ID.nl logo
Luister online je favoriete muziek met deze 15 diensten
© PXimport
Huis

Luister online je favoriete muziek met deze 15 diensten

De tijd dat we met onze eigen mp3-bestanden op pad moesten om op een andere plek de muziek te luisteren, ligt inmiddels achter ons. Met een internetverbinding (en natuurlijk een browser) kun je meteen op een legale manier je favoriete deuntjes opzetten.

01 YouTube

Hoewel YouTube gemaakt is om video's mee af te spelen, kun je het ook prima gebruiken voor alleen de muziek. Het aanbod van muziekclips maar ook liveoptredens is enorm. Helaas is de geluidskwaliteit vaak niet al te hoog. Het afspelen hoeft niet beperkt te blijven tot een enkel nummer, je kunt ook afspeellijsten opzoeken of ze zelf maken wanneer je bent ingelogd.

Zit dat video-afspelende browservenster je in de weg? Installeer dan een browserplug-in waarmee je het browservenster naar het systeemvak minimaliseert, je speelt dan afspeellijsten op de achtergrond af zonder afleiding.

Aan de slag met YouTube.

©PXimport

YouTube-afspeellijsten zijn een eenvoudige manier om snel muziek op te zetten.

02 Deezer

Deezer is een Franse streaming-muziekdienst met een uitstekend aanbod van muziek. Om gebruik te kunnen maken van Deezer heb je een account nodig, die je gebruikt om in de browser in te loggen. De muziek wordt tevens afgespeeld vanuit de browser. Je kunt een jaar lang onbeperkt gebruikmaken van de muziekdienst, maar je krijgt dan wel reclame.

Tevens zijn er abonnementen van zo'n vijf euro en tien euro per maand om onbeperkt en zonder reclame muziek te streamen. Het laatste abonnement geef je ook toegang tot de apps voor Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone.

Aan de slag met Deezer.

©PXimport

Deezer is een waardige concurrent van Spotify.

03 Spotify

De bekendste en populairste streamingdienst voor muziek is Spotify. Net als Deezer kun je Spotify gratis gebruiken met advertenties tussen de nummers door. Voor vijf euro per maand heb je geen last van reclames, tien euro per maand verschaft toegang tot de apps. Spotify heeft enorm veel functies. De sociale functies om artiesten en gebruikers te 'volgen' zijn wat ons betreft nogal overbodig. Maar de deelfuncties van nummers, albums en afspeellijsten, muzikale aanbevelingen, offline afspeelmogelijkheden en de radio maken Spotify de moeite waard.

Bovendien voeg je extra mogelijkheden zoals aanbevelingen van Last.fm toe met apps. Spotify kun je op de pc als losse software installeren of in de browser gebruiken.

Aan de slag met Spotify.

©PXimport

De toegevoegde waarde van het volgen van artiesten op Spotify ontgaat ons een beetje.

04 Grooveshark

Grooveshark hanteert hetzelfde model als YouTube. Gebruikers kunnen materiaal uploaden, waarna de muziek voor iedereen beschikbaar is. Het maakt de zoekresultaten vaak rommelig, inaccuraat en de geluidskwaliteit verschilt nogal. Maar omdat Grooveshark zonder account gewoon gratis en onbeperkt te gebruiken is, ben je die minpuntjes snel vergeten.

Met een account is het mogelijk om je afspeellijsten te bewaren en als je daar ook vijf dollar (ca. 3,70 euro) per maand bij betaalt, kun je de app gebruiken. Vanwege gerechtelijk getouwtrek tussen Grooveshark en platenmaatschappijen is de app echter niet in applicatiewinkels te vinden. Voor Android moet je deze handmatig installeren. Op de iPhone moet je je toestel er zelfs voor jailbreaken.

Aan de slag met Grooveshark.

©PXimport

Grooveshark is gratis en eenvoudig, hoewel de zoekresultaten soms wat rommelig zijn.

05 Napster

Echt waar, Napster bestaat nog! Het populaire p2p-downloadprogramma moest na een verloren rechtszaak de activiteiten stoppen in 2001. De naam Napster roept bij veel internetveteranen echter nog warme gevoelens op. Daarom heeft het Amerikaanse bedrijf Rhapsody de naam opgekocht en een streaming-muziekservice aan de naam verbonden.

Je kunt de browser-gebaseerde dienst dertig dagen gratis uitproberen (nadat je je betaalgegevens hebt ingegeven), daarna betaal je zo'n tien euro per maand voor de dienst. Nadeel is wel dat de afspeelkwaliteit beperkt is tot 192 kbit/s. Andere streaming-muziekdiensten bieden vaak ook 320 kbit/s aan. Er zijn ook apps voor Android en iOS.

Aan de slag met Napster.

©PXimport

Napster blijft toch een beetje vergane glorie.

06 Juke

Juke is de muziekdienst van Media-Saturn Holding (waar de Media Markt en Saturn onder vallen). Vanuit de browser of de app voor Windows (Phone), iOS en Android stream je je muziek naar keuze voor tien euro per maand. Over de kwaliteit zijn de ontwikkelaars echter een beetje schimmig: er wordt opgeschept over de gebruikte codec 'Dobly Pulse', zonder echt informatie te bieden over de kwaliteit.

Wel heb je de optie om hogere of lagere geluidskwaliteit te kiezen, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je je dataverbruik probeert in te perken. En inderdaad, het dataverbruik valt behoorlijk mee in de laagste stand, wat een flink pluspunt is voor de mobiele gebruiker.

Aan de slag met Juke.

©PXimport

Juke is de muziekdienst van Saturn en Media Markt.

07 Google Play Music

Het grote voordeel van Google Play Music is dat je je mp3-collectie (max 25.000 nummers) kunt uploaden naar de Google-servers, waarna je je muziek vervolgens gratis kunt streamen naar de app (Android, iOS) of in de browser. Je kunt losse nummers aanschaffen en je kunt de dienst uitbreiden met een All Acces-account voor een tientje per maand.

All Access maakt alle muziek van Google Play Music beschikbaar. Het grote nadeel is echter dat je je creditcardgegevens moet achterlaten om de dienst te gebruiken, zelfs bij de gratis variant. Wanneer ziet Google eindelijk eens dat lang niet iedereen over een creditcard beschikt of deze gegevens wil afgeven?

Aan de slag met Google Play Music.

©PXimport

Het gedram van Google om de betaalde versie te gebruiken wekt wel irritatie op.

08 iTunes

iTunes was in 2001 de eerste legale muziekwinkel die de muziek online aanbood, inmiddels is het aanbod van de muziekwinkel enorm. Via iCloud is het ook mogelijk muziek uit je iTunes-bibliotheek te streamen naar je iPad of iPhone. Breid je het uit met iTunes Match (voor zo'n 25 euro per jaar), dan maakt niet uit of het zelf verkregen mp3-bestanden zijn of muziek die gekocht is in iTunes.

Helaas is de muziek alleen te streamen via iTunes op de iPad of iPhone. Browserfunctionaliteit of apps voor andere platformen blijven uit.

Aan de slag met iTunes.

©PXimport

Met iTunes Match en iCloud stream je naar je Apple-apparaten.

09 Xbox Music

Ook Microsoft heeft een eigen muziek-streamingdienst, die net als de meeste concurrenten zo'n tien euro per maand kost. Als je Xbox Music op je Xbox wil gebruiken, heb je ook nog een betaald Xbox Live-abonnement nodig. Je kunt de dienst verder gebruiken in de browser en in Windows 8-, Windows Phone-, Android- en iOS-applicaties. De offline afspeelmogelijkheid is een fijne optie.

Je kunt Xbox Music eerst dertig dagen gratis uitproberen, je moet daar echter wel je betaalgegevens voor achterlaten en tijdig opzeggen als je na die dertig dagen geen Xbox Music meer wil gebruiken. Anders loopt het abonnement namelijk door in een betaald abonnement.

Aan de slag met Xbox Music.

©PXimport

Het uiterlijk van Xbox Music past helemaal in de nieuwe tegeltjesstijl van Microsoft.

10 Rdio

Rdio kun je als het ware zien als een persoonlijk radiostation dat op basis van je favoriete muziek afspeellijsten en zenders aanbeveelt. Gelukkig is het ook mogelijk zelf muziek te zoeken en af te spelen. Het profiel dat je met Rdio maakt, geeft tevens sociale netwerkfuncties mee.

Het grote voordeel? De interface is vooral in de browser erg mooi vormgegeven. Nadeel is wel dat de bitrate op 192 kbit/s blijft steken. Rdio bestaat in vier varianten, Web (4,99 euro, browser en pc), Onbeperkt (9,99 euro, inclusief gebruik apps), Onbeperkt familie (17,99 euro, twee streams tegelijk mogelijk) en een gratis probeerversie van 14 dagen.

Aan de slag met Rdio.

©PXimport

Het uiterlijk van Rdio is vooral heel erg wit.

11 rara

Rara is niet echt een bekende aanbieder in deze markt. Het aanbod van deze partij is behoorlijk groot, maar springt er niet echt uit vergeleken met de andere diensten. Rara werkt vanuit de browser en is voor zo'n vijf euro per maand onbeperkt te gebruiken. Voor tien euro per maand gebruik je ook de apps voor iOS, Android en Windows 8.

Een voordeel is dat de apps mooi vormgegeven zijn en veel ruimte besteden aan het tonen van cd-covers. Door de ontwikkelaars wordt een grote hoeveelheid afspeellijsten beschikbaar gesteld, die zeker de moeite waard zijn.

Aan de slag met rara.

©PXimport

Rara ziet er flitsend uit in je browser.

12 Ziggo Muziek

Als je klant bent van Ziggo kun je gebruikmaken van Ziggo Muziek. Om deze dienst onbeperkt te gebruiken betaal je zo'n vijf euro per maand, voor een tientje per maand kun je ook de apps gebruiken. Is Ziggo Muziek de moeite waard vergeleken met al die andere aanbieders? Niet bepaald.

Het aanbod kan niet meekomen met bijvoorbeeld Deezer en Spotify en de interface van de software en apps oogt verouderd. Een misser van Ziggo, vooral als je bedenkt dat je vaak bij een abonnement van XS4all en KPN een abonnement op Spotify Premium meekrijgt.

Aan de slag met Ziggo Muziek.

©PXimport

Ziggo Muziek kan nog niet meekomen met Spotify of Deezer.

13 SoundCloud

SoundCloud heeft als het ware het stokje overgenomen van MySpace. Het is een sociaal netwerk waarin bands, artiesten, platenlabels en zelfs podcasters een eigen pagina hebben en die als uithangbord gebruiken.

Omdat iedereen z'n eigen pagina beheert, wisselt de geluidskwaliteit nogal, net als bij YouTube of Grooveshark. Je kunt zelf op de site grasduinen om zo nieuwe artiesten te ontdekken, maar met een account kun je ook artiesten volgen en aanbevelingen krijgen op basis van gevolgde artiesten, luistergedrag of op genre. Kortom, een ideale site voor muziekliefhebbers die graag nieuwe muziek willen ontdekken.

Aan de slag met SoundCloud.

©PXimport

SoundCloud is een fijne website om nieuwe muziek te ontdekken.

14 TuneIn

Wil je liever radiostations luisteren in plaats van afspeellijsten en albums? Probeer dan eens het gratis TuneIn. Op deze site vind je een groot aanbod van radiostations die je met een enkele muisklik direct afspeelt.

Natuurlijk vind je hier de grote radiostations, maar erg leuk is dat ook internationale en lokale radiostations vertegenwoordigd zijn in het aanbod. TuneIn heeft tevens applicaties beschikbaar gesteld voor iOS, Android en Windows 8. Veel sneller en eenvoudiger de radio aanzetten is haast niet mogelijk.

Aan de slag met TuneIn.

©PXimport

Radiostations beluister je eenvoudig dankzij TuneIn.

15 Sony Music Unlimited

Sony biedt met Music Unlimited een muziekdienst aan die vooral geïntegreerd wordt in de producten van Sony: smartphones, tablets, smart-tv's, Playstation, blu-ray-spelers etc. Maar ook via de browser, iPhone of iPad is Sony Music Unlimited te gebruiken. De kosten zijn even hoog als de andere diensten (vijf euro voor toegang, tien euro voor extra's).

Maar flauw is wel dat bij het goedkopere abonnement niet alle nummers toegankelijk zijn en dat er geen afspeellijsten gemaakt mogen worden. Wellicht is de dienst aantrekkelijker wanneer ook films en series aan het entertainmentnetwerk van Sony worden toegevoegd. Wanneer dit ook eindelijk in Nederland gebeurt, is echter nog niet bekend.

Aan de slag met Sony Music Unlimited.

©PXimport

De entertainmentdiensten van Sony worden pas echt de moeite waard met video's.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.