ID.nl logo
Review Xiaomi Redmi Note 13 Pro – Gewoon een degelijke smartphone
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Note 13 Pro – Gewoon een degelijke smartphone

De Xiaomi Redmi Note 13 Pro is één van de vijf smartphones die het merk begin 2024 lanceerde binnen de Note 13-serie. Tussen de vijf toestellen zitten kleine en grote verschillen, maar de 13 Pro is de middenmoter. Die zit qua specs precies in het midden – maar qua design is er weinig verschil.

Uitstekend
Conclusie

Zoals gezegd, kun je de Xiaomi Redmi 13 Pro het best omschrijven of zien als een ‘regulier model met pro-functies’. Maar we snappen dat zoiets niet lekker bekt in de marketing; daarom geven wij graag de boodschap mee. Voor 350 tot 400 euro krijg je in elk geval een zeer degelijk toestel met een capabele processor (behalve voor het gamen), een fijn amoledscherm en een goed presterende cameralens van 200 megapixel. Opladen gaat lekker snel en de accu gaat lang mee, al moet je er ook rekening mee houden dat de 13 Pro heel agressief is als het gaat om achtergrondapps afsluiten.

Plus- en minpunten
  • Amoledscherm
  • Snel opgeladen
  • 200 megapixel-lens
  • Design en comfort
  • Koptelefoonaansluiting
  • Prijs
  • Updatebeleid (en softwareversie)
  • Agressief achtergrondapps afsluiten
  • Processor niet geschikt voor gaming

Het is best lastig om de Redmi 13 Pro te onderscheiden van de rest, zo op het eerste gezicht. Met namen als Redmi Note 13 Pro+ 5G, Redmi Note 13 Pro 5G, Redmi Note 13 Pro, Redmi Note 13 5G en Redmi Note 13 moet je zelfs als smartphone-enthousiasteling goed opletten of je wel de juiste specs en prijzen voor je hebt. Gelukkig helpen de designverschillen een beetje en kun je aan de hand van de lenzenplaatsing, eventuele strepen en kleurentonen zien met welk toestel je te maken hebt. In deze review gaan we niet in op de verschillen in specs – want dat zou te veel ruimte gaan kosten.

In plaats daarvan concentreren we ons volledig op de Xiaomi Redmi Note 13 Pro. Deze smartphone beschikt over een riant en kleurrijk amoledscherm van 6,67 inch, een beeldverversing van 120 Hertz en een maximale helderheid van 1200 nits. Dankzij een resolutie van 1220 × 2712 pixels komen we uit op een pixeldichtheid van om en nabij de 446 pixels per inch. Alles boven de 400 geniet onze voorkeur, omdat de verschillen met minder goede schermen vanaf dat punt niet meer zichtbaar zijn. Qua kleuren, scherpte en helderheid scoort dit toestel in elk geval zeer goed, dus.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Note 13 Pro heeft de basis op orde

Maar ook op het gebied van gewicht (net geen 190 gram), dikte (acht millimeter) en comfort bevalt de Xiaomi Redmi Note 13 Pro enorm. Het toestel voelt ontzettend licht doch duurzaam aan. De volume- en powerknoppen zijn goed bereikbaar en de camera achterop zit niet snel in de weg. Opladen gaat via de usb-c-kabel onderop, terwijl we bovenop een koptelefoonaansluiting zien zitten. Je bent dus niet per se afhankelijk van een draadloze set oordoppen (zoals die van Xiaomi) voor je muziekinname. Je kunt gewoon een ouderwetse koptelefoon mét draad gebruiken.

Zo op het eerste gezicht heeft de Xiaomi Redmi Note 13 Pro z’n basis op orde. Dat idee wordt verder versterkt door de midrange en capabele MediaTek Helio G99-Ultra. De processor staat z’n mannetje onder druk, maar verwacht er niet al te veel van ten opzichte van duurdere smartphones. Je kunt er prima mee browsen, berichten mee uitwisselen en video’s op bekijken. Maar als je wilt gamen, dan zijn er betere opties beschikbaar – al kun je wel met wat lagere instellingen van je favoriete games genieten. Verder duidt de term ‘Ultra’ op kleine tweaks die Xiaomi doorvoerde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Binnen 50 minuten accu vol

Maar heel bijzonder is het allemaal niet. Moet dat dan altijd? Nee, in principe niet. Maar het nadeel van dat soort namen is dat er toch een grotere verwachting ontstaat. Terwijl het verschil met de niet-ultra-versie minimaal is. De cpu blinkt vooral uit in accuduur, waardoor je met gemak anderhalve dag gebruik uit het apparaat perst (afhankelijk van gebruik, mits je niet te veel gamet, bijvoorbeeld). Opladen gaat met een rotgang, waardoor je binnen een uur (meestal rond de vijftig minuten) de batterij volledig opgeladen hebt. Binnen een half uur zit je alweer op bijna zeventig procent.

Verder is het zo dat je het toestel kunt aanschaffen in twee varianten. Je kunt gaan voor 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte, of je gaat voor 12 GB (RAM) en 512 GB (ROM). Daar betaal je respectievelijk 349 en 399 euro voor. Dat zijn redelijk betaalbare bedragen. Houd er wel rekening mee dat de opslag minder snel is (door het type geheugen), waardoor iets downloaden, installeren of opslaan wat langer kan duren dan je gewend bent. Maar zonder direct vergelijkingsmateriaal merk je daar eigenlijk niets van. Zo kan Xiaomi het toestel voor zo’n laag bedrag aanbieden.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De bekende trucs

Dat is een bekende truc, die niet alleen Xiaomi toepast. Het is echt maar net wat je gewend bent. Kom je van een high-end toestel af, dan zou je het verschil kunnen opmerken. Maar anders heb je hier geen last van, dus laat dat geen belemmering zijn. Een ander trucje dat een fabrikant kan toepassen om de kosten te drukken, is het vooraf installeren van allerlei apps. En ja, net zoals bij heel veel andere toestellen van Chinese komaf (zeker die van Xiaomi) komen we ook nu een groot aantal apps tegen waar we niet op zaten te wachten. Een aantal daarvan kunnen we gelukkig verwijderen.

Daarnaast is het zo dat dit Xiaomi-toestel uitgerust is met Android 13 en het wat oudere MIUI 14. Duurdere Xiaomi-smartphones worden reeds uitgerust met Android 14 en het nieuwe HyperOS. Maar ook dit hoeft geen dealbreaker te zijn, helemaal niet als je Xiaomi al gewend bent. Als dat het geval is, dan ben je waarschijnlijk ook al bekend met een veelvoorkomend probleem: soms komen niet alle notificaties door. Dat komt doordat de software apps op de achtergrond afsluit om de accuduur te verlengen. Je kunt die instellingen hiervoor wellicht aanpassen, maar je hebt geen notificatiegarantie.

Verder moet je rekening houden met een ietwat beperkt updatebeleid. Het toestel wordt zoals gezegd geleverd met Android 13, terwijl Android 14 al beschikbaar is (en op moment van schrijven geeft Android 15 ook al de eerste tekenen van leven). Je mag rekenen op drie grote Android-upgrades (je krijgt dus versie 14, 15 en 16) en vier jaar aan beveiligingsupdates. Omdat de Xiaomi Redmi 13 Pro al meteen achterloopt op het moment dat die verschijnt, voelt ‘drie jaar aan grote Android-upgrades’ aan als een wassen neus. In feite krijg je maar twee grote updates; zo zien wij dat dan.

De Pro in de Xiaomi Redmi 13 Pro

Voor een Pro-smartphone is de Xiaomi Redmi 13 Pro degelijk doch karig, maar als je het toestel bekijkt als een ‘regulier’ model met pro-opties, dan ontstaat er toch een ander beeld. En dat is dan maar de manier waarop we het toestel benaderen. Dan wegen sommige nadelen iets minder zwaar (zoals de processor en het updatebeleid), terwijl andere aspecten beter bevallen. Denk dan aan de cameramodule. Daar zit in elk geval een lens in van 200 megapixel, die de reguliere varianten van de 13-reeks niet hebben. Ook is er een 8megapixel-groothoeklens en 2-megapixel macrocamera.

De 200 megapixel-lens heeft een relatief grote sensor, waardoor het goed mogelijk is relatief mooie foto’s te maken met genoeg daglicht. Ook wanneer je twee tot vier keer inzoomt. Dit is vanzelfsprekend geen vervanging voor een telelens, maar die mag je ook niet echt verwachten op dit prijspunt. De foto’s die deze lens maakt, ogen over het algemeen gedetailleerd, kleurrijk en hebben een prettig balans, zonder overduidelijk opgeblazen elementen. De groothoeklens presteert best slecht in donkere omgevingen, terwijl de macrolens niets is om over naar huis te schrijven.

Xiaomi Redmi 13 Pro kopen?

Zoals gezegd, kun je de Xiaomi Redmi 13 Pro het best omschrijven of zien als een ‘regulier model met pro-functies’. Maar we snappen dat zoiets niet lekker bekt in de marketing; daarom geven wij graag de boodschap mee. Voor 350 tot 400 euro krijg je in elk geval een zeer degelijk toestel met een capabele processor (behalve voor het gamen), een fijn amoledscherm en een goed presterende cameralens van 200 megapixel. Opladen gaat lekker snel en de accu gaat lang mee, al moet je er ook rekening mee houden dat de 13 Pro heel agressief is als het gaat om achtergrondapps afsluiten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro
© Google
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbare Chromebook voor thuis, onderweg of school? We hebben een aantal mooie modellen voor je gevonden.

Disclaimer Op het moment van schrijven waren de besproken Chromebooks bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 400 euro. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

Acer Chromebook Plus 515 CB515-2H-32UH - 15,6 inch

Deze Acer Chromebook Plus is een krachtige en moderne machine voor wie graag efficiënt werkt in de cloud. Dankzij de Intel Core i3-processor en 8 GB RAM draait ChromeOS soepel, zelfs bij multitasking. Het 15,6-inch Full HD-scherm zorgt voor prettig werken en heldere beeldkwaliteit – ideaal voor zowel werk als ontspanning. De opslagcapaciteit van 128 GB eMMC biedt voldoende ruimte voor offline documenten en apps. Met 2 usb-c-poorten, een usb-a-poort en een HDMI-aansluiting is hij bovendien erg flexibel in gebruik. De batterij gaat moeiteloos een hele dag mee.

ASUS Chromebook Flip CX1500FKA-E80049 - 15,6 inch

Deze ASUS Chromebook Flip is een veelzijdig 2-in-1 apparaat met een 15,6-inch touchscreen dat volledig omklapt kan worden. Ideaal voor wie graag afwisselt tussen laptop- en tabletmodus. Uitgerust met een Intel Celeron N4500-processor en 4 GB RAM is dit toestel geschikt voor standaard werkzaamheden zoals tekstverwerking, browsen en videobellen. De 64 GB eMMC-opslag is beperkt, maar volstaat voor lichte gebruikers dankzij cloudintegratie met Google Drive. De behuizing voelt degelijk aan en het scherm is verrassend helder voor deze prijsklasse.

ASUS Chromebook Plus CX3402CBA-PQ0054 - 14 inch

De ASUS Chromebook Plus CX34 is een compact, krachtig werkpaardje voor studenten en professionals die veel onderweg zijn. Hij is uitgerust met een Intel Core i3-processor, 8 GB RAM en 128 GB ssd-opslag, waardoor hij razendsnel opstart en soepel werkt. Het 14-inch Full HD-scherm is helder en geschikt voor videobellen of documentbewerking. De accuduur ligt rond de 10 uur.

HP Chromebook 14a-nf0050nd - 14 inch

Deze Chromebook van HP is betaalbaar maar verrassend compleet. Met een 14-inch scherm, een degelijke Celeron N4120-processor en 4 GB werkgeheugen is hij geschikt voor dagelijkse taken zoals e-mail, YouTube of schoolwerk. De opslag van 128 GB is ruim genoeg voor lokaal gebruik, en natuurlijk integreert hij naadloos met Google Drive. De Chromebook is licht, stil en start in enkele seconden op. De batterij houdt het een werkdag vol.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook - 15,6 inch

De Lenovo IdeaPad 3 Chromebook combineert goede specificaties met een lage prijs. Met een 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB RAM en 128 GB opslag biedt hij veel waar voor zijn geld. Hij is perfect voor multitasking en videostreaming. ChromeOS draait soepel, mede dankzij de krachtige Intel Pentium Silver-processor. De stevige kunststof behuizing voelt robuust aan, en het toetsenbord is prettig in gebruik. De accuduur is meer dan voldoende voor een dag werken.

▼ Volgende artikel
OPPO lanceert de A5 Pro 5G: betaalbare smartphone die tegen een stootje kan
© OPPO
Huis

OPPO lanceert de A5 Pro 5G: betaalbare smartphone die tegen een stootje kan

OPPO voegt vanaf 11 april een nieuw model toe aan de A-serie: de A5 Pro 5G. Voor 279 euro krijg je een toestel dat zich onderscheidt door zijn stevige ontwerp, betrouwbare verbinding en verrassend complete functieset. Daarmee richt OPPO zich op mensen die vaak onderweg zijn, buiten werken of gewoon behoefte hebben aan een robuuste smartphone die tegen een stootje kan.

Water- en stofbestendigheid op drie niveaus

Wat meteen opvalt, is de uitgebreide bescherming tegen invloeden van buitenaf. De A5 Pro 5G is IP69-gecertificeerd (bestand tegen krachtige waterstralen onder hoge druk en temperatuur), maar ook IP68 (waterdicht bij onderdompeling) en IP66 (bestand tegen krachtige waterstralen) zijn van toepassing. Deze combinatie is zeldzaam in deze prijsklasse en maakt het toestel geschikt voor situaties waarin vocht, vuil of stof een rol spelen. Dankzij OPPO's Splash Touch werkt het scherm bovendien ook als het nat of vettig is.

Stevig maar slank

De A5 Pro 5G heeft een metalen frame, dubbel gehard glas en interne bescherming tegen schokken. Toch is het toestel compact gebleven: 7,76 mm dun en 194 gram licht. Er zijn twee afwerkingen: een matte variant in Black Brown en een versie met veganistisch leer in Olive Green. Deze laatste uitvoering is iets groter en zwaarder, maar dan hebben we het nog over niet meer dan 7,86 mm en 196 gram.

©OPPO

Altijd bereik

Met AI LinkBoost 2.0 en BeaconLink zorgt OPPO voor een stabiele verbinding, zelfs op plekken waar het signaal van het mobiele netwerk zwak is, bijvoorbeeld in liften of drukke winkelcentra. BeaconLink maakt één-op-één gesprekken via bluetooth mogelijk, tot 205 meter in open terrein. Outdoor Mode past het netwerk- en energiebeheer aan op buitengebruik en verlengt bijvoorbeeld de schermtijd.

Klaar voor multitasking en gaming

De smartphone draait op de MediaTek Dimensity 6300-chipset, met 8 GB RAM en 256 GB opslag. Via OPPO's RAM Expansion kan het werkgeheugen virtueel worden verdubbeld. Voor gamers is er AI GameBoost en een koelsysteem met grafiet en thermische gel. Het scherm heeft een piekhelderheid van 1000 nits en het geluid kan via Ultra Volume Mode tot 300% worden versterkt.

©OPPO

Camera's en slimme fotofuncties

De hoofdcamera heeft 50 MP, aangevuld met een portret- en een selfiecamera. Nieuw in deze prijsklasse is de AI Livephoto-functie, die ook momenten vlak voor en na de klik vastlegt. Met onder meer AI Reflectieverwijdering en AI Eraser 2.0 zijn foto's eenvoudig bij te werken. Zelfs onderwaterfoto's zijn mogelijk.

Accu die meekan

De 5.800 mAh batterij gaat lang mee en ondersteunt 45W snelladen. In 19 minuten zit je alweer op 30%, wat handig is bij intensief gebruik onderweg.

Beschikbaarheid

De A5 Pro 5G is vanaf 11 april beschikbaar via de OPPO e-store en andere kanalen. Het toestel kost 279 euro en is verkrijgbaar in de kleuren Black Brown en Olive Green. De A5 Pro 5G komt met 8 GB RAM en 256 GB ROM.

Bekijk OPPO-smartphones op Kieskeurig.nl ⮯