ID.nl logo
Review CMF Phone 1 – Leukste smartphone van 2024
© Rens Blom
Huis

Review CMF Phone 1 – Leukste smartphone van 2024

Een budgetsmartphone is doorgaans een saai ogend toestel waar je snel een fleurig hoesje om doet. Des te leuker is het dat CMF by Nothing, een uitdager op de smartphonemarkt, voor 239 euro een toestel biedt waar je aan kunt sleutelen zoals je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Check in deze review wat de CMF Phone 1 te bieden heeft.

Uitstekend
Conclusie

De CMF Phone 1 is qua uiterlijk de opvallendste smartphone van het jaar. We vinden het leuk dat je zelf de kleur van de achterkant kunt bepalen en er een accessoire aan kunt bevestigen. De aanpak maakt ons nieuwsgierig naar meer accessoires. Als smartphone laat de CMF Phone 1 een prima indruk achter, wat hem alles bij elkaar een aanrader in dit prijssegment maakt.

Plus- en minpunten
  • Prima smartphone voor scherpe prijs
  • Unieke personalisatiefuncties
  • Geen NFC-chip, dus niet contactloos pinnen
  • Accu zit vast ondanks verwisselbare achterkant

Nothing is niet niets

Eerst even over CMF, want dat merk ken je waarschijnlijk niet. Dat snappen we, want het is een nieuw submerk van Nothing, een Engels techbedrijf dat ook pas een paar jaar bestaat. Voorgaande Nothing-producten zijn dik in orde en ook de CMF Phone 1 gaat goed van start. In de eerste drie uur zijn er al honderdduizend verkocht, meldt de fabrikant. Wij ontvingen ook een toestel, compleet met alle accessoires die je er los bij kunt kopen.

Ook interessant: Review CMF by Nothing Watch Pro - Beste smartwatch onder de 100 euro

Opvallende smartphone

Dat zijn er nogal wat, want de CMF Phone 1 heeft een bijzondere achterkant. Met behulp van de meegeleverde schroevendraaier haal je eenvoudig wat schroefjes los en plop, je tilt zo het achterkantje van de smartphone. Vind je zwart saai? Dan plaats je in een handomdraai een lichtgroene, donkerblauwe of – onze favoriet – knaloranje achterkant terug.

©Rens Blom

De prijs van een extra achterkant vinden we met 35 euro schappelijk, al is het goed om te beseffen dat het puur een achterkant is en géén hoesje dat de telefoon beschermt.

©Rens Blom

Wat we wél tof vinden, is dat Nothing op verzoek van fans al heel snel de benodigde documentatie heeft vrijgegeven om zelf via een 3D-printer een achterkant te maken. Zo kun je – mits je 3D-printer dit ondersteunt – een achterkant in je eigen kleur of kleurencombinatie printen. Of misschien geef je de achterkant wel een inscriptie of patroon. Kun jij een andere telefoon bedenken waarbij dit kan? Wij niet.

De CMF Phone 1 valt ook om een andere reden op. De schroefjes om de achterkant te verwijderen hebben namelijk een tweede doel. Je kunt een accessoire aan de achterkant monteren, waarvoor je ook even de grote ronde knop onder op de achterkant losdraait. Daarna klik je er een kaarthouder, kickstand of nekkoord aan vast. Deze accessoires kosten allemaal 25 euro per stuk. Je kunt één accessoire tegelijk monteren. De accessoires zijn kwalitatief prima en werken naar behoren. We zijn vooral nieuwsgierig of Nothing nog meer accessoires gaat uitbrengen en zo ja, welke.

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

Ontwerp kent ook nadelen

Het bijzondere ontwerp van de CMF Phone 1 levert ons al weken de nodige vragen en leuke gesprekken op. Maar de smartphone is niet zonder nadelen. Zo ontbreekt een NFC-chip, waardoor je niet contactloos kunt pinnen met deze telefoon. Vervelend als je hier inmiddels aan gewend bent, zeker omdat vrijwel alle smartphones in dit prijssegment wél gewoon een NFC-chip hebben.

Minder storend maar toch jammer gelet op de verwisselbare achterkant is dat de batterij niet te verwijderen is. Die zit praktisch net zo vast als in andere telefoons en is alleen door een professionele reparateur te vervangen. We hopen dat een volgende CMF-telefoon wél een verwijderbare accu heeft, zodat je die eenvoudig kunt verwisselen als hij op een drukke dag bijna leeg of na jaren gebruik versleten is.

De CMF Phone 1 als smartphone

Los van het vernieuwende ontwerp is de CMF Phone 1 natuurlijk ook gewoon een smartphone. Een budgetmodel welteverstaan, al zijn de specificaties dik in orde. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er mooi uit, heeft een scherpe Full-HD-resolutie en ververst – net als op dure telefoons – met 120 Hz voor soepel beeld.

Lees ook: Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 400 euro

©Rens Blom

De MediaTek-processor is snel genoeg voor alle taken behalve zware apps en werkt samen met voldoende werkgeheugen (8 GB). Apps, foto’s en andere bestanden bewaar je op het 128 GB of 256 GB ingebouwde geheugen – die laatste versie kost je eenmalig dertig euro meer. In beide modellen kun je de opslagcapaciteit ook uitbreiden met een microSD-kaartje, wat de 128GB-versie interessanter maakt.

Verwacht geen wonderen van de camera’s op de achterkant, want die passen bij een goedkopere telefoon. De foto- en videokwaliteit is zeker niet slecht, maar ook niet bijzonder. Hieronder een serie foto’s gemaakt met de hoofdcamera en vervolgens de extra wijde groothoekcamera.

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

De accucapaciteit is met 5000 mAh gebruikelijk, waardoor de smartphone probleemloos een lange dag meegaat. Opladen doen wij ’s nachts, maar kan ook ’s ochtends. Het laden gaat met 33 watt namelijk best vlot, mits je zelf de juiste oplaadadapter regelt. In de doos zit – omwille van de verkoopprijs – namelijk alleen een usb-c-kabel.

Drie jaar updates

Nothing levert de CMF Phone 1 met Android 14 – de nieuwste versie – en verandert de software nauwelijks. Fijn, want zo heb je geen last van overbodige apps of functies. Een toffe toevoeging vinden we de monochrome modus, die het telefoongebruik onbewust afremt. Deze modus is ook uit te schakelen. De smartphone krijgt twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. Dat is in deze prijsklasse een prima updatebeleid en betekent dat je de CMF Phone 1 veilig kunt gebruiken tot de zomer van 2027.

©Rens Blom

Conclusie: CMF Phone 1 kopen?

De CMF Phone 1 is qua uiterlijk de opvallendste smartphone van het jaar. We vinden het leuk dat je zelf de kleur van de achterkant kunt bepalen en er een accessoire aan kunt bevestigen. De aanpak maakt ons nieuwsgierig naar meer accessoires. Als smartphone laat de CMF Phone 1 een prima indruk achter, wat hem alles bij elkaar een aanrader in dit prijssegment maakt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 populaire koelkasten met een hoge reviewscore
© Odua Images
Huis

Waar voor je geld: 5 populaire koelkasten met een hoge reviewscore

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een koelkast die hoge ogen gooit bij andere gebruikers? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Hisense RB329N4AWE

De Hisense RB329N4AWE is een goede betaalbare koelkast. Ruim twintig reviewers komen tot een gemiddelde score van een 8,7. Naast de lage prijs waarderen diverse consumenten onder meer de stille werking (38 decibel) en ruime inhoud. Daarnaast valt de no frost-functie in de smaak, want hierdoor is er in het vriesgedeelte nooit sprake van ijsvorming. Dat scheelt weer ontdooien. Is de draairichting ongunstig? Geen probleem, want je kunt de deur omkeren. De bediening is eenvoudig, want bovenaan het koelvak bevinden diverse knopjes. Daarmee selecteer je onder meer de gewenste temperatuur.

Deze koelkast bevat meerdere ventilators die de koude lucht gelijkmatig verdelen. Dat komt de houdbaarheid van de producten ten goede. Voor het snel invriezen van voedsel activeer je desgewenst de Fast Freeze-optie. Zo bewaar je beter de smaak van producten. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 188 liter, terwijl het vriesvak goed is voor 67 liter. Deze vrijstaande koelkast is 180 centimeter hoog. Tot slot is de diepte van 56 centimeter een pluspunt. Hierdoor plaats je de RB329N4AWE netjes in een standaard keuken.

Samsung RS65DG5403S9EF

Met een totale inhoud van 635 liter is de Samsung RS65DG5403S9EF een perfecte koelkast voor gezinnen. Het betreft een Amerikaans model met twee deuren. Achter de linkerdeur bevindt zich een vrieskast van 218 liter. Met vier legplanken en twee transparante lades kun je heel wat etenswaren invriezen. Er is in de deur ook nog een ijsblokjesmaker verwerkt. Het koelgedeelte heeft dezelfde indeling als het vriesvak, maar is een stuk breder. Daardoor bedraagt de inhoud van dit compartiment maar liefst 417 liter.

Zoals je van een moderne koelkast in deze prijsklasse mag verwachten, ondersteunt de RS65DG5403S9EF diverse nuttige functies. Verbind het apparaat bijvoorbeeld met wifi en houd in een app op je smartphone het actuele stroomverbruik in de gaten. Verder ondersteunt dit model no frost, zodat je de vrieskast niet hoeft te ontdooien. Een ander pluspunt is het lage geluidsniveau van slechts 37 decibel. Vijf Kieskeurig.nl-testers voelden deze Amerikaanse koelkast al eens aan de tand. Zij deelden alleen maar achten en negens uit. Lees hier hun testverslagen. Het product is in een zilverkleurige en zwarte uitvoering te koop.

Liebherr CNC 5703 Pure

Het Duitse merk Liebherr staat bekend om zijn kwalitatieve witgoedproducten. De CNC 5703 Pure is daarvan een goed voorbeeld. Niet voor niets beoordelen een kleine twintig Kieskeurig.nl-bezoekers het product met een gemiddeld cijfer van een 9. Je hoeft deze koelkast niet ergens in de bijkeuken of schuur neer te zetten, want het apparaat maakt nauwelijks geluid. Het opgegeven volumeniveau bedraagt slechts 35 decibel. Zet hem dus gerust naast een bank of keukentafel. Dankzij de geïntegreerde deurgrepen is de buitenzijde helemaal vlak. Handig voor het afnemen van vuil en stof!

De koelkast is ruim twee meter hoog. Dit resulteert in flink wat ruimte. Het koelvak heeft dan ook een riante inhoud van 268 liter. Met 103 liter is het vriesgedeelte eveneens erg ruim. Van ijsvorming is geen sprake, want de CNC 5703 Pure ondersteunt no frost. Voor het bewaren van groente en fruit komt de zogenoemde EasyFresh-lade goed van pas. Dankzij een hoge luchtvochtigheid blijven de producten hierin langer goed. Wie dit product binnen een half jaar kosteloos registreert, ontvangt acht jaar garantie op alle onderdelen en het arbeidsloon. Naast de hier besproken witte uitvoering is deze koelkast ook in een RVS-variant verkrijgbaar.

Lees ook: 🧊 Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Inventum KV550B

Zoek je een tafelmodel met een goede reputatie? Kijk dan eens naar de Inventum KV550B. Op Kieskeurig.nl heeft deze compacte koelkast een gemiddelde score van een 9,1. De reviewers prijzen onder andere de stille werking (39 decibel), geïntegreerde verlichting en ruime groentelade. Verder heeft de koelkast ook nog twee legplanken en drie deurvakken. Dankzij de superkoelen-functie breng je vers bewaarde etenswaren snel op temperatuur.

De afmetingen zijn 85 × 55 × 58 centimeter, waardoor je deze koelkast makkelijk in een hoekje van een garage, schuur, tuinhuis of (bij)keuken kwijt kunt. Ondanks het compacte formaat heeft de koelkast een inhoud van 113 liter. Daarnaast is er ook nog een apart vriesvak van 16 liter. Plaats hierin bijvoorbeeld ijsjes of een heel brood. Nuttig om te weten is dat je de draairichting van de deur zo nodig kunt omkeren. Deze koelkast is in een zwarte en witte behuizing te koop.

ETNA AKV678RVS

Met een prijskaartje van minder dan duizend euro is deze Amerikaanse koelkast van ETNA momenteel goedkoper dan ooit. Bovendien heeft de AKV678RVS ook nog eens een hoge gemiddelde beoordeling van een 8,6. Buiten deze zilverkleurige uitvoering kun je als alternatief de zwarte versie overwegen. Achter de linkerdeur heb je toegang tot een vrieskast van 185 liter. De twee beschikbare lades vriezen wegens no frost-ondersteuning niet aan. Verder heeft de vriezer vijf legplanken en vier deurvakken.

Aan de rechterkant bevindt zich het koelgedeelte met een inhoud van 334 liter. Dankzij vijf draagplateaus, twee lades en drie deurvakken kun je een heleboel producten koel bewaren. Houd vanwege de hoge capaciteit wel rekening met een behoorlijke omvang van 178,6 × 91 × 64,3 centimeter. Een voordeel is het fluisterstille geluidsniveau van 35 decibel. Hierdoor ervaar je tijdens het televisiekijken en muziek luisteren geen hinder. Je stelt via het bedieningspaneel aan de buitenzijde de gewenste temperatuur in.

▼ Volgende artikel
❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken
© Tatyana Gladskih
Huis

❄️ Koud hè? Zo vind je jouw perfecte elektrische deken

In de koude wintermaanden is wat extra warmte in huis geen overbodige luxe. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een elektrische deken: zo blijf je niet alleen heerlijk warm, maar bespaar je ook op stookkosten. Hoe je een elektrische deken kiest die bij je past, lees je hier.

⏱ In het kort:

Elektrische dekens zijn tegenwoordig mateloos populair, en met het ruime aanbod kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Daarnaast heb je misschien speciale wensen voor je elektrische deken, afhankelijk van wáár je hem gebruikt, met wie je hem eventueel gebruikt en hoeveel warmte je nodig hebt. In dit artikel helpen we je aan de beste elektrische deken voor jou, rekening houdend met:

  • • De soort deken (onderdeken of bovendeken)
  • • Het formaat dat bij je bed of lichaam past
  • • Het aantal warmtestanden
  • • De veiligheid van de deken
  • • Hoe makkelijk je de deken wast

Lees ook: 10 tips om warm te blijven zonder te stoken

Soort deken

Er zijn twee soorten elektrische dekens: onderdekens en bovendekens. Een onderdeken verwarmt je bed, een bovendeken is ideaal voor op de bank. Lig je dus elke avond te klappertanden in bed, dan is een onderdeken voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Vind je het lekker om 's avonds onder een (warm!) kleedje op de bank te kruipen én wil je misschien je stookkosten wat omlaag brengen, dan kies je voor een bovendeken.

Een onderdeken plaats je tussen je matras (of topper) en hoeslaken, zodat de deken het bed van onderaf verwarmt. Je kunt een onderdeken aanzetten op het moment dat je in bed stapt, maar vaker worden onderdekens met behulp van een timer ingeschakeld vóór het liggen, zodat het bed al heerlijk warm is. Vaak regelt een timer ook dat de deken zichzelf na een uur (of twee) vanzelf uitschakelt, zodat er tijdens het slapen geen veiligheidsrisico's ontstaan.

©Leonid Iastremskyi

In tegenstelling tot een elektrische onderdeken leg je een elektrische bovendeken (zoals de naam al zegt) bovenop je, bijvoorbeeld als je op de bank of je favoriete stoel zit. Je herkent deze dekens aan hun extra zachte materiaal, zoals fleece of microvezel. Een bovendeken zet je pas aan op het moment dat je eronder gaat zitten of liggen. Net als onderdekens schakelen de meeste bovendekens zichzelf na verloop van tijd vanzelf uit. Je kunt een bovendeken natuurlijk ook mee naar bed nemen voor wat extra warmte, dus eigenlijk zijn deze dekens multifunctioneel!

Formaat

Zowel onder- als bovendekens zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bedenk dus van tevoren goed hoe groot je je elektrische deken wenst. Onderdekens komen qua breedte overeen met de standaardafmetingen van matrassen: een eenpersoons-onderdeken is meestal 80 centimeter breed, een tweepersoons-onderdeken 140 centimeter. In de lengte zijn ze doorgaans iets korter dan een matras, omdat ze alleen het lichaam hoeven te verwarmen. Handig: veel tweepersoons-onderdekens beschikken over twee schakelaars waarmee je de temperaturen van beide helften apart van elkaar kunt instellen. Scheelt weer geruzie met je partner.

Bovendekens zijn er in compacte, middelgrote en extra grote varianten. Compacte bovendekens hebben een afmeting van (rond de) 100 x 70 centimeter en zijn bedoeld om alleen je schoot of bovenlichaam mee te verwarmen. Middelgrote dekens gaan richting de 150 x 70 centimeter en zijn perfect om je hele lichaam in tewikkelen. Kruip je het liefst samen met je partner onder een kleed? Ga dan voor een extra grote variant van bijvoorbeeld 180 x 130 centimeter.

Warmtestanden

Aan een elektrische deken wil je geen honderden euro's uitgeven, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar gris ook niet de eerste de beste deken uit de schappen. Sommige elektrische dekens (en dan met name de goedkopere) beschikken namelijk maar over één warmtestand, en de kans is groot dat jij die stand nét te warm of juist te koud vindt. Ook als je de deken op verschillende plekken in huis gaat gebruiken – misschien is je slaapkamer een stuk frisser dan je woonkamer – is het fijn als je de temperatuur van je elektrische deken naar wens kunt instellen. De meeste standaardmodellen hebben vier tot zes warmtestanden, maar er zijn ook dekens met meer dan zeven warmtestanden. Sommige elektrische onderdekens beschikken zelfs over verschillende warmtezones voor schouders, rug en voeten – extra fijn als je snel koude voeten hebt!

Veiligheid

Comfortabel onder (of op) een elektrische deken liggen gaat alleen als je weet dat de deken honderd procent veilig is. Kies voor je eigen gemoedsrust dus voor een deken van een betrouwbaar merk; daarmee weet je zeker dat je een veilig product in huis haalt. Let er ook op dat de deken een automatische uitschakelfunctie én een oververhittingsbeveiliging heeft, zodat-ie nooit te heet wordt. Vermijd het kopen van een tweedehandsdeken, omdat een versleten of beschadigd deken vatbaarder is voor brand en kortsluiting.

©Mariana Rusanovschi

Wasbaarheid

Ook het gemak waarmee een elektrische deken gewassen kan worden, is voor veel mensen belangrijk. Vooral als je kleine kinderen hebt die maar al te graag onder de warme deken kruipen, is de kans op morsen of andere ongelukjes groot. En als je een onderdeken op je bed hebt liggen, wil je die natuurlijk ook regelmatig kunnen opfrissen. Gelukkig kunnen de meeste elektrische dekens na het verwijderen van de elektrische bediening gewoon op 30 graden in de wasmachine worden gewassen. Check wel altijd goed de instructies, want dit geldt niet voor iedere elektrische deken. Elektrische dekens kunnen meestal niet in de droger.

Hoe zuinig is een elektrische deken?

Kun je nauwelijks meer onder je elektrische deken vandaan komen en begin je je zorgen te maken over je energierekening? Nergens voor nodig: een elektrische deken kost namelijk niet meer dan een paar cent per avond. Ja, je leest het goed! Gemiddeld verbruikt een elektrische deken zo'n 50 watt per uur (0,05 kWh), wat met een stroomprijs van € 0,40 neerkomt op twee cent. Lig je dus drie uur onder je heerlijke warme deken, dan ben zo'n zes cent kwijt. Ter vergelijking: een paar uur de verwarming aan kost je al snel twee euro. Als je daadwerkelijk wilt besparen met je elektrische deken is het natuurlijk wel slim om de verwarming lager of helemaal uit te zetten, anders schiet je er alsnog weinig mee op.

P.S. Elektrische kussens zijn er ook!

Op zoek naar een warmtekussen?