ID.nl logo
Wat is de actieradius van een elektrische auto en wat heeft hier invloed op?
© Lucid Motors
Mobiliteit

Wat is de actieradius van een elektrische auto en wat heeft hier invloed op?

'Actieradius' is een populair begrip als het gaat over elektrische auto's. Het is een van de bepalende zaken bij het kopen van een elektrische auto. Wat houdt actieradius nu precies in, en hoe wordt dit getal bepaald? En welke factoren kunnen de actieradius beïnvloeden? Dit en meer lees je in dit artikel.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

De actieradius van een elektrische auto is een indicatie van het maximale rijbereik en geeft aan hoe ver je ermee kunt rijden. De actieradius is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: • De capaciteit van het accupakket • Het vermogen • De aandrijving • Je rijgedrag • En andere externe factoren

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende manieren waarop actieradius wordt bepaald, welke factoren de werkelijke actieradius beïnvloeden, tips om de actieradius te maximaliseren en welke elektrische auto's de grootste actieradius hebben.

Lees ook: Elektrische auto kopen? Deze opties zijn echt onmisbaar!

Wat betekent 'actieradius' precies?

De actieradius is de maximale afstand die een auto kan afleggen zonder dat je hoeft te tanken of op te laden. Bij auto's op fossiele brandstoffen is actieradius niet iets wat mensen erg laten meewegen bij de aanschaf van een nieuw model, maar bij elektrische auto's juist wel. Reden daarvoor is het fenomeen van 'range anxiety', ofwel de angst dat het rijbereik van de auto niet voldoende is om je bestemming te bereiken. Dit was vooral een probleem in de begindagen van elektrisch rijden, toen accutechniek nog niet zo ver ontwikkeld was en er ook nog niet zoveel (publieke) laadpalen waren. Tegenwoordig hebben de meeste elektrische auto's een respectabele actieradius waarmee ten minste enkele honderden kilometers gereden kan worden zonder te hoeven opladen.

©Basilicostudio Stock

Hoe groot is de actieradius van een EV?

De actieradius van een elektrische auto verschilt per model. Sommige elektrische auto's, zoals stekkerloze hybrides, hebben een elektrische actieradius van slechts een paar kilometer. Aan de andere kant van het spectrum vind je grote, gestroomlijnde volledig elektrische auto's met een rijbereik van meer dan 600 kilometer. Voortdurende ontwikkelingen op het gebied van accutechniek zorgen dat die cijfers in rap tempo stijgen. Een prototype van Mercedes-Benz, de EQXX, kan op een volle accu meer dan 1.000 kilometer afleggen.

Een grote actieradius gaat doorgaans gepaard met een hoge prijs. Het accupakket is het duurste onderdeel van een volledig elektrische auto; hoe groter de batterij, hoe meer je voor de auto moet betalen.

©Mercedes-Benz AG – Communications & Marketing

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Het verschil tussen NEDC en WLTP

Als je wilt weten wat de actieradius van een elektrische auto is, kun je te maken krijgen met twee verschillende cijfers: het rijbereik volgens de New European Driving Cycle (NEDC) en de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). De NEDC werd jarenlang gebruikt om het verbruik van auto's te meten. Deze manier van testen bleek echter niet nauwkeurig genoeg, waardoor men tussen 2017 en 2019 overging op WLTP. Hierbij wordt rekening gehouden met veel meer factoren die het verbruik kunnen beïnvloeden. De resultaten waren ook te bemerken bij elektrische auto's: waar NEDC een veel te optimistische schatting van de actieradius gaf, ligt het WLTP-cijfer veel dichter bij de werkelijkheid.

©Opel Automobile GmbH

Welke factoren beïnvloeden de actieradius?

De actieradius van een volledig elektrische auto wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de capaciteit van het accupakket, het soort aandrijving, het vermogen, het design en het gewicht van de auto. Zo kan de actieradius van een specifiek model variëren afhankelijk van de uitvoering. Neem bijvoorbeeld de Tesla Model 3: de Long Range-variant heeft een rijbereik van 678 kilometer, terwijl de sportieve Performance-uitvoering 528 kilometer haalt. Andere factoren die de actieradius van een elektrische auto beïnvloeden zijn:

Rijgedrag

Als je een zware rechtervoet hebt en voortdurend flink accelereert bij het stoplicht, zal de actieradius sneller afnemen dan wanneer je rustig en gecontroleerd rijdt. Door optimaal gebruik te maken van regeneratief remmen kun je het rijbereik verder maximaliseren.

Route

De weg die je naar je bestemming kiest, heeft invloed op de actieradius. Een heuvelachtige route, hard rijden op de snelweg of veelvuldig moeten stoppen en optrekken kunnen een negatieve invloed hebben.

Bandenspanning

Als de bandenspanning van je elektrische auto niet op peil is, vergroot dit de rolweerstand. Het rijden vereist meer energie en je wint minder energie terug bij het uitrollen.

Weer

De weersomstandigheden kunnen de actieradius van je elektrische auto beperken. Denk hierbij niet alleen aan tegenwind, maar ook aan de buitentemperatuur. Extreme temperaturen, daar houdt een EV niet van.

Gewicht

Als je veel mensen of goederen in je elektrische auto vervoert, is de actieradius kleiner dan gebruikelijk. Afhankelijk van het extra gewicht kan het rijbereik meer dan gehalveerd worden. Het gaat dan om extreme gevallen, zoals volledig elektrische bestelbussen die volgeladen zijn.

Energieverslindende systemen

Je kunt je actieradius maximaliseren door zo min mogelijk gebruik te maken van opties en extra's die veel van je batterij vergen. Door bijvoorbeeld geen airco, stoelverwarming en dergelijke te gebruiken, kun je verder rijden.

Staat van het accupakket

Naarmate de auto gebruikt wordt en veroudert, zal het accupakket langzaam degraderen – net als bij je telefoon en laptop het geval is. Afhankelijk van je laadgedrag kan dit na een jaar of tien, vijftien de actieradius beperken met twintig tot dertig procent. 

Ook interessant: Zo houd je de batterij van je elektrische auto in topconditie

Tips om de actieradius te maximaliseren

Je hebt na het lezen van bovenstaande alinea wellicht al een idee wat je kunt doen om de actieradius van je elektrische auto te maximaliseren. Een goed begin is om anticiperend te rijden, zodat je zo min mogelijk hoeft af te remmen en te accelereren. In het verlengde daarvan: gebruik cruisecontrol om de snelheid stabiel te houden. Regeneratief remmen helpt je tot stilstand te komen en energie terug te winnen. Rijd ook niet te hard – zeker op snelwegen is het beter om de maximumsnelheid te vermijden. Door de snelheid met tien kilometer per uur te minderen, kun je al veel energie besparen. Zorg ook dat de bandenspanning op peil is: zo verbruik je op snelheid minder energie en heb je minder rolweerstand, zodat je langer kunt uitrollen. Plan tot slot je route goed en probeer je auto zo licht mogelijk te houden door geen onnodige spullen mee te nemen. Alle beetjes helpen.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Deze elektrische auto's hebben de grootste actieradius

ModelActieradius (WLTP)
Lucid Air Dream Edition883 kilometer
Mercedes-Benz EQS 580 4MATIC743 kilometer
Volkswagen ID.7 86 kWh709 kilometer (690 kilometer als Tourer)
Fisker Ocean Ultra707 kilometer
Mercedes-Benz EQS SUV 450+700 kilometer
Mercedes-Benz EQE 350+687 kilometer
Tesla Model 3 Long Range AWD678 kilometer
Polestar 2 Long Range Single Motor655 kilometer
Tesla Model S Long Range652 kilometer


▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.