Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad

Smartphone & tablet

Geplaatst: 8 oktober 2014 - 05:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:05

Redactie

Tegenwoordig verschijnt zo'n beetje ieder leeswerk ook in digitale vorm, zodat je niet meer naar de winkel hoeft voor de aanschaf van een krant of tijdschrift. Bij het installeren van de juiste apps ontpopt je iPad zich tot ideaal leesmaatje. Handig, want het scheelt je kastruimte en een hoop geld.

Papier is ouderwets, duur en milieuonvriendelijk. Niet voor niets grijpen steeds meer mensen naar hun tablet om artikelen te lezen. Uitgevers spelen op deze behoefte in door hun producten in digitale vorm uit te brengen. De voordelen zijn talrijk. Zo besparen consumenten bijvoorbeeld geld en bespaart de uitgever van een krant op druk- en bezorgkosten. Een digitaal krantenabonnement is daardoor doorgaans een stuk goedkoper. Bovendien zijn de artikelen op je iPad minder statisch. Bij de meeste apps kun je de tekst vergroten en daarnaast voegen sommige uitgevers ook extra content toe, zoals filmpjes en foto's.

Een digitaal krantenabonnement is, vergeleken met de papieren editie, meestal een stuk voordeliger.

E-reader vs. iPad

Een e-reader is een apparaat dat nagenoeg dezelfde leeservaring biedt als papier. Het E Ink-scherm weerkaatst zeer weinig licht en er is geen achtergrondverlichting aanwezig. Toch heeft een e-reader ook veel nadelen, waardoor veel mensen liever hun iPad als digitaal leesmaatje gebruiken. Een iPad is dankzij het grote aanbod apps veel handiger in gebruik. Daarnaast is het Apple-apparaat een stuk sneller en ook geschikt voor multimediale toepassingen. Nog een voordeel is dat een iPad, in tegenstelling tot de meeste e-readers, een kleurenscherm heeft, wat vooral bij tijdschriften en kranten een pluspunt is. En met het altijd genoemde nadeel van de vermoeide ogen valt het gelukkig wel mee.

Tijdschriften

Digitale winkels

In plaats van een ritje naar de plaatselijke sigarenwinkel, doe je een beroep op digitale winkels om tijdschriften aan te schaffen. In de App Store zijn hiervoor diverse toepassingen beschikbaar. MagZine is met ruim vierhonderd titels bijvoorbeeld een uitgebreide winkel met digitale tijdschriften. Volgens de makers zijn tijdschriften via dit kanaal tot wel veertig procent goedkoper. Onder meer bekende namen als Quest, Computer!Totaal, Vrij Nederland, Consumentengids en natuurlijk iPad Magazine zijn er te koop. Na de installatie bekijk je het aanbod door de virtuele kiosk te openen.

Je gebruikt de zoekfunctie om door categorieën te bladeren of een specifieke titel te vinden. Heb je eenmaal een leuk tijdschrift gevonden, dan bekijk je eerst een voorbeeldweergave. Meestal heb je toegang tot de inhoudsopgave. Handig, want zo weet je precies of er voldoende interessante artikelen beschikbaar zijn. MagZine verkoopt tegen gereduceerde tarieven overigens ook tijdschriftbundels.

Tijdschriften in de kiosk van MagZine zijn altijd goedkoper dan bij de plaatselijke sigarenwinkel.

In-app-aankopen

Wanneer je een digitale tijdschriftwinkel naar je iPad downloadt, kun je vanuit de app rechtstreeks magazines kopen. Het is hiervoor wel een voorwaarde dat je in-app-aankopen doet. Wellicht staat deze functie uitgeschakeld. Ga in dat geval achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en vul de toegangscode in. Zo nodig druk je op Schakel beperkingen in, waarna je nogmaals je toegangscode invoert. Activeer vervolgens de schakelaar achter Kopen vanuit apps. In het vervolg kun je vanuit de app magazines aanschaffen, waarbij het geld van je creditcard of tegoed wordt afgeschreven.

Digitale tijdschriftwinkels zijn alleen bruikbaar als je iPad in-app-aankopen toestaat.

MagWorld en Tijdschrift.nl

MagWorld en Tijdschrift.nl zijn net als MagZine digitale tijdschriftwinkels. Je vindt beide toepassingen in de App Store. MagWorld is het verkoopkanaal van winkelketen AKO. Voordat je door magazines kunt snuffelen, maak je eerst een account aan. Met zo'n 180 digitale titels is het aanbod van MagWorld een stuk beperkter in vergelijking met MagZine. Toch zijn de meeste grote namen wel beschikbaar. Fijn is dat AKO na aanmelding een magazine en losse artikelen gratis weggeeft.

AKO heeft zijn kiosk dankzij de uitgebreide categorieën overzichtelijk ingericht, zodat je gemakkelijk leuke titels over je favoriete onderwerp kunt vinden. De derde speler op het gebied van digitale magazines is Tijdschrift.nl. In deze mooi vormgegeven kiosk reken je losse nummers of abonnementen af met je iTunes-account. Net als bij MagZine en MagWorld zijn er veel populaire titels beschikbaar, waaronder Autoweek, Donald Duck, Panorama en Nieuwe Revu.

Met MagWorld koop en lees je tijdschriften op een iPad.

Binnen de app van Tijdschrift.nl blader je door het aanbod magazines.

Apple Kiosk

Apple heeft apps van tijdschriften (en kranten) verzameld in een kiosk. Open op je iPad maar eens de toepassing Kiosk en kies daarna voor Winkel. Bovenaan heb je toegang tot verschillende categorieën om bladen over interessante onderwerpen te ontdekken. Er zijn vooral veel Engelstalige uitgaven beschikbaar, al is er ook een aantal Nederlandse tijdschriften vertegenwoordigd. Nadat je een tijdschrift hebt geïnstalleerd, verschijnt deze titel vanzelf in de Kiosk-bibliotheek. Afhankelijk van het tijdschrift schaf je binnen de app een magazine aan.

In Kiosk zie je welke tijdschriften er allemaal voor de iPad beschikbaar zijn.

Eigen apps

De meeste tijdschriften brengen een eigen app uit waarmee je de digitale uitgave kunt lezen. Je spoort ze op via de toepassingen Kiosk of App Store. Gebruik de zoekfunctie om een specifieke titel te vinden. Je zult merken dat zo'n beetje ieder populair blad één of meerdere apps heeft ontwikkeld. Naast digitale versies van ieder nummer, voegen enkele bladenmakers ook extra content aan hun app toe. Deze ontwikkeling staat helaas nog in de kinderschoenen. De meeste uitgevers zetten hun tijdschrift namelijk één op één over naar de iPad, maar in tegenstelling tot papier is het op een tablet wel mogelijk om te verwijzen naar filmpjes, audiofragmenten en mooie foto's.

Gelukkig zijn er ook al uitgevers die de digitale versie wel afstemmen op de mogelijkheden van de iPad. De app van muziekblad Oor is daar een mooi voorbeeld van. Spotify-afspeellijsten en YouTube-filmpjes zijn aan artikelen toegevoegd, zodat lezers tijdens het lezen van een interview of cd-recensie dus meteen de bijbehorende muziek kunnen beluisteren. Verder biedt opinieweekblad Elsevier een prachtige app waar lezers bij artikelen begeleidend beeldmateriaal kunnen opvragen. Ook de app van ANWB iKampioen is in multimediaal opzicht een pareltje, maar helaas worden er al een tijdje geen nieuwe nummers meer toegevoegd.

Oor-lezers openen via de paperclip extra digitale content.

Apps van IDG

IDG heeft als uitgever van iPad Magazine de app Computer!Totaal Magazine ontwikkeld. Naast het gelijknamige computerblad, vind je hier digitale uitgaven van iPhone Magazine, iPad Magazine en (online) specials. Verder hebben ook het praktische computerblad Tips & Trucs en fotografieplatform Zoom.nl hun eigen apps.

Een van de voordelen van zo'n digitale uitgave is dat je minder betaalt dan voor de papieren versie. Een los nummer van iPhone Magazine kost 9,95 euro, terwijl je voor het digitale exemplaar 7,99 euro betaalt. Wanneer je een abonnement hebt op een IDG-titel, heb je zonder extra kosten toegang tot het digitale magazine. Je logt dan simpelweg in met je abonneenummer en postcode.

De digitale magazines van IDG vind je terug in de app Computer!Totaal Magazine.

Losse artikelen

Schaf je vaak een compleet tijdschrift aan omdat je één artikel interessant vindt? Zonde! Er zijn verschillende platformen die losse artikelen aanbieden waardoor je alleen voor het betreffende artikel hoeft te betalen. De prijs is meestal slechts een fractie van wat een tijdschrift normaal kost. Overigens hebben deze platformen vooralsnog geen apps uitgebracht. Gelukkig kom je met de browser Safari een heel eind. Surf maar eens naar www.myjour.com. Zodra je een account hebt aangemaakt, ontvang je gratis 25 credits om losse artikelen te openen.

Als Myjour bevalt, schaf je eventueel extra tegoed aan. Myjour biedt lezers de mogelijkheid om favoriete auteurs, titels en merken te volgen, zodat je nooit meer leuke artikelen mist. Soortgelijke initiatieven als Myjour zijn eLinea en Artikel Gemist. Naast de aanschaf van losse artikelen, kun je bij eLinea ook een abonnement nemen voor 9,99 euro per maand. Je hebt dan onbeperkt toegang tot alle artikelen. Nadat je je ingeschreven hebt, mag je twee dagen gratis rondkijken. Artikel Gemist laat je via een zoekopdracht artikelen opzoeken, waarna je voor het gewenste verhaal eenmalig afrekent.

Voor een los artikel lever je bij Myjour bijvoorbeeld zes credits in, dat is omgerekend 36 cent.

eLinea biedt voor een maandbedrag van 9,99 euro het zogeheten All You Can Read-abonnement aan.

Blendle

Via een groots media-offensief werd Blendle afgelopen voorjaar afgekondigd. Dit project, van onder andere gadgetspecialist Alexander Klöpping, biedt in een gelikte gebruikersomgeving losse artikelen van kranten en tijdschriften aan. Niets nieuws onder de zon, want de eerder besproken diensten Myjour, eLinea en Artikel Gemist verkopen ook losse artikelen van magazines. Maar naast deze functionaliteit is Blendle in feite ook een sociaal netwerk, want nadat je bent ingelogd met je Facebook-account zie je welke artikelen je vrienden hebben gelezen.

Verder kun je artikelen delen, reacties plaatsen en liken. Blendle is nog vers van de pers en om die reden is het aanbod momenteel nog vrij mager. Er zijn op het moment van schrijven 27 tijdschriften aanwezig, waaronder Nieuwe Revu, Quote en Viva. Artikelprijzen variëren van 10 tot 89 cent. Na aanmelding geeft Blendle je 2,50 euro artikeltegoed cadeau.

Veeg naar rechts om door voorgestelde artikelen te scrollen.

Je ziet precies welke artikelen andere leden onlangs hebben gelezen.

Kranten

Kranten-apps

Kranten-apps zijn hot! Uit cijfers van oplagecontroleur HOI blijkt dat steeds meer mensen een digitaal krantenabonnement afsluiten. Iedere krantentitel heeft z'n eigen app. Wel is het goed om te weten dat er van sommige kranten meerdere applicaties binnen de App Store in omloop zijn. Zo gebruikt De Telegraaf bijvoorbeeld verschillende apps. Een om het laatste nieuws te presenteren en een om zijn digitale krant te verkopen. De Telegraaf heeft zijn krant één op één naar de iPad overgeheveld. Om gemakkelijk de artikelen te kunnen lezen, is er een artikelweergave. Verder zijn er functies ingebouwd om teksten te vergroten en artikelen te delen via sociale netwerken. Wanneer je De Telegraaf-app op je toestel installeert, ontvang je de eerste krant gratis. Ook andere kranten proberen middels vindingrijke apps iPad-bezitters te bedienen.

Zo schotelt Volkskrant Select je om tien uur 's avonds tien interessante artikelen voor die de volgende ochtend in de krant staan. Door kranten aan de Kiosk-app van Apple te koppelen, staat de nieuwste editie iedere ochtend voor je klaar.

Iedere ochtend download je je favoriete krant naar het Apple-apparaat.

De Telegraaf heeft zijn krant leesvriendelijk gemaakt voor de iPad.

Krantenarchief

Telegraaf Archief is een leuke app wanneer je op zoek bent naar een gedateerd artikel. Sommige krantenartikelen uit het verleden zijn namelijk tijdloos, waardoor ze jaren later nog altijd relevant zijn. Verder is het interessant om te zien wat een krant over belangrijke gebeurtenissen heeft gepubliceerd, zoals de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de EK-zege van Nederland in 1988. In de toepassing zijn maar liefst veertigduizend volledige kranten verwerkt die sinds 1893 zijn uitgebracht. Gebruik de zoekfunctie of de tijdbalk om verhalen over een specifiek onderwerp te vinden.

In Telegraaf Archief heb je tegen betaling toegang tot alle kranten die tussen 1893 en een maand geleden zijn uitgebracht.

Gratis kranten

In Nederland verschijnt sinds kort nog maar één landelijk gratis dagblad, namelijk Metro. De gratis krant Sp!its is hier onlangs in opgegaan. Met name reizigers van het openbaar vervoer lezen deze krant om 's ochtends de tijd te doden. Is er onverhoopt nergens een krantje beschikbaar? Geen probleem, want je downloadt de nieuwste versie dagelijks gratis naar je iPad. In de App Store is helaas nergens een Nederlandse applicatie van Metro te vinden. De digitale winkel MagWorld biedt uitkomst, want via dit kanaal haal je iedere ochtend gratis het dagblad op.

De Metro is gratis beschikbaar via Ako's digitale winkel MagWorld.

Achtergrondverhalen

Veel mensen lezen een dagblad allang niet meer voor het laatste nieuws. In kwaliteitskranten verschijnen er ook regelmatig achtergrondverhalen. Wil je af en toe eens zo'n achtergrondverhaal lezen, dan staat het je vrij om het artikel los aan te schaffen. Het eerder besproken Blendle biedt bijvoorbeeld losse artikelen van de Volkskrant, het Algemeen Dagblad en Trouw aan.

Een ander initiatief is The Post Online. Journalisten kunnen bij deze aanbieder hun eigen artikelen verkopen. Voor een maandbedrag van 2,69 euro volg je een journalist, waarna je toegang hebt tot al zijn/haar artikelen. Je vindt de app van The Post Online in de App Store. Nadat je je aangemeld hebt, mag je een dag lang gratis artikelen lezen. De Correspondent is een soortgelijk initiatief, alleen heeft deze aanbieder geen app uitgebracht voor de iPad. Wel lees je via Safari artikelen op De Correspondent. Een abonnement kost zestig euro per jaar.

Via The Post Online is het mogelijk om tegen betaling je favoriete journalisten te volgen.

E-books

Verschillende formaten

Op je iPad kun je met gemak duizenden e-books kwijt. Zeker op vakantie is dat handig, want het voorkomt dat je kilo's papier mee moet sjouwen. Bedenk wel dat de iPad wegens het spiegelende scherm niet echt geschikt is om buiten te gebruiken. Een e-reader is in dat geval prettiger leesbaar. Wanneer je graag binnen leest, voldoet je iPad echter prima. Er bestaat geen standaardmethode om digitale boeken naar je tablet over te hevelen, omdat er verschillende formaten op de markt zijn. Bovendien beschikken sommige e-books over een kopieerbeveiliging, waardoor het noodzakelijk is om de bestanden met een gebruikersaccount te openen. Er zijn in dat geval meerdere handelingen vereist. In dit deel laten we zien welke manieren er bestaan om e-books met je iPad te lezen.

iBooks

In de app iBooks is de digitale boekenwinkel van Apple gehuisvest. Dit is veruit de makkelijkste methode om vlot e-books op je iPad te krijgen. Download iBooks vanuit de App Store naar je toestel en snuffel rond door de catalogus. Het Nederlandse aanbod is behoorlijk uitgebreid. Je vindt er uiteraard nieuwe titels, maar ook bestsellers van enkele jaren geleden. Doe een beroep op de categorieën boven aan het scherm om het aanbod op onderwerp te sorteren.

Zo kun je een overzicht met bijvoorbeeld biografieën of kinderboeken opvragen. Wanneer je een leuke titel hebt gevonden, reken je af via je iTunes-account. De kaft van het boek verschijnt vervolgens op een virtuele boekenplank. Wanneer je twijfelt over een boek, is het mogelijk om er eerst een fragment van te lezen zodat je kunt bepalen of je het wilt aanschaffen. Zodra je eenmaal een digitaal boek hebt geopend, pas je gemakkelijk het lettertype en de puntgrootte aan. Verder kun je een markering toevoegen, zodat je altijd eenvoudig kunt zien waar je bent gebleven.

Vergeleken met papieren uitgaven, zijn boeken die je koopt via iBooks een paar euro goedkoper.

Gebruik de opties rechtsboven om de helderheid, het lettertype en de puntgrootte te wijzigen.

Adobe DRM

Veel Nederlandse boekenwinkels beschermen hun e-books nog altijd via de strenge DRM-beveiliging van Adobe, al wordt er tegenwoordig ook vaak een digitaal watermerk gebruikt. In het geval van Adobe DRM is er een gebruikersaccount aan de e-books gekoppeld, waardoor het zeer moeilijk is om de bestanden met andere personen uit te wisselen. Onder meer de winkels Bol.com, Bruna, AKO en eBook.nl hanteren deze werkwijze. Je hebt hiervoor dus een Adobe ID nodig.

Sommige e-books verlenen alleen toegang wanneer je een Adobe ID aan het bestand hebt gekoppeld.

Bluefire Reader

Om DRM-beveiligde boeken op je iPad te openen, heb je een extra app nodig. Bluefire Reader voldoet prima. Na het opstarten vraagt de app meteen naar je Adobe ID. Hiermee is de app gemachtigd om e-books te openen. Je kunt nu bij online boekenwinkels titels aanschaffen die met Adobe DRM zijn beveiligd. Nadat je het boek hebt afgerekend, download je het epub-bestand naar je computer. Het enige wat je nu nog moet doen, is het e-book kopiëren naar Bluefire Reader op je iPad. Hiervoor gebruik je iTunes. Start het programma op en sluit je iPad via een usb-kabel aan op het systeem. Open de inhoud van je iPad en navigeer naar het onderdeel Apps. Linksonder selecteer je Bluefire Reader, waarna je via Toevoegen het epub-bestand van het aangeschafte e-book selecteert. De inhoud van het digitale boek is nu op je iPad beschikbaar.

Sommige online boekenwinkels sturen per e-mail de gekochte e-books op. In dat geval volstaat het ook om de bijlage in Bluefire Reader te openen. Handig, want op die manier schaf je via de iPad rechtstreeks boeken aan. Je hebt tenslotte geen pc nodig om de bestanden vanuit iTunes naar het Apple-apparaat te kopiëren. Bluefire Reader is erg gebruiksvriendelijk en flexibel. Net als bij iBooks pas je de puntgrootte en helderheid naar eigen wens aan. Bovendien voeg je bladwijzers met aantekeningen toe. Een andere lees-app die DRM-beveiligde epub-bestanden kan openen, is txtr ebooks.

Zodra je een e-book hebt gekocht, kun je het epub-bestand downloaden.

Via een flinke omweg lukt het om DRM-beveiligde boeken op je iPad te openen.

Bol.com ebooks

Bol.com biedt een zeer gebruiksvriendelijke methode om e-books op je iPad te lezen. De digitale boeken die je bij deze aanbieder aanschaft, verschijnen automatisch in de app bol.com ebooks. Slim, want hierdoor hoef je de pub-bestanden niet meer handmatig te kopiëren. Open de app en vul de inloggegevens van je Adobe ID in. Wellicht komt de app je bekend voor. Deze applicatie is namelijk door de makers van Bluefire Reader ontwikkeld. Via Mijn aankopen log je in met je Bol.com-account. Je ziet aangeschafte e-books vanzelf op de boekenplank verschijnen. Druk op een omslag om de inhoud naar je iPad te downloaden.

Bol.com heeft een eigen app waarmee je aangeschafte e-books kunt downloaden.

Bruna Tablisto

Net als bol.com heeft ook boekenwinkel Bruna zijn eigen app. Je vindt deze toepassing in de App Store onder de naam Bruna Tablisto. Een pluspunt is dat je vanuit de gebruikersomgeving rechtstreeks boeken koopt, zonder dat je last hebt van allerlei veiligheidsmaatregelen. Overigens vind je in deze app niet alleen e-books, want ook digitale kranten en tijdschriften zijn volop beschikbaar. Verder vind je in de Brievenbus ook wat gratis leesvoer. Nadat je Bruna Tablisto hebt geïnstalleerd, maak je een account aan. Snuffel rustig rond in de catalogus en beslis dan welke digitale bestanden je wilt aanschaffen.

In de digitale winkel van Bruna vind je een breed aanbod aan boeken, tijdschriften en dagbladen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000