ID.nl logo
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge - Samsung overtuigt met broodnodige innovatie
© PXimport
Huis

Samsung Galaxy S6 en S6 Edge - Samsung overtuigt met broodnodige innovatie

Het heeft even geduurd, maar Samsung heeft zijn smartphone vlaggenschip dan eindelijk van een grondige revisie voorzien. En wauw, dat zullen we weten ook! De Techreus is wakker geschud, en onthulde onder luid tromgeroffel zijn Galaxy S6 en S6 Edge. Ik mocht de nieuwe toestellen al even vasthouden.

Op het Mobile World Congress in Barcelona mocht ik dus even met de nieuwe toestellen spelen. Wat direct duidelijk werd, de S6 en S6 Edge verschillen op één fundamenteel punt: het beeldscherm. Het scherm van de Galaxy S6 Edge loopt namelijk aan zowel de linker- als rechterkant rond af, wat het apparaatje een volledig nieuw (en bovenal futuristisch) smoelwerk geeft. De Galaxy S6 heeft een 'traditioneel' scherm, maar ook als je voor deze telefoon kiest zal je meer dan genoeg nieuwe snufjes vinden. Lees ook: Het complete Samsung Galaxy S6 dossier.

Daarnaast zorgt het gebruik van hoogwaardige materialen als metaal en Gorilla Glass 4 voor een aanzienlijk meer 'premium' gevoel. Pak je de S6 of S6 Edge op dan voelt het als een solide brok technologie. Weg is die krakende plastic behuizing. Het display en de achterkant worden beschermd door de nieuwste versie van Gorilla Glass, wat de telefoon tegen de nodige krassen moet beschermen.

©PXimport

De gebruikte materialen geven het toestel de luxe uitstraling die het nodig had.

Quad... HD... Super... Amoled...

De kwaliteit van het beeldscherm is overigens iets anders dat me direct opviel aan de telefoons. Beide S6-varianten hebben een prachtig 5,1 inch-beeldscherm van het type Quad HD Super Amoled. Een hele mond vol, maar dit hoge resolutiescherm (2560 x 1440 pixels) is dan ook een van de mooiste die je op een smartphone zal tegenkomen. Foto's en video's worden helder en haarscherp weergegeven, en door de dunne bezel is vrijwel de hele voorkant gevuld met scherm.

Galaxy S6 met een Edge

Leuk natuurlijk, zo'n futuristisch scherm dat over de rand afloopt, maar heb je daar nou ook wat aan? Volgens Samsung zeer zeker. Zo wordt de rand aan de zijkant onder meer gebruikt om snel bij favoriete contacten te komen. Je kunt namelijk vijf mensen vastzetten, die je met een simpele swipe naar het midden tevoorschijn trekt. Ik kan me voorstellen dat ik dat bijzonder veel ga gebruiken op de Edge. Ook leuk: wanneer een contactpersoon belt licht de rand op in de kleur die je die persoon hebt toegewezen. Ligt het toestel dus op zijn kop op tafel, dan weet je alsnog direct wie er belt. En heb je geen zin om op te nemen, dan tik je simpelweg even op de hartslagmeter die weer op de rug van de telefoon te vinden is.

©PXimport

Via de rand krijg je snel toegang tot je favoriete contactpersonen.

Ook op softwaregebied heeft Samsung de broodnodige vernieuwing doorgevoerd. Zo zien ioontjes en menu's er nu veel schoner uit, is de camera-app eindelijk een beetje begrijpelijk ingedeeld en maken heldere kleuren herkenbaar in welk menu je zit. Hiermee komt de gebruikservaring een stapje dichter bij dat van een 'kale' Android. Toch vind ik de menu-indeling nog altijd niet erg logisch, maar dat zal wederom een kwestie van wennen.

©PXimport

Vanaf 10 april kunnen we in Nederland met de nieuwe Galaxy's aan de slag.

Spierballen

Het mag duidelijk zijn, ik ben erg te spreken over de uiterlijke verbeteringen van de nieuwe Galaxy's. Maar ook van binnen is er veel veranderd. De Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge draaien allebei razendsnel, mede dankzij de aanwezige 64 bit-processor (octacore) die wordt ondersteund door 3GB aan DDR4-RAM. Er is uiteraard geen hapering te ontdekken, maar ook de snelheid waarmee apps openen en met name foto's geschoten kunnen worden is indrukwekkend. Ik ben heel benieuwd hoe de S6 zich staande houdt als we hem volgooien met tientallen apps, zware games gaan spelen en het toestel langere tijd in gebruik hebben. Daar ging het bij eerdere Samsungs namelijk nogal eens fout. In de homeknop zit overigens weer een vingerafdrukscanner gebouwd. En net als op de iPhone hoef je hier alleen je vinger maar op te leggen om te ontgrendelen. Geen geveeg meer dus!

Sneller dan de iPhone

Volgens Samsung hebben de S6 en de S6 Edge de snelst opladende batterij uit de industrie. Naar 100 procent opladen zou zelfs twee keer zo snel gaan als bij de iPhone 6, en na slechts 10 minuten opladen kan je al weer 4 uur met je telefoon verder. Klinkt indrukwekkend, maar dat willen we natuurlijk graag zelf eens gaan testen zodra de telefoon beschikbaar komt. Het is overigens wel van groot belang dat de batterij indruk maakt, want Samsung heeft afscheid genomen van de verwisselbare accu.

©PXimport

Het nieuwe TouchWiz is een grote verbetering.

Selfies

Tijdens mijn korte hands-on ervaring heb ik uiteraard ook de verbeterde camera even onder handen genomen. Nou ja, "camera's" moet ik zeggen, want de front facing camera is minstens zo interessant als het exemplaar aan de achterzijde. Aan de voorkant zit namelijk een krachtige 5 megapixel-camera met een f/1.9 lens en real-time HDR. Dit lijkt in haarscherpe selfies te resulteren, en ik ben benieuwd of de grote belofte voor prachtige foto's in donkere omgevingen wordt waargemaakt.

Aan de achterkant zit een 16 megapixel-camera, met dezelfde f/1.9 lens die meer licht moet opvangen dan voorheen. De camera staat altijd in een soort stand-by modus, waardoor deze binnen 0,7 seconden opstart. Tenminste, dat zegt Samsung. Ik heb de stopwatch er nog niet naastgelegd. Maar snel is het zeker! Ook het schieten van foto's gebeurt instant, en zijn van een mooie kwaliteit in de goed verlichte demoruimte.

©PXimport

De camera maakt een sterke eerste indruk.

Conclusie

De Galaxy S6 en S6 Edge worden op 10 april gelanceerd in Nederland, en komen beschikbaar met 32, 64 of 128 GB aan opslag. Dit is overigens niet uit te breiden met een SD-kaartje, wat natuurlijk een enorm gemis is. Startprijs van de Galaxy S6 is 699 euro en voor de goedkoopste Galaxy S6 Edge moet een forse 849 euro worden neergeteld. Beide toestel komen beschikbaar in de kleuren zwart, wit, goud en blauw. De Edge lijkt ook nog in een groene versie op de markt te komen.

▼ Volgende artikel
Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten

Laat je niet misleiden door de naam van de Ring Buitencamera Plus, want dit model is ook gewoon binnen te gebruiken. Het is daarmee een van de meest veelzijdige beveiligingscamera's van dit moment, en dat voor een prijs van nét geen 100 euro.

Goed
Conclusie

Ring heeft met de Buitencamera Plus een typisch product neergezet. De beelden ogen scherp en kleurrijk (ook 's avonds), al is de HDR-stand net iets te veel van het goede. Je bent goed verstaanbaar door de speakers, terwijl de stemmen van andere mensen prettig opgepikt worden door de microfoon op het apparaat. De installatie is daarnaast ontzettend flexibel, voor zowel binnen als buiten, en de app-opties zijn zoals altijd een sterk punt. Echter, om volledig toegang te krijgen tot alles wat de Ring Buitencamera Plus biedt, dien je toch echt dat abonnement af te sluiten.

Plus- en minpunten
  • Hoge resolutie
  • Kleurrijke beelden
  • Gemakkelijke installatie
  • Overzichtelijke app
  • Groot kijkveld
  • Nachtzicht in kleur
  • Niet compleet zonder abonnement
  • Stand in HDR wat heftig

Wat de Ring Buitencamera Plus zo veelzijdig maakt, is het feit dat je hem zowel bedraad als op batterij kunt gebruiken. Je kunt hem daardoor vrijwel overal neerzetten of ophangen, ongeacht de locatie, ongeacht het stopcontact en ongeacht het oppervlak. Je plaatst hem moeiteloos op een plank, kast of vensterbank en kunt hem ook ophangen aan een muur of plafond. Het voetstuk van de camera kun je namelijk loskoppelen en aan de achterkant bevestigen. Plus: je kunt hem helemaal om z'n as draaien en in een gewenste hoek positioneren.

Dat is echter niet de belangrijkste boodschap van Ring. De grootste aanpassing heeft namelijk te maken met de resolutie. Die is verhoogd van 1920 bij 1080 pixels bij het vorige model (ooit de Stick Up Cam 3rd Gen, maar nu Buitencamera) naar 2560 bij 1440 pixels. De marketingafdeling van menig camerabedrijf maakt je wijs dat dit een 2K-resolutie is, maar niets is minder waar. De officiële term is Quad-HD, maar dat bekt minder lekker. Plus: 2K doet denken aan de helft van 4K. Dat is een positieve connotatie waar veel bedrijven gretig gebruik van willen maken.

©Wesley Akkerman

Ziet meer dan de voorganger

Het vervelende is echter dat je onterecht kunt denken dat 2K een verdubbeling is van 1080p. Maar ook dat klopt niet: voor 1080p kijken we naar het cijfer achter de x, terwijl we voor de marketingterm 2K naar het cijfer vóór x kijken. Dat is dus appels met peren vergelijken. Maar dat betekent niet dat er geen beeldwinst is. Horizontaal gezien zijn er 360 en verticaal 640 pixels bij gekomen. Dat verschil valt vooral op wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op een persoon. Gezichten komen een stuk scherper in beeld, al moet je natuurlijk niet té ver inzoomen.

De kijkhoek is er daarnaast ook op vooruitgegaan. De Ring Buitencamera Plus ziet net iets meer dan zijn voorganger, met hoeken van 140 graden horizontaal, 80 graden verticaal en 160 graden diagonaal. De voorganger heeft respectievelijk 115, 59 en 143 graden. Daarnaast is er zowel nachtvisie in zowel kleur als in grijs-wit – net wat je prettiger vindt. In alle gevallen hebben we gemerkt dat we de omgeving hier goed hebben kunnen volgen. De beelden ogen duidelijk en scherp. In de HDR-modus ogen kleuren wel iets té verzadigd, maar die kun je uitschakelen.

©Wesley Akkerman

Ring Vision

De Ring Buitencamera Plus beschikt over Ring Vision, een nieuw onderdeel dat het merk begin 2025 aankondigde. Vision combineert verschillende hardwarecomponenten (zoals antireflecterend glas) met software-optimalisatie (zoals dynamische beeldverwerking) en de expertise van het team om de beste beelden te presenteren. Natuurlijk klinken dit soort dingen vaak mooier dan ze zijn, maar de beelden liegen er niet om. Zowel in het donker als overdag ogen de beelden rustig, kleurrijk en scherp. Precies zoals je zou willen.

Omdat dit geen high-end of dure camera is van Ring, mis je misschien wel een aantal zaken. Denk dan aan het vogelperspectief en de 3D-bewegingsdetectie. Eerlijk is eerlijk: die hebben we tijdens het testen niet echt gemist. Dat is wellicht ook afhankelijk van hoe je het systeem inzet en welke mate van beveiliging je zoekt. Daar staat dan wel weer een flexibele installatie tegenover. Zoals gezegd kun je de camera op allerlei manieren installeren; je kunt er ook voor kiezen om een zonnepaneel op aan te sluiten, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

©Wesley Akkerman

Met of zonder zonnepaneel

Als je de Ring Buitencamera Plus niet direct op het stroomnet aansluit, mis je een belangrijke functie: pre-roll in 1080p. Dat is een korte video waarin je ziet wat er gebeurde vlak vóór een bewegingsmelding of het aanbellen. Deze functie werkt alleen als de camera via een stekker op netstroom is aangesloten.

Goed om te weten: de Buitencamera Plus met zonnepaneel kost 159 euro. Een losse batterij kost meestal tussen de 20 en 30 euro. Je kunt de camera zowel met als zonder batterij aanschaffen, maar in beide gevallen betaal je 99,99 euro voor de basisversie.

Verder werkt deze camera zoals je van Ring gewend bent. Via de app kun je van alles instellen: van bewegingszones en het zwartmaken van delen van het beeld (zodat de camera daar geen beweging detecteert) tot het aanpassen van de gevoeligheid. Je kunt de bewegingssensor ook helemaal uitschakelen of alleen de meldingen dempen. Met een handig tijdschema bepaal je bovendien precies wanneer de camera actief moet zijn. Op dat vlak doet de Ring Buitencamera Plus zeker niet onder voor andere Ring-modellen.

Met of zonder abonnement?

De Ring Buitencamera Plus ondersteunt ook slimme meldingen. Daarmee bepaal je zelf waarvoor je een notificatie ontvangt – bijvoorbeeld bij detectie van een voertuig, persoon of pakket. De opgenomen beelden worden standaard in de cloud opgeslagen, maar die kun je alleen terugkijken als je een abonnement afsluit. Dat is typisch voor Ring: zonder abonnement fungeert de camera vooral als live meekijk-apparaat met microfoon en speaker, maar kun je geen opnames terugzien.

Heb je meerdere Ring-camera's en maak je er intensief gebruik van, dan kan een abonnement wel de moeite waard zijn. Met het duurdere pakket krijg je bijvoorbeeld toegang tot de beeld-in-beeldmodus en kun je meerdere camera's tegelijk volgen. Kies je voor het meest uitgebreide abonnement, dan worden ook 24/7-opnames mogelijk – al betaal je daar wel 19,99 euro per maand voor. De goedkoopste variant kost 3,99 euro per maand en geeft toegang tot basisfuncties in de cloud, die veel andere aanbieders tegenwoordig kosteloos leveren. Daardoor vallen de totale kosten van een Ring-camera uiteindelijk toch wat hoger uit.

©Ring

Ring Buitencamera Plus kopen?

Over de installatie hebben we in deze review bewust weinig gezegd – die is namelijk simpel en snel. Met de Buitencamera Plus levert Ring opnieuw een typisch Ring-product af: de videobeelden zijn scherp en kleurrijk, ook 's avonds. Wel is de HDR-modus wat aan de overdreven kant. De ingebouwde speaker zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent, terwijl de microfoon stemmen van anderen helder oppikt. De installatie is bovendien flexibel en geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassing, en de app biedt zoals altijd uitgebreide instelmogelijkheden.

Toch blijft het bekende pijnpunt: om alles uit de Ring Buitencamera Plus te halen, heb je een abonnement nodig. Dat is al vaker een zwakke plek geweest bij Ring, en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen. Als eenvoudige deurcamera is dit model aan de prijzige kant – er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar. Maar heb je al een Ring-abonnement of ben je bereid daarin te investeren, dan is deze camera zeker het overwegen waard. Nu is het alleen nog wachten tot Ring ook echt werk maakt van lokale opslag.

▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.