Elektrische auto? Zo duur is opladen in jouw gemeente
Heb je een elektrische auto maar geen eigen laadpaal? Dan ben je aangewezen op publiek toegankelijke laadpalen. In de tarieven zitten grote verschillen, heeft vergelijkingssite Independer onderzocht. De gemiddelde prijs is 36 cent per kWh, maar er zijn grote uitschieters, zowel naar boven als naar onderen. Weten wat jij in jouw gemeente kwijt bent? Lees snel verder!
Om op provinciaal niveau te beginnen: woon je in Zeeland, dat ben je het slechtst af. Laden bij een publiek toegankelijk laadpunt kost je hier namelijk gemiddeld 47 cent per kWh. Dat is bijna 30 procent(!) hoger dan het gemiddelde in Nederland. Friesland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Zuid Holland scoren boven het landelijk gemiddelde: daar betaal je gemiddeld 38 cent per kWh. Woon je in Noord-Holland, dan ben je het best af: daar tik je per kWh gemiddeld 33 cent af. Ook in Overijssel en Limburg ben je relatief voordelig uit: daar is het tarief gemiddeld 34 cent per kWh.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Goedkoopste plaats: Ameland!
Maar de provincie zegt niet alles. Ook op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Ben je bijvoorbeeld in Noord-Holland (de goedkoopste provincie) en ga je opladen in Zandvoort, dan ben je gemiddeld alsnog 48 cent per kWh kwijt. En in Friesland, een van de duurste provincies, zit ook de plek waar je het goedkoopst kunt laden. Daarvoor moet je wel eerst een kaartje voor de boot kopen, want we hebben het dan over Ameland, waar je voor 24 cent per kWh klaar bent.
Naast je locatie spelen ook andere factoren een rol, zoals het type parkeerplaats. Over het algemeen is laden in een parkeergarage wat voordeliger dan aan een straatpaal, al moet je daar wel de extra parkeerkosten tegenover zetten. Het is dus even rekenen of je écht voordeliger uit bent.
Dit is het gemiddelde tarief in jouw gemeente
Op onderstaande interactieve kaart kun je je eigen gemeente opzoeken. Je ziet dan meteen wat het gemiddelde tarief is voor opladen aan een publiek toegankelijke laadpaal.
Bron: Independer
Onderzoeksverantwoording Voor dit onderzoek heeft Independer alleen gekeken naar publiek toegankelijke reguliere laadpalen. Snellaadpunten (vanaf 50 Kw) zijn buiten beschouwing gelaten. Independer benadrukt dat het hier om een momentopname gaat (en wel van 1 maart 2024), aangezien de prijzen dagelijks of zelfs per uur kunnen wisselen. Ook is het zo dat de aanbieder van de laadpas extra kosten in rekening kan brengen, afhankelijk van de pas en het soort abonnement. Ook hierbij is Independer uitgegaan van het gemiddelde tarief per gemeente waardoor er zelfs binnen gemeenten verschillen kunnen ontstaan. De gehanteerde prijzen zijn zonder BTW en eventuele kortingen.
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!