Veiling 5G-netwerken van start: wat betekent dit voor jou?

© Artinun

Veiling 5G-netwerken van start: wat betekent dit voor jou?

Geplaatst: 11 juni 2024 - 08:34

Redactie ID.nl

Op 25 juni 2024 start de langverwachte veiling van landelijke 5G-netwerken in Nederland. Deze veiling markeert een belangrijke stap in de digitale infrastructuur van ons land. Maar wat houdt deze veiling precies in, en wat betekent het voor jou als consument?

De 5G-veiling, georganiseerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), biedt telecombedrijven de kans om frequenties te scoren op de 3,5GHz-band. Deze frequenties zijn essentieel voor het aanbieden van supersnelle en betrouwbare mobiele communicatie via 5G-netwerken. De veiling vindt elektronisch plaats en duurt zolang er biedingen worden gedaan, totdat de vraag kleiner of gelijk is aan het aanbod.

0

Powered by

logo

Voordelen 5G-netwerk

Als consument zul je alleen maar profiteren van de nieuwe 5G-netwerken. De hogere snelheden en betrouwbaarheid van 5G zorgen om te beginnen voor een betere gebruikerservaring bij het streamen van video’s, het spelen van online games en het gebruik van smarthome-apparaten.

Met gemiddelde snelheden van 100 Mbps en pieksnelheden tot 10 Gbit/s kun je films en series streamen in de hoogste resolutie zonder buffering, maar ook grote bestanden binnen enkele seconden downloaden en videogesprekken voeren zonder gestotter.

Daarnaast stelt 5G je in staat om allerlei nieuwe technologieën uit te proberen, zoals augmented reality. De snelle dataoverdracht en lage latentie maken het mogelijk om in realtime te communiceren en te werken, waar je ook bent.

Kenmerk4G5G
Maximale snelheid1 Gbit/s10 Gbit/s
Gemiddelde snelheid30 Mbit/s100 Mbit/s
Latentie50 ms1 ms
Aantal verbonden apparaten10.000 per km²1.000.000 per km²
Energieverbruik per bitHogerLager
ToepassingenStreamen, browsenVR/AR, zelfrijdende auto's, industriële automatisering
5G mast

© FLEMAL

Betere dekking en snellere verbindingen

Nederland heeft strenge eisen gesteld aan de mobiele dekking en snelheid. Sinds de veiling in 2020 is er een dekkingseis van 98 procent van de oppervlakte van elke gemeente, met een minimale snelheid van 100 Mbit per seconde. Dat betekent dat vrijwel overal in Nederland snelle en betrouwbare mobiele internettoegang beschikbaar is. Bij een netwerkantenne kan de snelheid zelfs oplopen tot boven de 2 Gbit per seconde, wat twintig keer zo snel is.

Concurrentie en kwaliteit

Een belangrijk aspect van deze veiling is dat geen enkele marktpartij meer dan 40 procent van de beschikbare frequenties kan bemachtigen. Daardoor ontstaat voldoende concurrentie op de telecommarkt, wat leidt tot betere kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor jou als consument. De ingebruiknameverplichting zorgt ervoor dat de frequenties ook daadwerkelijk snel worden ingezet, zodat we hopelijk niet veel langer hoeven te wachten op de voordelen van 5G.

De weg vooruit

Minister Micky Adriaansens van EZK benadrukt dat deze veiling 'een mijlpaal is voor de digitale ambities van Nederland'. "Nederlandse bedrijven en consumenten hebben te lang op deze nieuwe landelijke 5G-netwerken moeten wachten", aldus Adriaansens. Met het sterk groeiende dataverbruik en de vooruitgang die andere landen al hebben geboekt, is de implementatie van nieuwe mobiele frequenties hard nodig om digitale diensten en producten te ondersteunen.

Met deze 5G-veiling is er eindelijk zicht op een digitale transformatie. Voor jou als consument betekent het snellere en betrouwbaardere mobiele connectiviteit. Met strenge eisen voor concurrentie en kwaliteit blijft Nederland bovendien vooroplopen op het gebied van mobiele communicatie. De toekomst ziet er veelbelovend uit!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten