ID.nl logo
Zo doe je jarenlang met je smartphone
© OMG Snap - stock.adobe.com
Huis

Zo doe je jarenlang met je smartphone

Elke twee jaar een nieuwe smartphone? Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Een goedwerkende smartphone met een klein krasje kan toch best nog even mee? Neem daarnaast diverse maatregelen om de levensduur van je geliefde mobieltje te verlengen. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee!

Ben je van plan om langer met je smartphone te doen? De tips in dit artikel helpen je de levensduur van je smartphone te verlengen.

  • Zoek een robuust hoesje
  • Beperk je accuverbruik
  • Laat je toestel repareren
  • Schaf een Fairphone aan

Lees ook: Oude smartphone? Dit kun je er nog mee doen!

Vanzelfsprekend laat iedereen graag een leefbare planeet voor toekomstige generaties achter. Onze digitale afvalberg verminderen is daarvoor een stap in de goede richting. Earth Overshoot Day komt namelijk steeds dichterbij. De productie van apparatuur vereist naast het gebruik van verschillende grondstoffen ook nog eens veel energie. Het is dan ook essentieel om langer met onze spullen te doen. Apparaten zijn tenslotte geen wegwerpartikelen.

Na afloop van een tweejarig telefoonabonnement vervangen veel mensen bijna achteloos hun smartphone. Er valt op dit gebied nog veel terrein te winnen. Een smartphone is in feite een goudmijn in je broekzak. Naast twintig tot veertig milligram goud bevat een doorsnee toestel ook nog tientallen andere kostbare metalen. Wanneer het mobiele apparaat aan het einde van je contract nog prima werkt, is het zonde om hem vroegtijdig af te danken.

Earth Overshoot Day De non-profit organisatie Global Footprint Network berekent elk jaar de datum van Earth Overshoot Day. Dat is de dag dat de wereldbevolking net zoveel grondstoffen, voedsel en water heeft verbruikt als onze planeet in een jaar kan produceren. Deze datum valt elk kalenderjaar iets vroeger. Earth Overshoot Day werd in 2022 geraamd op 28 juli. Volgens Global Footprint Network heeft de wereldwijde samenleving momenteel een ecologische voetafdruk van 1,75 aardbollen. Benieuwd naar je eigen ecologische voetafdruk? Doe dan de test op https://voetafdruktest.wwf.nl.

Beantwoord een aantal vragen om je eigen ecologische voetafdruk te bepalen.

Abonnement kiezen

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement heb je de keuze uit twee mogelijkheden, namelijk mét of zonder toestel. Dat laatste noemen aanbieders een sim only-abonnement. Je ontvangt alleen een simkaart en koopt zelf een smartphone. Je profiteert in dat geval van lage maandlasten. Vanzelfsprekend betaal je wel een eenmalig bedrag voor de aanschaf van een nieuw toestel.

Als je de kosten van een smartphone liever spreidt, kun je een één- of tweejarig abonnement inclusief toestel overwegen. Je betaalt dan tijdens de looptijd van het contract een hoger bedrag. Na afloop van de contractduur brengt de mobiele telecomprovider alleen nog kosten voor bellen, sms’en en internet in rekening. Veel aanbieders bieden hun klanten na afloop van het contract een nieuw abonnement inclusief nieuw toestel aan. Dit aanbod kun je negeren.

Vanuit milieuperspectief maakt het niet zoveel uit of je voor een abonnement mét of zonder toestel kiest. Wel is het zaak om zo lang mogelijk met de smartphone te doen. Zodra het mobieltje via hoge maandlasten volledig is afbetaald, stap je het best over naar een betaalbaar sim only-abonnement. Het toestel is nu tenslotte volledig van jou. Wees zuinig op het apparaat en profiteer jarenlang van lage maandlasten.

Op Kieskeurig.nl kun je sim only-abonnementen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Goedkoop is vaak duurkoop

Smartphones zijn er in allerlei prijsklassen. De goedkoopste modellen van onbekende merken beginnen bij zo’n honderd euro, terwijl je voor een nieuwe Apple iPhone 14 of Samsung Galaxy S23 al gauw richting de duizend euro gaat. De kwaliteitsverschillen zijn dan ook groot. Zo hebben goedkope smartphones veelal een behuizing van slap kunststof. Laat je zo’n toestel een keer vallen, dan is er een behoorlijke kans op schade. Verder beschikken dergelijke apparaten vaak over een matige processor en weinig werkgeheugen. Bovendien valt de capaciteit van de accu meestal tegen. Al met al lenen de goedkoopste smartphones zich niet voor jarenlang gebruik. Je hebt vermoedelijk relatief snel een nieuw exemplaar nodig.

Koop om die reden liever een nieuw toestel uit een wat hogere prijsklasse. Je vergroot daarmee de kans op een lange levensduur. De behuizing bestaat meestal uit aluminium, waarbij het scherm is voorzien van beschermend glas. Tegenwoordig zijn de betere modellen volledig stof- en waterdicht, zodat je het toestel na een ongelukje in een (zwem)bad gewoon nog kunt gebruiken. Smartphones uit een hoger prijssegment bieden ook onder de motorkap goede prestaties. Vanwege een rappe processor en voldoende werkgeheugen voelen gebruikers minder snel de behoefte om het toestel te vervangen.

©TUAINDEED

Bij sommige doemscenario’s komt een waterdichte behuizing goed van pas.

Updates en upgrades

Voor een lange levenscyclus is het updatebeleid van fabrikanten een belangrijke factor. Mobiele besturingssystemen bevatten onderhuids geregeld kwetsbaarheden. Met behulp van updates lost de fabrikant dergelijke problemen op. Gebruik dan ook bij voorkeur een smartphone van een betrouwbaar merk met een goed updatebeleid. Dat geeft de zekerheid dat het besturingssysteem en alle apps nog jaren vlekkeloos blijven werken.

Apple heeft op dit gebied een goede reputatie. Het Amerikaanse merk bracht in het voorjaar van 2023 nog updates uit voor de iPhone 6 (Plus). Deze producten zagen bijna negen(!) jaar geleden het licht, en kun je dus nog altijd veilig gebruiken. Samsung biedt voor de meeste nieuwe modellen vier of vijf jaar beveiligingsupdates. Veel goedkopere toestellen ontvangen slechts twee of drie jaar essentiële updates. Installeer nieuwe updates het liefst automatisch, zodat je het niet kunt vergeten. Dat regel je in de instellingen van de smartphone.

Naast updates bestaan er ook upgrades. Een upgrade is kortgezegd een nieuwe versie van een besturingssysteem. Zo bracht Apple vorig jaar bijvoorbeeld iOS 16 uit voor iPhones. Een upgrade voegt onder meer een verbeterd uiterlijk en nieuwe functies aan het mobiele toestel toe. Zodra je een smartphone koopt, ontvang je een aantal jaren verse upgrades. Bij een iPhone is dat bijvoorbeeld zo’n vijf of zes jaar, voor de meeste andere merken is dat minder lang.

Bezit je een kwalitatief hoogwaardige smartphone van een bekend merk, dan kun je jarenlang updates en upgrades installeren.

Liever duurzaam bezig?

iPhones staan erom bekend dat ze lang meegaan

Milieuvriendelijkere smartphones? Ook de Europese Commissie wil graag dat mensen langer met hun smartphone doen. Het orgaan sleutelt in dat kader aan nieuwe regelgeving voor fabrikanten. De bedoeling is dat alle smartphones minimaal drie jaar upgrades en vijf jaar updates krijgen. Als de plannen doorgaan, zijn de merken daarnaast verplicht om minimaal vijf jaar na de productlancering reserveonderdelen te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een vervangbare accu, cameralens en luidspreker. Verder wil de Europese Commissie maximale prijzen voor reserveonderdelen invoeren. Dat maakt toestelreparaties aantrekkelijker voor consumenten. Tot slot staat er een energielabel voor smartphones (en tablets) op stapel. De definitieve goedkeuring van deze duurzaamheidsplannen wordt ergens dit jaar verwacht.

Robuust hoesje kiezen

Een goed hoesje waarmee je de behuizing tegen val- en stootschade beschermt, draagt bij aan een langere levensduur van je smartphone. Met name een gebroken scherm komt veel voor, terwijl je de kans daarop met een degelijk hoesje aanmerkelijk verkleint. Voor elk toesteltype is er volop keuze. Neem wel een stevig exemplaar, want een slap siliconen hoesje zorgt nauwelijks voor extra bescherming.

Er bestaan allerlei soorten hoesjes. Met een zogeheten backcover bescherm je de achterzijde en zijkanten. Vaak zijn de hoeken extra verstevigd, zodat het toestel een val overleeft. Sommige fabrikanten vermelden in de specificaties of op de verpakking zelfs een maximale valhoogte. De voorkant is bij een backcover open en bloot. Gebruik hiervoor eventueel een screenprotector, zodat het scherm vrij blijft van krassen. Je hebt hierbij keuze tussen een screenprotector van kunststof of (hybride) glas. Laatstgenoemde optie biedt de beste bescherming.

Je kunt als alternatief ook een bookcase-hoes overwegen. Hierbij klik je de smartphone veelal in een speciale houder, waarna een flap het scherm beschermt tegen krassen. Een voordeel is dat je in een bookcase-hoes meestal ook wat pasjes en briefgeld kunt opbergen. Ben je vaak actief? Koop dan een speciaal hoesje voor sporters en bevestig die om je bovenarm. Je draagt het toestel dan veilig bij je.

Het merk Urban Armor Gear ontwikkelt betaalbare backcover-hoesjes met een uitstekende valbescherming.

Met deze bookcase-hoes van Mobiparts neem je eenvoudig bankpasjes mee.

Behuizing schoonmaken

Elke smartphone heeft meerdere aansluitingen en knopjes, zoals een oplaadpoort, een aan-uitknop, volumetoetsen en soms nog een hoofdtelefoonuitgang. Het is natuurlijk belangrijk dat dit alles goed blijft werken. Houd de smartphone om die reden goed schoon. Het helpt al door de behuizing en het hoesje dagelijks met een microvezeldoekje af te nemen.

Ophoping van vuil is namelijk een belangrijke boosdoener voor defecten. Denk maar eens aan aansluitingen en knoppen die plotseling niet meer werken. Bevat de oplaadpoort bijvoorbeeld te veel stof, kruimels en andere viezigheid, dan lukt opladen op den duur niet meer. De connector van de usb-kabel maakt in dat geval geen contact met de smartphone. Ga in geen geval aan het stekkertje frunniken. Op die manier beschadigen er mogelijk contacten. Je maakt een vervuilde oplaadpoort het beste voorzichtig schoon met perslucht, een houten tandenstoker of een miniborsteltje.

©UTKARSH_SHARMA

De oplaadpoort aan de onderzijde van de behuizing is open, waardoor er gemakkelijk vuil in terechtkomt.

Fairphone De productie van smartphones is erg vervuilend. Juist daarom is het zo belangrijk om lang met deze apparaten te doen. Maar je kunt ook meteen bij aanschaf van een toestel een milieubewuste keuze maken.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de smartphones die Fairphone fabriceert. Dit Nederlandse bedrijf gebruikt voor de productie zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Verder heeft ieder apparaat een modulaire opbouw. Onderdelen zoals de accu, het scherm en de camera, kunnen gebruikers eenvoudig zelf vervangen. Meer dan een schroevendraaier heb je hiervoor niet nodig. Fairphone garandeert een lange levensduur, want de Amsterdamse onderneming belooft vijf jaar garantie.

De Fairphone 4 is een Android-toestel met een volledig gerecyclede achterzijde.

Accuverbruik beperken

De accu is zonder twijfel het meest slijtgevoelige onderdeel van de smartphone. Ga hier dan ook zorgvuldig mee om. Gebruik voor een optimaal en veilig laadproces sowieso altijd de officiële oplader. Vermijd daarnaast dat het toestel aan extreme hitte of kou wordt blootgesteld; accu’s kunnen daar slecht tegen.

Elke oplaadbare batterij ondersteunt een beperkt aantal laadcycli, bijvoorbeeld vijfhonderd of duizend keer. Zodra dit aantal is bereikt, zijn de accuprestaties veelal gereduceerd tot zo’n tachtig procent ten opzichte van een nieuwe batterij. Overigens maakt het niet uit op welk moment je de smartphone oplaadt. Hang je het toestel bij een resterende batterijlading van zeventig procent aan de lader en doe je dat de volgende dag bij dertig procent? Dan geldt dat bij elkaar als één laadcyclus.

Als je het aantal laadcycli in toom houdt, voorkom je een vroegtijdig einde van de accu. Beperk daarom zoveel mogelijk het energieverbruik op je smartphone. Dat is niet bijster ingewikkeld. Gebruik je op een bepaalde locatie geen wifi, bluetooth en gps? Zet deze batterijslurpers dan in de instellingen uit. Verder kun je de helderheid van het scherm verlagen. Veel hedendaagse toestellen hebben een energiebesparingsmodus waarmee je in één klap het batterijverbruik minimaliseert. Zet je smartphone tot slot gerust geregeld een dag volledig uit, bijvoorbeeld tijdens vakanties.

Duik in de instellingen om de resterende batterijcapaciteit te checken.

Toestel (laten) repareren

Soms zit er niets anders op dan een defect onderdeel van de smartphone te repareren, zoals een kapotte accu of gebroken scherm. Dat is nog altijd beter voor het milieu dan de aanschaf van een nieuw toestel. Helaas kun je bij de meeste moderne smartphones lastig zelf componenten vervangen. Zelfs bij het verwisselen van een accu komt tegenwoordig heel wat kijken. Op YouTube zijn van alle bekende modellen gedetailleerde instructiefilmpjes te vinden; uiteraard heb je dan wel het bewuste onderdeel en juiste gereedschap nodig.

Je kunt de reparatieklus ook uitbesteden. Met een beetje geluk valt het defect nog onder de garantie. Klop hiervoor aan bij de (web)winkel waar je het product hebt gekocht. Buiten de garantieperiode dien je bij de smartphonefabrikant eventueel een reparatieverzoek in. Jammer genoeg rekenen veel merken hiervoor woekerprijzen. De tarieven zijn vaak zó hoog dat je haast beter een nieuw exemplaar kunt kopen. Financieel gezien dan, want vanuit milieuperspectief is repareren altijd de betere keuze. Tot slot bestaan er ook allerlei reparatiebedrijven die tegen betaling defecte smartphones herstellen. Bedenk wel dat dergelijke bedrijven vaak geen originele onderdelen gebruiken.

Bespaar kosten en gebruik YouTube als gids voor smartphonereparaties buiten de garantieperiode.

Is het scherm van een iPhone 12 Pro Max gebroken? Voor de reparatiewerkzaamheden buiten de garantietermijn vraagt Apple maar liefst 405 euro exclusief verzendkosten.

Foto’s en video’s bewaren

Wie veel fotografeert en filmt, loopt wellicht tegen de opslaglimiet van een oudere smartphone aan. Ren dan niet meteen naar de winkel voor een nieuw mobieltje. Veel Android-toestellen hebben namelijk een microSD-kaartlezer, waarin je een geheugenkaart met een behoorlijke capaciteit kunt plaatsen.

Helaas kun je niet van elk toestel de opslagcapaciteit uitbreiden; iPhones en de onlangs verschenen Samsung Galaxy S23 hebben geen kaartlezer. In dat geval zit er niets anders op dan regelmatig data over te hevelen naar een ander opslagmedium, bijvoorbeeld een computer, online opslagdienst of NAS.

De Samsung Galaxy A53 heeft wél een invoerlade voor een microSD-kaart.

5 tips om langer met je mobiel te doen TIP 1 Begin met een controle van de geïnstalleerde apps en ga na hoeveel ruimte ze innemen. Ga hiervoor naar Instellingen / Apps, tik op het sorteerknopje en sorteer ze volgens grootte. Tik op de app zelf voor verdere informatie. Data van apps verwijderen, zul je in principe vanuit de app zelf moeten doen.

TIP 2 Je doet er tevens goed aan geregeld je downloadmap op te schonen. Dat gaat het makkelijkst met een bestandsbrowser, zoals de gratis app Cx File Explorer. Hier vind je bij Local het item Downloads, waar je overtollige bestanden of mappen kunt selecteren en met Delete kunt weghalen.

TIP 3 Je gebruikt je smartphone ook voor het maken van foto’s en video’s, en het is een goed idee om deze mediabestanden automatisch (via wifi) naar een cloudopslagdienst te uploaden. Je kunt deze foto’s vanuit de cloud ook naar je pc back-uppen en ze vervolgens op de telefoon verwijderen om ruimte te besparen.

TIP 4 Om je batterij te sparen, kun je de notificatiefunctie bij zoveel mogelijk apps uitschakelen, hetzij bij de apps zelf, hetzij via het meldingenbeheer. Controleer via Instellingen / Batterij en Apparaatonderhoud / Batterij hoeveel procent van de batterij elke app verbruikt.

TIP 5 Wil je een app (opnieuw) installeren, dan lukt dit misschien niet meer met de nieuwste app-versie wegens te hoge systeemeisen. Is er in de officiële appstore geen oudere versie beschikbaar, dan kun je eventueel nog aankloppen bij sites als APKMirror en APK4Fun Op deze webpagina lees je hoe je zulke apk-bestanden (op eigen risico) op je Android-toestel krijgt.

Smartphone toch afdanken

Valt er ondanks de genoemde tips niets meer met je smartphone te beginnen? Dan is afdanken de enige optie. Hopelijk heeft het toestel flink wat jaren dienst gedaan. Onderzoek wat je nog met het apparaat kunt doen. Zo zijn er soms tijdelijke acties van fabrikanten. Als je een toestel opstuurt, ontvang je bijvoorbeeld een cadeaubon. Daarnaast zamelen allerlei goededoelenorganisaties gedateerde toestellen in.

Gooi apparatuur nooit zomaar in een vuilnisbak. Breng je een oude smartphone naar een geschikt afvaldepot, zoals een inzamelingsbak voor kleine apparatuur bij een elektronicawinkel of de milieustraat van de gemeente. Recyclefabrieken proberen vervolgens zoveel mogelijk kostbare metalen uit de smartphones te halen.

En áls je dan op zoek bent naar een andere smartphone, dan is een tweedehands gereviseerd exemplaar ook nog een optie. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij (web)winkels met zogeheten refurbished-producten.

Bij diverse goede doelen kun je een speciale inzamelingsbox voor oude smartphones aanvragen, zoals Stichting AAP.

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.