ID.nl logo
Video | De Kia EV3 is de nieuwe leider in zijn segment
© Kia
Mobiliteit

Video | De Kia EV3 is de nieuwe leider in zijn segment

Begin dit jaar onthulde Kia de EV3, hun derde volledig elektrische model. Deze auto, bedoeld voor een van de snelst groeiende segmenten, neemt het op tegen de SMART #1, Volvo EX30 en Skoda Elroq. De eerste indruk van Irwin van InstaAutoVlog? Het is de beste in zijn klasse.

Dit artikel in het kort:

  • Afmetingen en ontwerp: de Kia EV3 is compact en ruim
  • Actieradius en accu's: keuze uit 436 km (58,3 kWh) of 605 km (81,4 kWh) bereik
  • Opladen: snelladen van 10-80 procent in 30 minuten, laadkabel op te bergen in de frunk
  • Rijgedrag: comfortabele cruiser met goede isolatie en adaptieve Koni-dempers
  • Nadelen: geen warmtepomp beschikbaar in Nederland
  • Techniek: vernieuwd i-Pedal en efficiënte energieprestaties met 16,3 kWh/100 km verbruik

Lees ook: Review Volvo EX30 - Kleine EV met grote ambities

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Echte elektrische auto

De nieuwe Kia EV3 is 4,3 meter lang, 1,85 meter breed en 1,55 meter hoog. Zijn wielbasis is gelijk aan die van de Sportage, maar is korter dan die van de Niro EV, een andere elektrische Kia die feitelijk in dezelfde klasse opereert. Aangezien de Niro EV ook als hybride en zelfs plug-in hybride leverbaar is, zagen ze bij Kia ruimte voor verbetering. 

©Kia

Bereik maximaal 605 kilometer

De Kia EV3 komt er met twee accupakketten en één elektromotor die in vijf uitvoeringen beschikbaar is: Air, Plus, Plus Advanced, GT-Line en GT-PlusLine. Standaard zit er een batterij van 58,3kWh in, die een range van 436 kilometer mogelijk maakt. De 81,4kWh-accu belooft een maximaal rijbereik van 605 kilometer. De elektromotor kent 204 pk en 286Nm. 

©Kia

Geen warmtepomp mogelijk

Een punt van kritiek gaat uit naar het feit dat Kia Nederland geen warmtepomp levert. Techniek die wél in alle landen om ons heen wordt geleverd, al dan niet als onderdeel van de uitrusting of optioneel verkrijgbaar, maar hier niet eens optioneel wordt aangeboden.  Een misser aangezien een warmtepomp zuiniger is dan conventionele verwarming.

©Kia

Tot 1251 liter bagageruimte

De Kia EV3 biedt een comfortabel en ruim interieur dat doet denken aan een compacte EV9. De stoelen zijn comfortabel, hoewel de schoudersteun beter kan. Dankzij de vlakke vloer is er voldoende ruimte, zowel voor- als achterin. De kofferruimte varieert van 360 liter standaard tot 460 liter met de vloer in de laagste stand. Bij volledig neergeklapte stoelen bedraagt de maximale capaciteit 1251 liter. Voor de laadkabel is er een praktische opbergruimte van 25 liter in de frunk.

©Kia

Opladen in een half uur

Het opladen gaat via een 11kW 3-fase boordlader (vanaf 2026 zal er een 22kW-lader beschikbaar komen) en het snelladen gaat naar gelang de grootte van de batterij met 101 of 128 kW. Kia stelt dat een 10-80%-lading in zo'n 30 minuten mogelijk is.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

©Kia

Koni adaptieve dempers

Tijdens het rijden valt de uitstekende geluidsisolatie van de Kia EV3 direct op. Zowel wind- als afrolgeluiden blijven subtiel op de achtergrond. Het rijgedrag is comfortabel, mede dankzij de toepassing van Frequency Selective Dempers (Koni). De carrosserie blijft stabiel en reageert soepel op oneffenheden in het wegdek. Dit maakt de EV3 tot een aangename auto voor zowel stedelijk gebruik als langere ritten buiten de bebouwde kom.

©Kia

Vernieuwde i-Pedal

Waar de EV3 ook mee overtuigt is de verfijning in de techniek. Van de vernieuwde i-Pedal functie tot de 204 pk sterke motor en het stuurkarakter. De EV3 is een behoorlijk prettige auto om mee te rijden. Ook de eerste indruk over het energieverbruik is bemoedigend, bleek uit de testritten met de GT-PlusLine en grote batterij. Het verbruik was 16,3kWh/100 km en dat scheelt niet veel met de fabrieksopgave. 

©Kia

Kia EV3-video

Meer weten over de nieuwe Kia EV3, als de rijeigenschappen en waarom dit de nieuwe marktleider is? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog

Watch on YouTube
🔌EV gekocht? Een eigen laadpaal thuis is het voordeligst!

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling