft enorm veel voordelen aan Maps. Dankzij de bedrijfsinformatie zie je ook snel welke winkels, bedrijven en attracties er in de buurt zijn. Daarnaast kun je je geplande rit meteen toevoegen aan je agenda, waardoor je nog duidelijker hebt hoe laat je moet vertrekken. Het voordeel aan Google Maps is dat het over de hele wereld werkt, dus zelfs als je in India bent, dan plan je je route met Maps.

Er kleven ook enkele nadelen aan het gebruik van deze app. Zo is Google Maps vaak minder goed op de hoogte van vertraging, werkzaamheden en andere hobbels op de weg. Google Maps heeft ook geen optie om een ticket te kopen, waardoor je de app alleen als naslagwerk kunt gebruiken om je route te plannen. Wel heeft Google Maps als voordeel boven de anderen dat hij goed in de gaten houdt waar je bent, zodat hij je een seintje kan geven als je halte of station eraan komt en je uit moet stappen. Google Maps is wat ons betreft een echte vervoers-musthave. Deze app wordt misschien voornamelijk gezien als navigatie-app voor in de auto, maar is veel meer dan dat.

Google Maps in de Play Store

Google Maps in de App Store

5. Moovit

Moovit is een app die lijkt op 9292, maar heeft als voordeel dat je ook kunt aangeven of je zelf vervoer hebt en zo ja welk vervoer: fiets, step of deelscooter. Je kunt zelfs instellen wat de maximale looptijd mag zijn (dus hoelang je maximaal wilt wandelen) en je kunt aangeven dat je een wat langzamer looptempo hebt, zodat je ook als je niet als een kievit loopt toch een goed beeld hebt van hoe laat je ergens arriveert.

Moovit is niet alleen daarin anders dan 9292: het is ook op sommige vlakken minder handig. Zo kun je er geen tickets in kopen en zit de app volgestopt met advertenties, wat het iets minder prettig in gebruik maakt. Je kunt betalen om te zorgen dat er geen advertenties meer in beeld zijn.

Het voordeel ten opzichte van 9292 is dat dit een internationale app is: je kunt hem in tientallen landen gebruiken en op die manier dus ook als je op vakantie bent of op een trip voor werk in het buitenland verblijft. Erg fijn, maar het blijft wel een app met erg veel advertenties en toevoegingen waar je niet direct iets aan hebt bij het plannen van je OV-route. Leer je daar echter doorheen te kijken, dan heb je zeker op reis een geweldig maatje om je te ondersteunen.

Moovit in de Play Store

Moovit in de App Store

▼ Volgende artikel
Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator
© africa-studio.com
Energie

Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator

Op echt hete dagen doet een ventilator niet veel meer dan warme lucht blazen. Niet heel helpend, als je vanuit huis werkt of de slaap probeert te vatten. Gelukkig hoef je geen dure airco aan te schaffen voor een verkoelend briesje. Zo bereik je met een ventilator hetzelfde effect.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat een ventilator op hete dagen niet of nauwelijks verkoelt
  • Waarom je het op tropische dagen zelfs warmer kunt krijgen van een ventilator
  • Wat je kunt doen om van je ventilator een mini-airco te maken
  • Hoe je je slaapkamer extra verkoelt met een ventilator

Lees ook: Zo overleef je een plaknacht

Met de steeds hetere zomers in Nederland is een ventilator onmisbaar in huis. Hoewel een ventilator de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt (hij verplaatst enkel lucht) kan hij wél de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer maken. Maar dat geldt helaas niet altijd. Is het tropisch warm, dan zul je weinig meer merken van het verkoelende effect van een ventilator. Je kunt het zelfs warmer krijgen, omdat je door de luchtstroom meer zweet verdampt zonder dat je daadwerkelijk afkoelt – en zweten is essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. Maar geen zorgen: met een paar eenvoudige hacks tover je je ventilator in een handomdraai om tot een mini-airco, zowel in de slaap- als werkkamer en in andere ruimtes. 

Tips voor elke ruimte

Een ventilator trekt continu lucht aan en blaast deze vervolgens met een krachtige ronddraaiende beweging weer de ruimte in, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Als de lucht die aangetrokken wordt erg warm is, zal het effect van die circulerende beweging minimaal zijn. Het is dus belangrijk dat er koele lucht beschikbaar is. Dat krijg je voor elkaar door je ventilator vlak voor een open raam te zetten: koele lucht van buiten wordt dan naar binnen getrokken. Maar let op: dit werkt alleen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als het erg heet is buiten, is de kans groot dat het binnen wat koeler is. Wat je dan kunt proberen, is de ventilator zó plaatsen dat-ie warme lucht de kamer uitblaast, bijvoorbeeld richting een raam of deuropening. 

Een andere bekende truc is flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. De lucht komt dan eerst langs de koude flessen, waardoor de luchtstroom koeler wordt. Nadeel is dat ijs op warme dagen erg snel smelt en je dus maar kort van het verkoelende effect kunt genieten. Een alternatief is de flessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. Omdat een ventilator lucht aantrekt, zal de lucht ook op deze manier extra koelen. Het effect is weliswaar minder sterk, maar het water in de flessen ontdooit wel minder snel dan wanneer je de flessen voor de ventilator zet. Handig als je langdurige verkoeling zoekt, bijvoorbeeld tijdens een thuiswerkdag of als je snakt naar een goede nachtrust. 

©Mariola Gutiérrez

Denk er bij het vullen van je flessen water wel aan dat je de flessen niet volledig vult, want water zet uit als het bevriest. En plaats de flessen water in een bakje voor je ze voor de ventilator zet, zodat er geen plasje water achterblijft.

Heb je nu verkoeling nodig maar heb je geen flessen bevroren water paraat? Zet dan een kom met koud water en ijsblokjes voor je ventilator. Een vochtige handdoek over het rooster van je ventilator hangen kan ook nog weleens helpen. 

Tips voor de slaapkamer

Slapen tijdens een warme nacht kan een uitdaging zijn, vooral als je ventilator niet meer doet wat-ie moet doen. Bovenstaande tips werken allemaal prima voor de slaapkamer, maar er zijn nog wat trucjes voor 's nachts die het proberen waard zijn. Zet bijvoorbeeld een raam open en plaats de ventilator in de deuropening richting de gang of overloop: hij blaast dan warme lucht de ruimte uit, terwijl koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Of zet hem omgekeerd aan het voeteneinde van je bed; zo blaast hij overtollige lichaamswarmte weg.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Je kunt ook vochtige sokken aantrekken voor je naar bed gaat (leg er eventueel een handdoekje onder) en de ventilator in lage stand op je voeten laten blazen. Klinkt misschien gek, maar lichaamswarmte wordt op die manier nóg sneller afgevoerd, waardoor het tijdens een plakkerige nacht een stuk aangenamer voor je wordt. Heb je een plafondventilator in de slaapkamer? Laat hem dan tegen de klok in draaien: dit zorgt voor een verkoelende luchtstroom naar beneden. In de winter laat je hem juist met de klok meedraaien om warmte te behouden.  

Om je slaapkamer koel te houden, kun je overigens het beste overdag al maatregelen nemen. Dan werkt je ventilator 's nachts ook beter. Sluit overdag ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden en zet ze weer open zodra de zon onder is. Kies voor luchtig en ademend beddengoed, bijvoorbeeld van linnen of katoen. Planten kunnen je slaapkamer ook verkoelen: goede én stijlvolle keuzes zijn bijvoorbeeld de sanseveria, lepelplant en goudpalm. 

Linnen dekbedhoezen

Lekker koel!

▼ Volgende artikel
Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen

De Philips HomeRun 5000 is een dweilende robotstofzuiger met een aantal fijne kwaliteiten. Met een adviesprijs van 549 euro is de robot niet goedkoop, maar wel relatief betaalbaar. De vraag is dan: wat haal je daar precies voor in huis?

Goed
Conclusie

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.

Plus- en minpunten
  • Twee dweilpads
  • Flink wat zuigkracht (10.000 Pa)
  • Redelijke navigatie
  • Werkt met (eigen) zeep
  • Beter dan de 7000
  • Soms te voorzichtig
  • Slaat dan (grote) delen over
  • Waterbak zelf legen en vullen
  • Dweilpads zelf schoonmaken en drogen

Je zou misschien verwachten dat de Philips HomeRun 5000 een stap lager is dan de eerder geteste Philips HomeRun 7000 (waar we helaas niet zo tevreden over zijn). Hoewel die laatstgenoemde robotstofzuiger duurder is, zijn we veel meer te spreken over het 5000-model. Die scoort op vrijwel alle vlakken beter: zo is de waterbak groter, de accu gaat langer mee (ondanks de lagere capaciteit) en de zuigkracht is twee keer zo hoog. Ook 'mag' je dit keer een reiniger gebruiken tijdens het dweilen – dat werd bij de 7000 nog afgeraden.

Daarnaast wordt de Philips HomeRun 5000 geleverd met een eigen flesje zeep (Philips raadt aan geen andere middelen te gebruiken) en dit keer geen vieze dweillap, maar twee roterende dweilpads. In de doos tref je nog eens twee extra dweilen aan, waardoor je het ene setje kunt wassen en het andere kunt gebruiken. Verder is er dit keer tapijtdetectie, waardoor de 5000 daar automatisch rekening mee houdt tijdens het schoonmaken. De borstel heeft wederom een antiklitfunctie en de basis is vrij basaal: je zult de pads dus zelf moeten drogen na gebruik.

©Wesley Akkerman

Best nauwkeurig, maar niet heel slim

Via de gratis HomeRun-app kun je best nauwkeurig instellen wat je precies gedaan wilt krijgen. Wil je alleen stofzuigen en niet dweilen, dan moet je zelf nog wel even de pads verwijderen. Verder is het mogelijk de hoeveelheid water en de zuigkracht in te stellen. Je kunt virtuele muren instellen en niet-dweil-zones aanmaken. En via het kopje Onderhoud zie je precies welk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Je kunt alleen niet zien hoe het met het zeepniveau zit, maar dat is niet gek gezien de prijs. Dit is immers geen premium robotstofzuiger.

Maar dat betekent niet dat het een slechte robotstofzuiger is. Dankzij de lasernavigatie vindt de Philips HomeRun redelijk goed zijn weg in huis. Het LDS-systeem – een soort LiDAR, maar dan met een enkele laser – houdt rekening met allerlei meubels en objecten en kan behoorlijk soepel om randen en hoeken rijden. Het systeem is alleen niet zo slim om af en toe even achteruit te rijden om overgeslagen plekjes alsnog mee te pakken. Dat geldt voor zowel het dweilen als het stofzuigen, waardoor het kan zijn dat er in sommige hoeken en rond stoel- of tafelpoten wat viezigheid blijft liggen.

©Wesley Akkerman

Veel te voorzichtig

Daarnaast merken we dat de Philips HomeRun 5000 lastige situaties minder goed trotseert dan bijvoorbeeld de robotstofzuigers van Dreame. De HomeRun 5000 heeft heel erg de neiging echt nergens tegenaan te willen rijden. Ook wil hij tapijten ontzien wanneer hij aan het dweilen is. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat het apparaat daardoor een groot deel van je huiskamer kan overslaan. De 5000 is zó voorzichtig dat hij liever niet over dat ene hoekje van het kleed rijdt om de klus aan de zijkant van dat kleed te klaren en dat vinden we toch wel echt een kwalijke zaak.

Daardoor kunnen we er – eigenlijk wederom – niet van uitgaan dat de Philips-robotstofzuiger heel het huis netjes schoonmaakt. We willen nog best snappen dat bepaalde situaties, zeker voor een wat goedkoper model, lastig kunnen zijn voor een robot; maar de beschikbare ruimte om ergens langs of onderdoor te rijden ís er gewoon. We hebben het andere robots keer op keer zien doen.

Dat wat de 5000 schoonmaakt, ruikt en oogt fris. Dus als je geen kleed of veel obstakels in huis hebt hebt, dan kan deze robot goed dienstdoen. Maar anders kun je beter even verder kijken.

Tot slot is het goed om je te realiseren dat de thuisbasis alleen het droge vuil (stof, kruimels enzovoorts) uit de robot verwijdert. Alles met betrekking tot water moet je voor eigen rekening nemen. Je moet dus niet alleen zelf de dweilpads onderhouden, ook moet je het schone water handmatig bijvullen en het vieze water zelf weggooien. Niet de grootste problemen op de wereld, maar wel vermeldenswaardig.

Ook goed om te weten: je kunt hem aansturen met Google Home of Amazon Alexa, maar verder is er geen smarthome-integratie. En de app heeft verder dezelfde kuren als bij het 7000-model.

Philips HomeRun 5000 kopen?

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.