Strooizout van je auto wassen: zo voorkom je schade
Geplaatst: 15 januari 2024 - 07:30
Redactie ID.nl
In de winter strooien we massaal zout op de wegen om gladheid tegen te gaan. Helaas is dit zout bijzonder schadelijk voor auto's. Het kan namelijk forse roestschade veroorzaken aan de carrosserie en velgen. Daarom is het belangrijk om strooizout zo snel mogelijk van je auto te verwijderen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat het beste kunt doen.
Lees ook: ❄ Spuiten en bikken: je auto ijsvrij in een handomdraai
Waarom is strooizout schadelijk?
Strooizout bevat natriumchloride dat ervoor zorgt dat water pas bij lagere temperaturen bevriest. Hierdoor voorkomt het gladheid op de weg. Maar helaas heeft het zout een bijtend effect op metaal en andere materialen waar auto's van gemaakt zijn. Wanneer het zout in contact komt met de lak en carrosserie van je auto, trekt het vocht aan. Op plekken waar de lak beschadigd is, bijvoorbeeld door steenslag, heeft het direct toegang tot het metaal eronder. In combinatie met het aangetrokken vocht tast het de onbeschermde delen aan, wat leidt tot roestvorming.
Dit roestproces gaat erg snel en is vrijwel niet te stoppen. Ook lichtmetalen velgen hebben zwaar te lijden onder blootstelling aan strooizout. Het kan namelijk via minieme beschadigingen in de beschermende laklaag het metaal bereiken. De velgen worden zo van binnenuit aangetast, met lelijke plekken als gevolg.
Hoe verwijder je het zout op de juiste manier?
Er zijn een aantal belangrijke regels die je moet volgen bij het verwijderen van strooizout:
Door deze stappen nauwgezet te volgen, kun je veel autoschade voorkomen. Lees hieronder hoe je het strooizout precies moet verwijderen van je auto.
Stap 1: week het zout los
Alvorens je auto te gaan wassen, is het belangrijk om eerst het opgedroogde zout los te weken. Gebruik hiervoor overvloedig water, bijvoorbeeld met een tuinslang of emmer. Zo kunnen de zoutkorrels loskomen van de lak. Probeer ze niet direct weg te schrobben, dan is de kans op krassen erg groot.
Stap 2: was de auto met de hand
Is het zout losgeweekt? Dan kun je de auto gaan wassen. Gebruik hier altijd koud of lauw water voor, dus geen warm water. Warmer water lost het zout juist beter op, waardoor het dieper in spleten en beschadigingen kan doordringen.
Was de auto op een locatie uit de wind, zodat het zeepsop niet opdroogt. Gebruik een zachte autowasborstel en een ph-neutrale autoshampoo. Reinig de auto van boven naar beneden, zodat je geen vieze strepen krijgt.
Stap 3: extra aandacht voor wielen en onderkant
Besteed extra aandacht aan de wielen en de onderkant van de auto, want daar verzamelt zich de meeste pekel. Heb je een hogedrukspuit? Richt deze dan op de wielen en de wielkasten om al het vuil weg te spuiten. Anders kun je beter even door de wasstraat voor een grondige reiniging.
Stap 4: droog de auto goed af
Als de wasbeurt klaar is, droog je de auto zorgvuldig af met een schone zeemlap of microvezeldoek. Wrijf hierbij heel voorzichtig om krassen te voorkomen. Laat geen waterdruppels achter, daar kunnen vlekken van komen.
Vergeet ook rubbers van portieren en ruiten niet af te drogen. Door de vorst kunnen die anders aan elkaar of aan de carrosserie vastvriezen, met scheuren tot gevolg. Bescherm de rubbers eventueel met wat vaseline als extra maatregel.
Stap 5: herhaal regelmatig
Omdat strooizout zo schadelijk is, is het verstandig om bovenstaande stappen regelmatig te herhalen. Verwijder dus na elke rit over een met strooizout behandelde weg het zout van je auto. Zo voorkom je veel erger leed!
Een auto wassen kost tijd, maar bespaart je een hoop ellende. Door het strooizout goed te verwijderen, blijft je auto mooi en voorkom je dure reparaties aan roest- en lakschade. De moeite is het dubbel en dwars waard!
(ze scoren minimaal een 8!)
Hogedrukreinigers die hoog gewaardeerd worden
Powered by