Review CMF Phone 1 – Leukste smartphone van 2024
Geplaatst: 3 augustus 2024 - 12:22
Rens Blom
Een budgetsmartphone is doorgaans een saai ogend toestel waar je snel een fleurig hoesje om doet. Des te leuker is het dat CMF by Nothing, een uitdager op de smartphonemarkt, voor 239 euro een toestel biedt waar je aan kunt sleutelen zoals je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Check in deze review wat de CMF Phone 1 te bieden heeft.
CMF Phone 1
Pluspunten
Prima smartphone voor scherpe prijs
Unieke personalisatiefuncties
Minpunten
Geen NFC-chip, dus niet contactloos pinnen
Accu zit vast ondanks verwisselbare achterkant
Conclusie
Nothing is niet niets
Eerst even over CMF, want dat merk ken je waarschijnlijk niet. Dat snappen we, want het is een nieuw submerk van Nothing, een Engels techbedrijf dat ook pas een paar jaar bestaat. Voorgaande Nothing-producten zijn dik in orde en ook de CMF Phone 1 gaat goed van start. In de eerste drie uur zijn er al honderdduizend verkocht, meldt de fabrikant. Wij ontvingen ook een toestel, compleet met alle accessoires die je er los bij kunt kopen.
Ook interessant: Review CMF by Nothing Watch Pro - Beste smartwatch onder de 100 euro
Opvallende smartphone
Dat zijn er nogal wat, want de CMF Phone 1 heeft een bijzondere achterkant. Met behulp van de meegeleverde schroevendraaier haal je eenvoudig wat schroefjes los en plop, je tilt zo het achterkantje van de smartphone. Vind je zwart saai? Dan plaats je in een handomdraai een lichtgroene, donkerblauwe of – onze favoriet – knaloranje achterkant terug.
De prijs van een extra achterkant vinden we met 35 euro schappelijk, al is het goed om te beseffen dat het puur een achterkant is en géén hoesje dat de telefoon beschermt.
Wat we wél tof vinden, is dat Nothing op verzoek van fans al heel snel de benodigde documentatie heeft vrijgegeven om zelf via een 3D-printer een achterkant te maken. Zo kun je – mits je 3D-printer dit ondersteunt – een achterkant in je eigen kleur of kleurencombinatie printen. Of misschien geef je de achterkant wel een inscriptie of patroon. Kun jij een andere telefoon bedenken waarbij dit kan? Wij niet.
De CMF Phone 1 valt ook om een andere reden op. De schroefjes om de achterkant te verwijderen hebben namelijk een tweede doel. Je kunt een accessoire aan de achterkant monteren, waarvoor je ook even de grote ronde knop onder op de achterkant losdraait. Daarna klik je er een kaarthouder, kickstand of nekkoord aan vast. Deze accessoires kosten allemaal 25 euro per stuk. Je kunt één accessoire tegelijk monteren. De accessoires zijn kwalitatief prima en werken naar behoren. We zijn vooral nieuwsgierig of Nothing nog meer accessoires gaat uitbrengen en zo ja, welke.
Ontwerp kent ook nadelen
Het bijzondere ontwerp van de CMF Phone 1 levert ons al weken de nodige vragen en leuke gesprekken op. Maar de smartphone is niet zonder nadelen. Zo ontbreekt een NFC-chip, waardoor je niet contactloos kunt pinnen met deze telefoon. Vervelend als je hier inmiddels aan gewend bent, zeker omdat vrijwel alle smartphones in dit prijssegment wél gewoon een NFC-chip hebben.
Minder storend maar toch jammer gelet op de verwisselbare achterkant is dat de batterij niet te verwijderen is. Die zit praktisch net zo vast als in andere telefoons en is alleen door een professionele reparateur te vervangen. We hopen dat een volgende CMF-telefoon wél een verwijderbare accu heeft, zodat je die eenvoudig kunt verwisselen als hij op een drukke dag bijna leeg of na jaren gebruik versleten is.
De CMF Phone 1 als smartphone
Los van het vernieuwende ontwerp is de CMF Phone 1 natuurlijk ook gewoon een smartphone. Een budgetmodel welteverstaan, al zijn de specificaties dik in orde. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er mooi uit, heeft een scherpe Full-HD-resolutie en ververst – net als op dure telefoons – met 120 Hz voor soepel beeld.
Lees ook: Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 400 euro
De MediaTek-processor is snel genoeg voor alle taken behalve zware apps en werkt samen met voldoende werkgeheugen (8 GB). Apps, foto’s en andere bestanden bewaar je op het 128 GB of 256 GB ingebouwde geheugen – die laatste versie kost je eenmalig dertig euro meer. In beide modellen kun je de opslagcapaciteit ook uitbreiden met een microSD-kaartje, wat de 128GB-versie interessanter maakt.
Verwacht geen wonderen van de camera’s op de achterkant, want die passen bij een goedkopere telefoon. De foto- en videokwaliteit is zeker niet slecht, maar ook niet bijzonder. Hieronder een serie foto’s gemaakt met de hoofdcamera en vervolgens de extra wijde groothoekcamera.
De accucapaciteit is met 5000 mAh gebruikelijk, waardoor de smartphone probleemloos een lange dag meegaat. Opladen doen wij ’s nachts, maar kan ook ’s ochtends. Het laden gaat met 33 watt namelijk best vlot, mits je zelf de juiste oplaadadapter regelt. In de doos zit – omwille van de verkoopprijs – namelijk alleen een usb-c-kabel.
Drie jaar updates
Nothing levert de CMF Phone 1 met Android 14 – de nieuwste versie – en verandert de software nauwelijks. Fijn, want zo heb je geen last van overbodige apps of functies. Een toffe toevoeging vinden we de monochrome modus, die het telefoongebruik onbewust afremt. Deze modus is ook uit te schakelen. De smartphone krijgt twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. Dat is in deze prijsklasse een prima updatebeleid en betekent dat je de CMF Phone 1 veilig kunt gebruiken tot de zomer van 2027.
Conclusie: CMF Phone 1 kopen?
De CMF Phone 1 is qua uiterlijk de opvallendste smartphone van het jaar. We vinden het leuk dat je zelf de kleur van de achterkant kunt bepalen en er een accessoire aan kunt bevestigen. De aanpak maakt ons nieuwsgierig naar meer accessoires. Als smartphone laat de CMF Phone 1 een prima indruk achter, wat hem alles bij elkaar een aanrader in dit prijssegment maakt.
Powered by