ID.nl logo
Zo doe je dat: Streamen op je mobiel
© PXimport
Huis

Zo doe je dat: Streamen op je mobiel

De één doet niets anders terwijl de ander de mogelijkheid altijd negeert: streamen op je smartphone. Het laden van filmpjes, muziek en radiozenders is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Met de komst van het mobiele breedbandinternet, 4G, zijn HD-video's en muzikale afspeellijsten razendsnel geladen.

Tip 01: Dataverbruik

Als je thuis je computer, tablet of smartphone gebruikt en verbonden bent met je lokale thuisnetwerk, dan maakt het niet uit hoeveel je down- en uploadt via de internetverbinding. Een datalimiet is (in de meeste gevallen) verleden tijd. Wanneer je echter je smartphone of tablet mee naar buiten neemt en overschakelt van wifi naar 3G of het nieuwere 4G internet, dan moet je wel oppassen.

Bij een mobiel abonnement kun je meestal kiezen om ook een databundel af te sluiten. Je mag dan een bepaalde hoeveelheid megabytes of gigabytes gebruiken voor een vast bedrag per maand. Verbruik je meer data, dan betaal je hier extra voor of wordt de snelheid drastisch teruggeschroefd.

Het streamen van multimedia kost heel wat data. Een YouTube-filmpje in HD verbruikt ongeveer 6 MB per minuut, één liedje op Spotify 5 MB en videobellen (bijvoorbeeld via Skype) 1 MB per minuut. Om inzicht te houden op je dataverbruik is het verstandig om een app te downloaden die hier inzicht in geeft. My Vodafone, My T-Mobile, Telfort Bel Status, MijnKPN en Mijn Hi zijn voorbeelden van datatellers van telecomleveranciers.

©PXimport

Tip 01 Met de app van je provider krijg je inzicht in dataverbruik.

Tip 02: Delen in thuisnetwerk

Wanneer je thuis bent, is het handig als je media kunt streamen naar je mobiele telefoon over je lokale thuisnetwerk. We gaan ervan uit dat je mediacollectie thuis op een computer, NAS of mediaspeler staat en via wifi gedeeld wordt. Je dient er allereerst voor te zorgen dat Windows het delen van bestanden toestaat.

Ga daarvoor naar het Netwerkcentrum, wat je opent door met de rechtermuisknop op het netwerklogo in het systeemvak te klikken en te kiezen voor Netwerkcentrum openen. Klik links in beeld op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Schakel hier de netwerkdetectie en bestands- en printerdeling in.

Je kunt de bestanden nu op een smartphone bekijken. Afhankelijk van het merk en type is er wellicht al een app geïnstalleerd waarmee je gedeelde media in het lokale netwerk kunt zien. Wij werken in dit artikel verder met Plex, een totaaloplossing voor mediastreaming die werkt op pc, Mac, iOS, Android en Windows Phone 7.

De benodigde software vind je hier en in je applicatiewinkel. Plex doorzoekt je apparaat naar media en deelt het automatisch en snel.

©PXimport

Tip 02 Schakel netwerkdetectie en bestandsdeling in voor het streamen.

Tip 03: Online media streamen

In tip 02 zag je dat je met Plex je eigen (gedownloade) bestanden kunt streamen binnen je thuisnetwerk. Maar wat als die bestanden niet op je computer of NAS staan, maar je ze online raadpleegt? Bijvoorbeeld via Spotify, Netflix, VLC Streamer of TuneIn.

Goed nieuws: elke populaire video- of muziekdienst is ook op je mobiele apparaat perfect te gebruiken. Bij Spotify heb je hier wel een premium abonnement voor nodig. Als je thuis bent, pas je het best de instellingen van je smartphone aan om optimaal van je lokale breedbandverbinding gebruik te maken, de standaardinstellingen zijn namelijk gemaakt voor mobiel verbruik. In de Spotify-app doe je dit als volgt. Ga naar Instellingen en kijk bij Geluidskwaliteit. Je vindt hier drie dingen die je kunt instellen: Streaming, Downloaden en Downloaden via 2G/3G.

Thuis zet je zowel Streaming als Downloaden op Extreme kwaliteit. De optie Normale kwaliteit komt van pas als je op stap gaat omdat deze instelling veel minder data uit je databundel verbruikt. Het downloaden van offline beschikbare afspeellijsten via 2G/3G (en dus muziekbestanden) staat al standaard uit. Dergelijke instellingen vind je bij veel apps voor streaming media terug, dus controleer deze altijd om hoge telefoonrekeningen te voorkomen.

©PXimport

Tip 03 De juiste mobiele instellingen zorgen voor minder dataverbruik.

Tip 04: Nederlandse tv

De app van de Nederlandse Publieke Omroep komt mooi van pas als je live Nederland 1, 2 of 3 wil kijken en gemiste programma's wil terugkijken. Hiermee kun je ook de publieke radiostations streamen. Niet alleen thuis, maar ook onderweg. De app is verkrijgbaar voor de iPhone en iPad, Windows Phone-toestellen en Android-apparaten.

In de app kun je bij het instellingenmenu de kwaliteit voor onderweg en thuis apart aangeven, zodat je de kwaliteit niet hoeft aan te passen als je het huis uitgaat, zoals dit bij bijvoorbeeld Spotify wel nodig is. Wel zo handig, je kunt het dan ook niet vergeten. Standaard staat de beeldkwaliteit van de NPO-app bij 3G op Laag en bij wifi op Hoog. Ziggo-abonnees kunnen gebruikmaken van de Ziggo TV App.

Hiermee zijn, afhankelijk van je type tv-abonnement, tot 48 zenders te bekijken. Ook een tv-gids en kijkalarm zijn ingebouwd. Zo tover je je smartphone om tot een mobiele settopbox. Helaas is de app alleen te gebruiken op een Ziggo-internetverbinding, en dus niet op die van een andere provider of in het buitenland. Eenzelfde constructie geldt voor iTVOnline, een soortgelijke dienst van KPN voor KPN-abonnees.

©PXimport

Tip 04 Met de NPO-app kun je live televisie kijken of gemiste afleveringen terugzien.

Tip 05: Buitenlandse tv

Ben je liefhebber van BBC One, Russia Today en Al Jazeera? Dan zit je met de gratis app FilmOn helemaal goed. Hiermee zijn honderden kanalen gratis te streamen, allemaal gesorteerd op land of type zender.

De app is heel overzichtelijk en werkt bijzonder snel. De meeste streams zijn in standaardresolutie te bekijken, en na het aanmaken van een FilmOn account ook in HD-resolutie. Toch is de standaardresolutie vaak al voldoende, zeker op het kleine scherm van een smartphone.

Met een account zijn ook opnames op te slaan. FilmOn controleert automatisch of je smartphone verbinding maakt met een lokaal netwerk of met een 3G/4G-netwerk en past de streaming-instellingen en dus de beeldkwaliteit automatisch daarop aan.

©PXimport

Tip 05 FilmOn geeft je toegang tot onder meer BBC One.

Tip 06: Live evenementen

De app Livestream is een streamingdienst voor video, waarmee evenementen worden uitgezonden. Dit kan gaan om concerten, maar ook persconferenties en blogvideo's. Diverse grote namen zijn aanwezig op Livestream, zoals The Verge, CNET, The New York Times, de World Poker Tour en VICE.

Tijdens het bekijken van een video kun je chatten met andere kijkers, en die zijn er genoeg. Zo hebben sommige kanalen meer dan 200.000 abonnees. Zelf een uitzending starten kan ook! Druk daarvoor op het logo met het witte rondje in het rode vierkantje. Geef je evenement een naam en start je opname.

©PXimport

Tip 06 Evenementen en concerten kijk je met Livestream.

Tip 07: Films streamen

Netflix is nog maar enkele maanden in Nederland beschikbaar, maar is onmisbaar voor de filmfanatici. Films, tv-series en cabaretshows zijn direct via de smartphone te bekijken voor een vast bedrag van 7,99 euro per maand. Netflix onthoudt wat je hebt bekeken, waardoor je altijd weer verder kijkt waar je was gebleven.

Als je thuis hebt gekeken, de opname pauzeert en later in de trein weer verder wil, dan kan dit gemakkelijk. Video's zijn via Netflix vaak beschikbaar in zeer hoge kwaliteit. Het dataverbruik kan dan zeer hoog oplopen. De app voor mobiele apparaten heeft daarvoor een zeer belangrijke instelling waarmee je aangeeft dat films alleen via wifi (ook hotspot) afgespeeld mogen worden.

Via het menu vind je Instellingen. Plaats naast Afspelen - Alleen via Wi-fi een vinkje. De push-meldingen waarmee je bericht krijgt over nieuwe toegevoegde films en series, kun je hier ook uitschakelen. Dit scheelt in de batterijduur van je toestel.

©PXimport

Tip 07 Met Netflix zijn video's ook slechts met wifi te zien.

Tip 08: Documentaires

SnagFilms is een gratis dienst voor liefhebbers van documentaires. Je vindt hier beroemde filmproducties maar ook kleinere documentaires, die allemaal gecategoriseerd zijn en door SnagFilms zijn geselecteerd. Je zult dus geen puinhoop van video's aantreffen, zoals dat wel mogelijk is op YouTube of DailyMotion.

In de categorie Award Winning vind je vrij beroemde titels. Volgens SnagFilms is meer dan de helft van de collectie overal in de wereld te bekijken, de rest mag vanwege licenties niet in ieder land bekeken worden. Mocht je deze melding krijgen bij het selecteren van een documentaire, dan verschijnt een knop in beeld waarmee je een lijst krijgt met films die je wel allemaal kunt bekijken. Je zult de melding dus maar één keer ontvangen.

©PXimport

Tip 08 Geen blockbusters bij SnagFilms, alleen documentaires!

Tip 09: Zelf streamen

Een foto doorsturen is met de smartphone een fluitje van een cent. Via WhatsApp, Google Hangouts of Facebook laat je iedereen dat ene unieke moment zien. Voor kortere filmpjes geldt hetzelfde, ook deze kun je gemakkelijk delen.

Maar waarom film je niet gewoon live, zodat vrienden, familie of zelfs onbekenden kunnen zien wat je op dit moment uitspookt? Met Veetle kan het. Wellicht ken je de naam Veetle van de plug-in die nodig is om bepaalde streams op internet te kunnen bekijken. Maar wat Veetle doet, is simpelweg de live videobeelden doorsturen die gemaakt worden door de gebruikers doorsturen.

De app werkt bijzonder eenvoudig. Eenmaal geopend zie je een menu van video's die op dit moment te bekijken zijn. Door op de knop Go Live te drukken, maak je zelf een video. Druk op de rode opnameknop om de uitzending te starten. Je kunt de stream delen via e-mail, er wordt dan een url doorgestuurd naar de website waarop de beelden te zien zijn. Standaard is de uitzending openbaar.

Druk op het tandwieltje voor instellingen en haal het vinkje weg naast Publicly Visible. Hier is ook de beeldkwaliteit te wijzigen in Low, Medium of High.

©PXimport

Tip 09 Zelf video streamen gaat erg eenvoudig met Veetle.

Tip 10: Radio luisteren

Hoewel veel mobiele telefoons beschikken over een FM-tuner, zullen velen gebruikmaken van internetradio. De geluidskwaliteit van internetradio is hoger dan die van FM en er is een veel breder aanbod. Zo zijn ook lokale stations uit het hele land te horen, en een stap over de grens is zo gedaan. Met de app TuneIn (beschikbaar voor veel smartphones, tablets en zelfs smart-tv's), gaat dit helemaal eenvoudig.

In het hoofdmenu druk je bijvoorbeeld op Lokale Radio, waarna de app op basis van je locatie de stations ordent. Radiozenders zijn op te slaan als favoriet door op het hartje te drukken. Dus als je een pareltje uit Ghana of China ontdekt, vind je ook deze later nog terug. Het mooie is dat TuneIn ook laat zien welk liedje wordt gedraaid en daarbij de cover van de single of het album toont.

TuneIn blijft op de achtergrond actief, zodat je tegelijkertijd een mailtje kunt tikken of nieuws kunt lezen.

©PXimport

Tip 10 Radio luisteren en liedjes eventueel direct aanschaffen: TuneIn.

Tip 11: Muziek luisteren

Streaming muziekdiensten zijn er tegenwoordig in overvloed: 8Tracks, Spotify, Deezer, SoundCloud en uiteraard ook YouTube. Allemaal hebben ze een speciale app voor smartphones ontwikkeld, waarmee je gratis of tegen betaling zelf muziek kunt afspelen, bewaren en delen. Toch zijn de apps verschillend. Zo kun je met 8Tracks afspeellijsten maken en lijsten afspelen die door anderen zijn gemaakt.

Je kunt hierbij slechts driemaal per uur een liedje overslaan en je kunt niet een liedje apart aanklikken om het af te spelen. YouTube werkt lastig om muziek te luisteren omdat de app niet op de achtergrond kan streamen, je moet YouTube dus in beeld hebben om de muziek te horen (en de clip te zien). Spotify is via de browser wel gratis, maar voor de mobiele app heb je een premium-abonnement nodig voor tien euro per maand. Met Deezer kun je het Premium+-abonnement de eerste vijftien dagen gratis gebruiken, daarna betaal je tien euro per maand.

SoundCloud is een community waarbij iedereen zich kan aanmelden om zijn eigen creaties te verspreiden. Leuk om nieuwe muziek te ontdekken. En maak je zelf muziek, dan voeg je je eigen nummers gemakkelijk aan SoundCloud toe.

Let wel op: het langdurig streamen van muziek kost niet alleen veel data uit je mobiele telefoonabonnement, maar ook veel energie. De accu van je smartphone raakt dus vrij snel leeg.

©PXimport

Tip 11 SoundCloud is een uitstekend alternatief voor Spotify.

Tip 12: Streams via 3G/4G

Met het gratis programma Air Playit zijn video's die op je computer staan, te streamen naar een smartphone via de mobiele 3G- of 4G-verbinding.

Hiervoor heb je Air Playit Server nodig, te downloaden voor zowel Windows als Mac. Via de App Store van Apple is de app van Air Playit te downloaden. Voor Android-toestellen moet je op de website zijn, waar je een apk-installatiebestand vindt. Het is het handigst als je dit bestand via de smartphone downloadt, omdat je het dan gelijk kunt installeren.

De Windows/Mac-server installeert zich snel, maar start zonder waarschuwing de computer opnieuw op. Bewaar dus al je bestanden voordat je de software installeert. In de server vind je op de informatiepagina je lokale en externe IP-adres. Het externe adres kun je alvast noteren, want die gaan we straks invoeren in de app op je smartphone.

Bij het tabblad Permission kun je een nieuw wachtwoord invoeren, standaard is dit Admin. Voeg bij het menu Shared Folders alle mappen toe die je wil kunnen streamen via de smartphone.

©PXimport

Tip 12 Air Playit kun je gebruiken om je bestanden naar een mobiele verbinding te streamen.

Tip 13: Gebruik Air Playit

Als je de app Air Playit hebt geïnstalleerd op de iPhone of Android-smartphone, kies dan de optie Add Remote Server. Druk vervolgens op Specify Address Manualy. Vul in het lege veld naast IP Adress het externe IP-adres in, dat je vindt in het informatiescherm van de server op de computer.

Voer vervolgens het eventueel veranderde wachtwoord in naast PIN. De belangrijkste optie is nu het verbindingstype, ofwel Connection Type. Selecteer hier de optie 3G of, als je de snellere mobiele verbinding hebt, 4G. Sla de instellingen op met een druk op Join. Werkt de verbinding niet? Controleer dan in Windows of de service Bonjour ingeschakeld is: ga naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Services. Dubbelklik op Bonjour-service en kies Start indien de service nog niet draait.

Het kan ook zijn dat je in de router de poort van Air Playit moet openen. Deze poort is 37218, en moet met het TCP protocol in de router ingevoerd worden. Controleer de handleiding van je router of de website, als je niet precies weet hoe je poorten opent.

©PXimport

Tip 13 Via het IP-adres kun je via 3G of 4G verbinding maken met de media op je computer.

Tv op de iPad

Heb je geen smartphone, maar wel mobiel internet op je tablet? Dan kun je dit apparaat natuurlijk ook gebruiken om te streamen. De Nederlandstalige website MeeChannel heeft nu een speciale iPad-app ontwikkeld. Hiermee kun je een grote hoeveelheid Nederlandse televisiezenders en radiostations afspelen.

Ook kun je filmpjes bekijken van nieuwszenders, muziek luisteren van Spotify en foto's bekijken via Flickr. MeeChannel heeft als slogan "Hét nieuwe TV kijken". Video's zijn geordend in categorieën, de app geeft kijk- en luistertips, en weet op basis van je sociale netwerk wat vrienden leuk vinden.

De AirPlay-technologie van Apple wordt ook ondersteund, dus heb je een Apple TV dan kun je de beelden ook op je televisie bekijken. De dienst is via de browser eerst gratis te proberen. Om alle functies te gebruiken, heb je een MeeChannel-account nodig.

©PXimport

Met MeeChannel kun je online beelden snel overal bekijken.

▼ Volgende artikel
Review LG OLED EVO 65G56LS – Opnieuw de grens verlegd
Huis

Review LG OLED EVO 65G56LS – Opnieuw de grens verlegd

LG blijft verbetert de oled-techniek nog veel verder en dat werpt dit jaar eindelijk zijn vruchten af. De LG OLED EVO 65G56LS is uitgerust met een nieuw type oled-paneel dat aanzienlijk meer piekhelderheid en kleurbereik levert. Daarnaast heeft LG webOS 25 uitgerust met een aantal AI-functies die het gebruiksgemak moeten verbeteren.

Fantastisch
Conclusie

LG toont met de G5 dat er nog flink wat vooruitgang geboekt kan worden in oled-technologie. Perfect is deze tv echter nog niet, vooral in heel donkere beelden moet LG de software nog aanpassen om ruis en zichtbare gradaties te vermijden.  De LG OLED EVO 65G56LS haalt uit het nieuwe oled-paneel echter wel een indrukwekkende piekhelderheid, en erg ruim kleurvolume. We durven bijna zover gaan om te zeggen dat hij de klassieke zwakke punten van oled elimineert. Samen met de uitstekende kalibratie geniet je zo in Filmmaker Mode van bijna referentie beeldkwaliteit. De ingebouwde luidsprekers leveren een aangename klank, wel jammer dat LG DTS-ondersteuning geschrapt heeft. De nieuwe AI-features in webOS 25 moeten duidelijk nog verder rijpen, voorlopig leveren ze geen meerwaarde, maar webOS blijft wel erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe afstandsbediening sluit aan bij de moderne trend met minder toetsen. Gamers tot slot vinden op de G5 alles wat ze maar kunnen wensen. Dit is een topmodel, met een bijhorend prijskaartje, maar hij is het zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Alpha11-processor met uitstekende beeldverwerking
  • Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Goede kijkhoek en anti-reflectie
  • WebOS 25, met vijf jaar lang nieuwe versies
  • Advertenties op het Home-scherm
  • Geen ondersteuning voor HDR10+ en DTS
  • Voorlopig weinig meerwaarde met AI

 

LG OLED EVO 65G56LS (2025)

  • Adviesprijs: 3,299 euro
  • Wat: Ultra HD 4K 165 Hz W-OLED-tv
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, HFR), 3x usb, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x IR-blaster, Wifi 6 (802.11ax), ethernet, Bluetooth 5.3, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, webOS 25, AirPlay 2, Google Cast, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 11 gen2 processor
  • Afmetingen: 1.441 x 910 x 263 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 26,6 kg (incl. voet)
  • Verbruik (per 1000 uur): SDR 85 kWh (E) / HDR 222 kWh (G) 

De nieuwe G-serie van LG is verkrijgbaar in twee versies. Een met een centrale voet in doos zoals ons testmodel, te herkennen aan de letters ‘LS’ achteraan en een model met een meegeleverde wandbeugel, die modellen hebben de letters ‘LW’ achteraan. De G-reeks mikt nog steeds in eerste instantie op wandmontage. Het toestel zelf is 24mm diep, dat lijkt misschien veel, maar die dikte heeft het wel over het hele oppervlak. Er is geen behuizing voor elektronica die verder uitsteekt. De rand is afgewerkt met een zilverkleurige strip, en dat geeft deze tv van opzij bekeken echt een premium look. De wandbeugel is verstelbaar, je kunt het toestel beperkt links en rechts draaien. De voet kun je monteren in twee posities, hoog en laag, in de hoge positie is er ruim plaats voor een soundbar. Het moet gezegd ook op een tv-meubel ziet hij er prima uit, wandmontage is zeker geen verplichting. 

Aansluitingen

De selectie aansluitingen die LG gebruikt is al enige tijd onveranderd gebleven, maar is dan ook erg goed. Met vier hdmi-poorten die allemaal de maximale hdmi 2.1-bandbreedte (48Gbps) leveren, zitten gamers in ieder geval gebeiteld. Verdere gamingfuncties zijn ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync). PC-gamers kunnen zelfs tot 4K165 gaan, dat is een duidelijke upgrade ten opzichte van vorig jaar. Input-lag is altijd een sterk punt geweest bij LG, dat is dit jaar niet anders, in 4K60 meten we 10,5ms, in 2K120 zelfs maar 5,5ms. Op poort 2 kan je ARC/eARC gebruiken, gamers die een soundbar willen aansluiten, houden nog steeds drie volwaardige HDMI-poorten over. 

Wil je de opstelling zo netjes mogelijk houden, altijd mooi bij een premium tv, dan kun je de bijgeleverde IR-blaster gebruiken om brontoestellen te besturen met de LG-afstandsbediening, ook als die apparaten bijvoorbeeld in een kast staan. De G5 ondersteunt het WiSA-protocol (Wireless Speaker and Audio Association), maar is beperkt tot 2.1-configuraties. Daarmee is jammer genoeg geen draadloze surroundopstelling mogelijk. Alle kabels kun je via twee clips en twee verzonken kanalen wegleiden naar de voet. 

Nieuw oled-paneel, nieuw record

Nieuwe ontwikkeling op vlak van oled-technologie zijn niet uitzonderlijk. Twee jaar geleden introduceerde LG bijvoorbeeld oled-panelen met een laag microlenzen die voor een mooie verbetering in helderheid zorgden. Die microlenzen zijn op de G5 echter niet meer aanwezig. In ruil gebruikt dit model een gloednieuw paneel dat een andere opbouw van de oled-materialen gebruikt. Onder de naam OLED evo Met Brightness Booster Ultimate belooft de G5 hogere piekhelderheid en een breder kleurbereik. En dat blijken geen loze beloftes. Op het 10%-venster haalt de G5 2409 nits, en op een volledig wit beeld zelfs 356 nits. 

Lees ook: Zo testen we televisies

Dat alles gemeten in de uitstekend gekalibreerde HDR Filmmaker mode. Ter verduidelijking, dat is een 50 procent verbetering tegenover de G4 van vorig jaar, en voldoende om de kop van het oled-peloton aan te voeren. Vooral de verbetering op het volledig wit veld is impressionant. Daardoor moet de G5 nu de helderheid veel minder laten dalen als het beeld veel wit bevat, iets wat op vorige generaties nog merkbaar was. Ook het kleurbereik is weer groter geworden, en met 99,9% P3 is de G5 perfect uitgerust voor prachtige HDR-beelden. Het paneel had een uitstekende uniformiteit en weert zeer goed reflecties. De kijkhoek is prima.

De Filmmaker Mode is er voor wie minimale beeldverwerking wil, en de mooiste beelden getrouw aan de intentie. In SDR laat dat prachtige resultaten zien, maar de echte pracht van de G5 komt tevoorschijn bij HDR-beelden. Ook hier is de kalibratie nagenoeg perfect met enorm veel witdetail, intense kleuren, en dankzij de hoge piekhelderheid tintelende lichtaccenten. Kleuren worden goed bewaard als ze zeer helder zijn, dat dankt de tv aan het nieuwe paneel. Enkel in de donkerste beelden laat de G5 wat steken vallen. Er is veel schaduwdetail, maar in sommige beelden merken we veel ruis die het beeld ruw maakt en detail verbergt. In een ander geval was er wat blokvorming en bandvorming zichtbaar. We hopen dat LG nog wat aan de software kan sleutelen. 

Prima beeldverwerking

De Alpha11 beeldprocessor is aan zijn tweede generatie toe, maar nieuwe features lijken er niet te zijn. De upscaling en ruisonderdrukking zijn erg goed. In deinterlacing van 1080i-beeld merkten we op een testpatroon opnieuw een foutje waardoor kamvorming zichtbaar was, al bleek dat bij de meeste content niet tot problemen te leiden. Kleurstroken in zachte gradiënten elimineer je met de Vloeiende Gradatie-instelling, maar activeer die enkel als je het echt nodig acht, en dan alleen in de laagste stand. In een van onze testclips veegde die instelling ook wolken uit de lucht. Ook de dynamische tonemapping waar we gebruikelijk erg tevreden over zijn, laat je op dit model beter uit inactief.

Die maakte het beeld te helder, waardoor het aan contrast en impact verliest. Bovendien levert de G5 ook zonder dynamische tonemapping knap beeld. Goede punten waren er voor de bewegingsscherpte. Het oled-paneel laat nauwelijks of geen dubbele rand optekenen rond bewegende voorwerpen. Wie in 24Hz-filmmateriaal te veel last heeft van judder bij snelle camerabewegingen, activeert best TruMotion, bijvoorbeeld in ‘Cinematografische Beweging’ als je minimale invloed wenst. Maar ook hogere instellingen leverden goede resultaten, en de G5 toonde erg weinig beeldfouten zelfs met TruMotion in de Vloeiend-stand. 

Geen DTS-ondersteuning meer

Het is jammer, maar de G5 ondersteunt alleen nog maar Dolby Atmos, geen DTS meer. Vooral voor mensen met een uitgebreide bibliotheek Blu-ray schijven is dat een tegenvaller. Streaming gebruikt overwegend Dolby Atmos, dus daar weegt dat gebrek minder. De 60 Watt 4.2 kanaalsoplossing leek ons onveranderd. De klank is goed gebalanceerd, met een warm karakter en duidelijke baslijn. Zelfs surround is goed hoorbaar. Voor veel mensen zal dit volstaan, maar voor echte bioscoop audio zal een soundbar toch vereist zijn. Nieuw dit jaar is de Personal Sound Wizard. Die laat je een aantal keer in groepen van vier fragmenten horen met verschillende geluidsinstellingen, jij duidt aan wat je het best vindt klinken. Na de test bepaalt de processor op basis van je keuzes je geprefereerde klankinstellingen. Iets gelijkaardig bestond vorig jaar al voor beeld, maar we vinden dat je daar beter voor Filmmaker Mode of Cinema beeldmode kiest. Bij audio mogen persoonlijke voorkeuren wat meer doorwegen. 

WebOS 25, AI als persoonlijk hulpje

Kunstmatige intelligentie moet de nieuwe troef zijn van webOS 25, maar al deze nieuwe functies bleken niet te werken in het Nederlands. Voice ID, waarbij de tv je herkent op basis van je stem is nog niet beschikbaar in Nederlands. Maar ook andere functies, zoals de AI Chatbot die je moet helpen bij eenvoudige vragen zoals het aanpassen van beeldkwaliteit of aanbevelingen geven voor content, leek zelden te weten wat hij met onze vragen moest doen. LG kondigde ook generatieve kunst aan die je kan gebruiken in de screensaver, maar ook dit was nog niet beschikbaar. Nu missen we die AI-functies wel niet, de G5 is zo ook gebruiksvriendelijk, maar we hopen toch dat dit via software updates verbeterd wordt. 

In dit overzichtsartikel vind je alle informatie over webOS. WebOS 25 is van uitzicht niet echt veranderd op wat details na. Zo kan je live tv en HDMI-ingangen nu als tegels toevoegen in de rij met apps op het Home-scherm. Apps en Quick Cards die je niet gebruikt, kan je verbergen. Het app-aanbod is erg ruim en de G5 ondersteunt Airplay2 en Google Cast. LG toont helaas reclame op het Home-scherm en in de screensaver, lees in dit artikel hoe je reclame verwijdert.

De ‘Magic Remote’ heeft een nieuw ontwerp gekregen. Een rechthoekige vorm met afgeronde hoeken, en vooral minder toetsen. Weg zijn de cijfer- en kleurtoetsen, de volume- en kanaaltoetsen zijn nu kanteltoetsen. De mute-toets is verdwenen, muten doe je door de volume knop lang naar beneden te duwen. De ingangen-toets is vervangen door een Home Hub-toets, maar wanneer je die lang indrukt, toont de tv de ingangen. De aanwijsfunctie is gebleven, je kan de cursor op het scherm besturen door de afstandsbediening te bewegen. De afstandsbediening oogt moderner, en het gebruiksgemak is prima, maar we zouden hem niet beter noemen dan de oude versie. 

Conclusie

LG toont met de G5 dat er nog flink wat vooruitgang geboekt kan worden in oled-technologie. Perfect is deze tv echter nog niet, vooral in heel donkere beelden moet LG de software nog aanpassen om ruis en zichtbare gradaties te vermijden.  De OLED65G56LS haalt uit het nieuwe oled-paneel echter wel een indrukwekkende piekhelderheid, en erg ruim kleurvolume. We durven bijna zover gaan om te zeggen dat hij de klassieke zwakke punten van oled elimineert. Samen met de uitstekende kalibratie geniet je zo in Filmmaker Mode van bijna referentie beeldkwaliteit.

De ingebouwde luidsprekers leveren een aangename klank, wel jammer dat LG DTS-ondersteuning geschrapt heeft. De nieuwe AI-features in webOS 25 moeten duidelijk nog verder rijpen, voorlopig leveren ze geen meerwaarde, maar webOS blijft wel erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe afstandsbediening sluit aan bij de moderne trend met minder toetsen. Gamers tot slot vinden op de G5 alles wat ze maar kunnen wensen. Dit is een topmodel, met een bijhorend prijskaartje, maar hij is het zeker waard.

▼ Volgende artikel
Tekst kopiëren en plakken? Zo krijg je toegang tot het klembord op Android
Huis

Tekst kopiëren en plakken? Zo krijg je toegang tot het klembord op Android

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook Android heeft – net als Windows – een klembord. Daarmee kun je gemakkelijk tekst kopiëren van de ene app naar de andere. Maar hoe open je dat klembord eigenlijk? En waar vind je wat erop staat? Je leest het in dit artikel!

Wat gaan we doen?

In dit artikel leggen we uit hoe kopiëren en plakken in Android precies werkt. Dat geldt voor zowel Android-smartphones en Android-tablets.

  • Zo werkt kopiëren, knippen en plakken
  • Knippen en plakken vanuit toetsenbord
  • Verbeteringen dankzij Android 13

Wil je meer weten over de veiligheid van Android? Lees dan het artikel Alles wat je moet weten over Android-beveiliging

Tekst of afbeeldingen kopiëren en plakken: het is een van de basisfuncties van elk besturingssysteem. Ook Android ondersteunt dit natuurlijk. Je kunt iets kopiëren in de ene app en het vervolgens plakken in een andere. Maar het Android-klembord kan meer dan alleen dat. Alles wat je kopieert, wordt daar namelijk tijdelijk opgeslagen. Handig als je per ongeluk iets hebt weggehaald, iets wilt terugvinden of gewoon even wilt kijken wat je allemaal hebt gekopieerd.

Let wel: hoe je precies bij het klembord komt, hangt af van je toestel en de Android-versie die je gebruikt. Zo hebben merken als Samsung en LG hun eigen klembordfunctie ingebouwd. Andere toestellen vereisen meestal een specifieke toetsenbord-app om het klembord te kunnen openen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet met zo’n toetsenbord-app.

Klembord binnen toetsenbord-apps

Om toegang te krijgen tot het klembord, heb je een toetsenbord-app nodig die die functie ondersteunt. Populaire keuzes zijn Gboard van Google en SwiftKey van Microsoft. Beide bieden vergelijkbare klembordfuncties, dus je kunt zelf kiezen welke je het prettigst vindt. Download en installeer de app, en stel deze daarna in als je standaard toetsenbord.

©PXimport

Met een ander toetsenbord in Android heb je meer mogelijkheden.

Dat instellen doe je via het instellingenmenu van je Android-telefoon. Gebruik het zoekveld bovenin het scherm en typ 'toetsenbord'. Je krijgt dan een lijst met resultaten. Kies de optie waarmee je het standaard toetsenbord kunt wijzigen en tik daarop.

Kies vervolgens de toetsenbord-app die je net hebt geïnstalleerd, zoals Gboard of SwiftKey. Let op: de vormgeving van de instellingen kan per toestel verschillen. Gebruik je liever een andere toetsenbord-app met klembordfunctie? Geen probleem – zolang je maar de juiste app selecteert bij het instellen.

Tekst kopiëren en plakken

Het klembord werkt meestal alleen met tekst. Wil je iets kopiëren naar een andere app? Selecteer dan een stuk tekst en kopieer het. Open bijvoorbeeld WhatsApp, ga naar een chat en houd het tekstveld even ingedrukt om de tekst direct te plakken. Soms zie je ook een klembordsymbooltje verschijnen, net boven het toetsenbord en onder het tekstveld. Tik daarop om het volledige klembord te openen.

Zie je dat symbooltje niet meteen? Dan krijg je waarschijnlijk eerst de suggestie om alleen de laatst gekopieerde tekst te plakken. Tik in dat geval op het witte rondje met het pijltje naar rechts – zo krijg je alle opties te zien.

Onder het kopje Recent zie je een lijstje met wat je als laatste hebt gekopieerd. Tik op een item om het direct in het tekstveld te plakken. Let wel: deze lijst wordt na een tijdje automatisch geleegd. Gebruik je vaak dezelfde tekst? Dan kun je die vastpinnen, zodat hij bewaard blijft. Zowel Gboard als SwiftKey ondersteunen deze functie: houd het item ingedrukt en kies voor Vastpinnen.

Klembord sinds Android 13

Sinds Android 13 is het klembord flink verbeterd. De basis is nog steeds hetzelfde: je kopieert tekst of een afbeelding in de ene app en plakt die in een andere. Maar de manier waarop je het klembord gebruikt, is een stuk handiger en overzichtelijker geworden. Dat maakt het werken met meerdere fragmenten tegelijk een stuk efficiënter.

Een van de grootste vernieuwingen is dat je nu meerdere items kunt bewaren – zowel tekst als afbeeldingen. Alles wat je kopieert, verschijnt in een nieuw klembordpaneel. Je opent dat paneel via het meldingscentrum of door een tekstveld lang ingedrukt te houden. Daar kun je door je gekopieerde items bladeren, kiezen wat je wilt plakken, en dingen die je niet meer nodig hebt, direct verwijderen. Je kunt zelfs een tekstfragment nog aanpassen voordat je het plakt.

Het klembordpaneel dat in Android 13 zijn intrede heeft gemaakt.

Met de komst van Android 13 werden er ook meteen een aantal nieuwe privacyfuncties voor het klembord geïntroduceerd. In eerdere versies konden apps op de achtergrond soms ongemerkt meelezen wat je had gekopieerd – met alle risico’s van dien. Nu heb je als gebruiker veel meer controle. Zo is er een nieuwe toestemmingsvraag voor klembordtoegang én krijg je een melding als een app probeert mee te kijken. Een stuk veiliger dus.