ID.nl logo
Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!
© PandaStockArt - stock.adobe.com
Mobiliteit

Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!

Een vakantie of verre reis levert vaak vele mooie herinneringen op. Met een reisdagboek houd je die levend. Een online dagboek maken is bovendien een aangenaam onderdeel van de reis zelf. Al tijdens je vakantie kun je al je avonturen delen met familie en vrienden. Het maakt je trip nog leuker.

In dit artikel laten we zien hoe je een online reisdagboek kunt bijhouden. Dit doen we met Polarsteps.

  • Account bij Polarsteps aanmaken
  • Privacyinstellingen naar wens instellen
  • Reis toevoegen
  • Steps met foto's en video's vastleggen
  • Reisverslag delen (tijdens de reis)
  • Album afdrukken

Wie weet heb je er nog wat aan! Zo kan ChatGPT helpen bij het plannen van vakantie

De tijd dat we kassabonnen en vliegtickets bewaarden en samen met de foto’s in een fotoalbum plakten, is voorbij. De foto’s en video’s die we heden ten dage tijdens een vakantie maken, zijn alleen vaak niet voldoende om de herinneringen echt levend te houden. Met een online reisdagboek leg je de ervaringen van de reis, zoals de geluiden en de kleuren, wel echt vast. Je kunt ook al je belevenissen direct met je familie en vrienden delen.

Met een online reisdagboek beleef je je reis opnieuw en deel je je avonturen.

Polarsteps biedt alles wat hiervoor nodig is. Deze app is gratis en vrij van advertenties. Alleen wanneer je ervoor kiest om je reisverhaal als ingebonden fotoboek thuisbezorgd te krijgen, ga je betalen.

Polarsteps is gratis te gebruiken, je betaalt alleen voor een ingebonden reisboek.

Nederlands succesverhaal Polarsteps is met drie Nederlandse en één Argentijnse oprichter en een hoofdkantoor in Amsterdam behoorlijk Nederlands. Het begon in 2015 als een hobbyproject. Inmiddels heeft Polarsteps volgens managing travel editor Matt Philips meer dan tien miljoen gebruikers. Die hebben met elkaar meer dan 43 miljard kilometers afgelegd en elk land ter wereld bezocht.

De belangrijkste inkomstenbron voor Polarsteps is volgens Philips de verkoop van de ingebonden reisboeken die je kunt laten afdrukken. Daarnaast krijgt het bedrijf een kleine vergoeding wanneer gebruikers via een link in een Polarsteps Travel Guide een hotel of restaurant boeken of kaartjes kopen voor een toeristische trekpleister. Hiervoor wordt samengewerkt met Tripadvisor.

Het hoofdkantoor van Polarsteps is gevestigd in Amsterdam (bron: Google Maps).

Account maken

Om met een reisdagboek te beginnen, download je de Polarsteps-app uit de appstore van de smartphone of tablet. Start de app en meld je aan. Je kunt via Creëer een nieuw account een account aanmaken bij Polarsteps, maar je kunt ook Inloggen met een bestaand Google of Facebook-account. Gebruik je een laptop of tablet, dan kun je dit ook regelen via de website www.polarsteps.com.

Polarsteps gaat natuurlijk om persoonlijke reisverhalen en ervaringen. Daarom wil de app dat je je profiel zo zorgvuldig en compleet mogelijk invult, denk aan je naam, woonplaats en een foto. Je afbeelding wordt ook gebruikt als je je reis deelt of als je een reis van een ander wilt volgen. Je kunt je gegevens en foto eventueel later toevoegen en natuurlijk ook altijd weer aanpassen.

Je logt in met een account dat je aanmaakt bij Polarsteps, of je gebruikt je Google- of Facebook-account.

Privacy

Belangrijk zijn verder de privacyinstellingen. Met Polarsteps kun je heel goed reisverhalen maken voor jezelf, maar het wordt leuker als je je vakanties en reizen deelt met anderen. Als je je account aanmaakt, kun je aangeven wie je mogen volgen. Dit kun je ook later nog aanpassen. Ga hiervoor naar Instellingen / Wie kan mij volgen. Je kunt kiezen tussen Iedereen en Alleen mensen die ik goedkeur. Bij de eerste optie kan iedereen die Polarsteps gebruikt, je reizen vinden en volgen. Bij de tweede optie kunnen anderen jou wel vinden als ze je zoeken, maar ze kunnen je reisverhalen en foto’s niet zien. Daarvoor moeten ze zich eerst aanmelden en van jou expliciet toestemming krijgen.

Daarnaast zijn er nog de Meldingen. Hier kun je instellen voor welke gebeurtenissen je een melding wilt ontvangen op je smartphone of tablet. Eigenlijk zijn alle opties handig, zet ze daarom allemaal aan. De optie Reisherinneringen is er voor je eigen vakanties. Met Nieuwe steps krijg je een notificatie als vrienden die je volgt een nieuwe stap publiceren.

Het is een slimme keuze om zelf te bepalen wie je reis mag volgen.

Reisdagboek beginnen

Je bent er nu klaar voor om je eerste reisdagboek te maken. Dit doe je door een reis aan je profiel toe te voegen. Klik in de app op + Voeg een reis toe / Handmatig. Je vult nu het profiel van de reis in. Stel de begin- en einddatum in. Weet je nog niet wanneer je reis klaar is, dan kun je de laatste Optioneel laten. Stel je een vakantie in de toekomst in, dan krijg je op de gegeven startdatum een melding van Polarsteps dat de reis gaat beginnen.

Geef je reis nu een naam en voeg een korte samenvatting toe. Dat laatste kan een toevoeging zijn, denk aan de namen van je reisgenoten of een doel dat je hebt met de reis. De samenvatting moet wel kort zijn; je hebt tachtig tekens inclusief spaties. De omslagfoto is de foto die achter de titel van je reis komt te staan en die ook alle volgers van je reis zien. Dit kan een foto zijn uit de standaardbibliotheek of een foto die je tijdens je reis maakt. Via Kies een omslagfoto pas je deze op elk moment eenvoudig aan.

Je kunt ook nog apart aangeven welke personen je reis mogen volgen. Zijn dat al je volgers? Dan laat je de instelling Wie kan deze reis zien? ongewijzigd. Wil je deze reis toch liever privé houden of openbaar zetten, dan kun je daarvoor kiezen.

Met een korte samenvatting vertel je meer over de reis die je maakt.

Op vakantie juist helemaal off grid?

Neem dan een papieren reisdagboek mee

Travel Tracker

Een ander belangrijk onderdeel binnen Polarsteps is de Travel Tracker. Hiermee houdt de app bij waar je precies bent op je reis. Om de impact hiervan op de batterijduur van je smartphone te beperken, gebruikt de app bij voorkeur wifi- en mobiele datanetwerken (4G/5G). De app is dan minder afhankelijk van het besturingssysteem en dat verbruikt minder energie.

Schakel de Travel Tracker in om je route mooi vast te laten leggen.

Reizigers met een Android-telefoon hebben meer opties voor de Travel Tracker dan vakantiegangers met een iPhone. Android-gebruikers kunnen kiezen uit drie niveaus waarop de Travel Tracker werkt. Bij Ultra Light en Gebalanceerd worden vooral gsm en wifi gebruikt om de route vast te leggen, de Hoge nauwkeurigheid gebruikt meer gps. De laatste belast de accu meer dan de andere twee opties. Gebalanceerd is in de meeste gevallen de verstandigste keuze en goed genoeg om een mooie weergave van de afgelegde route in het reisverhaal te kunnen opnemen. Kies Reis aanmaken om de trip toe te voegen.

Reizigers met een Android-telefoon kunnen kiezen uit drie niveaus van nauwkeurigheid.

Even niet tracken Voor een mooie vastlegging van de reisroute, laat je de Travel Tracker bij voorkeur de hele reis ingeschakeld. Wil je onderweg toch een keer iets doen zonder dat dit wordt vastgelegd in je reisdagboek? Open dan je reisdagboek in de app en ga naar Tripinstellingen. Schakel de Travel Tracker uit voor de tijd en de route die je niet wilt laten vastleggen.

De Travel Tracker kun je tijdelijk uitschakelen.

De reis begint!

Een reis bestaat bij Polarsteps uit steps. Elke step is een plaats en moment tijdens de reis die je zelf markeert en waar je tekst, foto’s of video’s aan toevoegt. Bij een lange reis kan elke avond in het hotel of op de camping een step zijn waarbij je op de hele dag terugkijkt. Je kunt ook voor meerdere momenten op een dag gaan.

Om de eerste stap toe te voegen, open je de reis in de app of de browser en klik je op Plaats je eerste step. De locatie wordt automatisch ingevuld, net als de tijd kun je deze altijd nog aanpassen. Geef de step een naam, voeg foto’s en video’s toe en typ dan bij Wat heb je meegemaakt? de belevenissen van die dag, of de plek die je in het reisverslag wilt opnemen. Is de step klaar, dan voeg je die via Publiceer toe aan het reisverslag en kun je deze delen met je volgers. Je kunt via Bewerk de step altijd nog aanpassen.

Elke step is een nieuwe stap in je reisverslag, voeg tekst, foto’s en video’s toe.

Op reis

De steps vormen samen met de route je reisdagboek. Elke step is duidelijk te zien op de routekaart. Klik op een step en je ziet meteen het verhaal en de beelden van die plek. De Travel Tracker maakt onderscheid tussen een route door de lucht en over land, maar ziet niet of jij in een auto rijdt, de trein neemt of lekker fietst. Dat is jammer, maar je kunt dit eenvoudig oplossen door elk bericht te beginnen met een aantal emoticons. Plaats bijvoorbeeld een auto of een fiets met daarachter de kilometers die je hebt gereisd. Met een zonnetje of een regenbui leg je het weer vast. Met een bergje met het aantal hoogtemeters kun je bijvoorbeeld laten zien welk avontuur je hebt beleefd. Als je elke dag dezelfde emoticons gebruikt, geeft dat een heel leuk effect en het is heel informatief.

Met emoticons geef je op een leuke manier meer informatie.

Naast een step direct publiceren, kun je ook kiezen voor de optie Opslaan als concept. Daarmee kun je deze later nog aanpassen en dan pas publiceren. Helaas werkt dit niet zo best, zo geeft ook Matt Philips van Polarsteps toe. Tekst toevoegen gaat wel, maar eerdere tekst wijzigen niet. Ben je een echte schrijver met veel tekst bij een step, schrijf dan eerst de tekst in Word of een andere editor en plak deze dan in één keer in Polarsteps.

Schrijf je epistel in een teksteditor en voeg het pas daarna aan de step toe.

Reisapps Reizen doen we graag en veel en er is dan ook een groot aanbod aan apps om het reizen leuker en gemakkelijker te maken. Een groot deel van die apps richt zich vooral op het boeken van een hotel of vliegticket of het vinden van de mooiste toeristische plaatsen. Apps om een reisdagboek te maken zijn er minder.

Alternatieven voor Polarsteps zijn FinePenguins en in mindere mate Wayzaway. Beide zijn minder uitgebreid en zeker minder populair. De kans dat vrienden het gebruiken om hun reisverhalen met jou te delen is veel kleiner dan bij Polarsteps. Ook is het de vraag of ze voor je reis apart een app willen installeren en zich willen registreren.

Je reis delen

Een leuke mogelijkheid van Polarsteps is het delen van je reisverslag. Dat doe je al tijdens de reis. Anderen zien dus waar je bent, lezen je tekst en zien de foto’s en video’s die je plaatst. Ze kunnen daar ook op reageren. Dat maakt het reizen nog leuker. Wie er allemaal kunnen reageren, hangt af van de keuze die je eerder maakte bij Wie kan mij volgen, en de eventuele instellingen per reis.

Het is vaak het handigst om te werken met volgers die je moet goedkeuren. Mensen met een Polarsteps-account kunnen jou dan een verzoek sturen om je te mogen volgen. Elk verzoek komt bij je binnen met een pop-up. Om te zien wie je volgers zijn en wie je zelf volgt, klik je bovenin de app op Volgers of Volgend. Je ziet dan de namen van al je volgers en of jij hen ook volgt. Als je een volger wilt verwijderen, klik je op de puntjes achteraan de regel en kies je vervolgens voor Verwijder volger.

Volg zelf en laat je volgen om het reizen met Polarsteps nog leuker te maken.

Volgen zonder account Wil je mensen zonder Polarsteps je reis ook laten volgen? Dat regel je door een geheime link te delen. Deze verstuur je eenvoudig via WhatsApp of e-mail. Om zo’n link te maken open je de Instellingen van je reis in Polarsteps. Onderaan bij Deel deze trip klik je op de opties voor de geheime link. Daarna verstuur je deze via Deel deze link. Dat kan via een van de apps die er staan. Of je kopieert via de knop rechts de link en plakt deze zelf in een app- of mailbericht. Gebruikers van de link kunnen geen reacties plaatsen, daarvoor moeten zij zelf een Polarsteps-account hebben.

Gebruik de geheime link om ook mensen zonder Polarsteps je reisverslag te laten volgen.

Tips onderweg

Ben je op reis en heb je behoefte aan tips? Ook die heeft Polarsteps in huis. Je vindt ze in de app via Guides. Er zijn gidsen voor heel veel steden en plaatsen. Elke gids bevat tips voor dingen te doen, te zien, plekken om te overnachten en te eten en te drinken. Al deze informatie is gratis. Polarsteps heeft enkele tientallen travel editors in dienst die reistips verzamelen en samenbrengen in de reisgidsen.

In Polarsteps vind je ook reisgidsen vol handige tips.

Nog geen idee waar je naartoe op reis wilt?

Snuffel tussen al deze reisgidsen om inspiratie op te doen

Reisboek afdrukken

Aan elke reis komt een eind, maar herinneringen zijn er voor altijd. Dat geldt nog meer wanneer je je reisverhaal laat omzetten in een fotoboek. Deze wordt afgedrukt op hoogwaardig papier en omvat al je teksten, routes en foto’s. Een fotoboek bestellen doe je het makkelijkst via de pc en de browser. Klik op Travel Books en selecteer de reis waarvan je het boek wilt maken.

Een echt boek van je reisverslag is een herinnering voor het leven.

Ga vervolgens naar Bekijk en bestel en wacht tot Polarsteps het boek heeft samengesteld. Klik altijd nog op Bewerk Travel Book en controleer of het boek naar wens is. Je kunt pagina’s verplaatsen, foto’s herschikken en ook de teksten aanpassen. Aan de optie om bijschriften bij foto’s te plaatsen, wordt volgens Polarsteps gewerkt. Bestel het boek als het helemaal naar wens is via Opslaan en genereren.

Controleer en bewerk altijd het reisboek voordat je het bestelt.

Reizen back-uppen Er zit geen limiet op het aantal reisdagverslagen bij Polarsteps en ook niet op hoelang deze voor je worden bewaard. Dat is een geruststellende gedachte. Om te voorkomen dat je toch ooit de reisverslagen kwijtraakt, raden we je aan om de gegevens na elke reis te downloaden.

Log via je computer in bij Polarsteps. Selecteer je account en kies Account settings / Download my data. Kies Start my archive en bevestig je identiteit door je wachtwoord in te voeren. Polarsteps verzamelt nu al je reisverslagen en stuurt je een mail met een downloadlink. In de back-up zitten alle media en teksten en een reeks begeleidende json-bestanden.

Maak een back-up van je reisverslagen door deze te downloaden.

▼ Volgende artikel
Review Nuki Smart Lock Ultra – Slim alles-in-één-systeem
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Nuki Smart Lock Ultra – Slim alles-in-één-systeem

De Nuki Smart Lock Ultra zet de nieuwe standaard voor slimme sloten en is ontworpen voor een volledig sleutelloze levensstijl. Dit premium alles-in-één-pakket kost 349 euro en combineert een stille, razendsnelle motor met geïntegreerde wifi en een meegeleverde veiligheidscilinder.

Fantastisch
Conclusie

De Nuki Smart Lock Ultra is een premium en complete oplossing voor sleutelloze toegang. De combinatie van de snelle en stille zelfontwikkelde motor, de geïntegreerde wifi en de toekomstbestendige Matter-ondersteuning plaatst dit model in het absolute topsegment.

Plus- en minpunten
  • Snel en relatief stil
  • Meerdere ontgrendelsnelheden
  • Zeer uitgebreide app
  • Optionele accessoires
  • Ingebouwde, oplaadbare accu
  • Magnetische oplaadkabel
  • Relatief compact ontwerp
  • Geen alternatief voor de oplaadkabel
  • Installatie op sommige punten onduidelijk
  • App-bediening gaat soms moeizaam

De Nuki Smart Lock Ultra is het paradepaardje van het merk, gemaakt voor wie echt zonder sleutel door het leven wil. Het strakke ontwerp in roestvrij staal oogt modern en degelijk, terwijl onder de motorkap een nieuwe borstelloze motor zit die het slot stiller én sneller maakt dan eerdere modellen. Je kiest zelf hoe snel het moet gaan, met als snelste optie de opvallend pittige ‘Insane’-modus. Omdat wifi standaard is ingebouwd, heb je geen aparte bridge meer nodig – alles wat je nodig hebt, zit al in het slot zelf.

Wat de Ultra extra bijzonder maakt, is de meegeleverde veiligheidscilinder met SKG***-keur. Die vervangt je bestaande cilinder en is speciaal ontworpen om perfect samen te werken met het slimme slot. Zo zit je meteen goed qua veiligheid én gebruiksgemak. En ook aan de toekomst is gedacht: met ondersteuning voor Matter over Thread haak je moeiteloos aan bij platforms als Apple Home en Google Home. De verbinding is volledig versleuteld, dus je digitale sleutels blijven net zo veilig als je voordeur.

©Wesley Akkerman

Pro of Ultra?

Het grootste verschil met de Nuki Smart Lock Pro zit 'm in de manier waarop je het slot installeert. Bij de Ultra vervang je de cilinder helemaal, terwijl je de iets goedkopere Pro gewoon over je bestaande slot en sleutel heen schuift. Die laatste is dus een zogenaamde retrofit-oplossing, wat hem iets dikker maakt – hij steekt net wat meer uit aan de buitenkant. Verder zijn de twee modellen in de basis gelijk: allebei hebben ze die snelle motor, ingebouwde wifi en ondersteuning voor Matter. De keuze komt dus vooral neer op hoe je het wilt installeren en hoeveel je eraan wilt uitgeven.

Volgens Nuki gaat de ingebouwde accu van de Ultra tot zes maanden mee. Na een maand intensief gebruik – vooral in de eerste weken klikten we de deur vaak open en dicht – zagen we het accuniveau dalen tot zo'n 60 procent. Daarna vlakte het verbruik duidelijk af. Of die zes maanden echt gehaald worden, kunnen we na één testperiode nog niet met zekerheid zeggen, maar bij normaal gebruik lijkt dat een realistische verwachting. Met een paar keer per dag ont- en vergrendelen moet je het moeiteloos een paar maanden redden.

Opladen doe je met een usb-c-kabel die via een magnetisch klikmechanisme aan het slot bevestigt. Die magnetische kop – speciaal door Nuki ontwikkeld – is afneembaar, en dat is handig. Als iemand per ongeluk de deur opent terwijl het slot aan de lader hangt, schiet de kop los zonder schade aan kabel of poort. De kabel valt gewoon op de grond en het slot blijft werken. Wel jammer: je bent voor een nieuwe kabel aangewezen op Nuki zelf.

©Wesley Akkerman

Het slimme slot installeren

De installatie van de Nuki Smart Lock Ultra verloopt over het algemeen soepel, al zijn er een paar momenten waarop je graag iets meer houvast zou willen. Het vervangen van de cilinder zelf is rechttoe rechtaan en werkt zoals je verwacht. Wat lastiger is, is het bepalen welke verlengstukken je nodig hebt voor jouw deur. Die worden netjes meegeleverd voor verschillende diktes, maar de instructies in de app laten op dat punt wat te wensen over. Uiteindelijk kwamen we er wel uit – een kwestie van logisch nadenken en gewoon even proberen – maar echt intuïtief is het niet.

Een tweede puntje: het is niet meteen duidelijk dat je de montageplaat, waar het slot op vastklikt, moet vastzetten met een klein schroefje. Als je die stap overslaat, merk je dat pas zodra de deur voor het eerst draait: dan komt het slot los. Een beetje technisch inzicht helpt dus wel bij het afronden van de installatie. Op dit vlak doen merken als Tedee en Yale het net iets beter, met helderdere instructies en meer begeleiding. Gelukkig is dit een eenmalige handeling, dus echt storend wordt het niet.

©Wesley Akkerman

Nuki Smart Lock Ultra-app

De Nuki-app biedt een ruime keuze aan instellingen waarmee je het slot precies naar wens afstemt. Zo zie je altijd direct hoe vol de batterij nog is, en kun je de helderheid van de ledverlichting op het slot aanpassen of helemaal uitschakelen. De nachtmodus is een slimme toevoeging: die vergrendelt de deur automatisch op een vast tijdstip en schakelt tegelijk over op een stillere, energiezuinige stand – ideaal als je 's avonds laat thuiskomt zonder het hele huis wakker te maken. Met functies als Autolock en Lock 'n' Go sluit de deur zich vanzelf, wat het dagelijkse gebruik net wat makkelijker maakt.

Ook handig is het logboek in de app, waarin je precies ziet wie het slot wanneer gebruikt heeft. Je kunt tijdelijke of permanente toegang verlenen aan anderen en accessoires toevoegen, zoals een keypad of sensor. De Auto-unlock-functie steekt daar wat ons betreft bovenuit: zodra je thuiskomt, gaat de deur vanzelf van het slot. Dat werkt verrassend precies: je moet echt vlak bij de deur staan voordat het systeem reageert, wat ongewenst ontgrendelen voorkomt. We zijn normaal wat sceptisch over zulke functies, maar tijdens de test werkte dit opvallend goed.

©Wesley Akkerman

Hoe bevalt-ie?

Tijdens onze test van vier weken gebruikten we het slot samen met de Nuki Keypad 2 – een accessoire dat echt iets toevoegt. Hiermee open je de deur via een pincode of je vingerafdruk. Het toetsenpaneel koppel je eenvoudig via de app aan het slot en werkt volledig lokaal, dus je hebt er geen internet voor nodig. Je kunt kiezen voor vaste of tijdelijke toegangscodes, en bij vertrek sluit je de deur met één druk op de knop. Zulke functies tillen het gebruiksgemak van een slim slot naar een hoger niveau.

Vooral de vingerafdrukscanner is een uitblinker. Binnen een paar seconden na het scannen gaat de deur open – snel, betrouwbaar en prettig in het dagelijks gebruik. Ook het invoeren van een pincode gaat vlot en zonder vertraging. Wat ons betreft is de Keypad 2 dan ook een waardevolle aanvulling op de Smart Lock Ultra. Het maakt toegang tot je huis eenvoudiger, sneller en intuïtiever. Met een simpele druk op de terugknop vergrendel je het slot weer, een functie die je via de app instelt.

Vergeleken met de bediening via de smartphone-app (die meerdere stappen vereist) is dit een stuk sneller en minder omslachtig. Hoewel de Auto-unlock op basis van locatie verrassend goed werkt, kiezen we zelf liever voor handmatige controle, om fouten uit te sluiten. En wat ons betreft blijft een fysieke sleutel onmisbaar als ultieme back-up. De Ultra levert drie sleutels mee, zodat je altijd binnenkomt, ook als de techniek je een keer in de steek laat. Dat vinden we geen luxe, maar een absolute vereiste bij slimme sloten.

©Wesley Akkerman

Nuki Smart Lock kopen?

De Nuki Smart Lock Ultra biedt een hoogwaardige en complete oplossing voor wie afscheid wil nemen van traditionele sleutels. Met een stille, vlot werkende motor, ingebouwde wifi en ondersteuning voor het nieuwe Matter-protocol, positioneert dit slimme slot zich overtuigend in het topsegment. De bijgeleverde SKG***-cilinder speelt daarbij een (ja ja) sleutelrol: die verhoogt niet alleen de veiligheid, maar zorgt er ook voor dat je altijd kunt terugvallen op een fysieke sleutel. Dankzij deze doordachte combinatie voelt de hogere prijs volledig gerechtvaardigd.

Na installatie blijkt de Smart Lock Ultra een bijzonder betrouwbaar en krachtig systeem, al mogen de montage-instructies wel iets duidelijker. De app biedt een uitgebreide set functies en het slot reageert snel en nauwkeurig. Ontgrendelen via de app vergt soms een extra handeling, maar wie kiest voor het optionele Keypad 2, opent en sluit de deur met één druk op de knop. Kleine kanttekeningen daargelaten, is dit slimme slot een uitstekende keuze voor wie zoekt naar een stil, geavanceerd en allesomvattend systeem dat jarenlang meegaat.

▼ Volgende artikel
Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het
© Tashatuvango
Huis

Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het

Je kunt via WhatsApp berichten dicteren, dan worden je woorden omgezet naar getypte tekst, maar je kunt ook spraakberichten versturen. Ontvang je zo’n spraakbericht, dan is het nu zelfs mogelijk om de boodschap door WhatsApp te laten uitschrijven.

In drie stappen vertellen we je hoe je spraakberichten om kunt zetten in tekst:

  • Spraakbericht inspreken
  • Transcriptie aanzetten
  • Spraakberichten omzetten naar tekst

Dit moet je weten: Van vinkjes tot vervaldatum: WhatsApp-hacks voor dagelijks gebruik

Stap 1: Spraakberichten versturen

Om audioberichten te versturen, open je een chat en houd je de microfoonknop rechtsonder ingedrukt. Spreek dan je boodschap in en laat de microfoonknop los om het gesproken bericht te versturen. Verander je van idee, dan veeg je tijdens de opname naar links om de opname te verwijderen, of je tikt op het prullenbakje.

Het is ook mogelijk om zelfvernietigende audioberichten te versturen. Zo’n bericht kan de ontvanger slechts één keer openen. Daarna wordt dit bericht automatisch uit de chat verwijderd. Opnieuw ga je naar de chat waar je het audiobericht wilt verzenden. Houd de microfoonknop ingedrukt en veeg omhoog om handsfree op te nemen. Rechtsboven de verzendknop staat het cijfer 1. Als je hierop tikt, activeer je de automatisch verdwijnende functie. Daarna neem je het gesprek op en tik je op Verzenden.

Zie je het cijfer 1 boven de verzendknop, dan weet je dat het een zelfvernietigend bericht is.

Vergaderingen, interviews, colleges , ...

Voor het opnemen van gesprekken is een voicerecorder uitermate geschikt

Stap 2: Transcriptiefunctie instellen

Sinds eind 2024 is de mogelijkheid om automatisch transcripties te maken van zo’n spraakbericht. Stel dat je in een lawaaierige omgeving zo’n spraakbericht ontvangt, dan kun je door de transcriptie de boodschap lezen in plaats van deze te beluisteren. Je moet die functie nog wel activeren. Open WhatsApp en ga naar de instellingen door op het tandwielpictogram te tikken. In het menu Instellingen open je Chats en dan kun je Transcripten van spraakberichten aanzetten. Op dezelfde plek kun je een taal voor de transcriptie selecteren, waaronder het Nederlands.

Zet de transcriptiefunctie aan.

Stap 3: Spraakberichten omzetten in tekst

Wanneer je een spraakbericht ontvangt, dan houd je de vinger erop ingedrukt en kies je de optie Maak transcript. Dan moet je enkele seconden wachten, afhankelijk van de lengte van het bericht. Vervolgens verschijnt de transcriptie op je telefoon. Deze transcripties worden door je telefoon gegenereerd en niet door WhatsApp. De boodschap komt dus nooit op de servers van WhatsApp. Op die manier kan niemand van WhatsApp deze berichten lezen of horen. Bovendien blijft het mogelijk om het audiobericht nog te beluisteren.

Je kunt de transcriptie lezen terwijl je naar het audiobericht luistert.

Watch on YouTube