ID.nl logo
Zo virtualiseer je OS X
© PXimport
Huis

Zo virtualiseer je OS X

Een extra Mac heb je meestal niet voor het grijpen liggen. Soms wil je iets even testen zonder dat je je iMac of MacBook aanpast. Bijvoorbeeld om te kijken of al je software compatibel is met de volgende upgrade van OS X. Virtualiseer dan je Mac.

Apple maakt prachtige hardware en software. Veel mensen willen er daarom graag mee werken. Heb je al een Mac, dan kan het gebeuren dat je binnen jouw gezin niet de enige bent die het apparaat wilt gebruiken. Dan zou een 'extra Mac' best handig zijn. Of je wilt de Mac die je dagelijks gebruikt niet opofferen als proefkonijn voor wat experimenten. Of je wilt een tijdje met een Mac 'spelen' zonder aankoopverplichting.

Hoe gaan we dat doen? Want volgens Apple draait zijn software alleen op originele Apple-hardware, OS X laat zich niet zomaar even installeren op elke willekeurige andere pc. Virtualisatie is één van de mogelijkheden om OS X op niet-Apple hardware te installeren. We gebruiken hiervoor ESXi of, zoals ESXi officieel heet, de vSphere Hypervisor van VMware. Deze software is gratis en heeft als voordeel boven programma's voor desktopvirtualisatie zoals VMware Workstation, Hyper-V of VirtualBox dat de virtualisatiesoftware direct op de hardware draait. Er zit dus geen Windows of Linux 'onder', maar alleen de pure hardware. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om de software naar je hand te zetten én heb je meer rekenkracht per virtuele machine.

Deel 1

In dit artikel lees je hoe je een ESXi-server inricht en gebruikt in combinatie met de vSphere-client.

Is dit legaal?

De gebruikslicentie van OS X is zeer restrictief. Standaard staat Apple het gebruik van OS X anders dan op Apple-hardware niet toe. OS X installeren op een ESXi-server is dus niet toegestaan. Wel staat Apple het toe "twee of meer extra exemplaren van de Apple-software te installeren, te gebruiken en uit te voeren in omgevingen met een virtueel besturingssysteem op elke Mac-computer die u in eigendom of beheer hebt en waarop de Apple-software al is geïnstalleerd". Je mag OS X dus wel virtualiseren met VMware Fusion, Parallels Desktop of VirtualBox op OS X. Gebruik van OS X op een ESXi-server is zeker in een bedrijfsomgeving af te raden.

01 Boodschappenlijst

Om OS X te virtualiseren heb je een aantal zaken nodig. Allereerst een ESXi-server en een pc met daarop de vSphere Client of een ander programma waarmee je verbinding met de ESXi-server kunt maken. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je zo'n ESXi-server inricht en hoe je er bestanden naar overzet en virtuele machines maakt. Heb je dat artikel nog niet gelezen, doe dat dan eerst en werk dit proces van begin tot eind door.

Daarnaast heb je een SSH-client nodig. Windows ondersteunt standaard geen SSH, dus hiervoor moet een apart programma worden gedownload. De bekendste is PuTTY en die is nog gratis ook. Via deze url kom je op de downloadpagina van PuTTY terecht. Scrol naar het kopje Binaries en download het bestand putty.exe. Je hoeft PuTTY verder niet te installeren, zet het ergens op de pc en je kunt het straks meteen gebruiken.

©PXimport

01 PuTTY is een gratis SSH-client die verder geen installatie nodig heeft.

02 Installatieversie OS X

Daarnaast is natuurlijk een versie van OS X nodig, de besturingssoftware om in de virtuele machine te installeren. Dat is wat lastiger: OS X komt altijd met een Apple-pc, maar steeds vaker niet meer op een cd of dvd. Om OS X te installeren hebben we die echter wel nodig. En ook de exacte versie van OS X luistert vrij nauw, want er is een kleine wapenwedloop gaande tussen Apple (dat niet wil dat zijn software op niet-Apple-hardware wordt gebruikt) en de hobbyisten (die op verschillende internet-fora uitpluizen hoe dat juist toch kan). Dit betekent soms ook dat de meest recente versie van OS X nog niet werkt in de virtuele machine, maar dan werkt vaak wel de versie ervoor. Maar draait OS X eenmaal, dan laat het zich veelal wel prima updaten naar de laatste versie, als je die tenminste wilt gebruiken.

03 Een OSX-iso maken

Heb je geen installatie-dvd voor OS X El Capitan tot je beschikking, dan heb je voor deze stap óf zelf een Mac nodig óf iemand die een Mac heeft en jou wil helpen met deze stap.

Op een Mac kun je namelijk zelf een installatiebestand maken, bijvoorbeeld met de OS X El Capitan DVD Creator.app. Dit programma is gratis te downloaden via het InsanelyMac-forum. De download staat onderaan het bovenste bericht van deze forumdiscussie, onder een reeks screenshots en een filmpje met uitleg over de tool. Om het programma te downloaden, is het nodig een account aan te maken en daarmee in te loggen. Bewaar het programma op de Mac.

Ga dan naar de Apple App Store en klik op OS X El Capitan download. Je krijgt mogelijk de melding dat die al geïnstalleerd is, bevestig dat je toch wilt doorgaan. Wacht tot de download klaar is, maar breek de installatie af zodra die begint. Start dan de OS X El Capitan DVD Creator.app en sleep de OS X El Capitan-installatie naar het venster van de app. Kies dan a om de OS X Install DVD te maken. Wacht tot de OS X El Capitan DVD Creator.app meldt dat de iso op de desktop staat. Sluit dan de app. Op het bureaublad van OS X staat nu het bestand OS X 10.11 Install DVD.iso, dat je kunt gebruiken om OS X te installeren.

©PXimport

03 Heb je geen installatiebestand van OS X, dan kun je die met de OS X El Capitan DVD Creator.app alsnog maken.

04 ESXi Unlocker downloaden

Het laatste dat nodig is om OS X te installeren op de ESXi-server, kun je ook vinden op de InsanelyMac-website. Dit is namelijk de ESXi Unlocker. Download de laatste versie (momenteel is dat 2.08), tenzij aangegeven is dat voor de door jou gebruikte versie van OS X of ESXi een andere versie benodigd is. Gebruik Google of kijk via deze url op de forumpagina van InsanelyMac om de ESXi Unlocker te vinden. Opnieuw is inloggen met je InsanelyMac-account nodig om de software te downloaden. Bewaar de Unlocker op de pc en open die daarna met Windows Verkenner. Kies Alles uitpakken. Je bent nu klaar om echt te beginnen.

©PXimport

04 Het InsanelyMac-forum dankt veel van zijn populariteit aan de Unlocker van gebruiker Donk.

05 Uploaden naar ESXi

Start nu de vSphere Client en maak verbinding met de ESXi-server. Klik in de linkerkantlijn op het IP-adres van de ESXi-server en open het tabblad Configuration. Klik op Storage en daarna met de rechtermuisknop op de datastore1. Kies Browse datastore. Je ziet nu de opslaglocaties op de ESXi-server: de mappen van de virtuele machines, maar ook de map ISOs die we hier in stap 11 maakten. Klik op ISOs en wacht even tot je in het rechterdeel van het venster de submappen ziet. Klik op Create a new folder en maak in de map ISOs een nieuwe map genaamd OSX. Bevestig met OK. Open dan de map OSX en kies Upload files to this datastore / Upload file. Selecteer nu het iso-bestand van OS X en bevestig met Openen dat het naar de ESXi-server wordt gekopieerd. Om het straks iets makkelijker te maken, kun je het eerst nog een eenvoudigere naam geven, bijvoorbeeld osx10.11.iso.

Klik nu in de linkerkantlijn opnieuw op ISOs en maak een nieuwe submap aan met de naam ESXiUnlocker. Open die map en kies Upload files to this datastore / Upload folder. Selecteer dan de map waarin je de uitgepakte Unlocker hebt bewaard. Kies vervolgens Openen om deze map met alle bestanden en submappen naar de ESXi-server te uploaden.

©PXimport

05 Geef de OSX-iso eerst een eenvoudigere naam voor je deze naar de ESXi-server kopieert.

06 SSH toestaan

De volgende stap is het toestaan van SSH op de ESXi-server. Met SSH oftewel Secure Shell kun je een versleutelde verbinding openen met de ESXi-server en op de SSH-prompt opdrachten uitvoeren. We hebben SSH nodig om het Unlocker-script te draaien dat het mogelijk maakt de Apple-software op niet-Apple-hardware te gebruiken. Je kunt SSH activeren in de vSphere Client via Configuration / Security Profile / Services / Properties / SSH / Options en kies hier Start en stop with host / OK. Een andere manier is via de ESXi-server zelf. Druk op F2 voor Customize System/View logs. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Druk opnieuw op F2 en blader naar Troubleshooting options. Druk op Enter. Ga naar de regel Enable SSH en druk op Enter. Wacht even tot de optie is veranderd in Disable SSH als teken dat SSH nu ingeschakeld is. Druk op Esc om weer uit te loggen.

©PXimport

06 Schakel SSH in om op afstand op de server in te kunnen loggen.

07 Met SSH verbinden

Met SSH ingeschakeld, kun je via PuTTY een beveiligde, rechtstreekse verbinding met de ESXi-server maken. Hiervoor heb je het IP-adres van de ESXi-server nodig, dit kun je aflezen in de vSphere-client en op het scherm van de ESXi-server. Start nu PuTTY en typ in de regel bij Host Name (or IP address) het IP-adres van de ESXi-server. Controleer of eronder de connectie nog ingesteld staat op SSH, en klik dan op Open.

Je krijgt nu een melding dat de server waarmee je verbinding maakt, onbekend is. Dat klopt, klik op Ja om door te gaan. Je ziet dan een prompt. Vul bij Login as: de inlognaam voor de server in, veelal zal dit de root zijn. Druk dan op Enter. Typ vervolgens het wachtwoord en druk opnieuw op Enter. Je zit nu op de prompt van de ESXi-server. Je hebt succesvol de beveiligde verbinding tot stand gebracht.

©PXimport

07 Na de login kom je op de systeemprompt van de ESXi-server.

08 Unlocker-map openen

Nu moet je het Unlocker-script opzoeken. Hiervoor moet je eerst naar de datastore1 op de ESXi-server gaan. Dit doe je met het commando cd vmfs/volumes gevolgd door een druk op Enter. Met het commando ls vraag je de inhoud van deze map op en je ziet: de map datastore1 is hier aanwezig. Met het commando cd datastore1 opnieuw gevolgd door Enter open je die map. Voer opnieuw het commando ls uit en je ziet alle mappen in de datastore, waaronder de map met de iso's. Via het commando cd ISOs, daarna cd Unlocker en tot slot cd unlocker208 (telkens gevolgd door Enter), open je de map met de Unlocker-scripts. Met een ls gevolgd door Enter maak je de inhoud van de map zichtbaar.

©PXimport

08 Blader in de SSH-sessie naar de map met de unlocker-scripts.

09 Unlocker-scripts uitvoeren

Van de bestanden hier zijn er maar twee belangrijk voor de installatie op ESXi, namelijk esxi-install.sh, waarmee je de hardwarecontrole van OS X op ESXi deactiveert, en esxi-uninstall.sh waarmee je die hardwarecontrole later zo nodig weer inschakelt. Om de scripts te kunnen gebruiken, moet je de modus veranderen. Dit doe je met het commando chmod +x esxi-install.sh en eventueel chmod +x esxi-uninstall.sh. Beide gevolgd door Enter. Nu kun je het script starten. Dit doe je met het commando ./esxi-install.sh gevolgd door Enter. Dit gaat heel snel en het script eindigt met het verzoek "please now restart the server!".

Om de configuratiewijziging te voltooien, moet de server dus opnieuw opgestart worden. Dit kan met het commando reboot, maar beter is de SSH-sessie af te sluiten en terug te gaan naar de vSphere Client. Controleer of er nog virtuele machines actief zijn en zo ja, sluit die af. Klik met de rechtermuis op de server in het linkerdeel van het scherm en kies Reboot. Bevestig met Ja dat je weet dat de server niet in onderhoud is en typ nog een reden in het vak bij Reason to proceed en klik dan op OK voor de reboot. Wacht nu tot de server weer terug online is.

©PXimport

09 Nadat het script zijn werk heeft gedaan, moet de server nieuw worden opgestart.

10 Machine inrichten

Het eigenlijke werk is nu klaar. Wat nog resteert, is het aanmaken en inrichten van een virtuele machine. Dit verschilt niet van willekeurige welke andere virtuele machine die je al op de ESXi-server hebt ingericht. Klik op Create a new virtual machine en kies Custom / Next en geef de nieuw te maken virtuele machine een naam, bijvoorbeeld Mac OS X. Klik op Next, selecteer de Datastore.

Belangrijk is de stap met de Virtual Machine Version: selecteer hier Virtual Machine Version 10. Klik op Next en selecteer bij het besturingssysteem Other / Mac OS X 10.9 (64-bit). Selecteer bij Memory minimaal 2 GB, maar liefst 4 of meer. Laat alle overige opties ongewijzigd en sluit af via Finish. Klik nu met de rechtermuisknop op Mac OS X in de lijst met virtuele machines en kies Edit settings. Ga naar CD/DVD drive en kies Datastore ISO File. Klik op Browse en dubbelklik nu datastore1 / ISOs en open dan de map met het iso-bestand van OS X. Selecteer die en bevestig via Open. Zet nu boven in het scherm een vinkje bij Connect at power on en sluit dan de wizard via OK.

11 Installatie starten

Klik nu opnieuw op de virtuele machine in de linkerkantlijn van de ESXi-server en kies Open console. Klik dan op Power on om de virtuele machine te starten en de installatie van OS X zal automatisch beginnen. Opnieuw, dit verschilt niet van andere installaties in een virtuele machine. Klik in het venster en gebruik dan muis en toetsenbord als je de virtuele machine wilt bedienen, en sleep de muis het venster uit als je de computer of de ESXi-server wilt aansturen. Gebruik eventueel de toetscombinatie Ctrl+Alt om hetzelfde effect te bereiken.

Een lastig moment is het selecteren van de installatieschijf. In eerste instantie ziet de OSX-installatie alleen de OS X Installatie DVD. Kies dan Hulpprogramma's / Schijfhulpprogramma en selecteer de VMware Virtual Disk. Klik dan op Wis, geef de partitie een naam en bevestig met Wis. De virtuele harde schijf wordt nu ingedeeld en klaar gemaakt voor de verdere installatie van OS X. Als dit klaar is, klik je op Gereed en sluit je het Schijfhulpprogramma af. Terug in het installatiescherm kies je de harde schijf OSX en kies je voor Ga door om de installatie te vervolgen.

©PXimport

11 Zodra je de virtuele machine start, begint ook de installatie van OS X.

12 Klaar voor gebruik

Het laatste deel van de installatie bevat geen verrassingen meer. Log in met je Apple-ID op de virtuele OS X en selecteer alle instellingen zoals jij ze wilt hebben. Heb je een oudere versie van OS X geïnstalleerd, dan kun je via de App Store de upgrade naar El Capitan uitvoeren. Om het gebruik verder te vergemakkelijken en de prestaties van het systeem te optimaliseren kun je via VM / Guest / Install/Upgrade VMware-tools nog de VMware-drivers en verbeteringen uitvoeren. En daarmee is de virtualisatie van OS X op ESXi helemaal klaar. De virtuele Mac is klaar voor gebruik.

©PXimport

12 Zodra je bent ingelogd op de virtuele OS X is het weinig anders dan op een echte Mac.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: