ID.nl logo
Huis

Smartphone zelf repareren: Gereedschap en tips

Smartphones hebben niet het eeuwige leven. Maar als er één onderdeel kapot gaat, hoeft dat niet te betekenen dat het gelijk einde oefening is. Je smartphone zelf repareren scheelt mogelijk een hoop geld. Lees hier tips.

Een geslaagde reparatie begint bij goed gereedschap. Voor een mobiel zijn er uiteenlopende typen nodig. Voor Apple-apparaten en ook steeds vaker voor Huawei-smartphones zijn de vijfhoekige pentalobe schroevendraaiers een vereiste. Beide fabrikanten volgen elkaar bovendien in het toepassen van de tri-wing- of Y-schroeven in hun laatste modellen, waarvoor een tripoint Y000-schroevendraaier nodig is.

Sommige fabrikanten als Acer en HTC gebruiken ook zeskantige torx-schroeven waar ook weer een aparte schroevendraaier bij hoort. Je kunt ze natuurlijk los kopen voor een paar euro per stuk, maar met een reparatiekitje ben je beter af. Je krijgt er dan meteen enkele handige openingstools als spatels, plectrums, een spudger (een tweezijdig pennetje), een pincet en een of meer zuignappen bij.

Er bestaan kitjes die zijn toegespitst op je merk en universele kitjes met allerhande verschillende typen schroevendraaiers en bitjes. Die vind je onder meer bij iFixit.

Smartphone-scherm kapot

Je mobiel glipt makkelijk uit je handen en met een beetje pech zit je met een versplinterd scherm. Maar ook het scherm van de smartphone kun je vaak zelf vervangen. Er zijn weer verschillende schroevendraaiers nodig en je zult alle verschillende korte en lange schroefjes goed uit elkaar moeten houden. Een magnetisch matje komt hierbij goed van pas. Voor iPhones zijn die verkrijgbaar met een print van het binnenste van zo’n telefoon, maar ze zijn ook blanco te vinden. Je kunt er dan zelf aantekeningen op maken.

Een smartphone als de iPhone 6 repareren is een secuur werkje waarbij je eerst met behulp van een wriktool en een zuignap (zie de afbeelding bovenaan dit artikel) het apparaat moet openen. Vervolgens zul je voorzichtig de beschermkapjes en aansluitingen voor de batterij moeten losmaken, en daarna de zogeheten frontpanel assembly met vier connectors voor de camera, de home button, de data kabel en de digitizer. Daarna kun je het scherm van de behuizing loskoppelen.

Vervolgens zul je de home button, de oorspeaker, de module met de frontcamera, de microfoon en de nabijheid- en helderheidsensors en dan nog het lcd-beschermplaatje moeten verwijderen. Na het plaatsen van de nieuwe lcd mag je alle onderdelen weer netjes assembleren en het nieuwe scherm aan het frame koppelen.

©PXimport

Smartphones die gecertificeerd zijn volgens IP67 of IP68 Ingress Protection (ook wel International Protection Rating) voor de indringbaarheid van stof en water maken je het wel een stukje lastiger. Zo zijn de iPhones 7 en 8 min of meer waterdicht, wat betekent dat het scherm stevig zit vastgelijmd. Lossnijden met een mesje is niet aan te raden.

Om het scherm los te maken van het frame is het beter de randen te verwarmen om de lijm zacht te maken. Daarna kun je met de zuignap aan de slag. Aanbevolen wordt daar een speciale hotgun of een Iopener (een kussentje dat je dertig seconden opwarmt in de magnetron) voor te gebruiken, maar met een gewone haardroger moet het ook lukken.

Batterijslijtage en defecte adapters

Ook de batterij van een smartphone slijt, maar het gemak waarmee je een smartphonebatterij vervangt is er niet beter op geworden. Voor het vervangen van een batterij ben je nu genoodzaakt de werkwijze te volgen zoals die voor het scherm bestaat. Dat betekent de rand verwarmen en het toestel openen met wriktooltjes en een zuignapje, waarna je verschillende beschermkapjes en aansluitingen moet verwijderen, afhankelijk van het type.

Zo zul je voor de laatste iPhones ook de Taptic Engine trilmotor en de hoogtemeter moeten losmaken die in de plaats is gekomen van de audio-aansluiting. Dan zul je nog voorzichtig de plakstrips moeten verwijderen waarmee de batterij stevig aan het frame is gelijmd. Nieuwe strips worden meestal met de nieuwe batterij meegeleverd.

©PXimport

Accu’s slijten en raken na verloop van tijd steeds sneller leeg. De meeste accu’s zijn echter makkelijk te vervangen. Merkeigen accu’s zijn prijzig, maar goedkopere kloonaccu’s zijn ruim voorhanden. Het voltage mag iets afwijken, maar niet meer dan 1,5 volt. Het aantal ampères mag wel hoger zijn. Sommige alternatieve accu’s hebben meer cellen dan het origineel. Deze hebben behalve een hoger ampèrage dus ook een hoger wattage en een langere gebruiksduur.

Ook alternatieve stroomadapters zijn makkelijk te vinden. Het voltage mag niet meer dan vijf procent afwijken. Een 20 volt-adapter ter vervanging van een 19 volt-adapter zou geen problemen mogen geven. De stroomsterkte van de adapter mag niet lager zijn dan wat de accu aan stroom vraagt, wel hoger. Een hoger ampèrage geeft meer vermogen, waardoor de adapter minder heet wordt en in de regel langer meegaat.

Smartphones en waterschade

Nog niet elke smartphone is waterbestendig. Is je mobiel met een wasje meegedraaid, dan is de kans dat die het overleeft niet groot, maar is het toestel in bad of de toiletpot gevallen en heeft hij er niet te lang in gelegen, dan is hij mogelijk te redden. Een beroep op de garantie maakt weinig kans, want een indicator in het toestel verraadt de waterschade. In ieder geval dien je zo snel mogelijk de batterij, de simkaart en een eventuele extra geheugenkaart te verwijderen en droog te deppen.

De navolgende adviezen lopen uiteen. Een veel genoemde oplossing is de telefoon enkele dagen in een afgesloten bak of zak met ongekookte rijst te leggen. Dit zou het vocht aan het apparaat moeten onttrekken en in de rijst moeten absorberen. Commerciële droogzakken als de Thirsty Bag doen min of meer hetzelfde. Ze bevatten silicagel, hetzelfde spul dat je in kleine zakjes kunt aantreffen bij nieuwe hardware of nieuwe schoenen. Een pakket met enkele tientallen kleine zakjes silicagel kun je overigens al voor een paar euro in huis halen en achter de hand houden.

©PXimport

Weer een andere methode is het reinigen van de telefoon met isopropylalcohol. Het klinkt paradoxaal, maar door hem in een bakje met isopropylalcohol te leggen, zorg je ervoor dat de mineralen uit je telefoon worden gespoeld. De achterliggende gedachte is dat niet het water, maar de achterblijvende mineralen de meeste schade en kortsluiting veroorzaken.

De alcohol geleidt niet en verdampt relatief snel, maar je moet je mobiel nog wel twee dagen rust geven voordat je hem opnieuw opstart. Een fles isopropylalcohol kost circa acht euro per liter. Versneld opdrogen met een warme föhn of de oven is in ieder geval niet aan te raden en kan de schade door oxidatie nog groter maken.

Tot slot

Smartphone-operaties zijn een stuk complexer en vragen meer stappen. Het is soms priegelwerk, maar als je een begeleidend filmpje van Ifixit of Fixjeiphone volgt, kun je veel reparaties zelf uitvoeren. Behalve voor het vervangen van de lcd en de batterij zijn er tal van instructiehandleidingen voor het uitvoeren van operaties op onder meer de camera’s, de speakers of de wifi-antenne. Ifixit geeft bij zijn instructies ook de moeilijkheidsgraad en de geschatte werktijd aan, waardoor je goed kunt bepalen of de klus iets voor jou is.

Sommige bewerkingen kunnen wel meer dan 50 stappen vragen. Als het je duizelt bij het zien van een instructiefilmpje, moet je het beslist uitbesteden. Je smartphone laten repareren is dan een stuk veiliger.

Tekst: Hans Niepoth

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: