Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen

Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen

Geplaatst: 18 november 2022 - 09:30

Aangepast: 15 september 2023 - 11:26

Wesley Akkerman

Voor een prijs van tussen de 200 en 300 euro kun je al een Vivo Y76 5G scoren. De telefoon beschikt over midrange specs en een 5G-verbinding, en belichaamt één van de eerste pogingen van het Chinese merk om de Nederlandse markt te verkennen. Hoe goed is deze kennismaking?

5,0

Ons oordeel

Vivo Y76 5G

Pluspunten

Ligt lekker in de hand

Betaalbaar

Hoge pixeldichtheid

Processor

Minpunten

Audiokwaliteit

Lage verversingssnelheid scherm

Camerakwaliteit

Achterhaalde software

Onduidelijkheid updatebeleid

Conclusie

Al met al kunnen we niet echt zeggen dat de Vivo Y76 5G een bijzondere smartphone is. Voor minder dan 300 euro haal je ook echt een smartphone in huis die niet heel veel meer waard is dan dat. Met die prijs zit je aan de onderkant van de midrange markt, maar ook aan de onderkant van de ervaring die die markt te bieden heeft. Echt slecht is het allemaal niet, maar ergens warm voor lopen is weer een ander verhaal. Tot slot is het jammer dat er ook onduidelijkheid is over het updatebeleid, waardoor het toestel – in z’n huidige staat – geen hoge aanbeveling krijgt....
Lees meer

Ondanks het feit dat de Vivo Y76 al in de zomer van 2022 in Nederland verscheen, kwam het toestel aanvankelijk uit in november 2021 in enkele Aziatische landen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Menig smartphone heeft inmiddels bewezen dat goede hardware en software-ondersteuning garant kunnen staan voor jaren aan fijn gebruik. In het geval van de Y76 moeten we er dus al rekening mee houden dat de processor relatief verouderd is. Met de nadruk op relatief, omdat de ontwikkelingen op de smartphonemarkt behoorlijk snel gaan.

Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544723
Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544722

Eerste goede indruk, maar…

Aanvankelijk maakt de Vivo Y76 5G een eerste goede indruk. Het apparaat ligt lekker in de hand en is goed bedienbaar. Het omhulsel is gemaakt van plastic, maar ziet er wel redelijk luxe uit dankzij de matte, gladde afwerking. De achterkant is geen vingerafdrukmagneet, maar een vlekje is zo gemaakt. Bovendien is het niet zo tof dat de cameramodule ervoor zorgt dat het toestel in feite altijd scheef op je bureau ligt. Gelukkig kun je beide irritaties met een simpel hoesje oplossen. Verder zit er een vingerafdrukscanner in de powerknop en zijn er koptelefoon- en usb-c-aansluitingen.

 

Het scherm is niet van de hoogste kwaliteit. Maar, net als bij de achterkant, dat mag je op dit prijspunt ook niet verwachten. Met een grootte van 6,58 inch en een resolutie van 1.080 bij 2.401 pixels haal je op papier een scherpte van 401 pixels per inch. Dat is een fantastisch aantal; uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen alles boven de 400 pixels per inch niet meer echt zien. Daar echt van profiteren doet de Vivo Y76 5G helaas niet. Het lcd-scherm en de lage beeldverversing zorgen voor een ondermaatse beleving met geesteffecten (frames die tijdelijk achterblijven).

 

Dat merk je tijdens het gamen, maar vooral ook tijdens het lezen of scrollen. Bij het gamen valt het nog het minst op en is het dus niet zo storend. Dat is een belangrijk punt. Vivo zet dit model wellicht niet bewust als gamingsmartphone in de markt, maar dankzij de processor is die wel geschikt voor de meest games die je op Android kunt spelen. Verder is het zo dat de Vivo Y76 5G op papier geen hoge maximale helderheid heeft (dat je terugleest in het aantal nits), maar het scherm kun je toch helder genoeg instellen voor buitengebruik. De enkele speaker onderop biedt tot slot geen topgeluid.

Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544721
Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544720

Prima processor die soms warm wordt

Hoewel het scherm dit niet altijd goed weergeeft, is de processor toch redelijk capabel, ook op dit prijspunt. De processor in de Vivo Y76 is snel en krachtig, waardoor je over het algemeen tegen weinig problemen aanloopt. Niet tijdens het dagelijkse gebruik en ook niet tijdens het gamen. Het kan gebeuren dat het toestel wat warm wordt, maar met de actieve koelingtechnologie blijft dat altijd wel tot een minimum beperkt. Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. En met 128 GB aan opslagruimte en 8 GB aan werkgeheugen kom je op die gebieden ook niets tekort.

 

De accu van de Vivo gaat met gemak een dag mee. Opladen gaat via de usb-c-poort, die met een snelheid van 44 watt oplaadt. Het duurt anderhalf uur om de telefoon volledig op te laden (van nul naar honderd procent). Dat is niet belachelijk snel, en dus iets om mee in de overweging te nemen. Qua software zitten we Android 11 en softwareschil Funtouch OS 12. Alles voelt behoorlijk verouderd aan, zeker gekoppeld aan die lage schermverversing. Ook de beveiligings- en Google Play-update liggen respectievelijk één en twee jaar achter; dat zijn geen dingen waar je vrolijk van wordt.

 

Achterop zitten drie camera’s, waarvan de vijftig megapixelvariant de kudde aanvoert. Die wordt vergezeld door een macrolens en dieptecamera, van twee megapixel per stuk. Daar kunnen we kort over zijn: ze maken prima foto’s voor je sociale media. De voorwaarde is wel altijd dat er voldoende licht moet zijn. Maar als dat er is, dan komen de kleuren mooi uit de verf en zijn de beelden redelijk scherp en helder. Ook twee keer optisch kunnen inzoomen is fijn. Wanneer je verwachtingen laag zijn, dan kom je niet bedrogen uit. Datzelfde geldt voor de frontcamera, voor je selfies.

Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544728
Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544725
Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544726
Review Vivo Y76 5G – Niets om warm voor te lopen-22544727

Vivo Y76 5G: kopen of laten liggen?

Al met al kunnen we niet echt zeggen dat de Vivo Y76 5G een bijzondere smartphone is. Voor minder dan 300 euro haal je ook echt een smartphone in huis die niet heel veel meer waard is dan dat. Met die prijs zit je aan de onderkant van de midrange markt, maar ook aan de onderkant van de ervaring die die markt te bieden heeft. Echt slecht is het allemaal niet, maar ergens warm voor lopen is weer een ander verhaal. Tot slot is het jammer dat er ook onduidelijkheid is over het updatebeleid, waardoor het toestel – in z’n huidige staat – geen hoge aanbeveling krijgt.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten