Zo doe je dat: Streamen op je mobiel

© PXimport

Zo doe je dat: Streamen op je mobiel

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 april 2014 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:34

Redactie

De één doet niets anders terwijl de ander de mogelijkheid altijd negeert: streamen op je smartphone. Het laden van filmpjes, muziek en radiozenders is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Met de komst van het mobiele breedbandinternet, 4G, zijn HD-video's en muzikale afspeellijsten razendsnel geladen.

Tip 01: Dataverbruik

Als je thuis je computer, tablet of smartphone gebruikt en verbonden bent met je lokale thuisnetwerk, dan maakt het niet uit hoeveel je down- en uploadt via de internetverbinding. Een datalimiet is (in de meeste gevallen) verleden tijd. Wanneer je echter je smartphone of tablet mee naar buiten neemt en overschakelt van wifi naar 3G of het nieuwere 4G internet, dan moet je wel oppassen.

Bij een mobiel abonnement kun je meestal kiezen om ook een databundel af te sluiten. Je mag dan een bepaalde hoeveelheid megabytes of gigabytes gebruiken voor een vast bedrag per maand. Verbruik je meer data, dan betaal je hier extra voor of wordt de snelheid drastisch teruggeschroefd.

Het streamen van multimedia kost heel wat data. Een YouTube-filmpje in HD verbruikt ongeveer 6 MB per minuut, één liedje op Spotify 5 MB en videobellen (bijvoorbeeld via Skype) 1 MB per minuut. Om inzicht te houden op je dataverbruik is het verstandig om een app te downloaden die hier inzicht in geeft. My Vodafone, My T-Mobile, Telfort Bel Status, MijnKPN en Mijn Hi zijn voorbeelden van datatellers van telecomleveranciers.

© PXimport

Tip 01 Met de app van je provider krijg je inzicht in dataverbruik.

Tip 02: Delen in thuisnetwerk

Wanneer je thuis bent, is het handig als je media kunt streamen naar je mobiele telefoon over je lokale thuisnetwerk. We gaan ervan uit dat je mediacollectie thuis op een computer, NAS of mediaspeler staat en via wifi gedeeld wordt. Je dient er allereerst voor te zorgen dat Windows het delen van bestanden toestaat.

Ga daarvoor naar het Netwerkcentrum, wat je opent door met de rechtermuisknop op het netwerklogo in het systeemvak te klikken en te kiezen voor Netwerkcentrum openen. Klik links in beeld op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Schakel hier de netwerkdetectie en bestands- en printerdeling in.

Je kunt de bestanden nu op een smartphone bekijken. Afhankelijk van het merk en type is er wellicht al een app geïnstalleerd waarmee je gedeelde media in het lokale netwerk kunt zien. Wij werken in dit artikel verder met Plex, een totaaloplossing voor mediastreaming die werkt op pc, Mac, iOS, Android en Windows Phone 7.

De benodigde software vind je hier en in je applicatiewinkel. Plex doorzoekt je apparaat naar media en deelt het automatisch en snel.

© PXimport

Tip 02 Schakel netwerkdetectie en bestandsdeling in voor het streamen.

Tip 03: Online media streamen

In tip 02 zag je dat je met Plex je eigen (gedownloade) bestanden kunt streamen binnen je thuisnetwerk. Maar wat als die bestanden niet op je computer of NAS staan, maar je ze online raadpleegt? Bijvoorbeeld via Spotify, Netflix, VLC Streamer of TuneIn.

Goed nieuws: elke populaire video- of muziekdienst is ook op je mobiele apparaat perfect te gebruiken. Bij Spotify heb je hier wel een premium abonnement voor nodig. Als je thuis bent, pas je het best de instellingen van je smartphone aan om optimaal van je lokale breedbandverbinding gebruik te maken, de standaardinstellingen zijn namelijk gemaakt voor mobiel verbruik. In de Spotify-app doe je dit als volgt. Ga naar Instellingen en kijk bij Geluidskwaliteit. Je vindt hier drie dingen die je kunt instellen: Streaming, Downloaden en Downloaden via 2G/3G.

Thuis zet je zowel Streaming als Downloaden op Extreme kwaliteit. De optie Normale kwaliteit komt van pas als je op stap gaat omdat deze instelling veel minder data uit je databundel verbruikt. Het downloaden van offline beschikbare afspeellijsten via 2G/3G (en dus muziekbestanden) staat al standaard uit. Dergelijke instellingen vind je bij veel apps voor streaming media terug, dus controleer deze altijd om hoge telefoonrekeningen te voorkomen.

© PXimport

Tip 03 De juiste mobiele instellingen zorgen voor minder dataverbruik.

Tip 04: Nederlandse tv

De app van de Nederlandse Publieke Omroep komt mooi van pas als je live Nederland 1, 2 of 3 wil kijken en gemiste programma's wil terugkijken. Hiermee kun je ook de publieke radiostations streamen. Niet alleen thuis, maar ook onderweg. De app is verkrijgbaar voor de iPhone en iPad, Windows Phone-toestellen en Android-apparaten.

In de app kun je bij het instellingenmenu de kwaliteit voor onderweg en thuis apart aangeven, zodat je de kwaliteit niet hoeft aan te passen als je het huis uitgaat, zoals dit bij bijvoorbeeld Spotify wel nodig is. Wel zo handig, je kunt het dan ook niet vergeten. Standaard staat de beeldkwaliteit van de NPO-app bij 3G op Laag en bij wifi op Hoog. Ziggo-abonnees kunnen gebruikmaken van de Ziggo TV App.

Hiermee zijn, afhankelijk van je type tv-abonnement, tot 48 zenders te bekijken. Ook een tv-gids en kijkalarm zijn ingebouwd. Zo tover je je smartphone om tot een mobiele settopbox. Helaas is de app alleen te gebruiken op een Ziggo-internetverbinding, en dus niet op die van een andere provider of in het buitenland. Eenzelfde constructie geldt voor iTVOnline, een soortgelijke dienst van KPN voor KPN-abonnees.

© PXimport

Tip 04 Met de NPO-app kun je live televisie kijken of gemiste afleveringen terugzien.

Tip 05: Buitenlandse tv

Ben je liefhebber van BBC One, Russia Today en Al Jazeera? Dan zit je met de gratis app FilmOn helemaal goed. Hiermee zijn honderden kanalen gratis te streamen, allemaal gesorteerd op land of type zender.

De app is heel overzichtelijk en werkt bijzonder snel. De meeste streams zijn in standaardresolutie te bekijken, en na het aanmaken van een FilmOn account ook in HD-resolutie. Toch is de standaardresolutie vaak al voldoende, zeker op het kleine scherm van een smartphone.

Met een account zijn ook opnames op te slaan. FilmOn controleert automatisch of je smartphone verbinding maakt met een lokaal netwerk of met een 3G/4G-netwerk en past de streaming-instellingen en dus de beeldkwaliteit automatisch daarop aan.

© PXimport

Tip 05 FilmOn geeft je toegang tot onder meer BBC One.

Tip 06: Live evenementen

De app Livestream is een streamingdienst voor video, waarmee evenementen worden uitgezonden. Dit kan gaan om concerten, maar ook persconferenties en blogvideo's. Diverse grote namen zijn aanwezig op Livestream, zoals The Verge, CNET, The New York Times, de World Poker Tour en VICE.

Tijdens het bekijken van een video kun je chatten met andere kijkers, en die zijn er genoeg. Zo hebben sommige kanalen meer dan 200.000 abonnees. Zelf een uitzending starten kan ook! Druk daarvoor op het logo met het witte rondje in het rode vierkantje. Geef je evenement een naam en start je opname.

© PXimport

Tip 06 Evenementen en concerten kijk je met Livestream.

Tip 07: Films streamen

Netflix is nog maar enkele maanden in Nederland beschikbaar, maar is onmisbaar voor de filmfanatici. Films, tv-series en cabaretshows zijn direct via de smartphone te bekijken voor een vast bedrag van 7,99 euro per maand. Netflix onthoudt wat je hebt bekeken, waardoor je altijd weer verder kijkt waar je was gebleven.

Als je thuis hebt gekeken, de opname pauzeert en later in de trein weer verder wil, dan kan dit gemakkelijk. Video's zijn via Netflix vaak beschikbaar in zeer hoge kwaliteit. Het dataverbruik kan dan zeer hoog oplopen. De app voor mobiele apparaten heeft daarvoor een zeer belangrijke instelling waarmee je aangeeft dat films alleen via wifi (ook hotspot) afgespeeld mogen worden.

Via het menu vind je Instellingen. Plaats naast Afspelen - Alleen via Wi-fi een vinkje. De push-meldingen waarmee je bericht krijgt over nieuwe toegevoegde films en series, kun je hier ook uitschakelen. Dit scheelt in de batterijduur van je toestel.

© PXimport

Tip 07 Met Netflix zijn video's ook slechts met wifi te zien.

Tip 08: Documentaires

SnagFilms is een gratis dienst voor liefhebbers van documentaires. Je vindt hier beroemde filmproducties maar ook kleinere documentaires, die allemaal gecategoriseerd zijn en door SnagFilms zijn geselecteerd. Je zult dus geen puinhoop van video's aantreffen, zoals dat wel mogelijk is op YouTube of DailyMotion.

In de categorie Award Winning vind je vrij beroemde titels. Volgens SnagFilms is meer dan de helft van de collectie overal in de wereld te bekijken, de rest mag vanwege licenties niet in ieder land bekeken worden. Mocht je deze melding krijgen bij het selecteren van een documentaire, dan verschijnt een knop in beeld waarmee je een lijst krijgt met films die je wel allemaal kunt bekijken. Je zult de melding dus maar één keer ontvangen.

© PXimport

Tip 08 Geen blockbusters bij SnagFilms, alleen documentaires!

Tip 09: Zelf streamen

Een foto doorsturen is met de smartphone een fluitje van een cent. Via WhatsApp, Google Hangouts of Facebook laat je iedereen dat ene unieke moment zien. Voor kortere filmpjes geldt hetzelfde, ook deze kun je gemakkelijk delen.

Maar waarom film je niet gewoon live, zodat vrienden, familie of zelfs onbekenden kunnen zien wat je op dit moment uitspookt? Met Veetle kan het. Wellicht ken je de naam Veetle van de plug-in die nodig is om bepaalde streams op internet te kunnen bekijken. Maar wat Veetle doet, is simpelweg de live videobeelden doorsturen die gemaakt worden door de gebruikers doorsturen.

De app werkt bijzonder eenvoudig. Eenmaal geopend zie je een menu van video's die op dit moment te bekijken zijn. Door op de knop Go Live te drukken, maak je zelf een video. Druk op de rode opnameknop om de uitzending te starten. Je kunt de stream delen via e-mail, er wordt dan een url doorgestuurd naar de website waarop de beelden te zien zijn. Standaard is de uitzending openbaar.

Druk op het tandwieltje voor instellingen en haal het vinkje weg naast Publicly Visible. Hier is ook de beeldkwaliteit te wijzigen in Low, Medium of High.

© PXimport

Tip 09 Zelf video streamen gaat erg eenvoudig met Veetle.

Tip 10: Radio luisteren

Hoewel veel mobiele telefoons beschikken over een FM-tuner, zullen velen gebruikmaken van internetradio. De geluidskwaliteit van internetradio is hoger dan die van FM en er is een veel breder aanbod. Zo zijn ook lokale stations uit het hele land te horen, en een stap over de grens is zo gedaan. Met de app TuneIn (beschikbaar voor veel smartphones, tablets en zelfs smart-tv's), gaat dit helemaal eenvoudig.

In het hoofdmenu druk je bijvoorbeeld op Lokale Radio, waarna de app op basis van je locatie de stations ordent. Radiozenders zijn op te slaan als favoriet door op het hartje te drukken. Dus als je een pareltje uit Ghana of China ontdekt, vind je ook deze later nog terug. Het mooie is dat TuneIn ook laat zien welk liedje wordt gedraaid en daarbij de cover van de single of het album toont.

TuneIn blijft op de achtergrond actief, zodat je tegelijkertijd een mailtje kunt tikken of nieuws kunt lezen.

© PXimport

Tip 10 Radio luisteren en liedjes eventueel direct aanschaffen: TuneIn.

Tip 11: Muziek luisteren

Streaming muziekdiensten zijn er tegenwoordig in overvloed: 8Tracks, Spotify, Deezer, SoundCloud en uiteraard ook YouTube. Allemaal hebben ze een speciale app voor smartphones ontwikkeld, waarmee je gratis of tegen betaling zelf muziek kunt afspelen, bewaren en delen. Toch zijn de apps verschillend. Zo kun je met 8Tracks afspeellijsten maken en lijsten afspelen die door anderen zijn gemaakt.

Je kunt hierbij slechts driemaal per uur een liedje overslaan en je kunt niet een liedje apart aanklikken om het af te spelen. YouTube werkt lastig om muziek te luisteren omdat de app niet op de achtergrond kan streamen, je moet YouTube dus in beeld hebben om de muziek te horen (en de clip te zien). Spotify is via de browser wel gratis, maar voor de mobiele app heb je een premium-abonnement nodig voor tien euro per maand. Met Deezer kun je het Premium+-abonnement de eerste vijftien dagen gratis gebruiken, daarna betaal je tien euro per maand.

SoundCloud is een community waarbij iedereen zich kan aanmelden om zijn eigen creaties te verspreiden. Leuk om nieuwe muziek te ontdekken. En maak je zelf muziek, dan voeg je je eigen nummers gemakkelijk aan SoundCloud toe.

Let wel op: het langdurig streamen van muziek kost niet alleen veel data uit je mobiele telefoonabonnement, maar ook veel energie. De accu van je smartphone raakt dus vrij snel leeg.

© PXimport

Tip 11 SoundCloud is een uitstekend alternatief voor Spotify.

Tip 12: Streams via 3G/4G

Met het gratis programma Air Playit zijn video's die op je computer staan, te streamen naar een smartphone via de mobiele 3G- of 4G-verbinding.

Hiervoor heb je Air Playit Server nodig, te downloaden voor zowel Windows als Mac. Via de App Store van Apple is de app van Air Playit te downloaden. Voor Android-toestellen moet je op de website zijn, waar je een apk-installatiebestand vindt. Het is het handigst als je dit bestand via de smartphone downloadt, omdat je het dan gelijk kunt installeren.

De Windows/Mac-server installeert zich snel, maar start zonder waarschuwing de computer opnieuw op. Bewaar dus al je bestanden voordat je de software installeert. In de server vind je op de informatiepagina je lokale en externe IP-adres. Het externe adres kun je alvast noteren, want die gaan we straks invoeren in de app op je smartphone.

Bij het tabblad Permission kun je een nieuw wachtwoord invoeren, standaard is dit Admin. Voeg bij het menu Shared Folders alle mappen toe die je wil kunnen streamen via de smartphone.

© PXimport

Tip 12 Air Playit kun je gebruiken om je bestanden naar een mobiele verbinding te streamen.

Tip 13: Gebruik Air Playit

Als je de app Air Playit hebt geïnstalleerd op de iPhone of Android-smartphone, kies dan de optie Add Remote Server. Druk vervolgens op Specify Address Manualy. Vul in het lege veld naast IP Adress het externe IP-adres in, dat je vindt in het informatiescherm van de server op de computer.

Voer vervolgens het eventueel veranderde wachtwoord in naast PIN. De belangrijkste optie is nu het verbindingstype, ofwel Connection Type. Selecteer hier de optie 3G of, als je de snellere mobiele verbinding hebt, 4G. Sla de instellingen op met een druk op Join. Werkt de verbinding niet? Controleer dan in Windows of de service Bonjour ingeschakeld is: ga naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Services. Dubbelklik op Bonjour-service en kies Start indien de service nog niet draait.

Het kan ook zijn dat je in de router de poort van Air Playit moet openen. Deze poort is 37218, en moet met het TCP protocol in de router ingevoerd worden. Controleer de handleiding van je router of de website, als je niet precies weet hoe je poorten opent.

© PXimport

Tip 13 Via het IP-adres kun je via 3G of 4G verbinding maken met de media op je computer.

Tv op de iPad

Heb je geen smartphone, maar wel mobiel internet op je tablet? Dan kun je dit apparaat natuurlijk ook gebruiken om te streamen. De Nederlandstalige website MeeChannel heeft nu een speciale iPad-app ontwikkeld. Hiermee kun je een grote hoeveelheid Nederlandse televisiezenders en radiostations afspelen.

Ook kun je filmpjes bekijken van nieuwszenders, muziek luisteren van Spotify en foto's bekijken via Flickr. MeeChannel heeft als slogan "Hét nieuwe TV kijken". Video's zijn geordend in categorieën, de app geeft kijk- en luistertips, en weet op basis van je sociale netwerk wat vrienden leuk vinden.

De AirPlay-technologie van Apple wordt ook ondersteund, dus heb je een Apple TV dan kun je de beelden ook op je televisie bekijken. De dienst is via de browser eerst gratis te proberen. Om alle functies te gebruiken, heb je een MeeChannel-account nodig.

© PXimport

Met MeeChannel kun je online beelden snel overal bekijken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000