ID.nl logo
Zo haal je het meeste uit je Samsung Galaxy S6
Huis

Zo haal je het meeste uit je Samsung Galaxy S6

Samsung heeft met de Galaxy S5 van vorig jaar niet de verkoopcijfers gehaald waar het bedrijf op gehoopt had, dus dit jaar is de Galaxy S6 drastisch veranderd.

Een aantal prominente kenmerken van het apparaat van vorig jaar zijn verwijderd en andere zijn standaard uitgeschakeld om voor een schonere ervaring te zorgen. Maar er is nog een heleboel wat je kunt doen om de Galaxy S6 nog beter te maken. Volg deze tips en klaar is Kees. Lees ook: Samsung onthult Galaxy S6 en S6 Edge.

Vingerafdrukken instellen

©PXimport

De nieuwe vingerafdrukscanner werkt veel beter dan die op Samsung's eerdere telefoons.

De vingerafdruksensor is in de thuisknop ingebouwd, net als vorig jaar, maar hij is een stuk verbeterd. Je hoeft er nu slechts zachtjes op te drukken om je vingerafdruk te laten herkennen - je hoeft niet meer te swipen. Het instellen duurt iets langer dan voorheen, maar het neemt nog altijd slechts enkele minuten in beslag. Om vingerafdrukken toe te voegen moet je naar de systeeminstellingen gaan en Lock screen and security > Fingerprints kiezen. Je kunt maximaal vier vingerafdrukken toevoegen door meermaals op de sensor te drukken. Het is het handigst om de duim en wijsvinger van beide handen te nemen.

Vergeet niet om je vinger wat te kantelen en verschillende delen van je vinger op de sensor te plaatsen. Dit helpt het systeem om je gemakkelijker en nauwkeuriger te herkennen. Zorg ook dat je het uiterste puntje van elke vinger laat scannen. Terwijl je toch bezig bent, kun je de beveiligingsinstellingen dusdanig configureren dat je vingerafdruk gebruikt zal worden om je Samsung-account te benaderen en wachtwoorden in te vullen in de stock web browser.

Smart Lock activeren

Als vingerafdrukken jouw ding niet zijn, moet je toch een of ander veilig vergrendelsysteem hebben. De Galaxy S6 ondersteunt de Smart Lock-functie van Lollipop. Deze kun je vinden onder Lock screen and security > Secure lock settings.

Hier kun je geografische locaties als vertrouwd aanmerken, zodat je telefoon op die plaatsen bijvoorbeeld alleen maar een standaard swipe nodig heeft om te ontgrendelen. De S6 ondersteunt ook vertrouwde apparaten, zodat de telefoon ontgrendeld kan blijven wanneer hij aan een bepaalde bluetooth-accessoire of NFC-tag gekoppeld is.

Het raster en de lay-out van je thuisscherm veranderen

©PXimport

Je kunt de indeling van het thuisscherm aanpassen, zodat er minder of meer icoontjes worden weergegeven.

Samsung heeft voor de TouchWiz-launcher de mogelijkheid toegevoegd om het formaat van het raster op het thuisscherm te kiezen. Je kunt dit gebruiken om meer icoontjes op elk paneel te zetten, maar je hebt minder opties dan met thuisscherm-apps van derden. Houd het thuisscherm ingedrukt en druk op Screen grid. Het standaardformaat is 4x4 - dit kan veranderd worden in 4x5 of 5x5.

Als je het thuisscherm lang ingedrukt houdt kun je ook panelen toevoegen, verwijderen en herschikken. Je kunt kiezen welk paneel het hoofdpaneel wordt door bovenaan de pagina op het thuisicoontje te drukken.

Het Briefing-scherm verwijderen

Samsung's door Flipboard aangestuurde nieuwsoverzichtpagina is dit jaar weer teruggekomen, maar nu met de naam Briefing in plaats van My Magazine. Het is bruikbaar, maar het heeft nog steeds een haperende interface. De manier waarop je het uit kunt schakelen is ook veranderd op de Galaxy S6. Houd het thuisscherm in gedrukt en scrol naar het Briefing-paneel helemaal links. Bovenaan staat een vakje waaruit je het vinkje weg moet halen. Als je eraan herinnerd wilt worden waarom je het überhaupt hebt uitgeschakeld, kun je het altijd weer inschakelen door weer een vinkje in het vakje te zetten.

Ingebouwde apps en diensten uitschakelen

©PXimport

De Galaxy S6 bevat nog steeds teveel bloatware, maar je kunt het bijna allemaal uitschakelen.

Samsung heeft het aantal ingebouwde apps en diensten dit jaar verminderd, maar we hebben het nog altijd over Samsung. Er is een heleboel rommel op te ruimen. De meeste voorgeïnstalleerde apps kunnen uitgeschakeld worden zodat ze niet in de app drawer verschijnen of op de achtergrond draaien. Sommige kunnen ook volledig verwijderd worden.

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt de app drawer openen, op de Edit-knop drukken en vervolgens op het minnetje drukken op de apps die je wilt verwijderen. Indien mogelijk worden ze helemaal verwijderd, anders schakelt het systeem ze gewoon uit.

De andere methode is naar de hoofdinstellingen te gaan en in Applications > Application manager te kiezen welke apps je wilt uitschakelen of verwijderen. Als je op een app drukt, verschijnt er een infopagina met de opties die van toepassing zijn.

Een aantal dingen die je misschien weg wilt halen zijn Lookout, de Microsoft-suite en S Voice. Aangezien S Voice niet meer aan de thuisknop gebonden is, is dit het enige wat je hoeft te doen om de functie te verwijderen. En dat is een goed idee. De functie is nog steeds niet geweldig.

'OK Google' instellen

Als je in de stap hierboven S Voice verwijderd hebt, wil je misschien Google's (veel betere) gesproken commando-systeem instellen. Op de Galaxy S6 kun je vanaf ieder scherm een gesproken commando geven door "OK Google" te zeggen. Het duurt slechts een paar minuten om het in te stellen.

Ga naar de Google-app door de thuisknop ingedrukt te houden of open het vanuit de app drawer. Open de instellingen via de navigatie drawer aan de linkerkant en open Voice > OK Google detection. Schakel de optie From any screen in en doorloop het setupproces. De telefoon zal je vragen om een paar keer "OK Google" te zeggen zodat het apparaat je stem kan leren herkennen.

Je kunt ook "persoonlijke resultaten" activeren, waardoor gesproken zoekfuncties ook vanaf het vergrendelscherm beschikbaar zijn. Het is iets minder veilig, aangezien iemand telefoontjes kan plegen of je adres kan benaderen, maar het kan handig zijn om snel toegang tot gesproken commando's te krijgen.

Notificaties aanpassen

©PXimport

Verander de snelle knoppen naar de functies die je het vaakst gebruikt.

Eén van de handigste aspecten van TouchWiz is de configureerbare groep met knoppen bovenaan de notificatiebalk. Dit is een steeds vaker voorkomende functie in Android, maar Samsung doet dit al jaren. Om de volgorde van de knoppen te veranderen moet je op de Edit-knop bovenaan het scherm drukken.

Vanuit dit menu kun je de knoppen naar wens verslepen. De eerste groep van vijf iconen bovenaan het scherm zul je te zien krijgen wanneer je de notificaties opent en de tweede groep is bereikbaar door te scrollen. Samsung heeft de uitgebreide lijst met knoppen verwijderd, dus de rest van de knoppen is alleen maar beschikbaar in de bewerkingsinterface.

Quick Settings aanpassen

Je merkt misschien dat je met de Galaxy S6 veel met de instellingen moet rommelen. Je kunt een aantal van deze menu's beter bereikbaar maken door de Quick Settings te configureren. Let op, dit verschilt van de Quick Settings op de basisversie van Android - die verwijzen naar de knoppen die je vanaf de notificatiebalk kunt benaderen. Op de Galaxy S6 verwijst Quick Settings naar de knoppen bovenaan het Settings-menu dat je naar je meest frequent gebruikte instellingen brengt.

Als je Settings opent zul je bovenaan alvast een aantal knoppen zien staan. Druk op de Edit-knop rechts bovenaan om te veranderen wat er wordt weergegeven. Je kunt dingen als wifi, dataverbruik, app-notificaties, vingerafdrukken en dergelijke benaderen.

Druk op Edit bovenaan de bestaande Quick Settings en druk op het vakje naast de opties die je wilt weergeven. Quick Settings ondersteunt maximaal negen links die je zelf kunt kiezen.

Download Booster inschakelen

©PXimport

Download Booster is een geweldige functie. Laten we hopen dat je aanbieder het niet uitgeschakeld heeft.

Download Booster was één van de coolste functies op de Galaxy S5 en het is ook terug te vinden op de Galaxy S6. Maar het is standaard uitgeschakeld en zit diep in de instellingen verborgen. Wanneer het is ingeschakeld, combineert Download Booster de wifi- en LTE-verbinding om grote bestanden sneller te downloaden dan de verbindingen dat los van elkaar zouden kunnen.

Om Download Booster te vinden, moet je naar de systeeminstellingen gaan en More connection settings > Download Booster kiezen. Schakel het in en bereid je voor op snellere downloads. Als deze instelling er niet tussen staat, heeft je aanbieder gezorgd dat Samsung hem heeft weggehaald. We moeten eerlijk blijven - Download Booster kan een heleboel data verslinden als je niet oplet.

Energiebesparende modi inschakelen

Samsung's Ultra Power Saving Mode kan ervoor zorgen dat je batterij een stuk langer meegaat. De telefoon is minder leuk om te gebruiken, maar je kunt telefoontjes plegen, berichten versturen en bepaalde apps gebruiken. Ultra Power Saving Mode geeft het apparaat een vereenvoudigde zwartwit-interface en de meeste achtergronddiensten worden uitgeschakeld. Het is bedoeld om te gebruiken wanneer je batterij bijna helemaal leeg is en je je telefoon toch nodig hebt. Maar voordat je in een dergelijke situatie terechtkomt, moet je de modus inschakelen en instellen wanneer de batterij is opgeladen om de boel te organiseren.

Er is een notificatieknop om de Ultra Power Saving Mode te activeren wanneer je batterij bijna helemaal leeg is, maar de modus kan ook benaderd worden vanuit het menu met de instellingen van de batterij. In de Ultra Power Saving Mode kun je een aantal apps kiezen die als snelkoppeling op het thuisscherm komen te staan. Er zijn er niet veel, maar je kunt kiezen uit de browser, Google+, Messaging en een aantal andere apps.

Er is ook een reguliere energiebesparende modus die wat minder extreem is. Deze instelling vermindert de helderheid van het scherm, onderklokt de processor, verlaagt de verversingssnelheid van het scherm en schakelt vibratie uit. Deze modus kan zo worden ingesteld dat deze automatisch ingeschakeld wordt wanneer de batterij een bepaald niveau tussen de 50% en de 5% bereikt. Het is een goed idee om dit in te stellen. Je kunt het vinden in Settings > Battery > Power saving mode.

De nieuwe Multi Window-modus gebruiken

©PXimport

Draai twee apps tegelijk, naast elkaar, in de Multi Window-modus.

Samsung heeft op de GS6 de manier waarop Multi Window werkt veranderd. Het is nu geïntegreerd in de app switcher-interface in plaats van dat je het expliciet moet opstarten. Apps die Multi Window ondersteunen, hebben een icoontje met een dubbele rechthoek wanneer je de app switcher open hebt staan. Je kunt op deze knop drukken om die app naar de bovenste helft van het scherm te verplaatsen. De onderste helft toont een vergelijkbare lijst met recente apps zien die ook Multi Window ondersteunen, evenals een lijst met alle Multi Window-apps waar je doorheen kunt scrollen.

Je kunt ook de Multitasking-knop ingedrukt houden om de huidige app naar de bovenste helft van het scherm te verplaatsen (mits de app compatibel is met Multi Window) en een andere app voor de onderste helft te kiezen. Zodra beide apps geopend zijn, kun je heen en weer gaan tussen de twee en de positie van de scheidingslijn aanpassen, waardoor de ene app meer ruimte krijgt dan de andere. Als je klaar bent kun je op Back of de thuisknop drukken om de Multi Window-modus te verlaten.

Het vastpinnen van schermen inschakelen

Het vastpinnen van schermen is een functie die in Android 5.0 geïntroduceerd werd en die het gemakkelijk maakt om je telefoon aan iemand anders te geven zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij of zij gaat rondneuzen. Met een aantal tikken kun je het scherm binnen één enkele app vergrendelen om je dingen privé te houden, maar je moet het wel eerst inschakelen. Je kunt de functie vinden onder Settings > Lock screen and security > Other security settings. De optie die je moet kiezen is Pin windows, helemaal onderaan.

Je kunt iedere app vastpinnen door de app switcher te openen en links onderaan op het punaise icoon te drukken. Als je apparaat een beveiligd vergrendelscherm heeft, kun je ook kiezen of er een PIN, patroon of vingerafdruk ingevoerd moet worden om de vastgepinde applicatie te kunnen verlaten. Hierdoor ben jij de enige die de telefoon kan ontgrendelen en andere apps kan benaderen.

Pop-up View gebruiken

©PXimport

Pop-up View is logischer op een telefoon met een groot scherm, zoals de Note 4, maar het is leuk dat Samsung het toch heeft meegeleverd.

Er is een andere functie die iets met de Multi Window-modus te maken heeft. Samsung heeft een coole functie van de Note 4 meegeleverd, Pop-up View genaamd, die met alle apps die Multi Window ondersteunen werkt (maar dan ook alleen die apps). Je krijgt een zwevend app-venster te zien dat je kunt vergroten of verkleinen en over het scherm kunt bewegen.

Je kunt er zelfs meer dan één hebben en ze minimaliseren. Dan worden het zwevende iconen.

Er zijn drie manieren om dit te doen: houd een app ingedrukt in de Multitasking-interface, sleep deze vanuit de rechterbovenhoek omlaag terwijl de app geopend is of gebruik de Pop Up-knop wanneer je een app open hebt staan in de Multi Window-modus.

Je kunt deze zwevende vensters overal neerzetten, je kunt content van het ene venster naar het andere slepen en je kunt ze altijd maximaliseren.

'Do not disturb'-instellingen kiezen

De Galaxy S6 heeft ondersteuning voor het prioriteitsnotificatiesysteem dat in Android 5.0 werd toegevoegd, maar het apparaat gebruikt niet dezelfde terminologie. Als je een andere telefoon met Lollipop gebruikt hebt, weet je misschien niet eens waar je naar moet zoeken. Dit lijkt onnodig verwarrend, maar zo is het nu eenmaal. Alle notificatiemodi zijn te vinden onder Settings > Sounds and notification > Do not disturb.

Als je deze modus inschakelt, kun je kiezen of je uitzonderingen wilt toestaan of niet. Zonder uitzonderingen zal de telefoon geen kik geven, zelfs niet voor je alarm. Dat is hetzelfde als de None-modus op andere Android-telefoons. Als je uitzonderingen toestaat, zoals het alarm, oproepen van bepaalde nummers en apps die prioriteit hebben, is dat hetzelfde als de Priority-modus.

Als je niet iedere avond handmatig Do not disturb wil inschakelen, kun je dit instellingenmenu gebruiken om een planning in te stellen.

Thema's uitproberen

©PXimport

Het ondersteunen van thema's is goed! Samsung's aanvankelijke selectie van thema's is... niet zo goed.

Samsung heeft op de Galaxy S6 een thema-engine aan Lollipop toegevoegd, wat geweldig is. Maar de thema's die bij de lancering beschikbaar zijn, zijn om het op een vriendelijke manier te zeggen... lelijk. Toch is het een leuke functie waar je in de toekomst iets aan zult kunnen hebben. Na verloop van tijd zullen er meer thema's beschikbaar zijn die er mooier uitzien en die de Galaxy S6 meteen een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

De thema-instellingen zijn te vinden in de systeeminstellingen of door het thuisscherm ingedrukt te houden. Van hieruit kun je gratis thema's downloaden, (uiteindelijk) premium thema's kopen en ze op de telefoon toepassen. Dit is een alles-of-niets-scenario - de thema's van Samsung hebben hun eigen geluiden, achtergrond, iconen, lettertypes en interfacekleuren. De paar thema's die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn nogal overdreven, maar er is altijd hoop voor de toekomst.

▼ Volgende artikel
Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5
Mobiliteit

Video | De nieuwe Alpine A290 rijdt nog beter dan de Renault 5

Als de nieuwe Renault 5 al zo goed rijdt, hoe kan een Alpine op dezelfde basis dan nóg beter rijden? Onlangs toog Irwin van InstaAutoVlog naar Mallorca om de eerste kilometers met de kersverse Franse trots te rijden.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

In dit artikel en bijbehorende video vertelt Irwin Versteegh-Duijnstee je alles over de nieuwe Alpine A290. Volgens hem een auto die zomaar voor een vervijf-, vertien-, of wellicht zelfs wel verhonderdvoudiging van het aantal Alpine-registraties in Nederland kan leiden.

Meer lezen over Alpine? Check dan ook: Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Zelfde basis als Renault 5

En ja, het is dus beslist geen geheim dat de nieuwe Renault 5 als basis voor de Alpine A290 dient. Niet alleen qua bodemplaat, maar ook de basisvorm. Alpine wist dankzij zes centimeter meer spoorbreedte, een vijf centimeter bredere carrosserie (dankzij wielkastverbreders) en standaard 19inch-lichtmetalen wielen een soort super-Renault 5 neer te zetten. 

©DPPI

Stylingkenmerken

Ook dit model is voorzien van kenmerkende onderdelen als dubbele koplampen, een zogeheten swoosh (designkenmerken aan de zijkant van de auto) en een subtiele ducktailspoiler op de achterklep. Voor de test is gereden met de GTS-uitvoering. Deze is te herkennen aan een chroomzwart Alpine-embleem op het zijscherm en 19-inch Noir lichtmetalen wielen, type Snowflake. 

©DPPI

Accubereik

Qua techniek leunt de A290 sterk op de Renault 5. Zo zien we een 52kWh-batterij, een 11kW-driefasen-boordlader, DC-snellaadfunctie van 100kW en een warmtepomp inclusief actieve batterijverwarming en -koeling. In plaats van een 150pk-elektromotor vind je in de A290 echter een minimaal 180pk sterke elektromotor. De GT Performance biedt 220pk en 300Nm op de voorwielen. Het bereik? Zo'n 385 kilometer op een volle batterij.

🚘Had je dit al gelezen? Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Rijgedrag

Met de krachtige motor van de GTS accelereert de Alpine A290 in 6,4 seconden naar 100 km/u. Deze hot hatch vraagt om stuurmanskunst; ondanks de grip van de Michelin Pilot Sport 5-banden zoekt de A290 bij krachtige acceleratie steeds naar meer tractie, waardoor het typisch klinische EV-gevoel verdwijnt.

Op het circuit zorgt de gewichtsverdeling (57 procent voor, 43 procent achter) voor een dynamisch, speels rijgedrag. De achterkant is soepel, wat onderstuur voorkomt en scherpe bochten mogelijk maakt. Een verbeterpunt is de stuurfeedback, die iets preciezer zou mogen zijn.

©DPPI

Niet stug, zelfs comfortabel

De A290 biedt ondanks zijn speelse karakter verrassend veel comfort. Dankzij technieken zoals hydraulische bumpstops en een multilink-ophanging achter, rijdt deze hot hatch soepel, zonder stug te zijn. Dit is extra indrukwekkend gezien het hoge gewicht van 1479 kilo en de 19inch-wielen. Qua comfort doet hij niet onder voor de Renault 5.

©DPPI

Alpine A290 op beeld

Alle details over de rijeigenschappen van de nieuwe Alpine A290 zien? Bekijk hieronder dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

 

 

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk
Huis

Review Motorola Moto G55 – Goedkoop, capabel en degelijk

Met een adviesprijs van 249,99 euro is de Motorola Moto G55 geen dure smartphone. Je moet er dan vanzelfsprekend rekening mee houden dat je niet het nieuwste of het beste in huis haalt. Maar voor mensen die niet al te veeleisend zijn, kan dit een prima optie zijn.

Goed
Conclusie

We houden er in deze beoordeling rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het toestel parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.

Plus- en minpunten
  • Degelijke processor
  • Prima scherm
  • Genoeg werkgeheugen
  • Veel opslagruimte
  • Goede accu
  • Camerasysteem
  • Updatebeleid
  • Plastic frame

Afwerking toestel

Dankzij het plastic frame voelt de Motorola Moto G55 gelukkig licht aan. En door het eco-leer achterop heb je niet het idee met een echt goedkoop toestel te maken. Die achterkant heeft nog een voordeel: daardoor glipt het apparaat niet gemakkelijk uit je handen. Hoewel Motorola er standaard een plastic hoesje omheen doet, vinden we dat eigenlijk zonde. Zowel voor het ontwerp als voor het glijden.

©Wesley Akkerman

Verder is het vervelend – doch begrijpelijk – dat de smartphone niet water- en stofdicht is. Wel is er helemaal onderop een koptelefoonaansluiting aanwezig.

©Wesley Akkerman

Voorop treffen we een groot lcd-display van 6,49 inch aan. De telefoon beschikt over een hoge verversingssnelheid van 120 Hertz, HDR en een resolutie van 1080 × 2400 pixels (ook wel FHD+ genoemd). Het scherm kan redelijk helder ingesteld worden en wordt beschermd door een stevige laag Gorilla Glass 5-glas. De kleuren komen mooi en prettig naar voren, maar de kijkhoek is matig. Het enige wat echt opvalt in nadelige zin is dat er een luchtlaag zichtbaar is. Daardoor werpt de behuizing een schaduw op het display, en dat oogt heel goedkoop.

©Wesley Akkerman

Degelijke processor

De smartphone wordt aangedreven door de Mediatek Dimensity 7025. Die valt qua prestaties ergens tussen de Snapdragon 7s Gen 2 (zoals in de Redmi Note 13 Pro) en Snapdragon 6s Gen 3 (zoals in de Moto G85) in. Voor gaming is dit niet echt een goede processor, maar voor dagelijks gebruik hebben we weinig te klagen. We hebben ook niet het idee dat de cpu het scherm niet kan bijbenen. Het kan zijn dat je tijdens het scrollen het toestel betrapt op een korte vertraging, maar dat kan ook komen doordat bijvoorbeeld een site of app net wat meer van het systeem vraagt.

Voor deze prijs vinden we de hoeveelheid opslagruimte en werkgeheugen heel riant. Je krijgt namelijk respectievelijk 256 GB en 8 GB voorgeschoteld. Het toestel draait nu op Android 14 en biedt bovendien de kenmerkende kale Android-ervaring aan. Houd wel rekening met wat vooraf geïnstalleerde apps, die je in sommige gevallen kunt verwijderen. Helaas krijgt de Motorola Moto G55 slechts twee Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates. Dat is echt ontzettend karig, maar heeft mogelijk iets te maken met de keuze voor de processor.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 uitgebreide smartphones voor max 500 euro

Tegenvallende camera's

De 50 megapixelcamera achterop legt weliswaar kleuren redelijk natuurlijkgetrouw vast, maar eigenlijk zien we twee problemen waar we ons niet overheen kunnen zetten. De beelden ogen een beetje flets en plat, terwijl we aan de zijkanten soms een gebrek aan scherpte opmerken. In de avond maakt de Motorola Moto G55 al snel overbelichte foto's, waardoor kleuren niet stralen en details snel wegvallen. Je kunt dit soort foto's prima gebruiken voor op Facebook of andere sociale media, maar we zouden ze niet printen en daarna in een familiealbum stoppen.





Wat ons verder opvalt aan de groothoeklens, van acht megapixel, is dat die anders omgaat met kleuren. Die komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid en missen bezieling. Ook kan het zijn dat felle delen, zoals een wolkendek, kenmerkende detaillering missen.

Avondfotografie is echt ondermaats, en het helpt daarnaast niet dat de lens geen toegang heeft tot de optische beeldstabilisatie. De macro-optie (van de groothoeklens) maakt tot slot soms té scherpe foto's, waardoor randen hard ogen en een witte gloed krijgen. De camera's laten dus te wensen over.





Motorola Moto G55 kopen?

De accu doet gelukkig wel een hoop goed. Dankzij een vermogen van 5000 mAh kun je het soms wel twee dagen (of meer, afhankelijk van gebruik) uithouden. En met een 30watt-lader kun je het toestel vaak binnen anderhalf helemaal volladen. Die oplader moet je dan wel zelf aanschaffen, want die zit niet in de doos. Dat komt niet door Motorola, maar vanwege regels uit Europa. Met een half uurtje laden is het toestel voor de helft gevuld, dus daarin is het toestel betrouwbaar. Verder is het goed om te weten dat er geen draadloos opladen beschikbaar is.

We houden er rekening mee dat dit een toestel van 250 euro is, maar dan nog speelt de camera het apparaat parten. Die maakt vaak ondermaatse foto's en is dus het grootste struikelblok. Het scherm, het ontwerp, de bouwkwaliteit, de accu, de opslag en het werkgeheugen scoren gelukkig allemaal een dikke voldoende, en de processor is daarnaast heel capabel voor dagelijkse taken. Tot slot vinden we het updatebeleid te mager. Desondanks voelt de Motorola Moto G55 compleet genoeg om hem minimaal te overwegen als volgende budgetaankoop.