Kaartjes en routeplannen: 5 handige apps voor het openbaar vervoer

© Leonid ANDRONOV

Kaartjes en routeplannen: 5 handige apps voor het openbaar vervoer

Geplaatst: 20 januari 2023 - 08:31

Aangepast: 20 januari 2023 - 22:45

Laura Jenny

Trein vertraagd? Even de app checken en je kunt snel zien welke trein de volgende optie is, naar welk perron je moet en hoe laat je daar precies moet zijn. Reizen met het openbaar vervoer kan soms best ingewikkeld zijn, maar dankzij het gebruik van allerlei apps is het een stuk prettiger geworden. Nieuwsgierig welke apps je #treinleven écht makkelijker maken? Deze vijf helpen je letterlijk op weg!

Als je vroeger met het openbaar vervoer ging, dan moest je eerst bedenken hoe je bij het station kwam en vervolgens in het spoorboekje kijken hoe laat de trein ging, om uiteindelijk uit te stippelen hoe je uiteindelijk van het station op je eindbestemming kon komen. Daar ging een hoop tijd in zitten. Had jouw trein vertraging? Dan moest je weer helemaal opnieuw beginnen (en was je waarschijnlijk al onderweg). Kortom, gedoe. Reden te meer dat we anno nu dankbaar mogen zijn dat er apps zijn om al die problemen snel uit de weg te ruimen. Meteen overzicht, meteen weten waar je aan toe bent.

1. NS

NS Reizen app mobiel

Vroeger was de NS Reisplanner alleen beschikbaar voor treinreizen, maar inmiddels is er van alles aan toegevoegd, waardoor je heel specifiek kunt weten hoelang je van adres tot adres onderweg bent. Dat is handig, want je bespaart jezelf inschattingsfouten op het gebied van tijd en het helpt je meteen te zien hoe laat je weg moet van huis. Je kunt in deze app van adres tot adres opzoeken welk openbaar vervoer je wanneer dient te gebruiken, maar ook alleen van station naar station, als je dat prettiger vindt. Je ziet de overstaptijd, het aankomstperron, het vertrekperron en vrij up-to-date of je trein vertraging heeft en zelfs wat dat voor invloed heeft op de rest van het reisadvies.

Daarnaast heeft de NS-app nog meer voordelen. Zo kun je er je treinkaartjes mee kopen (zelfs vrij last minute, als je al op het station bent). Handig als je je OV-chipkaart per ongeluk op de keukentafel hebt laten liggen. Daarnaast kun je in de NS-app snel zien welk openbaar vervoer er in de buurt is (als jetenminste locatiegegevens toestaat). Mocht je plotseling op zoek moeten naar de dichtstbijzijnde bushalte, dan zie je dat in één oogopslag onder het kopje ‘In de buurt’. Het voordeel van de NS-app boven andere apps is dat hij het meest up-to-date is als het gaat om vertrektijden, naast informatie over bijvoorbeeld werkzaamheden en hoe je dan het best kunt reizen. 

NS in de Play Store

NS in de App Store

2. 9292 Reisplanner

Ooit bekend als 9292ov, maar inmiddels gewoon 9292. Toen NS nog geen informatie gaf over bussen, trams, pontjes en metro’s, was 9292 dé app die volop werd ingezet om een beeld te krijgen van het algehele OV-plaatje. Nog steeds trouwens, al zijn de apps inmiddels wat meer naar elkaar toegegroeid. In 9292 kun je tegenwoordig ook je reis uitstippelen van deur tot deur, met als voordeel dat je bepaalde typen OV kunt uitsluiten. Stel je voor dat je per se met de metro wilt reizen in plaats van met de bus, zodat je je beker koffie kunt meenemen, dan kun je tijdens het opvragen van het advies de bus als optie uitschakelen. Er zijn bovendien allerlei opties in te schakelen, zoals een langere overstaptijd voor als je nog even een broodje wilt halen.

Daarnaast is 9292 net iets beter dan NS in het vinden van bushaltes in de buurt. Je kunt er namelijk ook makkelijker naartoe navigeren, zodat je weet waar je moet lopen om zo snel mogelijk de bushalte te bereiken. Daarnaast kun je in 9292 Reisplanner in een handomdraai voor je hele reis e-tickets kopen, zodat je niet alleen treintickets hebt, maar ook kaartjes voor de bus, de metro en de tram. 9292 is als je je telefoon in de donkere modus gebruikt wel een erg donkere app, waardoor hij niet voor iedereen even toegankelijk is als bijvoorbeeld de NS-app. Zet je telefooninstellingen daarom op de gewone modus in plaats van de donkere modus. Maar in welke modus hij ook staat: 9292ov is overzichtelijker dan de NS-app, omdat hij wat eenvoudiger in elkaar zit.

9292 in de Play Store

9292 in de App Store

9292 OV app mobiel

3. Rijden de Treinen

OV-app mobiel

Rijden de Treinen doet eigenlijk hetzelfde als de bovengenoemde apps, maar heeft nog meer dan NS en 9292 de focus op het spoor. Hij opent dan ook meteen met storingen op trajecten en geplande werkzaamheden, waarmee de app zijn naam eer aandoet. Deze app gaat zelfs verder dan NS: Rijden de Treinen laat namelijk per trein specifiek zien welke werkzaamheden of storingen van invloed zijn.

Verder is het puur een NS-planner: je kunt er geen bustrajecten mee plannen. Jammer, want hierdoor heb je waarschijnlijk alsnog een andere app nodig voor dat gedeelte van je reis. Zeker nu elektrische stepjes nog niet officieel mogen in Nederland, neem je die niet even mee in de trein om vervolgens daarop verder te gaan. Je zou wel een OV-fiets kunnen overwegen voor ‘the last mile’, maar ook daarvoor kun je niet terecht in de Rijden de Treinen-app. 

Het jaar 2023 schijnt qua werkzaamheden een enorme uitdaging te worden voor de Nederlandse Spoorwegen, waardoor Rijden de Treinen met zijn focus op werkzaamheden waarschijnlijk extra waardevol is. Helaas kun je in deze app geen treinkaartjes kopen. Rijden de Treinen is vooral een naslagwerk om snel inzichtelijk te krijgen waar er op het spoor storingen zijn en welke werkzaamheden er aan komen. Daarnaast kun je wel zien hoe laat de treinen rijden en een reis plannen van station naar station.

Rijden de Treinen in de Play Store

Rijden de Treinen in de App Store

4. Google Maps

Veel mensen zien Google Maps tegenwoordig als hun go-to-app als het gaat om vervoer. Niet alleen openbaar vervoer, want ook je wandelingen, fietstochtjes en autotrips kun je prima in deze app plannen. Er zijn wat dat betreft enorm veel voordelen aan Maps. Dankzij de bedrijfsinformatie zie je ook snel welke winkels, bedrijven en attracties er in de buurt zijn. Daarnaast kun je je geplande rit meteen toevoegen aan je agenda, waardoor je nog duidelijker hebt hoe laat je moet vertrekken. Het voordeel aan Google Maps is dat het over de hele wereld werkt, dus zelfs als je in India bent, dan plan je je route met Maps.

Er kleven ook enkele nadelen aan het gebruik van deze app. Zo is Google Maps vaak minder goed op de hoogte van vertraging, werkzaamheden en andere hobbels op de weg. Google Maps heeft ook geen optie om een ticket te kopen, waardoor je de app alleen als naslagwerk kunt gebruiken om je route te plannen. Wel heeft Google Maps als voordeel boven de anderen dat hij goed in de gaten houdt waar je bent, zodat hij je een seintje kan geven als je halte of station eraan komt en je uit moet stappen. Google Maps is wat ons betreft een echte vervoers-musthave. Deze app wordt misschien voornamelijk gezien als navigatie-app voor in de auto, maar is veel meer dan dat.

Google Maps in de Play Store

Google Maps in de App Store

Openbaar vervoer mobiel

5. Moovit

OV app mobiel moovit

Moovit is een app die lijkt op 9292, maar heeft als voordeel dat je ook kunt aangeven of je zelf vervoer hebt en zo ja welk vervoer: fiets, step of deelscooter. Je kunt zelfs instellen wat de maximale looptijd mag zijn (dus hoelang je maximaal wilt wandelen) en je kunt aangeven dat je een wat langzamer looptempo hebt, zodat je ook als je niet als een kievit loopt toch een goed beeld hebt van hoe laat je ergens arriveert.

Moovit is niet alleen daarin anders dan 9292: het is ook op sommige vlakken minder handig. Zo kun je er geen tickets in kopen en zit de app volgestopt met advertenties, wat het iets minder prettig in gebruik maakt. Je kunt betalen om te zorgen dat er geen advertenties meer in beeld zijn.

Het voordeel ten opzichte van 9292 is dat dit een internationale app is: je kunt hem in tientallen landen gebruiken en op die manier dus ook als je op vakantie bent of op een trip voor werk in het buitenland verblijft. Erg fijn, maar het blijft wel een app met erg veel advertenties en toevoegingen waar je niet direct iets aan hebt bij het plannen van je OV-route. Leer je daar echter doorheen te kijken, dan heb je zeker op reis een geweldig maatje om je te ondersteunen.

Moovit in de Play Store

Moovit in de App Store

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000