ID.nl logo
Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!
© PandaStockArt - stock.adobe.com
Mobiliteit

Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!

Een vakantie of verre reis levert vaak vele mooie herinneringen op. Met een reisdagboek houd je die levend. Een online dagboek maken is bovendien een aangenaam onderdeel van de reis zelf. Al tijdens je vakantie kun je al je avonturen delen met familie en vrienden. Het maakt je trip nog leuker.

In dit artikel laten we zien hoe je een online reisdagboek kunt bijhouden. Dit doen we met Polarsteps.

  • Account bij Polarsteps aanmaken
  • Privacyinstellingen naar wens instellen
  • Reis toevoegen
  • Steps met foto's en video's vastleggen
  • Reisverslag delen (tijdens de reis)
  • Album afdrukken

Wie weet heb je er nog wat aan! Zo kan ChatGPT helpen bij het plannen van vakantie

De tijd dat we kassabonnen en vliegtickets bewaarden en samen met de foto’s in een fotoalbum plakten, is voorbij. De foto’s en video’s die we heden ten dage tijdens een vakantie maken, zijn alleen vaak niet voldoende om de herinneringen echt levend te houden. Met een online reisdagboek leg je de ervaringen van de reis, zoals de geluiden en de kleuren, wel echt vast. Je kunt ook al je belevenissen direct met je familie en vrienden delen.

Met een online reisdagboek beleef je je reis opnieuw en deel je je avonturen.

Polarsteps biedt alles wat hiervoor nodig is. Deze app is gratis en vrij van advertenties. Alleen wanneer je ervoor kiest om je reisverhaal als ingebonden fotoboek thuisbezorgd te krijgen, ga je betalen.

Polarsteps is gratis te gebruiken, je betaalt alleen voor een ingebonden reisboek.

Nederlands succesverhaal Polarsteps is met drie Nederlandse en één Argentijnse oprichter en een hoofdkantoor in Amsterdam behoorlijk Nederlands. Het begon in 2015 als een hobbyproject. Inmiddels heeft Polarsteps volgens managing travel editor Matt Philips meer dan tien miljoen gebruikers. Die hebben met elkaar meer dan 43 miljard kilometers afgelegd en elk land ter wereld bezocht.

De belangrijkste inkomstenbron voor Polarsteps is volgens Philips de verkoop van de ingebonden reisboeken die je kunt laten afdrukken. Daarnaast krijgt het bedrijf een kleine vergoeding wanneer gebruikers via een link in een Polarsteps Travel Guide een hotel of restaurant boeken of kaartjes kopen voor een toeristische trekpleister. Hiervoor wordt samengewerkt met Tripadvisor.

Het hoofdkantoor van Polarsteps is gevestigd in Amsterdam (bron: Google Maps).

Account maken

Om met een reisdagboek te beginnen, download je de Polarsteps-app uit de appstore van de smartphone of tablet. Start de app en meld je aan. Je kunt via Creëer een nieuw account een account aanmaken bij Polarsteps, maar je kunt ook Inloggen met een bestaand Google of Facebook-account. Gebruik je een laptop of tablet, dan kun je dit ook regelen via de website www.polarsteps.com.

Polarsteps gaat natuurlijk om persoonlijke reisverhalen en ervaringen. Daarom wil de app dat je je profiel zo zorgvuldig en compleet mogelijk invult, denk aan je naam, woonplaats en een foto. Je afbeelding wordt ook gebruikt als je je reis deelt of als je een reis van een ander wilt volgen. Je kunt je gegevens en foto eventueel later toevoegen en natuurlijk ook altijd weer aanpassen.

Je logt in met een account dat je aanmaakt bij Polarsteps, of je gebruikt je Google- of Facebook-account.

Privacy

Belangrijk zijn verder de privacyinstellingen. Met Polarsteps kun je heel goed reisverhalen maken voor jezelf, maar het wordt leuker als je je vakanties en reizen deelt met anderen. Als je je account aanmaakt, kun je aangeven wie je mogen volgen. Dit kun je ook later nog aanpassen. Ga hiervoor naar Instellingen / Wie kan mij volgen. Je kunt kiezen tussen Iedereen en Alleen mensen die ik goedkeur. Bij de eerste optie kan iedereen die Polarsteps gebruikt, je reizen vinden en volgen. Bij de tweede optie kunnen anderen jou wel vinden als ze je zoeken, maar ze kunnen je reisverhalen en foto’s niet zien. Daarvoor moeten ze zich eerst aanmelden en van jou expliciet toestemming krijgen.

Daarnaast zijn er nog de Meldingen. Hier kun je instellen voor welke gebeurtenissen je een melding wilt ontvangen op je smartphone of tablet. Eigenlijk zijn alle opties handig, zet ze daarom allemaal aan. De optie Reisherinneringen is er voor je eigen vakanties. Met Nieuwe steps krijg je een notificatie als vrienden die je volgt een nieuwe stap publiceren.

Het is een slimme keuze om zelf te bepalen wie je reis mag volgen.

Reisdagboek beginnen

Je bent er nu klaar voor om je eerste reisdagboek te maken. Dit doe je door een reis aan je profiel toe te voegen. Klik in de app op + Voeg een reis toe / Handmatig. Je vult nu het profiel van de reis in. Stel de begin- en einddatum in. Weet je nog niet wanneer je reis klaar is, dan kun je de laatste Optioneel laten. Stel je een vakantie in de toekomst in, dan krijg je op de gegeven startdatum een melding van Polarsteps dat de reis gaat beginnen.

Geef je reis nu een naam en voeg een korte samenvatting toe. Dat laatste kan een toevoeging zijn, denk aan de namen van je reisgenoten of een doel dat je hebt met de reis. De samenvatting moet wel kort zijn; je hebt tachtig tekens inclusief spaties. De omslagfoto is de foto die achter de titel van je reis komt te staan en die ook alle volgers van je reis zien. Dit kan een foto zijn uit de standaardbibliotheek of een foto die je tijdens je reis maakt. Via Kies een omslagfoto pas je deze op elk moment eenvoudig aan.

Je kunt ook nog apart aangeven welke personen je reis mogen volgen. Zijn dat al je volgers? Dan laat je de instelling Wie kan deze reis zien? ongewijzigd. Wil je deze reis toch liever privé houden of openbaar zetten, dan kun je daarvoor kiezen.

Met een korte samenvatting vertel je meer over de reis die je maakt.

Op vakantie juist helemaal off grid?

Neem dan een papieren reisdagboek mee

Travel Tracker

Een ander belangrijk onderdeel binnen Polarsteps is de Travel Tracker. Hiermee houdt de app bij waar je precies bent op je reis. Om de impact hiervan op de batterijduur van je smartphone te beperken, gebruikt de app bij voorkeur wifi- en mobiele datanetwerken (4G/5G). De app is dan minder afhankelijk van het besturingssysteem en dat verbruikt minder energie.

Schakel de Travel Tracker in om je route mooi vast te laten leggen.

Reizigers met een Android-telefoon hebben meer opties voor de Travel Tracker dan vakantiegangers met een iPhone. Android-gebruikers kunnen kiezen uit drie niveaus waarop de Travel Tracker werkt. Bij Ultra Light en Gebalanceerd worden vooral gsm en wifi gebruikt om de route vast te leggen, de Hoge nauwkeurigheid gebruikt meer gps. De laatste belast de accu meer dan de andere twee opties. Gebalanceerd is in de meeste gevallen de verstandigste keuze en goed genoeg om een mooie weergave van de afgelegde route in het reisverhaal te kunnen opnemen. Kies Reis aanmaken om de trip toe te voegen.

Reizigers met een Android-telefoon kunnen kiezen uit drie niveaus van nauwkeurigheid.

Even niet tracken Voor een mooie vastlegging van de reisroute, laat je de Travel Tracker bij voorkeur de hele reis ingeschakeld. Wil je onderweg toch een keer iets doen zonder dat dit wordt vastgelegd in je reisdagboek? Open dan je reisdagboek in de app en ga naar Tripinstellingen. Schakel de Travel Tracker uit voor de tijd en de route die je niet wilt laten vastleggen.

De Travel Tracker kun je tijdelijk uitschakelen.

De reis begint!

Een reis bestaat bij Polarsteps uit steps. Elke step is een plaats en moment tijdens de reis die je zelf markeert en waar je tekst, foto’s of video’s aan toevoegt. Bij een lange reis kan elke avond in het hotel of op de camping een step zijn waarbij je op de hele dag terugkijkt. Je kunt ook voor meerdere momenten op een dag gaan.

Om de eerste stap toe te voegen, open je de reis in de app of de browser en klik je op Plaats je eerste step. De locatie wordt automatisch ingevuld, net als de tijd kun je deze altijd nog aanpassen. Geef de step een naam, voeg foto’s en video’s toe en typ dan bij Wat heb je meegemaakt? de belevenissen van die dag, of de plek die je in het reisverslag wilt opnemen. Is de step klaar, dan voeg je die via Publiceer toe aan het reisverslag en kun je deze delen met je volgers. Je kunt via Bewerk de step altijd nog aanpassen.

Elke step is een nieuwe stap in je reisverslag, voeg tekst, foto’s en video’s toe.

Op reis

De steps vormen samen met de route je reisdagboek. Elke step is duidelijk te zien op de routekaart. Klik op een step en je ziet meteen het verhaal en de beelden van die plek. De Travel Tracker maakt onderscheid tussen een route door de lucht en over land, maar ziet niet of jij in een auto rijdt, de trein neemt of lekker fietst. Dat is jammer, maar je kunt dit eenvoudig oplossen door elk bericht te beginnen met een aantal emoticons. Plaats bijvoorbeeld een auto of een fiets met daarachter de kilometers die je hebt gereisd. Met een zonnetje of een regenbui leg je het weer vast. Met een bergje met het aantal hoogtemeters kun je bijvoorbeeld laten zien welk avontuur je hebt beleefd. Als je elke dag dezelfde emoticons gebruikt, geeft dat een heel leuk effect en het is heel informatief.

Met emoticons geef je op een leuke manier meer informatie.

Naast een step direct publiceren, kun je ook kiezen voor de optie Opslaan als concept. Daarmee kun je deze later nog aanpassen en dan pas publiceren. Helaas werkt dit niet zo best, zo geeft ook Matt Philips van Polarsteps toe. Tekst toevoegen gaat wel, maar eerdere tekst wijzigen niet. Ben je een echte schrijver met veel tekst bij een step, schrijf dan eerst de tekst in Word of een andere editor en plak deze dan in één keer in Polarsteps.

Schrijf je epistel in een teksteditor en voeg het pas daarna aan de step toe.

Reisapps Reizen doen we graag en veel en er is dan ook een groot aanbod aan apps om het reizen leuker en gemakkelijker te maken. Een groot deel van die apps richt zich vooral op het boeken van een hotel of vliegticket of het vinden van de mooiste toeristische plaatsen. Apps om een reisdagboek te maken zijn er minder.

Alternatieven voor Polarsteps zijn FinePenguins en in mindere mate Wayzaway. Beide zijn minder uitgebreid en zeker minder populair. De kans dat vrienden het gebruiken om hun reisverhalen met jou te delen is veel kleiner dan bij Polarsteps. Ook is het de vraag of ze voor je reis apart een app willen installeren en zich willen registreren.

Je reis delen

Een leuke mogelijkheid van Polarsteps is het delen van je reisverslag. Dat doe je al tijdens de reis. Anderen zien dus waar je bent, lezen je tekst en zien de foto’s en video’s die je plaatst. Ze kunnen daar ook op reageren. Dat maakt het reizen nog leuker. Wie er allemaal kunnen reageren, hangt af van de keuze die je eerder maakte bij Wie kan mij volgen, en de eventuele instellingen per reis.

Het is vaak het handigst om te werken met volgers die je moet goedkeuren. Mensen met een Polarsteps-account kunnen jou dan een verzoek sturen om je te mogen volgen. Elk verzoek komt bij je binnen met een pop-up. Om te zien wie je volgers zijn en wie je zelf volgt, klik je bovenin de app op Volgers of Volgend. Je ziet dan de namen van al je volgers en of jij hen ook volgt. Als je een volger wilt verwijderen, klik je op de puntjes achteraan de regel en kies je vervolgens voor Verwijder volger.

Volg zelf en laat je volgen om het reizen met Polarsteps nog leuker te maken.

Volgen zonder account Wil je mensen zonder Polarsteps je reis ook laten volgen? Dat regel je door een geheime link te delen. Deze verstuur je eenvoudig via WhatsApp of e-mail. Om zo’n link te maken open je de Instellingen van je reis in Polarsteps. Onderaan bij Deel deze trip klik je op de opties voor de geheime link. Daarna verstuur je deze via Deel deze link. Dat kan via een van de apps die er staan. Of je kopieert via de knop rechts de link en plakt deze zelf in een app- of mailbericht. Gebruikers van de link kunnen geen reacties plaatsen, daarvoor moeten zij zelf een Polarsteps-account hebben.

Gebruik de geheime link om ook mensen zonder Polarsteps je reisverslag te laten volgen.

Tips onderweg

Ben je op reis en heb je behoefte aan tips? Ook die heeft Polarsteps in huis. Je vindt ze in de app via Guides. Er zijn gidsen voor heel veel steden en plaatsen. Elke gids bevat tips voor dingen te doen, te zien, plekken om te overnachten en te eten en te drinken. Al deze informatie is gratis. Polarsteps heeft enkele tientallen travel editors in dienst die reistips verzamelen en samenbrengen in de reisgidsen.

In Polarsteps vind je ook reisgidsen vol handige tips.

Nog geen idee waar je naartoe op reis wilt?

Snuffel tussen al deze reisgidsen om inspiratie op te doen

Reisboek afdrukken

Aan elke reis komt een eind, maar herinneringen zijn er voor altijd. Dat geldt nog meer wanneer je je reisverhaal laat omzetten in een fotoboek. Deze wordt afgedrukt op hoogwaardig papier en omvat al je teksten, routes en foto’s. Een fotoboek bestellen doe je het makkelijkst via de pc en de browser. Klik op Travel Books en selecteer de reis waarvan je het boek wilt maken.

Een echt boek van je reisverslag is een herinnering voor het leven.

Ga vervolgens naar Bekijk en bestel en wacht tot Polarsteps het boek heeft samengesteld. Klik altijd nog op Bewerk Travel Book en controleer of het boek naar wens is. Je kunt pagina’s verplaatsen, foto’s herschikken en ook de teksten aanpassen. Aan de optie om bijschriften bij foto’s te plaatsen, wordt volgens Polarsteps gewerkt. Bestel het boek als het helemaal naar wens is via Opslaan en genereren.

Controleer en bewerk altijd het reisboek voordat je het bestelt.

Reizen back-uppen Er zit geen limiet op het aantal reisdagverslagen bij Polarsteps en ook niet op hoelang deze voor je worden bewaard. Dat is een geruststellende gedachte. Om te voorkomen dat je toch ooit de reisverslagen kwijtraakt, raden we je aan om de gegevens na elke reis te downloaden.

Log via je computer in bij Polarsteps. Selecteer je account en kies Account settings / Download my data. Kies Start my archive en bevestig je identiteit door je wachtwoord in te voeren. Polarsteps verzamelt nu al je reisverslagen en stuurt je een mail met een downloadlink. In de back-up zitten alle media en teksten en een reeks begeleidende json-bestanden.

Maak een back-up van je reisverslagen door deze te downloaden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇