Samsung Galaxy Z Flip: eerste indruk

© PXimport

Samsung Galaxy Z Flip: eerste indruk

Geplaatst: 12 februari 2020 - 15:23

Aangepast: 25 november 2022 - 08:35

Lorenzo Jepma

Gisteren kondigde Samsung de S20, S20+ en S20 Ultra dan eindelijk officieel aan. Naast de reguliere lijn aan nieuwe smartphones voor 2020 deed het Zuid-Koreaanse bedrijf ook de Samsung Galaxy Z Flip uit de doeken. Vandaag konden we de telefoon bekijken, maar vooral vasthouden. Hier onze eerste indruk van de Samsung Galaxy Z Flip.

Eerder bespraken we al de Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra. Wat viel ons op?

Samsung week met de Galaxy Fold al af van de meer traditionelere smartphones die we vandaag de dag vaak zien. Dit nieuwe toestel is volgens Samsung de volgende editie in de ‘foldable categorie’. De Galaxy Z Flip is de allereerste smartphone met een vouwbare glazen display. Onder de motorkap een moderne smartphone met het uiterlijk van weleer.

Look and feel

Waar de Galaxy Fold een wat groter uiterlijk had, heeft de Z Flip een compactere vorm. Het 6.7-inch scherm (21.9:9 verhouding) is te vouwen tot de grootte van je handpalm. De Flip is dan ook prima in je broekzak te bewaren. Indien uitgeklapt, geniet je wel gewoon van een groot volwaardig display. Het toestel kan in bijna elke vorm open staan. Al was tijdens het evenement te zien dat bij browsen op het internet sommige letters niet goed worden weergegeven in een bepaalde stand. Daarnaast is het toestel uitgerust met een Infity Flex Display met dun glas.

Wanneer je de Z Flip dichtvouwt heeft het toestel een afmeting van 73,6 x 87,4 x 17,3mm.

Waar we niet om heen kunnen is het feit dat de buitenkant van de Flip erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Aangezien je in veel gevallen het toestel dichtgevouwen op je tafel of bureau hebt liggen, springt dit smetje vaak in het oog. Tijdens het evenement zag je dan ook veelvuldig mensen eerst het toestel schoonvegen voordat er een foto van de buitenkant werd gemaakt. Het vouwen en klikken van de Flip voelt dan weer wel erg lekker. Het scherm oogt daarnaast in eerste instantie erg mooi.

Buitenkant

© PXimport

Vinger op de zere plek

Het gevaar bij een telefoon met een scharniersysteem is dat het gevoelig is voor overbelasting. We hebben van verschillende partijen al berichtgeving gezien over het feit dat het beloofde 200.000 keer open en dicht klappen van het apparaat niet waar zou zijn. Samsung laat wel weten dat de Flip over de zogeheten sweeper-technologie beschikt. De scharnieren zouden zo ontworpen moeten zijn dat ze zelf vuil en stof weren. De tijd zal leren in hoeverre de scharnieren bestand genoeg zijn voor het vele open- en dichtklappen van het toestel.

Voordelen van een vouwbaar scherm

Tijdens het hands-on event was goed te zien wat je zoal hebt aan het vouwbare scherm. Bij het vouwen splitst het display zich op in twee 4-inch schermen. Zo waren er een aantal toepassingen te zien die het gebruiksgemak moeten verbeteren. In samenwerking met Google Duo is het mogelijk om rechtstreeks via je contacten te videobellen. Wanneer je het scherm vouwt is op het bovenste de andere beller te zien. Middels het onderste gedeelte van het scherm kun je de camera bijvoorbeeld draaien. Een leuke bijkomstigheid is dat je het toestel simpelweg kunt neerzetten om te videobellen, een extra standaard is niet meer nodig.

Het vouwbare scherm heeft ook een positieve impact op het maken van selfies. Dit kan nu uit meer verschillende standen omdat je nu meer speelruimte met de hoeken hebt. Daarnaast kun je eenvoudig multitasken met deze smartphone. Op het bovenste scherm kun je een YouTube video afspelen, terwijl je op het onderste scherm al een nieuwe filmpje aan het zoeken bent.

Galaxy Fold

© PXimport

Uitgevouwen

© PXimport

Specificaties

De Z Flip beschikt over drie camera’s. Een aan de voorkant en twee aan de achterzijde. Aan de achterkant is er een 12Mp wide-angle camera en een 12 MP ultra-wide camera aanwezig. Aan de voorzijde is een 10 MP selfie camera verwerkt.

Eenmaal volledig uitgevouwen heeft het toestel een 6.7-inch AMOLED FHD+ scherm met een resolutie van 2636x1080. De ppi van het 21,9 bij 9 scherm is 425.

Op de achterkant van de Z Flip is een klein display verwerkt. Via dit schermpje is het mogelijk om op de cover de datum, tijd en batterijstatus te bekijken. Ook krijg je via dit scherm meldingen en oproepen binnen. De cover display is 1.1 inch-groot en beschikt over een AMOLED scherm met een resolutie van 300x112.

Het toestel wordt aangestuurd door een Snapdragon 855 Plus processor met een maximum kloksnelheid van 2.95Ghz. 5G wordt overigens niet ondersteund.

De vouwbare smartphone van Samsung heeft daarnaast 8GB aan RAM en 256GB aan interne opslag. De opslagruimte is helaas niet uit te breiden. De smartphonefabrikant heeft hier op moeten inboeten om de compactheid van het apparaat te behouden. De batterij heeft een capaciteit van 3300 mAh. Dit lijkt in eerste instantie wat aan de lage kant. Samsung heeft er voor gekozen om de batterij in tweeën op te splitsen, dit om het gewicht van het toestel beter te verdelen. De Z Flip ondersteund Fast Charging en de Wireless PowerShare. (de optie om andere Samsung apparaten zoals de Earbuds+ of de S20 Ultra op te laden)

De Z Flip lijkt op het eerste oog een erg aanlokkelijk toestel. Esthetisch zit het wat mij betreft in ieder geval goed. Onder de motorkap zou het toestel wellicht een aantal tekortkomingen kunnen hebben. Er zijn nog veel vraagtekens over de accuduur en over het feit of de scharnieren het lang uithouden. Daarnaast is nog maar te zien in hoeverre er door ontwikkelaars gebruik gemaakt gaat worden van het vouwbare scherm.

De Samsung Galaxy Z Flip is vanaf 21 februari te verkrijgen in een paarse en zwarte uitvoering. De adviesprijs is 1500 euro.

Wanneer we het toestel een langere tijd in handen hebben gehad, komen we op dit toestel terug in de vorm van een review. We kunnen dan pas beoordelen of het 1500 euro waard is om met de Samsung Galaxy Z Flip de wetten van de fysica te buigen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten