ID.nl logo
Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!
© PandaStockArt - stock.adobe.com
Mobiliteit

Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!

Een vakantie of verre reis levert vaak vele mooie herinneringen op. Met een reisdagboek houd je die levend. Een online dagboek maken is bovendien een aangenaam onderdeel van de reis zelf. Al tijdens je vakantie kun je al je avonturen delen met familie en vrienden. Het maakt je trip nog leuker.

In dit artikel laten we zien hoe je een online reisdagboek kunt bijhouden. Dit doen we met Polarsteps.

  • Account bij Polarsteps aanmaken
  • Privacyinstellingen naar wens instellen
  • Reis toevoegen
  • Steps met foto's en video's vastleggen
  • Reisverslag delen (tijdens de reis)
  • Album afdrukken

Wie weet heb je er nog wat aan! Zo kan ChatGPT helpen bij het plannen van vakantie

De tijd dat we kassabonnen en vliegtickets bewaarden en samen met de foto’s in een fotoalbum plakten, is voorbij. De foto’s en video’s die we heden ten dage tijdens een vakantie maken, zijn alleen vaak niet voldoende om de herinneringen echt levend te houden. Met een online reisdagboek leg je de ervaringen van de reis, zoals de geluiden en de kleuren, wel echt vast. Je kunt ook al je belevenissen direct met je familie en vrienden delen.

Met een online reisdagboek beleef je je reis opnieuw en deel je je avonturen.

Polarsteps biedt alles wat hiervoor nodig is. Deze app is gratis en vrij van advertenties. Alleen wanneer je ervoor kiest om je reisverhaal als ingebonden fotoboek thuisbezorgd te krijgen, ga je betalen.

Polarsteps is gratis te gebruiken, je betaalt alleen voor een ingebonden reisboek.

Nederlands succesverhaal Polarsteps is met drie Nederlandse en één Argentijnse oprichter en een hoofdkantoor in Amsterdam behoorlijk Nederlands. Het begon in 2015 als een hobbyproject. Inmiddels heeft Polarsteps volgens managing travel editor Matt Philips meer dan tien miljoen gebruikers. Die hebben met elkaar meer dan 43 miljard kilometers afgelegd en elk land ter wereld bezocht.

De belangrijkste inkomstenbron voor Polarsteps is volgens Philips de verkoop van de ingebonden reisboeken die je kunt laten afdrukken. Daarnaast krijgt het bedrijf een kleine vergoeding wanneer gebruikers via een link in een Polarsteps Travel Guide een hotel of restaurant boeken of kaartjes kopen voor een toeristische trekpleister. Hiervoor wordt samengewerkt met Tripadvisor.

Het hoofdkantoor van Polarsteps is gevestigd in Amsterdam (bron: Google Maps).

Account maken

Om met een reisdagboek te beginnen, download je de Polarsteps-app uit de appstore van de smartphone of tablet. Start de app en meld je aan. Je kunt via Creëer een nieuw account een account aanmaken bij Polarsteps, maar je kunt ook Inloggen met een bestaand Google of Facebook-account. Gebruik je een laptop of tablet, dan kun je dit ook regelen via de website www.polarsteps.com.

Polarsteps gaat natuurlijk om persoonlijke reisverhalen en ervaringen. Daarom wil de app dat je je profiel zo zorgvuldig en compleet mogelijk invult, denk aan je naam, woonplaats en een foto. Je afbeelding wordt ook gebruikt als je je reis deelt of als je een reis van een ander wilt volgen. Je kunt je gegevens en foto eventueel later toevoegen en natuurlijk ook altijd weer aanpassen.

Je logt in met een account dat je aanmaakt bij Polarsteps, of je gebruikt je Google- of Facebook-account.

Privacy

Belangrijk zijn verder de privacyinstellingen. Met Polarsteps kun je heel goed reisverhalen maken voor jezelf, maar het wordt leuker als je je vakanties en reizen deelt met anderen. Als je je account aanmaakt, kun je aangeven wie je mogen volgen. Dit kun je ook later nog aanpassen. Ga hiervoor naar Instellingen / Wie kan mij volgen. Je kunt kiezen tussen Iedereen en Alleen mensen die ik goedkeur. Bij de eerste optie kan iedereen die Polarsteps gebruikt, je reizen vinden en volgen. Bij de tweede optie kunnen anderen jou wel vinden als ze je zoeken, maar ze kunnen je reisverhalen en foto’s niet zien. Daarvoor moeten ze zich eerst aanmelden en van jou expliciet toestemming krijgen.

Daarnaast zijn er nog de Meldingen. Hier kun je instellen voor welke gebeurtenissen je een melding wilt ontvangen op je smartphone of tablet. Eigenlijk zijn alle opties handig, zet ze daarom allemaal aan. De optie Reisherinneringen is er voor je eigen vakanties. Met Nieuwe steps krijg je een notificatie als vrienden die je volgt een nieuwe stap publiceren.

Het is een slimme keuze om zelf te bepalen wie je reis mag volgen.

Reisdagboek beginnen

Je bent er nu klaar voor om je eerste reisdagboek te maken. Dit doe je door een reis aan je profiel toe te voegen. Klik in de app op + Voeg een reis toe / Handmatig. Je vult nu het profiel van de reis in. Stel de begin- en einddatum in. Weet je nog niet wanneer je reis klaar is, dan kun je de laatste Optioneel laten. Stel je een vakantie in de toekomst in, dan krijg je op de gegeven startdatum een melding van Polarsteps dat de reis gaat beginnen.

Geef je reis nu een naam en voeg een korte samenvatting toe. Dat laatste kan een toevoeging zijn, denk aan de namen van je reisgenoten of een doel dat je hebt met de reis. De samenvatting moet wel kort zijn; je hebt tachtig tekens inclusief spaties. De omslagfoto is de foto die achter de titel van je reis komt te staan en die ook alle volgers van je reis zien. Dit kan een foto zijn uit de standaardbibliotheek of een foto die je tijdens je reis maakt. Via Kies een omslagfoto pas je deze op elk moment eenvoudig aan.

Je kunt ook nog apart aangeven welke personen je reis mogen volgen. Zijn dat al je volgers? Dan laat je de instelling Wie kan deze reis zien? ongewijzigd. Wil je deze reis toch liever privé houden of openbaar zetten, dan kun je daarvoor kiezen.

Met een korte samenvatting vertel je meer over de reis die je maakt.

Op vakantie juist helemaal off grid?

Neem dan een papieren reisdagboek mee

Travel Tracker

Een ander belangrijk onderdeel binnen Polarsteps is de Travel Tracker. Hiermee houdt de app bij waar je precies bent op je reis. Om de impact hiervan op de batterijduur van je smartphone te beperken, gebruikt de app bij voorkeur wifi- en mobiele datanetwerken (4G/5G). De app is dan minder afhankelijk van het besturingssysteem en dat verbruikt minder energie.

Schakel de Travel Tracker in om je route mooi vast te laten leggen.

Reizigers met een Android-telefoon hebben meer opties voor de Travel Tracker dan vakantiegangers met een iPhone. Android-gebruikers kunnen kiezen uit drie niveaus waarop de Travel Tracker werkt. Bij Ultra Light en Gebalanceerd worden vooral gsm en wifi gebruikt om de route vast te leggen, de Hoge nauwkeurigheid gebruikt meer gps. De laatste belast de accu meer dan de andere twee opties. Gebalanceerd is in de meeste gevallen de verstandigste keuze en goed genoeg om een mooie weergave van de afgelegde route in het reisverhaal te kunnen opnemen. Kies Reis aanmaken om de trip toe te voegen.

Reizigers met een Android-telefoon kunnen kiezen uit drie niveaus van nauwkeurigheid.

Even niet tracken Voor een mooie vastlegging van de reisroute, laat je de Travel Tracker bij voorkeur de hele reis ingeschakeld. Wil je onderweg toch een keer iets doen zonder dat dit wordt vastgelegd in je reisdagboek? Open dan je reisdagboek in de app en ga naar Tripinstellingen. Schakel de Travel Tracker uit voor de tijd en de route die je niet wilt laten vastleggen.

De Travel Tracker kun je tijdelijk uitschakelen.

De reis begint!

Een reis bestaat bij Polarsteps uit steps. Elke step is een plaats en moment tijdens de reis die je zelf markeert en waar je tekst, foto’s of video’s aan toevoegt. Bij een lange reis kan elke avond in het hotel of op de camping een step zijn waarbij je op de hele dag terugkijkt. Je kunt ook voor meerdere momenten op een dag gaan.

Om de eerste stap toe te voegen, open je de reis in de app of de browser en klik je op Plaats je eerste step. De locatie wordt automatisch ingevuld, net als de tijd kun je deze altijd nog aanpassen. Geef de step een naam, voeg foto’s en video’s toe en typ dan bij Wat heb je meegemaakt? de belevenissen van die dag, of de plek die je in het reisverslag wilt opnemen. Is de step klaar, dan voeg je die via Publiceer toe aan het reisverslag en kun je deze delen met je volgers. Je kunt via Bewerk de step altijd nog aanpassen.

Elke step is een nieuwe stap in je reisverslag, voeg tekst, foto’s en video’s toe.

Op reis

De steps vormen samen met de route je reisdagboek. Elke step is duidelijk te zien op de routekaart. Klik op een step en je ziet meteen het verhaal en de beelden van die plek. De Travel Tracker maakt onderscheid tussen een route door de lucht en over land, maar ziet niet of jij in een auto rijdt, de trein neemt of lekker fietst. Dat is jammer, maar je kunt dit eenvoudig oplossen door elk bericht te beginnen met een aantal emoticons. Plaats bijvoorbeeld een auto of een fiets met daarachter de kilometers die je hebt gereisd. Met een zonnetje of een regenbui leg je het weer vast. Met een bergje met het aantal hoogtemeters kun je bijvoorbeeld laten zien welk avontuur je hebt beleefd. Als je elke dag dezelfde emoticons gebruikt, geeft dat een heel leuk effect en het is heel informatief.

Met emoticons geef je op een leuke manier meer informatie.

Naast een step direct publiceren, kun je ook kiezen voor de optie Opslaan als concept. Daarmee kun je deze later nog aanpassen en dan pas publiceren. Helaas werkt dit niet zo best, zo geeft ook Matt Philips van Polarsteps toe. Tekst toevoegen gaat wel, maar eerdere tekst wijzigen niet. Ben je een echte schrijver met veel tekst bij een step, schrijf dan eerst de tekst in Word of een andere editor en plak deze dan in één keer in Polarsteps.

Schrijf je epistel in een teksteditor en voeg het pas daarna aan de step toe.

Reisapps Reizen doen we graag en veel en er is dan ook een groot aanbod aan apps om het reizen leuker en gemakkelijker te maken. Een groot deel van die apps richt zich vooral op het boeken van een hotel of vliegticket of het vinden van de mooiste toeristische plaatsen. Apps om een reisdagboek te maken zijn er minder.

Alternatieven voor Polarsteps zijn FinePenguins en in mindere mate Wayzaway. Beide zijn minder uitgebreid en zeker minder populair. De kans dat vrienden het gebruiken om hun reisverhalen met jou te delen is veel kleiner dan bij Polarsteps. Ook is het de vraag of ze voor je reis apart een app willen installeren en zich willen registreren.

Je reis delen

Een leuke mogelijkheid van Polarsteps is het delen van je reisverslag. Dat doe je al tijdens de reis. Anderen zien dus waar je bent, lezen je tekst en zien de foto’s en video’s die je plaatst. Ze kunnen daar ook op reageren. Dat maakt het reizen nog leuker. Wie er allemaal kunnen reageren, hangt af van de keuze die je eerder maakte bij Wie kan mij volgen, en de eventuele instellingen per reis.

Het is vaak het handigst om te werken met volgers die je moet goedkeuren. Mensen met een Polarsteps-account kunnen jou dan een verzoek sturen om je te mogen volgen. Elk verzoek komt bij je binnen met een pop-up. Om te zien wie je volgers zijn en wie je zelf volgt, klik je bovenin de app op Volgers of Volgend. Je ziet dan de namen van al je volgers en of jij hen ook volgt. Als je een volger wilt verwijderen, klik je op de puntjes achteraan de regel en kies je vervolgens voor Verwijder volger.

Volg zelf en laat je volgen om het reizen met Polarsteps nog leuker te maken.

Volgen zonder account Wil je mensen zonder Polarsteps je reis ook laten volgen? Dat regel je door een geheime link te delen. Deze verstuur je eenvoudig via WhatsApp of e-mail. Om zo’n link te maken open je de Instellingen van je reis in Polarsteps. Onderaan bij Deel deze trip klik je op de opties voor de geheime link. Daarna verstuur je deze via Deel deze link. Dat kan via een van de apps die er staan. Of je kopieert via de knop rechts de link en plakt deze zelf in een app- of mailbericht. Gebruikers van de link kunnen geen reacties plaatsen, daarvoor moeten zij zelf een Polarsteps-account hebben.

Gebruik de geheime link om ook mensen zonder Polarsteps je reisverslag te laten volgen.

Tips onderweg

Ben je op reis en heb je behoefte aan tips? Ook die heeft Polarsteps in huis. Je vindt ze in de app via Guides. Er zijn gidsen voor heel veel steden en plaatsen. Elke gids bevat tips voor dingen te doen, te zien, plekken om te overnachten en te eten en te drinken. Al deze informatie is gratis. Polarsteps heeft enkele tientallen travel editors in dienst die reistips verzamelen en samenbrengen in de reisgidsen.

In Polarsteps vind je ook reisgidsen vol handige tips.

Nog geen idee waar je naartoe op reis wilt?

Snuffel tussen al deze reisgidsen om inspiratie op te doen

Reisboek afdrukken

Aan elke reis komt een eind, maar herinneringen zijn er voor altijd. Dat geldt nog meer wanneer je je reisverhaal laat omzetten in een fotoboek. Deze wordt afgedrukt op hoogwaardig papier en omvat al je teksten, routes en foto’s. Een fotoboek bestellen doe je het makkelijkst via de pc en de browser. Klik op Travel Books en selecteer de reis waarvan je het boek wilt maken.

Een echt boek van je reisverslag is een herinnering voor het leven.

Ga vervolgens naar Bekijk en bestel en wacht tot Polarsteps het boek heeft samengesteld. Klik altijd nog op Bewerk Travel Book en controleer of het boek naar wens is. Je kunt pagina’s verplaatsen, foto’s herschikken en ook de teksten aanpassen. Aan de optie om bijschriften bij foto’s te plaatsen, wordt volgens Polarsteps gewerkt. Bestel het boek als het helemaal naar wens is via Opslaan en genereren.

Controleer en bewerk altijd het reisboek voordat je het bestelt.

Reizen back-uppen Er zit geen limiet op het aantal reisdagverslagen bij Polarsteps en ook niet op hoelang deze voor je worden bewaard. Dat is een geruststellende gedachte. Om te voorkomen dat je toch ooit de reisverslagen kwijtraakt, raden we je aan om de gegevens na elke reis te downloaden.

Log via je computer in bij Polarsteps. Selecteer je account en kies Account settings / Download my data. Kies Start my archive en bevestig je identiteit door je wachtwoord in te voeren. Polarsteps verzamelt nu al je reisverslagen en stuurt je een mail met een downloadlink. In de back-up zitten alle media en teksten en een reeks begeleidende json-bestanden.

Maak een back-up van je reisverslagen door deze te downloaden.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog