Zippen op Android: inpakken maar! (en uitpakken natuurlijk)
Als je aan een zip-bestand denkt, dan denk je wellicht meteen aan Windows. Maar wist je dat je die gecomprimeerde bestanden ook op Android kunt gebruiken, uitpakken én aanmaken? In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt.
Je kunt zip-bestanden aanmaken op Android met behulp van apps die daarvoor geschikt zijn. In dit artikel nemen we drie van zulke apps apps onder de loep: ** 📦 WinZip 📦 RAR 📦 ZArchiver**
Lees ook: Android-smartphone zonder Google-account gebruiken: kan dat wel?
Niet elke smartphone of tablet met Android beschikt over een riante hoeveelheid opslagruimte. Om toch meer uit die beschikbare ruimte te halen, kun je een aantal dingen doen. Je kunt om de zoveel tijd bestanden verwijderen of gebruikmaken van de cloud. Maar je kunt bestanden ook inpakken, of comprimeren. Daar heb je wel een juiste app voor nodig. De bestanden of mappen verpak je dan in een zogenaamd zip-bestand. Apps die dit kunnen zijn WinZip, RAR en ZArchiver.
Met een zip-bestand kun je een afbeeldingen, map of document zonder kwaliteitsverlies verkleinen. Binnen een enkel zip-bestand kun je meerdere bestanden opslaan, en zodoende ruimte besparen. Handig voor wanneer je dus te weinig ruimte hebt of als je iets wilt mailen. Voordat je bestanden kunt zippen, moet je ervoor zorgen dat al die digitale gegevens lokaal zijn opgeslagen. De apps die we hier bespreken werken niet wanneer je bestanden in de cloud probeert te comprimeren.
🤐 Zip beveiligen In veel gevallen is het ook mogelijk de bestanden te voorzien van een versleuteling, of wachtwoord. Deel je zo’n zip-bestand met iemand, vergeet dan ook niet het wachtwoord mee te sturen.
Zip-bestand maken met Winzip
Een van de meest bekende tools is WinZip. Dit programma is tevens beschikbaar op Windows, waardoor je er wellicht al bekend mee bent. Nadat je de app uit Google Play gedownload hebt, open je hem en kun je meteen beginnen met comprimeren. Vergeet niet eerst toestemming te geven tot de lokale bestanden, want anders kan de app zijn werk niet doen. Je kunt de app drie dagen gratis uitproberen, maar daarna moet je een abonnement afnemen bij de aanbieder.
Tik nu op de tekst Internal storage en zoek de map of bestanden op die je wilt samenvoegen. Als je meteen een map wilt comprimeren, dan tik je rechts op de drie puntjes naast de naam. Tik dan op Zip to here om op dezelfde locatie een samengevoegde map aan te maken. Met de optie Zip to… kun je zelf bepalen waar je hem opslaat. Selecteer de optie die je wilt en tik op OK om je keuze te bevestigen. Aangezien je zelf de locatie hebt aangewezen waar de map moest worden opgeslagen, kun je hem daarna direct opzoeken.
Er zit vast iets voor jou bij!
De populairste smartphones van Samsung
Powered by Kieskeurig.nl
RAR gebruiken op Android
Een andere optie op Android is de app RAR. Je kunt de app gratis uit Google Play downloaden en gratis blijven gebruiken. Je hebt de optie de makers te ondersteunen met een bedrag van 1,19 euro per jaar, maar dat is niet verplicht. Nadat je de app de juiste toestemming hebt gegeven, kun je mappen gaan inpakken. Een verschil met WinZip is dat RAR de ingepakte bestanden meteen voor je kan verwijderen. Zo sla je dus met één handeling twee vliegen in één klap.
Na het openen van de app krijg je direct toegang tot alle mappen die je hebt. Zoek nu de map op die je wilt comprimeren en zet rechts een vinkje in het vierkantje. Bovenin tik je op het plusteken, waarna je de nieuwe map een naam geeft. Je kunt kiezen uit drie bestandsformaten, namelijk .rar, .zip en .rar (4x). Ook kun je eventueel een wachtwoord instellen om de bestanden te beschermen. Zodra je op OK drukt, slaat RAR de ingepakte map op, op dezelfde locatie als waar de map oorspronkelijk stond.
Bestanden comprimeren met ZArchiver
Tot slot kijken we naar ZArchiver. ZArchiver lijkt op WinZip, aangezien je met beide apps zowel losse bestanden als volledige mappen kunt verkleinen. Zodra je de app gedownload en opgestart hebt, dien je de juiste toestemming te verlenen. De app is volledig gratis te gebruiken. Net als bij RAR kun je we wel voor kiezen de ontwikkelaar te steunen door geld te doneren.
Qua interface lijkt ZArchiver ook een beetje op WinZip, maar de app werkt net even anders. Als je een volledige map wilt comprimeren, dan houd je die even ingedrukt. Vervolgens verschijnt er een menu in beeld waar je opties ziet staan voor het inpakken. Selecteer in dit geval de .zip-optie (er is ook .7z beschikbaar, wat weer met andere programma’s werkt) en wacht tot het proces voltooid is. Het gecomprimeerde bestand tref je vervolgens aan op dezelfde locatie als de oorspronkelijke map.