ID.nl logo
Review Poco F5 Pro - Mooi en degelijk toestel voor een prima prijs
Huis

Review Poco F5 Pro - Mooi en degelijk toestel voor een prima prijs

Bij de naam Poco gaat er wellicht niet meteen een belletje bij je rinkelen, maar als we het moederbedrijf van dit smartphonemerk noemen wellicht wel, want dat is namelijk Xiaomi. De Poco F5 Pro is het nieuwste model; een vlotte smartphone met goede hardware.

Uitstekend
Conclusie

We kunnen niet anders concluderen dat Poco met deze F5 Pro een nagenoeg perfecte telefoon heeft afgeleverd voor een mooie prijs. De hardware is goed op orde. De gekozen processor is wellicht niet de nieuwste, maar dat heeft juist een positieve invloed op de prijs. Belangrijk is natuurlijk ook dat alle hardware goed op elkaar is ingesteld, en dat is het geval; haperingen komen niet voor en alle apps draaien vlot. De Poco maakt verder prima foto's, misschien niet hele professionele, maar voor vakantie of tussendoor is de kwaliteit voldoende. De MIUI-schil is misschien niet voor iedereen weggelegd, zeker wanneer je stock-Android gewend bent, veel opties hebben andere benamingen en zitten niet allemaal op de plek waar je ze zou verwachten. Maar dat is een kwestie van wennen. Wel is het jammer dat er ook veel overbodige apps zijn voorgeïnstalleerd en dat je veel moeite moet doen om alle meldingen uit te schakelen.

Plus- en minpunten
  • Solide kwaliteit
  • Vlotte hardware
  • Veel opslagruimte
  • Veel overbodige software
  • MIUI-schil niet altijd even logisch
  • Gladde behuizing

De Poco F5 Pro is uitgerust met een Snapdragon 8 Gen 1 Plus- cocta-core processor op 3GHz en die zorgt voor uitstekende prestaties. Die chip is niet het nieuwste model, maar kan nog steeds goed meekomen als het aankomt op snelheid en - ook niet onbelangrijk - energiezuinigheid.

Vlotte telefoon

Het toestel draait alle apps en games soepel, zelfs bij intensief multi-tasken. Afhankelijk van de variant die je kiest, komt het toestel met 8 of 12GB aan werkgeheugen en 256GB of 512GB aan opslagruimte. Het toestel dat wij hebben getest heeft 256GB opslag en 12GB geheugen. Qua kleur heb je niet veel keuze, de Poco is er alleen met zwarte of witte achterkant. De telefoon is voorzien van een flinke accucapaciteit van 5160mAh, maar aan het gewicht of de dikte is dat niet te merken, want de telefoon ligt niet te zwaar in de hand; hij weegt 204 gram en is 8.5 mm dik. Enig nadeel is wellicht dat de achterkant glad is en daardoor wel sneller van gladde ondergronden kan glijden, maar dat is niet iets dat je niet zou kunnen oplossen door middel van een hoesje.

Scherm

Het scherm van de Poco F5 Pro is een 6.67 inch AMOLED-display op 120Hz en geeft mooie, heldere kleuren weer en een goede kijkhoek. Het schermglas loopt aan de zijkanten bijna door tot de rand, er blijft nog een dunne bezel over. Verder is het ontwerp van deze telefoon zeer eenvoudig, maar voelt het tegelijkertijd ook stevig en solide aan: er is duidelijk nagedacht over de (bouw)kwaliteit.

Het scherm kent twee modi: 2400x1080 (FHD+) of 3200x1440 (WQHD+). De eerste keer dat je de telefoon start, wordt de FHD+-resolutie gebruikt; deze stand is energiezuiniger en je doet langer met je batterij. Wil je scherper beeld, dan kies je voor de WQHD+-modus, maar dit heeft dan wel effect op de accuduur. Hoeveel dat precies scheelt, is echter moeilijk te bepalen, want als je scherm sowieso standaard na een aantal seconden of minuten uitschakelt, bespaar je natuurlijk ook stroom. Zelfs de telefoon kan de resolutie automatisch terugzetten op FHD+, als je dat wenst.

De camera steekt- waarover verderop meer - aan de achterzijde met zijn drie ingebouwde lenzen wel een aantal millimeters uit, waardoor je de telefoon niet plat op een vlakke ondergrond kunt leggen. Uiteraard heeft Poco gekozen voor een Gorilla Glass 5-scherm dat goede bescherming tegen krassen en beschadigingen, dit glas op voor zowel de voorkant als de achterkant toegepast.

Dat geeft een mooi, luxe uitstraling, maar een nadeel is dat het toestel hierdoor vrij glad is, en hierdoor makkelijker uit je handen of van een tafel of bank af kan glijden. Een hoesje zou dus geen overbodige luxe zijn bij deze telefoon.

Software

De Poco F5 Pro is voorzien van Android 13 en wordt later geüpgraded naar Android 14. Net zoals we dit zien bij de Xiaomi-smartphones is ook de Poco voorzien van een eigen schil bovenop Android, MIUI 14. Over het algemeen werkt deze interface intuïtief, maar is het wellicht even wennen als je de standaard Android-omgeving gewend bent; sommige functies zitten net even op een andere plek of hebben een andere benaming. Neemt niet weg dat de telefoon vlot draait en alle apps snel zijn te openen.

Zoals we dit ook zien bij toestellen van Xiaomi is ook op de Poco F5 veel - we hebben er helaas geen ander woord voor - bloatware voorgeïnstalleerd. Veel van die apps voegen eigenlijk weinig toe aan de telefoon, behalve misschien de Poco-app voor batterijoptimalisatie. We snappen dat een goedkope telefoon meer voorgeïnstalleerd apps heeft, maar deze Poco F5 Pro valt meer in het middensegment en is niet aan de goedkope kant. In dat geval zou je er eigenlijk vanuit moeten gaan dat de telefoon aardig schoon is bij de eerste configuratie. Veel gebruikers zitten niet te wachten op aparte muziekapps of het standaardrijtje aan apps van Amazon, AliExpress, Booking.com en WPS Office. Door de aanwezigheid van extra apps ben je in eerste instantie wellicht meer tijd kwijt met het verwijderen van die apps dan het daadwerkelijke instellen van je telefoon. Door al die apps oogt alles wat rommelig en druk.

Tijdens het gebruik van de telefoon word je regelmatig lastiggevallen door reclamemeldingen op het thuisscherm van apps die je nog niet hebt gebruikt. Bijvoorbeeld de Thema-app of de back-up-app. We hebben nergens kunnen vinden hoe je deze meldingen helemaal kunt uitschakelen, behalve dan via de instellingen van die app zelf. Maar dat moet je dus telkens handmatig doen.

Deze van MIUI afkomstige banners moet je per app handmatig uitschakelen.

Flinke accu

De Poco F5 Pro heeft een 5160 mAh-accu en die is goed voor ruim een dag werken met de telefoon bij normaal gebruik. Dat komt mede door de energiezuinige Snapdragon-processor en de softwareoptimalisatie. Je kunt de telefoon opladen met de bijgeleverde lader van 67 Watt, maar draadloos opladen kan ook; dat is dan wel beperkt tot 30 Watt. Het volledige opladen via de lader duurde zo'n drie kwartier en draadloos neemt dit ongeveer een uur in beslag.

Camera's

De Poco F5 Pro heeft drie sensors aan de achterzijde in een compacte module die - zoals eerder genoemd - ietsje uitsteekt. De technische specificaties van de camera zijn redelijk, maar zeker niet de beste op dit moment. Toch maakt de hoofdcamera aan de achterzijde met 64 megapixel-camera prima en gedetailleerde foto's met mooie, sprankelende kleuren. De camera heeft een 2x optische zoom, softwarematig kun je dat oprekken tot 10x, maar de kwaliteit valt dan wel tegen.

Softwarematig 10x inzoomen levert minder fraaie plaatjes op.

Verschillende softwaremodi laten je de mooiste foto's maken onder elke omstandigheid. Foto's in donkere omgevingen komen goed uit de verf, daar weet de Poco F5 Pro goed raad mee.

In goed licht maakt de Poco F5 Pro prima foto's.

De autofocus is soms wat traag waardoor het even duurt voordat de camera scherpstelt. De bediening is verder erg rap, gemaakte foto's zijn direct te bekijken zonder dat er nog bewerking hoeft plaats te vinden.

Soms gaat het scherpstellen wat lastig, maar de kleuren zijn prima.

Prima geluid

De speakers van de Poco F5 Pro vind je aan de onderzijde en bovenzijde en biedt op die manier stereo-geluid. Deze produceren mede dankzij Dolby Atmos een mooi, ruimtelijk geluid, als had er wat ons betreft wel iets meer bas aanwezig mogen zijn.

Wel kun je de audio naar eigen smaak instellen met de uitgebreide equalizer, die is immers voor iedereen anders. Dolby Atmos kun je in- of uitschakelen, afhankelijk van hoe je de telefoon gebruikt: audio afspelen via de speakers of oordopjes. Een 3.5 minijack ontbreekt, dus je moet via usb-c of Bluetooth geluid afspelen, maar dat is zeker geen minpunt op hedendaagse telefoons.

Conclusie

We kunnen niet anders concluderen dat Poco met deze F5 Pro een nagenoeg perfecte telefoon heeft afgeleverd voor een mooie prijs. De hardware is goed op orde. De gekozen processor is wellicht niet de nieuwste, maar dat heeft juist een positieve invloed op de prijs. Belangrijk is natuurlijk ook dat alle hardware goed op elkaar is ingesteld, en dat is het geval; haperingen komen niet voor en alle apps draaien vlot. De Poco maakt verder prima foto's, misschien niet hele professionele, maar voor vakantie of tussendoor is de kwaliteit voldoende.

De MIUI-schil is misschien niet voor iedereen weggelegd, zeker wanneer je stock-Android gewend bent, veel opties hebben andere benamingen en zitten niet allemaal op de plek waar je ze zou verwachten. Maar dat is een kwestie van wennen. Wel is het jammer dat er ook veel overbodige apps zijn voorgeïnstalleerd en dat je veel moeite moet doen om alle meldingen uit te schakelen.

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.