ID.nl logo
Review Oppo Reno8 T - Onopvallende budgetsmartphone
Huis

Review Oppo Reno8 T - Onopvallende budgetsmartphone

De Oppo Reno8 T is een budgetsmartphone met op het oog complete specificaties. Maakt dat ‘m een goede keuze of kun je in dit drukbezette prijssegment beter naar een andere telefoon kijken? Je leest het in deze Oppo Reno8 T review.

Goed
Conclusie

De Oppo Reno8 T is een prima smartphone zonder serieuze gebreken. Maar positief opvallen ten opzichte van de concurrentie lukt ook niet, of het moet met de lichtgevende ring om de camera zijn. De Reno8 T mist bijvoorbeeld 5G-ondersteuning, komt met allerlei overbodige apps en een gemiddeld updatebeleid en is niet per se sneller, energiezuiniger of vanuit cameraoogpunt gezien beter dan andere modellen in deze prijsklasse. Al met al is de Oppo Reno8 T geen slechte koop, maar ook niet onze aanrader als je maximaal 300 euro wil uitgeven aan een nieuwe telefoon.

Plus- en minpunten
  • Degelijk gebouwd, goed scherm
  • Lange accuduur, snel opladen
  • Veel functies
  • Valt nauwelijks op in dit prijssegment
  • Marketing rondom de camera's
  • Drukke software, minder goed updatebeleid

Oppo is een grote smartphonemaker die onder andere de Reno8-serie aanbiedt. Deze bestaat uit diverse midrange modellen, maar sinds kort ook de goedkopere Reno8 T. Op moment van schrijven haal je het toestel vanaf 279 euro in huis. Een sympathieke prijs als je kijkt naar de specificaties- een oled-scherm, 128 GB opslagruimte en een 100megapixel-camera – maar hoe goed is de smartphone in de praktijk? We trappen af met de buitenkant.

Lees ook: Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar

Ontwerp met gimmick

De Oppo Reno8 T ziet eruit als een typische moderne smartphone, met een bijna voorkantvullend scherm en een achterkant voorzien van twee cameramodules. Die steken overigens ver uit de behuizing, waardoor de telefoon niet vlak op tafel ligt. Dat is onhandig als je in zo’n geval wil typen. Een hoesje verhelpt dit euvel, maar zit niet in de doos. Met 180 gram is de Reno8 T van gebruikelijk gewicht. De telefoon houdt comfortabel vast en voelt degelijk aan.

De achterkant van de Reno8 T

De cameramodules steken flink uit, waardoor de telefoon niet plat op tafel ligt

De Reno8 T is lastig met één hand te bedienen

De Oppo Reno8 T is te koop in twee kleuren: zwart en oranje. De kleurkeuze heeft ook invloed op het materiaal. De door mij geteste zwarte versie heeft een kunststof achterkant die glad aanvoelt, waar de achterkant van de oranje uitvoering als leer zou aanvoelen. Omdat ik dit model niet in handen gehad heb, kan ik hier niets over zeggen.

In beide kleuren heeft de Reno8 T een opmerkelijke functie, die Oppo ‘Orbit Licht’ noemt. Een ring rond de bovenste cameramodule op de achterkant kan in een kleur naar keuze oplichten bij een notificatie, tijdens het opladen en in andere situaties. Een grappige functie, maar een waar je alleen iets van merkt als de smartphone met het scherm naar beneden ligt. Zelf leg ik mijn telefoon juist zo neer om niet afgeleid te raken van wat er op mijn scherm verschijnt. De Orbit Licht-functie maakte mij daarom wat onrustig. Ik heb ‘m om die reden na een paar dagen uitgezet in de instellingen van de smartphone.  

De ring rond een cameramodule kan oplichten

Los van deze gimmick is de Reno8 T ook compleet uitgerust. De smartphone beschikt over een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels en heeft een 3,5mm-poort om oudere oordopjes of hoofdtelefoons zonder verloopstukje aan te sluiten.

Scherm

Op het scherm van de Oppo Reno8 T valt weinig aan te merken. Het scherm is met 6,4 inch van gemiddelde grootte en moeilijk met één hand te bedienen. Anderzijds maakt het formaat het scherm wel prettig voor gaming, het typen met twee handen en het bekijken van foto’s en video’s. De schermkwaliteit is in orde dankzij een scherpe Full-HD-resolutie, soepele 90Hz-verversingssnelheid en kleurrijk oled-scherm. De maximale helderheid is niet bijzonder hoog, waardoor het scherm in de zonnige buitenlucht moeilijker afleesbaar is. Een vingerafdrukscanner achter het beeldscherm werkt snel en nagenoeg foutloos. Dat maakt ‘m prettig in gebruik.

De vingerafdrukscanner achter het scherm is snel en betrouwbaar

Specificaties

De specificaties van de Reno8 T zijn prima zonder opvallend te noemen. Zo is de gebruikte MediaTek Helio G99-processor snel genoeg om populaire apps soepel te draaien en kun je bekende games ook op aardige grafische instellingen spelen. Zware games zijn niet vloeiend op de hoogste grafische instellingen te spelen, maar daar is de prijs van de smartphone ook naar. De hoeveelheid werkgeheugen (8 GB) en opslagruimte (128 GB) zijn gangbaar in deze prijsklasse. Redelijk opmerkelijk is dat de Reno8 T géén 5G-internet ondersteunt, maar maximaal 4G. Vooralsnog is 5G niet sneller dan 4G, maar in 2024 of 2025 verandert dat. Met de Reno8 T ga je hier in ieder geval niet van profiteren. Dat kan een argument zijn om ander toestel met 5G te overwegen.

Snel opladen

Prettig om te weten is dat de Reno8 T met zijn 5000mAh-accu probleemloos een lange dag meegaat bij wat ik normaal gebruik noem. Gamen doe ik doorgaans niet, bellen, e-mailen, internetten en sociale media gebruiken wel. En ik maak graag foto’s, zowel om de camera van een testtelefoon uit te proberen en omdat ik graag herinneringen vastleg. Voor mij is het genoeg om te weten dat een toestel het tot het slapengaan volhoud zonder dat ik op het accupercentage moet letten. Een plus voor de Reno8 T dus, die ook redelijk vlot oplaadt via zijn usb-c-poort. Namelijk met 33 watt via wat Oppo zijn SuperVOOC-techniek noemt. Na een half uur opladen is de accu ongeveer van nul naar vijftig procent opgeladen. De resterende helft duurt wat langer.

Oppo levert de Reno8 T met een oplader.

Oppo levert de Reno8 T met een snellader in de doos. Sommige concurrerende merken leveren hun goedkopere toestellen alleen nog met een usb-c-kabel om het milieu te sparen. Oppo doet hier vooralsnog niet aan mee. Minder goed voor het milieu, maar voor jou als gebruiker wel handig als je nog geen SuperVOOC-oplader in de la hebt liggen.

Focus op portretfoto’s

Op de achterkant van de Oppo Reno8 T zijn drie camera’s geplaatst. Dat is gebruikelijk in deze prijsklasse. Oppo probeert zich daarom te onderscheiden door de Reno8 T een ‘100 megapixel portretcamera’ te geven. In werkelijkheid is dit de hoofdcamera en maak je standaard normale foto’s. Een druk op de Portret-knop schakelt naar de portretmodus, die personen, objecten of huisdieren meer uitlicht door de achtergrond te vervagen. Een dieptesensor helpt hierbij. De modus werkt prima, maar is minder spectaculair dan de marketing van Oppo doet vermoeden. In de praktijk is de portretmodus van een duurdere smartphonecamera beter, en die gebruikt geen aparte camera maar slimme software. Hieronder zie je een serie portretfoto’s gemaakt met de Oppo Reno8 T.

De smartphone heeft ook een 2megapixel-microscoopcamera, die objecten enorm kan uitvergroten. Deze functie toont bijvoorbeeld de stiksels van een spijkerbroek of met stof bekleedde bank of stoel. Onderstaande foto’s wijzen uit dat de functie prima werkt. Hoe vaak je deze modus gaat gebruiken is de vraag. Wellicht is dat de reden dat Oppo de functie nogal heeft weggestopt in de Meer-sectie van de camera-app.

Filmen doet de hoofdcamera maximaal in Full-HD-resolutie. Dat is gebruikelijk, al zijn er in deze prijsklasse ook smartphones die in een scherpere 4K-resolutie kunnen filmen. De hogere resolutie is met name van meerwaarde als je je video’s terugkijkt op een groter 4K-scherm, bijvoorbeeld een monitor of televisie. Persoonlijk vind ik de Full-HD-videofunctie wat karig afsteken bij Oppo’s ‘100 megapixel portretcamera’. Het is duidelijk dat Oppo de Reno8 T meer richt op fotografen dan videoliefhebbers.

De 32 megapixel selfiecamera in een gaatje in het scherm werkt naar behoren, zonder kwalitatief op te vallen. In deze prijsklasse is dat helemaal niet erg.

Overbodige apps

Op de Oppo Reno8 T zijn helaas heel wat overbodige apps geïnstalleerd. Oppo verdient hier zeer waarschijnlijk geld aan, maar als gebruiker word je er mogelijk niet blij van. Want maak je geen gebruik van TikTok, LinkedIn, Booking.com, Spotify, Amazon Shopping of games zoals Lords Mobile? Dan moet je ze zelf verwijderen van de telefoon. Hetzelfde geldt voor Netflix en Facebook. De meer dan tien Oppo-apps, bijvoorbeeld voor het weer, muziek, notities en video’s, zijn niet allemaal te verwijderen. De visueel ingrijpende ColorOS-schil van Oppo moet je ook maar liggen. Wij prefereren een minder aangepaste versie van het Android-besturingssysteem.

Je vindt veel overbodige apps op de Oppo Reno8 T

Oppo levert de Reno8 T met Android 13, de nieuwste versie. Het updatebeleid is in eerste instantie onduidelijk, dus ik heb hier navraag over gedaan bij Oppo. De Reno8 T kan Android 14 en 15 verwachten en ontvangt drie jaar lang beveiligingsupdates. Die komen slechts eens in de negentig dagen. In deze prijsklasse zijn twee of drie versie-updates en drie of vier jaar beveiligingsupdates gebruikelijk. Sommige merken, zoals Samsung en Google, bieden langer versieupdates en vijf jaar lang elke maand een beveiligingsupdate. Die telefoons kun je dus langer veilig gebruiken.

Oppo geeft minder lang updates dan Google en Samsung

Conclusie: Oppo Reno 8T kopen?

De Oppo Reno8 T is een prima smartphone zonder serieuze gebreken. Maar positief opvallen ten opzichte van de concurrentie lukt ook niet, of het moet met de lichtgevende ring om de camera zijn. De Reno8 T mist bijvoorbeeld 5G-ondersteuning, komt met allerlei overbodige apps en een gemiddeld updatebeleid en is niet per se sneller, energiezuiniger of vanuit cameraoogpunt gezien beter dan andere modellen in deze prijsklasse. Al met al is de Oppo Reno8 T geen slechte koop, maar ook niet onze aanrader als je maximaal 300 euro wil uitgeven aan een nieuwe telefoon. Betere keuzes vind je in onze actuele koopgids van de beste smartphones tussen de 200 en 300 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇