ID.nl logo
Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad
© PXimport
Huis

Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

Tegenwoordig verschijnt zo'n beetje ieder leeswerk ook in digitale vorm, zodat je niet meer naar de winkel hoeft voor de aanschaf van een krant of tijdschrift. Bij het installeren van de juiste apps ontpopt je iPad zich tot ideaal leesmaatje. Handig, want het scheelt je kastruimte en een hoop geld.

Papier is ouderwets, duur en milieuonvriendelijk. Niet voor niets grijpen steeds meer mensen naar hun tablet om artikelen te lezen. Uitgevers spelen op deze behoefte in door hun producten in digitale vorm uit te brengen. De voordelen zijn talrijk. Zo besparen consumenten bijvoorbeeld geld en bespaart de uitgever van een krant op druk- en bezorgkosten. Een digitaal krantenabonnement is daardoor doorgaans een stuk goedkoper. Bovendien zijn de artikelen op je iPad minder statisch. Bij de meeste apps kun je de tekst vergroten en daarnaast voegen sommige uitgevers ook extra content toe, zoals filmpjes en foto's.

©PXimport

Een digitaal krantenabonnement is, vergeleken met de papieren editie, meestal een stuk voordeliger.

E-reader vs. iPad

Een e-reader is een apparaat dat nagenoeg dezelfde leeservaring biedt als papier. Het E Ink-scherm weerkaatst zeer weinig licht en er is geen achtergrondverlichting aanwezig. Toch heeft een e-reader ook veel nadelen, waardoor veel mensen liever hun iPad als digitaal leesmaatje gebruiken. Een iPad is dankzij het grote aanbod apps veel handiger in gebruik. Daarnaast is het Apple-apparaat een stuk sneller en ook geschikt voor multimediale toepassingen. Nog een voordeel is dat een iPad, in tegenstelling tot de meeste e-readers, een kleurenscherm heeft, wat vooral bij tijdschriften en kranten een pluspunt is. En met het altijd genoemde nadeel van de vermoeide ogen valt het gelukkig wel mee.

Tijdschriften

Digitale winkels

In plaats van een ritje naar de plaatselijke sigarenwinkel, doe je een beroep op digitale winkels om tijdschriften aan te schaffen. In de App Store zijn hiervoor diverse toepassingen beschikbaar. MagZine is met ruim vierhonderd titels bijvoorbeeld een uitgebreide winkel met digitale tijdschriften. Volgens de makers zijn tijdschriften via dit kanaal tot wel veertig procent goedkoper. Onder meer bekende namen als Quest, Computer!Totaal, Vrij Nederland, Consumentengids en natuurlijk iPad Magazine zijn er te koop. Na de installatie bekijk je het aanbod door de virtuele kiosk te openen.

Je gebruikt de zoekfunctie om door categorieën te bladeren of een specifieke titel te vinden. Heb je eenmaal een leuk tijdschrift gevonden, dan bekijk je eerst een voorbeeldweergave. Meestal heb je toegang tot de inhoudsopgave. Handig, want zo weet je precies of er voldoende interessante artikelen beschikbaar zijn. MagZine verkoopt tegen gereduceerde tarieven overigens ook tijdschriftbundels.

©PXimport

Tijdschriften in de kiosk van MagZine zijn altijd goedkoper dan bij de plaatselijke sigarenwinkel.

In-app-aankopen

Wanneer je een digitale tijdschriftwinkel naar je iPad downloadt, kun je vanuit de app rechtstreeks magazines kopen. Het is hiervoor wel een voorwaarde dat je in-app-aankopen doet. Wellicht staat deze functie uitgeschakeld. Ga in dat geval achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en vul de toegangscode in. Zo nodig druk je op Schakel beperkingen in, waarna je nogmaals je toegangscode invoert. Activeer vervolgens de schakelaar achter Kopen vanuit apps. In het vervolg kun je vanuit de app magazines aanschaffen, waarbij het geld van je creditcard of tegoed wordt afgeschreven.

©PXimport

Digitale tijdschriftwinkels zijn alleen bruikbaar als je iPad in-app-aankopen toestaat.

MagWorld en Tijdschrift.nl

MagWorld en Tijdschrift.nl zijn net als MagZine digitale tijdschriftwinkels. Je vindt beide toepassingen in de App Store. MagWorld is het verkoopkanaal van winkelketen AKO. Voordat je door magazines kunt snuffelen, maak je eerst een account aan. Met zo'n 180 digitale titels is het aanbod van MagWorld een stuk beperkter in vergelijking met MagZine. Toch zijn de meeste grote namen wel beschikbaar. Fijn is dat AKO na aanmelding een magazine en losse artikelen gratis weggeeft.

AKO heeft zijn kiosk dankzij de uitgebreide categorieën overzichtelijk ingericht, zodat je gemakkelijk leuke titels over je favoriete onderwerp kunt vinden. De derde speler op het gebied van digitale magazines is Tijdschrift.nl. In deze mooi vormgegeven kiosk reken je losse nummers of abonnementen af met je iTunes-account. Net als bij MagZine en MagWorld zijn er veel populaire titels beschikbaar, waaronder Autoweek, Donald Duck, Panorama en Nieuwe Revu.

©PXimport

Met MagWorld koop en lees je tijdschriften op een iPad.

©PXimport

Binnen de app van Tijdschrift.nl blader je door het aanbod magazines.

Apple Kiosk

Apple heeft apps van tijdschriften (en kranten) verzameld in een kiosk. Open op je iPad maar eens de toepassing Kiosk en kies daarna voor Winkel. Bovenaan heb je toegang tot verschillende categorieën om bladen over interessante onderwerpen te ontdekken. Er zijn vooral veel Engelstalige uitgaven beschikbaar, al is er ook een aantal Nederlandse tijdschriften vertegenwoordigd. Nadat je een tijdschrift hebt geïnstalleerd, verschijnt deze titel vanzelf in de Kiosk-bibliotheek. Afhankelijk van het tijdschrift schaf je binnen de app een magazine aan.

©PXimport

In Kiosk zie je welke tijdschriften er allemaal voor de iPad beschikbaar zijn.

Eigen apps

De meeste tijdschriften brengen een eigen app uit waarmee je de digitale uitgave kunt lezen. Je spoort ze op via de toepassingen Kiosk of App Store. Gebruik de zoekfunctie om een specifieke titel te vinden. Je zult merken dat zo'n beetje ieder populair blad één of meerdere apps heeft ontwikkeld. Naast digitale versies van ieder nummer, voegen enkele bladenmakers ook extra content aan hun app toe. Deze ontwikkeling staat helaas nog in de kinderschoenen. De meeste uitgevers zetten hun tijdschrift namelijk één op één over naar de iPad, maar in tegenstelling tot papier is het op een tablet wel mogelijk om te verwijzen naar filmpjes, audiofragmenten en mooie foto's.

Gelukkig zijn er ook al uitgevers die de digitale versie wel afstemmen op de mogelijkheden van de iPad. De app van muziekblad Oor is daar een mooi voorbeeld van. Spotify-afspeellijsten en YouTube-filmpjes zijn aan artikelen toegevoegd, zodat lezers tijdens het lezen van een interview of cd-recensie dus meteen de bijbehorende muziek kunnen beluisteren. Verder biedt opinieweekblad Elsevier een prachtige app waar lezers bij artikelen begeleidend beeldmateriaal kunnen opvragen. Ook de app van ANWB iKampioen is in multimediaal opzicht een pareltje, maar helaas worden er al een tijdje geen nieuwe nummers meer toegevoegd.

©PXimport

Oor-lezers openen via de paperclip extra digitale content.

Apps van IDG

IDG heeft als uitgever van iPad Magazine de app Computer!Totaal Magazine ontwikkeld. Naast het gelijknamige computerblad, vind je hier digitale uitgaven van iPhone Magazine, iPad Magazine en (online) specials. Verder hebben ook het praktische computerblad Tips & Trucs en fotografieplatform Zoom.nl hun eigen apps.

Een van de voordelen van zo'n digitale uitgave is dat je minder betaalt dan voor de papieren versie. Een los nummer van iPhone Magazine kost 9,95 euro, terwijl je voor het digitale exemplaar 7,99 euro betaalt. Wanneer je een abonnement hebt op een IDG-titel, heb je zonder extra kosten toegang tot het digitale magazine. Je logt dan simpelweg in met je abonneenummer en postcode.

©PXimport

De digitale magazines van IDG vind je terug in de app Computer!Totaal Magazine.

Losse artikelen

Schaf je vaak een compleet tijdschrift aan omdat je één artikel interessant vindt? Zonde! Er zijn verschillende platformen die losse artikelen aanbieden waardoor je alleen voor het betreffende artikel hoeft te betalen. De prijs is meestal slechts een fractie van wat een tijdschrift normaal kost. Overigens hebben deze platformen vooralsnog geen apps uitgebracht. Gelukkig kom je met de browser Safari een heel eind. Surf maar eens naar www.myjour.com. Zodra je een account hebt aangemaakt, ontvang je gratis 25 credits om losse artikelen te openen.

Als Myjour bevalt, schaf je eventueel extra tegoed aan. Myjour biedt lezers de mogelijkheid om favoriete auteurs, titels en merken te volgen, zodat je nooit meer leuke artikelen mist. Soortgelijke initiatieven als Myjour zijn eLinea en Artikel Gemist. Naast de aanschaf van losse artikelen, kun je bij eLinea ook een abonnement nemen voor 9,99 euro per maand. Je hebt dan onbeperkt toegang tot alle artikelen. Nadat je je ingeschreven hebt, mag je twee dagen gratis rondkijken. Artikel Gemist laat je via een zoekopdracht artikelen opzoeken, waarna je voor het gewenste verhaal eenmalig afrekent.

©PXimport

Voor een los artikel lever je bij Myjour bijvoorbeeld zes credits in, dat is omgerekend 36 cent.

©PXimport

eLinea biedt voor een maandbedrag van 9,99 euro het zogeheten All You Can Read-abonnement aan.

Blendle

Via een groots media-offensief werd Blendle afgelopen voorjaar afgekondigd. Dit project, van onder andere gadgetspecialist Alexander Klöpping, biedt in een gelikte gebruikersomgeving losse artikelen van kranten en tijdschriften aan. Niets nieuws onder de zon, want de eerder besproken diensten Myjour, eLinea en Artikel Gemist verkopen ook losse artikelen van magazines. Maar naast deze functionaliteit is Blendle in feite ook een sociaal netwerk, want nadat je bent ingelogd met je Facebook-account zie je welke artikelen je vrienden hebben gelezen.

Verder kun je artikelen delen, reacties plaatsen en liken. Blendle is nog vers van de pers en om die reden is het aanbod momenteel nog vrij mager. Er zijn op het moment van schrijven 27 tijdschriften aanwezig, waaronder Nieuwe Revu, Quote en Viva. Artikelprijzen variëren van 10 tot 89 cent. Na aanmelding geeft Blendle je 2,50 euro artikeltegoed cadeau.

©PXimport

Veeg naar rechts om door voorgestelde artikelen te scrollen.

©PXimport

Je ziet precies welke artikelen andere leden onlangs hebben gelezen.

Kranten

Kranten-apps

Kranten-apps zijn hot! Uit cijfers van oplagecontroleur HOI blijkt dat steeds meer mensen een digitaal krantenabonnement afsluiten. Iedere krantentitel heeft z'n eigen app. Wel is het goed om te weten dat er van sommige kranten meerdere applicaties binnen de App Store in omloop zijn. Zo gebruikt De Telegraaf bijvoorbeeld verschillende apps. Een om het laatste nieuws te presenteren en een om zijn digitale krant te verkopen. De Telegraaf heeft zijn krant één op één naar de iPad overgeheveld. Om gemakkelijk de artikelen te kunnen lezen, is er een artikelweergave. Verder zijn er functies ingebouwd om teksten te vergroten en artikelen te delen via sociale netwerken. Wanneer je De Telegraaf-app op je toestel installeert, ontvang je de eerste krant gratis. Ook andere kranten proberen middels vindingrijke apps iPad-bezitters te bedienen.

Zo schotelt Volkskrant Select je om tien uur 's avonds tien interessante artikelen voor die de volgende ochtend in de krant staan. Door kranten aan de Kiosk-app van Apple te koppelen, staat de nieuwste editie iedere ochtend voor je klaar.

©PXimport

Iedere ochtend download je je favoriete krant naar het Apple-apparaat.

©PXimport

De Telegraaf heeft zijn krant leesvriendelijk gemaakt voor de iPad.

Krantenarchief

Telegraaf Archief is een leuke app wanneer je op zoek bent naar een gedateerd artikel. Sommige krantenartikelen uit het verleden zijn namelijk tijdloos, waardoor ze jaren later nog altijd relevant zijn. Verder is het interessant om te zien wat een krant over belangrijke gebeurtenissen heeft gepubliceerd, zoals de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de EK-zege van Nederland in 1988. In de toepassing zijn maar liefst veertigduizend volledige kranten verwerkt die sinds 1893 zijn uitgebracht. Gebruik de zoekfunctie of de tijdbalk om verhalen over een specifiek onderwerp te vinden.

©PXimport

In Telegraaf Archief heb je tegen betaling toegang tot alle kranten die tussen 1893 en een maand geleden zijn uitgebracht.

Gratis kranten

In Nederland verschijnt sinds kort nog maar één landelijk gratis dagblad, namelijk Metro. De gratis krant Sp!its is hier onlangs in opgegaan. Met name reizigers van het openbaar vervoer lezen deze krant om 's ochtends de tijd te doden. Is er onverhoopt nergens een krantje beschikbaar? Geen probleem, want je downloadt de nieuwste versie dagelijks gratis naar je iPad. In de App Store is helaas nergens een Nederlandse applicatie van Metro te vinden. De digitale winkel MagWorld biedt uitkomst, want via dit kanaal haal je iedere ochtend gratis het dagblad op.

©PXimport

De Metro is gratis beschikbaar via Ako's digitale winkel MagWorld.

Achtergrondverhalen

Veel mensen lezen een dagblad allang niet meer voor het laatste nieuws. In kwaliteitskranten verschijnen er ook regelmatig achtergrondverhalen. Wil je af en toe eens zo'n achtergrondverhaal lezen, dan staat het je vrij om het artikel los aan te schaffen. Het eerder besproken Blendle biedt bijvoorbeeld losse artikelen van de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en Trouw aan.

Een ander initiatief is The Post Online. Journalisten kunnen bij deze aanbieder hun eigen artikelen verkopen. Voor een maandbedrag van 2,69 euro volg je een journalist, waarna je toegang hebt tot al zijn/haar artikelen. Je vindt de app van The Post Online in de App Store. Nadat je je aangemeld hebt, mag je een dag lang gratis artikelen lezen. De Correspondent is een soortgelijk initiatief, alleen heeft deze aanbieder geen app uitgebracht voor de iPad. Wel lees je via Safari artikelen op De Correspondent. Een abonnement kost zestig euro per jaar.

©PXimport

Via The Post Online is het mogelijk om tegen betaling je favoriete journalisten te volgen.

E-books

Verschillende formaten

Op je iPad kun je met gemak duizenden e-books kwijt. Zeker op vakantie is dat handig, want het voorkomt dat je kilo's papier mee moet sjouwen. Bedenk wel dat de iPad wegens het spiegelende scherm niet echt geschikt is om buiten te gebruiken. Een e-reader is in dat geval prettiger leesbaar. Wanneer je graag binnen leest, voldoet je iPad echter prima. Er bestaat geen standaardmethode om digitale boeken naar je tablet over te hevelen, omdat er verschillende formaten op de markt zijn. Bovendien beschikken sommige e-books over een kopieerbeveiliging, waardoor het noodzakelijk is om de bestanden met een gebruikersaccount te openen. Er zijn in dat geval meerdere handelingen vereist. In dit deel laten we zien welke manieren er bestaan om e-books met je iPad te lezen.

iBooks

In de app iBooks is de digitale boekenwinkel van Apple gehuisvest. Dit is veruit de makkelijkste methode om vlot e-books op je iPad te krijgen. Download iBooks vanuit de App Store naar je toestel en snuffel rond door de catalogus. Het Nederlandse aanbod is behoorlijk uitgebreid. Je vindt er uiteraard nieuwe titels, maar ook bestsellers van enkele jaren geleden. Doe een beroep op de categorieën boven aan het scherm om het aanbod op onderwerp te sorteren.

Zo kun je een overzicht met bijvoorbeeld biografieën of kinderboeken opvragen. Wanneer je een leuke titel hebt gevonden, reken je af via je iTunes-account. De kaft van het boek verschijnt vervolgens op een virtuele boekenplank. Wanneer je twijfelt over een boek, is het mogelijk om er eerst een fragment van te lezen zodat je kunt bepalen of je het wilt aanschaffen. Zodra je eenmaal een digitaal boek hebt geopend, pas je gemakkelijk het lettertype en de puntgrootte aan. Verder kun je een markering toevoegen, zodat je altijd eenvoudig kunt zien waar je bent gebleven.

©PXimport

Vergeleken met papieren uitgaven, zijn boeken die je koopt via iBooks een paar euro goedkoper.

©PXimport

Gebruik de opties rechtsboven om de helderheid, het lettertype en de puntgrootte te wijzigen.

Adobe DRM

Veel Nederlandse boekenwinkels beschermen hun e-books nog altijd via de strenge DRM-beveiliging van Adobe, al wordt er tegenwoordig ook vaak een digitaal watermerk gebruikt. In het geval van Adobe DRM is er een gebruikersaccount aan de e-books gekoppeld, waardoor het zeer moeilijk is om de bestanden met andere personen uit te wisselen. Onder meer de winkels Bol.com, Bruna, AKO en eBook.nl hanteren deze werkwijze. Je hebt hiervoor dus een Adobe ID nodig.

©PXimport

Sommige e-books verlenen alleen toegang wanneer je een Adobe ID aan het bestand hebt gekoppeld.

Bluefire Reader

Om DRM-beveiligde boeken op je iPad te openen, heb je een extra app nodig. Bluefire Reader voldoet prima. Na het opstarten vraagt de app meteen naar je Adobe ID. Hiermee is de app gemachtigd om e-books te openen. Je kunt nu bij online boekenwinkels titels aanschaffen die met Adobe DRM zijn beveiligd. Nadat je het boek hebt afgerekend, download je het epub-bestand naar je computer. Het enige wat je nu nog moet doen, is het e-book kopiëren naar Bluefire Reader op je iPad. Hiervoor gebruik je iTunes. Start het programma op en sluit je iPad via een usb-kabel aan op het systeem. Open de inhoud van je iPad en navigeer naar het onderdeel Apps. Linksonder selecteer je Bluefire Reader, waarna je via Toevoegen het epub-bestand van het aangeschafte e-book selecteert. De inhoud van het digitale boek is nu op je iPad beschikbaar.

Sommige online boekenwinkels sturen per e-mail de gekochte e-books op. In dat geval volstaat het ook om de bijlage in Bluefire Reader te openen. Handig, want op die manier schaf je via de iPad rechtstreeks boeken aan. Je hebt tenslotte geen pc nodig om de bestanden vanuit iTunes naar het Apple-apparaat te kopiëren. Bluefire Reader is erg gebruiksvriendelijk en flexibel. Net als bij iBooks pas je de puntgrootte en helderheid naar eigen wens aan. Bovendien voeg je bladwijzers met aantekeningen toe. Een andere lees-app die DRM-beveiligde epub-bestanden kan openen, is txtr ebooks.

©PXimport

Zodra je een e-book hebt gekocht, kun je het epub-bestand downloaden.

©PXimport

Via een flinke omweg lukt het om DRM-beveiligde boeken op je iPad te openen.

Bol.com ebooks

Bol.com biedt een zeer gebruiksvriendelijke methode om e-books op je iPad te lezen. De digitale boeken die je bij deze aanbieder aanschaft, verschijnen automatisch in de app bol.com ebooks. Slim, want hierdoor hoef je de pub-bestanden niet meer handmatig te kopiëren. Open de app en vul de inloggegevens van je Adobe ID in. Wellicht komt de app je bekend voor. Deze applicatie is namelijk door de makers van Bluefire Reader ontwikkeld. Via Mijn aankopen log je in met je Bol.com-account. Je ziet aangeschafte e-books vanzelf op de boekenplank verschijnen. Druk op een omslag om de inhoud naar je iPad te downloaden.

©PXimport

Bol.com heeft een eigen app waarmee je aangeschafte e-books kunt downloaden.

Bruna Tablisto

Net als bol.com heeft ook boekenwinkel Bruna zijn eigen app. Je vindt deze toepassing in de App Store onder de naam Bruna Tablisto. Een pluspunt is dat je vanuit de gebruikersomgeving rechtstreeks boeken koopt, zonder dat je last hebt van allerlei veiligheidsmaatregelen. Overigens vind je in deze app niet alleen e-books, want ook digitale kranten en tijdschriften zijn volop beschikbaar. Verder vind je in de Brievenbus ook wat gratis leesvoer. Nadat je Bruna Tablisto hebt geïnstalleerd, maak je een account aan. Snuffel rustig rond in de catalogus en beslis dan welke digitale bestanden je wilt aanschaffen.

©PXimport

In de digitale winkel van Bruna vind je een breed aanbod aan boeken, tijdschriften en dagbladen.

▼ Volgende artikel
Review LG OLED EVO 65G56LS – Opnieuw de grens verlegd
Huis

Review LG OLED EVO 65G56LS – Opnieuw de grens verlegd

LG blijft verbetert de oled-techniek nog veel verder en dat werpt dit jaar eindelijk zijn vruchten af. De LG OLED EVO 65G56LS is uitgerust met een nieuw type oled-paneel dat aanzienlijk meer piekhelderheid en kleurbereik levert. Daarnaast heeft LG webOS 25 uitgerust met een aantal AI-functies die het gebruiksgemak moeten verbeteren.

Fantastisch
Conclusie

LG toont met de G5 dat er nog flink wat vooruitgang geboekt kan worden in oled-technologie. Perfect is deze tv echter nog niet, vooral in heel donkere beelden moet LG de software nog aanpassen om ruis en zichtbare gradaties te vermijden.  De LG OLED EVO 65G56LS haalt uit het nieuwe oled-paneel echter wel een indrukwekkende piekhelderheid, en erg ruim kleurvolume. We durven bijna zover gaan om te zeggen dat hij de klassieke zwakke punten van oled elimineert. Samen met de uitstekende kalibratie geniet je zo in Filmmaker Mode van bijna referentie beeldkwaliteit. De ingebouwde luidsprekers leveren een aangename klank, wel jammer dat LG DTS-ondersteuning geschrapt heeft. De nieuwe AI-features in webOS 25 moeten duidelijk nog verder rijpen, voorlopig leveren ze geen meerwaarde, maar webOS blijft wel erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe afstandsbediening sluit aan bij de moderne trend met minder toetsen. Gamers tot slot vinden op de G5 alles wat ze maar kunnen wensen. Dit is een topmodel, met een bijhorend prijskaartje, maar hij is het zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Alpha11-processor met uitstekende beeldverwerking
  • Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Goede kijkhoek en anti-reflectie
  • WebOS 25, met vijf jaar lang nieuwe versies
  • Advertenties op het Home-scherm
  • Geen ondersteuning voor HDR10+ en DTS
  • Voorlopig weinig meerwaarde met AI

 

LG OLED EVO 65G56LS (2025)

  • Adviesprijs: 3,299 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 165 Hz W-OLED-tv
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x usb, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Wifi 6 (802.11ax), ethernet, Bluetooth 5.3, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, webOS 25, AirPlay 2, Google Cast, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 11 gen2 processor
  • Afmetingen: 1.441 x 910 x 263 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 26,6 kg (incl. voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 85 kWh (E) / HDR 222 kWh (G) 

De nieuwe G-serie van LG is verkrijgbaar in twee versies. Een met een centrale voet in doos zoals ons testmodel, te herkennen aan de letters ‘LS’ achteraan en een model met een meegeleverde wandbeugel, die modellen hebben de letters ‘LW’ achteraan. De G-reeks mikt nog steeds in eerste instantie op wandmontage. Het toestel zelf is 24mm diep, dat lijkt misschien veel, maar die dikte heeft het wel over het hele oppervlak. Er is geen behuizing voor elektronica die verder uitsteekt. De rand is afgewerkt met een zilverkleurige strip, en dat geeft deze tv van opzij bekeken echt een premium look. De wandbeugel is verstelbaar, je kunt het toestel beperkt links en rechts draaien. De voet kun je monteren in twee posities, hoog en laag, in de hoge positie is er ruim plaats voor een soundbar. Het moet gezegd ook op een tv-meubel ziet hij er prima uit, wandmontage is zeker geen verplichting. 

Aansluitingen

De selectie aansluitingen die LG gebruikt is al enige tijd onveranderd gebleven, maar is dan ook erg goed. Met vier hdmi-poorten die allemaal de maximale hdmi 2.1-bandbreedte (48Gbps) leveren, zitten gamers in ieder geval gebeiteld. Verdere gamingfuncties zijn ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync). PC-gamers kunnen zelfs tot 4K165 gaan, dat is een duidelijke upgrade ten opzichte van vorig jaar. Input-lag is altijd een sterk punt geweest bij LG, dat is dit jaar niet anders, in 4K60 meten we 10,5ms, in 2K120 zelfs maar 5,5ms. Op poort 2 kan je ARC/eARC gebruiken, gamers die een soundbar willen aansluiten, houden nog steeds drie volwaardige HDMI-poorten over. 

Wil je de opstelling zo netjes mogelijk houden, altijd mooi bij een premium tv, dan kun je de bijgeleverde IR-blaster gebruiken om brontoestellen te besturen met de LG-afstandsbediening, ook als die apparaten bijvoorbeeld in een kast staan. De G5 ondersteunt het WiSA-protocol (Wireless Speaker and Audio Association), maar is beperkt tot 2.1-configuraties. Daarmee is jammer genoeg geen draadloze surroundopstelling mogelijk. Alle kabels kun je via twee clips en twee verzonken kanalen wegleiden naar de voet. 

Nieuw oled-paneel, nieuw record

Nieuwe ontwikkeling op vlak van oled-technologie zijn niet uitzonderlijk. Twee jaar geleden introduceerde LG bijvoorbeeld oled-panelen met een laag microlenzen die voor een mooie verbetering in helderheid zorgden. Die microlenzen zijn op de G5 echter niet meer aanwezig. In ruil gebruikt dit model een gloednieuw paneel dat een andere opbouw van de oled-materialen gebruikt. Onder de naam OLED evo Met Brightness Booster Ultimate belooft de G5 hogere piekhelderheid en een breder kleurbereik. En dat blijken geen loze beloftes. Op het 10%-venster haalt de G5 2409 nits, en op een volledig wit beeld zelfs 356 nits. 

Lees ook: Zo testen we televisies

Dat alles gemeten in de uitstekend gekalibreerde HDR Filmmaker mode. Ter verduidelijking, dat is een 50 procent verbetering tegenover de G4 van vorig jaar, en voldoende om de kop van het oled-peloton aan te voeren. Vooral de verbetering op het volledig wit veld is impressionant. Daardoor moet de G5 nu de helderheid veel minder laten dalen als het beeld veel wit bevat, iets wat op vorige generaties nog merkbaar was. Ook het kleurbereik is weer groter geworden, en met 99,9% P3 is de G5 perfect uitgerust voor prachtige HDR-beelden. Het paneel had een uitstekende uniformiteit en weert zeer goed reflecties. De kijkhoek is prima.

De Filmmaker Mode is er voor wie minimale beeldverwerking wil, en de mooiste beelden getrouw aan de intentie. In SDR laat dat prachtige resultaten zien, maar de echte pracht van de G5 komt tevoorschijn bij HDR-beelden. Ook hier is de kalibratie nagenoeg perfect met enorm veel witdetail, intense kleuren, en dankzij de hoge piekhelderheid tintelende lichtaccenten. Kleuren worden goed bewaard als ze zeer helder zijn, dat dankt de tv aan het nieuwe paneel. Enkel in de donkerste beelden laat de G5 wat steken vallen. Er is veel schaduwdetail, maar in sommige beelden merken we veel ruis die het beeld ruw maakt en detail verbergt. In een ander geval was er wat blokvorming en bandvorming zichtbaar. We hopen dat LG nog wat aan de software kan sleutelen. 

Prima beeldverwerking

De Alpha11 beeldprocessor is aan zijn tweede generatie toe, maar nieuwe features lijken er niet te zijn. De upscaling en ruisonderdrukking zijn erg goed. In deinterlacing van 1080i-beeld merkten we op een testpatroon opnieuw een foutje waardoor kamvorming zichtbaar was, al bleek dat bij de meeste content niet tot problemen te leiden. Kleurstroken in zachte gradiënten elimineer je met de Vloeiende Gradatie-instelling, maar activeer die enkel als je het echt nodig acht, en dan alleen in de laagste stand. In een van onze testclips veegde die instelling ook wolken uit de lucht. Ook de dynamische tonemapping waar we gebruikelijk erg tevreden over zijn, laat je op dit model beter uit inactief.

Die maakte het beeld te helder, waardoor het aan contrast en impact verliest. Bovendien levert de G5 ook zonder dynamische tonemapping knap beeld. Goede punten waren er voor de bewegingsscherpte. Het oled-paneel laat nauwelijks of geen dubbele rand optekenen rond bewegende voorwerpen. Wie in 24Hz-filmmateriaal te veel last heeft van judder bij snelle camerabewegingen, activeert best TruMotion, bijvoorbeeld in ‘Cinematografische Beweging’ als je minimale invloed wenst. Maar ook hogere instellingen leverden goede resultaten, en de G5 toonde erg weinig beeldfouten zelfs met TruMotion in de Vloeiend-stand. 

Geen DTS-ondersteuning meer

Het is jammer, maar de G5 ondersteunt alleen nog maar Dolby Atmos, geen DTS meer. Vooral voor mensen met een uitgebreide bibliotheek Blu-ray schijven is dat een tegenvaller. Streaming gebruikt overwegend Dolby Atmos, dus daar weegt dat gebrek minder. De 60 Watt 4.2 kanaalsoplossing leek ons onveranderd. De klank is goed gebalanceerd, met een warm karakter en duidelijke baslijn. Zelfs surround is goed hoorbaar. Voor veel mensen zal dit volstaan, maar voor echte bioscoop audio zal een soundbar toch vereist zijn. Nieuw dit jaar is de Personal Sound Wizard. Die laat je een aantal keer in groepen van vier fragmenten horen met verschillende geluidsinstellingen, jij duidt aan wat je het best vindt klinken. Na de test bepaalt de processor op basis van je keuzes je geprefereerde klankinstellingen. Iets gelijkaardig bestond vorig jaar al voor beeld, maar we vinden dat je daar beter voor Filmmaker Mode of Cinema beeldmode kiest. Bij audio mogen persoonlijke voorkeuren wat meer doorwegen. 

WebOS 25, AI als persoonlijk hulpje

Kunstmatige intelligentie moet de nieuwe troef zijn van webOS 25, maar al deze nieuwe functies bleken niet te werken in het Nederlands. Voice ID, waarbij de tv je herkent op basis van je stem is nog niet beschikbaar in Nederlands. Maar ook andere functies, zoals de AI Chatbot die je moet helpen bij eenvoudige vragen zoals het aanpassen van beeldkwaliteit of aanbevelingen geven voor content, leek zelden te weten wat hij met onze vragen moest doen. LG kondigde ook generatieve kunst aan die je kan gebruiken in de screensaver, maar ook dit was nog niet beschikbaar. Nu missen we die AI-functies wel niet, de G5 is zo ook gebruiksvriendelijk, maar we hopen toch dat dit via software updates verbeterd wordt. 

In dit overzichtsartikel vind je alle informatie over webOS. WebOS 25 is van uitzicht niet echt veranderd op wat details na. Zo kan je live tv en HDMI-ingangen nu als tegels toevoegen in de rij met apps op het Home-scherm. Apps en Quick Cards die je niet gebruikt, kan je verbergen. Het app-aanbod is erg ruim en de G5 ondersteunt Airplay2 en Google Cast. LG toont helaas reclame op het Home-scherm en in de screensaver, lees in dit artikel hoe je reclame verwijdert.

De ‘Magic Remote’ heeft een nieuw ontwerp gekregen. Een rechthoekige vorm met afgeronde hoeken, en vooral minder toetsen. Weg zijn de cijfer- en kleurtoetsen, de volume- en kanaaltoetsen zijn nu kanteltoetsen. De mute-toets is verdwenen, muten doe je door de volume knop lang naar beneden te duwen. De ingangen-toets is vervangen door een Home Hub-toets, maar wanneer je die lang indrukt, toont de tv de ingangen. De aanwijsfunctie is gebleven, je kan de cursor op het scherm besturen door de afstandsbediening te bewegen. De afstandsbediening oogt moderner, en het gebruiksgemak is prima, maar we zouden hem niet beter noemen dan de oude versie. 

Conclusie

LG toont met de G5 dat er nog flink wat vooruitgang geboekt kan worden in oled-technologie. Perfect is deze tv echter nog niet, vooral in heel donkere beelden moet LG de software nog aanpassen om ruis en zichtbare gradaties te vermijden.  De OLED65G56LS haalt uit het nieuwe oled-paneel echter wel een indrukwekkende piekhelderheid, en erg ruim kleurvolume. We durven bijna zover gaan om te zeggen dat hij de klassieke zwakke punten van oled elimineert. Samen met de uitstekende kalibratie geniet je zo in Filmmaker Mode van bijna referentie beeldkwaliteit.

De ingebouwde luidsprekers leveren een aangename klank, wel jammer dat LG DTS-ondersteuning geschrapt heeft. De nieuwe AI-features in webOS 25 moeten duidelijk nog verder rijpen, voorlopig leveren ze geen meerwaarde, maar webOS blijft wel erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe afstandsbediening sluit aan bij de moderne trend met minder toetsen. Gamers tot slot vinden op de G5 alles wat ze maar kunnen wensen. Dit is een topmodel, met een bijhorend prijskaartje, maar hij is het zeker waard.

▼ Volgende artikel
Tekst kopiëren en plakken? Zo krijg je toegang tot het klembord op Android
Huis

Tekst kopiëren en plakken? Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook Android heeft – net als Windows – een klembord. Daarmee kun je gemakkelijk tekst kopiëren van de ene app naar de andere. Maar hoe open je dat klembord eigenlijk? En waar vind je wat erop staat? Je leest het in dit artikel!

Wat gaan we doen?

In dit artikel leggen we uit hoe kopiëren en plakken in Android precies werkt. Dat geldt voor zowel Android-smartphones en Android-tablets.

  • Zo werkt kopiëren, knippen en plakken
  • Knippen en plakken vanuit toetsenbord
  • Verbeteringen dankzij Android 13

Wil je meer weten over de veiligheid van Android? Lees dan het artikel Alles wat je moet weten over Android-beveiliging

Tekst of afbeeldingen kopiëren en plakken: het is een van de basisfuncties van elk besturingssysteem. Ook Android ondersteunt dit natuurlijk. Je kunt iets kopiëren in de ene app en het vervolgens plakken in een andere. Maar het Android-klembord kan meer dan alleen dat. Alles wat je kopieert, wordt daar namelijk tijdelijk opgeslagen. Handig als je per ongeluk iets hebt weggehaald, iets wilt terugvinden of gewoon even wilt kijken wat je allemaal hebt gekopieerd.

Let wel: hoe je precies bij het klembord komt, hangt af van je toestel en de Android-versie die je gebruikt. Zo hebben merken als Samsung en LG hun eigen klembordfunctie ingebouwd. Andere toestellen vereisen meestal een specifieke toetsenbord-app om het klembord te kunnen openen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet met zo’n toetsenbord-app.

Klembord binnen toetsenbord-apps

Om toegang te krijgen tot het klembord, heb je een toetsenbord-app nodig die die functie ondersteunt. Populaire keuzes zijn Gboard van Google en SwiftKey van Microsoft. Beide bieden vergelijkbare klembordfuncties, dus je kunt zelf kiezen welke je het prettigst vindt. Download en installeer de app, en stel deze daarna in als je standaard toetsenbord.

©PXimport

Met een ander toetsenbord in Android heb je meer mogelijkheden.

Dat instellen doe je via het instellingenmenu van je Android-telefoon. Gebruik het zoekveld bovenin het scherm en typ 'toetsenbord'. Je krijgt dan een lijst met resultaten. Kies de optie waarmee je het standaard toetsenbord kunt wijzigen en tik daarop.

Kies vervolgens de toetsenbord-app die je net hebt geïnstalleerd, zoals Gboard of SwiftKey. Let op: de vormgeving van de instellingen kan per toestel verschillen. Gebruik je liever een andere toetsenbord-app met klembordfunctie? Geen probleem – zolang je maar de juiste app selecteert bij het instellen.

Tekst kopiëren en plakken

Het klembord werkt meestal alleen met tekst. Wil je iets kopiëren naar een andere app? Selecteer dan een stuk tekst en kopieer het. Open bijvoorbeeld WhatsApp, ga naar een chat en houd het tekstveld even ingedrukt om de tekst direct te plakken. Soms zie je ook een klembordsymbooltje verschijnen, net boven het toetsenbord en onder het tekstveld. Tik daarop om het volledige klembord te openen.

Zie je dat symbooltje niet meteen? Dan krijg je waarschijnlijk eerst de suggestie om alleen de laatst gekopieerde tekst te plakken. Tik in dat geval op het witte rondje met het pijltje naar rechts – zo krijg je alle opties te zien.

Onder het kopje Recent zie je een lijstje met wat je als laatste hebt gekopieerd. Tik op een item om het direct in het tekstveld te plakken. Let wel: deze lijst wordt na een tijdje automatisch geleegd. Gebruik je vaak dezelfde tekst? Dan kun je die vastpinnen, zodat hij bewaard blijft. Zowel Gboard als SwiftKey ondersteunen deze functie: houd het item ingedrukt en kies voor Vastpinnen.

Klembord sinds Android 13

Sinds Android 13 is het klembord flink verbeterd. De basis is nog steeds hetzelfde: je kopieert tekst of een afbeelding in de ene app en plakt die in een andere. Maar de manier waarop je het klembord gebruikt, is een stuk handiger en overzichtelijker geworden. Dat maakt het werken met meerdere fragmenten tegelijk een stuk efficiënter.

Een van de grootste vernieuwingen is dat je nu meerdere items kunt bewaren – zowel tekst als afbeeldingen. Alles wat je kopieert, verschijnt in een nieuw klembordpaneel. Je opent dat paneel via het meldingscentrum of door een tekstveld lang ingedrukt te houden. Daar kun je door je gekopieerde items bladeren, kiezen wat je wilt plakken, en dingen die je niet meer nodig hebt, direct verwijderen. Je kunt zelfs een tekstfragment nog aanpassen voordat je het plakt.

Het klembordpaneel dat in Android 13 zijn intrede heeft gemaakt.

Met de komst van Android 13 werden er ook meteen een aantal nieuwe privacyfuncties voor het klembord geïntroduceerd. In eerdere versies konden apps op de achtergrond soms ongemerkt meelezen wat je had gekopieerd – met alle risico’s van dien. Nu heb je als gebruiker veel meer controle. Zo is er een nieuwe toestemmingsvraag voor klembordtoegang én krijg je een melding als een app probeert mee te kijken. Een stuk veiliger dus.