Zo gebruik je iCloud Sleutelhanger
Vanaf OS X 10.9 Mavericks en iOS 7.0.3 synchroniseert iCloud Sleutelhanger al je wachtwoorden, accountgegevens, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie automatisch met al je Macs en iOS-apparaten. Hoe het werkt en wat je ermee kan? Je leest het hier.
Apple's nieuwe iCloud Sleutelhanger probeert een irritant probleem op te lossen: zelfs wanneer je gebruikersnamen en wachtwoorden op je Mac hebt ingevoerd, moet je ze namelijk toch nog handmatig invoeren op je iPhone en iPad (en op andere Macs die je eventueel gebruikt). Vanaf OS X 10.9 Mavericks en iOS 7.0.3 hoeft dit dus niet meer: iCloud Sleutelhanger synchroniseert al je gegevens automatisch met je Macs en iOS-apparaten.
Bovendien heeft Safari op beide platforms nieuwe functies die met iCloud Sleutelhanger integreren, zoals een ingebouwde willekeurige wachtwoordgenerator en een verbeterde functie voor automatisch aanvullen. (Apps van derden zouden in de toekomst ondersteuning voor iCloud Sleutelhanger kunnen toevoegen.)
Het installatieproces voor iCloud Sleutelhanger is verrassend intensief, en heeft een aantal minder voor de hand liggende stappen. Maar zodra je dit eenmaal voor al je apparaten gedaan hebt, synchroniseert iCloud Sleutelhanger alles onzichtbaar op de achtergrond, net als andere iCloud-data, en normaal gesproken is er geen handmatige tussenkomst nodig.
Voordat ik uitleg hoe je iCloud Sleutelhanger moet gebruiken, wil ik erop wijzen dat je het uitgeschakeld kunt laten als je dat liever wilt, of je kunt een andere wachtwoordmanager gebruiken zoals AgileBits 1Password 4 (40 dollar) en 1Password voor iOS (18 dollar), die een aantal handige extra functies hebben. Maar als je iCloud Sleutelhanger alleen maar omzeilt omdat je je wachtwoorden niet op Apple's servers wilt opslaan (ook al zijn ze versleuteld), is het mogelijk om synchronisatie tussen apparaten te hebben zonder dat je je wachtwoorden in iCloud opslaat - je moet alleen een bepaald trucje kennen, wat ik zo meteen zal uitleggen.
Je eerste apparaat instellen
Het proces van het instellen van je eerste apparaat (of het nu gaat om een Mac of een iOS apparaat) is een beetje anders dan het instellen van de volgende apparaten, omdat je elk volgende apparaat dat iCloud Sleutelhanger zal gaan gebruiken moet goedkeuren - dat kan door een beveiligingscode naar keuze in te voeren of door je Apple ID wachtwoord in te voeren op een ander apparaat dat al voor iCloud Sleutelhanger is ingesteld.
OS X: Als je tijdens de installatie van Mavericks niet gevraagd werd of je iCloud Sleutelhanger wilde instellen, kun je dit doen in het iCloud paneel in System Preferences. Het proces is in principe hetzelfde. Selecteer het vakje Sleutelhanger, voer je Apple ID wachtwoord in, en klik op OK. Dan wordt er gevraagd of je een iCloud Secturity Code wilt aanmaken en bevestigen. Standaard is dit een viercijferige code; om meer opties te krijgen, zoals een lange willekeurige reeks, klik op Advanced. Je zult dan ook een mobiel telefoonnummer moeten invoeren om SMS-berichten te ontvangen om de code te bevestigen.
©PXimport
Hier volgt de truc om ervoor te zorgen dat iCloud je wachtwoorden niet opslaat, als dat is wat je wilt. In de Advanced weergave, klik op Don't Create Security Code, en je iCloud Sleutelhanger zal alleen op je apparaat worden opgeslagen, hoewel het nog steeds kan synchroniseren met andere apparaten als je het ene apparaat gebruikt om het andere goed te keuren. (Voor meer over dit onderwerp, zie Apple's iCloud Sleutelhanger FAQ.)
Als je je Mac nog niet hebt ingesteld zodat hij een wachtwoord vereist na een periode van inactiviteit wordt er gevraagd of je die functie wilt inschakelen in het Security & Privacy paneel. Klik op Not Now als je die beslissing (nog) niet wilt nemen.
iOS: Zorg er allereerst voor dat je iPhone op iOS 7.0.3 draait. Je telefoon moet na het updaten opnieuw worden opgestart. Druk vervolgens op Settings > iCloud > Sleutelhanger en schakel het in (het is groen wanneer het is ingeschakeld) om een iCloud Security Code aan te maken, of kies ervoor om de code over te slaan.
Zodra het is ingesteld krijg je een nieuwe Sleutelhanger op het apparaat, 'iCloud' genaamd, die in eerste instantie de meeste items van je bestaande login Sleutelhanger bevat. Om de instellingen later te veranderen (zoals je iCloud Security Code) op een Mac, ga naar het iCloud paneel in System Preferences, en klik op Account Details. Op een iOS apparaat, druk op Settings > iCloud > Account > Sleutelhanger.
Een apparaat goedkeuren
Zodra je eerste apparaat is ingesteld kun je verder gaan met het volgende apparaat. Het instellen van iCloud Sleutelhanger gaat hetzelfde, behalve dat je na het invoeren van je Apple ID wachtwoord een methode moet kiezen om toegang te verlenen:
iCloud Security Code (iOS) of Code (OS X): Voer de beveiligingscode die je bij het instellen van je eerste apparaat gekozen hebt. Het kan zijn dat je ook een verificatienummer dat je via SMS hebt toegestuurd gekregen in moet voeren, maar bij mij hoefde dit niet.
Request Approval (iOS) of Approve from Other Device (OS X): Druk of klik op deze knop, en er verschijnt een notificatie op al je andere apparaten die iCloud Sleutelhanger met dezelfde account ingeschakeld hebben. Op een Mac, open het iCloud paneel in System Preferences, klik op Details naast Sleutelhanger, voer je wachtwoord in, en klik op Allow. Op een iOS apparaat, voer je Apple ID wachtwoord in en druk op Allow.
©PXimport
iCloud Sleutelhanger gebruiken in Safari
Om iCloud Sleutelhanger in Safari op een Mac te gebruiken, kies Safari > Preferences, klik op Autofill, en zorg dat alle gewenste categorieën geselecteerd zijn. Op een iOS apparaat, druk op Settings > Safari > Passwords & AutoFill en schakel je gewenste categorieën in.
Wanneer je vervolgens in Safari een site bezoekt waarvoor je eerder een gebruikersnaam en wachtwoord hebt opgeslagen, zouden de velden automatisch ingevuld moeten zijn; klik of druk gewoon op de Login knop (of iets vergelijkbaars) om in te loggen. Als je handmatig een gebruikersnaam en wachtwoord invult die nog niet in je iCloud Sleutelhanger opgeslagen zijn, verschijnt er een vraag; klik op Save Password om voor die site je gegevens op te slaan.
Een wachtwoord genereren: Om een nieuw, willekeurig wachtwoord te genereren voor een site waarvoor je een account aan het aanmaken bent, zorg dan allereerst dat het Password veld blanco is en klik of druk erop. Safari zal een wachtwoord suggereren; klik op druk erop om het in te vullen en in iCloud Sleutelhanger op te slaan.
©PXimport
Meer dan één wachtwoord per site opslaan: iCloud Sleutelhanger kan meerdere gebruikersnaam/wachtwoord combinaties per site opslaan. Wanneer je een site bezoekt waarvoor je meerdere accounts hebt, verwijder dan de vooraf ingevulde gebruikersnaam en wachtwoord, en klik in het Username veld. Safari zal je een aantal opties geven om uit te kiezen.
©PXimport
Creditcardnummers opslaan: Creditcardnummers werken bijna hetzelfde als wachtwoorden. Wanneer je voor het eerst een nummer invoert vraagt Safari of je het wilt opslaan. Als je daarna in Safari een blanco Credit Card Number veld tegenkomt, hoef je alleen maar op het veld te klikken of te drukken om een lijst met creditcardnummers tevoorschijn te halen die je in iCloud Sleutelhanger hebt opgeslagen; selecteer het nummer dat je wilt gebruiken. Hoewel Safari je creditcardnummer en de vervaldatum invult, moet je zelf je CVV-nummer invoeren - een irritante beperking.
Om opgeslagen wachtwoorden te bekijken of te verwijderen op een Mac, kies Safari > Preferences en klik op Passwords; op een iOS apparaat, druk op Settings > Safari > Passwords & AutoFill > Saved Passwords. Beide versies van Safari hebben een instelling waarmee je sites die AutoFill uitschakelen kunt negeren - op een Mac is dat Allow AutoFill Even for Websites that Request Passwords Not Be Saved, en op een iOS apparaat is het Always Allow.
Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Joe Kissell (@joekissell). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.