ID.nl logo
De elektrische Fiat Grande Panda (2024) lacht iedereen toe
© Fiat
Mobiliteit

De elektrische Fiat Grande Panda (2024) lacht iedereen toe

Ken je de allereerste Fiat Panda nog? Je weet wel, dat ontzettend handige vierkante doosje uit de jaren 80, dat in Italië nog altijd op praktisch elke straathoek en op elk dorpsplein te vinden is. Inmiddels wordt de eerste Panda beschouwd als een heuse klassieker. Logisch dus, dat dit geliefde model als voorbeeld diende voor de nieuwe Grande Panda Electric.

©Fiat

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Het is niet de eerste keer dat Fiat een elektrische variant van de Panda uitbrengt. Op basis van de eerste generatie, werd begin 1990 de Panda Elettra in productie genomen. Achterin lag een gigantisch batterijpakket, het 19 pk sterke elektromotortje wist het stadszoemertje ternauwernood naar een topsnelheid van 65 km/h op te zwepen. Wanneer je constant 50 reed, peuterde je nét 100 kilometer uit de volle batterij ...

©Fiat

Cijfers uit de oertijd. De elektrische variant van de nieuwe Fiat Grande Panda is tot heel veel meer in staat. Met zijn batterij van 44 kWh en elektrisch motorvermogen van 113 pk, moet de auto op basis van de WLTP-berekening zonder tussentijdse laadstops een afstand van 320 kilometer af kunnen leggen. Getallen die je misschien bekend voorkomen. En dat is ook niet zo vreemd, want de Fiat Grande Panda staat op hetzelfde elektrische platform als de nieuwe Citroën ë-C3.

©Fiat

Een ander getal waarmee de Grande Panda indruk gaat maken, is zijn prijs. Een exact bedrag heeft Fiat nog niet bekend gemaakt, maar wij schatten voor de basisversie in dat die ruimschoots onder de 25.000 euro blijft. Net zoals de Citroën ë-C3, die - exclusief 2.950 euro SEPP-subsidie - voor 24.290 euro te bestellen is . Er zit trouwens nog een goedkopere variant van de Grande Panda aan te komen, voorzien van een kleinere batterij. Ook een benzineversie met hybridesysteem is in aantocht.

©Fiat

Weliswaar deelt de nieuwe Fiat Grande Panda zijn technische basis en (elektrische) aandrijflijn met modellen van andere Stellantis-merken, de ontwerpers van het Italiaanse merk kregen de vrije hand om een échte Panda te creëren. Wie oermodel kent, ziet meteen waar de wieg van de Grande Panda heeft gestaan. De kaarsrechte lijnen en scherpe hoeken van de klassieker keren in gemoderniseerde vorm terug in de nieuwe vijfdeurs hatchback, echter niet zo recht voor je raap 'retro' als bij de Fiat 500e.

©Fiat

Wat geinige details: de merknaam Fiat is in het plaatstaal van de achterklep geperst, aan de onderzijde van de portieren staat heel groot 'Panda'. En achter het klepje in de hoekige neus, zit de geïntegreerde laadkabel van de 7 kW-boordlader verstopt. Fiat zwijgt nog in alle talen over de laadkracht die de Grande Panda aan de snellaadpaal haalt, maar afgaand op de specificaties van de technisch identieke Citroën ë-C3, verwachten wij een laadsnelheid van keurige 100 kW.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

©Fiat

Ook het interieur kent tal van speelse elementen. Kaarsrechte uitstroomroosters voor de ventilatie, details in de kleur van de carrosserie, bekleding van bamboevezels op het dashboard waardoor een houteffect ontstaat, en een oer-Panda als 'Easter egg' in het transparante paneeltje naast het multimedia- en bedieningsscherm. De vierkantjes uit de koplampen en achterlichten keren terug in de stoelbekleding en de vier streepjes op het stuur verwijzen naar het beeldmerk dat Fiat in de jaren 90 gebruikte. De ovale basisvorm van het dashboard en het instrumentarium is een eerbetoon aan de beroemde testbaan boven op het dak van Fiat's oude hoofdkantoor, dat in de Torinese wijk Lingotto nog altijd een belangrijke eyecatcher is.

©Fiat

Met een lengte van 3,99 meter, is de nieuwe Fiat Grande Panda bepaald geen grote auto. Desondanks biedt hij ruimte aan vier tot vijf inzittenden, terwijl de bagageruimte met een inhoud van 361 liter, voor een auto uit het zogenaamde B-segment, gerust riant kan worden genoemd. Er past 51 liter meer achterin dan in de Citroën ë-C3. Resumé: mede dankzij de zeer bruikbare actieradius, is de Grande Panda een auto die niet alleen in de stad zijn nut bewijst. We kunnen niet wachten de nieuwe elektrische Fiat zelf aan de tand te voelen!

©Fiat

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: