Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om

Geplaatst: 16 juli 2023 - 08:31

Aangepast: 14 september 2023 - 19:29

Wesley Akkerman

De Nokia G42 is een duurzame smartphone, net zoals de Fairphone 4 dat is. Het toestel heeft een adviesprijs van 249 euro en laat gebruikers enkele onderdelen vervangen wanneer die kapotgaan. Dat klinkt ontzettend goed, maar daar staat wel een belangrijke kanttekening bij.

7,0

Ons oordeel

Nokia G42

Pluspunten

Zelf te repareren

Prima specs voor deze prijs

Redelijk display

Betaalbare reserveonderdelen

Prijs

Prima camera

Minpunten

Repareren vergt ontmanteling

Beperkt updatebeleid

Processor

Conclusie

Voor een toestel van 249 euro doet de Nokia G42 in de basis niet onder voor de concurrentie binnen hetzelfde segment. Voor een paar tientjes meer scoor je echter al de fenomenale Samsung Galaxy A34 5G, maar dan loop je wel de duurzaamheidsopties mis (en zit je technisch gezien al een stapje hoger in de markt). De duurzaamheid is de belangrijkste factor van deze smartphone. Echter, Nokia heeft op dat vlak nog heel wat in te halen. Onderdelen vervangen neemt veel tijd in beslag en vergt vaak een complete ontmanteling van de smartphone. Dat pakt een concurrent als Fairphone dan weer veel slimmer aan. Verder is het toestel voor dagelijks gebruik prima inzetbaar....
Lees meer

Waar toestellen als de Nokia G42 en Fairphone 4 ons op wijzen is dat de markt voor smartphones niet ontzettend duurzaam is. Niet alleen omdat veel fabrikanten jaarlijks (nagenoeg dezelfde) smartphones uitbrengen, en consumenten die blijven kopen – ook omdat zelf smartphones repareren vaak niet mogelijk is. Grote bedrijven als Samsung en Apple maken hier wel stappen in, maar die gaan lang niet ver genoeg. Daarom is het goed om te zien dat in elk geval Nokia en Fairphone af en toe modellen uitbrengen waar je een aantal onderdelen zelf van kunt vervangen.

Lees ook: de 10 beste smartphones die je nu kunt kopen

Fairphone brengt eens in de zoveel jaar een nieuwe, duurzame smartphone uit. Ontwikkelingen staan niet stil en naast duurzaamheid is een fijn gebruik ook belangrijk voor de consument. Nokia bracht toevallig eerder dit jaar al een duurzaam model uit, namelijk de Nokia G22. Het is een beetje zonde om zo’n toestel zo snel alweer op te volgen met wat betere specs. Dat riekt naar een verdienmodel waarin houdbaarheid blijkbaar geen grote rol speelt. Maar goed, laten we Nokia voor nu het voordeel van de twijfel geven. Hopelijk blijft het voorlopig bij deze twee modellen.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499481
Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499480

Nokia G42 staat in het teken van duurzaamheid

Wanneer je een smartphone uitbrengt in het teken van duurzaamheid, dan heeft dat betrekking op zowel software als hardware. Op het gebied van hardware kun je vier onderdelen vervangen: het scherm, de accu, de usb-c-aansluiting en de achterkant. Hoewel dit in de basis de aspecten zijn die veelal het vaakst schade oplopen, is het aanbod reservecomponenten vrij beperkt. Bij Fairphone kun je tevens de frontcamera, oorspeaker (waarmee je belt), achtercamera’s en luidspreker vervangen. Maar goed, de Fairphone 4 is 579 euro ook iets duurder. Daar zit mogelijk meer ontwikkeltijd in.

In vergelijking met de onderdelen van Fairphone, zijn de Nokia G42-reserves die je bij iFixit kunt kopen over het algemeen iets goedkoper. Een nieuw scherm kost 49,99 euro, terwijl een nieuwe accu 24,99 euro kost. De oplaadpoort gaat je 19,99 euro kosten. Bij Fairphone ben je daar respectievelijk 79,95 euro, 29,95 euro en 14,95 euro voor kwijt. Speelt geld een rol, dan past de Nokia G42 misschien wat beter bij je. Maar voor een meer complete ervaring op het gebied van verwijderbare en omwisselbare onderdelen, ben je toch nog steeds het beste uit bij Fairphone 4.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499479
Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499478

De onderdelen vervangen

Datzelfde geldt voor het vervangen van de verschillende bouwstenen. Daar moet ik bij vermelden dat ik tijdens het testen van de smartphone geen reserveonderdelen tot mijn beschikking had en zelf geen vervangende onderdelen heb kunnen plaatsen. Ik laat me hierin leiden door de installatie-instructies die iFixit op zijn website gepubliceerd heeft. Niet alleen neemt het vervangproces veel meer tijd in beslag, ook zijn de verschillende stappen die je als vervanger moet nemen ingewikkelder. Wil je het scherm vervangen? Dan moet je het complete toestel ontmantelen.

Daardoor krijg ik het een beetje het idee dat het idee van duurzaamheid pas in een later stadium van ontwikkeling naar voren kwam. iFixit heeft nog geen repareerbaarheidsscore gegeven aan de Nokia G42, maar ik kan me niet voorstellen dat het toestel een tien krijgt, zoals de Fairphone 4. Het scherm vervangen kost je met dat toestel een paar minuten, aangezien het ontwerp veel slimmer is. Je hoeft niet eerst alles los te halen aan de binnenkant en wipt het scherm er zo af vanaf de buitenkant. Je binnenin moet nog wel wat schroefjes losmaken, maar dat mag geen naam hebben.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499477

Normale lens.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499476

2x zoom.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499471

Portretmodus.

Beperkt updatebeleid

Daarnaast is software dus een belangrijk aspect van het duurzaamheidsverhaal. Hoe langer je met een smartphone kunt doen, hoe beter. Dan is het handig als je de onderdelen kunt vervangen, maar het is nog beter wanneer een toestel lang kan rekenen op software-ondersteuning. De Nokia G42 krijgt helaas maar twee grote Android-upgrades en drie jaar aan maandelijkse beveiligingsupdates. En dat schuurt, omdat Nokia vijf jaar garantie geeft voor de telefoon. Wat moeten de mensen dan in de twee resterende jaren doen? Ze zijn online een stuk minder beveiligd dan andere gebruikers.

Daar komt bij dat Android 14 later dit jaar al verschijnt. Nokia staat er niet om bekend snel met Android-updates te komen, maar dan nog voelt het wrang. Dat straalt geen vertrouwen uit. Toegegeven, de Fairphone 4 draait op moment van schrijven nog niet op Android 13. De fabrikant is dus ook geen snelle updater. Android 13 wordt wel de laatste upgrade voor dat toestel, waardoor die smartphone in elk geval op dat vlak ook niet dé duurzame aanrader is van dit moment. Wellicht dat de Fairphone 5, die er volgens de geruchtenmolen aankomt, die titel wél kan dragen.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499473

Normale lens.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499472

2x zoom.

Technische aspecten en gebruik

Aangezien de Nokia G42 ook een relatief normale budgetsmartphone is, nemen we in een vogelvlucht de andere technische aspecten en het gebruik mee. Het lcd-scherm van 6,5 inch heeft een relatief lage resolutie van 720 bij 1612 pixels per inch. Dat levert een lage pixeldichtheid op 292 pixels per inch. Met 560 nits aan maximale helderheid is het scherm prima voor binnenshuis, maar op een zonnige dag kun je moeite hebben met aflezen. Al met al stellen deze specs niet veel voor, maar ze zijn we te verwachten op dit prijspunt. Nokia doet in dit geval niet onder voor de concurrentie.

Het scherm is gelukkig kleurrijk en beschikt over een verversingssnelheid van 90 Hertz. Dat is goed om te zien, aangezien de Fairphone 4 dit niet heeft. De vingerafdrukscanner is niet snel noch nauwkeurig en de processor is niet echt krachtig. Nogmaals: voor 250 euro is dit prima, maar verwacht niet dat je er op kunt gamen of veel op kunt multitasken. Alleen een browser gebruiken kan al zorgen voor wat gestotter. Qua batterijduur ben ik positief verrast. Want de Nokia G42 gaat met gemak twee dagen mee. Met 20 watt aan oplaadsnelheid laat het laden wel op zich wachten.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499475

Normale lens.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499474

2x zoom.

Review Nokia G42 - Gaat niet duurzaam met je tijd om-60499470

Normale lens.

De Nokia G42 wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. Dat is zeer redelijk op dit prijspunt. Ook goed om te zien: ondersteuning voor een koptelefoonaansluiting micro-sd-kaart, tot 1 TB. Mocht je dus veel foto’s willen maken, dan kan dat. Over die camera gesproken: die maakt degelijke foto’s, zowel overdag als in het donker. Er zijn meerdere opties beschikbaar als het gaat om avondfotografie, iets wat je niet vaak zit op goedkopere modellen. De foto’s en video’s ogen over het algemeen levendig en tamelijk gedetailleerd. Dit oogt heel goed voor 250 euro.

Nokia G42 kopen?

Voor een toestel van 249 euro doet de Nokia G42 in de basis niet onder voor de concurrentie binnen hetzelfde segment. Voor een paar tientjes meer scoor je echter al de fenomenale Samsung Galaxy A34 5G, maar dan loop je wel de duurzaamheidsopties mis (en zit je technisch gezien al een stapje hoger in de markt). De duurzaamheid is de belangrijkste factor van deze smartphone. Echter, Nokia heeft op dat vlak nog heel wat in te halen. Onderdelen vervangen neemt veel tijd in beslag en vergt vaak een complete ontmanteling van de smartphone. Dat pakt een concurrent als Fairphone dan weer veel slimmer aan. Verder is het toestel voor dagelijks gebruik prima inzetbaar.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten