Surface Book 2: Laptop-paradepaardje
De Surface-lijn van Microsoft bestaat uit innovatieve hardware. Deze Surface Book 2 is een Windows 10-laptop, die je optioneel ook inzet als tablet. Een prachtig apparaat, met een forse prijs. Is dat het ook waard?
Ondanks dat accessoires geen must meer zijn betaal je alsnog een klein vermogen. De goedkoopste uitvoering kost je 1749 euro. De duurste 3.449 euro. Dat is niet mals. Mocht je na zo’n aanschaf nog altijd geld over hebben, koop je er optioneel in de Surface-lijn een pen bij (110 euro), draadloze muis (110 euro), HDMI-adapter (40 euro) of een Surface Dial (110) euro. Kortom, ga van tevoren goed na of het je deze enorme smak geld waard is.
Vier uitvoeringen Wij kregen de Core i5-uitvoering van 1.749 euro te testen. Deze beschikt over een 13,5 inch scherm, 8GB werkgeheugen en 256GB SSD. De andere uitvoeringen die Microsoft op dit moment in Nederland levert beschikken over hetzelfde scherm, maar zijn uitgerust met een GeForce GTX 1050 (2GB) en Core i7-processor. Wil je daarbij dezelfde SSD en werkgeheugen, dan kost dat 2.245 euro. De uitvoering met 16GB werkgeheugen en 512GB opslag kost 2.845. De duurste uitvoering (3.449 euro) biedt eveneens 16GB geheugen een SSD van 1TB.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©CIDimport
©CIDimport
Surface Book
De Surface Book 2 verschilt weinig van zijn voorganger, de Surface Book. Het nadeel van de vorige generatie Surface Book was dat hij wat verouderde chips aan boord had omdat hij een jaar na zijn aankondiging in de VS pas in Nederland werd uitgebracht. Ook ontbrak een usb-c poort, wat een beetje suf is. Op zo’n duur apparaat wil je klaar zijn voor de toekomst, en deze poort wordt steeds meer gebruikt voor bijvoorbeeld opladers en het aansluiten van schermen. Deze problemen zijn opgelost, de processor- en grafische chip zijn de nieuwste en snelste van het moment. Aan de rechterkant naast het toetsenbord zit een usb-c-poort, die je kunt gebruiken voor voeding of het aansluiten van een tweede scherm.
In het toetsenbord zit een extra accu verwerkt en als je de duurdere uitvoering hebt ook een videokaart.
-
Verder is de Surface Book 2 hetzelfde gebleven. In het toetsenbord zit een extra accu verwerkt en als je de duurdere uitvoering hebt ook een videokaart. Dit is ontzettend praktisch, want het maakt de tablet lichter. Bovendien ga je toch niet uitgebreid zitten gamen of Photoshoppen wanneer je de Surface Book als tablet gebruikt. De bouwkwaliteit en het ontwerp zijn tiptop in orde. Met vooral het scharnier en koppelsysteem van de tablet aan het toetsenbord zijn indrukwekkend. Ietsje minder enthousiast werd ik van de onderkant, omdat het apparaat op te dunne rubberen randjes rust krast de behuizing erg makkelijk.
Een ander nadeel dat zeker het vermelden waard is, is dat de Surface Book 2 praktisch onrepareerbaar is. Techsite iFixit gaf het apparaat de laagst mogelijke score op het gebied van reparatie. De tablet is nauwelijks open te krijgen en veel onderdelen zijn vastgelijmd en gesoldeerd, waardoor het vervangen van onderdelen voor meer schade zorgt. De gesoldeerde onderdelen zijn überhaupt niet te vervangen.
©CIDimport
In praktijk
Tijdens het testen heb ik natuurlijk de Surface Book 2 een tijdje in gebruik genomen. Dat was een klein feestje, als laptop werkt de Surface Book 2 als een zonnetje. Ook is de accuduur prima, je adapter vergeten tijdens een werkdag is geen probleem. Deze komt hij makkelijk door, als je een beetje zuinig aan doet zelfs twee. Ik haalde in ieder geval een uurtje of 11 aan werktijd. Het apparaat is wel wat aan de zware kant, omdat er ook metaal in de behuizing verwerkt zit. Houd er dus rekening mee dat de Surface Book je een zware rugtas oplevert. In praktijk gebruikte ik de Surface Book 2 weinig als tablet. Het apparaat is net even te zwaar om lang ontspannen vast te kunnen houden en ook komt Windows 10 in deze modus nog altijd niet helemaal lekker uit de verf, maar daar kom ik later verder nog op terug.
De uitvoering die ik kreeg beschikt niet over een GeForce-videokaart, maar een zwakkere onboard GPU. Als je wilt gamen raad ik de varianten met videokaart aan. Uit nieuwsgierigheid heb ik GTA V opgestart om te kijken hoe zo’n zware game zou draaien. Dat ging nog redelijk vlot en soepel, mits je het op een lage resolutie met erg lage settings speelt.
©CIDimport
Scherm
Het schermpaneel is om de vingers bij af te likken. Figuurlijk dan, aangezien het natuurlijk om een touchscreen gaat. De Surface Book heeft een wat eigenaardige beeldverhouding van drie bij twee, in praktijk merk je daar eerlijkgezegd weinig van. Behalve dat het fullscreen bekijken van foto’s en video’s wat meer zwarte randen oplevert. Het scherm is haarscherp, dankzij een hoge resolutie van 3.000 bij 2.000 pixels. Ook het contrast en kleurweergave zijn dik in orde. Dat is niet gek ook, want Microsoft wil graag professionals en creatievelingen aanspreken met z’n laptop. Bijvoorbeeld designers, voor wie schermkwaliteit en -kalibratie belangrijk zijn.
Surface Pen We kregen bij de Surface Book 2 ook een Surface Pen te testen, een stylus die 110 euro kost. Hiermee kun je tekenen en aantekeningen maken, en de techniek in het pennetje is behoorlijk geavanceerd. Maar in praktijk gebruikte ik ‘m vooral in de tabletmodus om de kleine Windows-knopjes in te drukken. Als ik hem überhaupt gebruikte, in mijn ervaring is de Surface Pen een wat dure (overbodige) gimmick die voor een handjevol mensen echt van waarde is. Ook is de pen niet in het apparaat te klikken, maar plakt deze magnetisch aan de linkerkant van het scherm. Een klein voordeeltje voor linkshandigen, zoals ik. Echt stabiel zit de pen echter niet bevestigd, waardoor ik meestal liever geen risico nam en de pen op m’n bureau liet liggen terwijl ik de Surface Book 2 in m’n tas schuif.
©CIDimport
Windows 10
Apple zet bij Macbooks zijn eigen diensten in het zonnetje, Pixel Book-Chromebooks van Google leggen je natuurlijk in een mandje van Google-diensten en natuurlijk biedt de Surface met Windows 10 alle diensten van Microsoft. Zo’n eigen laptop is natuurlijk ook een uithangbord voor je producten en diensten. Toch bekruipt mij het gevoel dat de Surface Book 2 meer in zijn mars heeft dan Windows 10 Pro kan bieden. Zoals ik al zei, als laptop is het een feestje om met de Surface Book 2 te werken, maar in tabletmodus is dat niet het geval. Veel programma’s zijn nog niet geschikt om enkel met aanrakingen bediend te worden en het aanbod van de applicatiewinkel is bedroevend, ook als het aankomt op touch-vriendelijke applicaties. Als Microsoft dit weet te verbeteren, zou de tabletmodus ook een feest kunnen zijn.
Toch bekruipt mij het gevoel dat de Surface Book 2 meer in zijn mars heeft dan Windows 10 Pro kan bieden.
-
Ook doet de staat van Windows 10 de Surface Book 2 tekort. Natuurlijk weet je dat je in een wieg gelegd wordt van Microsoft-diensten, ongeacht je deze nou gebruikt of niet. Dat is ook het geval met Google (Android en Chrome OS) en Apple (iOS en OS X). Niks geks aan. Toch is het even slikken als je de Surface Book 2 aanzet. De bloatware is ongekend, vooral als het aankomt op dubieuze games. Zo kwam ik na de eerste keer starten het volgende tegen: Bubble Witch 3 Saga, Disney Magick Kingdoms, Candy Crush Soda Saga, March of Empires: War of Lords en Spotify. Tel daar ook nog eens de ingebakken reclame van aanbevolen apps en Spotlight bij op. Dat is een mooie, dure laptop als de Surface Book 2 ronduit onwaardig.
©CIDimport
Conclusie
De Surface Book 2 is een prachtige laptop, die desgewenst zijn taak als tablet ook kan vervullen. Alhoewel hij deze laatstgenoemde rol iets minder goed vervult. De bouwkwaliteit, het scherm en de accuduur maken werken op dit apparaat een feest. Sterker nog, de Surface Book 2 lijkt te goed voor Windows 10. Ook moeten er kanttekeningen geplaatst worden bij de prijs en de duurzaamheid van zo’n onrepareerbaar apparaat.
**Prijs** vanaf € 1749,- **Processor** Intel Core i5-7300U **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB SSD **Grafisch** Intel HD Graphics 620 **Scherm** 13,5 inch (3000 x 2000 pixels) **OS** Windows 10 Pro **Aansluitingen** 2x Usb 3.0, SD-kaartlezer, 3,5mm-headsetaansluiting, usb-c **Webcam** 5 megapixel (voorkant), 8megapixel-camera (achterkant) **Draadloos** 802.11ac, bluetooth 4.1 **Afmetingen** 31,2 x 23,2 x 1,3 – 2,3 cm **Gewicht** 1,5 kilo **Accu** 18 + 51 Wh **Website** [www.microsoft.nl](https://www.microsoft.com/nl-nl/surface/devices/surface-book-2/overview)
- Bouwkwaliteit
- Scherm
- Accuduur
- Prijs
- Repareerbaarheid
- Windows-apps