ID.nl logo
Zo gebruik je iCloud Sleutelhanger
© PXimport
Huis

Zo gebruik je iCloud Sleutelhanger

Vanaf OS X 10.9 Mavericks en iOS 7.0.3 synchroniseert iCloud Sleutelhanger al je wachtwoorden, accountgegevens, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie automatisch met al je Macs en iOS-apparaten. Hoe het werkt en wat je ermee kan? Je leest het hier.

Apple's nieuwe iCloud Sleutelhanger probeert een irritant probleem op te lossen: zelfs wanneer je gebruikersnamen en wachtwoorden op je Mac hebt ingevoerd, moet je ze namelijk toch nog handmatig invoeren op je iPhone en iPad (en op andere Macs die je eventueel gebruikt). Vanaf OS X 10.9 Mavericks en iOS 7.0.3 hoeft dit dus niet meer: iCloud Sleutelhanger synchroniseert al je gegevens automatisch met je Macs en iOS-apparaten.

Bovendien heeft Safari op beide platforms nieuwe functies die met iCloud Sleutelhanger integreren, zoals een ingebouwde willekeurige wachtwoordgenerator en een verbeterde functie voor automatisch aanvullen. (Apps van derden zouden in de toekomst ondersteuning voor iCloud Sleutelhanger kunnen toevoegen.)

Het installatieproces voor iCloud Sleutelhanger is verrassend intensief, en heeft een aantal minder voor de hand liggende stappen. Maar zodra je dit eenmaal voor al je apparaten gedaan hebt, synchroniseert iCloud Sleutelhanger alles onzichtbaar op de achtergrond, net als andere iCloud-data, en normaal gesproken is er geen handmatige tussenkomst nodig.

Voordat ik uitleg hoe je iCloud Sleutelhanger moet gebruiken, wil ik erop wijzen dat je het uitgeschakeld kunt laten als je dat liever wilt, of je kunt een andere wachtwoordmanager gebruiken zoals AgileBits 1Password 4 (40 dollar) en 1Password voor iOS (18 dollar), die een aantal handige extra functies hebben. Maar als je iCloud Sleutelhanger alleen maar omzeilt omdat je je wachtwoorden niet op Apple's servers wilt opslaan (ook al zijn ze versleuteld), is het mogelijk om synchronisatie tussen apparaten te hebben zonder dat je je wachtwoorden in iCloud opslaat - je moet alleen een bepaald trucje kennen, wat ik zo meteen zal uitleggen.

Je eerste apparaat instellen

Het proces van het instellen van je eerste apparaat (of het nu gaat om een Mac of een iOS apparaat) is een beetje anders dan het instellen van de volgende apparaten, omdat je elk volgende apparaat dat iCloud Sleutelhanger zal gaan gebruiken moet goedkeuren - dat kan door een beveiligingscode naar keuze in te voeren of door je Apple ID wachtwoord in te voeren op een ander apparaat dat al voor iCloud Sleutelhanger is ingesteld.

OS X: Als je tijdens de installatie van Mavericks niet gevraagd werd of je iCloud Sleutelhanger wilde instellen, kun je dit doen in het iCloud paneel in System Preferences. Het proces is in principe hetzelfde. Selecteer het vakje Sleutelhanger, voer je Apple ID wachtwoord in, en klik op OK. Dan wordt er gevraagd of je een iCloud Secturity Code wilt aanmaken en bevestigen. Standaard is dit een viercijferige code; om meer opties te krijgen, zoals een lange willekeurige reeks, klik op Advanced. Je zult dan ook een mobiel telefoonnummer moeten invoeren om SMS-berichten te ontvangen om de code te bevestigen.

©PXimport

Hier volgt de truc om ervoor te zorgen dat iCloud je wachtwoorden niet opslaat, als dat is wat je wilt. In de Advanced weergave, klik op Don't Create Security Code, en je iCloud Sleutelhanger zal alleen op je apparaat worden opgeslagen, hoewel het nog steeds kan synchroniseren met andere apparaten als je het ene apparaat gebruikt om het andere goed te keuren. (Voor meer over dit onderwerp, zie Apple's iCloud Sleutelhanger FAQ.)

Als je je Mac nog niet hebt ingesteld zodat hij een wachtwoord vereist na een periode van inactiviteit wordt er gevraagd of je die functie wilt inschakelen in het Security & Privacy paneel. Klik op Not Now als je die beslissing (nog) niet wilt nemen.

iOS: Zorg er allereerst voor dat je iPhone op iOS 7.0.3 draait. Je telefoon moet na het updaten opnieuw worden opgestart. Druk vervolgens op Settings > iCloud > Sleutelhanger en schakel het in (het is groen wanneer het is ingeschakeld) om een iCloud Security Code aan te maken, of kies ervoor om de code over te slaan.

Zodra het is ingesteld krijg je een nieuwe Sleutelhanger op het apparaat, 'iCloud' genaamd, die in eerste instantie de meeste items van je bestaande login Sleutelhanger bevat. Om de instellingen later te veranderen (zoals je iCloud Security Code) op een Mac, ga naar het iCloud paneel in System Preferences, en klik op Account Details. Op een iOS apparaat, druk op Settings > iCloud > Account > Sleutelhanger.

Een apparaat goedkeuren

Zodra je eerste apparaat is ingesteld kun je verder gaan met het volgende apparaat. Het instellen van iCloud Sleutelhanger gaat hetzelfde, behalve dat je na het invoeren van je Apple ID wachtwoord een methode moet kiezen om toegang te verlenen:

iCloud Security Code (iOS) of Code (OS X): Voer de beveiligingscode die je bij het instellen van je eerste apparaat gekozen hebt. Het kan zijn dat je ook een verificatienummer dat je via SMS hebt toegestuurd gekregen in moet voeren, maar bij mij hoefde dit niet.

Request Approval (iOS) of Approve from Other Device (OS X): Druk of klik op deze knop, en er verschijnt een notificatie op al je andere apparaten die iCloud Sleutelhanger met dezelfde account ingeschakeld hebben. Op een Mac, open het iCloud paneel in System Preferences, klik op Details naast Sleutelhanger, voer je wachtwoord in, en klik op Allow. Op een iOS apparaat, voer je Apple ID wachtwoord in en druk op Allow.

©PXimport

iCloud Sleutelhanger gebruiken in Safari

Om iCloud Sleutelhanger in Safari op een Mac te gebruiken, kies Safari > Preferences, klik op Autofill, en zorg dat alle gewenste categorieën geselecteerd zijn. Op een iOS apparaat, druk op Settings > Safari > Passwords & AutoFill en schakel je gewenste categorieën in.

Wanneer je vervolgens in Safari een site bezoekt waarvoor je eerder een gebruikersnaam en wachtwoord hebt opgeslagen, zouden de velden automatisch ingevuld moeten zijn; klik of druk gewoon op de Login knop (of iets vergelijkbaars) om in te loggen. Als je handmatig een gebruikersnaam en wachtwoord invult die nog niet in je iCloud Sleutelhanger opgeslagen zijn, verschijnt er een vraag; klik op Save Password om voor die site je gegevens op te slaan.

Een wachtwoord genereren: Om een nieuw, willekeurig wachtwoord te genereren voor een site waarvoor je een account aan het aanmaken bent, zorg dan allereerst dat het Password veld blanco is en klik of druk erop. Safari zal een wachtwoord suggereren; klik op druk erop om het in te vullen en in iCloud Sleutelhanger op te slaan.

©PXimport

Meer dan één wachtwoord per site opslaan: iCloud Sleutelhanger kan meerdere gebruikersnaam/wachtwoord combinaties per site opslaan. Wanneer je een site bezoekt waarvoor je meerdere accounts hebt, verwijder dan de vooraf ingevulde gebruikersnaam en wachtwoord, en klik in het Username veld. Safari zal je een aantal opties geven om uit te kiezen.

©PXimport

Creditcardnummers opslaan: Creditcardnummers werken bijna hetzelfde als wachtwoorden. Wanneer je voor het eerst een nummer invoert vraagt Safari of je het wilt opslaan. Als je daarna in Safari een blanco Credit Card Number veld tegenkomt, hoef je alleen maar op het veld te klikken of te drukken om een lijst met creditcardnummers tevoorschijn te halen die je in iCloud Sleutelhanger hebt opgeslagen; selecteer het nummer dat je wilt gebruiken. Hoewel Safari je creditcardnummer en de vervaldatum invult, moet je zelf je CVV-nummer invoeren - een irritante beperking.

Om opgeslagen wachtwoorden te bekijken of te verwijderen op een Mac, kies Safari > Preferences en klik op Passwords; op een iOS apparaat, druk op Settings > Safari > Passwords & AutoFill > Saved Passwords. Beide versies van Safari hebben een instelling waarmee je sites die AutoFill uitschakelen kunt negeren - op een Mac is dat Allow AutoFill Even for Websites that Request Passwords Not Be Saved, en op een iOS apparaat is het Always Allow.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Joe Kissell (@joekissell). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Review Eufy E20 3-in-1-robotstofzuiger – Conceptapparaat met groeiruimte
© Wesley Akkerman
Huis

Review Eufy E20 3-in-1-robotstofzuiger – Conceptapparaat met groeiruimte

De Eufy E20 is een 3-in-1-robotstofzuiger. In dit geval betekent het dat je hem op drie manieren kunt gebruiken: als robotstofzuiger, als steelstofzuiger en als kruimeldief. Het is een opmerkelijk product, maar ook eentje dat duidelijk net uit de conceptfase is.

Goed
Conclusie

De Eufy E20 laat een gemengde indruk achter. Laten we beginnen met de positieve punten. Het concept is slim: met één aankoop haal je in feite drie apparaten in huis. Je schakelt moeiteloos tussen standen en kunt de opvangbak altijd laten leegzuigen, zelfs na handmatig stofzuigen. De installatie is eenvoudig, de app is overzichtelijk en de prijs verrassend scherp. Daar staat tegenover dat de plastic afwerking en matte uitstraling het geheel wat goedkoper doen aanvoelen dan nodig is. De zuigkracht schiet tekort en op een vloerkleed lijkt de robot soms niet goed uit de voeten te kunnen. Navigeren gaat verder prima, maar de beperkingen zijn duidelijk. Dit voelt als een concept dat marktrijp is, maar nog flink wat ruimte heeft om te groeien.

Plus- en minpunten
  • Drie apparaten ineen
  • Wisselen van stand gaat moeiteloos
  • Navigatie gaat redelijk
  • Betaalbaar
  • Kleden vormen een probleem
  • Intelligentie en zuigkracht laten te wensen over
  • Steel te kort
  • Kaart vergt veel aandacht

De meeste mensen hebben óf een reguliere (steel)stofzuiger óf een robotstofzuiger, maar zelden allebei – dat zou wat overdreven zijn. Soms wordt een robotstofzuiger nog wel gecombineerd met een eenvoudige, goedkope stofzuiger voor de trap, maar dat blijft meestal bij een model van een paar tientjes, met bijbehorende beperkingen in zuigkracht en duurzaamheid. Wat nou als je met één product beide apparaten in huis zou kunnen halen?

Die vraag zal ongetwijfeld door de hoofden van de Eufy-ingenieurs zijn gegaan. Het Eufy E20-systeem combineert namelijk een robotstofzuiger met een steelstofzuiger. En de derde modus? Een kruimeldief – al geldt dat eigenlijk voor bijna elke steelstofzuiger. Vaak levert de fabrikant gewoon een extra mondstuk mee, zodat je het apparaat een korte snuit geeft. Het 3-in-1-concept is dus een beetje een marketingverhaal, maar dat maakt het niet minder cool.

©Wesley Akkerman

(Robot)stofzuiger

De Eufy E20 kost 549 euro. Dat is niet bijster veel voor een robotstofzuiger. Het installeren is zo gepiept. Je zet het basisstation neer, legt daar een plastic mat voor (die wel een béétje te goedkoop oogt…) en schuift de stofzuiger naar binnen om hem op te laden. Vervolgens download je de app, voeg je hem toe en volg je de resterende instructies op. Eufy is altijd erg goed geweest in het toegankelijk maken ingewikkelde producten; ook nu is dat het geval.

In de doos zit daarnaast de steel voor de steelstofzuiger en nog een snoet voor de kruimeldief. Wisselen van stofzuigermodus is zo gepiept. Je druk op de rode knop achterin en tilt de zuigmachine er zo uit. Dat is een handigheidje; maar als je dat door hebt, is het geen probleem. Vervolgens klik je er een andere steel of mond op en klaar is kees. Daarin is Eufy niet anders dan bijvoorbeeld een Dyson-steelstofzuiger, die op eenzelfde manier werkt met accessoires.

©Wesley Akkerman

Als een dronken zeeman 🥴

Waarin Eufy ook een beetje op Dyson lijkt, is het royale gebruik van plastic. Dat geeft beide merken een minder hoogwaardige uitstraling dan nodig is. Bij Dyson betaal je daar fors bedrag voor, maar omdat de Eufy een stuk betaalbaarder is, speelt dat hier voor ons een minder grote rol. Het voordeel van al dat plastic is dat het systeem licht in de hand ligt, waardoor stofzuigen minder inspannend is en je arm niet snel vermoeid raakt wanneer je ouderwets zelf stofzuigt.

Maar waarom zou je zelf stofzuigen als de robot dat voor je kan doen? Nou, zoals gezegd kan het handig zijn voor de trap. Bovendien lijkt de Eufy E20 op tapijt soms zijn richting kwijt te raken, waardoor hij als een soort dronken zeeman een flauwe bocht maakt en dan weer van het vloedkleed af dwarrelt… zonder dus echt schoongemaakt te hebben. Waardoor je het dus achteraf zelf nog een keer moet doen.

©Wesley Akkerman

Kaart aanmaken tijdrovend

Met handmatig zuigen bereik je ook beter de hoeken en andere plekken die de robotstofzuiger overslaat. Vooral de hoeken blijven een uitdaging, al zijn we over het algemeen tevreden over de navigatie van de robot. Het kan beter en nauwkeuriger, maar daar betaal je dan vaak het dubbele voor, en dan haal je geen 3-in-1-systeem in huis. En wat betreft de zuigkracht: als je geen huisdieren of kinderen hebt, dan volstaan de 8000 Pa van de Eufy E20.

Ondanks de scherpe prijs hebben we wel kritiek op de slimme functies. De E20 kan een kaart aanmaken, maar daar blijft het bij. Tapijten moet je handmatig markeren en grenzen zelf instellen, omdat het systeem geen meubels herkent. Zodra de no-go-zones vastliggen, werkt alles prima, maar het kost meer moeite dan bij vergelijkbare robotstofzuigers. Gelukkig is de app overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, al blijft het instellen een tijdrovend klusje.

©Wesley Akkerman

Op afstand bestuurbaar

Het schoonmaakproces neemt niet veel meer tijd in beslag dan bij andere robotstofzuigers die we getest hebben. Maar het kan wel zijn dat deze Eufy wat vaker naar de basis terugkeert om de opvangbak te legen: die is namelijk niet heel groot.  Over een oppervlakte van pakweg 57 vierkante meter doet de E20 ongeveer drie kwartier en dat is acceptabel. Je kunt ervan op aan dat hij de boel nog even aan kant krijgt voordat je bezoek krijgt.

Een van de tofste dingen (die we bijna nergens anders terugvinden) is de directe bediening. Binnen de Eufy-app vind je hier een speciaal venster voor, waardoor het net een op afstand bestuurbare auto wordt. Daardoor kun je hem op een specifieke plek laten stofzuigen, bijvoorbeeld als je geknoeid hebt naast de eettafel. Je zou hem de opdracht kunnen geven om de hele eetkamer schoon te maken, maar dan neemt hij alles mee. Met deze modus werk je een stuk gerichter.

©Wesley Akkerman

Een gaaf idee

Of je haalt de zuigmodule uit de robot en klikt de steel eronder (voor de duidelijkheid: in de robot zitten de wielen, sensoren en camera, terwijl het deel dat je eruit haalt de module van het zuigsysteem is). De steel zelf vinden we net iets te kort voor comfortabel gebruik. Je kunt hem een beetje uitschuiven, maar zelfs dan nog schiet de lengte tekort. Maar gewoon alleen het idee dat dit kan en dat je altijd de stofzuiger die je nodig hebt tot je beschikking hebt, is en blijft gaaf.

Welke stofzuigervariant je ook gebruikt, je hebt de keuze uit vier zuigmodi. De robot stel je in via de app, terwijl je de steelstofzuiger bedient met een knop op het systeem zelf. Op zich doet de steelvariant zijn werk prima, maar dit is niet het sterkste punt van de E20. Ondanks het hoge aantal Pascal (Pa) laat de zuigkracht te wensen over. Voor algemene schoonmaak is het prima, maar vuil blijft soms achter, zelfs als je er meerdere keren overheen gaat – of je dat nu doet in de robotstofzuiger- of in de steelstofzuigerstand.

©Wesley Akkerman

Zelf leegmaken

De standaard steelkop heeft overigens een borstel die goed overweg kan met zowel dieren- als mensenharen. We hebben niet gemerkt dat het systeem zich in haren verslikt of dat de borstel na een paar keer stofzuigen helemaal onder zit. De ervaring met de steelstofzuiger en kruimeldief is degelijk, maar zonder echte uitschieters. Voor nu is het prima, maar niet bijzonder. Doordat de kop en opzetstukken volledig van hard plastic zijn, oogt het geheel wat goedkoop. Een opvolger zou dat kunnen verbeteren met meer rubberen details of zachte borstels.

Wat dan wel weer uniek is, is dat je de stofbak kunt laten leegzuigen door de thuisbasis. Dat kan na een robotrondje, maar ook als je er zelf mee in de weer bent geweest bent (je doet dat trouwens door de bak opnieuw in de robot te klikken). Je zou tot iets meer dan twee maanden met de bak in de basis moeten kunnen doen; dat scheelt wat tripjes naar de vuilnisbak en gedoe met zelf de bak leeggooien. Verder laadt dat station de interne accu natuurlijk op. Met 2,5 uur moet de accu weer vol zijn.

Eufy E20 3-in-1 kopen?

De Eufy E20 laat een gemengde indruk achter. Laten we beginnen met de positieve punten. Het concept is slim: met één aankoop haal je in feite drie apparaten in huis. Je schakelt moeiteloos tussen standen en kunt de opvangbak altijd laten leegzuigen, zelfs na handmatig stofzuigen. De installatie is eenvoudig, de app is overzichtelijk en de prijs verrassend scherp.

Daar staat tegenover dat de plastic afwerking en matte uitstraling het geheel wat goedkoper doen aanvoelen dan nodig is. De zuigkracht schiet tekort en op een vloerkleed lijkt de robot soms niet goed uit de voeten te kunnen. Navigeren gaat verder prima, maar de beperkingen zijn duidelijk. Dit voelt als een concept dat marktrijp is, maar nog flink wat ruimte heeft om te groeien.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?
© Rene Schroeder
Huis

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Het ontdooien van je vriezer is een klus die je waarschijnlijk het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen. In dit artikel vertellen we je wanneer je je vriezer moet ontdooien en hoe je dit het beste doet.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer moet je je vriezer ontdooien?
  • Waarom is het belangrijk om je vriezer regelmatig te ontdooien?
  • Hoe maak je je vriezer het beste schoon?

Lees ook: Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Wanneer is het weer tijd om de vriezer te ontdooien?

Als de lades van je vriezer lastig sluiten, is dat een goede indicatie dat het tijd is om je vriezer te ontdooien. Door ijsvorming op de binnenste wanden is er minder ruimte voor de lades om goed te sluiten. Bovendien zorgt de ijsvorming ervoor dat je vriezer harder moet werken, wat niet alleen energie verspilt, maar ook de levensduur van het apparaat verkort. 

IJsvorming ontstaat doordat iedere keer dat je de deur van de vriezer opent, er warme, vochtige lucht van buiten tegen de wanden aan komt. Vervolgens bevriest de gecondenseerde lucht tegen de wanden. Hoe vaker en langer je de deur opent, hoe meer ijsvorming er ontstaat. Op de lange termijn ontkom je dus uiteindelijk niet aan ijsvorming, tenzij je een vriezer met No Frost-technologie hebt.

Is je vriezer uitgerust met No Frost? Dan is ontdooien vaak niet nodig. De technologie voert de vochtige lucht namelijk af en blaast verse droge lucht naar binnen. Maak het apparaat wel minstens één of twee keer per jaar goed schoon van binnen. Meestal is het voldoende om je vriezer twee keer per jaar te ontdooien en schoon te maken. Bij oudere vriezers kan deze onderhoudsklus vaker terugkeren, zoals elk kwartaal.

Ruik je een onaangename geur bij het openen van je vriezer? Ook dan is het tijd om je vriezer grondig schoon te maken (en eventueel eerst te ontdooien). Die muffe geur ontstaat bijvoorbeeld door open verpakkingen, etenswaren die ver over de houdbaarheidsdatum zijn of vocht dat is vrijgekomen uit nog niet helemaal ingevroren producten. Controleer regelmatig de inhoud van je vriezer en maak het apparaat indien nodig schoon.

Lees ook: Deze functies kun je allemaal vinden op een vriezer

©Yanukit - stock.adobe.com

Hoe maak je je vriezer schoon?

Is het tijd om je vriezer schoon te maken? Ga dan als volgt te werk. Trek eerst de stekker uit het stopcontact en maak de vriezer helemaal leeg. Leg producten die je wilt bewaren in een koeltas met koelelementen of een zak ijsblokjes. Als het vriest, kun je de bevroren etenswaren ook even buiten neerleggen. Verwijder ook alle lades en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze schoonmaakt. 

Laat de deur van de vriezer openstaan om het ijs te laten smelten. Als er veel ijsvorming is, kan dit soms enkele uren in beslag nemen. Je kunt dit proces versnellen door een emmer heet water in de vriezer te plaatsen en de deur te sluiten. Na een halfuur moet het meeste ijs ontdooid zijn. 

Het overgebleven ijs is vaak makkelijk te verwijderen met de hand of met een warme, natte doek. Gebruik geen scherpe voorwerpen om het resterende ijs weg te halen en laat ook hittebronnen zoals een föhn achterwege; die kunnen je vriezer beschadigen. 

Is je vriezer ontdooid? Maak een sopje met warm water en een neutraal geurende allesreiniger (of gebruik soda). Zorg dat de binnenkant van je vriezer goed droog is na de poetsbeurt, zodat er niets vastvriest als je de stekker er weer in steekt en de vriezer weer langzaam op temperatuur komt. Je vriezer kan weer gevuld worden!

Lees ook: 12 tips tegen vieze geurtjes in huis

Baking soda nodig?

(je kunt het maar in huis hebben)