35.000 nieuwe laadpalen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht
De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen er de komende vier jaar maximaal 35.000 nieuwe publieke laadpalen bij. Een flinke toename: volgens de meest recente cijfers van het Dashboard Duurzame Mobiliteit van de RVO telt Noord-Holland op dit moment 28.744 reguliere laders, Utrecht 14.256 en Flevoland 3.643. Samen net iets meer dan 46.000: daar komt dus zo’n 75 procent bij.
MRA-Elektrisch (een samenwerkingsverband van overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht). heeft hiervoor een gezamenlijke aanbesteding gedaan voor 74 gemeenten. Shell ubitricity, Vattenfall InCharge en TotalEnergies gaan deze laadpalen plaatsen, beheren en exploiteren. De eerste palen kunnen al vanaf medio 2024 op straat staan.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
“Het aantal elektrische auto’s groeit als het goed is de komende jaren door ”, licht Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland toe. “Met deze gezamenlijke aanbesteding zijn wij op die groei voorbereid. De gunning gaat naar drie partijen die ook goed gekeken hebben naar hoe de nieuwe generatie laadpalen moeten functioneren en eruit moeten zien,” aldus Olthof.
De nieuwe laadpalen moeten goed worden gebruikt. Ze komen er daarom op verzoek van elektrische rijders of als blijkt dat een laadpaal erg drukbezet is is. De winnende partijen onderscheiden zich met ideeën voor functionaliteit en ontwerp, zoals compactere palen die beter in het straatbeeld passen. Ook kunnen gemeenten straks een specifieke kleur kiezen voor de laadpalen, zodat ze beter passen bij de rest van het straatmeubilair.
Slim laden, dus zo voordelig mogelijk
Bij deze nieuwe publieke laadpalen is slim laden standaard. Er wordt dan vooral geladen als het rustig is op het net, als er veel groene stroom is en de stroomprijs laag is. Dit gebeurt automatisch, zonder dat de rijder er last van heeft. De laadsessie wordt zo verschoven naar een gunstiger moment, bijvoorbeeld van avond naar nacht. Alle drie de exploitanten laten de e-rijder hiervan profiteren met variabele, gunstigere tarieven.
Ook is geanticipeerd op netcongestie. Net als snelladers, vragen reguliere palen ook netcapaciteit. In samenwerking met netbeheerders kunnen exploitanten daarom op drukke plekken het laadvermogen tijdelijk verminderen. Zo worden knelpunten op het net opgelost.