ID.nl logo
Zo haal je het meeste uit je Samsung Galaxy S6
© PXimport
Huis

Zo haal je het meeste uit je Samsung Galaxy S6

Samsung heeft met de Galaxy S5 van vorig jaar niet de verkoopcijfers gehaald waar het bedrijf op gehoopt had, dus dit jaar is de Galaxy S6 drastisch veranderd.

Een aantal prominente kenmerken van het apparaat van vorig jaar zijn verwijderd en andere zijn standaard uitgeschakeld om voor een schonere ervaring te zorgen. Maar er is nog een heleboel wat je kunt doen om de Galaxy S6 nog beter te maken. Volg deze tips en klaar is Kees. Lees ook: Samsung onthult Galaxy S6 en S6 Edge.

Vingerafdrukken instellen

©PXimport

De nieuwe vingerafdrukscanner werkt veel beter dan die op Samsung's eerdere telefoons.

De vingerafdruksensor is in de thuisknop ingebouwd, net als vorig jaar, maar hij is een stuk verbeterd. Je hoeft er nu slechts zachtjes op te drukken om je vingerafdruk te laten herkennen - je hoeft niet meer te swipen. Het instellen duurt iets langer dan voorheen, maar het neemt nog altijd slechts enkele minuten in beslag. Om vingerafdrukken toe te voegen moet je naar de systeeminstellingen gaan en Lock screen and security > Fingerprints kiezen. Je kunt maximaal vier vingerafdrukken toevoegen door meermaals op de sensor te drukken. Het is het handigst om de duim en wijsvinger van beide handen te nemen.

Vergeet niet om je vinger wat te kantelen en verschillende delen van je vinger op de sensor te plaatsen. Dit helpt het systeem om je gemakkelijker en nauwkeuriger te herkennen. Zorg ook dat je het uiterste puntje van elke vinger laat scannen. Terwijl je toch bezig bent, kun je de beveiligingsinstellingen dusdanig configureren dat je vingerafdruk gebruikt zal worden om je Samsung-account te benaderen en wachtwoorden in te vullen in de stock web browser.

Smart Lock activeren

Als vingerafdrukken jouw ding niet zijn, moet je toch een of ander veilig vergrendelsysteem hebben. De Galaxy S6 ondersteunt de Smart Lock-functie van Lollipop. Deze kun je vinden onder Lock screen and security > Secure lock settings.

Hier kun je geografische locaties als vertrouwd aanmerken, zodat je telefoon op die plaatsen bijvoorbeeld alleen maar een standaard swipe nodig heeft om te ontgrendelen. De S6 ondersteunt ook vertrouwde apparaten, zodat de telefoon ontgrendeld kan blijven wanneer hij aan een bepaalde bluetooth-accessoire of NFC-tag gekoppeld is.

Het raster en de lay-out van je thuisscherm veranderen

©PXimport

Je kunt de indeling van het thuisscherm aanpassen, zodat er minder of meer icoontjes worden weergegeven.

Samsung heeft voor de TouchWiz-launcher de mogelijkheid toegevoegd om het formaat van het raster op het thuisscherm te kiezen. Je kunt dit gebruiken om meer icoontjes op elk paneel te zetten, maar je hebt minder opties dan met thuisscherm-apps van derden. Houd het thuisscherm ingedrukt en druk op Screen grid. Het standaardformaat is 4x4 - dit kan veranderd worden in 4x5 of 5x5.

Als je het thuisscherm lang ingedrukt houdt kun je ook panelen toevoegen, verwijderen en herschikken. Je kunt kiezen welk paneel het hoofdpaneel wordt door bovenaan de pagina op het thuisicoontje te drukken.

Het Briefing-scherm verwijderen

Samsung's door Flipboard aangestuurde nieuwsoverzichtpagina is dit jaar weer teruggekomen, maar nu met de naam Briefing in plaats van My Magazine. Het is bruikbaar, maar het heeft nog steeds een haperende interface. De manier waarop je het uit kunt schakelen is ook veranderd op de Galaxy S6. Houd het thuisscherm in gedrukt en scrol naar het Briefing-paneel helemaal links. Bovenaan staat een vakje waaruit je het vinkje weg moet halen. Als je eraan herinnerd wilt worden waarom je het überhaupt hebt uitgeschakeld, kun je het altijd weer inschakelen door weer een vinkje in het vakje te zetten.

Ingebouwde apps en diensten uitschakelen

©PXimport

De Galaxy S6 bevat nog steeds teveel bloatware, maar je kunt het bijna allemaal uitschakelen.

Samsung heeft het aantal ingebouwde apps en diensten dit jaar verminderd, maar we hebben het nog altijd over Samsung. Er is een heleboel rommel op te ruimen. De meeste voorgeïnstalleerde apps kunnen uitgeschakeld worden zodat ze niet in de app drawer verschijnen of op de achtergrond draaien. Sommige kunnen ook volledig verwijderd worden.

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt de app drawer openen, op de Edit-knop drukken en vervolgens op het minnetje drukken op de apps die je wilt verwijderen. Indien mogelijk worden ze helemaal verwijderd, anders schakelt het systeem ze gewoon uit.

De andere methode is naar de hoofdinstellingen te gaan en in Applications > Application manager te kiezen welke apps je wilt uitschakelen of verwijderen. Als je op een app drukt, verschijnt er een infopagina met de opties die van toepassing zijn.

Een aantal dingen die je misschien weg wilt halen zijn Lookout, de Microsoft-suite en S Voice. Aangezien S Voice niet meer aan de thuisknop gebonden is, is dit het enige wat je hoeft te doen om de functie te verwijderen. En dat is een goed idee. De functie is nog steeds niet geweldig.

'OK Google' instellen

Als je in de stap hierboven S Voice verwijderd hebt, wil je misschien Google's (veel betere) gesproken commando-systeem instellen. Op de Galaxy S6 kun je vanaf ieder scherm een gesproken commando geven door "OK Google" te zeggen. Het duurt slechts een paar minuten om het in te stellen.

Ga naar de Google-app door de thuisknop ingedrukt te houden of open het vanuit de app drawer. Open de instellingen via de navigatie drawer aan de linkerkant en open Voice > OK Google detection. Schakel de optie From any screen in en doorloop het setupproces. De telefoon zal je vragen om een paar keer "OK Google" te zeggen zodat het apparaat je stem kan leren herkennen.

Je kunt ook "persoonlijke resultaten" activeren, waardoor gesproken zoekfuncties ook vanaf het vergrendelscherm beschikbaar zijn. Het is iets minder veilig, aangezien iemand telefoontjes kan plegen of je adres kan benaderen, maar het kan handig zijn om snel toegang tot gesproken commando's te krijgen.

Notificaties aanpassen

©PXimport

Verander de snelle knoppen naar de functies die je het vaakst gebruikt.

Eén van de handigste aspecten van TouchWiz is de configureerbare groep met knoppen bovenaan de notificatiebalk. Dit is een steeds vaker voorkomende functie in Android, maar Samsung doet dit al jaren. Om de volgorde van de knoppen te veranderen moet je op de Edit-knop bovenaan het scherm drukken.

Vanuit dit menu kun je de knoppen naar wens verslepen. De eerste groep van vijf iconen bovenaan het scherm zul je te zien krijgen wanneer je de notificaties opent en de tweede groep is bereikbaar door te scrollen. Samsung heeft de uitgebreide lijst met knoppen verwijderd, dus de rest van de knoppen is alleen maar beschikbaar in de bewerkingsinterface.

Quick Settings aanpassen

Je merkt misschien dat je met de Galaxy S6 veel met de instellingen moet rommelen. Je kunt een aantal van deze menu's beter bereikbaar maken door de Quick Settings te configureren. Let op, dit verschilt van de Quick Settings op de basisversie van Android - die verwijzen naar de knoppen die je vanaf de notificatiebalk kunt benaderen. Op de Galaxy S6 verwijst Quick Settings naar de knoppen bovenaan het Settings-menu dat je naar je meest frequent gebruikte instellingen brengt.

Als je Settings opent zul je bovenaan alvast een aantal knoppen zien staan. Druk op de Edit-knop rechts bovenaan om te veranderen wat er wordt weergegeven. Je kunt dingen als wifi, dataverbruik, app-notificaties, vingerafdrukken en dergelijke benaderen.

Druk op Edit bovenaan de bestaande Quick Settings en druk op het vakje naast de opties die je wilt weergeven. Quick Settings ondersteunt maximaal negen links die je zelf kunt kiezen.

Download Booster inschakelen

©PXimport

Download Booster is een geweldige functie. Laten we hopen dat je aanbieder het niet uitgeschakeld heeft.

Download Booster was één van de coolste functies op de Galaxy S5 en het is ook terug te vinden op de Galaxy S6. Maar het is standaard uitgeschakeld en zit diep in de instellingen verborgen. Wanneer het is ingeschakeld, combineert Download Booster de wifi- en LTE-verbinding om grote bestanden sneller te downloaden dan de verbindingen dat los van elkaar zouden kunnen.

Om Download Booster te vinden, moet je naar de systeeminstellingen gaan en More connection settings > Download Booster kiezen. Schakel het in en bereid je voor op snellere downloads. Als deze instelling er niet tussen staat, heeft je aanbieder gezorgd dat Samsung hem heeft weggehaald. We moeten eerlijk blijven - Download Booster kan een heleboel data verslinden als je niet oplet.

Energiebesparende modi inschakelen

Samsung's Ultra Power Saving Mode kan ervoor zorgen dat je batterij een stuk langer meegaat. De telefoon is minder leuk om te gebruiken, maar je kunt telefoontjes plegen, berichten versturen en bepaalde apps gebruiken. Ultra Power Saving Mode geeft het apparaat een vereenvoudigde zwartwit-interface en de meeste achtergronddiensten worden uitgeschakeld. Het is bedoeld om te gebruiken wanneer je batterij bijna helemaal leeg is en je je telefoon toch nodig hebt. Maar voordat je in een dergelijke situatie terechtkomt, moet je de modus inschakelen en instellen wanneer de batterij is opgeladen om de boel te organiseren.

Er is een notificatieknop om de Ultra Power Saving Mode te activeren wanneer je batterij bijna helemaal leeg is, maar de modus kan ook benaderd worden vanuit het menu met de instellingen van de batterij. In de Ultra Power Saving Mode kun je een aantal apps kiezen die als snelkoppeling op het thuisscherm komen te staan. Er zijn er niet veel, maar je kunt kiezen uit de browser, Google+, Messaging en een aantal andere apps.

Er is ook een reguliere energiebesparende modus die wat minder extreem is. Deze instelling vermindert de helderheid van het scherm, onderklokt de processor, verlaagt de verversingssnelheid van het scherm en schakelt vibratie uit. Deze modus kan zo worden ingesteld dat deze automatisch ingeschakeld wordt wanneer de batterij een bepaald niveau tussen de 50% en de 5% bereikt. Het is een goed idee om dit in te stellen. Je kunt het vinden in Settings > Battery > Power saving mode.

De nieuwe Multi Window-modus gebruiken

©PXimport

Draai twee apps tegelijk, naast elkaar, in de Multi Window-modus.

Samsung heeft op de GS6 de manier waarop Multi Window werkt veranderd. Het is nu geïntegreerd in de app switcher-interface in plaats van dat je het expliciet moet opstarten. Apps die Multi Window ondersteunen, hebben een icoontje met een dubbele rechthoek wanneer je de app switcher open hebt staan. Je kunt op deze knop drukken om die app naar de bovenste helft van het scherm te verplaatsen. De onderste helft toont een vergelijkbare lijst met recente apps zien die ook Multi Window ondersteunen, evenals een lijst met alle Multi Window-apps waar je doorheen kunt scrollen.

Je kunt ook de Multitasking-knop ingedrukt houden om de huidige app naar de bovenste helft van het scherm te verplaatsen (mits de app compatibel is met Multi Window) en een andere app voor de onderste helft te kiezen. Zodra beide apps geopend zijn, kun je heen en weer gaan tussen de twee en de positie van de scheidingslijn aanpassen, waardoor de ene app meer ruimte krijgt dan de andere. Als je klaar bent kun je op Back of de thuisknop drukken om de Multi Window-modus te verlaten.

Het vastpinnen van schermen inschakelen

Het vastpinnen van schermen is een functie die in Android 5.0 geïntroduceerd werd en die het gemakkelijk maakt om je telefoon aan iemand anders te geven zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij of zij gaat rondneuzen. Met een aantal tikken kun je het scherm binnen één enkele app vergrendelen om je dingen privé te houden, maar je moet het wel eerst inschakelen. Je kunt de functie vinden onder Settings > Lock screen and security > Other security settings. De optie die je moet kiezen is Pin windows, helemaal onderaan.

Je kunt iedere app vastpinnen door de app switcher te openen en links onderaan op het punaise icoon te drukken. Als je apparaat een beveiligd vergrendelscherm heeft, kun je ook kiezen of er een PIN, patroon of vingerafdruk ingevoerd moet worden om de vastgepinde applicatie te kunnen verlaten. Hierdoor ben jij de enige die de telefoon kan ontgrendelen en andere apps kan benaderen.

Pop-up View gebruiken

©PXimport

Pop-up View is logischer op een telefoon met een groot scherm, zoals de Note 4, maar het is leuk dat Samsung het toch heeft meegeleverd.

Er is een andere functie die iets met de Multi Window-modus te maken heeft. Samsung heeft een coole functie van de Note 4 meegeleverd, Pop-up View genaamd, die met alle apps die Multi Window ondersteunen werkt (maar dan ook alleen die apps). Je krijgt een zwevend app-venster te zien dat je kunt vergroten of verkleinen en over het scherm kunt bewegen.

Je kunt er zelfs meer dan één hebben en ze minimaliseren. Dan worden het zwevende iconen.

Er zijn drie manieren om dit te doen: houd een app ingedrukt in de Multitasking-interface, sleep deze vanuit de rechterbovenhoek omlaag terwijl de app geopend is of gebruik de Pop Up-knop wanneer je een app open hebt staan in de Multi Window-modus.

Je kunt deze zwevende vensters overal neerzetten, je kunt content van het ene venster naar het andere slepen en je kunt ze altijd maximaliseren.

'Do not disturb'-instellingen kiezen

De Galaxy S6 heeft ondersteuning voor het prioriteitsnotificatiesysteem dat in Android 5.0 werd toegevoegd, maar het apparaat gebruikt niet dezelfde terminologie. Als je een andere telefoon met Lollipop gebruikt hebt, weet je misschien niet eens waar je naar moet zoeken. Dit lijkt onnodig verwarrend, maar zo is het nu eenmaal. Alle notificatiemodi zijn te vinden onder Settings > Sounds and notification > Do not disturb.

Als je deze modus inschakelt, kun je kiezen of je uitzonderingen wilt toestaan of niet. Zonder uitzonderingen zal de telefoon geen kik geven, zelfs niet voor je alarm. Dat is hetzelfde als de None-modus op andere Android-telefoons. Als je uitzonderingen toestaat, zoals het alarm, oproepen van bepaalde nummers en apps die prioriteit hebben, is dat hetzelfde als de Priority-modus.

Als je niet iedere avond handmatig Do not disturb wil inschakelen, kun je dit instellingenmenu gebruiken om een planning in te stellen.

Thema's uitproberen

©PXimport

Het ondersteunen van thema's is goed! Samsung's aanvankelijke selectie van thema's is... niet zo goed.

Samsung heeft op de Galaxy S6 een thema-engine aan Lollipop toegevoegd, wat geweldig is. Maar de thema's die bij de lancering beschikbaar zijn, zijn om het op een vriendelijke manier te zeggen... lelijk. Toch is het een leuke functie waar je in de toekomst iets aan zult kunnen hebben. Na verloop van tijd zullen er meer thema's beschikbaar zijn die er mooier uitzien en die de Galaxy S6 meteen een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

De thema-instellingen zijn te vinden in de systeeminstellingen of door het thuisscherm ingedrukt te houden. Van hieruit kun je gratis thema's downloaden, (uiteindelijk) premium thema's kopen en ze op de telefoon toepassen. Dit is een alles-of-niets-scenario - de thema's van Samsung hebben hun eigen geluiden, achtergrond, iconen, lettertypes en interfacekleuren. De paar thema's die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn nogal overdreven, maar er is altijd hoop voor de toekomst.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik

▼ Volgende artikel
Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten

Laat je niet misleiden door de naam van de Ring Buitencamera Plus, want dit model is ook gewoon binnen te gebruiken. Het is daarmee een van de meest veelzijdige beveiligingscamera's van dit moment, en dat voor een prijs van nét geen 100 euro.

Goed
Conclusie

Ring heeft met de Buitencamera Plus een typisch product neergezet. De beelden ogen scherp en kleurrijk (ook 's avonds), al is de HDR-stand net iets te veel van het goede. Je bent goed verstaanbaar door de speakers, terwijl de stemmen van andere mensen prettig opgepikt worden door de microfoon op het apparaat. De installatie is daarnaast ontzettend flexibel, voor zowel binnen als buiten, en de app-opties zijn zoals altijd een sterk punt. Echter, om volledig toegang te krijgen tot alles wat de Ring Buitencamera Plus biedt, dien je toch echt dat abonnement af te sluiten.

Plus- en minpunten
  • Hoge resolutie
  • Kleurrijke beelden
  • Gemakkelijke installatie
  • Overzichtelijke app
  • Groot kijkveld
  • Nachtzicht in kleur
  • Niet compleet zonder abonnement
  • Stand in HDR wat heftig

Wat de Ring Buitencamera Plus zo veelzijdig maakt, is het feit dat je hem zowel bedraad als op batterij kunt gebruiken. Je kunt hem daardoor vrijwel overal neerzetten of ophangen, ongeacht de locatie, ongeacht het stopcontact en ongeacht het oppervlak. Je plaatst hem moeiteloos op een plank, kast of vensterbank en kunt hem ook ophangen aan een muur of plafond. Het voetstuk van de camera kun je namelijk loskoppelen en aan de achterkant bevestigen. Plus: je kunt hem helemaal om z'n as draaien en in een gewenste hoek positioneren.

Dat is echter niet de belangrijkste boodschap van Ring. De grootste aanpassing heeft namelijk te maken met de resolutie. Die is verhoogd van 1920 bij 1080 pixels bij het vorige model (ooit de Stick Up Cam 3rd Gen, maar nu Buitencamera) naar 2560 bij 1440 pixels. De marketingafdeling van menig camerabedrijf maakt je wijs dat dit een 2K-resolutie is, maar niets is minder waar. De officiële term is Quad-HD, maar dat bekt minder lekker. Plus: 2K doet denken aan de helft van 4K. Dat is een positieve connotatie waar veel bedrijven gretig gebruik van willen maken.

©Wesley Akkerman

Ziet meer dan de voorganger

Het vervelende is echter dat je onterecht kunt denken dat 2K een verdubbeling is van 1080p. Maar ook dat klopt niet: voor 1080p kijken we naar het cijfer achter de x, terwijl we voor de marketingterm 2K naar het cijfer vóór x kijken. Dat is dus appels met peren vergelijken. Maar dat betekent niet dat er geen beeldwinst is. Horizontaal gezien zijn er 360 en verticaal 640 pixels bij gekomen. Dat verschil valt vooral op wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op een persoon. Gezichten komen een stuk scherper in beeld, al moet je natuurlijk niet té ver inzoomen.

De kijkhoek is er daarnaast ook op vooruitgegaan. De Ring Buitencamera Plus ziet net iets meer dan zijn voorganger, met hoeken van 140 graden horizontaal, 80 graden verticaal en 160 graden diagonaal. De voorganger heeft respectievelijk 115, 59 en 143 graden. Daarnaast is er zowel nachtvisie in zowel kleur als in grijs-wit – net wat je prettiger vindt. In alle gevallen hebben we gemerkt dat we de omgeving hier goed hebben kunnen volgen. De beelden ogen duidelijk en scherp. In de HDR-modus ogen kleuren wel iets té verzadigd, maar die kun je uitschakelen.

©Wesley Akkerman

Ring Vision

De Ring Buitencamera Plus beschikt over Ring Vision, een nieuw onderdeel dat het merk begin 2025 aankondigde. Vision combineert verschillende hardwarecomponenten (zoals antireflecterend glas) met software-optimalisatie (zoals dynamische beeldverwerking) en de expertise van het team om de beste beelden te presenteren. Natuurlijk klinken dit soort dingen vaak mooier dan ze zijn, maar de beelden liegen er niet om. Zowel in het donker als overdag ogen de beelden rustig, kleurrijk en scherp. Precies zoals je zou willen.

Omdat dit geen high-end of dure camera is van Ring, mis je misschien wel een aantal zaken. Denk dan aan het vogelperspectief en de 3D-bewegingsdetectie. Eerlijk is eerlijk: die hebben we tijdens het testen niet echt gemist. Dat is wellicht ook afhankelijk van hoe je het systeem inzet en welke mate van beveiliging je zoekt. Daar staat dan wel weer een flexibele installatie tegenover. Zoals gezegd kun je de camera op allerlei manieren installeren; je kunt er ook voor kiezen om een zonnepaneel op aan te sluiten, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

©Wesley Akkerman

Met of zonder zonnepaneel

Als je de Ring Buitencamera Plus niet direct op het stroomnet aansluit, mis je een belangrijke functie: pre-roll in 1080p. Dat is een korte video waarin je ziet wat er gebeurde vlak vóór een bewegingsmelding of het aanbellen. Deze functie werkt alleen als de camera via een stekker op netstroom is aangesloten.

Goed om te weten: de Buitencamera Plus met zonnepaneel kost 159 euro. Een losse batterij kost meestal tussen de 20 en 30 euro. Je kunt de camera zowel met als zonder batterij aanschaffen, maar in beide gevallen betaal je 99,99 euro voor de basisversie.

Verder werkt deze camera zoals je van Ring gewend bent. Via de app kun je van alles instellen: van bewegingszones en het zwartmaken van delen van het beeld (zodat de camera daar geen beweging detecteert) tot het aanpassen van de gevoeligheid. Je kunt de bewegingssensor ook helemaal uitschakelen of alleen de meldingen dempen. Met een handig tijdschema bepaal je bovendien precies wanneer de camera actief moet zijn. Op dat vlak doet de Ring Buitencamera Plus zeker niet onder voor andere Ring-modellen.

Met of zonder abonnement?

De Ring Buitencamera Plus ondersteunt ook slimme meldingen. Daarmee bepaal je zelf waarvoor je een notificatie ontvangt – bijvoorbeeld bij detectie van een voertuig, persoon of pakket. De opgenomen beelden worden standaard in de cloud opgeslagen, maar die kun je alleen terugkijken als je een abonnement afsluit. Dat is typisch voor Ring: zonder abonnement fungeert de camera vooral als live meekijk-apparaat met microfoon en speaker, maar kun je geen opnames terugzien.

Heb je meerdere Ring-camera's en maak je er intensief gebruik van, dan kan een abonnement wel de moeite waard zijn. Met het duurdere pakket krijg je bijvoorbeeld toegang tot de beeld-in-beeldmodus en kun je meerdere camera's tegelijk volgen. Kies je voor het meest uitgebreide abonnement, dan worden ook 24/7-opnames mogelijk – al betaal je daar wel 19,99 euro per maand voor. De goedkoopste variant kost 3,99 euro per maand en geeft toegang tot basisfuncties in de cloud, die veel andere aanbieders tegenwoordig kosteloos leveren. Daardoor vallen de totale kosten van een Ring-camera uiteindelijk toch wat hoger uit.

©Ring

Ring Buitencamera Plus kopen?

Over de installatie hebben we in deze review bewust weinig gezegd – die is namelijk simpel en snel. Met de Buitencamera Plus levert Ring opnieuw een typisch Ring-product af: de videobeelden zijn scherp en kleurrijk, ook 's avonds. Wel is de HDR-modus wat aan de overdreven kant. De ingebouwde speaker zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent, terwijl de microfoon stemmen van anderen helder oppikt. De installatie is bovendien flexibel en geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassing, en de app biedt zoals altijd uitgebreide instelmogelijkheden.

Toch blijft het bekende pijnpunt: om alles uit de Ring Buitencamera Plus te halen, heb je een abonnement nodig. Dat is al vaker een zwakke plek geweest bij Ring, en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen. Als eenvoudige deurcamera is dit model aan de prijzige kant – er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar. Maar heb je al een Ring-abonnement of ben je bereid daarin te investeren, dan is deze camera zeker het overwegen waard. Nu is het alleen nog wachten tot Ring ook echt werk maakt van lokale opslag.