ID.nl logo
Zo haal je het meeste uit je Samsung Galaxy S6
© PXimport
Huis

Zo haal je het meeste uit je Samsung Galaxy S6

Samsung heeft met de Galaxy S5 van vorig jaar niet de verkoopcijfers gehaald waar het bedrijf op gehoopt had, dus dit jaar is de Galaxy S6 drastisch veranderd.

Een aantal prominente kenmerken van het apparaat van vorig jaar zijn verwijderd en andere zijn standaard uitgeschakeld om voor een schonere ervaring te zorgen. Maar er is nog een heleboel wat je kunt doen om de Galaxy S6 nog beter te maken. Volg deze tips en klaar is Kees. Lees ook: Samsung onthult Galaxy S6 en S6 Edge.

Vingerafdrukken instellen

©PXimport

De nieuwe vingerafdrukscanner werkt veel beter dan die op Samsung's eerdere telefoons.

De vingerafdruksensor is in de thuisknop ingebouwd, net als vorig jaar, maar hij is een stuk verbeterd. Je hoeft er nu slechts zachtjes op te drukken om je vingerafdruk te laten herkennen - je hoeft niet meer te swipen. Het instellen duurt iets langer dan voorheen, maar het neemt nog altijd slechts enkele minuten in beslag. Om vingerafdrukken toe te voegen moet je naar de systeeminstellingen gaan en Lock screen and security > Fingerprints kiezen. Je kunt maximaal vier vingerafdrukken toevoegen door meermaals op de sensor te drukken. Het is het handigst om de duim en wijsvinger van beide handen te nemen.

Vergeet niet om je vinger wat te kantelen en verschillende delen van je vinger op de sensor te plaatsen. Dit helpt het systeem om je gemakkelijker en nauwkeuriger te herkennen. Zorg ook dat je het uiterste puntje van elke vinger laat scannen. Terwijl je toch bezig bent, kun je de beveiligingsinstellingen dusdanig configureren dat je vingerafdruk gebruikt zal worden om je Samsung-account te benaderen en wachtwoorden in te vullen in de stock web browser.

Smart Lock activeren

Als vingerafdrukken jouw ding niet zijn, moet je toch een of ander veilig vergrendelsysteem hebben. De Galaxy S6 ondersteunt de Smart Lock-functie van Lollipop. Deze kun je vinden onder Lock screen and security > Secure lock settings.

Hier kun je geografische locaties als vertrouwd aanmerken, zodat je telefoon op die plaatsen bijvoorbeeld alleen maar een standaard swipe nodig heeft om te ontgrendelen. De S6 ondersteunt ook vertrouwde apparaten, zodat de telefoon ontgrendeld kan blijven wanneer hij aan een bepaalde bluetooth-accessoire of NFC-tag gekoppeld is.

Het raster en de lay-out van je thuisscherm veranderen

©PXimport

Je kunt de indeling van het thuisscherm aanpassen, zodat er minder of meer icoontjes worden weergegeven.

Samsung heeft voor de TouchWiz-launcher de mogelijkheid toegevoegd om het formaat van het raster op het thuisscherm te kiezen. Je kunt dit gebruiken om meer icoontjes op elk paneel te zetten, maar je hebt minder opties dan met thuisscherm-apps van derden. Houd het thuisscherm ingedrukt en druk op Screen grid. Het standaardformaat is 4x4 - dit kan veranderd worden in 4x5 of 5x5.

Als je het thuisscherm lang ingedrukt houdt kun je ook panelen toevoegen, verwijderen en herschikken. Je kunt kiezen welk paneel het hoofdpaneel wordt door bovenaan de pagina op het thuisicoontje te drukken.

Het Briefing-scherm verwijderen

Samsung's door Flipboard aangestuurde nieuwsoverzichtpagina is dit jaar weer teruggekomen, maar nu met de naam Briefing in plaats van My Magazine. Het is bruikbaar, maar het heeft nog steeds een haperende interface. De manier waarop je het uit kunt schakelen is ook veranderd op de Galaxy S6. Houd het thuisscherm in gedrukt en scrol naar het Briefing-paneel helemaal links. Bovenaan staat een vakje waaruit je het vinkje weg moet halen. Als je eraan herinnerd wilt worden waarom je het überhaupt hebt uitgeschakeld, kun je het altijd weer inschakelen door weer een vinkje in het vakje te zetten.

Ingebouwde apps en diensten uitschakelen

©PXimport

De Galaxy S6 bevat nog steeds teveel bloatware, maar je kunt het bijna allemaal uitschakelen.

Samsung heeft het aantal ingebouwde apps en diensten dit jaar verminderd, maar we hebben het nog altijd over Samsung. Er is een heleboel rommel op te ruimen. De meeste voorgeïnstalleerde apps kunnen uitgeschakeld worden zodat ze niet in de app drawer verschijnen of op de achtergrond draaien. Sommige kunnen ook volledig verwijderd worden.

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt de app drawer openen, op de Edit-knop drukken en vervolgens op het minnetje drukken op de apps die je wilt verwijderen. Indien mogelijk worden ze helemaal verwijderd, anders schakelt het systeem ze gewoon uit.

De andere methode is naar de hoofdinstellingen te gaan en in Applications > Application manager te kiezen welke apps je wilt uitschakelen of verwijderen. Als je op een app drukt, verschijnt er een infopagina met de opties die van toepassing zijn.

Een aantal dingen die je misschien weg wilt halen zijn Lookout, de Microsoft-suite en S Voice. Aangezien S Voice niet meer aan de thuisknop gebonden is, is dit het enige wat je hoeft te doen om de functie te verwijderen. En dat is een goed idee. De functie is nog steeds niet geweldig.

'OK Google' instellen

Als je in de stap hierboven S Voice verwijderd hebt, wil je misschien Google's (veel betere) gesproken commando-systeem instellen. Op de Galaxy S6 kun je vanaf ieder scherm een gesproken commando geven door "OK Google" te zeggen. Het duurt slechts een paar minuten om het in te stellen.

Ga naar de Google-app door de thuisknop ingedrukt te houden of open het vanuit de app drawer. Open de instellingen via de navigatie drawer aan de linkerkant en open Voice > OK Google detection. Schakel de optie From any screen in en doorloop het setupproces. De telefoon zal je vragen om een paar keer "OK Google" te zeggen zodat het apparaat je stem kan leren herkennen.

Je kunt ook "persoonlijke resultaten" activeren, waardoor gesproken zoekfuncties ook vanaf het vergrendelscherm beschikbaar zijn. Het is iets minder veilig, aangezien iemand telefoontjes kan plegen of je adres kan benaderen, maar het kan handig zijn om snel toegang tot gesproken commando's te krijgen.

Notificaties aanpassen

©PXimport

Verander de snelle knoppen naar de functies die je het vaakst gebruikt.

Eén van de handigste aspecten van TouchWiz is de configureerbare groep met knoppen bovenaan de notificatiebalk. Dit is een steeds vaker voorkomende functie in Android, maar Samsung doet dit al jaren. Om de volgorde van de knoppen te veranderen moet je op de Edit-knop bovenaan het scherm drukken.

Vanuit dit menu kun je de knoppen naar wens verslepen. De eerste groep van vijf iconen bovenaan het scherm zul je te zien krijgen wanneer je de notificaties opent en de tweede groep is bereikbaar door te scrollen. Samsung heeft de uitgebreide lijst met knoppen verwijderd, dus de rest van de knoppen is alleen maar beschikbaar in de bewerkingsinterface.

Quick Settings aanpassen

Je merkt misschien dat je met de Galaxy S6 veel met de instellingen moet rommelen. Je kunt een aantal van deze menu's beter bereikbaar maken door de Quick Settings te configureren. Let op, dit verschilt van de Quick Settings op de basisversie van Android - die verwijzen naar de knoppen die je vanaf de notificatiebalk kunt benaderen. Op de Galaxy S6 verwijst Quick Settings naar de knoppen bovenaan het Settings-menu dat je naar je meest frequent gebruikte instellingen brengt.

Als je Settings opent zul je bovenaan alvast een aantal knoppen zien staan. Druk op de Edit-knop rechts bovenaan om te veranderen wat er wordt weergegeven. Je kunt dingen als wifi, dataverbruik, app-notificaties, vingerafdrukken en dergelijke benaderen.

Druk op Edit bovenaan de bestaande Quick Settings en druk op het vakje naast de opties die je wilt weergeven. Quick Settings ondersteunt maximaal negen links die je zelf kunt kiezen.

Download Booster inschakelen

©PXimport

Download Booster is een geweldige functie. Laten we hopen dat je aanbieder het niet uitgeschakeld heeft.

Download Booster was één van de coolste functies op de Galaxy S5 en het is ook terug te vinden op de Galaxy S6. Maar het is standaard uitgeschakeld en zit diep in de instellingen verborgen. Wanneer het is ingeschakeld, combineert Download Booster de wifi- en LTE-verbinding om grote bestanden sneller te downloaden dan de verbindingen dat los van elkaar zouden kunnen.

Om Download Booster te vinden, moet je naar de systeeminstellingen gaan en More connection settings > Download Booster kiezen. Schakel het in en bereid je voor op snellere downloads. Als deze instelling er niet tussen staat, heeft je aanbieder gezorgd dat Samsung hem heeft weggehaald. We moeten eerlijk blijven - Download Booster kan een heleboel data verslinden als je niet oplet.

Energiebesparende modi inschakelen

Samsung's Ultra Power Saving Mode kan ervoor zorgen dat je batterij een stuk langer meegaat. De telefoon is minder leuk om te gebruiken, maar je kunt telefoontjes plegen, berichten versturen en bepaalde apps gebruiken. Ultra Power Saving Mode geeft het apparaat een vereenvoudigde zwartwit-interface en de meeste achtergronddiensten worden uitgeschakeld. Het is bedoeld om te gebruiken wanneer je batterij bijna helemaal leeg is en je je telefoon toch nodig hebt. Maar voordat je in een dergelijke situatie terechtkomt, moet je de modus inschakelen en instellen wanneer de batterij is opgeladen om de boel te organiseren.

Er is een notificatieknop om de Ultra Power Saving Mode te activeren wanneer je batterij bijna helemaal leeg is, maar de modus kan ook benaderd worden vanuit het menu met de instellingen van de batterij. In de Ultra Power Saving Mode kun je een aantal apps kiezen die als snelkoppeling op het thuisscherm komen te staan. Er zijn er niet veel, maar je kunt kiezen uit de browser, Google+, Messaging en een aantal andere apps.

Er is ook een reguliere energiebesparende modus die wat minder extreem is. Deze instelling vermindert de helderheid van het scherm, onderklokt de processor, verlaagt de verversingssnelheid van het scherm en schakelt vibratie uit. Deze modus kan zo worden ingesteld dat deze automatisch ingeschakeld wordt wanneer de batterij een bepaald niveau tussen de 50% en de 5% bereikt. Het is een goed idee om dit in te stellen. Je kunt het vinden in Settings > Battery > Power saving mode.

De nieuwe Multi Window-modus gebruiken

©PXimport

Draai twee apps tegelijk, naast elkaar, in de Multi Window-modus.

Samsung heeft op de GS6 de manier waarop Multi Window werkt veranderd. Het is nu geïntegreerd in de app switcher-interface in plaats van dat je het expliciet moet opstarten. Apps die Multi Window ondersteunen, hebben een icoontje met een dubbele rechthoek wanneer je de app switcher open hebt staan. Je kunt op deze knop drukken om die app naar de bovenste helft van het scherm te verplaatsen. De onderste helft toont een vergelijkbare lijst met recente apps zien die ook Multi Window ondersteunen, evenals een lijst met alle Multi Window-apps waar je doorheen kunt scrollen.

Je kunt ook de Multitasking-knop ingedrukt houden om de huidige app naar de bovenste helft van het scherm te verplaatsen (mits de app compatibel is met Multi Window) en een andere app voor de onderste helft te kiezen. Zodra beide apps geopend zijn, kun je heen en weer gaan tussen de twee en de positie van de scheidingslijn aanpassen, waardoor de ene app meer ruimte krijgt dan de andere. Als je klaar bent kun je op Back of de thuisknop drukken om de Multi Window-modus te verlaten.

Het vastpinnen van schermen inschakelen

Het vastpinnen van schermen is een functie die in Android 5.0 geïntroduceerd werd en die het gemakkelijk maakt om je telefoon aan iemand anders te geven zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat hij of zij gaat rondneuzen. Met een aantal tikken kun je het scherm binnen één enkele app vergrendelen om je dingen privé te houden, maar je moet het wel eerst inschakelen. Je kunt de functie vinden onder Settings > Lock screen and security > Other security settings. De optie die je moet kiezen is Pin windows, helemaal onderaan.

Je kunt iedere app vastpinnen door de app switcher te openen en links onderaan op het punaise icoon te drukken. Als je apparaat een beveiligd vergrendelscherm heeft, kun je ook kiezen of er een PIN, patroon of vingerafdruk ingevoerd moet worden om de vastgepinde applicatie te kunnen verlaten. Hierdoor ben jij de enige die de telefoon kan ontgrendelen en andere apps kan benaderen.

Pop-up View gebruiken

©PXimport

Pop-up View is logischer op een telefoon met een groot scherm, zoals de Note 4, maar het is leuk dat Samsung het toch heeft meegeleverd.

Er is een andere functie die iets met de Multi Window-modus te maken heeft. Samsung heeft een coole functie van de Note 4 meegeleverd, Pop-up View genaamd, die met alle apps die Multi Window ondersteunen werkt (maar dan ook alleen die apps). Je krijgt een zwevend app-venster te zien dat je kunt vergroten of verkleinen en over het scherm kunt bewegen.

Je kunt er zelfs meer dan één hebben en ze minimaliseren. Dan worden het zwevende iconen.

Er zijn drie manieren om dit te doen: houd een app ingedrukt in de Multitasking-interface, sleep deze vanuit de rechterbovenhoek omlaag terwijl de app geopend is of gebruik de Pop Up-knop wanneer je een app open hebt staan in de Multi Window-modus.

Je kunt deze zwevende vensters overal neerzetten, je kunt content van het ene venster naar het andere slepen en je kunt ze altijd maximaliseren.

'Do not disturb'-instellingen kiezen

De Galaxy S6 heeft ondersteuning voor het prioriteitsnotificatiesysteem dat in Android 5.0 werd toegevoegd, maar het apparaat gebruikt niet dezelfde terminologie. Als je een andere telefoon met Lollipop gebruikt hebt, weet je misschien niet eens waar je naar moet zoeken. Dit lijkt onnodig verwarrend, maar zo is het nu eenmaal. Alle notificatiemodi zijn te vinden onder Settings > Sounds and notification > Do not disturb.

Als je deze modus inschakelt, kun je kiezen of je uitzonderingen wilt toestaan of niet. Zonder uitzonderingen zal de telefoon geen kik geven, zelfs niet voor je alarm. Dat is hetzelfde als de None-modus op andere Android-telefoons. Als je uitzonderingen toestaat, zoals het alarm, oproepen van bepaalde nummers en apps die prioriteit hebben, is dat hetzelfde als de Priority-modus.

Als je niet iedere avond handmatig Do not disturb wil inschakelen, kun je dit instellingenmenu gebruiken om een planning in te stellen.

Thema's uitproberen

©PXimport

Het ondersteunen van thema's is goed! Samsung's aanvankelijke selectie van thema's is... niet zo goed.

Samsung heeft op de Galaxy S6 een thema-engine aan Lollipop toegevoegd, wat geweldig is. Maar de thema's die bij de lancering beschikbaar zijn, zijn om het op een vriendelijke manier te zeggen... lelijk. Toch is het een leuke functie waar je in de toekomst iets aan zult kunnen hebben. Na verloop van tijd zullen er meer thema's beschikbaar zijn die er mooier uitzien en die de Galaxy S6 meteen een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

De thema-instellingen zijn te vinden in de systeeminstellingen of door het thuisscherm ingedrukt te houden. Van hieruit kun je gratis thema's downloaden, (uiteindelijk) premium thema's kopen en ze op de telefoon toepassen. Dit is een alles-of-niets-scenario - de thema's van Samsung hebben hun eigen geluiden, achtergrond, iconen, lettertypes en interfacekleuren. De paar thema's die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn nogal overdreven, maar er is altijd hoop voor de toekomst.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv