ID.nl logo
Zo gebruik je iCloud Sleutelhanger
© PXimport
Huis

Zo gebruik je iCloud Sleutelhanger

Vanaf OS X 10.9 Mavericks en iOS 7.0.3 synchroniseert iCloud Sleutelhanger al je wachtwoorden, accountgegevens, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie automatisch met al je Macs en iOS-apparaten. Hoe het werkt en wat je ermee kan? Je leest het hier.

Apple's nieuwe iCloud Sleutelhanger probeert een irritant probleem op te lossen: zelfs wanneer je gebruikersnamen en wachtwoorden op je Mac hebt ingevoerd, moet je ze namelijk toch nog handmatig invoeren op je iPhone en iPad (en op andere Macs die je eventueel gebruikt). Vanaf OS X 10.9 Mavericks en iOS 7.0.3 hoeft dit dus niet meer: iCloud Sleutelhanger synchroniseert al je gegevens automatisch met je Macs en iOS-apparaten.

Bovendien heeft Safari op beide platforms nieuwe functies die met iCloud Sleutelhanger integreren, zoals een ingebouwde willekeurige wachtwoordgenerator en een verbeterde functie voor automatisch aanvullen. (Apps van derden zouden in de toekomst ondersteuning voor iCloud Sleutelhanger kunnen toevoegen.)

Het installatieproces voor iCloud Sleutelhanger is verrassend intensief, en heeft een aantal minder voor de hand liggende stappen. Maar zodra je dit eenmaal voor al je apparaten gedaan hebt, synchroniseert iCloud Sleutelhanger alles onzichtbaar op de achtergrond, net als andere iCloud-data, en normaal gesproken is er geen handmatige tussenkomst nodig.

Voordat ik uitleg hoe je iCloud Sleutelhanger moet gebruiken, wil ik erop wijzen dat je het uitgeschakeld kunt laten als je dat liever wilt, of je kunt een andere wachtwoordmanager gebruiken zoals AgileBits 1Password 4 (40 dollar) en 1Password voor iOS (18 dollar), die een aantal handige extra functies hebben. Maar als je iCloud Sleutelhanger alleen maar omzeilt omdat je je wachtwoorden niet op Apple's servers wilt opslaan (ook al zijn ze versleuteld), is het mogelijk om synchronisatie tussen apparaten te hebben zonder dat je je wachtwoorden in iCloud opslaat - je moet alleen een bepaald trucje kennen, wat ik zo meteen zal uitleggen.

Je eerste apparaat instellen

Het proces van het instellen van je eerste apparaat (of het nu gaat om een Mac of een iOS apparaat) is een beetje anders dan het instellen van de volgende apparaten, omdat je elk volgende apparaat dat iCloud Sleutelhanger zal gaan gebruiken moet goedkeuren - dat kan door een beveiligingscode naar keuze in te voeren of door je Apple ID wachtwoord in te voeren op een ander apparaat dat al voor iCloud Sleutelhanger is ingesteld.

OS X: Als je tijdens de installatie van Mavericks niet gevraagd werd of je iCloud Sleutelhanger wilde instellen, kun je dit doen in het iCloud paneel in System Preferences. Het proces is in principe hetzelfde. Selecteer het vakje Sleutelhanger, voer je Apple ID wachtwoord in, en klik op OK. Dan wordt er gevraagd of je een iCloud Secturity Code wilt aanmaken en bevestigen. Standaard is dit een viercijferige code; om meer opties te krijgen, zoals een lange willekeurige reeks, klik op Advanced. Je zult dan ook een mobiel telefoonnummer moeten invoeren om SMS-berichten te ontvangen om de code te bevestigen.

©PXimport

Hier volgt de truc om ervoor te zorgen dat iCloud je wachtwoorden niet opslaat, als dat is wat je wilt. In de Advanced weergave, klik op Don't Create Security Code, en je iCloud Sleutelhanger zal alleen op je apparaat worden opgeslagen, hoewel het nog steeds kan synchroniseren met andere apparaten als je het ene apparaat gebruikt om het andere goed te keuren. (Voor meer over dit onderwerp, zie Apple's iCloud Sleutelhanger FAQ.)

Als je je Mac nog niet hebt ingesteld zodat hij een wachtwoord vereist na een periode van inactiviteit wordt er gevraagd of je die functie wilt inschakelen in het Security & Privacy paneel. Klik op Not Now als je die beslissing (nog) niet wilt nemen.

iOS: Zorg er allereerst voor dat je iPhone op iOS 7.0.3 draait. Je telefoon moet na het updaten opnieuw worden opgestart. Druk vervolgens op Settings > iCloud > Sleutelhanger en schakel het in (het is groen wanneer het is ingeschakeld) om een iCloud Security Code aan te maken, of kies ervoor om de code over te slaan.

Zodra het is ingesteld krijg je een nieuwe Sleutelhanger op het apparaat, 'iCloud' genaamd, die in eerste instantie de meeste items van je bestaande login Sleutelhanger bevat. Om de instellingen later te veranderen (zoals je iCloud Security Code) op een Mac, ga naar het iCloud paneel in System Preferences, en klik op Account Details. Op een iOS apparaat, druk op Settings > iCloud > Account > Sleutelhanger.

Een apparaat goedkeuren

Zodra je eerste apparaat is ingesteld kun je verder gaan met het volgende apparaat. Het instellen van iCloud Sleutelhanger gaat hetzelfde, behalve dat je na het invoeren van je Apple ID wachtwoord een methode moet kiezen om toegang te verlenen:

iCloud Security Code (iOS) of Code (OS X): Voer de beveiligingscode die je bij het instellen van je eerste apparaat gekozen hebt. Het kan zijn dat je ook een verificatienummer dat je via SMS hebt toegestuurd gekregen in moet voeren, maar bij mij hoefde dit niet.

Request Approval (iOS) of Approve from Other Device (OS X): Druk of klik op deze knop, en er verschijnt een notificatie op al je andere apparaten die iCloud Sleutelhanger met dezelfde account ingeschakeld hebben. Op een Mac, open het iCloud paneel in System Preferences, klik op Details naast Sleutelhanger, voer je wachtwoord in, en klik op Allow. Op een iOS apparaat, voer je Apple ID wachtwoord in en druk op Allow.

©PXimport

iCloud Sleutelhanger gebruiken in Safari

Om iCloud Sleutelhanger in Safari op een Mac te gebruiken, kies Safari > Preferences, klik op Autofill, en zorg dat alle gewenste categorieën geselecteerd zijn. Op een iOS apparaat, druk op Settings > Safari > Passwords & AutoFill en schakel je gewenste categorieën in.

Wanneer je vervolgens in Safari een site bezoekt waarvoor je eerder een gebruikersnaam en wachtwoord hebt opgeslagen, zouden de velden automatisch ingevuld moeten zijn; klik of druk gewoon op de Login knop (of iets vergelijkbaars) om in te loggen. Als je handmatig een gebruikersnaam en wachtwoord invult die nog niet in je iCloud Sleutelhanger opgeslagen zijn, verschijnt er een vraag; klik op Save Password om voor die site je gegevens op te slaan.

Een wachtwoord genereren: Om een nieuw, willekeurig wachtwoord te genereren voor een site waarvoor je een account aan het aanmaken bent, zorg dan allereerst dat het Password veld blanco is en klik of druk erop. Safari zal een wachtwoord suggereren; klik op druk erop om het in te vullen en in iCloud Sleutelhanger op te slaan.

©PXimport

Meer dan één wachtwoord per site opslaan: iCloud Sleutelhanger kan meerdere gebruikersnaam/wachtwoord combinaties per site opslaan. Wanneer je een site bezoekt waarvoor je meerdere accounts hebt, verwijder dan de vooraf ingevulde gebruikersnaam en wachtwoord, en klik in het Username veld. Safari zal je een aantal opties geven om uit te kiezen.

©PXimport

Creditcardnummers opslaan: Creditcardnummers werken bijna hetzelfde als wachtwoorden. Wanneer je voor het eerst een nummer invoert vraagt Safari of je het wilt opslaan. Als je daarna in Safari een blanco Credit Card Number veld tegenkomt, hoef je alleen maar op het veld te klikken of te drukken om een lijst met creditcardnummers tevoorschijn te halen die je in iCloud Sleutelhanger hebt opgeslagen; selecteer het nummer dat je wilt gebruiken. Hoewel Safari je creditcardnummer en de vervaldatum invult, moet je zelf je CVV-nummer invoeren - een irritante beperking.

Om opgeslagen wachtwoorden te bekijken of te verwijderen op een Mac, kies Safari > Preferences en klik op Passwords; op een iOS apparaat, druk op Settings > Safari > Passwords & AutoFill > Saved Passwords. Beide versies van Safari hebben een instelling waarmee je sites die AutoFill uitschakelen kunt negeren - op een Mac is dat Allow AutoFill Even for Websites that Request Passwords Not Be Saved, en op een iOS apparaat is het Always Allow.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Joe Kissell (@joekissell). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro
© Monkey Business Images
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede combimagnetron met veel kookopties? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken combimagnetrons bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 450 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Panasonic NN-DF38PB

Voor kleine huishoudens is de Panasonic NN-DF38PB zeer geschikt. Het is namelijk een oven, grill en magnetron ineen. Vanwege het compacte formaat kun je hem vast wel ergens in een hoekje van de keuken kwijt. Houd rekening met een bescheiden inhoud van 23 liter. Met deze keukenhulp maak je gerechten voor enkele personen klaar. Een pluspunt is het maximale magnetronvermogen van duizend watt. Het kost dan ook weinig tijd om maaltijden op te warmen.

Vrijwel elke combimagnetron heeft een bedieningspaneel met pictogrammen, maar dit model bevat daarnaast ook tekstaanduidingen. Handig, want het is zo direct duidelijk welke functie bij welke aanraaktoets hoort. Een interessante optie is de zogenoemde Eco Combi-modus. Het apparaat gebruikt hierbij tegelijk grill- en magnetronvermogen, waardoor je volgens Panasonic tijd en energie bespaart. Je kunt in totaal uit zestien automatische programma's kiezen. Na afloop start je de geïntegreerde schoonmaakcyclus om de boel te reinigen. De fabrikant levert een draadrek en geëmailleerde plaat mee.

Sharp R-971INW

Zoek je een grote vrijstaande combimagnetron? Dit model van Sharp is beslist een goede keuze. Niet voor niks kreeg dit product al eens het Beste Uit De Test-predicaat van de Consumentenbond. Een groot voordeel is de riante inhoud van veertig liter. Kortom, maak gerust een grote pastaschotel, flinke pizza of hele kip klaar. Met de zogenoemde invertertechniek wordt het vermogen geleidelijk op- en afgebouwd. Zeker tijdens het verwarmen en ontdooien voorkom je zo dat het voedsel uitdroogt. Het maximale magnetronvermogen bedraagt 1050 watt, terwijl de oven tot hoogstens 250 graden kan verwarmen.

Het kiezen van de juiste kookinstellingen is een fluitje van een cent. Tik gewoon op de afbeelding van het gerecht dat je wilt klaarmaken. Nadat je het juiste gewicht hebt ingevoerd, kiest de Sharp R-971INW een optimale bereidingstijd. Je kunt in totaal uit 24 programma's kiezen. Vanzelfsprekend staat het je ook vrij om de kookinstellingen handmatig te selecteren. De R-971INW leent zich goed voor het bereiden van eten voor een groot gezelschap. De twee bijgesloten bakplaten en ovenrekken plaats je in deze combimagnetron namelijk op verschillende niveaus.

Samsung MC35R8058CG/EN

Heb je een fraaie (design)keuken, dan zal de stijlvol vormgegeven Samsung MC35R8058CG zeker niet misstaan. Veel modellen hebben alleen een afgewerkte voorkant, maar dit model heeft ook nette zijkanten. Je bedient diverse magnetronfuncties via het gelikte aanraakpaneel. Behalve de hendel is de voorzijde helemaal vlak. Hierdoor kun je deze combimagnetron makkelijk afnemen. De keramische binnenwanden zijn glad en laten zich eveneens eenvoudig reinigen. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen krassen. Met een inhoud van 35 liter is de MC35R8058CG/EN geschikt voor meerpersoonshuishoudens.

Via het bedieningspaneel kies je tussen diverse automatische programma's. Met name de zogeheten AirFry-modus is het vermelden waard. Door de magnetronfunctie, grill en oven te combineren, ontstaat er een soort 'frituurfunctie'. Op deze manier maak je gerechten extra knapperig. Samsung levert hiervoor een speciale crusty-plaat mee. Verder kun je onder andere ook grillen, bakken, ontdooien en stomen. De magnetronfunctie ondersteunt een maximaal vermogen van 900 watt. Gebruik je de oven, dan kies je een temperatuur van hoogstens van 230 graden.

Lees ook: Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!

Whirlpool MWSC 833 SX

Deze uitgebreide combimagnetron van Whirlpool heeft een handige crisp- én CrispFry-functie. Maak daarmee bijvoorbeeld ovenfriet, een pizza en bittergarnituur extra knapperig. In combinatie met de bijgesloten crispplaat krijgen de hapjes een krokant laagje. Als je maaltijden graag in de vriezer bewaart, komt de zogenoemde Jet Defrost-functie goed van pas. Daarmee kun je voedsel snel en gelijkmatig ontdooien zonder dat de smaak hierbij verloren gaat. Je kiest op het duidelijke bedieningspaneel tussen maar liefst veertig(!) voorgeprogrammeerde recepten.

De Whirlpool MWSC 833 SX heeft een binnenruimte van 33 liter. Met een magnetronvermogen van maximaal 900 watt kun je alle kanten op. Is na uitgebreid kokerellen de binnenkant nogal vies? Zet dan een glas water in de combimagnetron en activeer het reinigingsprogramma. Dankzij de ontstane stoom laten de vet- en voedingsresten vanzelf los. Je hoeft de wanden daarna alleen maar even af te nemen. Kortom, laat die schoonmaakmiddelen voortaan in de kast staan!

LG MJ3965BIB

De betaalbare LG MJ3965BIB heeft een ruime inhoud van 39 liter. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een grote lasagneschotel of flink wat warme kaiserbroodjes wil klaarmaken. Dankzij een gevoelige temperatuurregeling kan deze combimagnetron gelijkmatig verwarmen en ontdooien. Dat komt de smaak van het gerecht ten goede! Een opvallende eigenschap is het houtskool-verwarmingselement. Volgens de fabrikant optimaliseert dit onderdeel de hitteopname, zodat de oorspronkelijke smaak behouden blijft.

Ten opzichte van de meeste andere modellen in deze prijsklasse is het riante maximale magnetronvermogen van 1100 watt een pluspunt. Het eenvoudige bedieningspaneel telt weliswaar slechts enkele toetsen, maar toch kun je tussen allerlei automatische programma's kiezen. Gebruik daarvoor de draaiknop. Nuttig is de felle ledlamp, want hierdoor houd je de voortgang van het gerecht goed in de gaten. De binnenzijde heeft een speciale coating waarop etens- en vetresten zich niet goed kunnen hechten. Het afnemen van de wanden is dan ook voldoende om de volgende kooksessie weer schoon te beginnen.

▼ Volgende artikel
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.