Veiling 5G-netwerken van start: wat betekent dit voor jou?
Op 25 juni 2024 start de langverwachte veiling van landelijke 5G-netwerken in Nederland. Deze veiling markeert een belangrijke stap in de digitale infrastructuur van ons land. Maar wat houdt deze veiling precies in, en wat betekent het voor jou als consument?
In dit artikel:
-
Uitleg over de veiling van landelijke 5G-netwerken en het proces.
-
Hoe 5G de gebruikerservaring bij streamen, gamen en smart home-apparaten verbetert.
-
De strenge eisen voor mobiele dekking en snelheid in Nederland.
-
Hoe de veiling zorgt voor voldoende concurrentie en betere prijzen voor consumenten.
-
Toelichting van de minister over de digitale ambities van Nederland.
-
Ook interessant:
De 5G-veiling, georganiseerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), biedt telecombedrijven de kans om frequenties te scoren op de 3,5GHz-band. Deze frequenties zijn essentieel voor het aanbieden van supersnelle en betrouwbare mobiele communicatie via 5G-netwerken. De veiling vindt elektronisch plaats en duurt zolang er biedingen worden gedaan, totdat de vraag kleiner of gelijk is aan het aanbod.
Voordelen 5G-netwerk
Als consument zul je alleen maar profiteren van de nieuwe 5G-netwerken. De hogere snelheden en betrouwbaarheid van 5G zorgen om te beginnen voor een betere gebruikerservaring bij het streamen van video’s, het spelen van online games en het gebruik van smarthome-apparaten.
Met gemiddelde snelheden van 100 Mbps en pieksnelheden tot 10 Gbit/s kun je films en series streamen in de hoogste resolutie zonder buffering, maar ook grote bestanden binnen enkele seconden downloaden en videogesprekken voeren zonder gestotter.
Daarnaast stelt 5G je in staat om allerlei nieuwe technologieën uit te proberen, zoals augmented reality. De snelle dataoverdracht en lage latentie maken het mogelijk om in realtime te communiceren en te werken, waar je ook bent.
Nieuwe technologieën en toepassingen Dankzij de mogelijkheden van 5G komen er tal van nieuwe technologieën binnen handbereik van consumenten:
Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR): Of het nu gaat om games, virtuele reizen of zelfs online winkelen, AR en VR kunnen je ervaring naar een geheel nieuw niveau tillen. Gezondheidszorg op afstand: Met 5G kunnen medische consulten en zelfs bepaalde medische procedures op afstand worden uitgevoerd, waardoor toegang tot zorg wordt verbeterd. Zelfrijdende voertuigen: De lage latentie en hoge betrouwbaarheid van 5G zijn cruciaal voor de communicatie tussen zelfrijdende auto's en hun omgeving, wat de veiligheid en efficiëntie van het vervoer verhoogt. Slimme steden: 5G ondersteunt de ontwikkeling van slimme steden, waar alles van verkeerslichten tot afvalbeheer geautomatiseerd en geoptimaliseerd kan worden voor een betere levenskwaliteit.
©FLEMAL
Betere dekking en snellere verbindingen
Nederland heeft strenge eisen gesteld aan de mobiele dekking en snelheid. Sinds de veiling in 2020 is er een dekkingseis van 98 procent van de oppervlakte van elke gemeente, met een minimale snelheid van 100 Mbit per seconde. Dat betekent dat vrijwel overal in Nederland snelle en betrouwbare mobiele internettoegang beschikbaar is. Bij een netwerkantenne kan de snelheid zelfs oplopen tot boven de 2 Gbit per seconde, wat twintig keer zo snel is.
Concurrentie en kwaliteit
Een belangrijk aspect van deze veiling is dat geen enkele marktpartij meer dan 40 procent van de beschikbare frequenties kan bemachtigen. Daardoor ontstaat voldoende concurrentie op de telecommarkt, wat leidt tot betere kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor jou als consument. De ingebruiknameverplichting zorgt ervoor dat de frequenties ook daadwerkelijk snel worden ingezet, zodat we hopelijk niet veel langer hoeven te wachten op de voordelen van 5G.
5G lust wel een slokje Het is een feit dat 5G meer energie verbruikt dan zijn voorganger 4G. Dat heeft vooral te maken met verschillende technische aspecten van de technologie. Allereerst, hoe hoger de frequentie van de signalen, hoe meer energie nodig is om over een bepaalde afstand voldoende vermogen te leveren. Bovendien vereist 5G een grotere nabijheid van zenders, wat betekent dat er meer zenders moeten worden geplaatst dan bij 4G. Hoewel deze kleinere zenders voor 5G op een lager vermogen werken, leidt het totaal aantal zenders tot een hoger energieverbruik. Ongeveer 60 procent van het energieverbruik binnen het telecommunicatienetwerk komt van de zendstations, wat ze de grootste energieverbruikers maakt. Om dit energieverbruik te verminderen, wordt er gewerkt aan nieuwe antennetechnieken met richtingsbepaling voor het versturen van signalen, wat de efficiëntie moet verbeteren.
De weg vooruit
Minister Micky Adriaansens van EZK benadrukt dat deze veiling 'een mijlpaal is voor de digitale ambities van Nederland'. "Nederlandse bedrijven en consumenten hebben te lang op deze nieuwe landelijke 5G-netwerken moeten wachten", aldus Adriaansens. Met het sterk groeiende dataverbruik en de vooruitgang die andere landen al hebben geboekt, is de implementatie van nieuwe mobiele frequenties hard nodig om digitale diensten en producten te ondersteunen.
Met deze 5G-veiling is er eindelijk zicht op een digitale transformatie. Voor jou als consument betekent het snellere en betrouwbaardere mobiele connectiviteit. Met strenge eisen voor concurrentie en kwaliteit blijft Nederland bovendien vooroplopen op het gebied van mobiele communicatie. De toekomst ziet er veelbelovend uit!