Samsung Galaxy S6 en S6 Edge - Samsung overtuigt met broodnodige innovatie
Het heeft even geduurd, maar Samsung heeft zijn smartphone vlaggenschip dan eindelijk van een grondige revisie voorzien. En wauw, dat zullen we weten ook! De Techreus is wakker geschud, en onthulde onder luid tromgeroffel zijn Galaxy S6 en S6 Edge. Ik mocht de nieuwe toestellen al even vasthouden.
Op het Mobile World Congress in Barcelona mocht ik dus even met de nieuwe toestellen spelen. Wat direct duidelijk werd, de S6 en S6 Edge verschillen op één fundamenteel punt: het beeldscherm. Het scherm van de Galaxy S6 Edge loopt namelijk aan zowel de linker- als rechterkant rond af, wat het apparaatje een volledig nieuw (en bovenal futuristisch) smoelwerk geeft. De Galaxy S6 heeft een 'traditioneel' scherm, maar ook als je voor deze telefoon kiest zal je meer dan genoeg nieuwe snufjes vinden. Lees ook: Het complete Samsung Galaxy S6 dossier.
Daarnaast zorgt het gebruik van hoogwaardige materialen als metaal en Gorilla Glass 4 voor een aanzienlijk meer 'premium' gevoel. Pak je de S6 of S6 Edge op dan voelt het als een solide brok technologie. Weg is die krakende plastic behuizing. Het display en de achterkant worden beschermd door de nieuwste versie van Gorilla Glass, wat de telefoon tegen de nodige krassen moet beschermen.
©PXimport
De gebruikte materialen geven het toestel de luxe uitstraling die het nodig had.
Quad... HD... Super... Amoled...
De kwaliteit van het beeldscherm is overigens iets anders dat me direct opviel aan de telefoons. Beide S6-varianten hebben een prachtig 5,1 inch-beeldscherm van het type Quad HD Super Amoled. Een hele mond vol, maar dit hoge resolutiescherm (2560 x 1440 pixels) is dan ook een van de mooiste die je op een smartphone zal tegenkomen. Foto's en video's worden helder en haarscherp weergegeven, en door de dunne bezel is vrijwel de hele voorkant gevuld met scherm.
Galaxy S6 met een Edge
Leuk natuurlijk, zo'n futuristisch scherm dat over de rand afloopt, maar heb je daar nou ook wat aan? Volgens Samsung zeer zeker. Zo wordt de rand aan de zijkant onder meer gebruikt om snel bij favoriete contacten te komen. Je kunt namelijk vijf mensen vastzetten, die je met een simpele swipe naar het midden tevoorschijn trekt. Ik kan me voorstellen dat ik dat bijzonder veel ga gebruiken op de Edge. Ook leuk: wanneer een contactpersoon belt licht de rand op in de kleur die je die persoon hebt toegewezen. Ligt het toestel dus op zijn kop op tafel, dan weet je alsnog direct wie er belt. En heb je geen zin om op te nemen, dan tik je simpelweg even op de hartslagmeter die weer op de rug van de telefoon te vinden is.
©PXimport
Via de rand krijg je snel toegang tot je favoriete contactpersonen.
Ook op softwaregebied heeft Samsung de broodnodige vernieuwing doorgevoerd. Zo zien ioontjes en menu's er nu veel schoner uit, is de camera-app eindelijk een beetje begrijpelijk ingedeeld en maken heldere kleuren herkenbaar in welk menu je zit. Hiermee komt de gebruikservaring een stapje dichter bij dat van een 'kale' Android. Toch vind ik de menu-indeling nog altijd niet erg logisch, maar dat zal wederom een kwestie van wennen.
©PXimport
Vanaf 10 april kunnen we in Nederland met de nieuwe Galaxy's aan de slag.
Spierballen
Het mag duidelijk zijn, ik ben erg te spreken over de uiterlijke verbeteringen van de nieuwe Galaxy's. Maar ook van binnen is er veel veranderd. De Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge draaien allebei razendsnel, mede dankzij de aanwezige 64 bit-processor (octacore) die wordt ondersteund door 3GB aan DDR4-RAM. Er is uiteraard geen hapering te ontdekken, maar ook de snelheid waarmee apps openen en met name foto's geschoten kunnen worden is indrukwekkend. Ik ben heel benieuwd hoe de S6 zich staande houdt als we hem volgooien met tientallen apps, zware games gaan spelen en het toestel langere tijd in gebruik hebben. Daar ging het bij eerdere Samsungs namelijk nogal eens fout. In de homeknop zit overigens weer een vingerafdrukscanner gebouwd. En net als op de iPhone hoef je hier alleen je vinger maar op te leggen om te ontgrendelen. Geen geveeg meer dus!
Sneller dan de iPhone
Volgens Samsung hebben de S6 en de S6 Edge de snelst opladende batterij uit de industrie. Naar 100 procent opladen zou zelfs twee keer zo snel gaan als bij de iPhone 6, en na slechts 10 minuten opladen kan je al weer 4 uur met je telefoon verder. Klinkt indrukwekkend, maar dat willen we natuurlijk graag zelf eens gaan testen zodra de telefoon beschikbaar komt. Het is overigens wel van groot belang dat de batterij indruk maakt, want Samsung heeft afscheid genomen van de verwisselbare accu.
©PXimport
Het nieuwe TouchWiz is een grote verbetering.
Selfies
Tijdens mijn korte hands-on ervaring heb ik uiteraard ook de verbeterde camera even onder handen genomen. Nou ja, "camera's" moet ik zeggen, want de front facing camera is minstens zo interessant als het exemplaar aan de achterzijde. Aan de voorkant zit namelijk een krachtige 5 megapixel-camera met een f/1.9 lens en real-time HDR. Dit lijkt in haarscherpe selfies te resulteren, en ik ben benieuwd of de grote belofte voor prachtige foto's in donkere omgevingen wordt waargemaakt.
Aan de achterkant zit een 16 megapixel-camera, met dezelfde f/1.9 lens die meer licht moet opvangen dan voorheen. De camera staat altijd in een soort stand-by modus, waardoor deze binnen 0,7 seconden opstart. Tenminste, dat zegt Samsung. Ik heb de stopwatch er nog niet naastgelegd. Maar snel is het zeker! Ook het schieten van foto's gebeurt instant, en zijn van een mooie kwaliteit in de goed verlichte demoruimte.
©PXimport
De camera maakt een sterke eerste indruk.
Conclusie
De Galaxy S6 en S6 Edge worden op 10 april gelanceerd in Nederland, en komen beschikbaar met 32, 64 of 128 GB aan opslag. Dit is overigens niet uit te breiden met een SD-kaartje, wat natuurlijk een enorm gemis is. Startprijs van de Galaxy S6 is 699 euro en voor de goedkoopste Galaxy S6 Edge moet een forse 849 euro worden neergeteld. Beide toestel komen beschikbaar in de kleuren zwart, wit, goud en blauw. De Edge lijkt ook nog in een groene versie op de markt te komen.