ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 betaalbare smartphones van max 550 euro
© Rens Blom
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare smartphones van max 550 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbare smartphone waarmee je weer járen vooruit kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de smartphones bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 550 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Motorola Edge 50 Pro

Wie deze review leest, weet genoeg. De Motorola Edge 50 Pro is binnen het middensegment een absolute aanrader! Deze rappe smartphone kun je in een zwarte of paarse uitvoering kopen. In de chic afgewerkte behuizing zorgt de Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3-processor dat alles op rolletjes verloopt. Acht rekenkernen presteren op een maximale kloksnelheid van 2,63 GHz. Dankzij het krachtige rekencentrum kun je vrijwel alle apps uit de Play Store installeren, waaronder veeleisende 3D-games. Open in Android 14 gerust meerdere toepassingen tegelijk: door de 12 GB werkgeheugen leidt dat namelijk niet tot vertragingen.                                                              

Deze smartphone heeft maar liefst 512 GB interne opslag. Dat is nodig ook, want het toestel biedt geen mogelijkheid om extra opslag via een geheugenkaart toe te voegen. Het scherpe 6,7inch-oledscherm van 2712 × 1220 pixels is een heuse blikvanger. In combinatie met een maximale vernieuwingsfrequentie van 144 hertz flitsen snelle (animatie)beelden zonder haperingen voorbij. Tot slot is de geïntegreerde telelens met 3× optische zoom het vermelden waard. Daarmee zoom je zonder pixelverlies in op personen, dieren en andere objecten.

OnePlus Nord 4

Voor fervente multitaskers is de OnePlus Nord 4 een ideaal werkpaard. De hier besproken uitvoering bevat namelijk 16 GB werkgeheugen en 512 GB lokale opslag. Open in Android 14 meerdere apps zonder dat je enige vertraging ervaart. Dankzij de Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3-processor kun je bovendien zware toepassingen installeren. De acht rekenkernen reiken tot een klokfrequentie van maximaal 2,8 GHz. Dat is voor een smartphone in deze prijsklasse pijlsnel! Een ander pluspunt is de hoge resolutie van het 6,74inch-oledscherm. Door de 2772 × 1240 pixels verschijnen videostreams en games scherp in beeld.

Op fotografiegebied is er eveneens geen reden tot klagen. De Nord 4 schiet beelden in een kwaliteit van 50 megapixel. Daarnaast kun je er 4K-video's mee opnemen. Fijn is de accu met een riante capaciteit van 5500 mAh. Zelfs bij intensief gebruik houdt de batterij het moeiteloos een dag vol. Je kunt deze smartphone in een zwarte, groene en zilverkleurige uitvoering kopen. Tegen een lagere aanschafprijs is de Nord 4 als alternatief ook met 12 GB RAM en 256 GB opslag te koop (zwart/groen). Meer weten? Lees dan deze review.

OPPO A80

Gebruik je een smartphone hoofdzakelijk voor WhatsApp, internetten en fotografie? In dat geval kun je de prijsvriendelijke OPPO A80 overwegen. Deze recent uitgebrachte smartphone is in een zwarte en paarse versie te koop. Staar je niet blind op de nogal lage aanschafprijs, want dit toestel biedt voor 'gewone' gebruikers prima prestaties. Zo bestaat de Mediatek Dimensity 6300-processor uit acht rekenkernen van hoogstens 2,4 GHz. Samen met 8 GB werkgeheugen heeft de A80 voldoende power om Android-apps soepel te draaien.

Er is standaard 256 GB opslagruimte ingebouwd. Door middel van een eigen microSD-kaart breid je de capaciteit eventueel nog verder uit. Kortom, je kunt een heleboel kiekjes en video's opslaan. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel, waardoor je in een hoge kwaliteit kunt fotograferen. Je kijkt de beelden vervolgens terug op een lcd-scherm van 6,67 inch. Ten opzichte van duurdere smartphones is de resolutie van 1604 × 720 pixels wel iets lager. Dankzij een hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz verschijnen de beelden vloeiend op het scherm. Overige pluspunten zijn de geïntegreerde vingerafdruksensor en ruime accucapaciteit van 5100 mAh.

Lees ook: Zo maak je een extra gebruikers- of gastaccount aan op Android

HMD Skyline

De HMD Skyline is niet zomaar een smartphone, want je kunt kapotte onderdelen zelf repareren. Haal hiervoor de achterkant los. Je vervangt vervolgens op eigen houtje een accu of oplaadpoort. Ook het verwisselen van een gebarsten oledscherm is geen enkel probleem. Naast een duurzaam ontwerp levert de Skyline prima prestaties. Dankzij de Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2-chipset voer je zo'n beetje alle gangbare taken uit. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een kloksnelheid van 2,4 GHz. Dit Android-toestel bevat verder 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. Je plaatst voor extra opslagcapaciteit desgewenst een eigen microSD-kaart in de behuizing.

Het oledscherm van 2400 × 1080 pixels heeft een prettig formaat van 6,55 inch. Voor snelle animaties is de riante vernieuwingsfrequentie van 144 hertz gunstig, want dat resulteert in een vloeiende weergave. Fotografieliefhebbers kunnen de nogal riante resolutie van 108 megapixel ongetwijfeld waarderen. Nuttig voor het geval je eens een dierbaar kiekje op groot formaat wilt laten afdrukken. Daarnaast biedt de aanwezige telelens 3× optische zoom. De Finse fabrikant produceert de Skyline in een zwarte en roze versie. HMD bracht eerder onder de Nokia-licentie diverse smartphones op de markt.

Motorola Edge 50 Neo

In plaats van de eerder besproken Edge 50 Pro-versie kun je ook dit kleinere (en goedkopere) broertje overwegen. De onlangs verschenen Motorola Edge 50 Neo heeft een oledscherm van 6,4 inch, waardoor het compacte toestel moeiteloos in je broek- of jaszak past. Dankzij een respectabele resolutie van 2670 × 1200 pixels en ruime vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De geïntegreerde MediaTek Dimensity 7300-processor bevat acht rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 2,5 GHz. Voor dagelijks gebruik is dat ruimschoots voldoende. Er is verder 12 GB werkgeheugen ingebakken.

Deze veelzijdige smartphone telt in totaal vier camera's. De Sony-hoofdlens ondersteunt een maximale resolutie van 50 megapixel. Daarnaast kun je ook via een telelens met 3× optische zoom fotograferen. Geef je de voorkeur aan bewegend beeld, dan maak je haarscherpe 4K-video's. Android 14 is op een opslagdrager van 512 GB voorgeïnstalleerd. Naast systeembestanden van het besturingssysteem bevat dit toestel dus voldoende ruimte om apps en flink wat eigen data op te slaan. De Edge 50 Neo is in een grijze en rode behuizing te koop.

▼ Volgende artikel
Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken
© Maksims_Liene | fotoduets
Huis

Verrassend handig: hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wist je dat een vaatwastablet niet alleen ideaal is voor het schoonmaken van vuile vaat? Dit kleine blokje, dat bestaat uit bleek, vetoplossers en enzymen, is ook een redder in nood bij deze 12 schoonmaaktaken!

Dit artikel in het kort: • Vaatwastabletten helpen bij het verwijderen van vet uit frituurpannen, ovens en magnetrons. • Ze zijn effectief tegen zweetvlekken in kleding. • Vieze geurtjes in de koelkast of prullenbak? Een vaatwastablet biedt uitkomst.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

1: Pannen

Aangebrande etensresten kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Schrobben of hard poetsen met een afwasborstel helpt vaak niet. Gelukkig kun je dit vuil eenvoudig losweken met een vaatwastablet. Vul de pan met een laagje water, voeg een vaatwastablet toe en laat het een nacht staan. Voor een sneller resultaat kun je de pan op het vuur zetten. Daarna is het vuil gemakkelijk te verwijderen.

2: Oven, ovenroosters en bakplaten

Oeps, de lasagne die je in de oven hebt gezet is over de ovenschotel gelopen tijdens het bakken. Vul de gootsteen met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat ovenroosters of bakplaten hierin weken. Voor de oven zelf kun je een licht vochtig vaatwastablet gebruiken. Trek schoonmaakhandschoenen aan en wrijf met het blokje over de vuile plekken.

©Manuel faba- R.L

3: Magnetron

De magnetron is ideaal als je snel even wat eten wilt opwarmen. Het scheelt je meestal een hoop afwas – maar niet als er per ongeluk iets in de magnetron terechtkomt tijdens het opwarmen. Vul een magnetronbestendig bakje met water, voeg een vaatwastablet toe en verwarm het bakje 10 minuten op vol vermogen. De etensresten veeg je daarna eenvoudig weg.

4: Waterkoker

Je kunt kalkaanslag in je waterkoker aanpakken met een klein stukje vaatwastablet. In een vaatwastablet zitten namelijk antikalkmiddelen. Voeg dit stukje toe aan een volle waterkoker en laat het water koken. Is 'ie klaar met koken? Spoel de waterkoker daarna goed uit (zo'n drie keer) met schoon water.

5: Koffiezetapparaat

Voor kalk in je koffiezetapparaat breek je een klein stukje van een vaatwastablet af. Doe dit in het waterreservoir, vul het met water en zet hem aan om het water door de machine te laten gaan. Spoel daarna meerdere keren na met schoon water, zodat alle restjes van het vaatwastablet zijn weggespoeld.

6: Toilet ontkalken

Heb je last van kalkaanslag in de toiletpot? Gooi een vaatwastablet in de pot en laat het minstens een uur of een nacht inwerken. Doe het dus nadat iedereen naar het toilet is geweest. Schrob daarna met de toiletborstel en spoel door. Voilà: je wc ziet er weer kalkvrij uit. Let op: je mag een vaatwastablet nooit tegelijkertijd gebruiken met bleek (of azijn). Doe je dat wel, dan kunnen er potentieel gevaarlijke chemische reacties ontstaan.

Handig om in huis te hebben:

Een voorraadje vaatwastabletten

7: Frituurpan ontvetten

Tijd om je frituurpan te reinigen. Haal al het vet uit de frituurpan en vul de pan met water (maar niet te vol) en een vaatwastablet. Zet de pan aan zodat het water borrelt en het vet loskomt. Daarna kun je de pan eenvoudig schoonmaken.

8: Witte kleding met zweetvlekken

Vaak zijn zweetvlekken lastig te verwijderen uit witte kleding. Soms helpt een vaatwastablet om de vlekken eruit te krijgen. Gooi de kleding in de wasmachine, voeg een vaatwastablet toe en start een geschikt wasprogramma. Nieuwe en kleine vlekken verdwijnen moeiteloos.

©africaimages.com (Olga Yastremsk

9: Bruine aanslag uit een koffie- of theekan

Bruine aanslag die ontstaat door koffie of thee in een kan is meestal niet zo eenvoudig te verwijderen. Je raadt het al: met een vaatwastablet lukt het je wel. Vul de kan met heet water, voeg een vaatwastablet toe en laat het meerdere uren weken. Spoel daarna goed na, zodat de smaak van het tablet verdwijnt. Alle vlekken zijn verdwenen als sneeuw voor de zon.

10: Schone wasmachine

Wanneer je wasmachine een vervelende geur heeft, komt dit waarschijnlijk door een zeepbacterie of vetluis. Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje en laat een leeg programma van 90°C draaien. Daarna is de wasmachine weer schoon en ruikt weer fris.

11: Vaatwasser reinigen

De vaatwasser zelf kan soms ook na loop van tijd vies worden en naar gaan ruiken. Leg een vaatwastablet op de bodem en draai een heet programma zonder vaat. Het vet en vuil is weg, waardoor de vaatwasser beter werkt en een stuk frisser ruikt.

©Fox

12: Vuilnisbak en koelkast

Stinkt je vuilnisbak? Vul deze met heet water en een vaatwastablet. Laat het enkele uren weken en spoel goed na. Voor koelkastlades en planken kun je een vaatwastablet oplossen in water en hiermee schoonmaken. Ga er daarna met een schone, natte doek overheen en droog alles goed af.

⚠️ HIER MAG JE GEEN VAATWASTABLETTEN VOOR GEBRUIKEN

Voor materialen zoals aluminium, natuursteen en hout kun je beter geen vaatwastablet gebruiken. Aluminium kan verkleuren of dof worden, natuursteen kan zijn beschermende laag verliezen, hout kan uitdrogen of kromtrekken.

▼ Volgende artikel
Houd indringers buiten: zo kies je een perfect beveiligingssysteem
© .shock - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Houd indringers buiten: zo kies je een perfect beveiligingssysteem

Heb je last van een inbraakgolf in de buurt, is er bij jou zelf ingebroken of zijn het de donkere maanden van het jaar? Allemaal redenen om thuis een beveiligingssysteem te installeren. Maar welke precies? Er zijn namelijk nogal wat bewakingsproducten van talloze merken verkrijgbaar. Dit artikel helpt je een eind op weg, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel laten we zien hoe je het juiste beveiligingssysteem kiest om je woning beter te beveiligen: • Kies voor één bepaald merk • Beveilig ramen en deuren met sensoren • Installeer binnen- en buitencamera’s • Voeg extra functies toe, zoals een sirene, videodeurbel of slimme rookmelder Ben je handig? Lees dan: Werk met wat je hebt: creëer je eigen alarmsysteem met Home Assistant

Tip 01: Kies één merk

Wie op zoek gaat naar een geschikt beveiligingssysteem, komt uiteenlopende producten van verschillende fabrikanten tegen. Uiteraard is het belangrijk dat alle apparaten zonder morren met elkaar kunnen communiceren. Kies om die reden bij voorkeur producten van één merk. Je verlaagt op die manier het risico op compatibiliteitsproblemen. Bovendien bedien je alle apparaten vanuit één app op je smartphone.

Met welk merk je het best in zee kunt gaan, is afhankelijk van welke eisen je aan het beveiligingssysteem stelt. Maak aan de hand van dit artikel een lijstje met punten waaraan jouw beoogde huisbeveiliging dient te voldoen. Vervolgens zoek je bij deze eisen een geschikte fabrikant. Bekijk ook in hoeverre je een beveiligingssysteem kunt verplaatsen en/of uitbreiden. Het is bijvoorbeeld fijn wanneer je de spullen na een eventuele verhuizing kunt meenemen.

Veel merken ontwikkelen meerdere bewakingsproducten die soepel met elkaar communiceren, zoals Netatmo.

Meldkamer?

Diverse gespecialiseerde installateurs bieden beveiligingsproducten met een ‘meldkamerabonnement’ aan, zoals Verisure en Feenstra. Die komen in dit artikel niet aan bod. Dergelijke diensten zijn namelijk stevig aan de prijs en naar onze mening ietwat achterhaald. Iedereen met een smartphone kan tenslotte direct alarmmeldingen van slimme beveiligingsproducten ontvangen en vervolgens zelf een hulpdienst inschakelen.

Dit artikel bespreekt alleen producten waarvan je de installatie en het beheer volledig in eigen hand hebt.

Tip 02: Wel of geen bridge?

Er zijn alarmsystemen met en zonder bridge te koop. Voor beide opties valt wel iets te zeggen. Als je thuis een stabiel draadloos netwerk hebt, kun je ervoor kiezen om beveiligingsproducten rechtstreeks op wifi aan te sluiten. Dat scheelt weer de aanschaf van een extra apparaat. Let wel even op welke frequentieband(en) het beoogde alarmsysteem ondersteunt, zoals 2,4 en/of 5 GHz. Check vervolgens of er overal in huis voldoende dekking is.

De meeste merken leveren een zogeheten bridge, hub of basisstation mee. Dit is een apart kastje dat doorgaans een eigen draadloos signaal uitzendt, bijvoorbeeld via wifi, Zigbee, Z-Wave of een ander communicatieprotocol. Op die manier bereikt de bridge alle bewakingsapparaten in en rondom jouw woning. Je plaatst het basisstation in de buurt van een router of switch. Via een kabel verbind je dit apparaat vervolgens met internet, waarna je de thuissituatie overal ter wereld kunt monitoren.

Mogelijk heeft de bridge ook nog aanvullende functies. Denk aan een sirene of lokale dataopslag. Tot slot hebben de betere basisstations een noodaccu. In dat geval blijft het alarmsysteem bij stroomuitval nog enige tijd werken. Woon je groot, dan heb je als aanvulling op de bridge mogelijk een signaalversterker nodig.

De Eufy HomeBase 3 (S380) is een bridge met 16 GB dataopslag en een geïntegreerde sirene.

Tip 03: Raam-deursensor

Een raam-deursensor bestaat altijd uit twee componenten. Je monteert een deel op een vast punt, zoals een kozijn. Het andere deel bevestig je vervolgens op een raam of deur. Beide objecten zijn via een magnetisch veld met elkaar verbonden. Zodra dat wordt doorbroken, stuurt het geactiveerde alarmsysteem een pushbericht naar je smartphone. Dat gebeurt bijvoorbeeld zodra iemand met een koevoet jouw voor- of achterdeur openbreekt. De betere sensors kunnen bewoners al bij trillingen of schokken waarschuwen. Raam-deurcontacten werken vrijwel altijd op (oplaadbare) batterijen. Check in de specificaties hoelang ze op een enkele batterijlading meegaan. De montage stelt trouwens weinig voor, want de meeste producten hebben plakstrips. Nuttig om te weten is dat sommige fabrikanten weerbestendige raam-deursensors ontwikkelen. Zo kun je een poort of hekwerk beveiligen.

Deze raam-deursensor van TP-Link activeert het alarmsysteem na een inbraak.

Tip 04: Bewegingssensor

Vrijwel alle bekende fabrikanten van alarmsystemen produceren bewegingssensors, waaronder Eufy, Ring, TP-Link en Aqara. Vanwege de lage prijs van pakweg enkele tientjes zijn ze een prijsvriendelijk alternatief voor camera’s. Dat is met name interessant voor het geval je meerdere ruimtes wilt bewaken. Wanneer een indringer jouw hal, woonkamer of tuin betreedt, ontvang je een melding op je smartphone. Bovendien gaat eventueel de sirene van het alarmsysteem af.

De kijkhoek is bij een bewegingssensor een belangrijke factor. Fabrikanten drukken deze waarde uit in een aantal graden, bijvoorbeeld 100, 130 of zelfs 170. Hoe ruimer de kijkhoek, hoe groter gebied de sensor kan bewaken. Let ook op de maximaal opgegeven afstand. Bij bepaalde modellen kun je bovendien de gevoeligheid instellen, waardoor je bijvoorbeeld geen melding van een rondlopend huisdier ontvangt.

Daarnaast is het prettig wanneer je een bewegingssensor nauwkeurig kunt richten, bijvoorbeeld via een muursteun met een beweegbare constructie. Meestal gaan er één of meerdere batterijen in de behuizing. Overigens fabriceren producenten van slimme verlichtingssystemen ook volop bewegingssensors. Let dus goed op dat je een product van een geschikte fabrikant aanschaft.

De Aqara Motion Sensor P1 hang je middels de steun aan een plafond of wand.

Tip 05: Binnencamera

Wie graag op afstand een oogje in het zeil houdt, kan niet om een beveiligingscamera heen. Koop wel een exemplaar dat compatibel is met jouw alarmsysteem. Voor gebruik in huis kun je een binnencamera overwegen. Die zijn ten opzichte van weerbestendige producten veelal goedkoper. Zodra een bewakingscamera beweging of een persoon detecteert, ontvang je een pushbericht. Vervolgens kijk je in de app naar livebeelden. Daarnaast is het ook mogelijk om eerdere opnames terug te kijken.

Een beveiligingscamera kent nogal wat functies waarop je kunt letten. Voor bewakingsdoelenden zijn de resolutie en kijkhoek belangrijke eigenschappen. Zijn deze waarden hoog, dan filmt de camera een ruim gebied in een hoge kwaliteit. Zo zie je ook na digitaal inzoomen precies wat er gebeurt. Duurdere bewakingscamera’s herkennen vaak specifieke objecten, zoals mensen en huisdieren. Je beslist dan in de app van welke zaken je meldingen wilt ontvangen.

Bedenk vooraf goed op welke wijze je een binnencamera wilt aansluiten. Zo zijn er producten met een netsnoer en/of oplaadbare accu verkrijgbaar. Tot slot ontvangen sommige videowaakhonden stroom via een netwerkkabel. Deze techniek draagt de naam Power over Ethernet (PoE). Je thuisnetwerk dient hiervoor geschikt te zijn.

Volg met een binnencamera op afstand precies wat er in huis gebeurt.

Tip 06: Buitencamera

Voor buitengebruik heb je logischerwijs een beveiligingscamera met een weerbestendige behuizing nodig. Er zijn robuuste videowaakhonden met een aluminium constructie verkrijgbaar. Die gaan niet zomaar stuk, bijvoorbeeld wanneer er eens een bal tegenaan komt. Op een afgelegen plek kun je ook een buitencamera met een stevige kunststof behuizing overwegen. Bij de meeste merken selecteer je in de app zo nodig een detectiegebied. Je voorkomt daarmee dat je pakweg notificaties van een naastgelegen voetpad of naburige tuin ontvangt.

Sommige producten hebben een geïntegreerde schijnwerper en sirene. Als de camera beweging detecteert, springen die vanzelf aan. Wie weet jaag je daarmee eventuele insluipers weg. Uiteraard ontvang je van dergelijke gebeurtenissen ook een melding op je smartphone. Als de camera tweewegaudio ondersteunt, praat je op afstand met bezoekers. Handig voor als er visite komt, terwijl je niet thuis bent. Een stabiel signaal is voor een goede werking wel een vereiste. Het doorsluizen van videobeelden vereist namelijk een behoorlijke bandbreedte. Zorg bij het kiezen van een ophanglocatie daarom voor een korte afstand met een bridge, signaalversterker of router.

Dit eenvoudige alarmsysteem van Nedis omvat een basisstation en twee buitencamera’s. 

Tip 07: Opnames opslaan

Van plan om een alarmsysteem met één of meerdere beveiligingscamera’s te kopen? Uiteraard wil je hiervan de bewakingsbeelden opslaan. Zo kun je de video’s op een later moment terugkijken. Verdiep je vooraf goed in de mogelijkheden, want de beschikbare opties zijn sterk afhankelijk van het gekozen merk. Zo bieden de meeste fabrikanten tegen betaling cloudopslag aan. Je kunt dan clips van gebeurtenissen terugzien, bijvoorbeeld van de afgelopen 30, 60 of 180 dagen. Een voordeel van cloudopslag is dat de beelden in een beveiligd datacenter worden opgeslagen. Die raak je dus niet zomaar kwijt.

Wanneer je niet voor cloudopslag wilt betalen, ondersteunen de meeste alarmsystemen als alternatief ook lokale opslag. Beslis vooraf of je alleen videoclips van gebeurtenissen wilt vastleggen of liever continu opneemt. Laatstgenoemde optie vereist namelijk een heleboel opslagruimte.

Voor lokale opslag zijn er diverse mogelijkheden. Veel beveiligingscamera’s hebben bijvoorbeeld een microSD-kaartslot. Prik hierin een eigen geheugenkaart en bewaar vervolgens de opnames. Controleer in de specificaties wel even de maximaal ondersteunde opslagcapaciteit van het kaartslot. Daarnaast hebben sommige bridges van alarmsystemen plek voor een microSD-kaart of interne harde schijf. Tot slot kunnen bepaalde beveiligingscamera’s videobeelden naar een geschikte NAS doorsturen.

Beveiligingscamera’s van Ring zijn weliswaar populair, maar ze ondersteunen helaas geen lokale opslag.

Tip 08: Sirene

Bij een eventuele inbraak kun je dieven afschrikken. Zodra er een raam-deurcontact, bewegingssensor of bewakingscamera alarm slaat, klinkt er een oorverdovend kabaal. Je attendeert inbrekers zo op de aanwezigheid van een alarmsysteem, waarna ze hopelijk de benen nemen. Bepaalde beveiligingscamera’s en bridges hebben een ingebouwde sirene. Die is over het algemeen niet zo luid. Wil je insluipers écht afschrikken, dan kun je beter een losse sirene aanschaffen. Houd er rekening mee dat niet elk merk zo’n product in zijn gamma heeft. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij Eufy, Ring en Netatmo.

Er zijn sirenes voor binnen én buiten verkrijgbaar. Met een loeiend alarmgeluid in de tuin kun je dieven vroegtijdig verjagen. Verlaag zo het risico op braakschade aan de woning. Bij een losse sirene kun je het volumeniveau soms instellen. De meeste producten maken tot ongeveer 105 of zelfs 110 decibel lawaai. Naast een alarmgeluid laten bepaalde sirenes ook andere deuntjes horen. Zo speel je op de Netatmo Slimme Binnensirene bijvoorbeeld het geluid van blaffende honden of huilende kinderen af. Het lijkt hierdoor net alsof er iemand thuis is. Verder laten sommige modellen lichtflitsen zien.

Deze lichtgevende buitensirene van Ring monteer je op een zichtbare plek aan de gevel.

Tip 09: Bedieningspaneel

Tegenwoordig bedien je elk beveiligingssysteem met een smartphone. Heb je die even niet bij de hand? In dat geval is het prettig wanneer er een bedieningspaneel aan de wand hangt. Zet daarmee het alarmsysteem aan of uit. Een bedieningspaneel is ook nuttig voor jonge gezinsleden, want zij hoeven dan geen app op hun mobiele toestel te installeren. Daarnaast kan een welwillende buurvrouw of -man tijdens vakanties de planten water geven, terwijl er geen sprake is van een vals alarm. Ring en Eufy leveren bij vrijwel elk startpakket een bedieningspaneel mee.

Zet het alarmsysteem met een pincode aan of uit.

Tip 10: Overige apparaten

Naast de besproken apparaten kun je wellicht nog meer beveiligingsproducten aan het alarmsysteem koppelen. De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van het gekozen merk. Een videodeurbel is bijvoorbeeld een goede toevoeging. Wanneer er iemand aanbelt, verschijnt er een pushbericht op je smartphone. Zie vervolgens wie er voor de deur staat. Het apparaat heeft een speaker en microfoon, waardoor je op afstand met een bezoeker kunt praten. Een videodeurbel functioneert trouwens ook als volwaardige beveiligingscamera. Bekijk in de app welke gebeurtenissen er voor jouw woning plaatsvinden.

Enkele fabrikanten hebben een slimme rookmelder in hun gamma. Bij rookontwikkeling gaat de gekoppelde sirene van het alarmsysteem af en ontvangen bewoners een melding op hun smartphone. Tot slot kun je mogelijk nog slimme lampen aan het beveiligingssysteem koppelen. Sluipt er ’s nachts bijvoorbeeld iemand in jouw huis, dan springt er felle verlichting aan.

Met een videodeurbel beveilig je de voorkant van jouw woning. 

Kooptips

Wil je jouw woning goed beveiligen? We zetten drie interessante producten uit verschillende prijsklassen op een rij.

Eufy 5 in 1 Home Alarm Kit

Deze breed verkrijgbare starterset bestaat uit twee raam-deurcontacten, een bewegingssensor, een cijferpaneel en een bridge. Laatstgenoemd apparaat ‘knoopt’ alle apparaten aan elkaar via een versleutelde verbinding. Zodra één van de sensors beweging of een inbraak detecteert, ontvang je een pushbericht op je smartphone. Daarnaast jaagt de ingebouwde sirene hopelijk ongenode gasten weg. Je breidt dit alarmsysteem optioneel uit met los verkrijgbare Eufy-camera’s en een videodeurbel. De bridge bevat 16 GB lokale opslag, waardoor je video-opnames lokaal kunt bewaren. Een voordeel, want je hoeft dus niet per se een cloudabonnement af te nemen. Via het bijgesloten cijferpaneel zet je het alarmsysteem aan of uit. Je kunt hiervoor ook de app gebruiken.

Ring Alarmset 5-delig (2e generatie)

In de productdoos zitten een bewegingssensor, contactsensor, bedieningspaneel, basisstation en signaalversterker. De Nederlandstalige Ring-app is erg gebruiksvriendelijk. Je installeert alle apparaten stap voor stap, waarna je het alarmsysteem op je smartphone kunt beheren. Een pluspunt is de aanwezige noodaccu. Bij stroomuitval blijft het beveiligingssysteem nog 24 uur actief. Verder heeft het basisstation ook nog een sirene van 104 decibel. Je breidt deze starterset naar hartenlust uit met extra accessoires. Ring is namelijk een grote speler in de markt van alarmsystemen. Bedenk wel dat camera’s van dit merk geen lokale opslag ondersteunen. Voor het terugkijken van beelden heb je een abonnement nodig. Daarnaast hebben betaalde leden toegang tot extra alarmfuncties, zoals het op afstand in- en uitschakelen van het alarmsysteem.

Netatmo Slimme Video Alarmsysteem

Als je de boel binnenshuis grondig wilt beveiligen, is dit kant-en-klare alarmsysteem van Netatmo een goede keuze. In het pakket bevinden zich drie raam-deursensors, een luide sirene van 110 decibel en een binnencamera. Dankzij een respectabele videoresolutie van 1920 × 1080 pixels heb je in de Netatmo Home + Security-app toegang tot scherpe opnames. Wegens een kijkhoek van 130 graden kun je bovendien een groot gebied bewaken. Gunstig is de ondersteuning voor gezichtsherkenning van gezinsleden, want dat voorkomt een vals alarm. Er is alvast een microSD-kaart met een capaciteit van 8 GB ingebakken, zodat je beelden lokaal kunt opslaan. Een voordeel is dat alle apparaten rechtstreeks met jouw wifi-netwerk communiceren. Een bridge is dus niet nodig. Je breidt het beveiligingssysteem optioneel uit met een buitencamera en rookmelder.