ID.nl logo
Review: HTC One
© PXimport
Huis

Review: HTC One

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: de HTC One is op afstand de beste Android-smartphone van dit moment. Ik heb even gewacht met het publiceren van deze review tot ook de Galaxy S4 op de redactie binnen was, zodat we er zeker van konden zijn dat de One zijn kroon met trots mag dragen.

HTC bevond zich de afgelopen jaren in een hoek waar flinke klappen vielen. Consumenten waren de dertien in een dozijn mobieltjes uit Taiwan meer dan zat, en concurrent Samsung wist met zijn uitstekende Galaxy-producten de zwevende consument eenvoudig op te vegen.

In 2012 gooide HTC het roer dan ook noodgedwongen om, waarbij gefocust werd op één enkel vlaggenschip. De vraag is alleen of HTC hiermee het tij nog weet te keren. De One X bracht het bedrijf vorig jaar namelijk niet het succes waar op was gehoopt, en de One had in de eerste weken na de lancering te kampen met ernstige leveringsproblemen dankzij het lastige productieproces. Wat mij betreft verdient de One het zeker om in overweging genomen te worden wanneer je een nieuwe smartphone zoekt; kies je bewust voor een Android-toestel, dan hebben we hier zelfs te maken met een regelrechte aanrader.

Design

Dat de fabrikant kosten noch moeite heeft gespaard, blijkt wel als je de One uit de doos haalt. Het toestel is opgetrokken uit een aluminium behuizing, waardoor de telefoon bijzonder hoogwaardig en duurzaam aanvoelt. Dit is een smartphone die met de grootste zorgt en aandacht is ontworpen. Ga je voor deze telefoon een peperduur tweejarig contract aan bij je provider, dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat de HTC One die 24 maanden van intensief gebruik moeiteloos zal doorstaan.

Het toestel is met zijn 145 gram niet de lichtste, maar door de ronde afwerking van de achterkant ligt hij toch bijzonder goed in de hand. Daarbij moet je natuurlijk wel overweg kunnen met een grote smartphone, het 4,7 inch-scherm is namelijk maar moeilijk met één hand te bedienen. Zelfs ik had er met mijn grote handen moeite mee.

Beeldscherm

Oke, ik hebben het scherm genoemd, laten we deze trekpleister dan ook maar direct bij de horens vatten. Het betreft hier een Full HD-beeldscherm (1920 x 1280 pixels) dat haarscherpe beelden toont, een prachtige kleurweergave heeft en waarop zwart ook echt diepzwart is. Om je een idee te geven van de scherpte: het Retina-scherm van de iPhone heeft een pixeldichtheid van 326, waar de HTC One 468 pixels per inch telt. De Galaxy S4 heeft een ppi van 441.

©PXimport

Door de ronde afwerking, ligt de zware telefoon toch lekker in de hand.

Of je nou teksten op een website leest, jezelf door lange e-mails ploegt, een film kijkt of foto's bewondert, het ziet er allemaal haarscherp en helder uit. Daarbij zorgt de snelle 1,7 GHz quadcore-processor en 2 gigabyte aan RAM er wel voor dat je zonder enige hapering door Android 4.1 swiped en razendsnel apps kunt openen of grafisch zware games kunt spelen. Een waar genot.

Camera

HTC zet groots in op de camera-functionaliteiten van de One. De fabrikant heeft hiervoor zelfs de marketingterm UltraPixel in het leven geroepen, wat eigenlijk niet meer wil zeggen dan dat de sensor veel licht kan opvangen. HTC doet niet mee aan de wedloop om steeds meer megapixels in een smartphone-camera te proppen, maar richt zich in plaats daarvan op de pixelgrootte. Grotere pixels kunnen immers meer licht opvangen.

©PXimport

De camera ligt volledig verzonken in de behuizing.

Hoe HTC het ook mag noemen, feit is dat de camera prima foto's schiet. Het is echter niet de sprong voorwaarts die HTC ons doet beloven, en ook blijven de kiekjes die we 's avonds schieten iets achter bij die van de Lumia 920. Wel zijn de foto's met weinig omgevingslicht aanzienlijk beter dan die van de Galaxy S4. Ook zijn er met de camera Full HD-video's te schieten, welke (vooral door de optische beeldstabilisatie) van een prima kwaliteit zijn.

Prestaties

Qua prestaties valt in eerste instantie natuurlijk de snelheid van het toestel op, maar ik wil ook zeker even stilstaan de batterij. De aanwezige 2300 mAh-accu zorgt er namelijk voor dat je het bij normaal gebruik zo'n twee dagen op een oplaadbeurt kunt uithouden. Je moet echt je best doen wil je de accu in een etmaal droogleggen. Een uitstekende prestatie dus, die ik nog niet bij veel smartphones van dit formaat heb gezien.

De smartphone draait op Android 4.1 waar HTC weer zijn eigen Sense overheen heeft gelegd. Gelukkig heeft HTC flink wat verbeteringen doorgevoerd op deze softwareschil, waardoor het er allemaal een stuk beter (en vooral strakker) uitziet dan op eerdere HTC-toestellen. Zo is bijvoorbeeld de foeilelijke Sense-ring verdwenen en zijn de menu's minimalistischer. Toch vind ik het nog altijd jammer dat we er niet voor kunnen kiezen de kale versie van Android Jelly Bean te draaien.

HTC introduceert met Sense 5 ook de nieuwe BlinkFeed-functie. Het betreft hier een nieuw soort startscherm waarop de gebruiker in één oogopslag de belangrijkste updates van sociale media, nieuws en andere berichten te zien krijgt. Het lijkt een beetje op de werking van de live tiles die Microsoft in Windows Phone gebruikt, waarbij real time-informatie uit een app te zien is op het thuisscherm.

Persoonlijk startscherm

BlinkFeed was voor mij zeker even wennen, maar als je het scherm eenmaal hebt ingericht met de informatie die jij belangrijk vindt, is het een handige (en zeer persoonlijke) manier om in één blik actuele informatie te checken. Mocht je toch de voorkeur geven aan de traditionele weergave, dan kan je BlinkFeed gelukkig ook gewoon links laten liggen.

Andere handige functies zijn de ingebouwde tv-afstandsbediening (dankzij een infrarood-module) en de Zoe-modus in de camera-software. Schakel je de laatstgenoemde in dan zal de camera een serie van twintig foto's schieten en drie seconden aan video. HTC meent dat je zodoende verzekerd bent dat een speciaal moment goed wordt vastgelegd. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om achteraf foto's met elkaar te combineren, waardoor het dus niet meer uitmaakt of iemand op een groepsfoto net even met z'n ogen staat te knipperen. Best handig, maar niets nieuws natuurlijk.

©PXimport

De BlinkFeed-pagina heeft veel weg van de interface die we kennen van Windows Phone.

Bellen

Ik zou het bijna vergeten, maar met deze smartphone kunnen we ook nog gewoon ouderwets bellen. En dat doet hij prima. Tijdens een telefoongesprek horen beide partijen elkaar duidelijk en helder, en de kleine microfoon aan de achterzijde van het toestel zorgt ervoor dat ruis uit de omgeving tot een minimum beperkt wordt.

Niets dan lof dus voor dit jongste paradepaardje van HTC. Doe ik mijn uiterste best om toch een minpunt van deze smartphone aan te wijzen, dan springt - naast het forse prijskaartje -vooral de aan/uit-knop er wat mij betreft uit. Deze knop zit bovenop de telefoon en ligt net iets te ver in de behuizing verzonken. Hierdoor is deze niet makkelijk in te drukken, waarbij het formaat van de telefoon er ook nog voor zorgt dat de knop moeilijk te bereiken is met één hand. Ook is er geen optie om extra geheugen bij te prikken in de vorm van een microSD-kaartje. Echter, gezien de aanwezige 32 GB aan opslagruimte, zal dat voor slechts weinig gebruikers daadwerkelijk een probleem zijn.

©PXimport

De unibody-behuizing van aluminium maakt de HTC One tot een zeer stevige smartphone.

Conclusie

HTC heeft met de One in mijn ogen de beste Android-smartphone van het moment in handen. Ook als ik daar de Galaxy S4 van Samsung naast leg. HTC richt zich simpelweg op de basisfuncties van een smartphone, waardoor de One op punten als de camera, bouwkwaliteit, snelheid en batterijduur weet te excelleren. De telefoon heeft daarbij ook nog eens een schitterend design, een prachtig Full HD-beeldscherm en meer dan genoeg gigabytes aan opslag. Hoewel Sense 5 een flinke verbetering is ten opzichte van voorgaande generaties (en BlinkFeed een leuke nieuwe functie), vind ik deze softwarelaag nog altijd afbreuk doen aan het uitstekende Android Jelly Bean. Maar goed, smaken verschillen. Feit is dat HTC een waar juweeltje heeft afgeleverd, dat alles in zich heeft om de Galaxy S4 naar de troon te steken.

Fantastisch
Conclusie

HTC One ------- **Prijs** €699,- **Afmeting** 138 x 69 x 9.55 millimeter **Gewicht** 145 gram **Beeldscherm** 4.7 inch (1920 x 1080 pixels) **Besturingssysteem** Android 4.1 **Processor** 1,7 Ghz Qualcomm Snapdragon 600 **Opslagcapaciteit** 32 GB **Werkgeheugen** 2 GB **Camera achterkant** 4,1 megapixel **Camera voorkant** 2,1 megapixel

Plus- en minpunten
  • Razendsnel
  • Hoogwaardig design
  • Mooi beeldscherm
  • BlinkFeed
  • Batterijduur
  • Camera
  • Prijs
  • Onhandige aan/uit-knop
▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop