ID.nl logo
Zo maak je een audiostation met een tablet
© PXimport
Huis

Zo maak je een audiostation met een tablet

Ben jij nog van plan te investeren in een cd-speler en een berg cd’s? Waarschijnlijk niet. Om dan tóch muziek op een mooie en makkelijke manier af te spelen, knutselen we zelf een compleet digitaal audiostation in elkaar. Duur? Nee, we gebruiken gewoon een (oude) tablet (zoals een iPad of Samsung Galaxy Tab) en een bluetooth-speaker.

In dit artikel laten we zien hoe je voor nog geen honderd euro een systeem maakt waarmee je eenvoudig muziek kunt afspelen met behulp van een console aan de muur. Wij gaan uit van de kinderkamer, hang je hem in de woonkamer voor eigen gebruik, dan kun je natuurlijk de ouderlijk-toezicht-functies achterwege laten. Onze criteria: het moet goedkoop zijn en gebruiksvriendelijk, zonder dat het niet om aan te horen is.

01 Tablet kopen

Het eerste dat je nodig hebt is uiteraard een tablet. Dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Als je een iPad aan de muur wilt hangen voor dit doel dan kan dat, maar wij vinden dat zonde van het geld. We zochten een tablet die bewust héél weinig kan. We hoeven er geen spelletjes op te spelen of video’s op te kijken, we willen er niet eens op surfen en e-mailen. Het enige dat onze tablet moet hebben, is een aanraakscherm, Android (of iOS uiteraard), bluetooth en een redelijk lange oplaadkabel (al kun je die ook zelf bestellen als die niet standaard is). We kwamen uit bij de Huawei T1 7.0, waarvoor we bij Mediamarkt precies 59 euro neertelden, inclusief verzendkosten. Een tablet die ons wist te verrassen, want naast Spotify (wat het audiosysteem van onze keuze is in deze basiscursus) werkte Netflix ook als een zonnetje. Er zijn echter genoeg goedkope tablets te vinden, dus houd de aanbiedingen goed in de gaten.

02 Bluetooth-luidspreker

De tweede aankoop die we voor ons audiostation deden, was een bluetooth-luidspreker. Je kunt uiteraard een Bose-speaker of een Sonos-systeem kopen en dan genieten van superieure geluidskwaliteit. Dat kost echter een klein fortuin, en is niet de opzet van dit idee. We tikten voor 15 euro een goedkope bluetooth-speaker bij de Action op de kop (en alleen maar omdat de luidspreker van een tientje die wij wilden tijdelijk was uitverkocht). Nu hebben we eerder dit jaar al eens getest dat dit niet de beste audiokwaliteit levert, maar voor dit doel is het prima. Daar zullen audiofielen anders over denken, maar voor de meeste mensen is een goedkope luidspreker echt meer dan voldoende voor in een slaapkamer, zeker voor in een kinderkamer.

©PXimport

Batterij of stroom?

Wat voor bluetooth-speaker je koopt is voor dit verhaal niet zo relevant. Wat wel belangrijk is om even te bedenken: koop je een draadloze luidspreker of eentje met een stekker? Qua geluid is een bluetooth-luidspreker natuurlijk altijd draadloos, maar qua stroom is het een ander verhaal. Heel dure luidsprekers kunnen soms dagen zonder opladen, de goedkopere modellen gaan uiteraard een stuk minder lang op een acculading mee. Wanneer je dan constant die luidspreker moet opladen, kan dat behoorlijk irritant worden (zeker als de kinderen hem regelmatig vergeten uit te zetten). Wij raden dus voor dit doel aan om een luidspreker te kopen die gewoon aan de stroom kan blijven hangen. Bij voorkeur schakelt hij zichzelf uit na een bepaalde periode van inactiviteit. Toegegeven, dat zijn nogal wat eisen voor een goedkoop apparaat, maar het is wel degelijk mogelijk.

©PXimport

03 Tablet configureren

We gaan in de rest van deze cursus uit van een Android-tablet, omdat we een iPad voor dit doel dus te duur vinden. Omdat we de tablet voor één heel specifiek doel gaan gebruiken, hoeven we niet heel erg veel te configureren. Wel moeten er natuurlijk wat basisstappen worden gezet. Het installatieproces is voor iedere tablet anders. Wat consistent is, is dat je gevraagd zult worden om in te loggen met je Google-account. Als je die niet hebt, moet je een Google-account aanmaken (tip: als je Gmail-gebruikt, heb je al een Google-account). Dit account heb je nodig om apps te bestellen in de Google Play Store. Er wordt gevraagd of je aan het account een betaalmethode hangt, maar de app van Spotify is gratis, dus is dat in dit geval niet nodig. Nadat je de basisstappen hebt doorlopen, open je de app Google Play. Zoek naar Spotify om deze app te installeren. Je hebt een Spotify-account nodig om die app te kunnen gebruiken. Je kunt zo’n account via de app aanmaken (gratis of betaald) of je kunt inloggen als je al zo’n account hebt. De basis van je audiostation is nu gereed.

04 Apps verbergen

Zelfs een goedkope tablet zit vol met mogelijkheden en apps. Dat is fantastisch, maar we hebben nu al die apps niet nodig. We willen maar één app: Spotify (dat kan natuurlijk ook een andere app zijn als je liever een andere audio-app gebruikt). Helaas is het zonder de tablet te rooten, niet mogelijk om bepaalde apps te verwijderen die door de fabrikant geïnstalleerd zijn. Je kunt ze echter wel allemaal in een mapje slepen en dat mapje naar een ander scherm slepen.

Je maakt een mapje aan door je vinger ingedrukt te houden op een app en deze te slepen naar een andere app. De twee apps vormen samen een map. Open eventueel die map en houd je vinger even op de mapnaam, zodat je die kunt aanpassen. Door nu lang op het mapje te drukken kun je deze een andere plek geven: sleep hem naar de rand van het scherm om een scherm op te schuiven. Laat het mapje los en het staat uit het zicht.

©PXimport

Spotify-account

In dit artikel gebruiken we Spotify als basis voor ons audiostation. Je kunt hiervoor prima gebruikmaken van een gratis Spotify-account. Je hebt dan echter wel te maken met reclame en andere beperkingen. Wanneer je een betaald account neemt en je bent van plan om meer dan één audiostation in huis te maken, dan raden we je aan om een familie-abonnement te nemen. Voor zo’n familie-abonnement betaal je 15 euro per maand. Een goede deal, want het is slechts 5 euro meer dan een gewoon Premium-account, en je kunt er in totaal zes sub-accounts mee aanmaken. Het is daarbij overigens wel de bedoeling dat alle gebruikers op hetzelfde adres wonen, Spotify staat niet toe dat je een dergelijk account deelt met je hele familie of vriendenkring.

©PXimport

05 Ouderlijk toezicht

Als het gaat om een audiostation voor een volwassene, dan zijn toegangsrestricties waarschijnlijk niet nodig. Maar wordt de tablet door een kind gebruikt, dan wil je waarschijnlijk niet dat hij of zij gaat internetten op een tablet die bedoeld is voor alleen muziek. In theorie kun je dit in Android eenvoudig reguleren, maar onze tablet beschikte over een oudere én uitgeklede versie van Android. Gelukkig zijn er genoeg apps die je gratis kunt downloaden waarmee je het gebruik van de app kunt reguleren. Kids Place (te vinden in Google Play) is daarvan een prima voorbeeld. Dat is een kwestie van downloaden, opstarten, pincode invoeren en vervolgens aangeven welke apps er gebruikt mogen worden. Iemand die de pincode niet heeft, kan de app niet afsluiten en heeft dus alleen maar toegang tot de content die in de Kids Place-app is gespecifieerd. Heerlijk eenvoudig, maar zeer doeltreffend.

06 Verbinden met luidspreker

Vervolgens moet de tablet nog worden gekoppeld aan de luidspreker. Zorg eerst dat bluetooth is ingeschakeld op de tablet (dat klinkt voor de hand liggend, maar de functie staat vaak standaard uit, en dan kun je lang zoeken waarom het niet werkt). Zorg ervoor dat je luidspreker helemaal is opgeladen, het kan zijn dat die met een halfvolle of lege acculading wordt geleverd. Schakel de luidspreker in, soms moet je door op een knop te drukken zorgen dat hij via bluetooth gevonden kan worden. Navigeer op de tablet naar Instellingen / Bluetooth om verbinding te maken met de luidspreker. Zodra je dit hebt gedaan zou het geluid direct via de luidspreker te horen moeten zijn. Vrijwel alle luidsprekers worden op deze manier gekoppeld, maar het loont de moeite om de handleiding even te raadplegen die bij het apparaat geleverd wordt als het niet lukt.

©PXimport

07 Tablet bevestigen

Tot slot wilden wij de tablet graag bevestigen aan een muur. Kinderen zijn nu eenmaal niet altijd heel voorzichtig en het was niet de bedoeling dat er met het apparaat rondgewandeld zou worden. Als je de tablet graag aan een muur wilt bevestigen, dan hoef je ook daar geen fortuin voor te investeren. Voor 15 euro koop je al een zeer degelijke universele muurhouder voor tablets (van 7 inch tot en met 12 inch). Wij hebben het nog goedkoper gedaan, en hebben de tablet gewoon aan de muur bevestigd met 3M Command Fotolijst-strips. Deze strips werken met behulp van extreem stevig klittenband. Je bevestigt één deel op je tablet, het andere deel aan de muur, en je drukt de twee delen vervolgens in elkaar. Je tablet valt met geen mogelijkheid naar beneden (als de muur vlak is uiteraard, spachtelputz werkt niet), maar indien nodig kun je de tablet wel gewoon van de muur trekken. Denk er wel aan om de tablet dicht genoeg bij het stopcontact te hangen om te voorkomen dat je hem telkens moet verwijderen voor het opladen.

©PXimport

Lokale muziek

Dat wij hebben gekozen voor Spotify in dit artikel, betekent natuurlijk niet dat jij hetzelfde moet doen. Je kunt ook een andere muziekdienst kiezen, of gewoon je eigen muziek op de tablet zetten! De tablet die wij kochten, had slechts 8 GB opslagcapaciteit en geen mogelijkheid tot uitbreiding via een (micro-)sd-kaartje. Voor ons was dat prima, want het drukte de prijs en we hadden geen opslag nodig. Wil jij liever je eigen muziekcollectie afspelen vanaf een sd-kaartje, dan loont het uiteraard de moeite om een tablet te kopen in een iets hogere prijsklasse. Aan de andere kant … een tablet met slechts 8 GB opslagcapaciteit biedt nog altijd ruimte voor meer dan 2000 nummers (en dan houden we al rekening met de ruimte die standaard-apps innemen).

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: